Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Prazdroj zdraží pivo v lahvích a plechovkách, rostou ceny hliníku

Publikováno:před měsícemZdroj:EuroZprávy.czAutor:ČTK

Plzeňský Prazdroj od 1. října zvýší ceny lahvového a plechovkového piva v průměru o 3,1 procenta. Zdůvodňuje to růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, letos firma nechává beze změn.

Zdražení se týká všech značek - Pilsner Urquellu, Gambrinusu, Radegastu i Velkopopovického Kozla. Informace, které ČTK zjistila z okruhu obchodního řetězců, potvrdila mluvčí největšího českého pivovaru Jitka Němečková. Podle Prazdroje zdražil hliník, což se dotýká stále populárnějšího balení do plechovek.

Agentura Bloomberg na konci srpna uvedla, že, ceny průmyslových kovů včetně hliníku na londýnské burze rostly již sedmým týdnem za sebou. Je to nejdelší růst od roku 2006, kdy se ceny zvyšovaly devět týdnů za sebou. Investoři kupují hliník kvůli obavám, že opatření Číny, která mají snížit kapacitu a zpřísnit ekologické kontroly, omezí nabídku. Hliník byl nejdražší od února 2013 a zažil letos nejvyšší růst z šesti průmyslových kovů. Od začátku roku cena hliníku vzrostla o 24 procent.

Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, letos Prazdroj nechává beze změn. "Věříme, že tím podpoříme českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací, kteří se v posledních měsících museli vyrovnat s významnými změnami kvůli řadě nových regulatorních opatření," uvedla Němečková.

Zdražení Prazdroje v minulých letech kopírovala většina českých pivovarů. Nyní však o konkrétním zdražování nehovoří, ale ani ho do budoucna nevylučují.

Marketingový ředitel Heineken ČR dnes ČTK sdělil, že jako trojka na trhu Heineken pozorně sleduje cenovou strategii klíčových hráčů na trhu. "Jakým způsobem zareagujeme na ohlášené zvyšování cen ze strany Asahi, bude předmětem jednání našeho managementu. Jeho rozhodnutí nebudeme v této chvíli předjímat," uvedl.

"Pokud je mi známo, teď zdražení oznamovat nebudeme. Nevylučuji, že se to v následujících týdnech nebo měsících nestane, k úpravám dochází průběžně," řekl ČTK ředitel marketingu skupiny Pivovary Lobkowicz Group Jan Novák. Podle mluvčího Budějovického Budvaru Petra Samce má pivovar v majetku státu nezávislou cenovou politiku.

Obdobně reagovaly i Pivovary Staropramen, které u případné změny cen svých produktů chtějí nejdřív informovat obchodní partnery přímou cestou, a nikoli přes média.

Dny českého piva budou letos ve znamení speciálů

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Celonárodní svátek čepovaného piva, který mimo jiné oslavuje i unikum tradiční české hospody, se nezadržitelně blíží. Již pátý ročník Dnů českého piva proběhne od 27. září do 1. října a největším lákadlem pro milovníky zlatavého moku budou ochutnávky pivních speciálů. Uvaří je zapojené pivovary k příležitosti oslav svátku Sv. Václava. Právě on je již od dob Karla IV. patronem českého piva.

Dny českého piva pořádá Český svaz pivovarů a sladoven pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky. Kromě několika jedinečných speciálů budou věnovány samotným hospodám a hospodské tradici. „Dny českého piva jsou svátkem všech milovníků piva, hospod a gastronomie. Naším cílem je prostřednictvím této akce podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout a podpořit unikum tradiční české hospody, která je součástí kulturního dědictví - naši národní identity. Není jen o konzumaci čepovaného piva, ale také o sociálním kontaktu, který se v poslední době i díky změně životního stylu vytrácí,“ uvádí František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Podle jeho slov se návštěvníci hospod a restaurací mohou těšit na jedinečnou chuť několika výročních speciálů. Ochutnat první pivo z letošní sklizně chmele bude možné pouze v průběhu oslav Dnů českého piva, tj. na konci září a začátkem října, do vyprodání zásob.

Dny českého piva odstartují v úterý 26. září přípitkem na Svatováclavské slavnosti a symbolickým naražením sudu vítězného ležáku v degustační soutěži České pivo 2017. Do oslav se zapojí desítky pivovarů a minipivovarů. Zúčastněné podniky nabídnou ochutnávky pivních speciálů, pivní menu, setkání se sládky nebo prohlídky pivovarů.

Aktuální informace o Dnech českého piva 2017 budou průběžně aktualizovány na webu www.dnyceskehopiva.cz.

Stáčený Gambrinus, Pilsner i Kozel zdraží. Cena pro výčepy se nezmění

Publikováno:před měsícemZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

Plzeňský Prazdroj od 1. října zvýší ceny lahvového a plechovkového piva v průměru o 3,1 procenta. Zdražení se týká všech značek - Pilsner Urquellu, Gambrinusu, Radegastu i Velkopopovického Kozla. Čepovaná piva pro hospody a restaurace nezdraží.

Změny v cenách potvrdila Jitka Němečková, mluvčí největšího českého pivovaru. Jeho zdražení v minulých letech kopírovala většina českých pivovarů.

Prazdroj zvýšil ceny naposledy loni v říjnu o 3,2 procenta. Letošní zdražení zdůvodňuje růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. Z poslední doby je to například zdražení hliníku, které se dotýká stále populárnějšího balení do plechovek.

Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, letos Prazdroj nechává beze změn. „Věříme, že tím podpoříme českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací, kteří se v posledních měsících museli vyrovnat s významnými změnami kvůli řadě nových regulatorních opatření,“ uvedla Němečková. Prazdroj podle ní silně vnímá, nakolik letos na restaurace a hospody dopadají opatření typu EET a zákaz kouření.

„Vždy přemýšlíme, co uděláme s cenami. Ale pokud je mi známo, teď zdražení oznamovat nebudeme. Nevylučuji, že se to v následujících týdnech nebo měsících nestane, k úpravám dochází průběžně,“ řekl ředitel marketingu skupiny Pivovary Lobkowicz Group Jan Novák. Podle mluvčího Budějovického Budvaru Petra Samce má pivovar v majetku státu nezávislou cenovou politiku. „O případných změnách cen vždy nejprve informujeme naše obchodní partnery,“ dodal Samec.

Obdobně reagovaly i Pivovary Staropramen, které u případné změny cen svých produktů chtějí nejdřív informovat obchodní partnery přímou cestou, a nikoli přes média. „Společnost Pivovary Staropramen k případné úpravě cen svých výrobků přistupuje vždy na základě vlastní analýzy nákladů a dalších vstupů, ne na základě cenové politiky konkurence,“ sdělila mluvčí Denisa Mylbachrová.

Prazdroj loni prodal v ČR a v cizině téměř 11 milionů hektolitrů piva, o necelý milion hektolitrů víc než v roce 2015. Vývoz Pilsneru Urquell vzrostl meziročně o deset procent na 970 000 hektolitrů.

Agentura Bloomberg na konci srpna uvedla, že, ceny průmyslových kovů včetně hliníku na londýnské burze rostly již sedmým týdnem za sebou. Je to nejdelší růst od roku 2006, kdy se ceny zvyšovaly devět týdnů za sebou. Investoři kupují hliník kvůli obavám, že opatření Číny, která mají snížit kapacitu a zpřísnit ekologické kontroly, omezí nabídku. Hliník byl nejdražší od února 2013 a zažil letos nejvyšší růst z šesti průmyslových kovů. Od začátku roku cena hliníku vzrostla o 24 procent.

Světový rekord v přenášení tupláků piva padl o víkendu v Bavorsku

Publikováno:před měsícemZdroj:Deník.czAutor:Jaroslav Krupka

Jedenatřicet tupláků s pivem dokázal v neděli přenést na vzdálenost 40 metrů Oliver Struempfel z Bavorska. Součástí disciplíny bylo i to, že je dokáže sám položit. Dva bohužel vyšplíchl, takže uznáno bylo 29 sklenic. I tak ale překonal vlastní světový rekord z roku 2014.

Tuplák představuje v Bavorsku oblíbenou pivní míru, čítající litr piva. Oliver Stroempfel tak při svém vítězném pokusu nesl víc než 69 kilogramů piva a skla. Pokus mu bohužel nevyšel na sto procent, protože ze dvou sklenic při pokládání piva vyšplíchl. I tak ale zlepšil svůj vlastní světový rekord z roku 2014, který činil 25 tupláků.

"Nejdřív jsem udělal sedmadvacet sklenic, abych si byl jistý. Pak jsem si ale řekl: stačí jich přidat ještě pár a bude to přes třicet. Úplně jsem to bohužel nedotáhl, ale podařilo se mi složit 29 sklenic. Myslím, že to je úžasné," řekl Stroempfel po svém vítězném pokusu agentuře Reuters.

Na nedělní pokus trénoval podle svých slov od února v tělocvičně třikrát až čtyřikrát týdně. "Když nad tím uvažuji, je to asi 200 natrénovaných hodin kvůli čtyřiceti vteřinám chůze," sdělil Reuters s úsměvem světový rekordman.

V Bavorsku je pivo nejoblíbenějším nápojem, jehož obliba zde předčí i popularitu piva v Česku. Oblast na jihovýchodě Německa, sousedící s českými hranicemi, je také dějištěm světově největšího pivního festivalu Oktoberfest, jehož letošní ročník se má konat od 16. září do 3. října.

Plzeňský prazdroj zdražuje. Následovat ho mohou i další pivovary

Publikováno:před měsícemZdroj:E15.czAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský Prazdroj od 1. října zvýší ceny lahvového a plechovkového piva v průměru o 3,1 procenta. Zdražení se týká všech značek - Pilsner Urquellu, Gambrinusu, Radegastu i Velkopopovického Kozla. Čepovaná piva pro hospody a restaurace nezdraží. Zdražení Prazdroje v minulých letech kopírovala většina českých pivovarů.

Plzeňský Prazdroj zvýšil ceny naposledy loni v říjnu o 3,2 procenta. Letošní zdražení zdůvodňuje růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. Z poslední doby je to například zdražení hliníku, které se dotýká stále populárnějšího balení do plechovek.

Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, letos Prazdroj nechává beze změn. "Věříme, že tím podpoříme českou pivní kulturu a provozovatele hospod a restaurací, kteří se v posledních měsících museli vyrovnat s významnými změnami kvůli řadě nových regulatorních opatření," uvedla mluvčí největšího českého pivovaru Jitka Němečková.

Prazdroj podle ní silně vnímá, nakolik letos na restaurace a hospody dopadají opatření typu EET a zákaz kouření.

Prazdroj loni prodal v České republice a v cizině téměř 11 milionů hektolitrů piva, o necelý milion hektolitrů víc než v roce 2015. Vývoz Pilsneru Urquell vzrostl meziročně o deset procent na 970 tisíc hektolitrů.

Pivní bratrstva i tripel. Obří belgická přehlídka nabízí stovky druhů zlatavého moku

Publikováno:před měsícemZdroj:Rozhlas.czAutor:Filip Nerad

Belgický pivní víkend je pro Belgičany tím, čím je pro Němce mnichovský Oktoberfest. Belgičané vaří přes patnáct set druhů piva a místní pivovarnictví se dokonce dostalo na seznam kulturního dědictví UNESCO. Za řízných tónů dechové kapely vyráží každoročně na bruselské Velké náměstí průvod historických pivovarských vozů. K vidění jsou vozy tažené koňmi i automobiloví veteráni.

„Oktoberfest je velký festival, kde se pije spoustu piva. Tady je to mnohem více o setkávání lidí, kteří o pivu něco vědí a mluví o něm. Na Oktoberfestu se mluví o všem možném, jen ne o pivu. A to je ten zásadní rozdíl," srovnává oba festivaly Roland de Wolf, který Belgický pivní víkend navštěvuje již tradičně.

I když je tato přehlídka v porovnání s mnichovským pivním svátkem výrazně menší a mladší, také ona si potrpí na historické tradice. Potkat tu můžete třeba sládky v dlouhých bílých zástěrách a vestách, vyzdobených odznaky a medailemi pivovarnických svazů.

„Tady na krku mám znak našeho bratrstva piva Faro. Jsem jeho velmistrem. Je na něm pivovarská lopata, sud, korbel a samozřejmě meč velmistra," popisuje Michel Torisaen. Faro je jedna z belgických pivních specialit. Spontánně kvašené pivo dokvášené cukrem.

V desítkách bílých stanů uprostřed zaplněného Velkého náměstí je možné ochutnat nepřeberné množství piv. Nechybí ani silná klášterní trapistická piva nebo ovocné speciály. „My jsme letos přivezli deset druhů a všechny tu mohou návštěvníci ochutnat," říká Patricia, která čepuje nabízený sortiment rodinného pivovaru Martens.

Na pivní festival do Bruselu nepřijíždí jen ti, kteří chtějí ochutnat různé pivní speciality, ale také lidé z oboru, kteří chtějí zjistit, co nabízí konkurence. „Snažím se tu trochu přiučit, hlavně co se týče chuti a barvy piva. Já sám vařím převážně suchá a hořká piva," říká jeden z návštěvníků, Francois.

Plzeňský Prazdroj zdražuje pivo

Publikováno:před měsícemZdroj:Novinky.czAutor:ČTK

Plzeňský Prazdroj od 1. října zvýší ceny lahvového a plechovkového piva v průměru o 3,1 procenta. Zdražení se týká všech značek - Pilsner Urquellu, Gambrinusu, Radegastu i Velkopopovického Kozla. Čepovaná piva pro hospody a restaurace nezdraží. Informace potvrdila mluvčí prazdroje Jitka Němečková.

Zdražení prazdroje v minulých letech kopírovala většina českých pivovarů.

Prazdroj zvýšil ceny naposledy loni v říjnu o 3,2 procenta. Letošní zdražení zdůvodňuje růstem nákladů na výrobu, balení a distribuci. Z poslední doby je to například zdražení hliníku, které se dotýká stále populárnějšího balení do plechovek.

Ceny piva pro restaurace, tedy v tancích a sudech, letos Prazdroj nechává beze změn. Prazdroj podle Němečkové silně vnímá, nakolik letos na restaurace a hospody dopadají opatření typu EET a zákaz kouření.

Prazdroj loni prodal v Česku a zahraničí téměř 11 miliónů hektolitrů piva, o necelý milión hektolitrů více než v roce 2015. Vývoz Pilsneru Urquell vzrostl meziročně o deset procent na 970 tisíc hektolitrů.

Českou pivovarnickou jedničku nedávno koupila japonská společnost Asahi Group Holdings Ltd od koncernu Anheuser-Bush (AB InBev) společně s dalšími evropskými pivovary skupiny SABMiller. Transakce se pohybovala kolem částky 900 miliard jenů (téměř 200 miliard korun).

Jen ať si cucne. Škodí, nebo neškodí trochu piva dětem?

Publikováno:před měsícemZdroj:Vitalia.czAutor:Helena Singerová

Česká společnost je silně proalkoholově zaměřená. Roky hájíme přední příčky v jeho konzumaci mezi ostatními státy, a snad jsme na to i pyšní. Pití i poměrně vysokých dávek alkoholu se považuje za normální. Vidí to i naše děti, kterým navíc nabízíme cucnutí piva po obědě… prý je to dobré na trávení a vlastně se nic neděje. Je to pravda?

Jen ať si dají
„Moje tchyně při každé příležitosti nabídne dceři pivo, a to i přes naše výslovné zákazy. Její desetiletý vnuk totiž dostává po nedělním obědě zcela pravidelně dvě deci a jeho rodičům to nevadí,“ řeší v internetové diskusi matka malého dítěte, zda je „blázen“ ona, nebo jejich babička. Následuje mnoho reakcí, které matku ubezpečují v tom, že jsou s ní a to, co se děje její dceři, je nepřípustné. Následuje i mnoho dalších příspěvků, kde se dočtete, že paní není zdaleka jediná: „Mým dětem je tři a pět let a děda jim rovněž nabízí po obědě pivo. Sice je to jen několikrát do roka a je to sotva deci, ale mně se to moc nelíbí,“ uvádí další účastník diskuse.

Možná i vám, když jste byli malí, dávali rodiče olíznout pěnu. Možná ji stejně nabízíte svým dětem nebo vnoučatům. Možná i vy jste se setkali s názorem, že trocha piva po obědě je i malým dětem prospěšná.

Alkohol dokonce doporučují i někteří lékaři: „Nealkoholické pivo je prý dobré na nechutenství. Pediatrička to mé známé poradila, když jí malá odmítala jíst, klidně půl skleničky,“ svěřuje se další uživatelka internetové diskuse.

Pivo je dobré na trávení. To sice ano…
Proč vlastně někdo nabízí i docela malým dětem trochu piva? Tady je několik používaných argumentů: Pivo je dobré na trávení. Pivo má v sobě mnoho vitaminů a dalších prospěšných látek. Pivo je lepší než limonáda.

Všechno je to pravda, tak proč jsou někteří rodiče tak zděšení, když vidí, jak jejich předškolním dětem dávají babičky a dědové trochu toho piva po nedělním obědě? Navíc jde přece jen o cucnutí a takto malé množství piva dítěti nemůže ublížit. Nebo může?

Primářka toxirehabilitačního oddělení Kroměřížské psychiatrické nemocnice Adéla Stoklasová před podáváním i docela malého množstvím alkoholu dětem varuje: „Dětský mozek se velmi rychle vyvíjí a je velmi citlivý na zevní faktory. Proto reaguje na alkohol intenzivněji než mozek dospělého člověka. Pokud jde o výjimečnou zkušenost s alkoholem, že například dítě olízne pěnu z piva, na organismus to vliv nemá. Ale vypití i menšího množství alkoholu má vliv na mozek.“

Nejde jen o ohrožení vývoje. Alkohol je jed a dětský organismus reaguje i na mnohem nižší dávky než organismus dospělého člověka. „Chtěla bych zdůraznit, že dítě není zmenšený dospělý. Alkohol mu škodí několikanásobně víc než dospělým. Vypití jednoho piva desítky může pro dvou- až tříleté dítě znamenat smrtelnou otravu alkoholem,“ říká lékařka.

Bude hloupý, bude závislý
Nejde jen o vývoj mozku, pravidelnou konzumací – třeba i po nedělním obědě – podstatně zvyšujeme riziko vzniku závislosti. Mozek zachytí novou látku, a čím častěji se s ní setkává, tím častěji ji vyžaduje, neboť účinky alkoholu jsou zpočátku příjemné. „Zatímco dospělý člověk se většinou propije do závislosti zhruba za deset let pravidelného pití, u dospívajícího to trvá asi tři roky,“ říká Adéla Stoklasová.

Rizikové je i samotné zvykání si na chuť, třeba i nealkoholického piva. Navíc tím dětem říkáme, že je pití v pořádku. Ve vzorcích chování nás dospělých začínají totiž potíže našich dětí. „Jaký je sociální kontext popíjení alkoholu? Co tím dítěti chceme sdělit? Že pití alkoholu je normální a zcela běžné, případně neškodné?“ ptá se lékařka. Z tohoto důvodu nedoporučuje dětem ani náhražky alkoholu. Když opomeneme, že i nealkoholické pivo trochu alkoholu obsahuje, říkáme tím dítěti, že pít alkohol je normální.

Zákon stanovil hranici k dospělosti
V České republice je zakázáno prodávání a podávání alkoholických nápojů dětem a mladistvým do osmnácti let. Zakázáno je rovněž osobám mladším osmnácti let alkohol nabízet, anebo je v konzumaci alkoholu podporovat (§ 12 zákona č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů).

Ustanovení § 204 tr. z. (Hlava IV, Trestné činy proti rodině a dětem) říká, že kdo ve větší míře nebo opakovaně prodá, podá nebo poskytne dítěti alkohol, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok.

Věková hranice osmnácti let je běžná i jinde ve světě. Někde mohou lidé začít s pitím dříve, například v Dánsku mohou v soukromí pít již od šestnácti let, v Řecku a na Maltě mohou nalít v barech i sedmnáctiletým. V jiných zemích je zákon naopak přísnější. Například v USA si smí alkohol koupit a konzumovat mladý člověk o tři roky později, tedy v jednadvaceti letech.

Zpátky do České republiky. Proč zrovna osmnáctý rok? Pokud opomeneme fakt, že čím dřív někdo začne s pitím alkoholu, tím větší je pravděpodobnost, že se na něm stane závislý, osmnáctý rok znamená plnoletost – jde o věk, kdy jsme plně trestně zodpovědní za své činy. Navíc se předpokládá, že už má mladý člověk v osmnácti letech více rozumu a dovede lépe posoudit důsledky svého chování, tedy i pití alkoholu (a samozřejmě užívání dalších návykových látek).

Zákon nezákon, u nás se běžně pije od patnácti
Podle Českého statistického úřadu začínají alkohol pravidelně konzumovat děti ve věku jedenáct až třináct let, přičemž ve věkové skupině jedenácti let jde jen o výjimky. S rostoucím věkem se pak pití stává běžnějším. V patnácti letech má zkušenosti s pitím devadesát čtyři procent mládeže.

Adéla Stoklasová upozorňuje také na to, že alkohol uvádí děti i do světa tvrdých drog: „Obecně se za tzv. vstupní drogu považuje marihuana, ale to je omyl. Drogou, která uvádí děti a dospívající do světa jiných drog, bývá nejčastěji alkohol.“

Bruselský pivní víkend je pro národ pivních milovníků obdobou Oktoberfestu

Publikováno:před měsícemZdroj:iRozhlas.czAutor:Filip Nerad

Stejně jako k Česku patří pivo neodmyslitelně také k Belgii. Belgičané vaří přes 1500 různých piv a jejich pivovarnictví se loni dostalo i na seznam kulturního dědictví UNESCO. Velkou část těchto piv můžete ochutnat v těchto dnech v centru Bruselu. Koná se tam totiž nejvýznamnější pivní festival v zemi, Belgický pivní víkend.

Za řízných tónů dechové kapely vyrazil na bruselské Velké náměstí průvod historických pivovarských vozů. Některé jsou ještě tažené koňmi. Vzadu jsou potom automobiloví veteráni, kteří rozváželi pivo v dobách našich babiček a dědečků. Trochu to připomíná slavný mnichovský Oktoberfest, který každý rok začíná podobně.

„Oktoberfest je velký festival, kde se pije spoustu piva. Tady je to mnohem více o setkávání lidí, kteří o pivu něco vědí a mluví o něm. Na Oktoberfestu se mluví o všem možném, jen ne o pivu. A to je ten zásadní rozdíl,“ říká Roland de Wolf, který Belgický pivní víkend navštěvuje každoročně.

I když je tato přehlídka v porovnání s mnichovským pivním svátkem výrazně menší a mladší, také ona si potrpí na historické tradice. Potkat tu můžete třeba sládky v dlouhých bílých zástěrách a vestách, vyzdobených odznaky a medailemi pivovarnických svazů. V takovém úboru stojí u výčepu i Michel Torisaen.

„Tady na krku mám znak našeho bratrstva piva faro. Jsem jeho velmistrem. Je na něm pivovarská lopata, sud, korbel a samozřejmě meč velmistra.“

Faro je jedna z belgických pivních specialit. Spontánně kvašené pivo dokvášené cukrem. V pěti desítkách bílých stanů uprostřed zaplněného Velkého náměstí je možné ochutnat také nepřeberné množství dalších piv bez uměle přidávaných kvasnic, jako jsou lambiky a geuzy. Nechybí tu silná klášterní trapistická piva ani ovocné speciály.

Přehlídku své produkce sem přivezl i rodinný pivovar Martens. Jeho piva tu čepuje Patricia. „My jsme letos přivezli deset druhů a všechny tu mohou návštěvníci ochutnat.“

Ukázat svůj produkt a přiučit se u konkurence
O několik stánků vedle nabízí jiný pivovar klasické světlé nebo pšeničné. Jejich tripel, tedy silné světlé pivo, které se čepuje do sklenice na vysoké noze se seříznutým hrdlem, má nádherně chmelovou a současně ovocnou, jemně kořeněnou chuť a vůbec nepůsobí silně.„Jezdíme sem každý rok. Je to prestižní akce, které se účastní nejlepší belgické pivovary. Chceme tady ukázat, s jakou láskou děláme naše piva,“ líčí za barem nadšeně mladík Louis.

Jiní pak do Bruselu přijíždějí okouknout a ochutnat, co vaří konkurence. Jako třeba dvojice staříků v reklamních napoleonských kloboucích. Francois i jeho parťák provozují malé domácí pivovary. „Snažím se tu trochu přiučit, hlavně co se týče chuti a barvy piva. Já sám vařím převážně suchá a hořká piva.“

A na Belgickém pivním víkendu je z čeho vybírat. Celkem jsou letos v nabídce více čtyři stovky piv.

Do Nošovic zavítalo v sobotu 15 tisíc lidí

Publikováno:před měsícemZdroj:Ostrava OnlineRadegast

Tradiční oslava správně hořkého piva Radegast přilákala v sobotu do Nošovic i přes nepříznivé počasí 15 tisíc lidí. Velký zájem byl o prohlídky pivovaru, kterou si nenechalo ujít okolo 1000 návštěvníků. Také škola čepování piva pod vedením Mistrů výčepních měla po celé odpoledne plno. Hlasitého aplausu se dočkala Marie Rottrová, jejíž koncert byl jediným festivalovým vystoupením na Moravě.

Celé pošmourné odpoledne, které se neslo v duchu správně hořkého piva, bylo nabité hudebním i zábavním programem. A v chlapských disciplínách v hořké zóně to adrenalinem jen vřelo. Napjatý souboj mezi hokejisty HC Vítkovice Ridera a HC Frýdek-Místek vyústil v suverénní vítězstvím hokejistů HC Frýdek Místek, kteří ukázali, kdo je před sezónou v lepší fyzické kondici. Domů si lidé odnesli i podpisy hokejových hvězd, mezi kterými nechyběl například vítkovický obránce Jan Výtisk či brankář Patrik Bartošák. Soutěž o hořký životní příběh také našla svého vítěze. Stal se jím Vratislav Kaňok, který se může celý rok těšit z piva Radegast zdarma.

Veřejně prospěšné organizace, kterým pivovar podporuje projekty z oblasti péče o přírodní bohatství a udržitelný turismus v Beskydech, byly představeny na hlavním pódiu manažerem závodu, Ivem Kaňákem. Ten také ohlásil projekty, které zvítězily ve veřejném hlasování o bonusovou prémii. Projekt Historické vlaky do Nošovic se díky veřejnému hlasování těší jak z grantu na realizaci samotného projektu, tak na bonusovou prémii 50 tis. korun.

Večerní program završilo vystoupení české pop-punkové kapely Rybičky 48. „Bylo úžasné vidět tisíce spokojených lidí na jednom místě, kteří přišli i přes opravdu hořké počasí s námi oslavit skvělé pivo, moc jim za to děkujeme,“ sděluje své dojmy z akce manažer závodu Radegast, Ivo Kaňák.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.10.2017 08:385.613/5.613