Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Litovel Premium Dark je nejlepším tmavým ležákem na světě

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyLitovel

Tmavý ležák Litovel Premium Dark opět potvrdil svou kvalitu a ukázal, že se neztratí doma ani mezi zahraniční konkurencí. Zabodoval totiž v londýnské degustační soutěži World Beer Awards, odkud si na Hanou odváží zlatou medaili v kategorii tmavých ležáků.

Jak olomouckénovinky.cz informovala Gita Jílková, tento ležák tímto navazuje na nedávný úspěch v tuzemském pivním klání České pivo, kde získal bronz.

„Litovel Premium Dark patří k našim nejoceňovanějším produktům. Kromě letošních úspěchů ve World Beer Awards a v Českém Pivu má na kontě například třetí místo z loňského Pivexu, jako třetí skončil i v Českém pivu 2013. Pravidelné umísťování litovelských piv na stupních vítězů prestižních soutěží je pro nás pocta. Těší nás, že kvalitu naší práce ocení nejen doma, ale i na zahraniční půdě,“ komentuje úspěch Petr Kostelecký, sládek Pivovaru Litovel.

Pro toto litovelské dvanáctistupňové pivo je charakteristická střední až silná plnost podtržená výraznou vůní a chutí karamelu. Kromě ležáku Litovel Premium Dark zaznamenala úspěch i hanušovická Holba Premium. Ta si z Londýna odváží stříbrnou medaili v kategorii ležáků.

Londýnské World Beer Awards patří mezi nejuznávanější pivní ocenění na světě. Přihlášená piva z celého světa bojují o umístění v osmi kategoriích. Objektivitu zaručuje odborná porota, která hodnotí vzorky anonymní degustací. Více informací o soutěži můžete najít na webových stránkách worldbeerawards.com.

Mniši slavnému hostu uvařili pivo a pojmenovali ho po něm

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:Aneta SlavíkováŽeliv

Příští pátek bude v želivském premonstrátském klášteře zvláštní hned ze dvou důvodů.

Svou návštěvou klášter poctí světový tenor Štefan Margita, pro kterého se v klášterním pivovaru uvařilo doslova výjimečné překvapení.

Vůbec poprvé v historii želivského pivovaru se na stole objeví lahev piva, která nese jméno po slavné osobnosti. Štefan tak už není „jen" významný zpěvák, ale také dvanáctistupňový světlý nefiltrovaný ležák.

Limitovaná kolekce pěti set lahví piva Štefan, které spatřilo světlo světa na počest návštěvy Štefana Margity, bude v prodeji přímo po skončení dvou pátečních koncertů. Ty se budou konat v sedmnáct 
a ve dvacet hodin. „Půjde 
o projev vděčnosti k muži, který si vedle světových operních domů, v nichž pravidelně vystupuje, našel čas i na želivský klášter," prozradil opat želivského kláštera Jáchym Jaroslav Šimek.

Shodou okolností, právě 
v pátek 9. října slaví svůj svátek všichni Štefanové. Želivská klášterní piva Haštal, Jeroným či Salesius nesou jména po významných želivských opatech. Nyní je to vůbec poprvé, co želivský pivovar pojmenoval pivo po veřejně známé osobnosti. „Pro zpěváka to bude překvapení. Vzhledem k tomu, že v pátek 
u nás oslaví svůj svátek, tak 
to bude i náš dárek," sdělila Lenka Vacková z pivovaru.

Ta také připomněla, že ve světě je obvyklé, že slavní lidé mají své značky vína nebo šampaňského. „Manžel Hany Zagorové se může pyšnit tím, že mu v želivském klášteře uvařili speciální pivo," podotkla s úsměvem Vacková.

Ještě doplnila, že v prosinci se klášter bude těšit na vystoupení další hudební celebrity. Do Želiva zavítá Eva Pilarová. „Věříme, že pivo 
pro slavné osobnosti nevaříme naposledy. Už teď náš sládek přemýšlí nad tím, jakou chuť by mohlo být pivo nesoucí jméno právě po Evě Pilarové," prozradila Vacková.

Světový tenor Štefan Margita se v pátek v rámci šedesátiminutové talkshow ocitne „ve zpovědnici Karola Lovaše", božejovského faráře.

Zpěvák si také připravil nejednu pěveckou lahůdku, zazpívá česky, slovensky, maďarsky i latinsky.

Budějovický Budvar instaloval deset přetlačných tanků

Publikováno:před rokemZdroj:Krajské listyAutor:Lucie BartošBudvar

Před stáčením do lahví
Protože v budoucnu očekává další nárůst prodeje, musí pivovar posilovat svou výrobní základnu. Tento týden byla realizována jedna z klíčových investic v této oblasti – instalace deseti přetlačných tanků, které slouží jako zásobníky hotového piva těsně před jeho stáčením do lahví, plechovek nebo sudů. Nové přetlačné tanky pomohou zejména k navýšení výkonu stáčíren lahví – poptávka po pivu v lahvích se totiž během posledních pěti let zvýšila o 29 procent a současná kapacita stáčíren přestává postačovat.

Národní podnik Budějovický Budvar s pomocí dvou jeřábů instaloval deset nových přetlačných tanků, které vyrobila německá firma Ziemann. Tyto tanky slouží jako zásobníky hotového piva těsně před jeho stáčením do lahví, plechovek, nebo sudů. Tanky jsou vyrobeny z nerezové oceli, mají průměr 3,6 metru, výšku 14 metrů a hmotnost osm tun. Do každého tanku se vejde 1000 hektolitrů piva. Investice zdvojnásobila kapacitu stávajícího oddělení přetlačných tanků pivovaru na 20 000 hektolitrů.

„V loňském roce jsme dosáhli nejvyššího výstavu piva v historii pivovaru a přibližujeme se hornímu limitu výrobních a logistických kapacit podniku. Protože chceme i nadále zvyšovat objem prodeje, musíme posilovat i výrobní kapacitu. Přetlačné tanky jsou klíčovou investicí, která umožní uspokojovat rostoucí poptávku zejména po pivu v lahvích,“ říká sládek Budějovického Budvaru Adam Brož.

Loni se výstav pivovaru zvýšil meziročně o 2,5 procenta na celkový objem 1,457 milionu hektolitrů. Velmi výrazně roste v posledních letech poptávka po lahvovém pivu z Budějovického Budvaru. Během pěti let se zvýšila o 29 procent a tento trend bude pokračovat i v budoucnu.

Celková hodnota investice přesahuje 70 milionů korun. Dodavatelem stavby je Porr, a. s., a generálním dodavatelem technologické části ProjektSoft HK, a. s., Hradec Králové.

Pilsner Fest: České stálice i dosud neobjevení muzikanti

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:Hana JosefováPrazdroj

Pilsner Fest bývá poslední velkou hudební akcí pod širým nebem. Koná se totiž na začátku podzimu a uzavírá tak sezonu letních festivalů.



Letos je naplánován na sobotu 3. října. Počátek desátého měsíce v roce není zvolen náhodně. Pilsner Fest je pořádán jako narozeninová oslava. Připomíná, že první várka originálního spodně kvašeného ležáku sládka Josefa Grolla opustila plzeňský měšťanský pivovar 5. října 1842.

Letos se oslavy plzeňského piva vracejí na náměstí Republiky, ale konat se budou i v areálu Plzeňského Prazdroje. Na obou místech organizátoři postaví pódia, na nichž se už od 11:30 hod. budou střídat rockoví muzikanti. Návštěvníci se mohou těšit na spolehlivé headlinery českých hudebních festivalů, např. na Xindla X, No Name, Divokýho Billa nebo Monkey Business. „I v letošním roce pokračujeme v nastoupené cestě; snažíme se objevovat nové muzikanty a umožnit jim vystoupit vedle zavedených a populárních stálic českého hudebního světa," říká dlouholetý dramaturg festivalu Pavel Anděl. Dodává, že letos těmi zatím neobjevenými muzikanty jsou kapely Poletíme?, Come and Play a také muzikant Johannes Benz, jak si říká rockový písničkář a filmař Jan Foukal.

Pilsner Fest je samozřejmě především oslavou piva a těch, kdo jej vaří, a tak se návštěvníci i letos budou moci seznámit s tradičními pivovarskými řemesly; v areálu pivovaru budou postaveny stany sládků, bednářů, formanů. Konat se budou i netradiční prohlídky pivovaru s prvním sládkem. A chybět nebude ani hromadný přípitek na obou velkých hudebních scénách. Je naplánován přesně na 18:42 hod., tento čas odkazuje k roku, kdy se plzeňské pivo ´narodilo´.

Limitovaná várka z čerstvého chmele i sobotní speciální program v pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Region PlzeňGambrinus

Pro ty, kteří se budou chtít vypravit přímo do pivovaru Gambrinus, připravili jeho sládci v rámci Noci otevřených pivovarů (3. 10.) program přímo v pivovaru.

„Dny českého piva jsou oslavou naší národní pivní kultury. Je to příležitost připomenout si pivní tradice a pozvat milovníky zlatavého moku na čepované do hospod i pivovarů. Navíc po chmelové sklizni jsme opět využili této příležitosti a uvařili ležák z čerstvého žateckého chmele. Tento týden už putují sudy do hospod, kde jej budou moci ochutnat lidé ve třech tisícovkách hospod po celém Česku. Zároveň zveme všechny do pivovaru 3. 10., kde jsme připravili speciální program pro pivaře,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus.

Na čepovaný První chmel
Vařit pivo z čerstvého chmele je pro sládky doslova sváteční příležitost, takové pivo lze vyrobit jen v době sklizně. Čerstvý chmel dodá pivu výrazné aroma a příjemnou hořkost. „Čerstvě sklizený chmel nelze skladovat, je nutné jej po sklizni dopravit nejkratší cestou do pivovaru, kde se přidává do piva v průběhu chmelovaru. Pro zvýraznění vůně dochmelujeme ležák ještě během zrání piva za studena,“ říká sládek Gambrinusu Pavel Zítek. Jelikož jde o tak výjimečnou příležitost, mělo by být i pivo tou správnou motivací jít „na jedno čepované“ do hospod. Jsou to právě hospody a pivovary, které se již nyní chystají na svátek, na zahájení oslavy Dnů českého piva. „Dny českého piva bereme jako svátek všech pivařů. Loňská várka prvního chmele se vypila v hospodách bleskurychle, a tak jsme jí letos uvařili raději o něco víc,“ říká Pavel Zítek. Pivo tím pádem může ochutnat i více lidí, letos jej Gambrinus nabídne až do tří tisíc hospod.

Žatecký chmel – česká chlouba
Limitovaná várka ležáku Gambrinus je dochmelená čerstvým chmelem odrůdy Sládek z žatecké chmelnice Beránek. Gambrinus je největším odběratelem tuzemského chmele vůbec. Ročně pivovar spotřebuje přibližně 150 tun chmele zmíněné odrůdy. „Pro chmelení používáme především odrůdu Sládek, která je schválená pro České pivo. Tento chmel přispívá svou hořkostí a aroma k typické vyvážené chuti našeho piva. Proto je skvělé jednou za rok oslavit chmelobraní touto unikátní limitovanou várku,“ říká Pavel Zítek.

Den, kdy pivovar nezavře brány: Škola čepování i pivní test
V sobotu 3. 10. pivovar Gambrinus otevře návštěvníkům své brány. Vedle prohlídek nové a historické varny je na tento den připraveno hned několik dalších zajímavostí. V pivovaru bude možné si vyzkoušet trojúhelníkový test, porovnat při něm desítku s novou dvanáctkou a prověřit tak své degustátorské schopnosti. Dalším lákavým bodem prohlídek je absolvování školy čepování pod vedením zkušeného sládka, přičemž každý zjistí, že dobře načepovat pivo je skutečné řemeslo. Nedílnou součástí prohlídek je pak i limitovaná várka Gambrinus První chmel, kterou pivovar pro Dny českého piva uvařil. Do půllitrů si každý návštěvník bude moci pivo načepovat sám. „Zveme srdečně každého příznivce piva do našich pivovarů v Plzni i do hospod, kde se První chmel bude čepovat,“ uzavřel Pavel Zítek.

Speciální prohlídky uspořádané v rámci programu otevřených pivovarů budou začínat ve 14:00, 15:30, 17:00, 18:30, 20:00 a 21:00 hodin v Návštěvnickém centru na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Délka prohlídky je 60 minut a jednotné vstupné činí 70 Kč na osobu.

Pivovar slaví úspěch s ležákem jménem Ko*ot

Publikováno:před rokemZdroj:Odhaleno.cz

Když přijedete na Sicílii, někdy uslyšíte slovo minchia. Znamená to stejné co česky ko*ot. Tedy je vulgárním označením pro penis v sicilském nářečí. Přes svou vulgaritu se toto slovíčko na ostrově nahlas veřejně vyslovuje docela často. Teď ho můžete přečíst z etikety piva. Minchia je totiž ležák pivovaru Sikania, který s ním slaví veliký úspěch. A znalcům chmelového moku velmi chutná.



2. 10. 2015

Když přijedete na Sicílii, někdy uslyšíte slovo minchia. Znamená to stejné co česky ko*ot. Tedy je vulgárním označením pro penis v sicilském nářečí. Přes svou vulgaritu se toto slovíčko na ostrově nahlas veřejně vyslovuje docela často. Teď ho můžete přečíst z etikety piva. Minchia je totiž ležák pivovaru Sikania, který s ním slaví veliký úspěch. A znalcům chmelového moku velmi chutná.

„To slovo je součástí sicilské identity, právě neobvyklé pojmenování může pivu pomoci prorazit v těžké konkurenci,“ vysvětluje majitel pivovaru Nino Amato, proč se rozhodl zrovna pro tak vulgární pojmenování.

„Pro Sicilany je to zvolání, které zahrnuje celé spektrum pocitů, používá se spontánně, když chcete vyjádřit radost, šok nebo údiv,“ tvrdí Amato, jehož firma sídlí v Messině.

Většina z dvanácti set litrů piva, které prodá denně, končí na stolech Sicilanů. Minchia se vaří jako světlý ležák, červený speciál či dvojsladový černý speciál.

„Všichni, kdo navštívili Sicílii, vědí, že slovo minchia je vyjádřením zdravého selského rozumu. Není to jen nářeční výraz nebo typický sicilský výkřik vyjadřující údiv či nadšení, ale je to vyjádření našeho světa a kultury. Způsob, jak být typickým Sicilanem,“ píše na svém webu pivovar Sikania.

Hradiště ožilo pivním festivalem

Publikováno:před rokemZdroj:Dobrý den

Milovníky piva a dobré hudby neodradilo ani deštivé počasí
Letošní německý Oktoberfest je již v plném proudu a jeho slovácká podoba nezůstala pozadu. Od sobotního rána byly na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti připraveny výčepy s dvaceti druhy piv. Usměvavé výčepní v krojích točily pivo do klasických kelímků i do originálních tupláků. "My se nesnažíme napodobovat klasický německý Oktoberfest. Chceme akci přizpůsobit našim kulturním podmínkám. Proto jsme sem například pozvali i některé známé kapely, aby tady podpořily už tak dobrou atmosféru," řekl Filip Dohnal, hlavní organizátor Slováckého oktoberfestu. Odpoledne na pódiu vystoupily skupiny CoverBand, Tabák, Street69 a ATMO music.

Akci sice doprovázel občasný déšť, ale i tak dorazilo na náměstí dost pivních nadšenců. "Já jsem se na akci moc těšil. Jen je trochu škoda, že prší. Tady u nás jsou lidé na déšť docela citliví, a tak to může některé odradit. Z vlastní zkušenosti vím, že na podobných akcích v Německu nehraje počasí žádnou roli. Tam přijdou lidé vždy," řekl Libor Karásek, který navštívil Slovácký oktoberfest už podruhé.

Ryze pivní slavnost je ve slovácké metropoli ojedinělou akcí svého druhu, a i proto se stává stále populárnější.

Oktoberfest končí. Pivo podražilo, servírky vydělají statisíce

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.cz

Armáda žíznivých lidí, bezpočet piv, lidová hudba, kroje i ruská kola. Největší pivní festival světa Oktoberfest u německého Mnichova se chýlí ke konci. Na náladě místních to však není znát, Tereziánská louka je plná a pípy se nezastaví, přestože pivo už neseženete pod 10 eur.

Spotřeba piva v ČR do srpna klesla o dvě procenta, export ale vzrostl

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Spotřeba piva v Česku od začátku letošního roku do konce srpna meziročně klesla o dvě procenta. Naopak export vzrostl o osm procent, uvedl Český svaz pivovarů a sladoven. Vyvezlo se o 190 tisíc hektolitrů zlatavého moku více, naopak domácí zákazníci vypili o 185 tisíc hektolitrů méně. Svazové údaje jsou přibližně za 90 procent trhu.

„Máme za sebou hlavní sezónu a zatím se ukazuje, že prvních osm měsíců bylo poměrně stabilních, tedy bez nějakých velkých překvapení," řekl předseda svazu František Šámal. Na stagnaci se podle něho odrazily hlavně jarní měsíce, naopak v létě byla tuzemská spotřeba na obvyklé úrovni.

Podle svazu se zatím stále nepodařilo zvrátit trend odlivu hostů z restaurací, kteří raději pijí lahvové pivo doma. Spotřeba v přímém prodeji v gastronomii zůstává stejně jako loni na 41 procentech. Svaz se snaží Čechy do restaurací a hospod přitáhnout také akcí Dny českého piva. Oslavy završí v sobotu 3. října Den otevřených pivovarů, kdy zapojené podniky otevřou pro návštěvníky až do pozdních večerních hodin.

Letošních prvních osm měsíců také podle svazu prokázalo, že rostoucí obliba ležáků oproti výčepním pivům nadále pokračuje. Ležáků se vypilo meziročně o čtyři procenta více, naopak výčepních piv o stejné procento méně. Stejně při porovnávání loňského a předloňského roku pokračuje v patnáctipro­centním růstu segment ochucených piv. O pět procent nyní vzrostla i výroba nealkoholických piv.

Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba stagnovala, vývoz vzrostl o osm procent. Celková domácí spotřeba piva včetně nealkoholického loni činila 16,29 milionu hektolitrů, každý obyvatel Česka tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva.

O třetinu nižší sklizeň chmele by neměla ovlivnit ceny piva

Publikováno:před rokemZdroj:Česká televizeAutor:ČTK

Letošní rok není prvním, kdy musejí chmelaři sčítat ztráty. Už třetí rok v řadě je pro pěstitele chmele nepříznivý a kvůli počasí letos bojují s extrémními ztrátami. Úroda chmele by měla být meziročně o 35 procent nižší. Pivovary nicméně neočekávají, že by se zdražovalo samotné pivo. Zatímco jeho export roste, domácí spotřeba se snižuje.

Nedostatek vody, tropické letní teploty v létě a výkyvy počasí působily škody mezi pěstiteli zeleniny i ovoce. Došlo ale i na chmelaře. Svaz pěstitelů chmele odhaduje produkci až o 35 procent nižší než loni. Navíc letošní chmel zřejmě nebude podle předběžných měření tak kvalitní. Neúroda chmele zároveň není jenom problémem České republiky, ale týká se třeba i sousedního Německa.

„Vyvolává to velice napjatou situaci na trhu s chmelem. Odráží se to v tom, že rostou ceny. Jestliže tuna chmele stála řádově tři sta tisíc, tak teď není žádný problém zavadit o nabídky nad pět set až šest set tisíc za tunu. Někdy skoro až milion,“ uvedl generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Pěstitelé se musí připravit na propady tržeb. „Letošní výpadek za celou republiku, který se bude pohybovat od 300 do 350 milionů korun, se může promítnout do hospodářství některých jednotlivých pěstitelů,“ zmínil předseda svazu Luboš Hejda.

Kdo si nenasmlouval chmel, může vyjít naprázdno
Společnosti, které budou chtít nakupovat chmel na volném trhu a nenasmlouvaly si dodávky dopředu, budou v těžké situaci, jelikož chmel neseženou. „Žádné zásoby z minula nemáme. Od konce srpna se už sklady začínají naplňovat letošní sklizní, ale rozhodně se nenaplní tak, jak bychom si představovali,“ upozornil prezident Unie obchodníků a zpracovatelů chmele Pavel Šponer. „Problém může být u těch pivovarů, které chtějí nakupovat nejlevnější chmel na trhu,“ dodal prezident Agrární komory Miroslav Toman.

Nedostatek chmele tak některé pivovary pocítí, ale většina má na dodávky uzavřené dlouhodobé kontrakty. Letošní horší sklizeň by se tak celkově neměla promítnout do ceny piva. „V tuto chvíli nemáme žádné informace o tom, že by se hýbalo s cenou nahoru ani dolů,“ řekl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

Boček je ve svém vyjádření rezervovanější. „Když se našemu dodavateli neurodí, tak sháníme zdroje chmele. Uvidíme, ještě nemáme tato jednání dotažená do konce, tudíž to zatím nepromítáme do ceny. Mohl bych to zodpovědět na přelomu roku 2015 a 2016,“ zmínil.

Domácí spotřeba piva klesá, roste vývoz
V loňském roce vyprodukovaly české pivovary bezmála dvacet milionů hektolitrů piva, přičemž spotřeba přesáhla šestnáct milionů hektolitrů. Český svaz pivovarů a sladoven zveřejnil dosavadní výsledky za letošní rok, podle kterých spotřeba piva v Česku od začátku letošního roku do konce srpna meziročně klesla o dvě procenta. Situaci zlepšuje export, který vzrostl o osm procent.

České pivo má ve světě renomé. „Pokud cestujeme s českým pivem po světě, tak vždycky když se bavíte s obchodníky s pivem, řeknou, že chtějí nějaké německé, české a asijské pivo. Tím pádem české pivo skutečně patří k fenoménům, především pro svoji pitelnost a originalitu,“ přiblížil šéf Budějovického Budvaru. Vývoz ale jen těsně nahrazuje domácí propad. Vyvezlo se o 190 tisíc hektolitrů piva více, naopak domácí zákazníci vypili o 185 tisíc hektolitrů méně.

Budějovický Budvar zatím ale předpokládá, že jejich hospodářské výsledky budou nakonec lepší než loni. „K září to vypadá, že celkový objem prodejů se zvýšil o osm procent, export o sedm a půl a tuzemský prodej o devět procent,“ upřesnil Boček.

Podle svazu se každopádně stále nepodařilo zvrátit trend odlivu hostů z restaurací, kteří raději pijí lahvové pivo doma. Spotřeba v přímém prodeji v gastronomii zůstává stejně jako loni na 41 procentech. Svaz se snaží Čechy do restaurací a hospod přitáhnout také akcí Dny českého piva.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.06.2017 22:455.125/5.125