Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Heřman brzy otevře novou restauraci

Publikováno:před rokemZdroj:Třebíčský deníkAutor:Kamil ČernýHeřman

Z ještě nedávné restaurace U Hroznu vzniká pod rukama řemeslníků i rodiny Heřmanovy, která ve Vladislavi vlastní minipivovar, nové zařízení. „Název ještě nemáme, určitě v něm ale bude obsaženo naše jméno, které nese i naše pivo. Heřman je pro nás vlastně už i značka," podotkl jednatel pivovaru Petr Heřman.

Po otevření, ke kterému by mělo dojít v nejbližších týdnech, má obnovená restaurace nabízet denní menu a samozřejmě pivo vařené ve Vladislavi. Než k tomu dojde, čeká na provozovatele ještě mnoho práce. „Kromě nového vzhledu interiéru musíme bohužel řešit základní věci, jako je vlhkost, plíseň a špína," řekl Petr Heřman.

Barevný cirkus
„Jde o starý měšťanský dům, který je odspodu hodně vlhký. Základy se kvůli doplnění izolace podřezat nedají, takže to musíme řešit sanačními omítkami. Dáváme jim bílou barvu, která se s ničím netluče. Předtím tady býval tak trochu cirkus," poznamenal jednatel pivovaru.

Nová restaurace má být kompletně nekuřácká a se zajímavou nabídkou poledních jídel. „Zárukou je pro nás kuchař, který to tady povede. Je z naší rodiny a v minulosti vařil v nejlepších londýnských hotelích. Kvalita by tomu měla odpovídat," mínil Petr Heřman.

Než začne běžný provoz, zbývá ještě vyměnit dlažbu za novou z pálené hlíny, zařídit sociální zázemí, vybavit kuchyni a celý interiér nové restaurace, která má sloužit pro obědové strávníky, ale také jako večerní posezení u piva s možností občerstvení.

Ani při otevření provozu však nebudou mít majitelé vyhráno. Čeká je ten nejdůležitější úkol, oslovit zákazníky. „Budeme je lákat maximální čistotou a příjemným prostředím s kvalitními službami. Každý ale ví, že na Karlově náměstí je poměrně pusto, zvlášť po pracovní době. Místo toho, aby bylo přirozeným společenským a kulturním centrem, tak to spíš vypadá, že lidé se pohybují někde okolo na sídlištích," zamýšlel se Petr Heřman.

Zvlášť večer je podle něj v třebíčském centru až překvapivě prázdno. „Pokud bude náměstí nabízet zajímavé služby, tak sem lidé přijdou. My k tomu určitě přispějeme," zdůraznil.

Z restaurace v sousedství Malovaného domu se má podle Petra Heřmana stát výkladní skříň vladislavského piva. „Nejdeme po kvantitě, ale kvalitě. Chceme všem ukázat, že v okrese máme dobré pivo a že je dokážeme prodat i v okresním městě," doplnil.

Přilákat zákazníky bude chtít restaurace i speciálními pivy, svůj tradiční jedenáct a půl stupně silný ležák však pivovar neopustí. „Ten zachutnal, kromě toho ale víme, že lidé chtějí čas od času ochutnat něco jiného. Takže na jaře budeme vařit dvanáctistupňový ležák z vídeňského sladu a na léto chystáme poctivou desítku, protože čím je tepleji, tím lidé chtějí něco méně energetického," vysvětlil jednatel pivovaru.

Pivovarů brzy opět přibude. Dalešice, Urbana či Heřmana doplní Horác

Publikováno:před rokemZdroj:Třebíčský deníkAutor:Kamil Černý

Každý milovník piva z Třebíčska si bude moci už brzy říct, že v jeho okolí vznikly během čtyř let hned čtyři menší pivovary. Po třebíčském Podklášterním pivovaru Urban, Gajdošovi z Biskupic a vladislavském Heřmanovi totiž na trh vstupuje Horác z Chlumu.

„Původně jsme zamýšleli začít už na přelomu ledna a února, bohužel se nám ale zdržela dodávka technologie. První pivo tak budeme mít asi za dva týdny," vysvětlil Miloš Vostrý z Horáckého pivovaru, který našel sídlo v Chlumu.

Lokalita není náhodná. Malý pivovar chce svá dvě piva plzeňského typu šířit mezi zákazníky na Třebíčsku i Jihlavsku. „Poloha Chlumu je z logistického hlediska ideální," podotkl Miloš Vostrý s tím, že název piva Horác má odkazovat na místní horáckou oblast.

Názvy Horácký pivovar, Horác, Horácký ležák a Horácká desítka si už majitel nechal zaregistrovat jakožto ochrannou známku.

Asi rok a půl funguje ve Vladislavi malý rodinný pivovar Heřman. Zařízení vzniklo v historických budovách, kde se oblíbený alkoholický nápoj vařil už v 16. století. Asi před rokem se v objektu otevřela pivovarská hospůdka. Pivo z Vladislavi se kromě toho točí na šesti místech v okolí a také v Jihlavě, v Praze či v Brně.

Otevřou restauraci
Rodina Heřmanů navíc brzy otevře své vlastní restaurační zařízení na Karlově náměstí v Třebíči v domě, kde ještě v loňském roce fungovala restaurace U hroznu. Letos se také rozšíří produkce pivovaru. „V prvním roce jsme měli výstav 1 200 hektolitrů, což je to, co jsme po roce fungování zamýšleli. Před časem jsme navýšili kapacitu ležáckého sklepa, takže teď chceme začít jet na plný výkon, což je kolem dvou tisíc hektolitrů ročně," popsal jednatel Petr Heřman.

Všechno pivo, co se ve Vladislavi uvaří, najde podle Petra Heřmana zákazníka. „Nemůžeme si stěžovat. Fungujeme tak, jak jsme od počátku očekávali," dodal.

Daří se také Podklášternímu pivovaru v Třebíči, který se s pivem Urban prosazuje nejen v Praze a v Brně, ale také na Slovensku. Urban se točí také v třebíčské Restauraci Lihovar, které je součástí pivovaru.

Také před časem obnovený Akciový pivovar Dalešice šíří své produkty do širokého okolí. Kromě šesti míst na Vysočině a šestašedesáti na jižní Moravě lze Dalešické pivo ochutnat třeba v Praze, v Českých Budějovicích nebo třeba ve Zlíně.

Zatím poněkud za očekáváním majitele zůstává pivo Gajdoš, které se vyrábí v Biskupicích. Ivan Gajdoš však plánuje zprovoznění hospůdky, která by mu v jeho podnikání měla pomoci. „Bez toho to je spíš jen drahý koníček," poznamenal. „Kolegové mi řekli, že žádný minipivovar nevydrží bez hospůdky tři roky. Nevím, co je na tom pravdy, ale věřím, že mi vlastní hospoda pomůže. Hospodské v okolí už totiž mají nasmlouvané velké pivovary, kterým bohužel s poctivým pivem nemohu cenově konkurovat," řekl Ivan Gajdoš.

Většina pivovarů na Třebíčsku nezůstává pozadu ani ve svých speciálních nabídkách. Zatímco Gajdoš vaří višňové třináctistupňové pivo, Dalešický pivovar nedávno připravil patnáctistupňový polotmavý MedMen s přídavkem medu. Jinak se však minipivovary drží osvědčených piv a snaží se o dodržování tradičních receptur.

Pivní mapa Jablonce se zacelí. Kdysi slavná restaurace opět otevírá

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Martin TrdlaSvijany

V pondělí se v Jablonci zacelí citelná trhlina na místní mapě restaurací a pivnic. Po radikální rekonstrukci otevře rok a půl zavřená a kdysi zákazníky hojně vyhledávaná restaurace Adam a Eva v samotném centru města.

Nová tvář s novým provozovatelem s sebou nese i nový název - podnik se odteď jmenuje Radnice, na čepu budou svijanská piva a zákazníky tu budou lákat na tradiční českou kuchyni.

Restauraci na lukrativním místě sídlící v budově v majetku města má pod patronátem Pivovar Svijany. Pivovar si tak po Liberci, Turnově, Jilemnici a Praze rozšíří síť svých značkových hospod.

Chod restaurace ale bude mít na starosti nájemce, společnost Franko & Lukas. Ta už v Jablonci provozuje úspěšnou restauraci Franko.

„Jde o nejlepší místo na restauraci v Jablonci. Je to v centru města, vedle je radnice, projde tu kolem spousta lidí. Možná si budou muset chvíli zvykat na nový název, ale věřím, že si zvyknou,“ říká nový provozovatel podniku Liridon Karaqi.
Teď sice uvnitř kompletně zrekonstruovaných prostor vrcholí poslední finální práce před pondělním otevřením, ale před pár měsíci tu ještě vládl zmar. Poslední majitel hospody, který ji kvůli neplacení nájmu musel v červenci roku 2014 opustit, tu zanechal spoušť.

Prostory prošly radikální rekonstrukcí

Základní deratizaci a dezinfekci provedlo město, milionové částky na kompletní rekonstrukci přidali noví provozovatelé, kteří vzešli z výběrového řízení.

„Pohybuji se tady od začátku rekonstrukce a tak vím, jak to tu vypadalo strašně. Bylo to, jako byste ten dům stavěli znovu. Ve zdech byly díry, plíseň, musely se udělat komplet rozvody elektřiny, vody,“ říká Karaqi.

Ten chce v nekuřácké restauraci nabízet tradiční českou kuchyni s moderními prvky.

Na stálém jídelním lístku bude například svíčková s brusinkovým knedlíkem a brusinkami za 139 korun, kančí guláš s perníkovým knedlíkem a meruňkovým chutney za 169 korun, nebo konfitované kachní stehno s karlovarským a bramborovým knedlíkem a s variacemi zelí za 165 korun.

Připraveny jsou ale třeba i chuťovky k pivu v podobě vuřtů na černém pivu, tataráku či husích jater se slaninou, houbami a jablkem.

Pivo z tanků nebude
„Lidé si budou moci vychutnat tradiční českou kuchyni v moderním podání s prvky mezinárodní gastronomie. Vše bude z čerstvých surovin od lokálních dodavatelů. O kvalitu pokrmů se postará šéfkuchař Václav Škorpil. Toho jsme získali z jedné pražské oblíbené restaurace,“ prozrazuje provozovatel.

Podle něj budou v týdnu i různé speciální akce. „Chystáme třeba řízkový čtvrtek, v pondělí bude nějaké fitness menu, v úterý pak například rybí den. Občas v neděli tu chceme dělat rauty,“ odhaluje Karaqi.

V jablonecké restauraci nebudou Svijany své pivo nabízet z pivních tanků jako tomu v jejich libereckém Radničním sklípku.

„V restauraci není na umístění tanků dostatečný prostor. Proto jsme se rozhodli jít cestou široké nabídky našich piv. Na čepu jich bude sedm, což v okolí nemá obdobu. Z pípy poteče Svijanský Máz, 450, Rytíř, Kvasničák, Kněžna, Weizen a Vozka,“ informuje mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová.

Kromě piva tu bude k dostání sortiment moravských vín, některá budou německá, rakouská, ale najdou se i šumivá vína z Itálie.

„Budeme mít i jedno víno s naší etiketou vyrobené přímo pro naši provozovnu,“ dodává Karaqi. „Nabízet chceme i domácí limonády či ledové čaje.“

Otevřeno bude v Radnici v týdnu již od sedmi hodin, v restauraci se totiž budou podávat také snídaně.

Kapacita sálu, která nabízí kolem 90 míst k sezení, se v létě rozšíří o zahrádku naproti řeznictví. „Jednáme také s městem, abychom mohli otevřít zahrádku jak byla dříve, tedy přímo před radnicí na náměstí. Ta by měla mít větší kapacitu než ta předchozí,“ říká majitel.

Podle něj je už nyní o restauraci mezi lidmi velký zájem. „Máme už na webu rezervační systém a třeba příští pátek se nám již pomalu plní,“ uzavírá Karaqi.

Změny značení piva: O "ležák" nepřijdeme, uklidňuje ministr

Publikováno:před rokemZdroj:EuroZprávy.czAutor:ČTK

Novela vyhlášky o nápojích před časem pobouřila pivaře, kteří se báli, že přijdou o zažité označení 11° a 12° piva. Ležák si ale budou moci koupit i nadále. Nová vyhláška pouze upravuje, že ležák musí být pivo spodně kvašené.

Jako takzvané "plné pivo" bude označováno pivo se stupňovitostí 11 a 12 %, ale na rozdíl od ležáku musí být svrchně kvačené. "Jde přitom zhruba o 3 % celkové produkce piva v České republice," uvedlo ministerstvo zemědělství.

Na tzv. "výčepním pivu" se nic nemění. I nadále toto označení ponesou piva o stupňovitosti 7 až 10 %. Ale piva o síle 13 % a více už nebudou "speciální piva" nýbrž "silná piva".

Pivovary ale mohou nově označovat pivo i pivním stylem. "Jde třeba o ALE, strout, IPA, APA či porter. Styl piva tak vyjadřuje především obvyklý způsob produkce a složení piva, který respektuje postupy v tradičních oblastech výroby," uvádí ministerstvo zemědělství.

Návrh teď míří do legislativní rady vlády, pak bude ležet tři měsíce na stole úředníkům v Bruselu. Platit začne až devět měsíců po zveřejnění ve sbírce zákonů. Podle ministerstva tak budou mít pivovary dostatek času, aby se na změny připravily.

Českobudějovický festival láká návštěvníky na 200 druhů piva

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Více než 200 druhů piv mohou ochutnat návštěvníci českobudějovického výstaviště. Pro veřejnost tam začal 26. ročník Mezinárodního pivního festivalu. Jde o největší akci svého druhu v Česku. Její odborná část začala již na začátku týdne a festival vyvrcholí o víkendu vyhlášením absolutního vítěze, jenž se stane držitelem Zlaté pivní pečetě.

"Veřejnost může degustovat pivo v 55 stáncích. V každém z nich nabízí provozovatelé až čtyři druhy piv a mohou být i z různých pivovarů," řekla mluvčí manažerka festivalu Klára Dandová.

Pivní festival se premiérově koná v Českých Budějovicích, minulé ročníky organizátoři pořádali v Táboře. Jedním z důvodů změny místa byly i kapacitní možnosti. Zatímco v Táboře denně mohlo navštívit festival maximálně 1000 lidí, nyní se číslo patrně zvýší. "Do pavilonu na výstavišti se pohodlně za den vejde až 2000 návštěvníků," řekla Dandová.

Své výrobky na akci přihlásily například pivovary z Finska, Belgie, Ruska, Japonska a Norska. Na festivalu by se měli představit zástupci z 22 zemí. Z tuzemských výrobců se představí jak velké podniky typu Prazdroj, Budvar nebo Staropramen, tak se svými produkty přijede řada minipivovarů.

Českobudějovická akce je podle organizátorů třetím největším soutěžním pivním festivalem na světě. Významnější akce pořádají pouze v San Diegu v USA a v německém Norimberku. Absolutně největším, ovšem nesoutěžním pivním festivalem na světě je mnichovský Oktoberfest, který každoročně navštíví kolem šesti milionů lidí.

Pivní revoluce nebude. Ležák název nezmění

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Jedenáctistupňová a dvanáctistupňová spodně kvašená piva se budou nadále nazývat ležáky, svrchně kvašená se budou nazývat plná piva. Třináctistupňová a vyšší se budou označovat za silná piva, dosud se nazývala speciální. Piva mezi sedmi a deseti stupni budou nadále výčepní piva. Na tiskové konferenci to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že na novele příslušné vyhlášky se ministerstvo dohodlo s pivovary.

"Svrchně kvašená piva vznikají jiným technologickým postupem a při jejich výrobě se používá jiný typ kvasinek než u spodně kvašených piv," uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. Nový pojem "plné pivo" se týká přibližně tří procent celkové produkce piva v Česku, dodal Jurečka.

U piv bude povinné uvádět obsah alkoholu, což v původní verzi vyhlášky ministerstvo nařizovalo pouze u nízkoalkoholických piv. Podle novely bude také možné značit pivní styly jako například stout, IPA, APA nebo porter.

Zástupci minipivovarů již dříve upozornili, že některé nelogičnosti přetrvají. Například spodně kvašené pšeničné pivo mezi jedenácti a dvanácti stupni se bude i nadále jmenovat ležák.

Vyhláška přináší i další změny ve značení alkoholických i nealkoholických nápojů. Například u medoviny se začne rozlišovat tradiční a desertní. "Tradiční bude taková medovina, která bude vyráběná tradičním způsobem historicky od 18. století pouze z čistého medu bez dalších přísad," řekl ředitel potravinářského odboru ministerstva Jindřich Fialka. Přesněji by se měly vymezit i složky používané pro výrobu nealkoholických nápojů.

Vyhlášku nyní ministerstvo posílá k posouzení legislativní radě vlády. Poté ji čeká notifikace v Bruselu. Vyhláška by pak měla začít platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Ležák, silné, plné a výčepní pivo. Nová vyhláška mění některá označení piv

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:ČTK

Nová vyhláška o nápojích mění některá označení piva. Například jedenácti a dvanáctistupňová spodně kvašená piva budou nadále ležáky, svrchně kvašená se budou nazývat plná piva. Na novele vyhlášky se ministerstvo zemědělství domluvilo s pivovary.

Podle ministerstva zemědělství novela vyhlášky o nápojích respektuje měnící se sortiment piva a reaguje na nové pivní styly převážně menších pivovarů.

„Stejně jako v našem původním návrhu zůstane v novele zachováno zažité členění piv na skupiny. Není tedy pravda, jak některá média spekulovala, že zmizí název ležák,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jako ležák zůstane označeno tradiční české pivo, tedy pivo jedenácti a dvanáctistupňové, které musí být spodně kvašené. Označení plné pivo bude platit také pro kategorii jedenácti a dvanáctistupňových piv, ale svrchně kvašených.

Svrchně a spodně kvašená piva se liší výrobními postupy, například teplotou, při které vznikají, nebo použitými kvasinkami. Označení ležák vzniklo podle procesu výroby, kdy pivo po kvašení měsíc a déle leží.

Třináctistupňová a vyšší piva, doposud označována jako speciální, budou nově silná piva. Piva mezi sedmi a deseti stupni ponesou nadále označení výčepní piva.

Další novinkou je možnost označit pivo kromě skupin takzvanými pivními styly. Jde třeba o ALE, stout, IPA, APA či porter. Styl piva tak vyjadřuje především obvyklý způsob produkce a složení piva, který respektuje postupy v tradičních oblastech výroby.

Návrh vyhlášky nyní míří do Legislativní rady vlády, poté jej čeká tříměsíční notifikace v Bruselu. Vyhláška začne platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Výrobci tak podle ministerstva zemědělství budou mít dostatek času připravit se na změny ve značení piva, včetně možnosti doprodání výrobků uvedených na trh před účinností vyhlášky.

Plná piva budou svrchně kvašené jedenáctky a dvanáctky

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Jedenáctistupňová a dvanáctistupňová spodně kvašená piva se budou nadále nazývat ležáky, svrchně kvašená se budou nazývat plná piva. Třináctistupňová a vyšší se budou označovat za silná piva, dosud se nazývaly speciálními. Piva mezi sedmi a deseti stupni budou nadále výčepní piva. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že na novele příslušné vyhlášky se ministerstvo dohodlo s pivovary.

„Svrchně kvašená piva vznikají jiným technologickým postupem a při jejich výrobě se používá jiný typ kvasinek než u spodně kvašených piv," uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. Nový pojem „plné pivo" se týká přibližně tří procenta celkové produkce piva v Česku, dodal Jurečka.

U piv bude povinné uvádět obsah alkoholu, což v původní verzi vyhlášky ministerstvo nařizovalo pouze u nízkoalkoho­lických piv. Podle novely bude také možné značit pivní styly jako například stout, IPA, APA nebo porter.

Zástupci minipivovarů již dříve upozornili, že některé nelogičnosti přetrvají. Například spodně kvašené pšeničné pivo mezi jedenácti a dvanácti stupni se bude i nadále jmenovat ležák.

Vyhláška přináší i další změny ve značení alkoholických i nealkoholických nápojů. Například u medoviny se začne rozlišovat tradiční a desertní. „Tradiční bude taková medovina, která bude vyráběná tradičním způsobem historicky od 18. století pouze z čistého medu bez dalších přísad," řekl ředitel potravinářského odboru ministerstva Jindřich Fialka. Přesněji by se měly vymezit i složky používané pro výrobu nealkoholických nápojů.

Vyhlášku nyní ministerstvo posílá k posouzení legislativní radě vlády. Poté ji čeká notifikace v Bruselu. Vyhláška by pak měla začít platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Plná piva budou svrchně kvašené jedenáctky a dvanáctky

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:ČTK

Jedenáctistupňová a dvanáctistupňová spodně kvašená piva se budou nadále nazývat ležáky, svrchně kvašená se budou nazývat plná piva. Třináctistupňová a vyšší se budou označovat za silná piva, dosud se nazývaly speciálními. Piva mezi sedmi a deseti stupni budou nadále výčepní piva. Informoval o tom ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) s tím, že na novele příslušné vyhlášky se ministerstvo dohodlo s pivovary.

„Svrchně kvašená piva vznikají jiným technologickým postupem a při jejich výrobě se používá jiný typ kvasinek než u spodně kvašených piv,“ uvedl výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach. Nový pojem „plné pivo“ se týká přibližně tří procenta celkové produkce piva v Česku, dodal Jurečka.

U piv bude povinné uvádět obsah alkoholu, což v původní verzi vyhlášky ministerstvo nařizovalo pouze u nízkoalkoholických piv. Podle novely bude také možné značit pivní styly jako například stout, IPA, APA nebo porter. Zástupci minipivovarů již dříve upozornili, že některé nelogičnosti přetrvají. Například spodně kvašené pšeničné pivo mezi jedenácti a dvanácti stupni se bude i nadále jmenovat ležák.

Medovina bude tradiční a desertní
Vyhláška přináší i další změny ve značení alkoholických i nealkoholických nápojů. Například u medoviny se začne rozlišovat tradiční a desertní. „Tradiční bude taková medovina, která bude vyráběná tradičním způsobem historicky od 18. století pouze z čistého medu bez dalších přísad,“ řekl ředitel potravinářského odboru ministerstva Jindřich Fialka. Přesněji by se měly vymezit i složky používané pro výrobu nealkoholických nápojů.

Vyhlášku nyní ministerstvo posílá k posouzení legislativní radě vlády. Poté ji čeká notifikace v Bruselu. Vyhláška by pak měla začít platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Ležák nové jméno nedostane, potvrdil Jurečka. Plná piva budou svrchně kvašené

Publikováno:před rokemZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTK

Ležáky definitivně zůstanou ležáky. Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes oznámil, jak bude vypadat definitivní podoba nové vyhlášky, která upraví pojmenování piv. Svrchně kvašená piva se budou nazývat plná piva. Třináctistupňová a vyšší se budou nově označovat za silná piva.

Jedenáctistupňová a dvanáctistupňová spodně kvašená piva budou nadále ležáky, potvrdilo ministerstvo zemědělství.

Svrchně kvašená se budou nazývat plná piva. Třináctistupňová a vyšší se budou označovat za silná piva, dosud se nazývala speciálními. Piva mezi sedmi a deseti stupni budou nadále výčepní piva.

Na novele vyhlášky se resort domluvil s pivovary, oznámil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Jde přibližně o tři procenta celkové produkce piva v ČR," řekl o novém pojmu plných piv Jurečka.

"Svrchně kvašená piva vznikají jiným technologickým postupem a při jejich výrobě se používá jiný typ kvasinek než u spodně kvašených piv," dodal výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Vladimír Balach.

Svrchně a spodně kvašená piva se liší výrobními postupy - například teplotou, při které vznikají, nebo právě použitými kvasinkami. Označení ležák vzniklo podle procesu výroby, kdy pivo po kvašení měsíc a déle leží.

Podle novely bude také možné značit pivní styly jako například ale, stout, IPA, APA nebo porter.

Změnu přinese ministerská vyhláška, kterou nyní ministerstvo posílá k posouzení legislativní radě vlády. Poté ji čeká notifikace v Bruselu. Vyhláška by pak měla začít platit devět měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.17.08.2017 07:355.314/5.314