Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Konec levného piva v Česku. Babišův plán může zničit až třetinu hospod

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom iHNEDAutor:Jan Němec

Levné pivo může většina českých hospodských nabízet jen díky krácení daní. Přísnější dohled na restaurace proto povede ke zdražení.

Schůzka s účetním nejmenované pražské restaurace probíhá téměř v konspiračním duchu: na neutrální půdě, bez záznamu na diktafon, hned několikrát zazní požadavek na anonymitu. Jen při dodržení těchto podmínek je nynější spolumajitel hospody, který v minulosti s "kreativním" účetnictvím pomáhal i v několika dalších restauracích, ochoten nechat týdeník Ekonom nahlédnout do střev restauračního byznysu.

"Na jméno mluvit nebudu, to na sebe rovnou můžu zavolat kontrolu finančního úřadu. Už tak si občas říkám, jestli mi to stojí za to: nevydělávám žádné extra peníze a přitom jsem pořád jednou nohou v kriminále," tvrdí účetní.
Účel setkání je jasný: zjistit, jak vlastně funguje podnikání, které má v Česku pověst jednoho z nejnepoctivějších.

A taky jaké dopady na (nejen) šedý restaurační byznys bude mít chystaný zpřísněný dohled v podobě elektronické evidence tržeb (EET). Ta totiž většinu dnes používaných metod "optimalizace" tržeb znemožní. Co se stane, pokud se Andreji Babišovi povede i přes časový skluz zavedení EET prosadit?

"Pokud bychom zůstali na stávajících cenách a dělali všechno legálně, budeme každý měsíc v minusu v řádu desítek tisíc. Efekt tedy bude jasný: nejprve budeme muset zdražit," tvrdí podnikatel. Pak budou restaurace doufat, že zdražení nezpůsobí odliv zákazníků k jinému typu stravování či domů k lahvovému pivu. "Úbytek zákazníků ale téměř jistě přijde. Pak ovšem mnoho hospod zkrachuje," odhaduje účetní.

Situaci navíc zhorší fakt, že se na hospodské nechystá jen zavedení EET. Vedle toho je v plánu také zákaz kouření v restauracích nebo zákaz "výherních" automatů. Varovné hlasy proto znějí nejen z hospod, ale třeba také z pivovarů.

"I když se může ve všech případech jednat o správné kroky, jejich kumulativní dopad v krátkém časovém období může mít devastující efekt na celé odvětví a vést k ukončení provozu řady podniků, zejména pak v menších městech a na vesnicích," tvrdí šéf Českého svazu sladoven a pivovarů František Šámal. Podle jeho odhadů může být výsledkem zavření až třetiny, tedy zhruba 10 tisíc restaurací v Česku.

V Česku připadá 31 tisíc lidí na jeden pivovar. Nejméně ze zemí EU

Publikováno:před rokemZdroj:E15.cz

V České republice je ze zemí Evropské unie nejméně obyvatel na jeden pivovar. V ČR připadá na pivovar 31 333 lidí, druhé je Dánsko s 37 500 lidmi na pivovar. Následují Rakousko, Litva a Velká Británie. Česko si na žebříčku polepšilo, loni bylo v této statistice na třetím místě.

Údaje vyplývají z informací evropského svazu pivovarů a státních pivovarnických svazů, které porovnal měsíčník Pivo, Bier & Ale. Podle něj je v Česku nyní 336 pivovarů, podmínkou pro zařazení pivovaru do přehledu byl celní sklad, varna piva a skutečně uvařené pivo.

Světovou jedničkou v počtu obyvatel na pivovar je podle časopisu Švýcarsko s 16 592 lidmi. Důvodem je tamní povinná registrace a nízká spotřební daň. Často tu jde o mikropivovary, které ročně vyrobí pouze několik hektolitrů piva.

16.9.2015 16:29 |

Údaje vyplývají z informací evropského svazu pivovarů a státních pivovarnických svazů, které porovnal měsíčník Pivo, Bier & Ale. Podle něj je v Česku nyní 336 pivovarů, podmínkou pro zařazení pivovaru do přehledu byl celní sklad, varna piva a skutečně uvařené pivo.

Světovou jedničkou v počtu obyvatel na pivovar je podle časopisu Švýcarsko s 16 592 lidmi. Důvodem je tamní povinná registrace a nízká spotřební daň. Často tu jde o mikropivovary, které ročně vyrobí pouze několik hektolitrů piva.

Přečtěte si: Celníci: Pololetní prodej piva propadl o pětinu

Pokud by došlo na součet skutečných průmyslových a restauračních pivovarů, ocitlo by se Švýcarsko až na konci první desítky evropských zemí.

Pivovary v Česku loni uvařily 19,65 milionu hektolitrů piva, což bylo o 2,3 procenta meziročně více. Zatímco domácí spotřeba stagnovala, vývoz vzrostl o osm procent. Celková spotřeba piva včetně nealkoholického loni činila 16,29 milionu hektolitrů. Každý obyvatel Česka tak stejně jako předloni vypil v průměru 144 litrů piva.

Turisté v Česku loni vypili 630 tisíc hektolitrů piva. Ze země se vyvezlo 3,65 milionu hektolitrů piva, předloni to bylo 3,39 milionu hl.

Majitele Plzeňského Prazdroje chce převzít světová jednička Anheuser-Busch InBev

Publikováno:před rokemZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTKPrazdroj

Dosavadního vlastníka Plzeňského Prazdroje, společnost SABMiller, by mohla převzít světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev. Ta zamýšlí podat nabídku, podrobnosti neuvedla. SABMiller "řádně přezkoumá jakýkoli návrh, který by mohl být učiněn, a odpoví na něj". Spojení dvou kolosů, které produkují zhruba třetinu světové spotřeby piva, by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev zamýšlí podat nabídku na převzetí svého největšího nadnárodního konkurenta SABMiller, který je mimo jiné majitelem Plzeňského Prazdroje. Sdělily to dnes obě společnosti. Spojení dvou kolosů, které produkují zhruba třetinu světové spotřeby piva, by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.

List The Wall Street Journal na základě úterní tržní hodnoty SABMiller odhadl, že případná transakce by mohla mít hodnotu přes 75 miliard dolarů (1,8 bilionu korun). Akcie SABMilleru ale na zprávu reagovaly vzestupem o 23 procent a hodnota světové pivovarnické dvojky se tak vyšplhala na 93 miliard dolarů. Celková tržní hodnota sloučené společnosti by dosáhla zhruba 270 miliard dolarů, spočítala agentura Reuters.

SABMiller v krátkém sdělení oznámil, že AB InBev zamýšlí podat návrh na jeho převzetí, neví ale, jestli se tak stane. Společnost ale ujistila, že "řádně přezkoumá jakýkoli návrh, který by mohl být učiněn, a odpoví na něj".

"Úmyslem AB InBev je spolupracovat s vedením SABMilleru na doporučené transakci," doplnila skupina se sídlem v Belgii. AB InBev má podle britských pravidel na rozhodnutí, zda nabídku předloží, čas do 14. října.

Spekulace o megafúzi v globálním pivovarnictví se na akciových trzích vynořují pravidelně, dnešní oznámení ale trhy zaskočilo. Akcie AB InBev posílily o sedm procent, třebaže převzetí by pro skupinu znamenalo nemalé náklady. Spojení by ale vedlo k významným úsporám a obě skupiny by se ve většině oblastí světa "výjimečně dobře doplňovaly", řekl Reuters analytik Wyn Ellis z makléřské firmy Numis Securities.

Sloučená firma by spojovala dominantní pozici AB InBev v Latinské Americe s výsadním postavením SABMilleru v Africe a posílila by aktivity na rychle rostoucích asijských trzích. Problémy by mohla fúze mít zejména ve Spojených státech, kde Anheuser-Busch ovládá téměř polovinu trhu, zatímco společný podnik SABMilleru s firmou Molson Coors zabírá dalších takřka 30 procent.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa, včetně Budweiseru, Beck's a Stelly Artois. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster's. Nyní má asi 70 000 zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

Megafúze by završila vice než desetiletí intenzivního slučování producentů piva v celém světě. Konsolidaci si vynutily změny v chování spotřebitelů ve vyspělých zemích, kde lidé stále více preferují lokální a řemeslná piva, přecházejí k vínu nebo pití alkoholu omezují.

Belgická InBev a později AB InBev v sérii transakcí za celkem asi 100 miliard dolarů zvýšila za posledních deset let své tržby více než pětinásobně. Spojení obou gigantů by bylo podle agentury Bloomberg nepřekonatelným vrcholem procesu konsolidace, protože nizozemský Heineken a dánský Carlsberg, které jsou na dalších místech v žebříčku největších světových producentů, mají pod kontrolou rodinné nadace a jejich geografický záběr je omezený.

Největší pivovar světa AB InBev chce převzít majitele Prazdroje

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:ČTKPrazdroj

Světová pivovarnická jednička Anheuser Busch InBev chystá podat nabídku na převzetí skupiny SABMiller, která je majitelem české jedničky Plzeňského Prazdroje. Obří obchod by mohl mít hodnotu 75 miliard dolarů, tedy 1,8 bilionu korun.

O záměru svého většího konkurenta informoval SABMiller, který je druhou největší pivovarnickou skupinou na světě.

SABMiller ve středu v krátkém sdělení oznámil, že AB Inbev zamýšlí podat návrh na jeho převzetí. Není ale podle něj jisté, že se tak stane. Stejně tak nejsou jisté podmínky případné nabídky. Společnost ale ujistila, že „řádně přezkoumá jakýkoli návrh, který by mohl být učiněn, a odpoví na něj“. SABMiller vlastní značky jako Peroni, Grolsch a Pilsner Urquell. Skupina Anheuser-Busch InBev má ve svém portfoliu asi 200 značek z celého světa, včetně Budweiser, Beck’s a Stella Artois.

List The Wall Steet Journal na základě tržní hodnoty SABMiller informoval, že případná transakce by mohla mít hodnotu přes 75 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč).

Akcie SABMiller na londýnské burze po zprávě vystřelily vzhůru a vykazovaly nárůst o více než 22 procent.

Pivo nad zlato! SABMiller raketově roste o 20 %!

Publikováno:před rokemZdroj:Patria OnlineAutor:Jan Šumbera

Příznivá zpráva dnes dorazila z pivovarnického sektoru. Největší světová skupina v odvětví AB InBev plánuje zaslat dvojce trhu SABMiller nabídku na převzetí. Konkrétní detaily prozatím nejsou známy. Akcie SABMiller připisují 20 %, AB InBev přidává 8 %.

Pokud se podíváme na data za posledních 15 let, akviziční prémie v případě pivovarnického odvětví dosahuje zhruba 10 %. Jelikož se aktivity SABMiller nevztahují pouze na pivo, ale také na nealkoholické nápoje, nabízí se spíše srovnání s obchody realizovanými v rámci celého odvětví nápojů. V rámci něj se prémie pohybovala zpravidla v rozmezí 10 – 25 %. Akcie SABMiller tak stávajícím růstem o 23 % počítají spíše s horní hranici tohoto pásma. V takovém případě by nabídka dosáhla zhruba 92 mld. USD (aktuální tržní kapitalizace SAB Miller po dnešním růstu).

Co se týče AB InBev. Ta prozatím operuje s poměrem čistého dluhu k EBITDA blízko historického průměru (normalizovaná hodnota ve druhém čtvrtletí dosáhla 2,48x, sama společnost pak za optimální hranici určila 2x). I proto lze počítat s kombinovaným financováním (dluh + akciová výměna) případné koupě. V případě využití pouze dluhového financování by totiž došlo (po agregaci čísel obou společností) k nárůstu čistého dluhu k EBITDA k hladině 6x. S „o něco“ vyšší než průměrnou hodnotou nicméně nebude mít AB InBev problém, což je dáno nízkými sazbami cizích zdrojů (sama společnost odhaduje průměrný kupón z dluhových linek na 3,5 – 4 %).

Benefity konsolidace:
- Homogenita produktu umožňuje snazší tvorbu synergií (nákladové úspory)
- Vyšší koncentrace trhu snižuje cenové tlaky, což přispívá růstu marží
- Podpora letargického růstu
- Pro AB InBev pak může sehrát příznivou (technickou) roli také vyšší míra zadlužení. Jestliže se kupón pohybuje na 3,5 – 4 % a náklady vlastního kapitálu (CoE) odhadujeme na úroveň zhruba 11 %, dojde s růstem dluhové složky k poklesu vážených nákladů kapitálu, kterými se diskontují peněžní toky (ergo dochází k růstu valuace).

Svrchně kvašená náchodská piva získala na Dočesné dvě zlaté

Publikováno:před rokemZdroj:Město NáchodPrimátor

Piva PRIMÁTOR se na degustační soutěži v rámci Žatecké Dočesné opět probojovala na stupně vítězů. V konkurenci 130 přihlášených vzorků piv byla odbornými degustátory v Chmelařském institutu oceněna hned tři náchodská piva.

Z unikátní řady svrchně kvašených piv, která pivovar PRIMÁTOR a.s. vyrábí, degustační porota s 203 degustujícími ocenila zlatými kovy světlé pšeničné kvasnicové pivo PRIMÁTOR® Weizenbier a polotmavý ležák PRIMÁTOR® English Pale Ale. Stříbrnou medaili pak obdržel světlý ležák PRIMÁTOR® Premium.

Současně se soutěží probíhali na náměstí Svobody pro širokou veřejnost slavnosti chmele a piva spojené s bohatým program. Návštěvníkům našeho stánku nejvíce chutnala čepovaná nefiltrovaná 11%, speciální 16% Exkluziv a vítězný Weizenbier.

Černice budou patřit pivu. Festival nabídne pivo ze všech koutů

Publikováno:před rokemZdroj:QAP.cz

Pivní festival Slunce ve skle v pivovaru Purkmistr v plzeňských Černicích nabídne letos milovníkům zlatavého moku ještě víc vyžití než v předchozích letech. V areálu pivovaru se představí bezmála osm desítek minipivovarů a k ochutnání budou víc jak dvě stovky nejrůznějších piv.

Festival se koná v sobotu 19. září. Milovníci piva budou moct až do večera z plan hrdla ochutnávat nejrůznější ležáky, speciály, vícestupňová nebo například ochucená piva. Zájemci o "exotiku" budou moct vyzkoušet například i vietnamské pivo a skuteční fajnšmekři zase skotská nebo belgická piva.

Organizátiři zároveň mysleli i na řidiče, pro které by výlet na pivní slavnosti autem nebyl zrovna nic moc. Z náměstí Milady Horákové bude po dohodě s PMDP jezdit speciální bezplatná linka "Slunce ve skle". "V době konání festivalu bude pro naše návštěvníky zřízena speciální bezplatná autobusová linka s označením „Slunce ve skle“ z nástupní zastávky linky č. 23 a 31 „SLOVANY“ na náměstí M. Horákové do zastávky „GENERÁLA LIŠKY“. Tato speciální linka bude jezdit obousměrně v intervalu 15 minut v době festivalu od 12:12 do 19:55 hodin," informují organizátoři.

Pivovar v Kutné Hoře má nového vlastníka, chce obnovit výrobu piva

Publikováno:před rokemZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTKKutná Hora

Firma, která stojí i za obnovením provozu v břeclavském pivovaru, hodlá nejprve investovat do rekonstrukce památkově chráněného areálu pivovaru v Kutné Hoře. Práce by mohly začít příští rok na jaře. Celý projekt chce firma představit v říjnu. Podle podmínek výběrového řízení na prodej areálu musí nový vlastník kutnohorského pivovaru ročně vařit nejméně 30 000 hektolitrů piva.

Pivovar Lorec v Kutné Hoře má nového vlastníka, který chce obnovit výrobu piva v památkově chráněném areálu. Pivovar, který v minulosti využívala skupina Heineken, koupila od města kroměřížská společnost Smart estate za 16,4 milionu korun. Převod budov a pozemků byl dokončen, nový majitel je již zapsán v katastru, řekl starosta Martin Starý (Kutnohorská změna).

Firma, která stojí i za obnovením provozu v břeclavském pivovaru, bude muset nejdříve investovat do rekonstrukce areálu. Zástupce nového vlastníka Jan Svoboda dnes řekl, že práce by mohly začít příští rok na jaře. "Určitě se tam nebude nic dít minimálně do začátku příštího roku," uvedl. Celý projekt včetně harmonogramu prací chce firma představit v říjnu.

"Udělat projekt na takovýhle pivovar bude pár měsíců trvat. Obzvláště když je to památkově chráněný objekt a je to v dezolátním stavu. Jsou tam zasypané kanály, zatopené sklepy," podotkl Starý, podle nějž jenom technologie vyjdou na 70 milionů korun. Svoboda ale zatím výši investice nechtěl komentovat.

Prodej areálu schválili už před časem zastupitelé. Nový majitel by podle Starého měl založit dceřinou firmu, která bude pivovar provozovat a která bude mít sídlo v Kutné Hoře. Výnosy z daní tak budou plynout do městského rozpočtu, což v případě Heinekenu nebylo.

Podle podmínek výběrového řízení na prodej areálu musí nový vlastník kutnohorského pivovaru ročně vařit nejméně 30 000 hektolitrů. Do roka od prodeje musí být zažádáno o stavební povolení a do dvou let od jeho získání by v areálu měla být obnovena výroba.

Pivovar v minulosti vařil kolem 200 000 hektolitrů piva, v posledních letech však byla výroba v útlumu. Heineken v Kutné Hoře v roce 2009 ukončil výrobu a přesunul ji do Velkého Března. Další rok už byl areál i bez technologie, která byla demontována a odvezena. S ukončením výroby piva v Kutné Hoře nesouhlasila řada místních lidí. Svůj nesouhlas dali najevo protestními akcemi.

Nový vlastník kutnohorského pivovaru chce obnovit výrobu piva

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTKKutná Hora

Pivovar Lorec v Kutné Hoře má nového vlastníka, který chce obnovit výrobu piva v památkově chráněném areálu. Pivovar, který v minulosti využívala skupina Heineken, koupila od města kroměřížská společnost SMART estate za 16,4 milionu korun. Převod budov a pozemků byl dokončen, nový majitel je již zapsán v katastru.

Firma, která stojí i za obnovením provozu v břeclavském pivovaru, bude muset nejdříve investovat do rekonstrukce areálu. Zástupce nového vlastníka Jan Svoboda řekl, že práce by mohly začít příští rok na jaře. "Určitě se tam nebude nic dít minimálně do začátku příštího roku," uvedl. Celý projekt včetně harmonogramu prací chce firma představit v říjnu na tiskové konferenci.

"Udělat projekt na takovýhle pivovar bude pár měsíců trvat. Obzvláště když je to památkově chráněný objekt a je to v dezolátním stavu. Jsou tam zasypané kanály, zatopené sklepy," podotkl starosta Martin Starý, podle nějž jenom technologie vyjdou na 70 milionů korun. Svoboda ale zatím výši investice nechtěl komentovat.

Prodej areálu schválili už před časem zastupitelé. Nový majitel by podle Starého měl založit dceřinou firmu, která bude pivovar provozovat a která bude mít sídlo v Kutné Hoře. Výnosy z daní tak budou plynout do městského rozpočtu, což v případě Heinekenu nebylo.

Podle podmínek výběrového řízení na prodej areálu musí nový vlastník kutnohorského pivovaru ročně vařit nejméně 30 tisíc hektolitrů. Do roka od prodeje musí být zažádáno o stavební povolení a do dvou let od jeho získání by v areálu měla být obnovena výroba.

Pivovar v minulosti vařil kolem 200 tisíc hektolitrů piva, v posledních letech však byla výroba v útlumu. Heineken v Kutné Hoře v roce 2009 ukončil výrobu a přesunul ji do Velkého Března. Další rok už byl areál i bez technologie, která byla demontována a odvezena. S ukončením výroby piva v Kutné Hoře nesouhlasila řada místních lidí. Svůj nesouhlas dali najevo protestními akcemi.

V lobečském pivovaru už se vaří, opravy areálu ale stále pokračují

Publikováno:před rokemZdroj:Mělnický deníkAutor:ČTKLobeč

Výroba piva jede v obnoveném pivovaru v Lobči na Mělnicku naplno. Ročně zde uvaří kolem dvou tisíc hektolitrů piva, což je maximální kapacita pivovaru. Opravy a investice do technologií dosud stály zhruba dvacet milionů korun, většina pochází z grantů a dotací.

Majitel pivovaru Pavel Prouza však dosavadní investice neřeší. „Pro nás je největší hodnotou to, že jsme zachránili tuto památku. To se penězi vyčíslit nedá," řekl.

Pivovar je v provozu tři měsíce. Opravy areálu pokračují, příští rok by měla skončit rekonstrukce sládkova domu, kam se má nastěhovat rodina majitele. Stále se pracuje také na budovách v zadním traktu pivovaru, který začal fungovat po více než sedmdesáti letech. Časem by v podkrovních prostorách zadního traktu mohli najít ubytování turisté, v plánu je i obnova interiéru pivovarské věže, kde by měla být umístěna expozice o záchraně pivovaru.

„Nevnímám naši práci jako podnikatelský projekt, ale jako kulturní práci," uvedl architekt Pavel Prouza. Zda dosud neopravené renesanční jádro budovy, kde bývala sladovna, nechá proměnit v restauraci, ještě není jisté. Záležet prý bude na penězích i na poptávce.

Exponát parního stroje
Dalším projektem, který by bývalému parostrojnímu pivovaru podle majitele vdechl život, je plánované zapůjčení parního stroje z roku 1911 jako exponátu. Ten však nyní leží rozebraný v Praze. Nešlo by tedy o původní stroj, který už pravděpodobně neexistuje. Opět však záleží na tom, zda se podaří na renovaci parního stroje získat peníze. „Myslím si, že to potrvá ještě několik let, náklady odhadujeme na několik set tisíc korun," připomněl Pavel Prouza.

Zchátralý pivovar koupili manželé Prouzovi před osmi lety. Opravena je značná část hlavní budovy, pivo točí v bývalé varně, v patře je k vidění pracovna sládka a jsou tu i dva sály, jež slouží pro výstavy a workshopy. Návštěvníci zde najdou také původní exponáty spojené s pivovarem Lobeč.

Pivo se vaří podle vlastních receptur, v nabídce je jedenáctka, ležák a dva druhy z kvasinek svrchního kvašení – Ale a tmavý Stout. Využívá se ječmen od farmářů ze mšenského regionu a žatecký chmel. Voda používaná na vaření piva pochází z kokořínského jímacího území Stříbrník.

První pivo v 16. století
První záznamy o vaření piva v Lobči pocházejí z konce šestnáctého století, ale pivo se tam možná vařilo už dříve. Původní gotická tvrz se na pivovar změnila v sedmnáctém století. Podmínky byly ideální – voda z vlastní studny, prostory s ideální vlhkostí pro klíčení ječmene i blízký rybník, z něhož se v zimě braly ledové kry, které v budově sloužící jako lednice vydržely až dva roky.

Modernizace se pivovar dočkal na konci devatenáctého století, kdy byl do výroby zapojen parostroj. Na přestavbu dohlížel tehdejší majitel panství, politik a cestovatel Rudolf Cicvárek. Na začátku dvacátého století pak dělal roční výstav pivovaru až deset tisíc hektolitrů piva.

Pivo se v Lobči přestalo vařit v roce 1943. Budovy následně sloužily například jako sklady. Nejvíce areál utrpěl po listopadové revoluci, bývalý majitel tehdy zboural několik budov včetně bednářské dílny. Současní majitelé ho koupili v roce 2007, dva roky nato byl pivovar zařazen mezi kulturní památky.

Nominace na cenu NPÚ
Pivovar byl nominován na Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro za rok 2014, která má upozornit na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče. Výsledky budou zveřejněny dnes ve večerních hodinách v rámci slavnostního vyhlášení v kostele svatého Floriána v Krásném Březně u Ústí nad Labem, kde bylo uděleno i ocenění veřejnosti.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.05.2017 08:274.996/4.996