Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Pivovar Antoš: Máme jednoho z nejlepších sládků v Česku

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Petr KorbelAntoš

● V Modletickém domě ve Slaném se pivo vařilo již v 16. století.
● Strojní inženýr Josef Paulík do něj výrobu piva vrátil.
● Loni přidal malý průmyslový pivovar na okraji města.

Modletický dům ve středu města Slaný je místem, kde se pivo vařilo už v 16. století. "Ten dům si sám řekl o to, aby v něm byl opět pivovar," tvrdí Josef Paulík, jednatel a spolumajitel firmy Golem Slaný, jež Pivovar Antoš provozuje.
Vzděláním je strojní inženýr. "Potřeboval jsem však změnit rytmus a trochu se také věnovat rodině," popisuje Paulík počátky svého podnikání. Nejprve se živil prodejem výpočetní techniky, posléze reklamou. "Když jsem se přistěhoval do Slaného, tato budova vypadala zuboženě, ale stejně jsem řekl ženě, že bych ji rád vlastnil," vzpomíná. Osud se naplnil v roce 2007, kdy nemovitost prodávali lidé, kteří ji získali od restituentů.

Paulík dům koupil s úmyslem, že jej využije k nějakému podnikání. Teprve v průběhu rekonstrukčních prací dospěl k rozhodnutí, že do něj vrátí výrobu piva.

Rodinný pivovar Hendrych: Necháme zákazníky hlasovat, co chtějí uvařit

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Petr KorbelHendrych

● Původně chtěli Hendrychovi jen vařit pivo, nyní mají ve Vrchlabí také penzion a pivní bar.
● "Od začátku jsme věděli, že chceme mít výrobu v typicky českém oboru," vzpomíná Vojtěch Hendrych.
● Proč se těší na zavedení elektronické evidence tržeb?

Spolumajiteli a jednateli jsou syn a otec Hendry­chovi. S nápadem přišel ten mladší, a to již během studií.
"O projektu našeho rodinného pivovaru jsem napsal i diplomovou práci a obhájil ji na jedničku," říká Vojtěch Hendrych, absolvent Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity. "Od čtrnácti let jsem věděl, že chci podnikat," dodává.

Rodinná tradice je ovšem mnohem delší. Dědeček a jeho bratr byli majiteli továrny na boty v Holicích. Restituce se však dědeček účastnit nechtěl. Dospěl k názoru, že společenské vlastnictví je prospěšnější. Otec Vladimír působil v energetice a nyní podniká v telekomunikacích.

Pivovar U Dobřenských: Místo, kde voní šalvěj, máta nebo "přírodní viagra"

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Jakub HoráčekU Dobřenských

● Radoslav Kráľovský v Pivovaru U Dobřenských vaří bylinná piva, například z máty nebo kotvičníku.
● Pivor leží nedaleko Betlémské kaple v samém centru Prahy, proto cílí hlavně na zahraniční turisty.
● Kráľovský plánuje ještě v letošním roce otevřít druhý minipivovar, tentokrát s ovocným a zeleninovým pivem.

Je to takový minipivovar na mýtince," charakterizuje s odkazem na hru Divadla Járy Cimrmana svůj podnik, Pivovar U Dobřenských, Radoslav Kráľovský. Leží ve stejnojmenné uličce nedaleko Betlémské kaple, tedy v samém jádru historické čtvrti Prahy, ale zároveň tak trochu mimo tamější hlavní třídy. Přesto se jeho nejčastější klientela rekrutuje právě z řad zahraničních návštěvníků metropole. Kráľovský je totiž láká na bylinná piva, třeba z kotvičníku, máty, šalvěje, meduňky nebo citronové šťávy. "V Praze existují desítky malých pivovarů, sázkou na piva s příchutí tradičních bylinek jsme se chtěli odlišit," vysvětluje, jak jej napadl koncept pivovaru.

Radoslav Kráľovský, který žije napůl v Praze a napůl ve slovenských Košicích, přitom v pohostinství podniká s přestávkami téměř 20 let. Svůj první minipivovar si založil už před 16 lety. V Praze rovněž vlastní italskou restauraci v Holešovicích a v Košicích zase asijskou restauraci, tradiční krčmu a donáškovou pizzerii.

Joe's Garage: Z Plzeňského Prazdroje do garáže, kde mu vaří konkurenci

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Jan NěmecJoe's Garage

● Kariéra v pivovaru nejzvučnějšího jména v Česku pro Josefa Krýsla skončila v době, kdy podnik převzala jihoafrická skupina SABMiller.
● Inspiraci a zkušenosti sbíral Josef Krýsl v mnoha zemích.
● Chystá otevření nového, většího pivovaru s výstavem 2500 hektolitrů ročně.

Minipivovar bývalého sládka Plzeňského Prazdroje Josefa Krýsla na okraji Plzně není jednoduché najít. Sídlí v přízemí ro­dinného domu a na fakt, že tu vaří pivo jedna z nejznámějších postav současného českého pivovarnictví, ukazuje jen nápis Beer na dodávce zaparkované u vjezdu. Po vstupu na dvorek je už jasno: logo pivovaru visí i nad dveřmi garáže, z níž se line typická vůně sladiny.

"Podařilo se nám uvařit velice lehký a pitelný Ale. Zkombinovali jsme český slad s americkým chmelem citra a výsledkem je Nevada Ale," nalévá na uvítanou Josef Krýsl sklenici piva s typickou citrusovou vůní. Vysvětluje, že záměrem bylo uvařit nápoj, po kterém se v letním horku člověk rychle neopije, ale který je zároveň voňavý a má plnou chuť a hořkost. V malé místnosti mezitím panuje čirý ruch: Krýslův syn Petr pracuje na další várce. "Syn má pivovarnické vzdělání a hrozně ho to baví. Jsem rád, že tím mám vystaráno o nástupnictví," pochvaluje si Josef Krýsl.

Berlínský festival nabídne 2400 druhů piv

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Piva z Německa, Česka, ale třeba také z Indie, Laosu nebo Faerských ostrovů mohou tento víkend ochutnat fajnšmekři na pivním festivalu v Berlíně. Celkem budou mít na výběr z více než 2400 druhů piv z 87 zemí. Pořadatelé očekávají, že na jubilejní 20. ročník festivalu přijde od pátku do neděle na 800 tisíc hostů.

Východoberlínská třída Karl-Marx-Allee se díky festivalu dočasně promění v nejdelší pivní zahradu světa. Na 2,2 kilometru návštěvníkům nabídne zlatavý mok z 344 pivovarů celého světa, něco k jídlu i 19 pódií s živou hudbou. Pivo z Česka představí na 25 pivovarů.

Festival, jehož brány se otevřou v pátek v poledne, je jako každý rok zaměřen na určité téma. Zatímco v roce 2008 byl festival věnovaný České republice a českému pivu, letos se zaměří na 500. výročí bavorského nařízení, které stanovilo, že se na výrobu piva směl užívat jen chmel, ječmen a voda. Při této příležitosti mohou návštěvníci ochutnat i dvojici piv podle receputr starých několik století.

Vstup na festival, jehož brány se zavřou v neděli ve 22 hodin, je bezplatný. Ceny piva si stanoví každý pivovar sám.

Návštěvníkům nebudou k dispozici piva jen v půllitrech, ale také v degustačním množství. "Za 3,5 eura (95 korun) si můžete koupit degustační džbánek, který lze využívat i v dalších letech. Za dvě deci piva, kterých tak můžete ochutnat celou řadu, pak dáte vždy dvě eura (54 korun)," řekl mluvčí festivalu Frank-Peter Bürger. Ze 344 pivovarů se jich do degustační akce zapojí asi 70 procent.

Bürger očekává, že se festivalu stejně jako v předchozích letech zúčastní kolem 800 tisíc lidí. Nevěří, že by čtveřice krvavých incidentů, které Německo zasáhly na konci července, měla na návštěvnost negativní dopad. Bezpečnosti podle něj pořadatelé spolu s policií věnují náležitou pozornost.

Nádvoří pivovaru se zavlní v rytmu funky a hudby jednonohého lidu Čanki

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňský deníkAutor:Hana JosefováPrazdroj

Pátý koncert z hu-debního cyklu Léto v Pra-zdroji bude vířit v tanečním rytmu. Na pivovarském nádvoří se ve čtvrtek večer vystřídá plzeňská funky kapela Buster Nixon (na snímku) a brněnští světohudebníci Čankišou.

Dvojkoncert začíná v 19 hodin a vstup je tradičně zdarma. Kromě skvělé hudby a luxusního prostoru pro tanec je pochopitelně v nabídce večera i dobré jídlo a výborné pivo. Prostě ideální vstup do druhé poloviny prázdnin.

Kapelu Buster Nixon tvoří hudebníci a zpěvačky z Plzeňska. Dohromady je dal před deseti roky Vašek Křivanec ze skupiny Burma Jones. Do nového uskupení leccos z Burmy Jones přenesl – líbivé rytmy, pestré nástrojové složení a živelnost při koncertech. Sám je autorem hudby většiny skladeb. Texty většinou dodává Anya Baťková-Křivancová. Část skladeb je převzatých například od Jamiroquai či Seala.

Také Čankišou slibují vystoupení nabitá energií a divokými rytmy. Už v roce 1998 se několik brněnských bigbítových hudebníků sešlo na předvánočním mejdanu, kam snesli nástroje z různých koutů světa. Zkusili jak známé skladby, tak improvizaci. Po Novém roce probrali domácí a exotické nástroje a pustili se do nové tvorby – etnické hudby a world music stojící na rockovém základě.

Čankišou svou hudbu navíc povýšili a dali jí rozměr dávné historie a originálu, když její původ spojili s mytickým jednonohým lidem Čanki. Jejich první, a kritikou chválené album, nese název Hudba lidu Čanki. Kapela je vítaným hostem v zahraničí, často v exotických zeměpisných šířkách, jako je třeba Borneo, Pákistán či Mongolsko. Z koncertů si kapela přiváží nové inspirace i nástroje, kterých během koncertů vystřídá i na třicet. Fúzi rockových kytar, nástrojů z celého světa, ale třeba také obyčejného víka od popelnice doplňuje hlasem i postavou impozantní zpěvák Karel Heřman známý jako herec z filmů Nuda v Brně, Hodinu nevíš nebo Šílení.

4. 8. 19:00 – Buster Nixon / Čankišou
11. 8. 19:00 – Hibaj / Replay
18. 8. 19:00 – Just / Bára Zemanová & Band

Pivní festival v Berlíně nabídne 2400 druhů piv

Publikováno:před rokemZdroj:České novinyAutor:ČTK

Piva z Německa, Česka, ale třeba také z Indie, Laosu nebo Faerských ostrovů mohou tento víkend ochutnat fajnšmekři na pivním festivalu v Berlíně. Celkem budou mít na výběr z více než 2400 druhů piv z 87 zemí. Pořadatelé očekávají, že na jubilejní 20. ročník festivalu přijde od pátku do neděle na 800.000 hostů.

Východoberlínská třída Karl-Marx-Allee se díky festivalu dočasně promění v nejdelší pivní zahradu světa. Na 2,2 kilometru návštěvníkům nabídne zlatavý mok z 344 pivovarů celého světa, něco k jídlu i 19 pódií s živou hudbou. Pivo z Česka představí na 25 pivovarů.

Festival, jehož brány se otevřou v pátek v poledne, je jako každý rok zaměřen na určité téma. Zatímco v roce 2008 byl festival věnovaný České republice a českému pivu, letos se zaměří na 500. výročí bavorského nařízení, které stanovilo, že se na výrobu piva směl užívat jen chmel, ječmen a voda. Při této příležitosti mohou návštěvníci ochutnat i dvojici piv podle receputr starých několik století.

Vstup na festival, jehož brány se zavřou v neděli ve 22 hodin, je bezplatný. Ceny piva si stanoví každý pivovar sám.

Návštěvníkům nebudou k dispozici piva jen v půllitrech, ale také v degustačním množství. "Za 3,5 eura (95 korun) si můžete koupit degustační džbánek, který lze využívat i v dalších letech. Za dvě deci piva, kterých tak můžete ochutnat celou řadu, pak dáte vždy dvě eura (54 korun)," řekl ČTK mluvčí festivalu Frank-Peter Bürger. Ze 344 pivovarů se jich do degustační akce zapojí asi 70 procent.

Bürger očekává, že se festivalu stejně jako v předchozích letech zúčastní kolem 800.000 lidí. Nevěří, že by čtveřice krvavých incidentů, které Německo zasáhly na konci července, měla na návštěvnost negativní dopad. Bezpečnosti podle něj pořadatelé spolu s policií věnují náležitou pozornost.

Ulice Brna bude brázdit pivní výčep na kolech, řidič musí být střízlivý

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.czAutor:Jiří Jindra

Ulicemi Brna se už brzy začne projíždět unikátní pivní kolo. Uveze šestnáct pijáků, kteří budou vozítko zároveň pohánět, trasu však určí zkušený a střízlivý řidič.

Takzvaný beer bike běžně vozí turisty v zahraničních velkoměstech. K německému Mnichovu, nizozemskému Amsterodamu či americkému Pittsburghu se teď po Praze přidá i Brno.

Kolo nechal přivézt Marek Fišer, který organizoval rozlučku fotbalisty Petra Švancary na stadionu za Lužánkami.

„Má šestnáct míst, ale šlape jen deset lidí. Fungují jako pohon, kolo šoféruje řidič, který má k dispozici volant a brzdu. Pivo se čepuje z jedné pípy,“ popsal majitel pojízdného výčepu.

Kolo zatím stojí vedle restaurace U Daana ve Staňkově ulici poblíž lužáneckého parku. Právě tam také podle Fišera nápad na atraktivní projekt vznikl. Vozítko chce pronajímat hlavně na soukromé akce, nevylučuje ale ani sérii pravidelných jízd.

Beer bike bude jezdit po silnicích společně s auty, tramvajemi, trolejbusy a cyklisty. Proto potřebuje získat speciální povolení, což redakci MF DNES potvrdil i provozovatel obdobného pivního kola v Praze.

„Zatím jsem si o tom nic nezjišťoval, chci to řešit v průběhu testovacího provozu v parku,“ řekl Fišer.

Ten chce vozítko spustit ještě toto léto, nejprve se však zaměří na nejnutnější opravy.

„Beer bike je z druhé ruky, proto potřebuje nalakovat, očalounit sedačky, možná vyměnit některé zbytečně těžké desky a vytvořit výměnné plochy pro reklamu. Místo nové baterie, která chladí pípu a pohání rádio, uvažujeme o solárních panelech na střeše,“ poznamenal Fišer.

Vrátit život mezi varny. Roudnice chce opravit barokní pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Česká televizeAutor:ČTK

Roudnice nad Labem hledá nové využití pro svůj chátrající barokní pivovar. Objekt se jí podařilo zastřešit a nyní by zdejší sladovnu ráda přeměnila na multifunkční kulturní sál pro koncerty i výstavy, potýká se ale s nedostatkem peněz.

Barokní pivovar na sklonku 17. století vystavěl italský stavitel Antonio Porta, o sto padesát let později objekt přišel o jedno křídlo kvůli stavbě železniční trati. Šlechtickému rodu Lobkowiczů patřil až do poúnorového zestátnění a v provozu byl do šedesátých let, kdy v něm ukončila provoz zdejší sodovkárna.

Roudnická radnice se stala vlastníkem historicky cenného objektu na jaře 2012, kdy ho odkoupila od amerického investora. Ten památku získal v polovině devadesátých let, z plánů na její využití ale sešlo – a areál chátral.

Odhadované náklady? 400 milionů
Aby město znovunabytý objekt zachránilo, nechalo ho zastřešit, takže do budovy v současnosti už nezatéká a konstrukce mají možnost vysychat. Celkové náklady na opravu pivovaru ale podle městských odhadů dosahují čtyř set milionů korun, což je částka odpovídající dvěma ročním roudnickým rozpočtům. Jiný zdroj peněz než vlastní kasu přitom město dosud najít nedokázalo.

„Byť je pivovar památkově chráněn, nedostal se na seznam památek, na které se vztahovaly dotace z Evropské unie,“ vysvětluje místostarosta František Padělek. Opravy proto postupují pomalu.

V letošním roce chce Roudnice vyklidit sladovnu a sklepy. „Provedena bude též kontrola fungujících odvodňovacích kanálů pod pivovarem,“ uvedl k současnému stavu objektu člen komise pro záchranu pivovaru Ondřej Krajník. Opravy by se měl dočkat také pivovarský komín, kterému hrozí zřícení. V budoucnu by se pak měla celá sladovna proměnit v místo pro konání kulturních akcí.

„Základem by měl být nový multifunkční kulturní sál pro zhruba 400 návštěvníků, který nyní v Roudnici nad Labem zoufale chybí,“ uvedla mluvčí Klára Kolorosová. Ve sladovně by se v budoucnu měly konat výstavy nebo koncerty.

Plzeň uvádí „olympijské“ pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Vitalia.czPrazdroj

Pilsner Urquell připravil limitovanou edici olympijských plechovek s plzeňským pivem. Hlavními postavami jsou naši reprezentanti.

Pilsner Urquell je dlouholetým partnerem Českého olympijského týmu a před letními olympijskými hrami v Riu uvedl na trh speciální edici olympijských plechovek, jako hold, uznání a vyjádření podpory českým olympionikům.

Plzeňský Prazdroj, pod nějž značka Pilsner Urquell spadá, je největším exportérem českého piva, které vyváží do padesáti zemí celého světa, a podporuje i symboly českého sportu. „Odhodlání, vytrvalost, vášeň. To jsou hlavní vlastnosti, které bývají podmínkou pro získání úspěchu. Jsou společné pro nadané sportovce, kteří houževnatě trénují pro dosažení olympijských úspěchů, i plzeňské sládky, kteří se od uvaření první várky v roce 1842 snaží šířit slávu plzeňského zlatého ležáku a tím českého umu a dovednosti po celém světě,“ uvádí Prazdroj.

Hlavními postavami vyobrazenými na plechovkách se stali sportovci rychlobruslařka a cyklistka Martina Sáblíková, sportovní střelkyně Kateřina Emmons, atletka Zuzana Hejnová, pětibojař David Svoboda, veslař Ondřej Synek a také Petr Koukal. Badmintonistovi před šesti lety lékaři oznámili, že má rakovinu varlat a musí okamžitě na operaci. Dnes se chystá na svůj další olympijský start. „Až rakovina mi paradoxně zkvalitnila život,“ říká v rozhovoru pro server Vitalia.cz Petr Koukal.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.04.2018 15:476.159/6.159