Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Na pivu jsem odkojená, říká výčepní roku

Publikováno:před rokemZdroj:Českobudějovický deníkAutor:Martin Tröster

Když si jako malá užívala prázdniny 
u prarodičů a děda si po dobrém obědě nalil skleničku piva, trochu zlatavého moku do štamprlete „cmrdnul" i jí.

Možná i tahle zkušenost pomohla pětadvacetileté Petře Kolářové k zisku titulu výčepní roku Jihočeského kraje. Úspěch v regionálním kole tradičního klání hostinských jí navíc umožnil soutěžit v republikovém finále, kde v konkurenci 18 mužů a šesti dalších žen vybojovala minulý měsíc druhé místo. Stala se tak vicemistryní republiky v čepování piva pro rok 2016.

„Pivo miluju," přiznává sympatická slečna, která zlatavý mok čepuje hostům českobudějovických restaurantů Čéčovka a Modrý dveře. 
„I když bych to asi neměla říkat, na pivu jsem díky dědovi v podstatě odkojená," doplňuje s téměř provinilým výrazem.

Když jde Petra někam s přáteli, z nápojového lístku si dlouho nevybírá. „Pivo u mě určitě vítězí. Zrovna minulý týden jsem byla posedět s kamarády a za večer jsem zvládla čtyři plzně," usmívá se.

Odvahu přihlásit se do soutěže Petře Kolářové dodal loňský úspěch její kolegyně ze zmíněných českobudějovických restaurací Marie Černé, jež celostátní kolo soutěže 
o výčepní roku vyhrála.

„Chtěla jsem to také zkusit
a náhodou to vyšlo. Ambici zvítězit jsem ani neměla. Při pohledu na některé kolegy hostinské, kteří se soutěže účastnili už opakovaně, jsem jim paradoxně začala přát úspěch," vrací se Petra 
k březnové soutěži, která se uskutečnila v Plzni.

Boj to nebyl jednoduchý. Účastníci museli nejprve zvládnout test, v němž odpovídali na otázky týkající se historie pivovarnictví, postupu čepování piva nebo péče, kterou by zlatavému moku měli věnovat hostinští.

Pak přišla na řadu praktická část, ve které si Petra společně s dalšími soutěžícími musela poradit s natočením piva „na hladinku", tedy takzvaně na jeden zátah, ale i nadvakrát, kdy se nechá pivo ve sklenici hodně rozpěnit, pak chvíli odstát a následně je třeba ho dočepovat.

„Čepovali jsme i šnyt, což je v podstatě degustační sklenice, kterou by měl hospodský vypít poté, co narazí nový sud. Aby zjistil kvalitu piva," vysvětluje Petra Kolářová.

Žádnou speciální přípravu na soutěž nepodstoupila. „Účastním se jen pravidelných školení, které u nás v restauraci zajišťuje sládek pivovaru," vyzdvihuje Budějčanda, jež ke gastronomii či pohostinství nijak „nepřičichla" ani v rámci školy.

Vystudovala totiž bakalářský obor obchodní ruština, poté se začala vzdělávat ještě 
v oboru logistika dopravy 
a přepravy.

Petra ocenila podporu, kterou jí rodina i přátelé před soutěží i během klání věnovali. „Rodina to se mnou hodně prožívala, určitě má na mém úspěchu nemalý podíl. Stejně jako partner," posílá Petra svým blízkým slova díků.

U výčepu pracuje brigádně
a ani skvělé umístění v celostátní soutěži hostinských ji nepřimělo k tomu, aby o práci v restauraci uvažovala jako
o svém budoucím úvazku. „Celý profesní život v hospodě určitě nestrávím. V budoucnu se chci věnovat oborům, které jsem vystudovala a stále studuji," předpovídá.

Lásku k pivu Petra sdílí se svým přítelem. „Ale v počtu vypitých půllitrů ho trumfnu," dodává se smíchem.

Pivo za 2700 korun. Na severu Francie ožívají minipivovary

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Podává se v pohárech na šampaňské, ochutnává se v nejlepších restauracích a může stát i více než sto eur (2700 korun). Na severu Francie pivo ztratilo pověst patoků a naopak získalo všechny atributy "vína severu".

V restauraci oceněné michelinskou hvězdičkou Laiterie na elegantním předměstí Lille její šéf Nicolas Gautier zdůrazňuje renesanci piva: "S mladou generací šéfkuchařů hledáme a objevujeme, spojujeme pokrmy s pivem, ať už jde o předkrmy, hlavní jídla či dezerty. Podáváme ho ve speciálních sklenicích a vytváříme jídlo v závislosti na servírovaném pivu, podobně jako je tomu s vínem," říká.

Obroda piva souvisí s obrodou minipivovarů. "Téměř každý měsíc vzniká jeden minipivovar a v posledních dvou letech se dynamika jejich rozvoje rozšířila: dnes jich máme asi 60," upozorňuje generální tajemník syndikátu sládků na severu Francie Gérard Sonnet.

Francouzský sever byl vždy oblastí, kde se pěstoval chmel. Koncem 19. století se z celkových 2800 pivovarů ve Francii více než 1500 nacházelo právě na severu. Říkalo se, že pivovar tam má každá farnost a každý statek.

Obě světové války však vedly k jejich úpadku. Vojáci zabavovali měď, kterou pivovary používaly. Na tomto stavu se podepisovala i koncentrace průmyslové výroby. V roce 1950 zbývalo už jen 137 pivovarů a v polovině 80. let jich bylo asi 20. Změna ale nastala s tím, jak se lidé začali více zajímat o to, co jedí, a vyhledávat místní a méně standardní produkty, uvádí Sonnet.

"Z historického hlediska to byli Američané, kdo s doma vařeným pivem začali, zvláště v Kalifornii v 90. letech," vysvětluje Amaury D'Herbigny, který otevřel minipivovar ve staré části Lille s průčelími ze 17. století. Spolu s Francií a Spojenými státy jsou na předním místě na trhu speciálních piv Skotsko a Dánsko.

"Vracejí se piva, která existovala v minulosti, zvláště klášterní, anglické silné černé pivo stout nebo piva s ovocnou příchutí, či poněkud novější, jako jsou piva kvašená v sudu," dodává Sonnet.

Na terase baru pod lillskou katedrálou expert na pivo François Devos doslova přilepí ucho k okraji sklenky, aby slyšel perlivost černého piva a zachytil vůni směsice vody, obilnin, kvasnic a chmele. "Cítím červené ovoce, chuť je trochu po dřevu, dubových hoblinách. Lehce tříslová chuť, mohutný dojem plnosti," říká. "Dnes je to malý obřad, sládci pečují rovněž o sklo. Pivo se podává ve sklenicích a jeho druh se volí podle podávaného pokrmu," citovala jej agentura AFP.

Ceny za některé druhy piva dosahují astronomických částek. Například jedno skotské pivo, které se prodává v restauraci Beerstro v Lille, stojí 120 eur (3240 Kč) a je dvaatřicetistupňové.

"Ve světě vládne taková malá konkurence v tom, kdo vyrobí nejsilnější, nejhořčí a nejaromatičtější pivo. Objevují se tak i výstřelky, ale ty jsou jen okrajovým jevem," zdůrazňuje Devos.

Prazdroj má pivo i na internetu. Ke Kozlovně se přidává i Radegastovna

Publikováno:před rokemZdroj:Marketing&Media

Dlouhodobý strategický projekt konceptových hospod Plzeňský Prazdroj úspěšně prezentuje i na internetu. V srpnu 2015 plzeňští spustili webové stránky Kozlovna.cz pro značku Velkopopovický kozel a teď se k nim přidávají další.

Radegastovna.cz se opírá především o silnou pozici piva Radegast v kraji pod Radhoštěm, ale nejen tam. Originál-1869.cz pro změnu propaguje značkové hospody Gambrinus. Ve všech třech případech webových stránek svých konceptových hospod Plzeňský Prazdroj spolupracuje s agenturou Elite Solutions.

"Je to pro nás důležitý způsob prezentace. Chceme našim zákazníkům nabídnout perfektní pivo, bezvadně čepované i servírované, v příjemném prostředí a ideálně i k chutnému jídlu. Jedině tak můžeme zaručit, že si naši zákazníci vychutnají pivo tak, jak to má být," říká Jakub Zaoral, Concept Pub Supervisor Plzeňského Prazdroje.

K narozeninám pivovaru Zubr zahraje kapela Desmod

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyZubr

Pivovarskou sezónu v Přerově již tradičně zahájí narozeninová oslava pivovaru Zubr, která se uskuteční v pátek 22. dubna 2016 od 15 hodin v areálu přerovského pivovaru.

Návštěvníci akce, na kterou je vstup zdarma, se mohou těšit na kapelu Desmod, autogramiádu hokejistů HC ZUBR Přerov i zábavné soutěže.

„Dubnové pivovarské slavnosti u příležitosti výročí položení základního kamene pivovaru se staly již tradiční akcí, na kterou se v pivovaru vždy velmi těšíme a doufáme, že stejně to vnímají i všichni návštěvníci. Opět jsme přichystali bohatý a zábavný program i skvělou hudební produkci,“ zve na narozeninovou oslavu Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Veškerá piva budou k dostání za jednotnou cenu 20 Kč, navíc pro prvních 144 návštěvníků bude přichystáno pivo zdarma. Dubnové 144. narozeniny budou také v letošním roce jednou z posledních příležitostí, kdy bude možné ochutnat novinku Zubr Jarní ležák.

Areál se návštěvníkům otevře v 15 hodin. Na hudební scéně se vystřídají Pavel Novák & Black Rose, Cookies, Penzistor, Stará Dobrá Ruční Práce a program zakončí populární slovenská kapela Desmod, která si získala přízeň fanoušků již na loňském ročníku Zubrfestu. Chybět nebudou ani hokejisté HC ZUBR Přerov. Fanzóna, ve které proběhne autogramiáda, přivítá hokejové fanoušky od 16 hodin.

Na narozeninových oslavách bude také oficiálně představen fanklub pivovaru Zubr, který nově zahajuje svoji činnost. Fanoušci se do něho budou moci registrovat přímo na akci a následně po celý rok čerpat zajímavé výhody i soutěžit o hodnotné ceny.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX 2016 (Zubr Premium); 1. místo v kategorii ležáků (Zubr Premium), 1. a 2. místo v kategorii výčepních piv (Zubr Gold; Zubr Classic) a 3. místo v kategorii tmavých piv (Zubr Classic tmavý). V soutěži České pivo 2015 zvítězil v kategorii světlé ležáky (Zubr Premium) a druhá místa ve svých kategoriích získala piva Zubr Grand, Zubr Classic a Zubr Classic tmavý.

Dovoz piva do Česka loni opět stoupl, hlavně z Polska

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:Dušan Kütner

Několikaletý trend poklesu dovozu piva se loni zastavil a nabral opačný směr. Do Česka se podle dat celní správy dovezlo 312 tisíc hektolitrů piva, což je meziročně o sedm procent více. Nejvíce se na dovozu podílí tradičně Polsko, z něhož dorazilo 180 tisíc hektolitrů, tedy téměř tři pětiny.

Také v případě Polska se jedná o meziroční nárůst téměř o pětinu, což mimo jiné znamená rovněž opačný trend než dříve. Na tuzemské spotřebě ve výši zhruba 16 milionů hektolitrů se ale dovoz podílí zhruba dvěma procenty.

Z Polska přitom do Česka, země s nejvyšší spotřebou piva na osobu a rok na světě, v minulosti putovalo pivo téměř výhradně z jediného důvodu – v podobě levné privátní značky pro tuzemské obchodní řetězce. Před šesti lety ale nastal obrat a tuzemské řetězce přece jen začaly více upřednostňovat tuzemské výrobce, kteří se v době krize přestali za produkci piv za pár korun stydět.

Výroba levných privátních značek byla vždy pro pivovary i řetězce citlivou záležitostí, kterou kvůli svému image nechtěly nikdy příliš komentovat. Vyjádřit se k němu nechtěl ani Českomoravský svaz pivovarů a sladoven. Trend upřednostňování tuzemských producentů levných privátních značek alespoň naznačuje vyjádření Aholdu provozujícího síť obchodů Albert.

„Naše výrobky pod privátní značkou Bertold jsou vyráběny pouze v českých pivovarech. Čeští pivaři ale mají v oblibě tradiční značky českých piv. Podíl privátní značky je proto v naší nabídce minimální,“ řekla serveru E15.cz mluvčí Aholdu Barbora Vanko.
Dovoz ze Slovenska se propadl

Naopak Kaufland menší část piva pod privátní značkou vyrábí i v zahraničí, například v Německu. „Nemůžeme ale potvrdit, že bychom zaznamenali výrazně zvýšený prodej zmíněného piva odjinud,“ uvedl mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Loni se také výrazně o téměř tři čtvrtiny propadl dovoz ze Slovenska. Do Česka tak zamířilo pouhých necelých pět tisíc hektolitrů. Naopak o polovinu na 21 tisíc hektolitrů stoupl dovoz z Nizozemska a o více než sto procent na 18 tisíc hektolitrů z Itálie. Tyto země tak loni zaujaly pozici importéra číslo tři a čtyři za tradičně druhým Německem právě místo Slovenska a Maďarska, v jehož případě rovněž klesl import meziročně o sedmnáct procent na 16 tisíc hektolitrů.

Pivovar Nymburk pořádá opět po roce Cyklootvírák Polabím pro vášnivé cyklisty

Publikováno:před rokemZdroj:Nymburský deníkAutor:Milena JínováPostřižinský

Už šestý ročník oblíbeného Cyklootvíráku, který pořádá Pivovar Nymburk, se koná v sobotu 7. května

Máte rádi jízdu na kole v terénu? Pak si nenechte ujít už šestý ročník společenské cyklovyjížďky Polabím s názvem Cyklootvírák, který pořádá Pivovar Nymburk. Pivovarští se na vás budou těšit v sobotu 7. května. Na trasu dlouhou 41 kilometrů se v loňském roce vydalo rekordních třináct set účastníků. Pokud bude přát počasí, mohl by letos padnout další rekord.

Jako obvykle čeká na cyklisty bohatý program v podobě různých soutěží o ceny, prezentace testovacích kol a servis, samozřejmostí jsou samolepky a v cíli také malé dárečky. „Program začíná v půl desáté, volný start je naplánován od 10 do 12 hodin," uvedl za organizátory sládek pivovaru Bohumil Valenta. Trasa vede většinou po lesních a polních turistických cestách a cyklostezkách, minimálně i po silnici. Jako vždy startuje ze zadních vrat pivovaru u Labe směrem k jezeru v Sadské. První zastávku absolvují cyklisté v kerské Hájence, kde také dostanou první razítko jako potvrzení, že projeli kontrolním bodem. A jako vždy pro ně bude připraveno něco dobrého na zub, aby se posilnili na další jízdu. Další příjemné zastavení je v hospodě U Irenky v Semicích. Potom čeká jezdce terén kolem Labe a překonání litolského mostu.

Třetí zastávka čeká na účastníky vyjížďky v kostomlatské sokolovně. Ještě před tím ale musí cyklisté obkroužit jezero v Ostré. Za sokolovnou se trasa stáčí směrem na Doubravu a podél Labe vede zpět do Nymburka, kde bude pro všechny připraveno dobré pivo a masíčko na grilu.

Každoročně se vyjížďky účastní i lidé z větší dálky. Pro ně připravil pivovar možnost přespání ve vlastních stanech na zahradě pivovaru.

Nezapomeňte, že nymburské nealkoholické pivo Střízlík získalo několik prestižních cen a může být tím nejlepším společníkem při zdolávání více než čtyřicetikilometrové trasy. „Na Cyklootvírák je nejvhodnější vyrazit na kole horském, ale i na kole silničním či městském trasu zvládnete. Dbejte na bezpečnost svou i ostatních účastníků, nezapomeňte cyklistickou přilbu. Každý startuje na vlastní nebezpečí," upozorňují pořadatelé.

Další úspěch: Dolnobřežanská desítka vyhrála Zlatý pivní pohár

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Michal ŠtinglOlivův

Další úspěch Olivova pivovaru představuje vítězství v kategorii desítek na Pivních slavnostech v Táboře. Letos jde o druhé významné ocenění minipivovaru z Dolních Břežan.

Pivní slavnosti Tábor 2016
Dobrá desítka je základem každého pivovaru, říkají organizátoři pivních slavností. Proto byla jedna z pěti kategorií soutěže o Zlatý pivní pohár, trvající od 23. do 26. března v rámci Mezinárodní přehlídky pivovarů v Táboře, věnována právě tomuto druhu piva. Jednotlivé pivní vzorky hodnotili návštěvníci po dobu čtyř dnů u výstavních stánků, kde mohli hlasovat vhozením kartičky. Pivní slavnosti doprovázely také gastronomické akce a kulturní program.

O předchozím úspěchu Olivova pivovaru v únoru 2016 jsme informovali: Dolnobřežanská desítka získala Stříbrnou pivní pečeť 2016

Olivův pivovar v Dolních Břežanech zahájil provoz 13. června 2015. Sídlí v rekonstruované budově, která v historii byla postavena jako arcibiskupská konírna. Zařízení pro výrobu piva je od německého výrobce Kaspar Schulz z Bambergu. Na jednu várku se může uvařit 10 hektolitrů. Kromě pivovaru je v provozu také restaurace a pivní lázně. První zmínky o vaření piva v Dolních Břežanech sahají až do roku 1573. V 60. letech minulého století došlo k demolici původní pivovarské budovy. Nový Olivův Pivovar vaří Dolnobřežanskou 10°, Laser beer, polotmavý York, pšeničný Gari, stout Theodor a India Pale Ale.

Nachmelená Opice přivezla cenu za velikonoční speciál

Publikováno:před rokemZdroj:Bruntálský deníkAutor:František KubaNachmelená Opice

Jarní cena českých sládků je největší degustační soutěž minipivovarů ve střední Evropě. Krnovský pivovar Nachmelená Opice funguje pár měsíců a už získal bronz se svým velikonočním speciálem Easter Stout 12%.

Degustátorská pivní soutěž Jarní cena českých sládků ve Zvíkově je určena pro minipivovary a výzkumné, řemeslné a školní pivovary.

Odborná porota letos hodnotila 516 vzorků ze 124 pivovarů z celé České republiky a ze Slovenska. Pivní vzorky byly zařazeny do 15 kategorií. Kromě těch běžných jako světlé pivo výčepní, tmavý ležák nebo pšeničné pivo soutěžily také méně známé typy piva.

V kategorii piva typu Stout se do soutěže přihlásil také nový krnovský pivovar Nachmelená Opice, který byl slavnostně otevřen teprve v prosinci 2015.

Piva hodnotilo více než 80 degustátorů. „Letos jsme poprvé překročili hranici 500 vzorků ze 124 pivovarů. Soutěž se stává pro minipivovary vysoce prestižní záležitostí. Zvítězit třeba v konkurenci 111 ležáků není nic jednoduchého. Díky malým vyráběným objemům mohou minipivovary více experimentovat a vařit různé speciály," řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Co je to pivní kategorie Stout
V kategorii piv Stout nebyla konkurence až tak tvrdá, degustátoři porovnávali jen 13 soutěžních vzorků. Stout je tmavé pivo typu Ale. Vyrábí se svrchním kvašením z praženého sladu, ječmene a chmele. Je charakteristické hustou pěnou, tmavou barvou a příchutí po praženém sladu, a často je i dost silné.

Černé pivo stylu stout z pivovaru Nachmelená Opice je inspirované irským Guinnessem. To znamená má krémovou pěnu a v chuti i vůni výrazné aroma kávy a čokolády.

„V Pivovarském dvoře ve Zvíkově se tato soutěž konala již po desáté a podmínkou účasti je pivovar s výstavem do 10 tisíc hektolitrů za rok. Degustační komise je tvořena samotnými sládky z pivovarů, kteří vzorky samozřejmě degustují anonymně. Vítězná piva ještě podléhají kontrolnímu rozboru, zda opravdu spadají do dané kategorie," představil soutěž Michal Kuřec, který založil se svým společníkem v Krnově řemeslný pivovar Nachmelená Opice.

Easter stout vařili v Opici poprvé
„Naše pivo Easter stout, které jsme v našem krnovském pivovaru vařili vlastně úplně poprvé, se hned umístilo na bronzové příčce v kategorii stoutu, což je pro nás obrovský úspěch," prozradil Michal Kuřec, jak nečekaný ohlas u profesionálních sládků měla první várka.

„Sami jsme byli nadšeni z vyváženosti našeho stoutu, s příjemným charakterem kávy a čokolády, v doznívání pak s příjemnou hořkostí bez výrazné sladké," uzavřel Kuřec.

Požehnanené pivo Pilsner Urquell ve Vatikánu převzal papež František

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský sládek Václav Berka se zúčastnil generální povelikonoční audience u papeže Františka, a již tradičně při této příležitosti předal české pivo. Letos také připojil list milosrdenství, kterým Plzeňský Prazdroj vyjadřuje sounáležitost s papežem vyhlášeným Rokem milosrdenství.

Požehnaná velikonoční várka ve formě 2016 lahví piva Pilsner Urquell dorazila do Vatikánu už pošesté, aby podpořila atmosféru oficiálních velikonočních oslav v srdci Říma. Ve večerních hodinách pak za přítomnosti zástupců české ambasády, Svatého stolce a členů diplomatického sboru Václav Berka narazil sud piva Pilsner Urquell v Českém poutním domě Velehrad.

Pivovar Pilsner Urquell navázal na více než sto let zapomenutou tradici, kdy si tehdejší papež Lev XIII. nechal na doporučení svých lékařů dovézt plzeňské pivo, které dle jeho doktorů mělo příznivé účinky na papežovo zdraví. Plzeňské pivo mu zachutnalo natolik, že si od té doby pro něj nechal posílat pravidelně. Tuto tradici plzeňský pivovar obnovil a již šestým rokem tak obohacuje atmosféru velikonočních oslav ve Vatikánu českým národním zlatem. Velikonoční várka 2016 třetinkových lahví, požehnaná plzeňským biskupem Františkem Radkovským, překonala svou dlouhou cestu a dorazila do srdce Říma již před Velikonocemi.

Do Vatikánu odcestoval plzeňský sládek Václav Berka, který ve středu 30. března 2016 během audience u papeže slavnostně předal i originální dar.

„Je to pro mě nesmírná čest, účastnit se této krásné ceremonie. Pozornosti určené papeži budu předávat nejen za Plzeňský Prazdroj, ale také za všechny Čechy, kteří mají v srdci náš národní zlatavý poklad,“ řekl po přijetí Václav Berka.

„Láhev je naplněná nefiltrovaným pivem Pilsner Urquell uvařeným podle původní receptury, kterou si před více než 100 lety dopřál i papež Lev XIII,“ dodal k tomu. Společně s tímto darem Václav Berka papeži předal i List milosrdenství, kterým Plzeňský Prazdroj vyjadřuje podporu a sounáležitost s Rokem milosrdenství, který papež František vyhlásil pro rok 2016.

Pak ve stejný den v 18 hodin téhož dne narazil Václav Berka sud Pilsner Urquell, vyrobený plzeňskými bednáři a naplněný nefiltrovaným pivem, v nově zrekonstruovaném Českém poutním domě Velehrad v Římě. Vše se odehrálo za přítomnosti zástupců české ambasády, Svatého stolce a členů diplomatického sboru. V druhé polovině 20. století byla potřeba ubytovat české poutníky ve Vatikánu velmi naléhavá, proto byl k těmto účelům využit objekt bývalé tiskárny a později řemeslnické školy, který v roce 1966 s pomocí papeže Pavla VI. zakoupil pro české poutníky plzeňský rodák kardinál Beran. Český poutní dům má za sebou působivý příběh. Je to stavba, která se stala útočištěm pro naše vlastence v cizí zemi.

Čínská Beijing Er Shang Group koupí 10 % akcií vlastníka Pivovarů Lobkowicz

Publikováno:před rokemZdroj:Investičníweb.czAutor:ČTK

Čínská společnost Beijing Er Shang Group koupí deset procent akcií firmy Lapasan, většinového vlastníka Pivovarů Lobkowicz. ČTK to v pátek sdělil Pavel Bednář, mluvčí společnosti CEFC, která v Lapasanu drží většinový podíl. Podle seznamu ekonomických dohod mezi čínskou a českou stranou, který zveřejnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, byla cena transakce 3,6 milionu eur, tedy přibližně 97,2 milionu korun. Dohoda byla podepsaná při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR.

Koncern Beijing Er Shang vstoupil do Lapasanu prostřednictvím navýšení kapitálu, získá deset procent akcií, řekl ČTK mluvčí. "Bude probíhat diskuze mezi akcionáři, na co bude tato částka použita. Zatím nemám konkrétní informace," řekl ČTK generální ředitel pivovarů Zdeněk Radil.

Podle Bednáře patří Beijing Er Shang Group k významný čínským firmám. "Zabývá se především logistikou skladování mražených potravin, výrobou potravin, zpracováním masa, moderní distribucí a dalšími specializovanými službami. Výroba v oblasti potravinářství pokrývá přes 20 kategorií s více než 10 000 různými položkami," dodal mluvčí. Podle něj obrat koncernu přesahuje 20 miliard korun ročně. V roce 2007 byla společnost zařazená mezi deset nejlepších firem v čínském potravinářském průmyslu.

Prostřednictvím Beijing Er Shang Group budou Pivovary Lobkowicz distribuovat pivo na čínský trh.

Pivovary Lobkowicz patří mezi pět největších pivovarnických společností na českém trhu. Zahrnují sedm regionálních pivovarů, a to Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Rychtář, Klášter, Vysoký Chlumec a Černá Hora.

Většinovým vlastníkem skupiny Pivovary Lobkowicz Group je firma Lapasan, v níž má většinový podíl čínská CEFC. Právě na Čínu se chtějí letos Pivovary Lobkowicz soustředit v rámci rozvoje nových trhů. Tržby skupiny loni meziročně klesly o 1,2 % na 1,19 miliardy Kč.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.10.2017 08:385.613/5.613