Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Sentický Kvasar spustí do konce roku výrobu v novém

Publikováno:před měsícemZdroj:České novinyAutor:ČTKKvasar

Jeden ze tří nejstarších tuzemských minipivovarů Kvasar ze Sentic na Brněnsku spustí do konce roku výrobu v novém areálu. Jeho výstavba stála několik milionů korun. Díky nové technologii chce minipivovar udržet svou pozici na trhu, což je čím dál složitější, řekl ČTK většinový vlastník minipivovaru Jiří Jelínek mladší.

"Novou budovu chceme otevřít v prosinci. Bude tu i prodej, abychom v této době odolali konkurenci, která narostla a motivuje nás také k tomu investice dělat," uvedl Jelínek mladší. Minipivovar ročně vyrábí kolem 1100 hektolitrů piv. Dosud se příliš nestaral o odbyt, zákazníci si pro Kvasar jezdili do rodinného domu Jelínkových.

Nový minipivovar je na jiném místě ve stejné vesnici, ale bude pro zákazníky dostupnější. Varna bude také mnohem větší, takže nabízí možnost více než zdvojnásobit produkci. Díky tomu, že i každá várka piva bude větší, tak bude mít rodina podle Jelínka mladšího více času věnovat se rozvozu nebo marketingu.

Kvasar patří k nejstarším minipivovarům na českém trhu vůbec. Před pětadvaceti lety jej ve svém domě založil Jiří Jelínek starší, který vystudoval střední školu potravinářskou. Pak ale celý život pracoval v autobusové dopravě. K vaření piva jej navedl syn, který našel stará otcova skripta a Jelínek starší postupně rozjel výrobu na úrovni domovarníka a pak si udělal v domě i minipivovar. Jeho pivo na konzervativním trhu mělo úspěch a Kvasar se od devadesátých let vaří licenčně i v Černé Hoře.

To pomohlo i minipivovaru, takže měl peníze na rozšíření výroby a nákup technologií, které zpočátku pro minipivovary na trhu vůbec nebyly. "Nebyl jsem ten podnikatel, který se nebojí a vezme si půjčky. Možná kdybych byl více odvážný, možná jsme byli ve výstavu na jiných číslech. Nemám povahu na to být dravec a nelituji toho," vzpomíná dnes Jelínek starší proč minipivovar není ještě větší. Dnes minipivovar živí pouze rodinu a synovi s dcerou Jelínek starší i celý podnik předal. Podle něj je konkurence čím dál větší, vždyť jen v blízkém Tišnově už jsou tři minipivovary. "To už je opravdu hodně," uvedl Jelínek starší.

V roce 1992 začala výroba podle dat Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského na Moravě v Pegasu a Senticích a v Chýni v Čechách. O rok dříve vznikl podnik Meloun - Hostinec a pivovar U Lípy, který ale mezitím už zkrachoval. Podle webu www.pivovary.info byl v roce 1992 ještě minipivovar v Králově Poli, ten ale rok po zahájení výroby zanikl. Dnes jsou na trhu podle odborníků více než tři stovky minipivovarů.

Pilsner Fest se vrací na náměstí, nabídne kromě piva i kapel kvalitnější gastronomii

Publikováno:před měsícemZdroj:Plzeň.cz

První říjnový víkend patří v Plzni tradičně oslavám v Plzeňském Prazdroji. První várka celosvětově známé pivní legendy zde byla uvařena 5. října 1842, letošní půlkulaté 175. výročí si proto žádá zvláštní pozornost a slavit se bude nejen v pivovaru, ale i na náměstí Republiky. Populární Pilsner Fest se koná 7. října.

Letošní jubilejní ročník se odehraje 7. října 2017 v prostorách plzeňského pivovaru a na náměstí Republiky v Plzni. Oslavy začnou v 11:00, vstup je zdarma. A protože Pilsner Urquell slaví 175. narozeniny, bude letošní oslava ještě výjimečnější. Těšit se můžete na pivo v té nejlepší kvalitě. „Budete moci ochutnat plzeňský ležák Pilsner Urquell v nefiltrované podobě a na několika místech vám nabídneme pivo přímo z tanku. Oproti loňskému roku jsme ještě zvedli počet výčepních kohoutků, kterých bude 150,“ uvedl vrchní sládek Václav Berka.

K dobrému pivu patří dobré jídlo. Ve spojení s gurmánským Fresh Food festivalem připravili orgaizátoři nabídku nejrůznějších českých i zahraničních specialit ze zemí, kam se Pilsner Urquell vyváží. Speciální menu budou mít připraveny také místní partnerské restaurace – Lokál, Švejk a Na Spilce. Exkluzivním hostem festivalu bude pražská hospoda U Pinkasů, která se na Pilsner Festu letos objeví úplně poprvé.

Připraven bude rovněž bohatý doprovodný program a nebude chybět ani skvělá hudba. Na letošním Pilsner Festu zahrají například Support Lesbiens, Monkey Business, Mňága a Žďorp, Sto zvířat, Lenny, Jelen a další. Těšit se můžete také na speciální festivalové prohlídky pivovaru a ukázky práce bednářů, jejichž řemeslo má v pivovaru tradici už od jeho založení.

Už tradiční součástí Pilsner Festu bude společný přípitek v 18:42. Čas odkazuje přímo k roku 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka plzeňského originálu. Přípitek proběhne současně na obou scénách Pilsner Festu (v pivovaru & na náměstí Republiky) a pronesou ho hlavní představitelé společnosti Plzeňský Prazdroj a města Plzeň. Těsně před slavnostním okamžikem se rovněž narazí dva 175 litrové dřevěné sudy piva, jako odkaz k 175. narozeninám. Plechovky určené k „hromadnému ťuknutí“ se začnou rozdávat od 18:00. Přípitek se bude také streamovat online na Facebooku Pilsner Urquell, aby i ti, kteří se nebudou moci na místo dostavit, si mohli připít a oslavit tento okamžik.

Jako každý rok si návštěvníci Pilsner Festu mohou ozvláštnit festivalový den netradiční prohlídkou pivovaru Plzeňský Prazdroj, která se zaměří jak na historii zlatého ležáku, tak na jeho unikátní výrobu. Zpřístupněn bude speciální festivalový prohlídkový okruh, během kterého návštěvníci prvně nahlédnou do elektrocentrály. Zde se dozví o Františku Spalkovi, jenž se zapsal do historie pivovaru tím, že mu umožnil nezávislost na dodávkách vody a elektřiny. Dále s průvodcem navštíví bednárnu Plzeňského Prazdroje, jež bývá zpřístupněna široké veřejnosti pouze v den Pilsner Festu, a která připomíná již téměř zapomenuté tradiční bednářské řemeslo. Neodmyslitelným završením prohlídky budou pivovarské sklepy, kde ochutnáte nefiltrované a nepasterizované pivo Pilsner Urquell čepované přímo z dubových ležáckých sudů. Prohlídky se budou konat od 10.00 do 20.00 hodin, každých 15 minut. Vstupné je 100 Kč.

Organizátoři jsou připraveni dopravit na místo konání i mimoplzeňské. Na místo vzniku tradičního piva odveze zájemce z Prahy speciální vlak, který bude pro všechny jeho gratulanty zdarma. Vlak odjíždí v 10.25 z pražského Hlavního nádraží a zpět do Prahy se vrací ve 23.30. Kapacita je však omezená, je tedy potřeba přijít včas.

Dny piva připomenou i tradici českých hospod

Publikováno:před měsícemZdroj:České novinyAutor:ČTK

V řadě českých hospod a restaurací dnes začínají Dny českého piva. Do 1. října nabídnou možnost ochutnat produkci desítek pivovarů, včetně speciálů uvařených pro tuto příležitost. Kromě piva samotného bude akce věnovaná také tradici českých hospod.

Dny českého piva odstartovaly v úterý přípitkem na Svatováclavské slavnosti a symbolickým naražením sudu vítězného ležáku v degustační soutěži České pivo 2017. "Naším cílem je prostřednictvím této akce podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout a podpořit unikum tradiční české hospody, která je součástí kulturního dědictví," uvedl předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Do letošních oslav se zapojí desítky pivovarů a minipivovarů. Některé restaurace připravily speciální pivní menu, setkání se sládky nebo prohlídky pivovarů. Loni se do akce zapojilo 6000 restauračních provozů, letos by měl být jejich počet přibližně stejný.

Pivovary v Česku loni vyrobily rekordních 20,5 milionu hektolitrů piva, včetně jeho nealkoholické varianty. Spotřeba piva na osobu loni zůstala na úrovni 143 litrů, pokračoval ale pokles prodeje v restauracích. V současnosti se tak z každých deseti prodaných piv čtyři vypijí v restauraci, zbytek doma.

Prohlídky i koncerty navštívil rekordní počet turistů

Publikováno:před měsícemZdroj:Plzeň.czPrazdroj

Pivovary Plzeňského Prazdroje letos v hlavní letní sezoně (červen až srpen) navštívil rekordní počet bezmála 97 tisíc turistů. Ve srovnání s předchozím létem to znamená nárůst o tři tisícovky lidí. Za téměř tři čtvrtě roku pak do pivovarů zavítalo dokonce o 9 tisíc lidí více než loni (+ 3 %).

Nejvíce návštěvníků míří na prohlídkové trasy v Plzni, pivovary Plzeňský Prazdroj, Gambrinus a historické plzeňské podzemí přilákaly v létě více než 86 tisíc lidí.

„Zájem o naše plzeňské prohlídkové trasy v posledních měsících výrazně roste, a to nejen mezi Čechy a Němci, kteří jsou mezi národnostmi nejpočetnějšími skupinami. Výrazně přibývá i turistů z Číny, kteří se stali již třetí nejpočetnější návštěvnickou skupinou. Meziročně přibylo čínských turistů takřka o polovinu,“ uvádí Rudolf Šlehofer manažer pro turismus a tradice z Plzeňského Prazdroje.

Číňané obdivují zejména historický areál Plzeňského Prazdroje s jeho unikátním sklepením. „Jsou to velmi spontánní návštěvníci, kteří kladou průvodcům mnohé dotazy. Přijíždějí ve velkých skupinách, někdy bez předchozího objednání, takže operativně řešíme, jak jejich požadavkům co nejlépe vyhovět. Zájem mají kvůli svému náročnému programu zejména o zkrácené prohlídky,“ pokračuje Rudolf Šlehofer.

Tuzemské návštěvníky v Plzni pak výrazně oslovuje i nová zážitková trasa v pivovaru Gambrinus. Turisté si zde projdou spilku, kde zjistí, jak pivo kvasilo v minulosti, a porovnají to s nejmodernější metodou zrání v cylindrokonických tancích. Součástí prohlídky je návštěva historické i současné varny.

Kromě prohlídkových tras lákal plzeňský pivovar v létě i na koncerty. „Oblíbený cyklus koncertů Léto v Prazdroji v tomto roce opět potvrdil, že má své pravidelné místo v plzeňském letním kalendáři. Léto v Prazdroji začalo už v červnu letními kiny a vlastně ještě neskončilo. Na letní koncerty jsme totiž navázali promítáním v našem letním kině u Formanky a končíme až na konci září. Kromě jiných doprovodných akcí jsou ale každoročně pro Léto v Prazdroji stěžejní čtvrteční koncerty. Cestu si k nám letos našlo přes 20 000 návštěvníků, kteří na 9 koncertech slyšeli 18 kapel. Při většině koncertů jsme měli i štěstí na počasí, což přispělo k dobré náladě návštěvníků. Nejúspěšnějším koncertem byl jednoznačně večer věnovaný soutěži Pilsner Urquell Master Bartender s koncertem Marka Ztraceného. Mimo to jsem velmi rád, že jsme do Plzně přivezli skupiny jako Laura a její tygři nebo Kurtizány z 25. Avenue,“ dodává Rudolf Šlehofer.

Výrazný nárůst počtu návštěvníků zaznamenal i Pivovar Velkopopovický Kozel, kam zavítalo téměř o pětinu více návštěvníků než vloni. Více lidí vidělo i pivovar Radegast v Nošovicích, a to o více než 3 %.

Pivovary Plzeňského Prazdroje patří mezi nejnavštěvovanější industriální cíle v celé ČR a těší se stabilnímu zájmu turistů.

Vládní poradce chce zdražit alkohol, politici přitom chtějí zlevňovat pivo

Publikováno:před měsícemZdroj:Novinky.czAutor:ČTK

Zatímco politici napříč stranami chtějí snižovat daně na pivo, vládní koordinátor Jindřich Vobořil ve snaze omezit konzumaci alkoholu navrhuje naopak zvýšení daní nebo zavedení garantované ceny při výkupu gramu alkoholu. V rámci nové národní strategie to v úterý řekl na tiskové konferenci. Chce tím přispět především ke snížení konzumace alkoholu mezi mladistvými.

Podle Vobořila je prokázáno, že zvýšená cena snižuje konzumaci alkoholu, což je záměr především u mladistvých. „Je to to nejzákladnější doporučení Světové zdravotnické organizace. Ze všech opatření, která se zaváděla, je zvýšení ceny to nejsilnější,“ řekl Novinkám Vobořil.

Česko je z 38 zemí v Evropě na špičce, co se týká konzumace alkoholu mladistvých do šestnácti let. Podle výsledků WHO jsou navíc Češi pátými největšími pijáky na světě.

Zvýšení daní na alkohol je věcí politiků
Jedním z řešení, které by podle Vobořila mělo projít komplexní diskuzí, je zvýšení daní na alkohol, ať už se jedná o spotřební daň či DPH. „Jedná se čistě o politické rozhodnutí a toho jsem si vědom. Samozřejmě se pokusím přinést co nejracionálnější návrhy, ale nemůžu jít proti všem vědeckým studiím,“ řekl Novinkám Vobořil.

Právě politická nevůle ke zvýšení daní vede Vobořila k úvahám o alternativním řešení. „Cestou může být zavedení garantované ceny za výkup alkoholu,” doplnil Vobořil. „Kdyby se zvýšila, zvýšilo by to celkovou cenu. A výrobci by také měli zajištěn příjem," dodal koordinátor.

To by znamenalo, že by byla jednotná nejnižší cena, pod kterou by cena alkoholu klesnout nesměla. V praxi by to tak znamenalo, že lidé by si třeba pivo za osm korun již mohli koupit jen stěží.

Babiš: Chceme nižší DPH na pivo
Politici s tím však nesouhlasí. „To nevím, jak by se to dalo udělat. My jsme pro snížení DPH na točené pivo, abychom v rámci zavedení EET a protikuřáckého zákona pomohli hospodám,“ řekl Novinkám kriticky k Vobořilovu návrhu předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Jeho strana podle něj v programu snížení konzumace alkoholu nemá. Babiš v uplynulém volebním období několikrát nižší DPH na pivo prosazoval. Koalice se na tom ale neshodla.

U omezení pití alkoholu mladistvých jde podle něj spíše o prevenci. „Jde spíše o edukativní přístup než nějaké nařizování. Když se lidem něco přikazuje a zakazuje, tak je to samé jako s pamlskovou vyhláškou,“ doplnil Babiš.

Bělobrádek: Problém je snadná dostupnost
Kompenzaci provozovatelům hospod za EET navrhovala i ODS a zvýšení daní podle jejího předsedy Petra Fialy neplánuje. Ta chtěla zase snížit základní sazbu spotřební daně z nynějších 32 korun na 26,80 Kč za hektolitr piva. Ani tento návrh Sněmovnou neprošel.

„Naopak chceme vybrané daně rozumným způsobem snižovat. Souhlasím, že bychom měli konzumaci alkoholu držet v rozumné míře, pochybuji ale o smysluplnosti restriktivních opatření včetně těch finančních,“ uvedl Fiala.

Zvýšení spotřební ceny nic nevyřeší ani podle předsedy KDU-ČSL. „Hlavní problém je snadná dostupnost alkoholu. Toto je důležité vyřešit, tedy ztížit přístup,“ uvedl Novinkám Bělobrádek. Právě dostupnost je jedna z věcí, na kterou by se podle Vobořila měla vláda také zaměřit.

Kalousek: Nechlastat nás musí učit rodiče
K zavedení garantované ceny je kritický i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „K účinku toho nástroje jsem velmi skeptický. Mnohem lepší opatření je dobrá výchova a milující a důslední rodiče, kteří vás přesvědčí o tom, že nemáte chlastat,“ řekl Novinkám Kalousek.

Diskusi se nebrání, upozorňuje ale i na možné riziko zvýšení pálení alkoholu na černém trhu.

Podle poslední výroční zprávy o stavu užívání drog, která mapovala situaci za rok 2015, pije v ČR alkohol denně nebo téměř denně 19 procent mužů a šest procent žen. Zhruba 640 000 Čechů a Češek nad 15 let popíjí rizikově a může mít problém se závislostí. Muži tak denně vypijí minimálně tři piva, nebo šest decilitrů vína, či tři sklenky tvrdého, ženy pak přinejmenším dvě piva, nebo dvě sklenky vína, či lihovin. Dalších 540 000 lidí se k tomuto množství blíží.

Národní strategie boje s drogami a hazardem má obsahovat opatření na devět let. Nový dokument se nyní připravuje. Budoucí kabinet by ho měl schválit do konce příštího roku. Plán by měl podle Vobořila počítat i se změnami legislativy.

Krumlovský pivovar začal nově vařit pod značkou Krumlov

Publikováno:před měsícemZdroj:České novinyAutor:ČTKČeský Krumlov

Historický pivovar Český Krumlov začal vařit pivo pod značkou Krumlov. Značku Eggenberg, se kterou byl dříve spojený, nemůže využívat, pivo pod ní dělá Pardubický pivovar. V Krumlově se vaří nepasterizované pivo, filtrovaná i nefiltrovaná jedenáctka, dvanáctka a tmavý nakuřovaný ležák. Novinkou je speciál, třináctistupňový Ale. Všechny druhy nabídne podnik na Svatováclavských slavnostech ve městě. ČTK to dnes řekl ředitel pivovaru Lukáš Malý. Loňský výstav pivovaru byl 700 hektolitrů, letošní bude asi 2000 hektolitrů.

Pivovar koupila v roce 2015 investiční skupina Fortuno Group a loni investovala 13 milionů do technologií. Pivo se v Krumlově nevařilo od jara 2014, výroba pokračovala v Pardubického pivovaru Pernštejn, jemuž část podniku patřila. Znovu se začalo v Krumlově vařit loni v červnu.

Značka Eggenberg patří Fortuno Group, ale díky předchozím majitelům ji využívá Pardubický pivovar. "Vzhledem k tomu, že značku teď využívat nemůžeme, rozhodli jsme se vybudovat značku Krumlov a jít vlastní cestou. Distancujeme se od značky Eggenberg, jinou možnost nemáme," řekl Malý a doplnil, že firma o využití značky Eggenberg do budoucna jedná.

Pivovar zásobuje 25 hospod ve městě a okolí. Příští rok chce mít v Krumlově 50 obchodních partnerů. Nyní plánuje díky akcím Rotující pípa a systému Volba sládků podzimní "atak" Prahy. "Přes léto byly pro naši jedenáctku velmi zajímavým odbytištěm kempy na Vltavě," řekl Malý.

Nové varné listy pro Krumlov sestavil sládek Miloslav Valenta, který pracoval v Budvaru, Samsonu, pro společnost CCN ve střední Americe a rozjížděl minipivovary v Českých Budějovicích a Hluboké nad Vltavou. "Jiný je výběr surovin, slady bereme hlavně z klasických humnových sladoven, světlý slad z Benešova, zbytek sladů pro speciály u firmy Weyermann, chmele české, jediný bereme z Německa," řekl sládek.

Do dvou let chce podnik s osmi zaměstnanci investovat deset milionů: do ohřevu vody a chce doplnit otevřené kvašení, aby dokázal pokrýt krumlovský trh. "Potřebujeme rozšířit sklep včetně chlazení a ležáckých tanků," řekl Malý. Ještě letos podnik otevře prodejnu a postupně předělává restauraci, jejíž potenciál se podle Malého blíží výtoči 1000 hektolitrů za rok.

Příští rok začne pivovar za 190 milionů Kč předělávat areál, jenž patří společnosti Centrum Český Krumlov, kterou rovněž vlastní Fortuno Group. Vznikne tam muzeum i pivní lázně. "Prostory jsou v havarijním stavu. Spilka je zdevastovaná, tam by se mohly točit horory," řekl Malý. Stará varna se zachová pro exkurze. Pivovar spustil i nový web www.pivovarceskykrumlov.cz.

Tradice vaření piva ve městě sahá do roku 1560, dnešní pivovar vznikl v sídle Anny z Roggendorfu v letech 1625 až 1630. V 90. letech minulého století zprivatizoval pivovar Eggenberg podnikatel František Mrázek. Bývalého předsedu představenstva Jiřího Shrbeného poslal v roce 2015 soud na pět let do vězení za to, že způsobil firmě škodu přes 40 milionů.

Pivovary Plzeňského Prazdroje navštívil rekordní počet turistů

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápojePrazdroj

Pivovary Plzeňského Prazdroje letos v hlavní letní sezoně (červen až srpen) navštívil rekordní počet bezmála 97 tisíc turistů. Ve srovnání s předchozím létem to znamená nárůst o tři tisícovky lidí. Za téměř tři čtvrtě roku pak do pivovarů zavítalo dokonce o 9 tisíc lidí více než loni (+ 3 %).

Nejvíce návštěvníků míří na prohlídkové trasy v Plzni, pivovary Plzeňský Prazdroj, Gambrinus a historické plzeňské podzemí přilákaly v létě více než 86 tisíc lidí.

„Zájem o naše plzeňské prohlídkové trasy v posledních měsících výrazně roste, a to nejen mezi Čechy a Němci, kteří jsou mezi národnostmi nejpočetnějšími skupinami. Výrazně přibývá i turistů z Číny, kteří se stali již třetí nejpočetnější návštěvnickou skupinou. Meziročně přibylo čínských turistů takřka o polovinu,“ uvádí Rudolf Šlehofer manažer pro turismus a tradice z Plzeňského Prazdroje.

Číňané obdivují zejména historický areál Plzeňského Prazdroje s jeho unikátním sklepením. „Jsou to velmi spontánní návštěvníci, kteří kladou průvodcům mnohé dotazy. Přijíždějí ve velkých skupinách, někdy bez předchozího objednání, takže operativně řešíme, jak jejich požadavkům co nejlépe vyhovět. Zájem mají kvůli svému náročnému programu zejména o zkrácené prohlídky,“ pokračuje Rudolf Šlehofer.

Tuzemské návštěvníky v Plzni pak výrazně oslovuje i nová zážitková trasa v pivovaru Gambrinus. Turisté si zde projdou spilku, kde zjistí, jak pivo kvasilo v minulosti, a porovnají to s nejmodernější metodou zrání v cylindrokonických tancích. Součástí prohlídky je návštěva historické i současné varny.

Kromě prohlídkových tras lákal plzeňský pivovar v létě i na koncerty. „Oblíbený cyklus koncertů Léto v Prazdroji v tomto roce opět potvrdil, že má své pravidelné místo v plzeňském letním kalendáři. Léto v Prazdroji začalo už v červnu letními kiny a vlastně ještě neskončilo. Na letní koncerty jsme totiž navázali promítáním v našem letním kině u Formanky a končíme až na konci září. Kromě jiných doprovodných akcí jsou ale každoročně pro Léto v Prazdroji stěžejní čtvrteční koncerty. Cestu si k nám letos našlo přes 20 000 návštěvníků, kteří na 9 koncertech slyšeli 18 kapel. Při většině koncertů jsme měli i štěstí na počasí, což přispělo k dobré náladě návštěvníků. Nejúspěšnějším koncertem byl jednoznačně večer věnovaný soutěži Pilsner Urquell Master Bartender s koncertem Marka Ztraceného. Mimo to jsem velmi rád, že jsme do Plzně přivezli skupiny jako Laura a její tygři nebo Kurtizány z 25. Avenue,“ dodává Rudolf Šlehofer.

Výrazný nárůst počtu návštěvníků zaznamenal i Pivovar Velkopopovický Kozel, kam zavítalo téměř o pětinu více návštěvníků než vloni. Více lidí vidělo i pivovar Radegast v Nošovicích, a to o více než 3 %.

Pivovary Plzeňského Prazdroje patří mezi nejnavštěvovanější industriální cíle v celé ČR a těší se stabilnímu zájmu turistů.

Pivo Litovel úspěšné na soutěži World Beer Awards

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápojeLitovel

Pivovar Litovel zopakoval své loňské úspěchy na prestižní degustační soutěži piva World Beer Awards. Pivo z Hané dostalo od mezinárodní poroty dvě ocenění, mezi světlými ležáky českého typu získal bronzovou medaili Litovel Moravan, v kategorii kvasnicových pšeničných piv bavorského typu se dokonce Litovel Pšeničný ležák stal vítězem národního kola.

„Pivo Litovel Moravan uvařil sládek Miroslav Koutek poprvé před pětatřiceti lety. K letošnímu výročí ani nemůže být lepší uznání než medaile z jedné z nejprestižnějších degustačních soutěží na světě,“ říká Petr Kostelecký, sládek pivovaru Litovel, a doplňuje: „Velkou radost máme i z úspěchu Pšeničného ležáku. Čeští milovníci piva v poslední době oceňují pestrost a méně typické druhy zlatavého moku, než jsou klasická výčepní světlá piva. O to cennější je, že speciály z Litovle slaví úspěchy nejen u zákazníků, ale chutnají také odborníkům, kteří degustují špičkové vzorky z celého světa.“

World Beer Awards patří mezi nejuznávanější degustační soutěže. Přihlášená piva z celého světa soutěží v osmi kategoriích, vítěze pečlivě vybírá v anonymní degustaci porota složená z pivních odborníků. Pivovar Litovel na této soutěži v loňském roce získal zlaté medaile za Litovel Premium v kategorii světlých ležáků českého typu a také za Litovel Premium Dark v kategorii tmavých ležáků.

Litovel Moravan
Světlé výčepní pivo Litovel Moravan se vyznačuje optimálním sladěním intenzivní, aromatické a lahodné hořkosti a střední plnosti, má výborný říz a velmi dobrou pěnivost. V kategorii světlých ležáků českého typu získalo na soutěži World Beer Awards 2017 v národním kole bronzovou medaili.

Litovel Pšeničný ležák
Na soutěži World Beer Awards 2017 se Litovel Pšeničný ležák stal vítězem národního kola. Toto vysoce osvěžující pivo s příjemnými aromatickými tóny banánu a jemnou hořkostí je vyráběno z pšeničného sladu a speciálních odrůd chmelů.

Pivo kvůli chmelu u mužů výrazně zvyšuje riziko růstu prsů a poruch erekce

Publikováno:před měsícemZdroj:Odhaleno.cz

Pivo je nápoj zdravý, pokud je konzumován v malém množství. Ale nadměrnému pití by se měli vyhýbat především muži, pokud nechtějí mít problémy s erekcí a také prsy větší, než má jejich partnerka. Gynekomastie je v západní společnosti stále větším problém nejen kvůli obezitě, ale také kvůli nadměrné konzumaci piva, které obsahuje chmel.

Právě extra chmelená piva jsou dnes v oblibě, ale jsou to ona, jež obsahují kvůli tomu vysokou hladinu fytoestrogenů neboli rostlinných látek působících na lidské tělo jako ženské pohlavní hormony. Při nadměrné konzumaci a především dlouhodobém působení vedou k narušení hormonální hladiny v těle muže. Výsledkem je zbytnění prsní tkáně, takže místo mužného hrudníku s napumpovanými svaly má konzument piva pěkná povislá prsa jako žena. Krom toho se později dostavují i potíže s erekcí, protože fytoesterogen narušuje metabolismus a působení testosteronu.

Před nadměrným užíváním piva a především extra chmelených typů varuje britský bylinář Stephen Harrod Buhner. Zatímco některým ženám, které mají naopak sníženou hladinu estrogenů v krvi, může podávání fytoesterogenů pomoci po menopauze – omezují návaly a posilují libido – u mužů mají zhoubné účinky na jeho zdraví, postavu a potenci.

„Po dlouhodobém užívání chmele s estrogenovými účinky muži končí s potížemi udržet si erekci,“ tvrdí Buhner v rozhovoru pro deník The Star.

Muži by se tedy měli vyhýbat nadměrné konzumaci piva a především toho extra chmeleného. Měli by dbát na vyváženou stravu a dostatečný přísun bílkovin a pravidelně posilovat hrudník. Aspoň třikrát denně. Tím sníží riziko vzniku gynekomastie či omezí první projevy.

Pokud se gynekomastie rozvine ve velké míře, lze ji odstranit jedině operací. S cvičením a omezením přísunu piva je tedy zapotřebí začít včas.

Pivovar Samson mění sládka. Lavička plánuje speciál

Publikováno:před měsícemZdroj:Týden.czAutor:ČTKSamson

Pivovar Samson ze skupiny AB InBev má nového sládka. Luboše Martiše, který v českobudějovickém podniku působil 19 let, nahradil Radim Lavička. Ten plánuje nový speciál.

"Mohu potvrdit, že Luboš Martiš už od konce července v pivovaru Samson nepůsobí. Naše cesty se po nainstalování nových moderních technologií, kdy je potřeba dosahovat vysokých standardů, rozešly. Panu Martišovi za jeho dlouholeté působení v pivovaru děkujeme," řekl mediální zástupce Samsonu Pavel Orálek.

Martiš pracoval podle informací na profilu v síti Linked in v pivovaru 19 let, od roku 1998. V několika letech byl i členem představenstva. Nový sládek Lavička (38 let) služebně povýšil začátkem srpna. "I přes poměrně mladý věk má za sebou téměř 17 let působení v Samsonu na různých pozicích od sladovny až po stáčírny. Jeho kariéra je důkazem, že Samson dokáže pracovité lidi náležitě ocenit," řekl ředitel pivovaru Daniel Dřevikovský.

Nový sládek plánuje nový druh piva, výhledově chce Samson nabídnout nový speciál. Na Pivovarských slavnostech 14. října ochutnají podle ředitele lidé nefiltrované pivo z tanku od nového sládka.

"Radim Lavička je zárukou kvality našeho piva. Je to Českobudějovičák oddaný své profesi, navíc spjatý s pivovarem pupeční šňůrou. Nemohli jsme si přát lepšího člověka. Zajímavostí je, že si kvůli práci změnil i bydlení, aby to měl do pivovaru co nejblíž," řekl Dřevikovský.

Nový sládek žije s rodinou asi 200 metrů od Samsonu, dříve bydlel na okraji města.
Pivovar Samson ze skupiny AB InBev investoval za poslední tři roky do technologií 380 milionů korun. Jeho tržby loni dosáhly 87,6 milionu korun, výstav činil 82 800 hektolitrů, letošní výstav plánuje o 1400 hektolitrů vyšší.

Letos se pivovaru, jenž zaměstnává 71 lidí, výrazně víc daří na ruském trhu, letošní tržby čeká meziročně o tři procenta vyšší. Desítka Samsonu se letos umístila na druhém místě v soutěži Pivo roku 2017.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.11.2017 11:125.760/5.760