Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Začal Oktoberfest. Pivo je dražší, bezpečnostních opatření více

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Slavnostním naražením prvního sudu začal dnes v poledne 183. ročník mnichovského Oktoberfestu. I přes zvýšená bezpečnostní opatření očekávají pořadatelé největšího světového pivního festivalu kolem šesti milionů návštěvníků. Piva, které se nedá pořídit za méně než 10,4 eura (asi 280 Kč) za jeden litrový máz, by se mělo spotřebovat asi sedm milionů litrů.

Mnichovský primátora Dieter Reiter podle tradice narazil první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Na dva údery zarazil pípu dřevěnou palicí do sudu, a pak už mohl zvolat "O'zapft is!" (Je naraženo). Další slavnostní povinností Reitera byl přípitek se šéfem bavorské vlády Horstem Seehoferem, během něhož už stanem zněla oblíbená píseň pivních festivalů Ein Prosit (Na zdraví).

I přes deštivé počasí si dnes dopoledne do areálu Tereziánské louky v bavorské metropoli našly cestu desetitisíce lidí, řada z nich v tradičních krojích - ženy v pestrobarevných dirndlech a muži v kožených kalhotách. Podle pozorovatelů je ale návštěvníků v prvních hodinách Oktoberfestu méně než obvykle. O nižším počtu rezervací před festivalem informovali také mnichovští hoteliéři.

Vedle nepříznivého počasí to může souviset i s obavami z možných útoků, které v Bavorsku panují po dvojici teroristických atentátů z léta a zejména po útoku, při němž osmnáctiletý Němec s íránskými kořeny přímo v Mnichově zabil devět lidí a posléze i sebe. I když německá policie nemá žádné indicie o možném útoku na Oktoberfest, bezpečnostní opatření se na něm citelně zvýšila.

Bezpečnostní opatření
První rozdíl oproti předchozím letům poznají návštěvníci na první pohled: plot, který poprvé uzavřel celý prostor Tereziánské louky. Druhou změnu hosté pocítí při vstupu do areálu, kam si tentokrát nemohou vzít batohy nebo velké tašky. Čeká je také bezpečnostní kontrola. Té se, jak na webu festivalu píší pořadatelé, nevyhnou ani dětské kočárky.

U vchodů a v areálu Oktoberfestu, na němž v roce 1980 bomba pravicového radikála zabila 13 lidí, má policie 29 bezpečnostních kamer. Samotných policistů je nasazeno o stovku více než obvykle - celkem kolem 600, včetně dvou tuctů specialistů na drobné krádeže.

Přes zvýšená bezpečnostní opatření pořadatelé věří, že si návštěvníci z celého světa festival užijí. Čekají na ně atrakce jako kolotoče nebo horské dráhy, pochutiny v podobě preclíků, klobás nebo grilovaných kuřat a především nekonečné množství piva. To je zase o něco dražší než loni a návštěvníci za takzvaný máz, tedy litrovou sklenici, dají 10,4 až 10,7 eura.

Pivo mohou návštěvníci vychutnávat mimo jiné ve čtrnácti velkokapacitních pivních stanech, do nichž se dohromady vejde na 120.000 hostů, nebo ve více než dvou desítkách menších stanů s kapacitou v řádu stovek lidí. Chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu je k dostání každý všední den od 10:00 do 22:30 SELČ. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve. Pivní stany zavírají každý den půlhodinu před půlnocí.

Počátek pivních slavností spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

Samotný festival se postupně proměnil v obří komerční a podle některých kritiků také kýčovitý podnik, během něhož hosté každoročně utratí stovky milionů eur.

Oktoberfest začal! Tuplák za 280 korun, 6 milionů lidí a přes 7 milionů litrů piva!

Publikováno:před rokemZdroj:Bleskově.cz

V bavorském Mnichově začal dnes slavnostním naražením prvního sudu 183. ročník tradičního Oktoberfestu. Na největší světový pivní festival bude letos v oploceném areálu Tereziánské louky dohlížet více policistů i kamer. Důvodem je možná hrozba teroristického útoku.

Návštěvníky, kterých i v tomto roce pořadatelé očekávají na šest milionů, tradičně čeká především pestrá směs atrakcí, hudby a piva.

Pivo budou moci návštěvníci vychutnávat mimo jiné ve čtrnácti velkokapacitních pivních stanech, do nichž se dohromady vejde na 120 000 hostů, nebo více než dvou desítkách menších stanů s kapacitou v řádu stovek lidí.

Chmelový nápoj tradičních mnichovských pivovarů bude k dostání každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Zlatavý mok bude letos zase o něco dražší než loni a návštěvníci za takzvaný máz, tedy litrovou sklenici, dají 10,40 až 10,70 eura (281 až 289 korun). I přes stoupající cenu - loni se litr piva dal pořídit za 10,10 eura - pořadatelé očekávají spotřebu kolem sedmi milionů litrů.

Festival letos čekají přísnější bezpečnostní opatření. Návštěvníci se do areálu nedostanou s batohem ani taškou o objemu větším než tři litry. Pijany bude střežit až 450 bezpečnostních pracovníků.

Oktoberfest je největší pivní slavností světa. Loni na něj zavítalo 5,9 milionu návštěvníků, kteří vypili 7,3 milionu litrů piva. Letošní ročník pivní slavnosti skončí 3. října.

V Mnichově začal Oktoberfest. Letos s přísnějšími bezpečnostními opatřeními

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

V bavorském Mnichově začal slavnostním naražením prvního sudu v pravé poledne 183. ročník tradičního Oktoberfestu. Na největší světový pivní festival bude letos v oploceném areálu Tereziánské louky dohlížet více policistů i kamer.

Návštěvníky, kterých i v tomto roce pořadatelé očekávají na šest milionů, ale tradičně čeká především pestrá směs atrakcí, hudby a piva.

Mnichovský primátor Dieter Reiter podle tradice narazil první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů.

Na dva údery zarazil pípu dřevěnou palicí do sudu, a pak už mohl zvolat „O’zapft is!“ (Je naraženo). Další slavnostní povinností Reitera byl přípitek se šéfem bavorské vlády Horstem Seehoferem, během něhož už stanem zněla oblíbená píseň pivních festivalů Ein Prosit (Na zdraví).

I přes deštivé počasí si v sobotu dopoledne do areálu Tereziánské louky v bavorské metropoli našly cestu desetitisíce lidí, řada z nich v tradičních krojích - ženy v pestrobarevných dirndlech a muži v kožených kalhotách. Podle pozorovatelů je ale návštěvníků v prvních hodinách Oktoberfestu méně než obvykle. O nižším počtu rezervací před festivalem informovali také mnichovští hoteliéři.

Pivo budou moci návštěvníci vychutnávat mimo jiné ve čtrnácti velkokapacitních pivních stanech, do nichž se dohromady vejde na 120 tisíc hostů, nebo více než dvou desítkách menších stanů s kapacitou v řádu stovek lidí.

Chmelový nápoj tradičních mnichovských pivovarů bude k dostání každý všední den od 10:00 do 22:30 SELČ. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

U vchodů a v areálu Oktoberfestu, na němž v roce 1980 bomba pravicového radikála zabila 13 lidí, má policie 29 bezpečnostních kamer. Samotných policistů je nasazeno o stovku více než obvykle - celkem kolem 600, včetně dvou tuctů specialistů na drobné krádeže.

Zlatavý mok bude letos zase o něco dražší než loni a návštěvníci za takzvaný máz, tedy litrovou sklenici, dají 10,40 až 10,70 eura (281 až 289 korun). I přes stoupající cenu - loni se litr piva dal pořídit za 10,10 eura - pořadatelé očekávají spotřebu kolem sedmi milionů litrů.

Festival letos čekají přísnější bezpečnostní opatření. Návštěvníci se do areálu nedostanou s batohem ani taškou o objemu větším než tři litry. Pijany bude střežit až 450 bezpečnostních pracovníků.

Oktoberfest je největší pivní slavností světa. Loni na něj zavítalo 5,9 milionu návštěvníků, kteří vypili 7,3 milionu litrů piva. Letošní ročník pivní slavnosti skončí 3. října.

Začal Oktoberfest. Pivo je dražší, bezpečnostních opatření více

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Slavnostním naražením prvního sudu začal v sobotu v poledne 183. ročník mnichovského Oktoberfestu. I přes zvýšená bezpečnostní opatření očekávají pořadatelé největšího světového pivního festivalu kolem šesti milionů návštěvníků. Piva, které se nedá pořídit za méně než 10,4 eura (asi 280 korun) za jeden litrový máz, by se mělo spotřebovat asi sedm milionů litrů.

Mnichovský primátora Dieter Reiter podle tradice narazil první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Na dva údery zarazil pípu dřevěnou palicí do sudu, a pak už mohl zvolat „O’zapft is!“ (Je naraženo). Další slavnostní povinností Reitera byl přípitek se šéfem bavorské vlády Horstem Seehoferem, během něhož už stanem zněla oblíbená píseň pivních festivalů Ein Prosit (Na zdraví).

I přes deštivé počasí si v sobotu dopoledne do areálu Tereziánské louky v bavorské metropoli našly cestu desetitisíce lidí, řada z nich v tradičních krojích - ženy v pestrobarevných dirndlech a muži v kožených kalhotách. Podle pozorovatelů je ale návštěvníků v prvních hodinách Oktoberfestu méně než obvykle. O nižším počtu rezervací před festivalem informovali také mnichovští hoteliéři.

Vedle nepříznivého počasí to může souviset i s obavami z možných útoků, které v Bavorsku panují po dvojici teroristických atentátů z léta a zejména po útoku, při němž osmnáctiletý Němec s íránskými kořeny přímo v Mnichově zabil devět lidí a posléze i sebe. I když německá policie nemá žádné indicie o možném útoku na Oktoberfest, bezpečnostní opatření se na něm citelně zvýšila.

První rozdíl oproti předchozím letům poznají návštěvníci na první pohled: plot, který poprvé uzavřel celý prostor Tereziánské louky. Druhou změnu hosté pocítí při vstupu do areálu, kam si tentokrát nemohou vzít batohy nebo velké tašky. Čeká je také bezpečnostní kontrola. Té se, jak na webu festivalu píší pořadatelé, nevyhnou ani dětské kočárky.

U vchodů a v areálu Oktoberfestu, na němž v roce 1980 bomba pravicového radikála zabila 13 lidí, má policie 29 bezpečnostních kamer. Samotných policistů je nasazeno o stovku více než obvykle - celkem kolem 600, včetně dvou tuctů specialistů na drobné krádeže.

Přes zvýšená bezpečnostní opatření pořadatelé věří, že si návštěvníci z celého světa festival užijí. Čekají na ně atrakce jako kolotoče nebo horské dráhy, pochutiny v podobě preclíků, klobás nebo grilovaných kuřat a především nekonečné množství piva. To bude zase o něco dražší než loni a návštěvníci za takzvaný máz, tedy litrovou sklenici, dají 10,4 až 10,7 eura.

Oktoberfest začal za zvýšených bezpečnostních opatření, pivo je dražší

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.cz

Slavnostním naražením prvního sudu začal v sobotu v poledne 183. ročník mnichovského Oktoberfestu. Na největší světový pivní festival bude letos v oploceném areálu Tereziánské louky dohlížet více policistů i kamer.

Mnichovský primátora Dieter Reiter podle tradice narazil první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Na dva údery zarazil pípu dřevěnou palicí do sudu, a pak už mohl zvolat "O'zapft is!" (Je naraženo). Další slavnostní povinností Reitera byl přípitek se šéfem bavorské vlády Horstem Seehoferem, během něhož už stanem zněla oblíbená píseň pivních festivalů Ein Prosit (Na zdraví).

Návštěvníky, kterých i v tomto roce pořadatelé očekávají na šest miliónů, ale tradičně čeká především pestrá směs atrakcí, hudby a piva.

Za litr piva téměř tři stovky
Pivo budou moci návštěvníci vychutnávat mimo jiné ve čtrnácti velkokapacitních pivních stanech, do nichž se dohromady vejde na 120 000 hostů, nebo více než dvou desítkách menších stanů s kapacitou v řádu stovek lidí. Chmelový nápoj tradičních mnichovských pivovarů bude k dostání každý všední den od 10:00 do 22:30 SELČ. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Zlatavý mok bude letos zase o něco dražší než loni a návštěvníci za takzvaný máz, tedy litrovou sklenici, dají 10,40 až 10,70 eura (281 až 289 korun). I přes stoupající cenu - loni se litr piva dal pořídit za 10,10 eura - pořadatelé očekávají spotřebu kolem sedmi miliónů litrů.

Je kralupský pivovar rájem bezdomovců a narkomanů?

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Zuzana ZelenkováKralupy

Kralupy se neustále holedbají tím, jak se tady buduje. A přitom přímo na náměstí stojí rozpadlý pivovar. Pojďte se na něj podívat!

Kralupy v poslední době neustále budují a rekonstruují. Nejvíce oprav v současnosti probíhá na náměstí. To je momentálně celé rozkopané. Navíc se tady nechalo zchátrat několik budov. Například hotel Praha, jehož demolice začala minulé pondělí, nebo budova pivovaru. "Je to velká škoda, pamatuji si dobu jak si lidé vozívali pivo z Kralup až do jižních Čech," říká místní obyvatel Josef Janda.

Pivovar je zavřený již řadu let. Když jsem místo obhlížela a fotila, tak mne nejvíce zaujalo, že budova není nijak zabezpečena proti nevítaným návštěvníkům. Nejrůznější vstupy a dveře nejsou uzavřené, ani na nich nevisí žádné zámky. Jakýkoli nevítaný host se sem tedy velmi jednoduše dostane. Stává se snad pivovar rájem bezdomovců a narkomanů?

Haldy nepořádku by napovídaly, že určitě ano. V jedné jeho části dokonce sídlí stáčírna. To ale budově nijak nepomáhá. Pivovar je stále prázdný, nevyužívaný a rozpadající se. Stojí v těsné blízkosti zmíněného hotelu Praha. Ani ten nebyl v tak havarijním stavu jako pivovar a přes to se pod ním prodaly pozemky a v současné době bude zbourán.

Respektive bude zbourán do konce listopadu. Takže všechny práce zaberou 2 měsíce. Bouračku navíc financuje ministerstvo pro místní rozvoj.

Co o pivovaru říkají stránky města Kralupy?
V 15. a 16. století se šlechta pouštěla do podnikání a zakládala na svých panstvích nejprve velkostatky a později podniky, zaměřené na zpracování vypěstované zemědělské produkce. K nejčastějším patřily pivovary. Takový pivovárek je doložen k r. 1540 v Mikovicích na panství Boryňů ze Lhoty. Byl umístěn v panském dvoře (byl situován přibližně v prostoru dnešní benzínové pumpy). Potřebný chmel se pěstoval v blízkém okolí, jedna z chmelnic byla přímo nad dvorem. Vyrobené pivo musely odebírat krčmy a poddaní v Mikovicích a dalších obcích panství, např. v Lobči, Dolanech a Otvovicích. Pivovar byl zrušen v r. 1772. Další vrchnostenský pivovárek byl doložen od r. 1640 v nedaleké obci Olovnice.

Tento pivovar patřil nejprve místní šlechtě a pak císařské komoře, tedy Habsburkům a jako veškerý jejich majetek na území Československa byl v r. 1918 zestátněn. Vyráběl pivo označené „Olovnické tmavé“ a „Olovnické světlé“. Byl zrušen v r. 1950. Podle pamětníků bylo zdejší pivo v okolí díky kvalitní vodě oblíbené. Pozdně barokní objekt bývalého pivovaru je v Olovnici zachován dodnes. Také v Nelahozevsi a Veltrusech měla vrchnost (Lobkovické a Chotkové) svoje zámecké pivovary, které byly oba dva zrušeny v poslední třetině 19. stol. Ve vzdálenějším okolí byly pivovary například v obci Vepřek (v 17. stol., patřil církvi) a Odolena Voda (v provozu do r. 1892).

Ve vlastních Kralupech založil v roce 1872 přímo v centru města pan Josef Fischer (židovského původu) Kralupský parostrojní pivovar. Vyráběl pivo označené Bohemia 8o, 10o a12o, a slad, který byl vyvážen do Švýcarska, Holandska a Lucemburska. Roční produkce v té době činila asi 32 tis. hl. piva a 190 vagonů sladu. Po vypuknutí 2. světové války Fischerovi emigrovali do USA, pivovar sice zůstal za války v provozu, ale vyráběl jen 4o pivo. V roce 1945 přebírají Fischerovi pivovar zpět, ten je jim však v r. 1948 znárodněn a přičleněn nejprve k pivovaru Krušovice a později v r. 1954 ke Středočeským pivovarům. V té době se vařilo ročně kolem 75 tis. hl. piva pod značkami Bohemia a Vltavan. V roce 1979 se ruší výroba piva a závod začíná kromě sladu produkovat nealkoholické nápoje.

Pilsner Fest zve do pivovaru v sobotu 1. října. Zahrají Chinaski, zazpívá Miro Žbirka

Publikováno:před rokemZdroj:Region PlzeňPrazdroj

Sládek Josef Groll byl tím, kdo poprvé brilantně spojil výjimečnou plzeňskou vodu z podzemních pramenů, hořký žatecký chmel nazývaný poloraný červeňák a světlý ječný slad, aby dal vzniknout jedinečnému pivu se zlatavou zářivou barvou a sněhobílou pěnou s říznou a znamenitou chutí, jakou dosud svět nepoznal.

Tento výjimečný okamžik, který se odehrál před 174 lety, připomene tradiční Pilsner Fest. Protože se oslava zrodu zlatého ležáku Pilsner Urquell slaví v co nejbližším termínu od výročí 5. října 1842, kdy byla uvařena jeho první várka, připadne letos narozeninová oslava na sobotu 1. října 2016. Začne v 11:00.

Pilsner Fest je neodmyslitelně spojen s areálem pivovaru Plzeňského Prazdroje a patří k nejnavštěvovanějším festivalům u nás - vloni na něj zavítalo přes 50 tisíc lidí. Středem pozornosti vyhlášeného festivalu se tak letos stane stejně jako vždy jediný plzeňský originál Pilsner Urquell – zakladatel všech spodně kvašených piv, oblíbených a rozšířených po celém světě. Na jeho počest přijme otevřená náruč plzeňského pivovaru tisíce návštěvníků, kteří mohou zažít autentickou pivovarskou atmosféru, ale taky si užít spoustu kvalitní gastronomie a bohatý program v doprovodu významných osobností, které uchovávají tradiční pivovarská řemesla a už po generace dělají plzeňský ležák tím, čím je.

Stejně jako vloni neskončí oslavy originálního plzeňského ležáku pouze Pilsner Festem. Na festivalový den totiž navážou ještě regionální slavnosti po celé zemi, které taktéž připomenou jeho 174. výročí. V říjnu a listopadu budou vybrané restaurace a pivnice čepovat nefiltrovaný Pilsner Urquell ze stylového dřevěného sudu, který do všech koutů ČR přiveze na svém tradičním koňském povozu poslední česká formanka Jana Šůsová za doprovodu plzeňského sládka. Ten bude zodpovědný za jeho slavnostní naražení. Společně s nimi vždy dorazí i putovní hudební kapela, která svůj repertoár podřídí vždy místu oslav.

Oslavy začnou 6. října v pražské pivnici U Pinkasů, což byla první hospody za hranicemi Plzně, kde se plzeňský ležák prvně ochutnal. Plzeňský forman Martin Salzmann, který tehdy vozil různé zboží na trase Plzeň – Praha, totiž v Praze přespával u svého známého krejčího Pinkase. Jednou mu přivezl dvě vědra plzeňského piva, které se od tehdejších nefiltrovaných piv lišilo tím, že vznikalo spodním kvašením, mělo zlatožlutou barvu, sněhobílou pěnu a chutnalo nevídaně. Krejčí Pinkas ho zkusil vyšenkovat a nestačil se divit, jak rychle šlo na odbyt. Šenkýřský pokus ještě párkrát zopakoval a v krátké době vyměnil jehlu s nůžkami za pípu s plzeňským pivem.

Z Prahy se oslavy přesunou ještě do dalších krajských měst České republiky – například Českých Budějovic, Karlových Varů, Brna, Ústí nad Labem, Olomouce, Zlína nebo Ostravy. Zavítají dokonce i do Bratislavy a skončí v Plzni 11. listopadu.

Mnichovský pivní festival Oktoberfest 2016 právě začíná

Publikováno:před rokemZdroj:Blesk.czAutor:ČTK

Slavnostním naražením prvního sudu začne dnes v poledne 183. ročník mnichovského Oktoberfestu. Na největší světový pivní festival bude letos v oploceném areálu Tereziánské louky dohlížet více policistů i kamer. Návštěvníky, kterých i v tomto roce pořadatelé očekávají na šest milionů, ale tradičně čeká především pestrá směs atrakcí, hudby a piva.

Pivo budou moci návštěvníci vychutnávat mimo jiné ve čtrnácti velkokapacitních pivních stanech, do nichž se dohromady vejde na 120 000 hostů, nebo více než dvou desítkách menších stanů s kapacitou v řádu stovek lidí.

Chmelový nápoj tradičních mnichovských pivovarů bude k dostání každý všední den od 10:00 do 22:30 SELČ. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Zlatavý mok bude letos zase o něco dražší než loni a návštěvníci za takzvaný máz, tedy litrovou sklenici, dají 10,40 až 10,70 eura (281 až 289 korun). I přes stoupající cenu – loni se litr piva dal pořídit za 10,10 eura – pořadatelé očekávají spotřebu kolem sedmi milionů litrů.

Český svaz pivovarů a sladoven i letos ocení vynikající osobnosti svého oboru

Publikováno:před rokemZdroj:ČSPSAutor:Martina Ferencová

„Vaření piva je něco mezi uměním a vědou,“ říká emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha, kterého Český svaz pivovarů a sladoven spolu s Jiřím Špringlem ze společnosti Chmel Polepská blata uvede do Síně slávy českého pivovarství a sladařství. Čestnou plaketu českého sládka Františka Ondřeje Poupěte převezme emeritní sládek a předseda představenstva Pivovaru Litovel Miroslav Koutek. Slavnostní předání ocenění se uskuteční 20. září na Svatováclavské slavnosti českého piva.
„Každý rok oceňujeme přední odborníky z našeho pivovarského oboru. I přes veškerý technologický pokrok nesmíme zapomínat na profesionály, kteří dohlížejí na všechny procesy výroby piva. A nikdy nevznikne výjimečné pivo, když se na jeho výrobě nepodílí odborník,“ říká na adresu letošních oceněných předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

Síň slávy českého pivovarství a sladařství
Emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha vařil pivo na varně Prazdroj již v roce 1970. Několik let pak působil jako vedoucí výzkumu a technologického rozvoje v podniku Lachema Kaznějov. V letech 1986 až 1992 zastával funkci hlavního sládka Plzeňského Prazdroje. Další roky působil jako manažer kvality a obchodní sládek. Nyní je konzultantem a emeritním sládkem plzeňského pivovaru. Ke svému ocenění uvádí: „Rodina pivovarských je svým způsobem unikátní. Doma i celosvětově má přátelský a pohostinný charakter. Možná, že něco podobného je i ve vinařství, ale pochybuji, že stejný duch, který panuje v oboru pivovarském, panuje ve strojírenství nebo mlékárenském průmyslu.“
Pavel Průcha je členem Chemické a Biochemické Společnosti při Akademii věd ČR, byl členem americké Society of Brewing Chemists a Master Brewers Association of the Americas. Publikoval v domácích i zahraničních časopisech a přednášel na mnoha domácích i zahraničních pivovarnických a sladařských kongresech.
Dalším oceněným je Jiří Špringl ze společnosti Chmel Polepská blata. Jeho oborem je pěstování chmele, konkrétně poloraného žateckého tradičního červeňáku v té nejvyšší kvalitě. „Dlouhodobě se zasazujeme o zachování původních neozdravených odrůd žateckého poloraného červeňáku. Chmel z této oblasti má nenapodobitelnou charakteristickou vůni, i proto je velmi ceněnou a vyhledávanou surovinou,“ říká Špringl.
Jiří Špringl začínal v roce 1970 v Jednotném zemědělském družstvu v Polepech jako agronom chmelař. V roce 2002 transformoval družstvo do společnosti Chmel Polepská blata a začal se věnovat výhradně pěstování chmele. Ze společnosti vybudoval stabilní a prosperující podnik. V roce 1997 byl oceněn za svůj dlouhodobý přínos v oblasti pěstování chmele mezinárodním řádem chmelového rytíře.
Do Síně slávy českého pivovarství a sladařství jsou každoročně uváděny významné osobnosti pivovarsko-sladařského oboru. Toto nejvyšší ocenění je odměnou těm, kteří svými znalostmi, schopnostmi, vysokou odborností i pracovitostí a morálním příkladem přispěli k tomu, že pivovarnictví spolu se sladařstvím, chmelařstvím a pěstitelstvím se stalo nedílnou součástí společnosti, kultury a profesního věhlasu v České republice.

Cena českého sládka F. O. Poupěte
Čestnou plaketu Františka Ondřeje Poupěte převezme Miroslav Koutek z Pivovaru Litovel. „Moje profesní dráha je úzce spojená s pivovarem v Litovli. Začínal jsem v něm od píky. Třináct let jsem zastával funkci sládka. V roce 1992 jsem byl jmenován do funkce výkonného ředitele, kterou jsem vykonával skoro devatenáct let,“ říká Miroslav Koutek.
Miroslav Koutek nastoupil v roce 1971 na Zemědělskou učňovskou školu v Litovli, kde se učil oboru sladovník, po roce přestoupil na Střední průmyslovou školu potravinářských technologií do Prahy a vystudoval obor pivovarnictví. Po ukončení školy působil v Pivovaru Litovel jako mistr výroby i sladmistr. Již ve svých 25 letech byl jmenován sládkem pivovaru, nejmladším v tehdejším Československu.
Koutek se zasadil o znovuotevření učňovského oboru pivovarník – sladovník na SOŠ v Litovli, z nějž v letošním roce vyšli první učni. Prokázal také svůj dlouholetý vztah k historii pivovarnictví, když v roce 1988 inicioval vybudování první stálé historické muzeální expozice pivovarnictví na Moravě pod názvem Pivovar Litovel – historie a současnost.
Cenu F. O. Poupěte uděluje od roku 2012 každoročně Český svaz pivovarů a sladoven vynikajícím profesionálům v pivovarském oboru. Jedná se o ocenění za mimořádný přínos českému pivovarství, sladařství a jeho návazným odvětvím, včetně počinu z oblasti vědy a výzkumu.

Na problémy s brněnskou vodou reagovaly i některé pivovary

Publikováno:před rokemZdroj:MedNEWSAutor:Filip Vrána

Na problémy s brněnskou vodou, která se musí pro pití převařovat, reagovaly i některé pivovary. Například Starobrno, které vodu z vodovodu standardně ošetřuje kvůli její tvrdosti, aktuálně přidalo dezinfekci. Ve Starobrnu také posílili mikrobiologickou kontrolu o nové a častější rozbory a zaměstnancům dávají balenou vodu. Žebětínský minipivovar Richard raději měnil filtr. Sládci ale upozorňují na to, že pivo je pro konzumenty velice bezpečné díky sterilizaci při jeho výrobě.

Podle ředitele a vrchního sládka pivovaru Starobrno Ondřeje Kouckého je pivo ošetřené už při vaření ve varně a následně je ještě jako finální produkt před plněním do obalů ošetřeno mikrofiltrací nebo pasterizací. "Obě metody odstraní nebo usmrtí případně přítomné mikroorganismy," řekl dnes ČTK Koucký.

Potvrdil to i sládek minipivovaru Hauskrecht. "Při výrobě piva dochází k povařování rmutů a závěrečnému devadesátiminutovému vaření mladiny, což dostačuje na stoprocentní sterilitu. Proto jedeme bez omezení a žádných technologických úprav," uvedl Petr Hauskrecht.

Podle jednatele minipivovaru Lucky Bastard Jana Grmely je aktuálně problémem oplachová voda pro čištění zařízení a lahví či sudů. Provoz do vyřešení situace zatím pozastavil veškeré čistící operace vyžadující následný oplach pitnou vodou. Hygienici uvádějí, že voda je vhodná k mytí nádobí.

V minipivovaru Pegas zatím žádná omezení neplánují, týká se to i pivnice. "Jediným omezením je, že v současné době nenabízíme a nepodáváme hostům pitnou vodu z rozvodu vodovodní sítě, pouze vodu balenou. Případná další opatření bychom přijali s ohledem na vývoj situace a další vyjádření Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje," uvedl sládek Jan Rádek.

Minipivovar Richard ihned po informaci o problémech s brněnskou vodou vyměnil filtr na vodu, i když koliformní bakterie to zřejmě podle sládka Milana Trávníčka neodstraní. Jiná opatření minipivovar stejně jako ostatní brněnské pivovary nechystá. "Navíc si myslím, že naše pivo bude jistě zdravější, než balená kupovaná voda. Pokud by byla voda z vodovodního řadu závadnější, jako třeba byla v Praze Dejvicích, tak přistoupíme na náhradní režim a to ten, že by nás musela vykrývat pobočka v Račíně, kde problém s vodou nemají," uvedl sládek minipivovaru Milan Trávníček.

Kvalita vody je při výrobě pěnivého moku jednou z klíčových podmínek. Záznamy z historie to často připomínají. Sládci se často museli vyrovnat i s nedostatkem kvalitní vody. "Jak vyplývá z historických záznamů, bezpečnost piva pro lidskou konzumaci i v případě kontaminované vody se neustále prokazuje již od středověku. Například v dobách cholerových epidemií se onemocnění často vyhýbalo právě pivovarské chase, která tou dobou běžně pila po celý den slabé pivo, a také pijákům piva, kteří čistou vodu nepili," uvedl Koucký.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.04.2018 21:506.160/6.160