Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Znojemský hrozen 2015

Publikováno:před rokemZdroj:Znojemský hrozenAutor:PhDr. Adolf Boháček

XVII. ročník Mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen 2015, který se koná pod záštitou Ing. Vlastimila Gabrhela, starosty Města Znojma, 15. - 17. října 2015.

Dovolujeme si Vás tímto pozvat na "Seminář pro minipivovary", který se uskuteční dne 15.10.2015 od 14:00 v Zeleném salonku Hotelu Prestige, Pražská 100, Znojmo.

V rámci programu festivalu Znojemský hrozen 2015, "Seminář" připravili partneři festivalu, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. a Českomoravský svaz minipivovarů.

Současně Vás zveme na slavnostní zahájení festivalu, které se koná dne 15.10.2015 v 19:00 v Kině SVĚT, Havlíčkova 968/7, Znojmo. Během večera budou vyhlášeny výsledky soutěže speciálních a neobvyklých piv CEREVISIA SPECIALIS 2015.

Populární pivní běh do schodů prověřil zručnost českých výčepních

Publikováno:před rokemZdroj:Pražské novinky

Už pošesté druhý říjnový čtvrtek vyběhli výčepní a číšníci s pivem do schodů v Restauraci U Pinkasů v populárním závodě Pinkasova noční můra.

Vzdali tak hold všem, kteří v této legendární pražské hospodě v minulosti běhali s pivem za běžného provozu a pro které se 45 schodů ze sklepa do restaurace stalo opravdovou noční můrou. Bezprostředně po soutěži navštívila restauraci tradiční pivovarská kapela v čele s obchodním sládkem Václavem Berkou, který narazil sud s nefiltrovaným ležákem a zahájil tak regionální oslavy 173. výročí první várky Pilsner Urquell.

Pražská legendární Restaurace U Pinkasů hostila populární závod Pinkasova noční můra - běh výčepních a číšníků z Pinkasova sklepa po 45 schodech s 10 načepovanými půllitry piva. Nejrychlejším a nejzručnějším výčepním v pořadí šestého závodu se stal domácí Lukáš Pešík, který zdolal schody za 1:40,55 minut. Soupeřil ještě s dalšími 15 soutěžícími ze známých restaurací a pivnic, v nichž se čepuje Pilsner Urquell. Po soutěži všichni společně oslavili 173. výročí uvaření první várky plzeňského ležáku.

Tolik schodů jako deset petřínských rozhleden
Pivo Pilsner Urquell je s pražskou restaurací spojeno od jejího založení v roce 1843. Jakub Pinkas, majitel hostince, tehdy hned od začátku odmítal servírovat pivo přeléváním do půllitrů ze džbánů stojících na stole. Půllitry naplňoval přímo ze sudů ve sklepě a odtud je následně vynášel hostům.

"Pinkas tím podstatně zvýšil kvalitu podávaného plzeňského piva. Tento způsob servírování však samozřejmě znamenal ustavičné běhání po schodech nahoru a dolů. Takže aby se co nejvíce šetřil, nakládal si na jednu rundu co nejvíce půllitrů," připomíná historické kořeny soutěže Karel Doubek, ředitel společnosti Adria – Neptun, s.r.o. provozující Restauraci U Pinkasů. Běhání po schodech vydrželo U Pinkasů mnoho let a stalo se tak „noční můrou“ výčepních, kteří byli na konci šichty doslova „uběhaní“.

"Však se také dlouho říkávalo, že sloužit U Pinkasů je za trest," zdůrazňuje František Novotný, ředitel Restaurace U Pinkasů. "Denní směna musela často schody absolvovat tolikrát, že by to vydalo na minimálně deset Petřínských rozhleden. Dříve obsluhující unesli najednou i patnáct půllitrů. Hlavně aby si ušetřili ony pověstné schody," dodal.

Nejen rychle běhat…
V soutěži Pinkasova noční můra, kde musí soutěžící vyběhnout na čas 45 schodů s deseti půllitry v rukou, však nerozhoduje pouze čas, ale samozřejmě i kvalita načepovaného piva. Tu hodnotí tříčlenná odborná porota v čele se starším obchodním sládkem Plzeňského Prazdroje Václavem Berkou, kterého letos doplnili „domácí“ Pilsner Urquell Master Bartender 2012 a držitel hrdého titulu Pan výčepní - Ota Haurythun a Julius Vanya, letos jmenovaný Výčepní legendou Pilsner Urquell.

Zajímavostí navíc je, že se běhá za plného provozu, což při pinkasovském šrumci znamená proplétání se i mezi hosty. "Správně načepovat skvělé pivo, to je sice umění, ale důležité je i to, jak rychle ho host dostane na stůl. To je celý úkol šikovných, pozorných a rychlých číšníků,“ vysvětlil za porotu Václav Berka. V soutěži hodnotil zručné a hbité výčepní a číšníky už pošesté. Letošní šestý vítěz Lukáš Pešík doplnil Daniela Kouble z restaurace Na Spilce v Plzni, Petra Sýkoru z restaurace U Sládečků v Praze, Michala Lazura z restaurace Kobyla v pražských Kobylisích, Václava Kohouta z Malostranské besedy a Jana Bejšovce z Konviktu.

Konečné pořadí 6. ročníku běhu Pinkasova noční můra ...
1. Lukáš Pešík (Restaurace U Pinkasů) 1:40,55 min.
2. Michal Lazur (Restaurace Kobyla) 1:43,47 min.
3. Jakub Kohoutek (Restaurace Mlsný kocour) 1:45,47 min.
(kromě času rozhodovaly také trestné body, které porota udělovala za nekvalitně načepované pivo)

Kromě vítězných cen v podobě vzácné můry, poukazu na konzumaci U Pinkasů a 50l sudu piva Pilsner Urquell se vítěz mohl podepsat na koženou výčepní zástěru, na kterou dali autogram všichni minulí vítězové běhu. Zástěra visí v horním patře vedle výčepu v Restauraci U Pinkasů jako připomínka šikovnosti těch nejlepších výčepních.

Nefiltrovaný Prazdroj narazí plzeňský sládek

Publikováno:před rokemZdroj:Ústecký deníkAutor:Karel RoučPrazdroj

Před 173 lety uvařili v Plzni první zlatý ležák svého druhu na světě.

Oslavit tuto významnou událost pivovarnické historie mohou i pivaři v Ústí nad Labem, které bude zastávkou unikátního putování nefiltrovaného piva Pilsner Urquell po českých městech.

Setkání se sládkem
V Pivovarské šenkovně a v restauraci Chaloupka budou mít hosté v pátek večer vzácnou příležitost setkat se se starším obchodním sládkem Václavem Berkou, který v obou restauracích narazí dubové soudky s nefiltrovaným Prazdrojem.

Oslavu slavnostně zahájí také historická postava Josefa Grolla, prvního plzeňského sládka, který v roce 1842 spojil měkkou plzeňskou vodu, žatecký chmel a český ječmen a dal vzniknout unikátní chuti plzeňského originálu.

Dobrou náladu do pivnic společně s tradičním plzeňským ležákem přinese také putovní dobová kapela a návštěvníci se mohou podívat na prezentaci bednářského řemesla, která bude doplněna soutěží ve skládání dubového soudku.

Plzeňské pivo se v Ústí nad Labem pije téměř 130 let. „Již od sedmdesátých a osmdesátých let devatenáctého století bylo plzeňské pivo dostupné ve všech oblastech Čech, Moravy a Slezska. Napomohl tomu rozvoj železniční dopravy. Do Ústí nad Labem se Pilsner Urquell dopravoval prostřednictvím zástupce v Podmoklech od roku 1887, který zásoboval plzeňským pivem všechny velké hotely a restaurace ve městě," uvedl sládek Václav Berka.

Plzeňské pivo nabízel například hotel Grand, Beseda, 1900, Metropol, Národní dům, Anglický Dvůr, U Bílého koníčka, London, Nádražní a další restaurace.

Rezervace je nutná
První restaurací, kde v pátek Václav Berka narazí slavnostně dubový sud s nefiltrovaným ležákem, bude v 19.00 restaurace Pivovarská šenkovna. Sud v restauraci Chaloupka bude naražen v 21.00.

Ale pivaři se začnou scházet již dříve a v obou restauracích doporučují zajistit si včas místa. „Začínáme kolem šesté hodiny, rezervace je skoro nezbytná, na poslední chvíli místa asi nebudou," sdělila Eliška Drahotová z restaurace Chaloupka.

Ostravská univerzita má své pivo. Dvanáctku IQač

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.cz

Přímo na Masarykově náměstí pokřtili ve středu 7. října studenti Ostravské univerzity svůj ležák. Pivo IQač jim uvařil Pivovarský dům.

„IQač je dvanáctka z vybraného českého a německého chmelu se specifickou kombinací sladu. V každém pivu je 0,2 gramu ginkgo biloby, což je poměrně dost, takže fungovat určitě bude,“ vysvětluje Jiří Štverka, sládek ostravského Pivovarského domu. Naráží na fakt, že značná dávka ginkga by měla mít vliv na činnost mozku.

Poté co ležák studenti ve středu pokřtili, je nyní k dostání v ostravských klubech U Hobita, ve Skákavém poníkovi, Voliéře a klubu Áčko u vysokoškolských kolejí na Hladnově.

„Nemáme své pivo, abychom se z něj opíjeli. Má být spíše pojítkem mezi studenty a utužovat jejich kolektiv. Když se třeba potkáme, abychom naplánovali Majáles, IQač tomu dodá na atmosféře, a v dobré atmosféře vznikají taky dobré nápady,“ reaguje studentka Veronika Snopková, jež vznik IQače iniciovala.

Nápad se zalíbil i rektorovi univerzity Janu Latovi. Podle něj patří pití piva ke společenskému životu vysokoškoláků už od středověku. „Proč tedy nenabídnout určitou alternativu,“ dodává.

Festival Oktobeerfest zaměřený na gurmány i hudební fanoušky začíná již zítra

Publikováno:před rokemZdroj:SMART Communication s.r.o.Autor:Radka Hájková

Jedna z největších podzimních událostí v centru Ostravy startuje již zítra, v pátek 9. října, u Fora Nová Karolina. Festival Oktobeerfest v 15:45 oficiálně zahájí naražení prvního sudu náměstkem primátora Kamilem Bednářem a sládkem Ostravaru Romanem Richterem. Návštěvníci se mohou těšit na více než 100 druhů piv z celkem 33 pivovarů, pestrou nabídku pochutin a regionálních specialit, desítky atrakcí pro děti, bezpočet soutěží o zajímavé ceny, velkolepý sobotní ohňostroj či mnoho hudebních vystoupení věhlasných i začínajících kapel a interpretů. Vstup na festival je zdarma.

Pivní festival potrvá v pátek od 15 do 21 hodin. Sobotní část festivalu začne v 11 a skončí ve 20 hodin ohňostrojem.

Pivo a speciály bude možné ochutnat například od pivovaru Ostravar, partnera akce, Černé Hory, Pivovaru Holba, Minipivovaru Slezan, Pivovaru Svijany, Pivovaru Koníček, Rodinného minipivovaru Valášek Vsetín, Pivovarského domu Ostrava a mnoha dalších.

Další informace na www.forumnovakarolina.cz a facebooku.

Program:

Pátek
15:00 zahájení festivalu
15:05 koncert kapely Fish&Fish
15:45 slavnostní naražení prvního sudu
16:00-17:00 „Beseda o pivu u piva“ (restaurace Pizza Coloseum 2. patro)
16:30 koncert kapely Kaczi
17:30 soutěže pro pořádné chlapy
18:00 koncert kapely Sakumprásk
18:45 soutěže pro pořádné chlapy
19:00 koncert kapely LucieLive.cz
19:45 představení partnerů
20:00 koncert Marka Ztraceného

Sobota
8:30-19:00 Rock Point MČR v boulderingu 2015
11:00 zahájení dne
11:10 koncert kapely M2E
12:00 představení pivovarů
12:30 koncert kapely Ajdontker
13:30 soutěže pro pořádné chlapy
14:00 koncert kapely Alchymie
14:45 soutěže pro pořádné chlapy
15:30 koncert kapely Dejsi
16:15 soutěže pro pořádné chlapy
17:00 koncert kapely Eddie Stoilow
18:00 představení partnerů
18:40 koncert kapely No Name
19:40 slavnostní ukončení, ohňostroj

Po oba dny
10:00-22:00 pouťové a nafukovací atrakce na louce mezi OC a Trojhalím
10:00-21:00 podzimní dílničky v dětském koutku Chachárek
15:00-21:00 Fun Zóna pro děti v Trojhalí

Jeřáby usadily v Budějovickém Budvaru ocelové tanky na hotové pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.czAutor:Martin BenešBudvar

Přes 70 milionů korun investoval národní podnik Budějovický Budvar do zvýšení výrobních kapacit. Pivovar pořídil deset přetlačných tanků, které slouží jako zásobníky hotového piva těsně před jeho stáčením do lahví, plechovek nebo sudů.

„Loni jsme dosáhli nejvyššího výstavu piva v historii pivovaru a přibližujeme se hornímu limitu výrobních a logistických kapacit podniku. Protože chceme i nadále zvyšovat objemy prodeje, musíme posilovat i výrobní kapacitu. Přetlačné tanky jsou klíčovou investicí, která umožní uspokojovat rostoucí poptávku zejména po pivu v lahvích,“ řekl sládek Budějovického Budvaru Adam Brož.

Loni se výstav pivovaru zvýšil meziročně o 2,5 procenta na celkový objem 1,457 milionu hektolitrů. Rekordně rostl hlavně export na zahraniční trhy. Tam skončila více než polovina produkce. Budvar si lze dopřát v 70 zemích světa. Nově třeba v Republice Kongo, Keni nebo Thajsku.

Nové přetlačné tanky pomohou zejména k navýšení výkonu stáčíren lahví - poptávka po pivu v lahvích se totiž během posledních pěti let zvýšila o 29 procent a tento trend bude pokračovat.

Tanky jsou vyrobené z nerezové oceli, mají průměr 3,6 metru, výšku 14 metrů a váží osm tun. Do každého tanku se vejde tisíc hektolitrů piva. Investice zdvojnásobila kapacitu stávajícího oddělení přetlačných tanků pivovaru na 20 tisíc hektolitrů.

Dlouhodobě ale tato investice nebude stačit. Pivovar pravděpodobně čeká rozsáhlá přestavba.

„Stojíme před poměrně zásadním investičním krokem, který by měl posílit kapacitu stáčení instalací třetí lahvové linky. Problém je, že na ni nemáme místo. Abychom ho udělali, musíme odsunout celou logistiku a sklady přes ulici a tam postavit skladové hospodářství na zelené louce,“ uvedl dříve v rozhovoru pro MF DNES obchodní ředitel Robert Chrt.

Pilsner Urquell putuje po českých městech

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Judita UrbánkováPrazdroj

Před 173 lety uvařili v Plzni první zlatý ležák svého druhu na světě. K letošním oslavám této významné události pivovarnické historie je připraveno unikátní putování nefiltrovaného piva Pilsner Urquell po českých městech.

Oslava narozenin piva Pilsner Urquell začala v sobotu 3. října na Pilsner Festu. Na narozeninovou oslavu připomínající 173 let od uvaření první várky slavného ležáku nyní navážou regionální oslavy, které se uskuteční ve vybraných českých a moravských městech v průběhu celého října a listopadu.

Jednotlivé pivnice a restaurace nabídnou nefiltrovaný Pilsner Urquell naražený ze stylového dřevěného sudu plzeňským sládkem. Oslavu přitom vždy slavnostně zahájí také historická postava Josefa Grolla, prvního plzeňského sládka, který v roce 1842 spojil měkkou plzeňskou vodu, žatecký chmel a český ječmen a dal vzniknout unikátní chuti plzeňského originálu. Dobrou náladu do pivnic společně s tradičním plzeňským ležákem přinese také putovní dobová kapela a návštěvníci se mohou podívat na prezentaci bednářského řemesla, která bude doplněna soutěží ve skládání dubového soudku. Prvním městem, kam tradiční oslavy zamíří, bude Praha, a to ve čtvrtek 8.10. Regionální oslavy se pak přesunou ještě i do Brna, Ostravy, Olomouce, Českých Budějovic, Ústí nad Labem, Hradce Králové, Karlových Varů a Liberce.

Naražení tradičních dubových sudů v pražských hospodách
Regionální oslavy v Praze začnou ve čtvrtek 8. října a slavit se tady bude ještě třikrát ve dnech 17. října, 22. října a 29. října, vždy ve 2 vyhlášených pražských restauracích. První restaurací, kde plzeňský sládek narazí slavnostně dubový sud s nefiltrovaným ležákem, bude již tradičně restaurace U Pinkasů. Slavit se začne v 19:00. Že pražské oslavy začínají právě v této restauraci, není náhoda. „Když v roce 1842 narazili plzeňští sládci sudy s první várkou v té době netradičního plzeňského ležáku, zvedla se vlna velkého zájmu o plzeňské pivo jak doma, tak i v zahraničí. Díky plzeňskému formanovi Martinu Salzmannovi se v roce 1943 dostalo pivo Pilsner Urquell do rukou i krejčímu Jakubovi Pinkasovi, kterému pivo zachutnalo natolik, že svou pražskou dílnu rázem předělal na dodnes známou pivnici - U Pinkasů,“ vysvětluje Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje. Druhou restaurací, kde se bude oslavovat plzeňským pivem, bude restaurace Bredovský dvůr, kde plzeňský sládek narazí sud ve čtvrtek večer v 21:00. Další část pražských oslav zahájí 17. října restaurace Hamburk v 19:00, na ni naváže v 21:00 restaurace Želivárna. Ve čtvrtek 22. října ožije atmosférou plzeňského piva nejdříve Kolkovna Argentinská a následně i restaurace Olše. Kolkovna Puor a restaurace Katr jsou posledními zastávkami a zde se plzeňští sládci ve čtvrtek 29. října s Prahou rozloučí.

Legenda mezi pivy se zrodila 5. října 1842
Den 5. října 1842 se stal výrazným mezníkem světových pivovarnických dějin. Tehdy se zrodil první spodně kvašený ležák, který dal vzniknout nové pivní kategorii ‚pils‘. Plzeňský originál se lišil nejen svou průzračnou zlatavou barvou, ale i unikátní chutí, kterou předtím svět ještě nespatřil. Za celosvětový úspěch pivovar vděčí sládkovi Josefu Grollovi, který v moderním plzeňském pivovaru uvařil zcela nový druh piva. Originálního výsledku dosáhl díky měkké plzeňské vodě, žateckému chmelu a plzeňskému sladu z ječmene. Kombinaci těchto prvotřídních surovin doplnil o unikání technologické postupy, například trojí rmutování nebo vaření piva nad přímým ohněm. Právě ty tvoří originální chuť a vlastnosti, díky kterým se pivo Pilsner Urquell stalo legendou. „Brzy se o unikátním pivu dozvěděli i v zahraničí a v roce 1856 bylo plzeňské pivo poprvé exportováno za hranice Čech do Vídně. Během necelých 20 let si Pilsner Urquell podmanil celý svět a dnes pivní kategorie ‚pils‘ tvoří 70 procent všech světových piv,“ připomíná historii Václav Berka. Detailní receptura piva Pilsner Urquell zůstává utajena, přísně chráněna a přechází ze sládka na sládka.

Chtěli Budvar, láká je Prazdroj. Zájem pivní jedničky může ovlivnit trh

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.cz

Světová jednička v prodejích piva Anheuser-Busch/Inbev má v Česku kvůli dřívějším snahám o ovládnutí Budějovického Budvaru u řady pivařů nálepku téměř nepřítele státu. K českému „rodinnému stříbru“, tedy tradičním pivním značkám, se může dostat nakonec oklikou: koupí současného majitele Plzeňského Prazdroje.

Je to v podstatě už čtvrtý pokus AB/InBev, jak se dostat ve větším na český trh. Pokusy koupit Budvar mu nevyšly, před lety se na český trh mohl dostat díky fúzi Anheuser-Busch s Inbevem. Ten v Česku vlastnil Pivovary Staropramen. V rámci celé transakce ale nakonec výrobce Staropramenu skončil v rukou dalšího pivního obra, společnosti Molson Corrs. Současně ještě firma koupila českobudějovický pivovar Samson, jeho podíl na domácím trhu je ale zanedbatelný.

AB/InBev je teď českému trhu blíže. Musí ale přesvědčit akcionáře SABMiller, aby kývli na jeho nabídku převzetí. SABMiller ovládá mimo jiné i Plzeňský Prazdroj.

Podle Tomáše Maiera z Provozně-ekonomické fakulty České zemědělské univerzity se nedají očekávat případnou změnou vlastníka velké změny na českém trhu. „Nemyslím si, že by se nový vlastník chtěl české části zbavovat, vydělává velmi dobře,“ míní Maier. Podle něj naopak případná fúze může narazit na problémy antimonopolních úřadů v řadě zemí, kde mohou obě velké pivovarské skupiny získat přes padesát procent trhu. Jde především o USA, potíže se schválením mohou být i v Číně. Pak se dá očekávat, že část prodají. To ale není případ Česka, kde AB/InBev prakticky na trhu neexistuje.

Prazdroj je pro SABMiller zlatým vejcem: jen z posledního zisku firma poslala akcionářům dividendu ve výši 3,3 miliardy korun. To je téměř celý profit, který firma vydělala od dubna 2014 do konce letošního března.

AB/InBev přitom dál zvyšuje hodnotu nabídek na převzetí SABMiller. Zatím poslední nabídka byla 68 miliard liber, tedy 2,5 bilionu korun. Spojením obou firem by bylo největší transakcí v dějinách pivovarnictví, nová firma by pokrývala třetinu světové spotřeby piva.

SABMiller zatím nabídky odmítá, prý jsou výrazně podhodnocené. Výkonný ředitel AB/InBev Carlos Brito posléze prohlásil, že nyní nechce hovořit o možnosti, že by se s nabídkou na převzetí obrátil přímo na akcionáře SABMiller. Doufá, že akcionáři budou na radu apelovat, aby se v otázce stávající nabídky angažovala. Akcionáři totiž už začínají mít i názory pro spojení: vlastník druhého největšího podílu v SABMiller, společnost Altria, je pro fúzi.

Pivovarnická jednička přihodila. Ani 2,5 bilionu majitele Prazdroje nezajímá

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:ČTKPrazdroj

Světová pivovarnická jednička Anheuser-Busch InBev zvýšila ve středu nabídku na převzetí konkurenta SABMiller na zhruba 68 miliard liber (2,5 bilionu korun). SABMiller ovšem bez dlouhého váhání odmítl, stejně jako předchozí dvě nabídky na převzetí. Spojení dvou kolosů, které pokrývají zhruba třetinu světové spotřeby piva, by bylo dosud největší transakcí v pivovarnickém odvětví.

SABMiller, jehož součástí je rovněž Plzeňský Prazdroj, již v polovině září oznámil, že AB InBev má o jeho převzetí zájem.

AB InBev učinil již dvě nabídky na převzetí SABMiller, které činily 38, respektive 40 liber za jednu akcii SABMiller. Ve své nejnovější nabídce navrhoval zaplatit za jednu akcii požadované firmy 42,15 libry v hotovosti.

SABMiller ale oznámil, že jeho rada s výjimkou ředitelů jmenovaných největším akcionářem firmy Altria nejnovější návrh jednomyslně zamítla. Nabídka podle ní „velmi výrazně“ podhodnocovala firmu SABMiller a vyhlídky, které má jako samostatná firma, sdělila společnost, která má sídlo ve Velké Británii.
Výkonný ředitel AB InBev Carlos Brito posléze prohlásil, že nyní nechce hovořit o možnosti, že by se s nabídkou na převzetí obrátil přímo na akcionáře SABMiller. Doufá, prý, že akcionáři budou na radu apelovat, aby se v otázce stávající nabídky angažovala.

Skupina AB InBev vznikla v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal za 52 miliard dolarů (1,3 bilionu korun) amerického konkurenta Anheuser-Busch. Ve svém portfoliu má asi 200 značek z celého světa. Od Anheuseru zdědil AB InBev řadu dlouhodobých právních sporů s českobudějovickým Budvarem o značku Budweiser a její různé obměny. Loni skupina koupila budějovický pivovar Samson.

SABMiller, který se z jihoafrického výrobce piva stal světovou pivovarskou dvojkou, expandoval od 90. let prostřednictvím řady akvizic. Začal převzetím Plzeňského Prazdroje a dalších pivovarů ve střední a východní Evropě, pokračoval koupí nizozemského Grolsche a americké Miller Brewing a v roce 2011 převzal velký australský pivovar Foster’s. Nyní má asi 70 tisíc zaměstnanců ve více než 80 zemích světa.

Pivovar Sikania slaví úspěch s pivem jménem K*kot

Publikováno:před rokemZdroj:ZprávyExtra.czAutor:Iveta Veselá

Když přijedete na Sicílii,jistě mnohokrát zaslechnete slovo minchia. V překladu to znamená to stejné co česky k*kot. Tedy je vulgárním označením pro pánský úd v sicilském nářečí. Přes svou vulgaritu se toto slovo na ostrově nahlas veřejně vyslovuje docela velmi často. Teď ho můžete přečíst z etikety piva. Minchia je totiž ležák pivovaru Sikania, který s ním slaví veliký úspěch. A znalcům chmelového moku velmi chutná.

„To slovo je součástí sicilské identity, právě neobvyklé pojmenování může pivu pomoci prorazit v těžké konkurenci,“ vysvětluje majitel pivovaru Nino Amato, proč se rozhodl zrovna pro tak vulgární pojmenování piva.

„Pro Sicilany je to zvolání, které zahrnuje celé spektrum pocitů, používá se spontánně, když chcete vyjádřit radost, šok nebo údiv,“ tvrdí Amato, jehož pivovar sídlí v Messině.

Většina z dvanácti set litrů piva, které v průběhu dne, končí na stolech Sicilanů. Minchia se vaří jako světlý ležák, červený speciál či dvojsladový černý speciál.

„Všichni, kdo navštívili Sicílii, vědí, že slovo minchia je vyjádřením zdravého selského rozumu. Není to jen nářeční výraz nebo typický sicilský výkřik vyjadřující údiv či nadšení, ale je to vyjádření našeho světa a kultury. Způsob, jak být typickým Sicilanem,“ píše na svém webu pivovar Sikania.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.05.2017 08:274.996/4.996