Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

3. ročník PunkRock for Ferdinand rozezní Benešov!

Publikováno:před rokemZdroj:SPY.czFerdinand

Do Benešova u Prahy se po roce vrací punkový festival. Na dvoře tamního pivovaru Ferdinand se v sobotu 9. července uskuteční třetí ročník festivalu s názvem PunkRock for Ferdinand.

Brány pivovaru se otevřou ve 13 hodin a do jeho uzavření se návštěvníkům představí to nejlepší z české a punkové a hardcorové scény.

„ Festival je jedinečný právě díky svým prostorám. Jako vždy nabídne skvělý zvuk a přátelskou atmosférou. Loňského ročníku se zúčastnilo přes 350 návštěvníků. Letos k nám mimo jiné zavítají legendární punkrockoví pražští Plexis, na které se osobně hodně těším.

Návštěvníci si dále určitě užijí hardcorovou skupinu X- Core ze Znojma, nakonec i tento rok nebude chybět benešovská hardcore-punková kapela RV-4, která na festu oslaví 15 let své existence”, uvedl za pořadatele Jiří Reissig.

Na místě kromě pivních speciálů Ferdinand a dalších nápojů bude v nabídce malinová limonáda Ferdináda, k dostání bude připraveno bohaté občerstvení jak pro milovníky masa, tak i pro vegetariány. Vstupné na festival pořídíte v den akce za cenu 200 Kč.
Účinkující kapely PRFF 2016: Plexis P.M./punkrock Praha, X-CORE/hardcore-metalcore Znojmo, Houba/punkrock Ústí pod Labem, RV-4/hardcore-punk Benešov, Chasing Christy/hardcore Havlíčkův Brod, Dilemma in Cinema/punkrock Slaný, NBF/Hardcore Křemže, S.A.S/Vyvrhell punk Nýřany

Aktuální line-up a další novinky sledujte na www.skutecnepivo.cz a na oficiálním festivalovém FB profilu https://www.facebook.com/punkrockforferdinand/.

Box:
Vznik benešovského pivovaru se datuje do roku 1872, avšak samotný Pivovar Ferdinand se zapisuje do historie až v roce 1897, kdy ho nový majitel arcivévoda František Ferdinand d´Este nechal z velké části zrekonstruovat. V této podobě pivovar funguje dodnes.

Zhůřák přebírá pivní kavárnu Francis v Plzni

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czZhůřák

Sládek Chris Baerwaldt ze Zhůře na Plzeňsku, se pustil do spodně kvašeného českého ležáku. Vůbec poprvé. Na své nové pivo s názvem „60616 Ležák“ láká Američan, žijící roky v Česku, do plzeňské pivní kavárny Francis.

Skoro tři roky působí Baerwaldt v malé vesničce Zhůř nedaleko od Nepomuka a soustředí se hlavně na svrchně kvašená „craft beers” v americkém stylu. Logicky – v zemi svých kořenů byl součástí týmu Hoppy Brewing Company v kalifornském Sacramentu.

Časy se mění a inspirace jeho novou vlastí přinesla „60616 Ležák“, tradiční spodně kvašené světlé české pivo. Výrobou a chutí inspirované českou plzní, včetně ryze českých surovin.

Název pak Baerwaldt odvodil od poštovního směrovacího čísla městské čtvrti Pilsen, která je součástí amerického Chicaga.

Čtrnáct piv na čepu
Nový mok představí v plzeňské kavárně Francis 1. a 2. července v rámci „Pivovar Zhůřák tap takeover”. „Včetně nového ležáku budu mít ve Francisu čtrnáct piv na čepu,“ tvrdí Baerwaldt, muž, jehož Pivovar Zhůřák letos získal cenu České a moravské pivovarnické akademie za nejlepší pivovar s výstavem do tisíce hektolitrů.

Dosavadní provozovatel pivní kavárny kromě plzně nabízel hlavně dovážená belgická piva, teď je vystřídá v Česku vařený americký styl. V západočeské metropoli tak utěšeně roste celková nabídka domácích „rukodělných“ piv.

Od zdejších minipivovarů jako je U rytíře Lochoty, Pašák, Groll, Purkmistr, Raven nebo Bizon s blízkých Čižic, ale na čepu jsou k mání (například v Klubu malých pivovarů) i značky přespolních i vzdálených pivovárků.

Matuška i Rampušák. Lidé pod zámkem ochutnali desítky druhů piv

Publikováno:před rokemZdroj:Břeclavský deníkAutor:Aneta Beránková

Žízeň se musí uhasit, na tom se ve sluncem rozpáleném areálu pod břeclavským zámkem shodnou všichni. A že je čím. Sobotní Festival minipivovarů láká na desítky druhů piv. V zástupu návštěvníků je jen málokdo, kdo by v rukou nesvíral kelímek s jedním "oroseným". A u jednoho většinou nezůstává. Pátý ročník akce představuje české i slovenské méně známé značky piv.

Ve stáncích zástupci minipivovarů čepují svoje chmelem provoněné nápoje. „Na poslední chvíli se přidaly i Bratčice či brněnský Dragonfly," uvádí jeden z pořadatelů události, která je součástí břeclavských Moravských dnů, Petr Vlasák.

Dále nechybí například pivo z břeclavského Frankies, Pivovar Moravský Žižkov, Pivovar Dalešice, Maxmilian Kroměříž či Hradní pivovar z Hustopečí. „Letos jsme tady poprvé. Čepujeme Hradní dvanáctku světlou, Hradního rubína jedenáctku polotmavou a Hradní desítku světlou," jmenuje hustopečská sládková Marcela Matochová.

SPOKOJENÉ ÚSMĚVY
Úsměvy na tvářích milovníků piva naznačují, že jsou s nabídkou nadmíru spokojení. Co nejvíce druhů přijela ochutnat také parta z Velkých Bílovic. „Jsem tady už zhruba potřetí. Některé minipivovary mají větší nabídku než minulé roky, takže je to lepší. Mám rád všechna piva, která jsou něčím speciální. Takže například svrchně kvašená, která mají speciální typy chmelu," říká Jakub Hemza.

Se svými poznatky se přidává i Petr Zemánek. „Už jsem ochutnal Matušku či Rampušáka. Vybíráme si spíše pivovary, které jsou od nás dál," doplňuje Zemánek.

Degustační přehlídku opět doprovází hudební program plný rocku a blues. Na pódiu se postupně střídají kapely Beňa & Radványi, Marius Dobra Band, Banda Americano, Větry z jihu či mikulovští Chameleon Groove. Taky s pivem.

O titul nejlepšího českého výčepního zabojují i ženy z Plzeňska

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávy

Nejlepší výčepní z Plzeňska bojovali ve čtvrtek 23. června o postup do národního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2016.

Odborná porota z nich vybrala 5 nejšikovnějších, kteří prokázali um v péči o pivo a výčep, správné čepování nebo znalosti historie a tradiční výroby světoznámého ležáku. Do plzeňského finále se z prvního místa probojovala Kateřina Ptáčková z plzeňského Lokálu Pod Divadlem, společně se čtyřmi dalšími soutěžícími. Prověrka jejich znalostí i dovedností teď bude pokračovat prostřednictvím tajných kontrol běžného provozu v hospodách, v nichž pracují, a následně ve finálovém národním kole soutěže, které se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni.

Vítězkou plzeňského regionálního kola soutěže o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender 2016 v Praze se stala Kateřina Ptáčková z Lokálu Pod Divadlem. Obstála v konkurenci 54 soutěžících. Druhou příčku obsadil Michal Pečený z plzeňského Restaurantu 12 a třetí Michaela Tóthová z karlovarského The PUB. Ani 4. místu neujde postup do finále. S totožným počtem bodů se o něj podělili Natálie Lekešová z českobudějovické Čéčovky a Karel Míšek z Buena Vista Clubu v Plzni. Skladba soutěžících byla přitom velmi různorodá. V regionálním kole bojoval například Juraj Turis, který pracuje za výčepem už 27 let, ale také Jiří Liška, který se této profesi věnuje pouhé 3 měsíce. Soutěž totiž nehodnotí délku praxe výčepních, ale aktuální znalosti, dovednosti a nadšení pro řemeslo.

„Do soutěže jsem se přihlásila letos poprvé. Věděla jsem, že moje konkurence bude velmi silná, podle údajů organizátora, kterým je Plzeňský Prazdroj, bylo naše plzeňské regionální kolo vůbec nejobsazenější ze všech,“ řekla po vyhlášení výsledků jedna z regionálních vítězek Kateřina Ptáčková. „V pivovaru byla nicméně i tak velmi skvělá atmosféra,“ zhodnotila.

Finále se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni, kde o titul nejlepšího výčepního plzeňského piva zabojuje před odbornou porotou celkem 24 soutěžících z 6 regionálních kol.

„Vítězství ale nezávisí pouze na tom, co soutěžící předvedou v průběhu finálového klání. Finalisté musejí ještě předtím obstát v kontrole ve své hospodě, kde se porotci v utajení přesvědčí o jejich schopnostech i v domácím prostředí a především ve chvíli, kdy to třeba nečekají,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a zároveň předseda soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. „Porotci také prověří, zda se soutěžící dobře starají o pivní sklo, teplotu čepovaného piva, jeho skladování i to, jak pivo výčepní naservírují hostům. Jedním z potřebných atributů k získání titulu Master Bartender je totiž i osobnost výčepního, a to, jak komunikuje s hosty,“ dodává Berka.

Eggenberg z Českého Krumlova chce oslovit turisty z Asie i české pivaře

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Martin BenešČeský Krumlov

Po dvou letech se v Českém Krumlově opět začalo vařit pivo. V pivovaru Eggenberg se pod novým majitelem rozjela výroba s novými recepturami a hlavně plány rozvoje. Eggenberg chce působit hlavně na jihu Čech a postupně zrekonstruovat i zbytek zchátralého areálu pivovaru.

Zatím se život vrátil do objektu, kde historicky funguje pivovarská restaurace. V ní se historicky pivo nikdy nevařilo. Byla tu ledárna a spilky. Zbývající část areálu čeká na svou opravu. Eggenberg nemá ambici být velkým pivovarem, chce se soustředit na výrobu menšího množství piva, které půjde na trh hlavně v Krumlově a v jižních Čechách.

„Místní jsou velmi hrdí na tradici vaření piva v Krumlově, která sahá až k počátkům města, a nesli tak velmi nelibě, že tu pivovar přestal fungovat,“ říká Karel Vavroušek.

Je členem představenstva ve společnosti Centrum Český Krumlov, která vlastní veškeré nemovitosti Eggenbergu, a jednatelem firmy Brewery Český Krumlov, která má technologie a pivo vaří. Obě spadají do developerské skupiny Fortuno Group s českým kapitálem. Ta Eggenberg koupila loni.

Jak to, že se v Krumlově již dva roky pivo nevaří? Vždyť místní hospody Eggenberg nabízejí...
Značka Eggenberg pořád funguje. Když tu půjdete do hospody, budete ho pít. Ale nikdo moc netuší, že je to Eggenberg, který se vaří v Pardubicích. Předchozí vlastníci tady ukončili výrobu na jaře 2014. Podle stejné receptury se začalo pivo vařit v Pardubicích. My chceme na značku Eggenberg navázat a obnovit dlouhou tradici vaření piva v Krumlově.

Jak je to s ochrannými známkami?
Většinu z nich vlastníme my. Nyní dojednáváme s pardubickým pivovarem postupný náběh naší výroby a rozdělení trhu. My máme v plánu výstav okolo pěti tisíc hektolitrů ročně - to je větší minipivovar. Je v našich silách to i rozšířit, ale v zásadě chceme dodávat jen do místních hospod a do podniků v jižních Čechách. Jiné ambice nemáme. Takže tady budeme my a v jiných krajích pardubický Eggenberg.

Teď už tedy vaříte. Je nové pivo v některé z hospod k ochutnání?
Začali jsme teprve před měsícem. Jako první děláme světlý ležák, který jsme dodali do pivovarské restaurace v našem areálu. Zatím řešíme dilema, jestli filtrovat, či nefiltrovat. Jsme minipivovar, logické by bylo dělat nefiltrované. Zase to ale naráží na naši ambici prodávat to pivo turistům - kteří na to nejsou moc zvyklí. Asi budeme dělat oboje, abychom uspokojili obě skupiny zákazníků. Budeme dělat i polotmavou dvanáctku a tmavou třináctku. A naší ambicí je samozřejmě vařit i nějaké speciály.

Světlý ležák děláte podle původní receptury?
Ne, náš pan sládek nebyl úplně spokojený s tím, co se tady vařilo. Takže si stanovil vlastní recepturu. Je to logické, my se soustředíme na výrobu v menším množství, takže si můžeme dovolit si s tím víc vyhrát a dělat pivo vyšší kvality.

Pohybujete se ve specifickém prostředí. Na jednu stranu musíte oslovit asijského turistu a na druhou tradičního českého pivaře. Jejich chutě budou asi rozdílné, ne?
Je to tak. Proto tomu musíme naši produkci přizpůsobit. Vytvářet tady nějaký super kvalitní speciál není to pravé pro asijského turistu. Naproti tomu Němci a Rakušani mají k pivu blízko jako my. Musíme mít takovou nabídku, aby oslovila jak turistu z Tchaj-wanu, který si tu dá ke svíčkové jedno pivo, tak českého zákazníka, který je náročnější a na druhou stranu chce poznávat i něco nového.

Kolik jste do obnovy pivovaru investovali?
Co se týče technologií, stavěli jsme v podstatě zcela nový pivovar. Zařízení spolkla 13 milionů korun a dalších několik milionů jsme dali do stavebních úprav. Nyní ještě budeme upravovat parkoviště u restaurace, rampy a vnějšky budov. Počítáme, že začít by se mělo na konci prázdnin. Chceme tu dělat prohlídky, tak nechceme lidi vláčet nějakým nevzhledným okolím pivovaru.

Prohlídky tu byly celkem oblíbené. Kdy je obnovíte?
Už letos. Sice nechytíme tu plnou sezonu, ale aspoň část. Chceme, aby to mělo úroveň. Chodily sem tisíce lidí ročně. I teď se nám stále ozývají cestovky a mají o to zájem. Pro ně je to zase netradiční nabídka, kterou tady jinde nenajdou. Lidem chceme ukázat sklad surovin, varnu a stáčírnu sudů. A dole ve sklepě také ležácké tanky. Chtěli bychom to propojit i se starým areálem, kde je ještě část staré varny. To je docela zajímavé. Návštěvníci uvidí, jak se co dělá, a samozřejmě dostanou pivo i na ochutnání.

Co bude se zbývajícím areálem, kde se dříve vařilo pivo? Ten je nyní v dost špatném stavu.
Podali jsme žádost o dotaci na obnovu památek pro opravu areálu pivovaru. Bez dotací by to bylo nereálné, jedná se o památku zapsanou v UNESCO, takže jakákoliv úprava je složitá a nákladná. Tato fáze počítá s rekonstrukcí čtyř objektů z osmi. Máme stavební povolení, tak uvidíme. Stavební náklady se pohybují okolo 190 milionů korun. Plánované využití objektů je multimediální historická expozice nazvaná Život a sny podzámčí. Naším cílem je vytvořit expozici, která bude reflektovat dobu přelomu 19. a 20. století v tomto regionu.

A co v dalších objektech?
Diskutujeme nad podobou areálu, který samozřejmě musí dávat smysl i z ekonomického pohledu. Možností je hodně - hotel, kongresové centrum. To tady trochu chybí. Ale hovořit o tom je ještě předčasné.

ZUBRFEST 2016 již tuto sobotu v přerovském pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyZubr

Již tuto sobotu v 10 hodin otevře pivovar Zubr svoje brány, aby přivítal návštěvníky letošního ZUBRFESTU 2016.

Největší akce pro veřejnost pořádaná přímo v areálu pivovaru letos nabídne mimo jiné kapely Mandrage, Olympic, zpěvačku Petra Janů, autogramiádu hokejistů i hledání jména pro nový ležák.

„Každoročně přicházíme s pestrou nabídkou programu, aby zaujala co nejširší spektrum návštěvníků. Loni, když dorazilo rekordních sedm tisíc lidí, se to podařilo. Jsem přesvědčen, že i letos jsme namíchali ten správný mix, ve kterém si každý najde to svoje a užije si příjemný den ve společnosti našeho výborného piva,“ zve na akci Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Celodenní hudební program bude probíhat na dvou pódiích. Grand stage se ponese především v popovém a rockovém duchu (Cookies, Olympic, Petra Janů, Mandrage), zatímco Free stage nabídne porci tvrdší muziky od rocku až po punk (The Smile, KoWall Company, Man Is: Astronaut, Notorest, Hannibal Lecter, Stará dobrá ruční práce, Metallica revival).

Hudební program bude zpestřen řadou doprovodných akcí. K tradičním soutěžím a prohlídkám pivovaru se připojí i autogramiáda hokejistů HC ZUBR Přerov (mezi 16. a 17 hodinou) i soutěž spojená s hledáním nového názvu pro úspěšný speciál, Jarní ležák. „Na náš velikonoční speciál jsme ze stran příznivců zlatavého moku zaznamenali velmi pozitivní ohlasy, rozhodli jsme se proto, že ho na podzim zařadíme do stálé nabídky. A jelikož se nebude již jednat o Jarní ležák, potřebujeme pro pivo najít nový název. Já doufám, že nám s tím fanoušci pomohou,“ říká Tomáš Pluháček. V rámci programu ZUBRFESTu proběhne hlasování a ty nejlepší návrhy budou oceněny.

Tradičně bude k dostání široká nabídka piv z produkce pivovaru. Návštěvníci se mohou těšit na ZUBR Extra hořký speciál, Premium, Gold, Classic, Yuzu&Limeta a Free. Přímo ze sklepa z ležáckých tanků bude na pípy přiveden nefiltrovaný ZUBR Grand kvasnicový. Pro větší komfort byl navýšen počet výčepních míst.

Své brány pivovar otevře v sobotu 25. června v 10:00 hodin a se všemi návštěvníky se rozloučí ve 22:00 slavnostním ohňostrojem. Kdo ještě nemá svoji vstupenku, může až do pátku využít předprodej v podnikové prodejně pivovaru Zubr a KIS Přerov, kde lze zakoupit vstupenku za 100 Kč. Cena vstupenky na místě bude 150 Kč. Více informací o programu na stránkách www.zubrfest.cz.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX 2016 (Zubr Premium); 1. místo v kategorii ležáků (Zubr Premium), 1. a 2. místo v kategorii výčepních piv (Zubr Gold; Zubr Classic) a 3. místo v kategorii tmavých piv (Zubr Classic tmavý). V soutěži České pivo 2015 zvítězil v kategorii světlé ležáky (Zubr Premium) a druhá místa ve svých kategoriích získala piva Zubr Grand, Zubr Classic a Zubr Classic tmavý.

Na Gambrinus den byla uvařena speciální nefiltrovaná třináctka

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňský deníkAutor:Hana JosefováGambrinus

Centrum Plzně se v sobotu promění na velkou pivní zahrádku.
Už v sobotu oslaví Plzeň zcela nový pivní svátek – Gambrinus den. Centrem dění bude historické jádro města – náměstí Republiky, Proluka a prostor U Branky. Na třech pódiích se od 12 do 22 hodin vystřídá celkem 15 hudebních skupin.

„Na Gambrinus den jsme uvařili skutečně speciální várku, nefiltrovanou polotmavou třináctku. Hned při napití překvapí plným tělem. Sladší karamelová chuť v začátku přechází do výrazné hořkosti a v doznívání je hořká chuť opět v harmonii s příjemně vyváženými karamelovými tóny sladu. Jako každé nefiltrované pivo je charakteristická příjemnou vůní čerstvých pivovarských kvasinek," zve na pivo určené pouze pro tento den sládek pivovaru Gambrinus Pavel Zítek.

Všechna piva se budou prodávat za jednotnou cenu 25 korun. Kromě festivalového speciálu a samozřejmě Gambrinus nepasterizované desítky budou moci návštěvníci ochutnat také ležáky, které nejsou tak známé, např. Gambrinus nepasterizovanou dvanáctku, která se bude většinou čepovat z pivních tanků, aby byla zaručená maximální čerstvost. Pro zjednodušení odbavení zákazníků a zajištění rychlého a perfektního servisu se bude platit prostřednictvím žetonů v hodnotě 25 korun. Míst pro zakoupení žetonů bude dostatek a zároveň se po celém festivalu budou pohybovat hostesky, které budou nabízet žetony k prodeji i mimo stany. Proti standardním festivalovým zásadám se bude na maximálním možném počtu míst pivo čepovat do skla.

Gambrinus den, potažmo značka Gambrinus, má svou vlastní hymnu. Zasloužila se o ni plzeňská kapela Semtex. „Rozhodně ji zazpíváme naživo při našem vystoupení," říká lídr kapely Lukáš Krásný. „Od pořadatelů jsme dostali text, trochu jsme jej upravil a náš člen Michal Röhrich napsal hudbu. Před pár dny jsme hymnu nahráli ve studiu Jirky Muchy a natočili k ní klip," popisuje vznik Hymny Gambrinus dne Lukáš Krásný a dodává, že písnička už zní na Kiss Protonu a na Rádiu Samson. „Myslím, že se hymna povedla, a určitě ji budeme hrát naživo nejen v sobotu na náměstí Republiky, ale i při našich běžných koncertech," poznamenává Lukáš Krásný, který s kapelou Semtex bude v rámci Gambrinus dne koncertovat od 18 hod.

Mezi účinkující patří i další oblíbené plzeňské kapely např. Cop, Hibaj, Odyssea, Kníry nebo Buster Nixon, vystoupí i brněnská skupina Kamelot.

Čurdovo pivo - "Pod 8 promile nejedu !"

Publikováno:před rokemZdroj:Čurdovo pivoAutor:Martin Fišer

Receptura nového silnějšího Čurdova ležáku se odvíjí od starší, oblíbené „jedenáctky“.
Milan Čurda si osobně v pivovaru vybírá tank, ze kterého bude pivo stáčeno.
Čurda sám tvrdí, že má raději silnější pivo, tak vybírá takové, které má říz.
Ochutnejte nový Čurdův ležák!

Všechno začalo právě na Tuhaňských trzích, které Milan Čurda pravidelně navštěvoval. Konala se zde ochutnávka piva z pivovaru Rohozec, které Milanovi velmi chutnalo. A tak vznikla myšlenka, že by Milan Čurda mohl mít své vlastní pivo.

Čurdovo pivo je speciální edice, která je vařená přesně podle chuti Milana Čurdy. Pivovar Rohozec, a. s. jej vaří a stáčí do vratných lahví NRW 0,5 a nerezových sudů KEG 30l a 50l. Pivovar je sice zaměřen převážně na export, neboť vyváží své pivo do 25 států světa, ale v posledních třech letech sklízí na tuzemském trhu se svými speciálně vařenými pivy úspěchy.

Postřižinské slavnosti si užije celá rodina

Publikováno:před rokemZdroj:Třebíčský deníkDalešice

Postřižinské slavnosti v Dalešickém pivovaru si letos užije celá rodina. V pátek 24. června ve 20 hodin vystoupí na nádvoří Petr Bende s kapelou a po koncertu se bude promítat Menzelův film Donšajni.

V sobotu 25. června rozezpívá a rozesměje děti i dospělé od 14 hodin Jaroslav Uhlíř. Snad každý zná jeho nezapomenutelné písničky, které vytvořil společně se Zdeňkem Svěrákem. V 16 hodin vystřídá na pódiu Jaroslava Uhlíře kapela Ukulele Orchestra jako Brno. „Minulý ročník sklidil obrovský úspěch, takže letos přijedou zase. Dokážou roztančit celé pivovarské nádvoří," říká s úsměvem Marie Pekárková z pivovaru. Hrají světoznámé hity na ukulele, původem havajský hudební nástroj, který vypadá jako malá kytara. Zazní písničky od Rolling Stones, Beatles, Doors, Toma Jonese, Elvise Presleyho i Michaela Jacksona. V 17.30 přebere hudební štafetu moderní cimbál Réva. Sobotním filmem na dobrou noc budou jak jinak než Postřižiny.

Postřižinské slavnosti jsou pro celou rodinu. „Budeme rádi, když si přijdete poslechnout živé koncerty, dát si skvělé dalešické pivo nebo domácí limonády. Bude to krásný prázdninový start léta v příjemné atmosféře," zve správce pivovaru Ladislav Urban.

Na sobotu jsou připraveny soutěže pro děti i dospělé. Kdo bude mít z dospělých štěstí, může vyhrát soudky dalešického piva. Během celého odpoledne budou v pivovarském sálu nejrůznější deskové hry.

„Deskové hry jsou oblíbenou aktivitou nejen pro děti, ale celé rodiny. A bude z čeho vybírat. Nemusíte se bát, že nejste znalci deskovek. V sále bude lektor, který rád vysvětlí pravidla, pomůže s rozjezdem," popisuje Pekárková. A že si návštěvníci také pošmáknou, to slibují pivovarští kuchaři. Na nádvoří bude letní výčep, udírna s klobáskami, ryby, sýry a zelenina na grilu a … nejlepší bude se přijít přesvědčit na vlastní oči, odpočnout si, vydechnout a užít si víkendové Postřižinské slavnosti s rodinou a známými.

Jarošov se vrací na pivní mapu, po 19 letech

Publikováno:před rokemZdroj:Dobrý DenAutor:Petr ČechJarošovský

„Tři sta let stál, stát bude dál. Ten, kdo zná Jarošov, zná pivovar.“ Jeden z nesmrtelných hitů skupiny Argema platí dodnes, pivovar stojí dál, jen pivo už se v Uherském Hradišti nevaří. Ale všeho dočasu. Město na levém břehu řeky Moravy začíná psát novou kapitolu historie pivovarnictví, nové Jarošovské pivo bude v sobotu 25. června téct proudem na Masarykově náměstí.

„Uvařili jsme dva ležáky ve vypůjčeném Znojemském pivovaru podle originálních receptur pod dohledem emeritního sládka Josefa Braunera. Jeho díla představíme na sobotních Hradišťských pivácích. Věřím, že lidem pivo zachutná. Jednoduchým hlasováním pak určí, jaký ležák budeme v Jarošově vařit,“ potvrdil Miroslav Harašta, ředitel Jarošovského pivovaru.

Ale vraťme se v čase, třeba do roku 2013.

Jarošovský pivovar, založený v roce 1688, už 16 let chátrá. Jeho stav je žalostný, pyšní se propadlými stropy, děravou střechou, popraskanými zdmi a vymlácenými okny i dveřmi. Když jej koncem roku koupí podnikatel Radislav Vymyslický, naděje, že oživí výrobu piva, zhasne rychlostí blesku. Značka Vymyslický je totiž odjakživa synonymem výtahů. „Pivovar je v dezolátním stavu a naprosto vybílený. Ze zlodějů už opravdu strach nemáme, co bylo možné sebrat, je dávno pryč,“ komentoval stav objektu Vymyslický, jehož firma vyhlášený pivovar koupila za 15 milionů korun od nadnárodní společnosti Heineken. O vaření piva nikdy neuvažoval. Do areálu přestěhoval firmu na výrobu výtahů.

Jarošovský pivovar nakonec povstal z popela jako bájný Fénix až o dva roky později, jen o 600 metrů dál od rockovou kapelou opěvovaného areálu směrem do centra Uherského Hradiště. Vaření piva se rozjede na plné obrátky v budově bývalé dřevovýroby na adrese Pivovarská 303. Tradice tak ožije po dlouhých 19 letech.

„Uherské Hradiště je jedním z mála okresních měst, které nemá pivovar. V Jarošově si jej přitom vzhledem k tradici zaslouží jako málokde, byl jedním z našich vytipovaných lokalit,“ vysvětlil investici do obnovy pivovarnictví v Jarošově Harašta.

Jarošov a pivo k sobě odnepaměti patří, ve městě má bohatou historii. Akciová společnost Jarošovský pivovar ji oživí malým lokálním pivovarem s roční kapacitou 20 hektolitrů. „Uvaříme kvalitní český ležák, svrchně kvašené speciály, ale také lahvové a filtrované pivo,“ prozradil Miroslav Harašta, ředitel společnosti se základním jměním 6 milionů korun. Zároveň šéfuje i skupině investorů, jež se zabývá obnovováním pivovarů v historických místech. Jako první oživili pivovar ve Znojmě, číslo dvě je právě Jarošov. „Záměr plně podporujeme. Vždyť Jarošov bez pivovaru není stoprocentní, pivo k němu neodmyslitelně patří,“ reagoval na zprávu Stanislav Blaha, starosta Uherského Hradiště.

Světlo světa koncem roku spatřilo nové logo Jarošovského pivovaru. Jeho autorem je zlínská společnost, která vsadila na folklorní motivy Slovácka ve spojení se symboly piva - ječmenem a chmelem.

„Strategií pivovaru je vrátit výrobu piva do míst, kam historicky patří. Půjde o pivo spjaté s regionem, z místních surovin a vyrobené s fortelem místních lidí. A hlavně kvůli vodě je důležité, že původní pivovar je coby kamenem dohodil, voda totiž dělá devadesát procent piva,“ prozradil Harašta. Pivovar počítá se stálým sortimentem čtyři piv, ale i s dalšími speciály, včetně Rochusu nebo Ursusu, které se v Jarošově rovněž vyráběly. „Škoda, že tradice neožije přímo v bývalém pivovaru, ale i tak je to potěšitelná zpráva. Jarošov a pivo k sobě odjakživa patří. Mělo specifickou chuť, tak jsem zvědavý, s čím přijde nový pivovar,“ svěřil se Oldřich Šipka z Jarošova. Společnost počítá s výrobou tradiční technologií, která umožní vaření klasického, spodně kvašeného ležáku, i speciálních druhů piv. Stáčet se budou do sudů a následně i do lahví.

Proměna bývalé dřevovýroby v pivovar přijde až na 35 milionů korun, aktuálně se pozvolna rozjíždějí demoliční a stavební práce. V Uherském Hradišti vyroste podobný malý pivovar, jako jsou třeba Dalešice nebo Chotěboř, jeho chloubou bude čtyřicetihektolitrová dvounádobová varna přes dvě podlaží. „Chceme vyrábět kvalitní pivo pro Slovácko a blízké okolí, které nabídneme do restaurací a pro příležitostnou konzumaci. V supermarketech jej pijáci, kteří po sobě dají i patnáct piv, nenajdou,“ zdůraznil ředitel.

Do jaké výroby se v Jarošově pustí, záleží na milovnících pěnivého moku. V sobotu při Hradišťských pivácích na Masarykově náměstí ochutnají první várku dvou ležáků, na jejichž vaření dohlížel emeritní sládek Josef Brauner. Kdo se chopí role výkonného sládka, zůstává zatím stále tajemstvím.

Jarošovský pivovar slavnostně zahájí výrobu 30. září, práci v něm najde minimálně deset lidí. „Chceme, aby pivo z Jarošova bylo nedílnou součástí celého slováckého regionu, pivo pro klíčové události ve městě i okolí. A samozřejmě rozjedeme i vlastní propagační akce, které podpoříme výrobou sezónních speciálů,“ prozradil Harašta.

Historie pivovaru

Historie vaření piva v Jarošově sahá do roku 1688, kdy měšťané z Uherského Hradiště založili pivovar. Jenže po snížení zisků na začátku 19. století skončil v pronájmu a v roce 1869 jej odkoupil Salomon Braun z Uherského Ostrohu. Pivovar se totiž stal pro město přítěží. Jeho součástí byla i sladovna, palírna kořalky, šenkovna, výrobna kvasnic, ale i byty pro sládka a bednáře. Za Braunů se pivovar dočkal modernizace a v roce 1900 dokonce místní pivo získalo zlatou medaili na Světové výstavě v Paříži.

V čase první světové války nastal útlum ve výrobě, ale po ní se pivovar zařadil mezi šest největších na Moravě. V roce 1939 Braunovi museli republiku opustit, narychlo pivovar prodali, ale smlouva byla označena za neplatnou a pivovar byl zkonfiskován jako židovský majetek. Po krátkém výpadku na konci II. světové války byl provoz znovu zahájen 16. května 1945. Pivovar prosperoval, ale vysoká výroba se postupně negativně projevila na kvalitě piva. Po sametové revoluci se Jarošov prosazoval na trhu stále hůře a v červenci 1997 byl na prodej. I když zájemců bylo hodně, z obchodu vždy sešlo. A tak se 31. prosince téhož roku uzavřel nadobro.

Aktuálně je bývalý areál ve vlastnictví podnikatele Radislava Vymyslického, majitele přes silnici sídlící společnosti, která vyrábí výtahy. Pivovar koupil v listopadu 2013 od koncernu Heineken s cílem přestěhovat do něj právě výrobu výtahů.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.12.12.2017 16:175.822/5.822