Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Jarní ceny českých sládků 2016

Publikováno:před rokemZdroj:ČMSMPAutor:Ing. Jan Šuráň

Mezinárodní degustace piv se uskuteční v sobotu 19. března 2016 od 9 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 15 kategoriích:
● světlé pivo výčepní ● český světlý ležák ● polotmavý ležák ● tmavý ležák ● pšeničné pivo ● pšeničné pivo silné ● speciální piva světlá ● speciální piva tmavá● speciální piva si● speciální piva polotmavá ● piva Pale Ale ● piva India Pale Ale ● piva Stout ● silná svrchně kvašená piva ● piva India Black Ale (nová kategorie)

Své přihlášky zasílejte do 8. března 2016 na emailovou adresu: info-jarnicenaceskychsladku@email.cz

Přihláška musí obsahovat:
● kontaktní osoba, telefon, e-mail
● název a adresa pivovaru (výrobce)
● přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu).

Soutěž je určena pouze pro minipivovary – viz organizační pokyny.

PŘIHLÁŠKA A VEŠKERÁ DOKUMENTACE JE KE STAŽENÍ NA WEBU SVAZU (KLIKNI ZDE)

Pokud máte zájem vyslat svého zástupce do degustační komise, uveďte na přihlášce jeho jméno a pozici v pivovaru.
Poplatek za každý vzorek činí 600 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu.
Registrace bude začínat v pátek 18. března 2016 od 10 hodin, kdy musí být dodány i vzorky piv dle organizačních pokynů!!!

POZOR ZMĚNA !!! (viz KATEGORIE PIV)

V rámci vzdělávání letošního setkání se budou v pátek 18. března 2016 od 11 hodin konat přednášky na téma:
1) Sanitace v minipivovarech v dlouhodobém kontextu (Machačný, Ecolab),
2) Celkový rozbor piva a jeho aspekty,
3) Cesta do hlubin "duše" pivovarské kvasinky aneb genetika vs. praxe (Matoulková, D. VÚPS, Kopecká, J. MU),
4) Světové novinky v oblasti chmelení (Krofta, CHI Žatec),
5) Nová legislativa (Mezerová, SZPI).

V pátek 18. března 2016 od 17 hodin proběhne Valná hromada ČMSMP.

Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní ing. Dagmar Voldřichovou, e-mail: pivovar.zvikov@seznam.cz.

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

Pivní populismus Andreje Babiše

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:David Klimeš

● Snížení daně z přidané hodnoty u čepovaného piva nemá ani tu nejmenší šanci projít.
● Návrhem se Babiš nenávratně přidal mezi populisty, kteří pohrdají zdravým rozumem občanů České republiky.
● To už je Babiš tak zoufalý, že si ty hlasy nedokáže koupit ničím jiným?

Obyčejnou hloupost každý prohlédne. Ale u zcela nehorázného nesmyslu ve vás začne hlodat pochybnost, zda to přece jen není možné. Snížení daně z přidané hodnoty u čepovaného piva, jak ve slabší chvilce navrhl Andrej Babiš, nemá přitom nikdy ani tu nejmenší šanci projít. Babiš se tímto návrhem zpronevěřuje sám sobě hned několikrát: jako člen vlády, který ví, že mu tento populistický návrh v Bruselu neprojde. Pak jako ministr financí, který zapleveluje daňové sazby zase další výjimkou, a pouští tak eráru žilou. A především jako politik, který chce daňovou výjimku nikoliv pro základní potraviny či léky, ale pro alkohol. To už je tak zoufalý, že si ty hlasy nedokáže koupit ničím jiným?

DPH je pravidelně znásilňována ku volebnímu krátkodobému prospěchu politiků. U nás zatím nejbizarnější pokus předvedl asi Vít Bárta v roce 2011, kdy se pokusil prosadit zcela bizarní sazby na základní potraviny: chléb v nižší sazbě, rohlíky ve vyšší. Mléko v nižší, jogurty ve vyšší. Zelenina v nižší, ovoce ve vyšší. Nakonec z toho naštěstí sešlo. Podobně aktuálně ničí daňový systém na Slovensku v předvolebních záchvatech tvořivosti premiér Robert Fico. Mléko a máslo se dostaly do nižší daňové sazby, ale ostatní mléčné výrobky zůstaly ve vyšší. Nikdy prostě není tolik peněz, aby mohlo být vše levné. Ale tito populističtí politici vždy ctili alespoň základní premisu: DPH ničíme kvůli obecnému dobru a sociální pomoci. Proto se takto zlevňují základní potraviny, léky, sociální služby, nikdy alkohol. Po bláznivém rumunském expremiérovi Viktoru Pontovi by Andrej Babiš byl pravděpodobně jediným unijním politikem, který by se pokusil prosadit výběrové zlevnění čepovaného piva, i když to zjevně odporuje smyslu směrnic Evropské unie.

Ale pro stromy nezapomínejme na les. Ať už Babiš svůj boj za pivo odůvodní jakýmkoliv paragrafem, zásadní je, že tím škodí společnosti. Jasně že každý chce pít v republice co nejlevnější pivo. Ale úlohou politika je, aby vážil i náklady pro společnost. A ty jsou v případě alkoholu nezanedbatelné. I proto Babiš asi oponoval staršímu návrhu snížit spotřební daň na pivo. Proto se nyní v Poslanecké sněmovně debatuje zákon, podle kterého by alespoň jeden nealkoholický nápoj v hospodách měl být levnější než pivo.

Babiš dosud umně balancoval na hraně, kdy chvíli přepadával na stranu pragmatických, rozumných řešení, chvíli na stranu populismu. Tímto návrhem se však nenávratně přidal mezi populisty, kteří pohrdají zdravým rozumem občanů České republiky.

V bývalých kasárnách se na jaře začne vařit pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czZichovec Louny

Do kasáren se opět vracejí tanky, komentuje to s nadsázkou Jan Husák z pivovaru Zichovec.

V areálu bývalých kasáren v Lounech se už brzy začne vařit pivo. Zájemci ho budou moci poprvé okusit už na jaře. Moderní pivovar vzniká na okraji Zahradního města. Investorem je Rodinný pivovar Zichovec z obce ležící na pomezí Lounska a Kladenska v oblasti poblíž Žerotína a Panenského Týnce.

Impulsem začátku vaření piva v Zichovci byla nespokojenost s chutí unifikovaných produktů nadnárodních pivovarů. Ivan Husák a jeho dva synové se pustili do práce a vydali se s pomocí kamarádů sládků do neprobádaných pivovarnických vod. O poctivém, dobrém pivu z lokálních surovin měli svou představu, tu naplnili a stále dále pečlivě vylaďují. Svou roli sehrály také kořeny a vzpomínka na prapředka rychtáře Krahulíka, který provozoval vyhlášený zájezdní hostinec v Panenském Týnci.
Komplex proměnil vesničku

První pivo uvařili v Zichovci v roce 2012 a od té doby výstav minipivovaru stále stoupá. Pěnivý produkt si získává nadšené příznivce, kteří do malé obce na hranici Středočeského a Ústeckého kraje pořádají výpravy za poctivým pivem, jídlem a přátelskou atmosférou. Zichovec, jedna z nejmenších vesniček Slánska, je na první pohled jiná. Nová náves, tedy komplex pivovaru, restaurace, penzionu a dalších staveb z dílny architekta Jaromíra Veseláka, vtiskl obci zajímavou moderní tvář. Areál byl v roce 2015 oceněn Zlatou cihlou, která je udělována příkladným a architektonicky výjimečným vesnickým stavbám.

A právě styl s typickou sedlovou střechou se stal východiskem pro kompletní rebranding, pod který se podepsala pražská agentura Wellen. Značka má nyní zaregistrovaný nový název Rodinný pivovar ZICHOVEC a s ním související claim TO PííííVO. Typické průčelí nové zichovecké kapličky se stalo základním tvarem, který baví na etiketách, výstrčích i podtáccích. Barevnost vychází ze zemitých tónů magické krajiny v údolí Zlatého potoka, čtyři použité barvy mají navíc i symbolickou hodnotu.

Přinese čtyřka štěstí?
Rodina Husákových, zakladatelé firmy Rodinný pivovar Zichovec"Jsme čtyři společníci, čtyři jsou roční období, čtyři kola u vozu i nohy u stolu. Čtyři jsou světové strany a čtyři živly oheň, voda, země, vzduch. Čtyři jsou i základní suroviny pro výrobu piva a čtyři barvy také uvidíte, když postavíte vedle sebe všechny typy piva, které vaříme," směje se majitel pivovaru Ivan Husák.

Celá produktová řada v novém kabátě se postupně začne objevovat ve vybraných pivotékách a specializovaných obchodech. Kromě toho bude zichovecké pivo na čepu v partnerských hospodách v regionu. Konkrétní místa budou zveřejněna na připravovaném webu topiiiivo.cz.

Úspěch je motivací pro další rozvoj, potvrzují Zichovečtí. Minipivovar v Zichovci nyní jede na plnou kapacitu, aby uspokojil zájem místních hostů i hostinských z okolí. Naplánoval zásadní zvýšení výstavu až na 10 000 hl ročně. Podstatná část výroby, zejména klasická výčepní piva a ležáky, získá nové prostory - a to v Lounech.

Nejsou tanky jako tanky
Transport tanků do nových prostor v LounechModerní pivovar vzniká v Lounech v bývalém areálu kasáren v ulici 5. května na okraji Zahradního města, který dříve sloužil jako tanková střelnice. Místo tanků připravených ke cvičným střelbám se tu objeví tanky, ve kterých se budou rodit výborné zichovecké ležáky a výčepní piva. Pod citlivou přestavbou a dostavbou je opět podepsán architekt Jaromír Veselák.

K pivovaru bude patřit i podniková prodejna. Na bývalé kontrolní věži se počítá s vybudováním vyhlídky, odkud se návštěvníci budou moci kochat pohledem na malebné kopce Českého středohoří, pod kterými od nepaměti dozrává vysoce kvalitní chmel. Pivovar bude disponovat moderními technologiemi a poloautomatickými stáčecími linkami. První pivo bude v tomto místě uvařeno už na jaře 2016.

Prostor pro speciály
V Zichovci výroba samozřejmě neskončí, naopak se tam uvolní kapacity pro vaření více druhů stále oblíbenějších pivních speciálů.

Pivo může lidem přivézt i speciální autobus. „Pívobus je první bus, který doveze ,pívo´ za těmi, jimž hospoda v obci chybí. Inspirací nám byla pojízdná prodejna. Po pravdě, dobře nachlazené pivo takhle o víkendu dokáže chlapům někdy chybět víc než třeba rohlíky," říká Jan Husák, který se v rodinném pivovaru stará především o obchod. Pro zcela unikátní roli se připravuje klasický městský autobus, který nyní prochází pečlivou přestavbou, aby už na jaře mohl vyrazit. Uvnitř bude malé posezení a výčep, pro teplé dny doplněný o malou zahrádku. Na jeho zastávkách se bude točit nejen do půllitru nebo do originálního dvoulitrového džbánku, ale vůz přiveze i lahvované pivo v různých baleních.

Konkrétní trasy právě vznikají na základě zájmu a přání milovníků piva z celého regionu. Zichovečtí ovšem plánují, že mimo pravidelné časy se Pívobus objeví také na gastronomických a pivních festivalech nebo udělá radost pivní partě třeba jako pojízdná narozeninová hospůdka.

Rodinný pivovar Zichovec udělal velký krok od místního minipivovaru k technologicky vyspělejšímu, ale pořád tradičnímu místu, kde se bude pod dohledem zkušených a kreativních sládků vařit poctivé pivo. Zichovečtí věří, že tím, co mají v plánu, dělají lidem v regionu radost. Zichovec je pro ně nejen místo, kde se vaří dobré pivo, ale také místo, kde rodina žije a přetváří ho v příjemné prostředí i pro ostatní. (jh, lib)

Německý pivovar láká na pivo s internetem zdarma. Cílí hlavně na mladé

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Filip Nerad

Německo se stále považuje za pivní velmoc. Spotřeba piva tam ale rok od roku klesá. I Němci totiž omezují návštěvy klasických výčepů a hospod. Jeden německý pivovar se to rozhodl změnit. Ke svému čepovanému pivu hodlá nabízet zdarma přístup na bezdrátový internet. Doufá, že tak do lokálů přitáhne hlavně mladší generaci, která chce být neustále online.

„Prosím jeden Bit,“ zní slogan, kterým už roky láká pivovar ze západoněmeckého Bitburgu na své pivo. Teď toto heslo získá nový význam.

Pivovar umožní konzumentům svého piva stahovat megabity dat a surfovat po síti, a to všechno zcela zdarma. Jedinou podmínkou bude návštěva hospůdky, kde se čepuje právě některé z piv pivovarské skupiny Bitburger.

Jeden z největších producentů piva v Německu chce novou službu nejprve vyzkoušet v desítce restaurací a barů ve Frankfurtu nad Mohanem a v Trevíru. Postupně se pak má rozrůst do 70 tisíc hostinců po celém Německu.

První hodina surfování po internetu při pivu bude úplně bez omezení. Kdo bude chtít na síti zůstat déle, bude se muset zaregistrovat.

Pivovar tak chce získat přístup ke svým zákazníkům, aby je mohl oslovovat akčními nabídkami nebo výherními akcemi. Hlavně ale chce touto cestou nalákat Němce zpět do výčepů a přimět je, aby pili víc piva.

Podle posledních statistik vypije jeden Němec průměrně 107 litrů zlatavého moku za rok. Ještě na počátku tisíciletí to přitom bylo 125 litrů a v době sjednocení země každý Němec zvládnul více než 140 litrů piva za rok. Tedy zhruba tolik, co dnes světoví přeborníci v konzumaci piva – Češi.

Babišovo snížení daně se na ceně piva neprojeví, říkají odborníci

Publikováno:před rokemZdroj:Peníze.czAutor:Milan Mikulka, Lukáš Prchal

Pokud by se snížila DPH u točeného piva, jak navrhuje ministr Andrej Babiš, nebude to mít na jeho cenu žádný vliv, tvrdí odborníci. „Ze zkušenosti se změnami daní víme, že jakékoli snížení se promítne v daleko menší míře, než by mělo. Někdy se neprojeví vůbec,“ vysvětluje Lukáš Eisenwort z poradenské společnosti EKP.

Nehodlám před volbami dělat žádné populistické kroky, uvedl na začátku letošního roku ministr financí Andrej Babiš (ANO), když mluvil o státním rozpočtu. „Slyšel jsem, že politici mají před volbami tendenci dávat balíčky. Ale já jako ministr financí k tomu nevidím důvod,“ řekl.

Neuplynul ani měsíc a Babiš v diskusním pořadu České televize oznámil, že chce snížit daň z přidané hodnoty (DPH) na pivo z dosavadních 21 na pouhých 10 procent.

Spotřebitel to nepocítí
„Ze zkušenosti se změnami daní víme, že jakékoli snížení se promítne v daleko menší míře, než by mělo. Někdy se neprojeví vůbec,“ vysvětluje Lukáš Eisenwort z poradenské společnosti EKP. Dodal, že spotřebitel nic takového nepocítí, když se naopak daně zvyšují, na ceně produktu se to projeví.

Stejný názor má i Martin Diviš, odborník na nepřímé daně ze společnosti PwC ČR. Podle něj by snížení DPH u piva částečně dopadlo vyšší marží u podnikatelů. „Tento jev se v praxi ukázal například při snížení sazby DPH na knihy,“ připomíná Diviš.

Snížení daní u sudového piva by podle Eisenworta bylo zajímavé, pokud by sníženou sazbu uplatňovali až hospodští. Kdyby nakupovali sudy s 21procentní daní a pivo prodávali s 10procentní, část menších hospod by vykazovalo nadměrný odpočet DPH – stát by jim pak každý měsíc nebo každé čtvrtletí vracel peníze.

Snížením daně u sudového piva by stát podle ministerstva financí přišel ročně přibližně o 160 milionů korun. Andrej Babiš a jeho náměstkyně Alena Schillerová také tvrdí, že tento záměr není v rozporu s právem Evropské unie. „Co se týče práva Evropské unie, ano, je to naprosto v souladu. Máme to takto zkonzultováno, nastudováno,“ řekla Schillerová.

Evropské právo? Samostatné pivo ne, v restauraci ano
„Unijní směrnice neumožňuje uvalení snížené sazby DPH na pivo prodávané jako samostatné zboží, například v supermarketech. Lze však využít možnosti snížit sazbu u restauračních služeb, a tím i na pivo poskytnuté v rámci takové služby,“ vysvětluje Diviš.

Zase prý budeme spolu vysedávat v hospodě jako za Hrabala...

Publikováno:před rokemZdroj:ParlamentníListy.cz

Komentátor Zbyněk Petráček hodnotí v sobotních Lidových novinách Babišův nápad na zlevnění piva. Je to sice nápad populistický, ale bude prý zajímavé sledovat, jestli levnější pivo zafunguje jako společenský tmel a společenský život se z Facebooku vrátí zpět do hospod. Stejně jako za socialismu, kde nad pivem seděl dělník vedle intelektuála.

„Zatímco Miloš Zeman přitahuje zapšklé hospodské pivaře, ale odpuzuje intelektuály, Andrej Babiš sází na vzácnou kartu, která stmeluje ‚intoše‘ i ‚sůl země‘,“ konstatuje Petráček. Podobná situace panovala v Česku již za socialismu. Komunisté udržovali nízké ceny piva a tím i klid ve společnosti.

Přispělo to ale i k jejich pádu. Právě proto, že se lidé scházeli v hospodě a debatovali, setkávali se, „kvasilo to mezi nimi“, zrodila se plebejsky-liberální společnost. Otázkou je, zda levnější pivo dokáže konkurovat sociální síti Facebook, kde to dnes žije.

Současný ministr financí se tímto krokem navíc snaží zatraktivnit elektronickou evidenci tržeb. Čas ukáže, zda se mu to podaří.

Babišův plán na zlevnění piva nemá podporu uvnitř koalice

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Překvapivý návrh vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) na snížení daně z přidané hodnoty se u koaličních partnerů nesetkal se vstřícnou reakcí. Premiér Bohuslav Sobotka jej označil za marketingový tah a odmítavý postoj zaujali i lidovci. Sněmovní opozice návrh považuje za populistický.

Plán na snížení DPH u točeného piva ze současných 21 na deset procent prezentoval Babiš ve čtvrtek večer. Návrh souvisí s plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb. Doprovodná předloha totiž počítá se snížením DPH na nealkoholické nápoje a jídlo v restauracích z 21 na 15 procent. Zařazení piva do nižší sazby by podle Babiše mělo kompenzovat tuto výhodu hospodám, které jídlo nenabízejí.

U politických stran má návrh podporu v hnutí ANO, jehož je Babiš předsedou. Zástupci hnutí dnes přišli na tiskovou konferenci s transparentem, na kterém byl obrázek půllitru s nápisem „EET levnější pivo".

Reakce koaličních partnerů jsou ale zdrženlivé. „Myslím, že ministr Babiš s tím přišel ve snaze marketingově podpořit otázku zavedení elektronické evidence tržeb," řekl premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokracie je podle něj připravena s koaličními partnery jednat o snižování DPH. Před pivem ale upřednostňuje zlevnění základních potravin. Sobotka zároveň upozornil, že snížení ceny piva by šlo proti plánu vlády omezovat spotřebu alkoholických nápojů.

Bartošek návrh nepodpoří
Místopředseda vládních lidovců Jan Bartošek rovnou řekl, že KDU-ČSL Babišův návrh nepodpoří. „Pan ministr financí si musí vybrat. Jestli chce víc rozdávat a k tomu snižovat daně, to mi jde proti sobě," dodal.

Proti snížení DPH u točeného piva se staví pravicová opozice. Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdí, že populisté „vyzobávají" jednotlivé položky bez ekonomického a spotřebitelského významu a jen tím otvírají dveře daňovým únikům a komplikují účetnictví. Kritikou nešetřil ani předseda ODS Petr Fiala.

Babiš dnes upřesnil, že snížením daně by stát přišel asi o 160 milionů korun ročně. Zároveň odmítl, že by zařazení sudového piva do snížené sazby DPH bylo v rozporu s právem EU.

Odborník na nepřímé daně ze společnosti PwC ČR Martin Diviš řekl, že směrnice EU o DPH neumožňuje uvalení snížené sazby na pivo prodávané jako samostatné zboží. „Lze však využít možnosti snížit sazbu u restauračních služeb, a tím i na pivo poskytnuté v rámci takové služby. Pokud chce ministerstvo docílit sazby deset procent u točeného piva, bude muset restaurační služby rozdělit na ty ‚pivní' a ostatní," uvedl Diviš.

Ohrožení konkurenceschopnosti
Z této změny však budou profitovat pouze provozovatelé restaurací, kteří jsou plátci DPH, upozornil Diviš. „Naopak, pro menší restauratéry, kteří doposud plátci DPH nejsou, bude tato změna představovat zhoršení jejich konkurenceschop­nosti," dodal.

Snížení daně u sudového piva by přivítal Český svaz pivovarů a sladoven. „My snížení DPH chápeme především jako jednu z možností na vytvoření finančního prostoru na zvládnutí legislativních změn pro hospodské," řekl předseda svazu František Šámal. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně by točené pivo mohlo zlevnit, rozhodně ale ne o celou výši rozdílu.

Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin ČR Jaroslav Burkart naopak považuje Babišův plán za populismus. „Pro nás je to celkem šokující. Podle nás nemůže ministr financí jednu kategorii lihovin zvýhodnit před ostatními," dodal Burkart.

Jednoznačně proti snížení DPH u piva je národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který v případě schválení návrhu zváží setrvání ve funkci. „Byli bychom jediní, kteří navzdory celoevropskému trendu podporují zvyšování konzumace alkoholu. Věřím, že o takové prvenství nestojíme," řekl Vobořil ČTK.

Danit pivo jako léky? Babiš by pomohl hospodám, pivař by platil stejně

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Filip Horáček

Případné snížení daně z přidané hodnoty u sudového piva, které nově prosazuje ministr financí Andrej Babiš, by zákazníci hospod a restaurací zřejmě příliš nepocítili. Hostinští by totiž úsporou spíše zalepili náklady způsobené elektronickou evidencí tržeb.

Babiš ve čtvrtek večer nečekaně prohlásil, že chce u sudového piva snížit DPH z 21 na deset procent - tedy na stejnou úroveň, jaká platí u léků či knih. „Já chci oznámit všem - celému našemu národu - že navrhnu zlevnit sudové pivo,“ uvedl ministr v České televizi.

Podle reakcí provozovatelů restaurací by ale pivo pravděpodobně nezlevnilo. „Nám by pomohlo, kdyby se DPH na výstupu snížilo na potraviny a ne na pivu. Přijde mi to logické. Nevěřím, že restauratéři zlevní pivo. Všem hospodám vylezou náklady kvůli elektronické evidenci tržeb a nižší daň na pivo jim tyto náklady maximálně vykompenzuje,“ říká Zuzana Brtníková, která v minulosti pracovala jako vedoucí ve známé pražské restauraci U Fleků.

Podobně mluví i další hospodští oslovení iDNES.cz. Pivo by nezlevnil ani majitel pražské restaurace U Kroka Tomáš Hayer. „Pivo točím, nejsme ale vyloženě pivnice. Hospodští by to pocítili, ale myslím, že každý by to využil pro sebe a kompenzoval by si tím ostatní náklady,“ svěřil se. Manažer restaurace Potrefená Husa Marek Kolář zatím nechtěl předjímat, jak to bude, ale i on zmínil zdražující náklady.

Pivovary: Vznikla by rezerva pro zvládnutí legislativních změn

Pivovary Babišův návrh pochopitelně hodnotí kladně. „Vítáme jakoukoliv podporu gastronomie,“ podotýká ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. I on argumentuje plánovaným zaváděním elektronické evidence tržeb, která je ve Sněmovně ve finálním čtení (více čtěte zde).

Nechtěl ale spekulovat, jak by případné snížení DPH pocítili zákazníci hospod. „Dá se těžko odhadovat. O koncové ceně nerozhodují pivovary. Snížení DPH by ale mělo hlavně vytvořit rezervy pro zvládnutí legislativních změn,“ dodal. I on tedy spíše předpokládá, že případná finanční úleva by nedoputovala až k zákazníkům restaurací.

Podle svazu je na trhu téměř 40 tisíc malých restaurací, které zaměstnávají 167 tisíc lidí. Více než polovina z nich neprodává teplé jídlo a jejich tržby z větší části závisí na prodeji piva. U těch, kteří jídlo nabízejí, tržby z piva tvoří zhruba čtvrtinu.

Návrh vítá i Asociace hotelů a restaurací. „Je to pro mě překvapení,“ uvádí její šéf Václav Stárek, který za restauratéry delší dobu volá po nižší DPH za občerstvení a nealko.

Ve Sněmovně leží i dva další návrhy, které by měly restauratérům pomoci překonat horší časy spojené s chystaným nástupem elektronické evidence tržeb. Vládní návrh počítá se snížením DPH u občerstvení a nápojů z 21 na 15 procent a návrh poslance ČSSD Františka Adámka chce daň snížit dokonce na 10 procent (nyní je ve 3. čtení).

Pivo vedle dětské výživy a léků
Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek návrh ministra financí považuje za nesmysl. „Nemyslím si, že by veřejné finance byly ve stavu, kdy si můžeme dovolit snižovat daně. Pokud by takový prostor existoval, bylo by vhodnější snížit daňové zatížení práce, tedy daň z příjmu fyzických osob nebo pojistné na sociální zabezpečení,“ říká.

Kdyby návrh na snížení DPH u piva z 21 na 10 procent prošel, zařadil by se chmelový mok do stejné daňové sazby jako léky, knihy, dětská výživa a bezlepková mouka.

Přijďte si užít Uzený masopust do Edenu v Bystřici nad Pernštejnem

Publikováno:před rokemZdroj:Chytrá ženaAutor:Centrum EdenEden

Akce Uzený masopust, která navazuje na známější Slavnosti moravského uzeného, se letos na Vysočině uskuteční 6. a 7. února 2016 v centru EDEN v Bystřici nad Pernštejnem. Návštěvníci budou mít příležitost se v zimním období podívat do nádvoří Centra Eden, které je v zimním období zavřené a nasát tak zimní atmosféru v centru. Vybraní uzenáři představí na akci své uzené maso, klobásky, šunky, zabijačkové speciality a další uzené dobroty. Všechny jejich produkty jsou zpracovány podle tradičních rodinných receptur a uzenáři zájemcům k dobru přidají recepty nebo postupy jak maso zpracovat.

Velký důraz bude kladen na masopustní zvyky, tradice a rituály. Chybět nebude ani velký masopustní průvod a masopustní dobroty. Podtext akce je však gastronomický. „Cílem je ukázat hostům, že tradiční moravská kuchyně má co nabídnout a věříme, že návštěvníkům uzenářské dobroty od lokálních uzenářů zachutnají. Chceme, aby se lidé naučili dávat těmto tradičním moravským a českým výrobkům přednost,“ vysvětluje organizátor Pavel Pichler z Centra Eden.

Kromě masitých pokrmů se příchozí dočkají bohatého doprovodného programu, který ocení zejména s dětmi a milovnici jídla. Díky řezníkům návštěvníci zjistí, jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Milovníci uzeného se dozví jak správně maso nakládat a na jakém dřevě nejlépe udit. Nebude chybět ani oblíbená kuchařská show s Karlem Nekolou z restaurace Borovinka či klání jedlíků, kteří tentokráte budou soutěžit v pojídání přesně jednoho kila ovaru. Sládek minipivovaru Eden pro tuto příležitost přichystal speciální uzené pivo a k dobrému jídlu i pití zahrají i muzikanti.

K zahřátí návštěvníkům poslouží svařák, grog a další nápoje. Děti se zase zabaví na divadle, prohlídkou hospodářských zvířat v mini ZOO farmy Eden anebo v některé z přichystaných soutěží. Ke vstupence za 100 Kč dostane každý návštěvník ovarovou polévku

Milovníci uzeného se mohou těšit také do Brna, kde se o měsíc později uskuteční akce Slavnosti moravského uzeného.

Chce Babiš skutečně jen levnější pivo?

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Jan Burda, Jan Bartoněk

„Já asi nejsem ten, kdo by měl posuzovat nějaké zdravotní dopady, ale co se týká té ekonomické stránky, tak my bojujeme za to, aby pohostinství hlavně na venkově mělo šanci přežít. Takže my to vnímáme jako jedno z opatření, které spíš chápeme jako podporu pohostinství na venkově. Za současných podmínek jsou ty restaurace provozovány na hranici ziskovosti,“ říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.

Nejde o krok, který má přesvědčit provozovatele pohostinství k podpoře elektronické evidence tržeb, kterou ANO prosazuje?

„Není to žádná úlitba. Asociace hotelů a restaurací EET od začátku podporuje. Říkáme, že by se měla přehodnotit celková struktura daně z přidané hodnoty a odvody za zaměstnance, protože máme studie, které jednoznačně říkají, že pokud provozujete dnes restauraci v těch cenách, na které jsou zákazníci na venkově zvyklí, tak jste prakticky odsouzen k zániku jako provozovna,“ komentuje dotaz moderátora Stárek.

Pivo automaticky nezlevní
„Já si myslím, že to nesouvisí s tím, že začala volební kampaň. Andrej Babiš se do této situace vmanévroval částečně sám tím, že klade velký důraz na EET. Chce ji za každou cenu prosadit. Kdybych to měl trochu nadsadit, tak i někteří lékaři přiznávají, že pití piva může být lék. A on chce přesunout pivo do desetiprocentní daně z přidané hodnoty, která byla vytvořena právě proto, aby zlevnili léky,“ říká s nadsázkou komentátor Petr Hartman.

„Když by se daň skutečně snížila, tak to zdaleka automaticky neznamená, že pivo zlevní. To se může promítnout do zisku těch provozovatelů. Já si myslím, že ta motivace byla taková, že se ta debata točila v kruhu. Že už nebyla zajímavá pro veřejnost. Je to možná nový impuls a snaha ubrat z argumentů opozičních politiků, kteří říkali, že kvůli EET zaniknou menší hospody,“ říká Hartman.

Daleko důležitější zprávou podle Hartmana je to, že dnes vládní většina rozhodla o tom, že se bude hlasovat o elektronické evidenci tržeb tím, že stanovila pevný bod pro hlasování na 10. února.

„Pokud k hlasování dojde, tak je téměř jisté, že to vládní koalice prosadí a ta debata skončí. Pak se ukáže, jakým způsobem dojde k pohybům daní z přidané hodnoty,“ konstatuje Hartmann.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.08.2017 12:085.330/5.330