Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Plzeňská restaurace Purkmistr chystá na Žumberovu vařečku sumce

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.czPurkmistr

Soutěže Žumberova vařečka se opět tradičně účastní restaurace Purkmistr, která je součástí Pivovarského dvora Plzeň sídlícího v Plzni-Černicích. V Purkmistru se zaměřují na moderně provedené tradiční české recepty v kombinaci se skvělým pivem téže značky a velbloudem ve znaku. Pro naše kuchařské klání si připravili tento recept: Sumec na račím másle s račími ocásky vařenými v černém pivu Purkmistr, zauzená bramborová kaše, koprová espuma a žloutky.

Restaurace Purkmistr je součástí komplexu Pivovarský dvůr Plzeň, který vznikl 6. 6. 2007 rekonstrukcí historické selské budovy. Její vznik se datuje k roku 1603. Pivovarský dvůr Plzeň se nachází v okrajové části Plzně v Černicích, v klidném prostředí předměstské památkové rezervace necelý kilometr od nákupního centra Olympie. Zahrnuje hotel****, vlastní pivovar, nekuřáckou pivnici a restaurant, konferenční sál, bar s bowlingem, vinný sklípek, pivní lázně, wellness a masáže.

Hlavním prostorem Purkmistru je pivnice s velice zajímavou dominantou v podobě měděných nádob, které slouží ke každodennímu vaření piva. Společně s celým interiérem na Vás v Purkmistru dýchá tradiční atmosféra české pivnice. Purkmistr je ideálním místem pro konání oslav, firemních večírků, školení či jen tak si v klidu přijít vychutnat klenoty české kuchyně společně s pivem, které nosí ve znaku velblouda. Celková kapacita provozu je až 270 osob. Samostatnou kategorií jsou svatby. Romantickým místem pro konání svatebních obřadů je historický pranýř, který se nachází ve dvoře komplexu. V Purkmistru svým hostům nabízejí širokou škálu tradičních svatebních služeb, umí realizovat jakékoliv přání. Hosté si mohou na hostině vychutnat jak tradiční klasiku tak i moderně zpracovanou českou kuchyni.

Kuchyně restaurace Purkmistr se orientuje hlavně na tradiční česká jídla. Pod taktovkou šéfkuchaře Kamila Ščerby máte jedinečnou příležitost ochutnat českou klasiku v moderním kabátu dnešní doby. Strategie jejich kuchyně stojí na kvalitních vstupních surovinách, hovězí maso Purkmistru dodává BIO farma Galloway z Roupova u Přeštic. Nechávají si péct vlastní chléb z pivovarského sladu, sami si vyrábějí domácí těstoviny různých tvarů. V letní sezóně odebírají zeleninu od místních a regionálních farmářů. Velké bohatství české kuchyně spatřují v její hluboké tradici, z toho důvodu svým hostům nabízejí historické pokrmy, jako jsou například: domácí taliáni, sulc z hovězího krku, utopence, škvarkovou pomazánku, paštiky, pivní pomazánku, domácí džemy a marmelády, koprovou, šípkovou a svíčkovou omáčku a mnohé další, časem prověřené, dobroty. V kuchyni restaurace Purkmistr se potkávají tradiční recepty s moderním přístupem.

Speciálně pro Žumberovu vařečku oprášili v Purkmistru staročeský recept, který se zároveň od října stane důležitým článkem nového jídelního lístku. Je to sumec na račím másle s račími ocásky vařenými v černém pivu Purkmistr, zauzená bramborová kaše, koprová espuma a žloutky.

Už vaříme! V pivovaru ve Chříči

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.czChříč

Po 70 letech se probudila k životu budova starého pivovaru ve Chříči na severním Plzeňsku. Původně barokní panský pivovar postihl po 2. světové válce stejný osud, jako stovky jiných. Po zestátnění v roce 1948 využívalo tento objekt místní JZD, které nejdříve prodalo veškeré zařízení do šrotu a objekt postupně vybydlovalo. Naštěstí se do jeho záchrany před šesti lety pustilo občanské sdružení Propolis.

„Hledali jsme zajímavý objekt, kde bychom zřídili chráněnou dílnu a realizovali vlastní kulturní vzdělávací aktivity. Místo nám učarovalo a postupně se zrodila i myšlenka obnovit vaření piva a zaměstnat zde několik lidí s mentálním postižením,“ říká Petr Jakubíček z Propolisu.

Sdružení za pomoci drobných dárců a stovek dobrovolníků postupně odvrací zkázu objektu a naplňuje ho svými aktivitami. V roce 2012 otevřelo v prostorách sladovny Muzeum každodennosti, které hravou formou představuje běžný venkovský život v minulosti, pořádá kulturní akce pro veřejnost a obnovuje zašlé tradice. Díky evropským dotacím se naplňuje i sen o vaření piva.

„Chtěli jsme především navázat na původní přerušenou řemeslnou tradici vaření piva, a do pivovaru tak navracíme tradičním mědikoveckým způsobem vyrobenou varnu s přímým dřevním otopem. Je to pro nás velká radost a vyvrcholení dlouhého úsilí, rádi bychom veřejnosti nabídli, aby byla přitom,“ dodává Jakubíček.

Uvedení pivovaru ve Chříči do provozu se koná právě dnes v rámci tradičního festivalu Křič Fest pod názvem „Už vaříme! aneb slavnostní otevření chráněného pivovaru“. Návštěvníci se mohou těšit na osm kapel a pět divadelních souborů – mezi největší taháky letošního ročníku patří Phil Shoenfelt and Southern Cross nebo Teatr Novogo Fronta.

Křič Fest ve Chříči v sobotu slaví otevření sociálního pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Region PlzeňChříč

Znovu se můžete těšit na mozaiku kapel, divadelních představení a bohatý doprovodný program. Letošní ročník bude mít navíc punc slavnostního otevření sociálního podniku Pivovaru Chříč. Benefiční festival si klade za cíl podpořit rozjezd chráněného pivovaru, konkrétně budou vybrané prostředky použity na rozšíření kapacity pivovarského provozu.

Již tradiční festival Křič Fest letos přivítá osm kapel a pět divadelních souborů – mezi největší taháky letošního ročníku patří Phil Shoenfelt and Southern Cross nebo Teatr Novogo Fronta. Kromě nich na festivalu vystoupí například písničkář Oldřich Janota, kapely Leto a Původní Bureš, či divadelní soubory Handa Gote nebo Divadlo Potlač – soubor zabývající se konceptem divadlo fórum. Kromě hudby a divadla se návštěvníci můžou tešit na vernisáž výstavy o plzeňském samizdatu a zajímavým bodem programu by měla být také dílna Ponrepa dětem, které zde představí svůj program filmové výchovy. Zcela speciální součástí programu bude odpolední vystoupení kapely (r)Adost, které stojí na umu a nadšení dětí s mentálním postižením ze speciální základní školy Rooseveltova. „Vzhledem k benefiční povaze festivalu se většina účinkujících rozhodla zahrát s minimálním honorářem nebo se ho úplně vzdala. Za to jsme moc vděční,“ kvituje situaci jedna z pořadatelek Sára Herrmannová.

Přese všechen zajímavý program ale bude festival primárně o pivovaru a o pivu. Do právě zrekonstruovaného pivovaru od května jezdí pět skvělých pomocníků z domova pro osoby se zdravotním postižením v Zavidově a přestože je pivovar zatím v záběhu, vaří se Pazdrát – světlá jedenáctka a Nocturno – polotmavá IPA z Chříče. Na letošním Křič Festu se proto můžete těšit na slavnostní otevření chráněného pivovaru, které v 15:30 započne před varnou přípitkem a bude pokračovat prohlídkou pivovaru. Ku příležitosti slavnostního otevření budou navařeny také rozličné pivní speciály. Výtěžkem z festivalu pak pořádající sdružení Propolis podpoří rozjezd sociálního podniku Pivovar Chříč. Utržené peníze by měly putovat na rozšíření kapacity pivovaru, které je nezbytné pro další fungování chráněného podniku.

Festival se snaží být v mnoha směrech bezbariérový. „Rádi bychom, aby si festival užily jak mladí lidé, tak rodiny s dětmi – proto na festivalu nechybí ani rozličné aktivity a hry pro děti,“ vysvětluje Veronika Endrštová, hlavní koordinátorka festivalu. Návštěvníci si zároveň budou moci vyzkoušet různá řemesla, ať už v interaktivním Muzeu každodennosti nebo na řemeslném tržišti, kde si také budou moci nakoupit výrobky z chráněných dílen z Plzeňského kraje.

Občanské sdružení Propolis, které festival organizuje, je skupina přátel, které spojuje zájem o chříčský pivovar a chuť aktivně se podílet na jeho obnově. Pivovar začalo spravovat v roce 2009 a do dnešního dne zrekonstruovalo značnou část areálu. „Naší vizí je přetvořit celý areál v místo, kde se budou setkávat lidé se zájmem o historii, umění, krajinu, tradice a řemesla. Podařilo se nám obnovit pivovar coby sociální firmu zaměstnávající lidi s mentálním handicapem, ve sladovně a zahradě vytvořit prostor pro kulturní a společenské akce, vybudovat v prvním patře sladovny interaktivní expozici o životě našich předků - „Muzeum každodennosti“ a v bývalých skladech otevřít komunitní centrum pro pořádání pravidelných volnočasových aktivit a vzdělávacích pobytových i jednodenních akcí pro školy, rodiny i širokou veřejnost. Naším cílem je proměnit chříčský pivovar v podnětné místo, které bude obohacovat své návštěvníky i pozapomenutý kraj a jeho obyvatelstvo,“ říká předseda sdružení Antonín Štogr.

Poslední srpnový víkend dojde v rámci festivalu Křič Fest k znovuotevření pivovaru ve Chříči na Severním Plzeňsku. Původně barokní panský pivovar postihl po druhé světové válce stejný osud jako stovky jiných – po zestátnění v roce 1948 začalo objekt využívat místní JZD, které prodalo veškeré pivovarnické zařízení do šrotu a objekt dovedlo na pokraj zániku. Díký sdružení Propolis se pivovar během Křič Festu 29. srpna plně probudí k životu.

Sokolov obnovuje tradici vaření slavnostního piva

Publikováno:před rokemZdroj:Krajské listyPermon

Sokolov obnovuje tradici vaření slavnostního piva. Třináctistupňovou specialitku budete moci ochutnat při oslavách 90. výročí Hornického domu

Várku speciálního piva Permon k 90. výročí otevření sokolovského Hornického domu Horňák 90 zahájili společně v místním pivovaru v bývalém kapucínském klášteře majitel pivovaru Ladislav Sás, starosta Sokolova Jan Picka, místostarostové Renata Oulehlová a Karel Jakobec, ředitel Městského domu kultury Ladislav Sedláček a další hosté.

Ladislav Sás představil slavnostní pivo Horňák 90 jako posílený ležák ze sladu ze Záhledic u Brna a dvojího chmelu 'červeňák' a 'sládek' ze Žatecka pro zajímavější a výraznější chuť. Pivo bude třináctistupňové s obsahem alkoholu 4,2 procenta. Musí nyní nejméně měsíc uležet, jen o Hornické pouti 12. září představitelé města ochutnají při slavnostním přípitku rozkvašený vzorek. Aktuální várka na listopadové oslavy má objem 1500 litrů, další vyrobí pivovar Permon na ples města příští rok. Vedení města se s majitelem pivovaru dohodlo, že speciální piva k různým městským událostem se budou společně s radními vařit nadále jednou až dvakrát ročně.

V České Kamenici začnou opět vařit pivo. Součástí pivovaru bude i palírna a moštárna

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czČeská Kamenice

Z bývalého panského pivovaru v České Kamenici se zase bude linout vůně vařeného piva. První várku milovníci pěnivého moku mohou v rekonstruovaném historickém areálu ochutnat už za pár dnů.

Postupně až padesát nových pracovních míst chtějí v bývalém panském pivovaru v České Kamenici vytvořit jeho noví vlastníci. Během rozsáhlé rekonstrukce zachrání památkově chráněný historický areál a zároveň v něm obnoví vaření piva.

Bude tam i palírna a moštárna ovoce, ale základem zůstane vaření piva. Má ho být až tři tisíce hektolitrů ročně. Bude se tu vařit na 15 druhů piv - desítka, jedenáctka a dvanáctka, ale chybět nebudou ani pivní speciály. Jak se budou jmenovat? A jaké mají noví majitelé pivovaru plány do budoucnaTo už si poslechněte z reportáže našeho redaktora Josefa Suka…

Zaměstnanci pivovaru Zubr načesali chmel na speciální várku Granda

Publikováno:před rokemZdroj:Naše vodaZubr

Zaměstnanci pivovaru Zubr v čele se sládkovou i ředitelem letos opět společně načesali Žatecký poloraný červeňák, který bude použit na speciální várku jedenáctistupňového ležáku Zubr Grand. Informoval o tom Jan Vávra z agentury Ariston PR.

„Tento tradiční jemný aromatický chmel, který do Granda dávkujeme hned čtyřikrát, dává pivu jedinečnou chuť i příjemné chmelové aroma. Výběr odrůdy chmele je pro pivo naprosto zásadní a zde na Tršicku se pěstuje jeden z nejlepších na světě,“ říká Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr. „Speciální edici Granda z první várky čerstvě načesaného chmele budou moci příznivci piva Zubr ochutnat již na konci října, kdy bude stočen do sudů a distribuován do vybraných restauračních zařízení,“ doplňuje Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Zubr Grand již příští měsíc oslaví své první narozeniny a za tu dobu se stal nejprodávanějším pivem přerovského pivovaru. Při přípravě receptury se Nataša Rousková nechala inspirovat prvorepublikovou recepturou a velký důraz je kladen na použité suroviny. Kromě tršického chmele jsou to další regionální suroviny – hanácké slady, které díky svým parametrům a půdním podmínkám patří k nejkvalitnějším sladům v České republice a voda z tovačovských jezer, jenž splňuje přísné parametry kojenecké vody.

„Rostoucí obliba Granda potvrzuje současný trend, kdy spotřebitelé dávají přednost jedenáctistupňovým pivům s výraznou chmelovou chutí, které jsou uvařeny podle tradičních postupů z kvalitních surovin,“ uzavírá Tomáš Pluháček.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO „České pivo“. V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal na podzim prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2014 a to v kategorii světlé výčepní pivo (1. místo Zubr Gold) a v kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).

Budějovický Budvar uvařil již počtvrté sezónní pivo z čerstvého chmele

Publikováno:před rokemZdroj:Regionální novinyBudvar

Ve varně pivovaru Budějovický Budvar byly ve středu večer uvařeny dvě várky sezónního piva z čerstvého chmele o celkovém objemu 800 hektolitrů. Hlávky Žateckého poloraného červeňáku byly jen několik hodin předtím načesány na chmelnici "U Splavu" v katastru chmelařské obce Blšany. Sezónní pivo z čerstvého chmele vaří Budějovický Budvar pravidelně již od roku 2012 vždy v období vrcholící sklizně chmele. Kvůli mimořádně dlouhé době zrání si budeme moci vychutnat šestnáctistupňové pivo BUD B:STRONG z čerstvého chmele až ve druhé polovině března 2016. K dispozici bude ve vybraných restauracích nejen v České republice, ale i v několika dalších zemích.

Chmel pro sezónní pivo dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem. Čerstvé hlávky odrůdy Žatecký poloraný červeňák byly sklizeny 26. srpna dopoledne na chmelnici "U Splavu", ve slavné lokalitě "Údolí Zlatého potoka" u chmelařské obce Blšany. Za pivovar dohlíželi na sklizeň hlávek přímo na poli sládek Adam Brož, specialista pro řízení jakosti piva Petr Košin a budvarský someliér Aleš Dvořák. "Vaření piva z čerstvého chmele je pro všechny z nás svátkem, kterým jedenkrát do roka vzdáváme hold naší klíčové surovině i práci pěstitelů. Děkujeme firmě ARIX za vynikající spolupráci a součinnost při sklizni," říká Adam Brož.

Z čerstvého chmele byly uvařeny dvě várky speciálního piva BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. Chmelení proběhlo standardním budvarským způsobem, tedy ručním přidáním chmele do mladinové pánve ve třech dávkách. "Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. Protože již několik let používáme chmel ze stejné chmelnice, můžeme u hotového piva dobře pozorovat ročníkové rozdíly způsobené odlišným počasím v daném roce. V každé várce našeho sezónního piva tak můžeme objevovat drobné odlišnosti zejména v aroma, charakteru a intenzitě hořkosti," vysvětluje Adam Brož.

Pivo uvařené 26. srpna 2015 budou lidé moci ochutnat až ve druhé polovině března 2016, neboť doba zrání piva BUD B:STRONG je 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic v sudech o objemu 20 litrů. Kromě České republiky se bude prodívat i v několika dalších zemích.

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé v srpnu 2012. "V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás ale velmi příjemně překvapil a zákazníci vypili celou várku během několika dnů. Jinak tomu nebylo ani u druhé a třetí série várek. Toto pivo jen tak neomrzí a počkat 200 dní, abychom zjistili, co stále stejná chmelnice připravila pro příznivce piva letos, se vyplatí," uzavírá Adam Brož.

Nealkoholická piva obsahují výrazně méně cukrů než slazené nápoje

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.cz

Za nejzdravější nápoj je považována přírodní voda. Ne všichni si ale tento fakt berou za své a raději upřednostňují sladké či ochucené nápoje, případně pivo. Většina těchto nápojů obsahuje nejen vyšší množství cukrů, ale i nejrůznějších aditiv, která organismu ve vyšším množství mohou i škodit. Podívejte se s námi na to, jak si jednotlivé nealko nápoje stojí.

Z pohledu obsahu cukrů obvykle nejlépe vycházejí nápoje s umělými sladidly, jež obsahují 0 g sacharidů a tedy i 0 g cukrů. Ale to neznamená, že je lze doporučit jako zdravou součást pitného režimu.

Z velké části totiž obsahují nejrůznější aditiva (éčka), kam spadají i umělá sladidla, a podle mnohých vědců mají právě tyto přísady na zdraví jedince mnohem horší dopad, než běžný cukr v nápojích.

Z pohledu zdravé výživy přitom hůře než klasický cukr dopadá i dnes u nás tolik využívaný glukózovo-fruktózový sirup v nápojích či jen čistý fruktózový sirup. Fruktóza se totiž ze 40 % v těle mění na tuk, který se ukládá zejména v oblasti břicha jako nebezpečný útrobní tuk, jenž obaluje břišní orgány a je považován za jednu z hlavních příčin vzniku cukrovky 2. typu.

Útrobní tuk se poté přeměňuje na triglyceridy, jež se spolu s cholesterolem ukládají v cévách. Navíc fruktóza velmi významně podporuje chuť k jídlu, což vede k přejídání. [celá zpráva]

Odborníci provedli hned několik srovnávacích testů nealkoholických nápojů, kde se zaměřili na obsah sacharidů (cukrů) a obsažená aditiva, a sami byli překvapeni výsledky.
Pivo jako vítěz

Z pohledu obsahu cukrů a aditiv totiž nejlépe vyšlo nealkoholické pivo. Dokonce obsahovalo méně cukrů, než některé ochucené minerální vody či 100% pomerančové džusy.

Zatímco nealkoholické pivo obsahovalo na 100 ml 3,3 g sacharidů (z čehož cukry tvořily 2,2 g), slazená přírodní minerální voda měla sacharidů 4,5 g (cukrů 4,5 g) a 100% pomerančový džus (z koncentrátu) 10,5 g sacharidů (z toho 8,8 g tvořily cukry).

Pro srovnání, například oblíbená kola obsahuje 11,2 g sacharidů (11,2 g cukru), kofola 8 g sacharidů (z toho 8 g cukrů) a oblíbené energetické nápoje 11 g sacharidů (11 g cukrů).

10 NEJ minipivovarů v Česku. Kde mají skvělé pivo a navíc dobře vaří

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Libor Budinský

Malé pivovary s výstavem do deseti tisíc hektolitrů za rok a se sázkou na řemeslná piva nezvyklých druhů přibývají v Česku raketovým tempem. Většina z nich provozuje také svou vlastní restauraci, takže vedle zlatého moku můžete při pivním výletě ochutnat nejrůznější speciality.

Clock v Potštejně
Malý pivovar na náměstí historického městečka působí jako příjemné zjevení. V moderně pojaté restauraci mají na čepu pět druhů piv, od pěkně chmelené a výrazně hořké osmičky Trudi pro cyklisty, přes desítku Hektor až po čtrnáctistupňový Twist (typově IPA) či silnou šestnáctku No Idols. Potěší příjemné ceny od 27 do 40 korun za půl litru. V nabídce jsou jednoduchá hospodská jídla, třeba vynikající nakládané tvarůžky s feferonkou a chlebem za 37 korun.

Český lev na Národní
Letos v létě se v centru Prahy otevřel nový Pivovar Národní, jehož obrovskou výhodou je krásná a klidná pivní zahrada s kapacitou 200 míst. Vaří se tu pivo plzeňského typu s názvem Czech Lion, a to jako klasický světlý ležák, polotmavý speciál či nefiltrovaná jedenáctka (0,4 litru stojí 35 korun). Od podzimu by měl místní sládek vařit také pivní speciály.
Pivovar Národní má velmi pestrou nabídku jídel, z nichž můžeme doporučit bramborové placky s pivní marmeládou či pečené vepřové koleno marinované v pivu s rozmarýnem a česnekem za 289 korun.

Pivovar Krajinská 27
V Českých Budějovicích nedávno otevřeli minipivovar spojený s výtečnou nekuřáckou restaurací. Jmenuje se Krajinská 27 a vaří zde, především z lokálních surovin, špičkový šéfkuchař Petr Hajný. V nabídce jsou například grilovaná játra na pepři (120 korun) či morek s topinkami (85 korun). Z piv můžeme doporučit čtrnáctku Krajinská IPA (india pale ale), svrchně kvašené pivo s citrusovou chutí a vůní (třetinka za 45 korun).

Pivovar Hendrych
V celých Krkonoších získává na oblibě pivo z rodinného pivovaru Hendrych, které je hodně hořké, řízné, svěží a příjemně pitelné, zvláště jedenáctka. V minipivovaru ve Vrchlabí můžete ochutnat také osmičku (32 korun za půl litru) či šestnáctistupňový Ale (třetinka za čtyřicet korun). Nabídka jídla je skromnější, vedle guláše či farmářské klobásy s křenem (65 korun) zaujme hlavně vepřové koleno (165 korun).

Břevnovský klášter
Bohatou kolekci piv připravuje Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha, založený v roce 2011. Vedle klasické tmavé jedenáctky a světlé dvanáctky je v nabídce pšeničné pivo bavorského typu, anglická IPA či ruský imperiální stout (21 stupňů) s chutí hořké čokolády (třetinka za 61 korun). A také „trapistická“ sedmnáctka Břevnovské Abbey (0,75 za 100 korun). Většina uvedených piv se prodává v lahvích.
V klášterním šenku můžete ochutnat třeba domácí škvarky se sádlem a cibulí (75 korun), pštrosí játra (89 korun) a spoustu pečených či grilovaných mas.

Tlustý netopýr
Pivovar Antoš ve Slaném posbíral v posledních letech za svá piva celou řadu medailí. Ne čepu je dvanáctistupňový Antošův ležák (29 korun za půl litru) či stejně silné Černé poupě (32 korun). A vaří tu také sedmnáctistupňový speciál s názvem Tlustý netopýr (za třetinku se platí 36 korun).
Z poměrně širokého menu doporučíme bůčkovou či škvarkovou pomazánku (65 korun), buřty na černém pivu s pikantní zeleninovou omáčkou (85 korun) či pivovarský guláš (145 korun).

Laser Beer
Další absolutní novinkou je Olivův pivovar v Dolních Břežanech, který byl společně s restaurací, malým penzionem a pivními lázněmi otevřen letos v létě. Vaří se tu plnější Dolnobřežanská desítka (27 korun za půl litru) či ležák s netradičním názvem Laser beer, to kvůli nedalekému evropskému laserovému centru (32 korun). A také řada svrchně kvašených speciálů, třeba černý stout Theodor.
Z pestré nabídky kuchyně zaujala žebírka na medu (135 korun), bramborové lokše plněné kysaným zelím a uzeným masem (85 korun) či králičí tlačenka (125 korun).

Znovuzrozené Únětice
Znovuzrozený Únětický pivovar se po mnoha letech zapomnění probudil k životu v roce 2011 a brzy si získal početnou řadu příznivců. Nepouštěl se do žádných velkých experimentů, ale vsadil na dvě poctivá piva, desítku a dvanáctku, která také točí ve své pivovarské restauraci (půllitru za 28 respektive 34 korun). Z jídla potěší pivní škvarkové placky se zelím za 49 korun či pivní sýr naložený v oleji s cibulí, česnekem a feferonkou, za který hosté zaplatí 89 korun.

Párování piva s jídlem
V Jeseníkách v obci Branná byl nedávno otevřen minipivovar s hotelem a restaurací Kolštejn, který vyrábí spodně i svrchně kvašená piva s „keltskými“ názvy Dolmen či Menhir (polotmavý patnáctistupňový speciál). Přestože piva jsou spíše standardní, místní restaurace si zakládá na využívání sezónních produktů a vaření pivních speciálů. Zatímco v létě se k lehčím jídlům vařil desetistupňový Bitter Ale, na podzim se ke zvěřině chystá patnáctka Strong Ale.

Šumavský pivovar
Na snoubení piva s jídlem se zaměřil také Šumavský pivovar ve Vimperku. Vedle klasického světlého ležáku, který se čepuje nefiltrovaný a nepasterizovaný, zde připravují polotmavou dvanáctku (půl litru za 35 korun) či třináctistupňový speciál, svrchně kvašený a výrazně hořký Ale s názvem Generál Patton (půllitr za 50 korun). Za zkoušku stojí pivovarské placky s mlátem (65 korun) či vepřová líčka na pivu a rozmarýnu za 175 korun.

Letošní Slavnosti pivovaru Ostravar nabídnou i pivní speciál ALE Ruby

Publikováno:před rokemZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Klára KohutováOstravar

Vrchní sládek pivovaru Ostravar Roman Richter říká: „Mladí lidé rádi zkouší nové chutě i druhy piva".

Patnáctý ročník Slavností pivovaru Ostravar nabídne vedle hudebních zážitků i pivní speciál ALE Ruby.

Představte pivo, které jste pro slavnosti vytvořili.
Na jubilejní ročník jsme chtěli uvařit úplnou novinku, takže jsme připravili ALE. Jedná se o polotmavý svrchně kvašený ležák, který se v České republice často nevyrábí.

Kde se tedy tradičně vaří?
V receptuře jsme se inspirovali postupy z Anglie i Irska, kde má tento pivní speciál své kořeny. Pivo je uvařeno ze tří druhů sladů moravského ječmene a ze tří pečlivě vybraných odrůd chmele. ALE je chmelen natřikrát ve varně a ještě jednou za studena na spilce.

Přiblížil byste laikům onu spilku?
Fermentační a kvasný proces u nás v pivovaru probíhá v takzvané spilce, tedy soustavě místností s otevřenými kvasnými nádobami, kde naše pivo získává svou tradiční chuť. Právě svrchní kvašení a kvašení na spilce jsme skombinovali u ALE Ruby.

Které chutě u piva převládají? Komu je určeno?
U ALE Ruby dominují ovocné tóny a citrusové aroma, které podtrhuje střední hořkost piva. Chceme touto novinkou oslovit hlavně mladé lidi. Ve světě se rozšiřuje nabídka piv a i my jsme chtěli ozvláštnit sortiment.

Proč právě ALE?
Přemýšleli jsme o více verzích, ale nakonec jsme sáhli po tomto netradičním ležáku, chtěli jsme vyzkoušet, zda tento typ zvládneme uvařit.

Kolik za pivo návštěvníci slavností zaplatí? Budou ho moci ochutnat i po nich?
Tradičně budou všechny druhy piv stát dvacet korun, přičemž vstupenka na slavnosti platí i jako lístek na jeden půllitr piva zdarma. ALE chceme přiblížit lidem, takže jsme připraveni reagovat na poptávku a zařadit jej do distribuce.

Za jakých podmínek by se měl speciál čepovat?
Právě aromatické složky piva lépe vyniknou za vyšších teplot, než je u jiných ležáků běžné. Takže něco mezi deseti až dvanácti stupni Celsia.

Čím se při vymýšlení speciálů inspirujete?
V pivovaru Ostravar jsem třetím rokem a pokaždé jsme sáhli po odlišných variantách. V loňských ročnících jsme vycházeli z tradičních metod a historie, zatímco letos jsme chtěli vyzkoušet nové postupy.

Co vás na pivovarnictví baví?
Nechci, aby to znělo jako klišé, ale práci sládka musíte dělat srdcem. Můj otec byl sládkem, takže jsem k tomuto povolání „přičichl" jako malý a zamiloval si ho. Moc se mi líbí, že uvařit dobré pivo je stále kumšt.

Pocházíte ze Slovenska. Dají se nějak srovnat chutě slovenských a českých pivařů?
Máme společné kořeny a to je vidět i v historii pití piva. Myslím, že v obou zemích je stále vysoká podpora tradičních ležáků. Nicméně se mi líbí, že mladí lidé rádi ochutnávají nové chutě i druhy piv.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.05.2017 15:024.978/4.978