Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Plzeňský Prazdroj příjímá nové rozvojové cíle tisíciletí

Publikováno:před rokemZdroj:RegioBiz.czPrazdroj

V rámci Summitu OSN o trvale udržitelném rozvoji, který se právě konal v New Yorku, přijaly dne 25. září vlády celého světa oficiálně soubor globálních cílů zaměřených na řešení chudoby, ochranu planety a zajištění prosperity pro všechny. Plzeňský Prazdroj vyjádřil svůj závazek podporovat plnění těchto cílů.

V loňském roce Plzeňský Prazdroj přijal novou strategii trvale udržitelného rozvoje pod názvem Prosperita, která téma trvale udržitelného rozvoje integruje do společnosti prostřednictvím pěti hlavních oblastí. Ty se věnují tématům, která mají pro naši společnost nejzásadnější význam:

1) růst a sociální rozvoj našeho dodavatelsko-odběratelského řetězce,

2) pivo jako přirozená volba pro zodpovědné konzumenty,

3) zajištění zdrojů vody pro společné užívání našimi podniky a místním obyvatelstvem,

4) snižování množství odpadu a emisí CO2,

5) podpora zodpovědného a trvale udržitelného využívání půdy k pěstování pivovarnických surovin.

“V rámci těchto pěti oblastí se zaměřujeme na to, abychom dosáhli maximálního pozitivního dopadu našeho podnikání. Systematicky snižujeme spotřebu vody, energií a CO2, podporujeme pěstitele surovin pro výrobu piva, máme grantové programy na zlepšování života lidí v okolí našich pivovarů. Důležitou oblastí je podpora drobného podnikání. Majitelé hospod, barů a menších obchodů jsou podstatným pojítkem mezi naším byznysem a obyvateli komunit, jichž jsou sami součástí. Tím, že těmto lidem budeme pomáhat k prosperitě, můžeme dosáhnout toho, že spotřebitelé se budou moci těšit z našich produktů. Zaměřujeme se i na podporu odpovědné konzumace alkoholu. Tento přístup považujeme za důležitou součást naší strategie. Je nezbytný pro náš budoucí růst i pro to, abychom mohli zásadním způsobem přispívat k rozvoji regionů, ve kterých působíme,”zdůrazňuje Drahomíra Mandíková, ředitelka Corporate Affairs Plzeňského Prazdroje.

Sue Clark, generální ředitelka společnosti SABMiller Europe, uvádí: „V Evropě jsme si stanovili náročný úkol do roku 2020 podpořit 77 500 malých podniků v tomto regionu. Věříme, že vytvářením pracovních míst a poskytováním většího množství příležitostí místním firmám můžeme zvýšit prosperitu regionů, ve kterých působíme.“

Alan Clark, generální ředitel skupiny SABMiller, řekl: „Prostřednictvím našeho podnikání a našich partnerských vztahů jsme odhodláni jít příkladem v tom, jakým způsobem může firma napomoci k řešení těch největších světových výzev.“

Podstatou programu Prosperita je partnerství a spolupráce, což je v souladu s filozofií globálních cílů. A globální cíl číslo 17 spočívá v navazování těch správných partnerství
pro splnění našich cílů.

Jak vypadá pivovar v noci? Zjistěte to o víkendu

Publikováno:před rokemZdroj:Středočeské novinkyRadegast

Pivovar ve Velkých Popovicích přichystal na závěr Dnů českého piva netradičně pojaté komentované večerní prohlídky.

Prohlídky se odehrají v sobotu 3. října 2015, konkrétně v 18, 19, 20 a 21 hodin. Budou trvat zhruba 60 minut a vstup na ně bude zdarma.

Kdo se chce dozvědět více o výrobě piva a navíc zažít netradiční večerní pivovarskou atmosféru, neměl by minout víkendovou Noc otevřených pivovarů ve Velkých Popovicích. Uskuteční se v sobotu 3. října a nabídne neobvyklý večerní program - čtyři hodinové komentované prohlídky, které představí pivovar v úplně jiném světle, než je při normálních prohlídkách běžné. Návštěvníci budou moci na trase získávat speciální mince, které pak bude možné vyměnit za originální pivní dárky nebo pivo zdarma v místní pivovarské restauraci Velkopopovická Kozlovna.

Velkopopovická trasa mapuje historii zakladatelského rodu Ringhofferů, ukáže starou a novou varnu, stáčírnu, ležácké tanky a sklepy.

„Prohlídka stáčírny bude v netradičním módu. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti z jejího prostředí a uvidí ji z úplně jiné, technicky zaměřené perspektivy. Část prohlídky projdou ve svitu baterky a budou muset potmě najít našeho kozla Oldu,“ říká manažer pivovaru Velké Popovice Petr Kofroň.

Nebude chybět ani ochutnávka Velkopopovického piva. Začátek je vždy v celou hodinu mezi šestou a devátou večerní. „Z důvodu očekávaného zájmu a omezené kapacity doporučujeme prohlídku rezervovat předem“ dodává Kofroň.

Na Pilsner Festu ochutnáte k plzeňskému ležáku pivní menu

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyPrazdroj

Plzeňský ležák a pečlivě zvolené pokrmy k pivu, to bude jeden z hlavních symbolů letošního Pilsner Festu. Návštěvníci ochutnají letos k plzeňskému ležáku vybrané pivní menu.

Na oslavě, která připomene uvaření první várky světoznámého piva před 173 lety, budou totiž nově také restaurace vyzkoušené a doporučené gastronomickým Prima Fresh Festivalem.

Také letos připomene plzeňský pivovar zrod Pilsner Urquell a jeho 173. narozeniny oslaví se všemi fanoušky prostřednictvím tradičního Pilsner Festu. V sobotu 3. října ožije Plzeň pivovarským duchem a město se vrátí k historickému okamžiku, který se odehrál před 173 lety, když sládek Josef Groll uvařil v místním pivovaru první várku tohoto slavného piva. Aby byla oslava ještě výjimečnější, restaurace zvolené ve spolupráci s labužnickým Prima Fresh Festivalem nabídnou ve svých stáncích na Pilsner Festu pečlivě připravená degustační menu, která se hodí přesně k plzeňskému ležáku.

Plzeňský pivovar otevře své brány v 11:00 a na návštěvníky bude na jeho nádvoří čekat kromě výtečného plzeňského piva v nefiltrované podobě také kvalitní jídlo z čerstvých surovin. Za dobrým jídlem se mohou vydat i na náměstí Republiky.

„Doufáme, že hosty narozeninové oslavy plzeňského piva potěší gastronomické změny, které jsme pro ně připravili. Prima Fresh Festival totiž pečlivě vybral několik nových restaurací, které se na Pilsner Festu objeví. Naším hlavním záměrem je hlavně zprostředkovat jim k výjimečnému českému pivu ty nejlepší a nejlépe se hodící pokrmy,“ říká Martin Nauš, jeden z organizátorů Prima Fresh Festivalu, oblíbené kulinářské akce přinášející možnost okusit skvělou gastronomii.

Návštěvníci tak v Prima Fresh festivalových stáncích ochutnají například menu restaurace El Cid - La Provance s jejich Alsaskou gulášovou polévkou z vepřových kolínek, kořenové zeleniny a brambor, šnečí ragú ze šnečí farmy Barkona Snails, husí speciality restaurace Husí játra nebo kvalitní burgery z 100% jehněčí kýty či hovězího pupku v originální bulce od mistrů z restaurace Kaiser Franz.

Ve speciálních venkovních restauracích na nádvoří pivovaru i na náměstí představí mimoto to nejlepší, co se hodí k plzeňskému pivu ještě i tradiční a osvědčené restaurace Na Spilce, U Salzmannů, Malostranská beseda či Lokál Pod Divadlem. Plzenskenovinky.cz informovala Kateřina Krásová, tisková mluvčí společnosti Plzeňský Prazdroj.

Frýdlantský pivovar bojuje o Fénixe. Zvítězí?

Publikováno:před rokemZdroj:Liberecký deníkAutor:Jana PavlíčkováFrýdlant

Obnovený zámecký pivovar Frýdlant se dostal do soutěže agentury Czech Tourism, postoupil mezi pět finalistů.

Dlouho tomu nikdo nevěřil. Vaření piva skončilo ve Frýdlantě v roce 1949 a areál od té doby chátral, částečně sloužil jako sklad zeleniny a místo pro zrání sýrů. Myšlenka na obnovu vaření piva proto řadě místních lidí přišla jako z oblasti sci-fi. „Když jsem o tom slyšel poprvé, tak jsem si říkal, jaký blázen se do toho pustí. Budovy byly v hrozném stavu, Frýdlantsko není zrovna bohatý region, vařit tu pivo mi přišlo jako sice fajn nápad, ale dlouho neudržitelný. Ale vypadá to, že jsem se mýlil, naštěstí," komentuje Milan Votrubec z Liberce, který už přesedlal na frýdlantského Albrechta. „Poslední měsíce jedeme naplno, na maximum. Už jsme dokoupili tanky, abychom zvýšili výstav z tisíce na pět tisíc hektolitrů," uvedl před časem duchovní otec pivovaru Marek Vávra.

A právě vzkříšení zámeckého pivovaru zaujalo i agenturu Czech Tourism, která propaguje zajímavá místa z celé republiky. V letošní soutěži se tak pivovar dostal do kategorie Fénix znovuzrozený projekt. Do užšího výběru s ním postoupily už jen čtyři další kandidáti vápenka v Albeřicích, tvrz v Dešenicích, barokní sušárna v Raduni a křížová cesta na vrchu Ronšperk na Tachovsku. O vítězi přitom rozhodují pouze hlasy veřejnosti. Hlasování probíhá na webových stránkách www.destinacze2015.cz a to až do 31.října 2015.

Minipivovar přitom není jen o vaření piva. Rekonstrukce budov probíhala velmi citlivě. Vápenné omítky se opravovaly podle starých postupů, na zemi se odkryla a vyčistila původní dlažba. Historické sklepení, dlouhé roky zanedbané, se postupně mění na muzeum, v plánu je založení vlastní chmelnice a středověká hospoda. „Chceme otevřít historizující hostinec bavorského stylu. Tedy spojené stoly, u nichž se budou lidé družit, otevřené ohniště, mázy piva, postavíme chlebovou pec, něco jako černou kuchyni," dodává Marek Vávra.

Radegast se připojuje k Noci otevřených pivovarů a zve na noční prohlídky zdarma

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Kateřina HavlováRadegast

Pivovar Radegast zve na Noc otevřených pivovarů, která proběhne v sobotu 3. října. Speciální večerní prohlídky budou probíhat od 18, 19, 20 a 21 hodin.

Na cestu pivovarem si lidé přisvítí originálními čelovkami. Vstup do pivovaru je zdarma a pořadatelé doporučují si místa rezervovat předem na tel. 558 602 566 nebo www.pivovar.radegast.cz.

Před prohlídkou si budou moci zájemci prohlédnout výstavu Radegastovy hořké začátky k 45. výročí uvaření první várky. Následně si vychutnají neopakovatelnou atmosféru nočního pivovaru. Vrcholem každé prohlídky bude výjezd do degustační síně nad pivovarem a ochutnávka hořkého piva.

Pilsner Fest oslaví plzeňský ležák v areálu pivovaru i na náměstí Republiky

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.czPrazdroj

Oslava 173. výročí uvaření první várky piva Pilsner Urquell nabídne kromě zábavního programu inspirovaného historií a výrobou plzeňského ležáku také originální gastronomický a hudební zážitek. O ten se postarají Xindl X, Michal Hrůza, Monkey Business, Michal Šindelář, Divokej Bill, kapela UDG a další. Tradiční Pilsner Fest se uskuteční 3. října 2015 v areálu pivovaru Plzeňský Prazdroj a letos také na náměstí Republiky.

Zájemci mohou jedinečnou atmosféru zažít a navštívit místo vzniku plzeňského originálu už dříve. Užít si narozeninový nefiltrovaný Pilsner Urquell v kombinaci s výborným jídlem mohou v pátek 2. října na pivovarském nádvoří. V rámci předvečera oslav zde příchozí na sobotní hlavní program naladí od 16:30 hodin vybrané pokrmy, nefiltrované pivo a místní hudba.

Nejnavštěvovanější festival u nás, na který loni zavítalo přes 45 tisíc lidí, nabídne v sobotu 3. října kromě zlatého moku, hudby a gastronomie také ukázky pivovarských řemesel. Zájemci si sami vyzkouší práci sládků, bednářů, formanů nebo sladovníků. Připraveny budou netradiční prohlídky pivovaru s prvním sládkem nebo prezentace tankového piva včetně vysvětlení užívané technologie.

Při sobotních oslavách se nezapomene na tradiční hromadný přípitek s překvapením. V 18:42 hodin si všichni milovníci plzeňského ležáku společně připijí na jeho slávu na obou scénách Pilsner Festu, tedy v areálu pivovaru a na náměstí Republiky. Organizátoři zvolili netradiční čas zcela záměrně, odkazují k významnému roku 1842, kdy byla uvařena první várka piva z plzeňské podzemní vody, hořkého žateckého chmele a světlého ječného sladu. Plechovky určené k hromadnému přípitku se začnou rozdávat v 18 hodin.

Dvě nejdůležitější centra festivalu, pivovar a náměstí, propojí speciální koridor s nabídkou jídla a piva, s žongléry a dalšími tradičními artisty či autentickou hudbou v podobě průvodové dechovky a flašinetářů. Organizátoři pro zájemce připravili možnost vyzkoušet alkoholtester nebo takzvané opilecké brýle. Mladým účastníkům bude k dispozici stylový pásek, jehož viditelné připnutí na ruku zabrání případným nedorozuměním při objednávání piva u výčepu.

Březňák má speciální pivo: 150 dní leží a má hodně alkoholu

Publikováno:před rokemZdroj:JenProMuže.czVelké Březno

A vzniklo k poctě svatého Václava velmi tradičním způsobem.

Březňák se rozhodl udělat ke Dni českého piva jednu specialitku. Originální Märzen určený k poctě svatého Václava. Je to pivo, které leželo ve sklepech dlouhých 150 dní!

Den českého piva je sice za námi, ale Dny českého piva stále trvají. Svátek se konal už potřetí v řadě a všichni milovníci piva 27. září uctili svátek patrona českých zemí svatého Václava, který připadá na 28. září. Výrobní tým pivovaru ve Velkém Březně k této příležitosti uvařil sváteční speciální polotmavé pivo Březňák originální Märzen. Celkem 700 hektolitrů se rozvezlo do restaurací a hospod v celé České republice.

Jde o druh piva, které se historicky vařilo v měsíci březnu (odtud Märzen) a pak celé léto leželo v chladných sklepích pivovaru. Prodávalo se až na podzim během pivních slavností. A přesně tak se letos vyráběl i slavnostní Březňák originální Märzen. Prostě zůstali věrní celé té tradici. To speciální polotmavé pivo také vařili letos v březnu a navíc tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo pak kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech.

Tohle speciální polotmavé pivo má obsah alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitost 13,2 °. Pyšní se plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny.

Seznam všech hospod, kde se Březňák originální Märzen čepuje, najdou všichni zájemci na webových stránkách www.breznak.cz

V centru Ostravy u Forum Nová Karolina se již za pár dnů roztočí na 100 druhů piv

Publikováno:před rokemZdroj:Forum Nová KarolinaAutor:Radka Hájková

Již za méně než dva týdny bude centrum Ostravy žít. U obchodního centra Forum Nová Karolina odstartuje největší svátek piva, dobrého a kvalitního jídla, hudby a zábavy v regionu – festival Oktobeerfest. V pátek 9. a v sobotu 10. října obsadí okolí obchodního centra více než tři desítky lokálních i velkých zavedených pivovarů, například Ostravar, Holba, Qvásek, Valášek, Slezský pivovar, a zlatavý mok poteče proudem. A nejen to! Návštěvníci budou moci ochutnat tradiční české delikatesy i chuťovky k pivu, prověřit svou zručnost při soutěžích nebo zavítat na koncert Marka Ztraceného, slovenských No Name či Eddie Stoilow. O vlastnostech piva, specificích regionálních pivovarů a dalších zajímavostech promluví v rámci panelové diskuze sládci a představitelé vybraných pivovarů. Akce se koná ve spolupráci s pivovarem Ostravar, Trojhalí Karolina a Hitrádiem Orion. Vstup je pro všechny příchozí zdarma.

„V rámci Oktobeerfestu budou návštěvníci moci okusit více než 100 druhů piv různých značek a speciálů připravených u příležitosti konání naší akce. Rozsahem nabízených piv i samotného doprovodného programu se jedná o jednu z nevětších akcí tohoto rázu v České republice, obdobu mnichovského Oktoberfestu počesku,“ shrnuje marketingový manažer OC Forum Nová Karolina Tomáš Lučan a dodává: „Domníváme se totiž, že k dobrému pivu a pohodě patří nejen kvalitní gastronomie, ale i zábava, a to pro celou rodinu. Proto jsme připravili program jak pro pořádné chlapy, kteří si budou moci zasoutěžit a ukázat své schopnosti, sílu i obratnost, tak atrakce a zábavný program pro děti i rodiče či několik koncertů českých i slovenských interpretů.“

Další informace a program na www.forumnovakarolina.cz a Facebooku.

Po úspěšném loňském prvním ročníku, kdy do obchodního centra a na festival zavítalo téměř 80 tisíc návštěvníků, se letos 9. a 10. října uskuteční pokračování Oktobeerfestu. Zatímco se budou pánové věnovat pěnivému moku, mohou dámy například v klidu nakupovat. K degustaci bude vybízet i nespočet gastro provozoven a stánků s pochutinami k pivu, sladkými i lokálními specialitami. Chybět nebude ani doprovodný program pro celou rodinu, tematické soutěže nebo atraktivní hudební vystoupení. Děti se budou moci vyřádit na trampolínách, prolézačkách, nafukovacích, adrenalinových i na bezpočtu pouťových atrakcích všeho druhu.

„Snažíme se vybočovat ze standardů klasických pivních slavností a zajistit dostatečný servis a komfort pro všechny příchozí. Parkování bude možné přímo ve FNK, toalety budou přístupné jak uvnitř v OC nebo v Trojhalí Karolina, tak mobilní venku. Dostatek míst k sezení poskytnou velkokapacitní stany pro více než 1 000 lidí nebo terasa OC s krásným výhledem. Dostupný bude i hlídaný dětský koutek s množstvím herních prvků,“ doplňuje Tomáš Lučan.

Páteční program od 15 do 21 hodin nabídne mimo jiné koncert Marka Ztraceného či nejlepší revivalové kapely v ČR s repertoárem od Lucie a Wanastonowých Vjecý. V sobotu se na pódium vyhoupne slovenská hudební stálice No Name nebo Eddie Stoilow, kteří v minulosti přizvali za bicí i gólmana Petra Čecha, a kolem 20. hodiny přijde na řadu velkolepý ohňostroj. Návštěvníci se mohou těšit na další DJs a kapely, například skupinu Dejsi Romana Langmanna, bratra Renáty Langmannové, vítězky soutěže Česká Miss 2006.

Novinkou v programu bude panelová diskuze, na které vystoupí sládkové a zástupci vybraných pivovarů. Pohovoří o zajímavostech ze světa piva, rozkryjí některé taje fungování pivovaru, vaření piva a poodhalí možné rozdíly mezi lokálními a celorepublikovými pivovary.

V rámci celého festivalu bude kladen důraz na recyklaci – díky spolupráci se

Pivovary uspěly v prestižní soutěži, český ležák ale vaří nejlíp Brazilci

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.cz

Tři piva tuzemské výroby získala zlatou medaili na prestižní soutěži World Beer Awards v Londýně. Bernard bodoval s mladým pivem belgického typu „ale“, Litovel s tmavým ležákem a Gambrinus s nízkoalkoholickým pivem. V kategorii českého ležáku ale zvítězil brazilský Wäls Bohemian Pílsen.

České pivovary zvítězily v jednotlivých kategoriích. Cenný zářez má na svém kontě rodinný pivovar Bernard, který porazil všechna piva v kategorii svrchně kvašených speciálů typu „ale“, pivovar Litovel s tmavým ležákem Premium Dark a Gambrinus s nealkoholickým Birell Pomeloand Grep.

„V průběhu roku jsme uspěli na několika tuzemských degustačních soutěžích, ale toto vítězství je mimořádné. Vždyť jsme vlastně porazili všechna piva světa stylu ‚belgického ale‘, která nám byla při vzniku naší nové receptury původně vzorem,“ řekl marketingový ředitel pivovaru Bernard Tomáš Lipták.

V dílčích kategoriích jedné z nejprestižnějších soutěží světa, na které degustátoři ochutnávají anonymně 600 piv, získává české pivo medaile poměrně pravidelně. Největším dosavadním úspěchem bylo v roce 2013 vyhlášení pšeničného piva Primátor jako nejlepšího piva světa. (více čtěte zde)

Letos nejvyšší ocenění pro nejlepší pivo bez ohledu na kategorii získal americký Fish Tale Ales Beyond The Pale Ale.

Návštěvníci Pilsner Festu ochutnají letos k plzeňskému ležáku vybrané pivní menu

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Vladimír JurinaPrazdroj

Plzeňský ležák a pečlivě zvolené pokrmy k pivu, to bude jeden z hlavních symbolů letošního Pilsner Festu. Na oslavě, která připomene uvaření první várky světoznámého piva před 173 lety, budou totiž nově také restaurace vyzkoušené a doporučené gastronomickým Prima Fresh Festivalem.

Také letos připomene plzeňský pivovar zrod Pilsner Urquell a jeho 173. narozeniny oslaví se všemi fanoušky prostřednictvím tradičního Pilsner Festu. V sobotu 3. října ožije Plzeň pivovarským duchem a město se vrátí k historickému okamžiku, který se odehrál před 173 lety, když sládek Josef Groll uvařil v místním pivovaru první várku tohoto slavného piva. Aby byla oslava ještě výjimečnější, restaurace zvolené ve spolupráci s labužnickým Prima Fresh Festivalem nabídnou ve svých stáncích na Pilsner Festu pečlivě připravená degustační menu, která se hodí přesně k plzeňskému ležáku.

Plzeňský pivovar otevře své brány v 11:00 a na návštěvníky bude na jeho nádvoří čekat kromě výtečného plzeňského piva v nefiltrované podobě také kvalitní jídlo z čerstvých surovin. Za dobrým jídlem se mohou vydat i na náměstí Republiky. „Doufáme, že hosty narozeninové oslavy plzeňského piva potěší gastronomické změny, které jsme pro ně připravili. Prima Fresh Festival totiž pečlivě vybral několik nových restaurací, které se na Pilsner Festu objeví. Naším hlavním záměrem je hlavně zprostředkovat jim k výjimečnému českému pivu ty nejlepší a nejlépe se hodící pokrmy,“ říká Martin Nauš, jeden z organizátorů Prima Fresh Festivalu, oblíbené kulinářské akce přinášející možnost okusit skvělou gastronomii.

Návštěvníci tak v Prima Fresh festivalových stáncích ochutnají například menu restaurace El Cid - La Provance s jejich Alsaskou gulášovou polévkou z vepřových kolínek, kořenové zeleniny a brambor, šnečí ragú ze šnečí farmy Barkona Snails, husí speciality restaurace Husí játra nebo kvalitní burgery z 100% jehněčí kýty či hovězího pupku v originální bulce od mistrů z restaurace Kaiser Franz.

Ve speciálních venkovních restauracích na nádvoří pivovaru i na náměstí představí mimoto to nejlepší, co se hodí k plzeňskému pivu ještě i tradiční a osvědčené restaurace Na Spilce, U Salzmannů, Malostranská beseda či Lokál Pod Divadlem.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2017 07:374.983/4.983