Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Z ležáků mohou být „plná piva”, ministerstvo zvažuje změnu označení

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:ČTK

Z ležáků mohou být „plná piva”, ministerstvo zvažuje změnu označení

V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl mluvčí resortu Hynek Jordán. "Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze," uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. "Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme," řekl svazový prezident.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Pivovary by udělaly osvětovou kampaň
Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné.

Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu 1000 l medoviny se musí použít nejméně 280 kg včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Březňák je nově i jako jedenáctka. Bude čepovaná, v lahvích i multipacku

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Jan HorákVelké Březno

Pivo Březňák je nově vedle tradiční desítky a dvanáctky také v jedenáctistupňové variantě. V některých hospodách je k dostání od pátku, celoplošně ji velkobřezenský pivovar z koncernu Heineken uvede na trh během ledna. Počítá s tím, že se jedenáctka stane pevnou součástí jeho nabídky.

„Březňáka jedenáctku jsme se rozhodli vařit proto, že naše rodina piv Březňák už na první pohled nebyla kompletní,“ říká ředitel pivovaru Michal Rouč.

Rozhodnutí zpestřit portfolio o jedenáctku padlo v půli loňského roku. První várka zrála v pivovaru od listopadu.

„Světlý ležák zlatavé barvy se stupňovitostí 11,3 % a obsahem alkoholu 4,6 % má plnější chuť,“ podotkla mluvčí koncernu Heineken Jana Pikardová.

Jedenáctky chce letos pivovar uvařit několik desítek tisíc hektolitrů. K dostání bude čepovaná, v lahvích i multipacku.

„Jsme rádi, že můžeme nabídnout zákazníkům kompletní sortiment. Je to pro nás velká událost a jsme zvědaví, jak našim štamgastům Březňák jedenáctka zachutná,“ dodal ředitel Rouč.

Zájem o pivo z Budějovického Budvaru dlouhodobě roste

Publikováno:před rokemZdroj:Budějcká DrbnaBudvar

Pivovar Budějovický Budvar loni potvrdil trend dlouhodobého růstu zájmu o pivo značek Budweiser Budvar a Pardál. Během posledních deseti let se produkce zvýšila o 39 %.

V roce 2015 uvařil pivovar více než 1,6 milionu hektolitrů piva, což představuje meziroční nárůst téměř o 10 %. Podnik tradičně dosáhl velmi dobrých exportních výsledků. Do 73 států putovalo téměř 900 000 hektolitrů piva, meziročně o 10,5 % více. Na domácím trhu se prodej zvýšil o 9 % a překročil objem 700 000 hektolitrů. Tržby podniku se loni meziročně zvýšily o 8 % a překročily hodnotu 2,55 miliardy korun.

„Loňskými výsledky jsme důstojně završili oslavy 120. výročí založení pivovaru. Máme velkou radost z vysokého růstu v tuzemsku a potěšil nás i trvale rostoucí vývoz. V našich nejdůležitějších exportních zemích, v Německu a na Slovensku, jsme prodali historicky nejvyšší objemy piva. Dosáhli jsme dvouciferného růstu na prestižních trzích v Itálii, Kanadě a Švédsku. Podařilo se nám vstoupit do několika nových zemí, například do Egypta, Mali nebo Nigeru. Podle očekávání se nám příliš nedařilo v Rusku a na Ukrajině, ale tyto propady se nám podařilo eliminovat v jiných státech,“ říká obchodní ředitel Budějovického Budvaru Robert Chrt. Za loňskými výsledky stojí jednak vysoká kvalita piva, založená na řemeslných výrobních postupech, jednak tvrdá práce obchodníků i všech ostatních zaměstnanců pivovaru.

Vzhledem k dlouhodobě rostoucím výsledkům jsou pro další rozvoj pivovaru nezbytné investice do rozšíření výrobních a logistických kapacit. V loňském roce projednal management pivovaru s Ministerstvem zemědělství, zakladatelem podniku, koncepci rozvoje podniku do roku 2020 s výhledy do roku 2030. Realizace této koncepce byla zahájena již loni. Letos bude rozvojový plán pokračovat výstavbou moderního logistického areálu v Českých Budějovicích, který se stane největší investicí za uplynulých 10 let.

Pivovar Svijany dodal loni na trh rekordních 623 tisíc hektolitrů piva

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTKSvijany

Rekordních 623.800 hektolitrů piva dodal loni na trh soukromý Pivovar Svijany na Liberecku. Polovinu v lahvích a druhou v sudech. Je to téměř o desetinu víc než předloni, kdy v největším pivovaru v Libereckém kraji vyrobili 570.000 hektolitrů. Většina svijanského piva se přitom prodá v tuzemsku, na export do Polska a Slovenska šlo jen zhruba 26.000 hektolitrů, to jsou asi čtyři procenta produkce, informovala mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

„Export máme minimální zhledem k tomu, že naše piva, ani v lahvích, nestabilizujeme ani nepasterujeme, nejsou pro export úplně vhodná," vysvětlila mluvčí. Nepasterovaná piva mají totiž kratší trvanlivost. Firma ale podle ní zvažuje výstavbu vlastního pivovaru v gruzínském Tbilisi za 15 milionů eur (přes 400 mil. Kč). „Zatím je v projektu hodně neznámých, které mohou finální rozhodnutí ovlivnit," poznamenala Winklerová.

Ještě v roce 1997 Pivovaru Svijany hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Dnes firma zaměstnává 130 lidí. Předloni se pivovar zařadil velikostí výstavu na čtvrté místo v zemi. Hospodaření společnosti skončilo tehdy ziskem téměř 171 milionů korun při miliardových tržbách. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

Masivní investice
Od obnovení výroby v roce 1998 se už výstav pivovaru podařilo zvýšit téměř osmnáctinásobně. Především díky investicím za více než půl miliardy. Pivovar si přes výrazné zvýšení výroby uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá původní suroviny – humnový slad a žatecký chmel. Loni podnik investoval dalších 30 milionů korun. „Investovali jsme především do nového whirlpoolu, přetlačných tanků, trafostanice, kvasničného hospodářství a šrotovny," uvedla mluvčí. V letošním roce by podle ní objem investic do výroby měl být zhruba podobný, hlavním projektem bude nová skladová hala.

Velkou investicí je pro pivovar také rekonstrukce svijanského zámku. Zchátralý objekt koupila firma před dvěma lety. Nyní ho za přispění dotací Norských fondů a zemí Evropského hospodářského prostoru rekonstruuje. „Z vlastních zdrojů zainvestujeme v první fázi rekonstrukce 30 milionů korun," řekla Winklerová. V zámku vzniká kulturně společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií. Měla by tam být i pivovarská restaurace a počítá se i s ubytováním. Náklady na projekt se odhadují na sto milionů korun. První etapa se pro veřejnost otevře už v polovině letošního roku.

Za měsíc přijede prezident. Vedení Plzeňského kraje pro něho uvařilo speciální ležák

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.cz

Příští měsíc přijede do Plzeňského kraje prezident Miloš Zeman. O jeho třídenní návštěvě se začalo mluvit poté, co představitelé hejtmanství vyrazili do Plzeňského Prazdroje, aby pro hlavu státu uvařili speciální pivo. Polotmavý šestnáctistupňový prezidentský speciál je ze tří druhů sladů a teď bude čtyři týdny zrát. Miloš Zeman ho dostane jako jeden z darů v dřevěném soudku. Ostatní prezenty pro prezidenta hejtmanství zatím tají.

V pořadí již třetí oficiální třídenní prezidentskou návštěvou poctí Miloš Zeman Plzeňský kraj v termínu od 8. do 10. února. Oficiální program jeho cesty zatím vyjednává hejtmanství společně s Hradem a zveřejněn bude až příští týden. Místní politici chtějí pozvat prezidenta do míst, které zatím nenavštívil. V předběžném programu je například návštěva Vesnice roku Plzeňského kraje 2015, tedy Kornatic na Rokycansku. Očekává se, že prezident absolvuje besedy s občany i studenty, setkat by se měl s významnými regionálními podnikateli i politiky. Do kterého výrobního podniku v kraji zavítá, ještě není jasné.

Nejvíc se kolem návštěvy hlavy státu tají, jaké dárky pro něho vedení kraje chystá. Kromě soudku se speciálním pivem to bude určitě i prezent spojený s kulturou a tradicemi Plzeňského kraje, jako tomu bylo i během předchozích návštěv. Předloni Zeman dostal umělecký artefakt, leštěný kovový štít od Benedikta Tolara a loni loutky Spejbla a Hurvínka.

Loňský rok byl pro Pivovar Svijany rekordní. Prodal přes 620 tisíc hektolitrů piva

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:ČTKSvijany

● Od obnovení výroby v roce 1998 se už výstav pivovaru podařilo zvýšit téměř osmnáctinásobně.
● Skoro veškerou produkci pivovar prodá na českém trhu. Na export do Polska a Slovenska míří jen čtyři procenta svijanského piva.
● Společnost zvažuje stavbu pivovaru v Gruzii za více než 400 milionů korun.

Pivovar Svijany loni prodal 623 800 hektilitrů piva, což je pro něj nový rekord. Polovinu v lahvích a druhou v sudech. Ve srovnání s rokem 2014, kdy v největším pivovaru v Libereckém kraji uvařili 570 tisíc hektorlitrů, jde o růst o téměř desetinu. Většina svijanského piva se prodá v tuzemsku, na export do Polska a Slovenska šlo jen zhruba 26 tisíc hektolitrů, to jsou asi čtyři procenta produkce.

"Export máme minimální zhledem k tomu, že naše piva, ani v lahvích, nestabilizujeme ani nepasterujeme, nejsou pro export úplně vhodná," vysvětlila mluvčí. Nepasterovaná piva mají totiž kratší trvanlivost. Firma ale podle ní zvažuje výstavbu vlastního pivovaru v gruzínském Tbilisi za 15 milionů eur (přes 400 milionů korun. "Zatím je v projektu hodně neznámých, které mohou finální rozhodnutí ovlivnit," poznamenala mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

Ještě v roce 1997 Pivovaru Svijany hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Dnes firma zaměstnává 130 lidí. Předloni se pivovar zařadil velikostí výstavu na čtvrté místo v zemi. Hospodaření společnosti skončilo tehdy ziskem téměř 171 milionů korun při miliardových tržbách. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

S výjimkou loňského roku produkce svijanského pivovaru každoročně stoupá. "Tempo našeho růstu bychom rádi zachovali i v příštím roce, kapacity pivovaru na to zatím stále ještě máme," uvedla Winklerová.

Od obnovení výroby v roce 1998 se už výstav pivovaru podařilo zvýšit téměř osmnáctinásobně. Především díky investicím za více než půl miliardy. Pivovar si přes výrazné zvýšení výroby uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá původní suroviny - humnový slad a žatecký chmel. Loni podnik investoval dalších 30 milionů korun. "Investovali jsme především do nového whirlpoolu, přetlačných tanků, trafostanice, kvasničného hospodářství a šrotovny," uvedla mluvčí. V letošním roce by podle ní objem investic do výroby měl být zhruba podobný, hlavním projektem bude nová skladová hala.

Velkou investicí je pro pivovar také rekonstrukce svijanského zámku. Zchátralý objekt koupila firma před dvěma lety. Nyní ho za přispění dotací Norských fondů a zemí Evropského hospodářského prostoru rekonstruuje. "Z vlastních zdrojů zainvestujeme v první fázi rekonstrukce 30 milionů korun," řekla Winklerová. V zámku vzniká kulturně společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií. Měla by tam být i pivovarská restaurace a počítá se i s ubytováním. Náklady na projekt se odhadují na sto milionů korun. První etapa se pro veřejnost otevře už v polovině letošního roku.

Únětický pivovar se promění v divadlo. Za humny je i tradiční masopust!

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Soňa BrunnerováÚnětice

I když dětem pivo do ruky nepatří, v Únětickém pivovaru se na ně myslí! Během dvou lednových víkendů sem zavítá divadlo s klasickými pohádkami trochu jinak! Na konci ledna Roztokami a Úněticemi projde znovu masopustní průvod. Bude to strašidelné!

Klaunské pohádky pro malé i velké!
Během neděle 14. ledna a následně také 24. ledna vždy od 14 hodin se půda Únětického pivovaru promění v dětské divadlo, akorát místo herců se rolí ujmou klauni! Hrát se budou klasické pohádky tak trošku jinak. Vstup na obě pohádky je zdarma.

Během první neděle se můžete těšit na Červenou Karkulku, kterou zná každý. "Klauni Jeníček s Mařenkou jí však znají trochu jinak. Jak by to vypadalo, kdyby vlk byl vegetarián? Nebo kdyby si babička vlka nechala coby domácí zvíře? Nebo kdyby Karkulka cestou snědla a vypila všechno, co bylo v košíku? Klaunská pohádka, ve které je všechno jinak. Klaunská pohádka je určena dětem a jejich rodičům," klauni z Klaunského divadla Jeníčka a Mařenky. Představení je interaktivní a není určeno pouze dětem, ale i rodičům.

Během druhé neděle pivovarskou půdu navštíví klauni znovu s pohádkou O Smolíčkovi a Budulínkovi. "Klauni Jeníček s Mařenkou ji však vypravují trochu jinak. Jak by vypadalo, kdyby měl Budulínek alergii na hrášek? A skutečně je Smolíček pacholíček, nebo je to pěknej pacholek. A co by se stalo, kdyby se jelen zamiloval do jedné z Jezinek," nastiňují netradiční děj klauni. Pohádka je akční a interaktivní, je určena pro děti od 3 let i pro jejich rodiče.

Roztocko-únětický masopust
Nebojácné děti a dospělí se mohou těšit na trochu strašidelnější akci, na masopust, který se chystá na sobotu 23. ledna 2016. "Roztocko-únětický masopust má dlouholetou tradici. Každoročně se ho účastní kolem 2000 lidí z blízkého i dalekého okolí. Působivé průvody masek se potkávají v podvečer na Holém vrchu a odtud dále davy lidí proudí právě do Únětic, kde jsou oslavy zakončeny tradičním veselím - slaví se většinou až do rána. Od roku 2011, kdy byl pivovar znovu otevřen, se aktivně podílíme na zajištění občerstvení jeho návštěvníků. Tradicí se také stala výroba a distribuce Masopustního speciálu z Únětic," uvádějí majitelé Únětického pivovaru.

"Tradičně-netradiční lidová slavnost; veselý, barevný, bouřlivý, hravý, mystický a bombastický průvod maškar z Roztok u Prahy do Únětic pořádáme už podevatenácté," uvádějí členové roztockého spolku Roztoč. "Maškary se setkávají ve 13.00 na zámku v Roztokách (Středočeské muzeum) a po korunovaci nejkrásnější a nejvypečenější ze všech roztockých dívek, Královny masopustu, se vydávají v čele s ní bujarým průvodem. Vítány jsou maškary jakéhokoliv věku, rasy, pohlaví a tvaru," upřesňují.

Speciálem je šestnáctistupňové pivo
Masopustním speciálem je "únětický boček" neboli Světlý Bock 16°.
Bockbier vařili němečtí sládkové v 15. století. Jednalo se o silné svrchně kvašené pivo. V 18. století pak vařili toto pivo mnichovští sládci z okresu Einbeck. Pivu se říkalo ein Bock (kozel). Bock se vařil k příležitostem Vánoc, Masopustů a nebo Velikonoc.

"Únětický bock je světlou variantou nazývanou maibock nebo helles bock, zlatavé až měděné barvy. Chuť je výrazně sladová s medovou plností a nepatrným karamelovým nádechem. Chmelová hořkost je z počátku potlačena dominantními složkami chuti a pak vyšší plností. V doznívání se pak projeví jemná, lahodná hořkost, charakteristická pro Únětické pivo," uvádějí Únětičtí.


Program masopustu v pivovaru
14.00 NARAŽENÍ MASOPUSTNÍCH SPECIÁLŮ VE STODOLE
14.30 Masopustní průvod na Holý vrch a zpět
18.30 MASOPUSTNÍ VESELICE – VINTAGE WINE - Pražská skupina kombinující keltskou a irskou hudbu s rockovým základem
NA ČEPU: Únětická 10°, Únětická 12° a Masopustní 16°
Program si také můžete stáhnout!

Pro Zemana se opět chystá prezidentský pivní speciál

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňský deník

Prezident Miloš Zeman se může znovu těšit na soudek piva, který dostane, až přijede na další oficiální návštěvu Plzeňského kraje.

Včera vedení kraje pomáhalo toto pivo tzv. založit a radní přilili do do varny slad a přisypali chmelový granulát.

„Bude to polotmavý speciál šestnáctistupňový ze tří sladů. Nyní bude několik týdnů ležet," popsala mluvčí Krajského úřadu Šárka Stará. Miloš Zeman pivo dostane během své návštěvy od 8. do 10. února. Jde už o jeho třetí návštěvu Plzeňského kraje během dvou let.

V Poličce můžete shlédnout výstavu o rozvoji pivovarnictví

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.cz

Jsme národ piva nebo vína? Podle posledních výzkumů jsme jednoznačně pivním národem. Ročně se u nás vypije v průměru 143 l piva na hlavu. Za námi jsou pak Němci a Rakušané. Nestálo by se o tomto lahodném, zlatavém moku dozvědět více?

V poličském muzeu i v novém roce pokračuje putovní panelová výstava Regionálního muzea v Chrudimi, která se věnuje rozvoji pivovarnictví za posledních 100 let. Na 25 panelech se dozvíte, jak se pivo vyrábí a dokonce je zde i možnost ochutnávky ječného sladu, nebo sušeného či granulovaného chmelu. Dále se dočtete, jaké mají tradice a kterými pivy vynikají místní pivovary. Víte, který z pivovarů vaří 19 stupňové pivo?

Výstava je doplněna bednářskou dílnou, předměty spojenými s výrobou, skladováním a pitím piva i potřebnými surovinami. Představí vám postup vaření zlatého moku. Uvolněnou atmosféru navozuje instalace dobové hospody s pípami, sudy, džbány a půllitry i s místem k posezení. Výstavu obohatily zajímavosti z kolekcí sběratelů i sbírek muzea v Poličce.

„V roce oslav 750. výročí založení města Poličky na výstavě čestné místo patří historii i současnosti Měšťanského pivovaru v Poličce. Samostatný pivovar na Dolním předměstí byl postaven před 150 lety. Za tu dobu zažil období slávy, úpadku i znovuobnovení a prosperuje dodnes. V okolí pak existovaly pivovary v Kamenci, Svojanově a v Bystrém,“ uvádí kurátorka výstavy, etnografka muzea Stanislava Cafourková.

Pro zájemce, kteří chtějí opravdovou ochutnávku lahodného poličského piva je připravena beseda 12. ledna 2016 od 18.00 hodin v muzeu. O pivu, práci v pivovaru, historii i současnosti pivovarnictví, o osobnostech, které udržely v plodných i nelehkých dobách Měšťanský pivovar v Poličce v provozu, promluví emeritní sládek pan Jiří Váša. Vítány budou vaše dotazy, zkušenosti i vzpomínky.

Mladším návštěvníkům, kteří ještě nemohou pivo ochutnat, přiblížíme práci v pivovaru zábavnou a hravou formou.

Dlouhodobě roste o pivo z Českobudějovického Budvaru zájem. Pivovar plánuje rozšíření

Publikováno:před rokemZdroj:ZpravyExtra.czAutor:Iveta VeseláBudvar

Pivovaru Budějovický Budvar se dlouhodobě daří zvyšovat prodej piva doma i v zahraničí. Během posledních 10 let se produkce piva zvýšila o 39%. Pozitivní trend pokračoval i v roce 2015. Výstav piva se loni zvýšil na 1,6 miliónu hektolitrů, to je meziročně o 10% více. Budvaru se dařilo v zahraničí, kde se objem navýšil o 10,5%. Velkým úspěchem pak je nárůst na tuzemském trhu o 9%. Tržby pivovaru se v roce 2015 meziročně zvýšily o 8% a přesáhly hodnotu 2,55 miliardy korun. Pro další rozvoj pivovaru jsou proto nezbytné investice do rozšíření logistických a výrobních kapacit.

Pivovar Budějovický Budvar loni potvrdil trend dlouhodobého růstu zájmu o pivo značek Budweiser Budvar a Pardál. Během posledních deseti let se produkce zvýšila o 39%. V roce 2015 uvařil pivovar více než 1,6 miliónu hektolitrů piva, což představuje meziroční nárůst téměř o 10%. Podnik tradičně dosáhl velmi dobrých exportních výsledků. Do 73 států putovalo téměř 900 000 hektolitrů piva, meziročně o 10,5% více. Na domácím trhu se prodej zvýšil o 9% a překročil objem 700 000 hektolitrů. Tržby podniku se loni meziročně zvýšily o 8% a překročily hodnotu 2,55 miliardy Kč.

„Loňskými výsledky jsme důstojně završili oslavy 120. výročí založení pivovaru. Máme velkou radost z vysokého růstu v tuzemsku a potěšil nás i trvale rostoucí vývoz. V našich nejdůležitějších exportních zemích – v Německu a na Slovensku – jsme prodali historicky nejvyšší objemy piva. Dosáhli jsme dvouciferného růstu na prestižních trzích v Itálii, Kanadě a Švédsku. Podařilo se nám vstoupit do několika nových zemí, například do Egypta, Mali nebo Nigeru. Podle očekávání se nám příliš nedařilo v Rusku a na Ukrajině, ale tyto propady se nám podařilo eliminovat v jiných státech,“ říká Ing. Robert Chrt, obchodní ředitel Budějovického Budvaru.

Za loňskými výsledky stojí jednak vysoká kvalita piva, založená na řemeslných výrobních postupech, jednak tvrdá práce obchodníků i všech ostatních zaměstnanců pivovaru.

Vzhledem k dlouhodobě rostoucím výsledkům jsou pro další rozvoj pivovaru nezbytné investice do rozšíření výrobních a logistických kapacit. V loňském roce projednal management pivovaru s Ministerstvem zemědělství ČR – zakladatelem podniku – koncepci rozvoje podniku do roku 2020 s výhledy do roku 2030. Realizace této koncepce byla zahájena již loni. Letos bude rozvojový plán pokračovat výstavbou moderního logistického areálu v Českých Budějovicích, který se stane největší investicí za uplynulých 10 let.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.08.2017 12:085.330/5.330