Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Biskupský pivovar byl slavnostně otevřen

Publikováno:před rokemZdroj:Církev.czAutor:Jana MichálkováU sv. Štěpána

Biskupský pivovar U sv. Štěpána v Litoměřicích byl v úterý 5. ledna 2016 slavnostně otevřen. Jeho prostory požehnal litoměřický biskup Mons. Jan Baxant.

Litoměřice: Minipivovar s restaurací, který byl v loňském roce vybudován v části objektu Diecézního domu kardinála Trochty v Litoměřicích, byl v úterý 5. ledna 2016 slavnostně otevřen. Jeho prostory požehnal litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Pozvaní hosté tak mohli ochutnat první pivo, které zde bylo uvařeno koncem listopadu a v průběhu následujícího měsíce uzrálo. Stal se jím dvanáctistupňový Štěpán a jedenáctistupňový Děkan. Slavnost byla vyvrcholením jednoroční práce mnoha lidí, kteří se na přípravě a realizaci tohoto projektu podíleli.

Mons. Baxant mj. řekl, že se projektem rodí něco, co by mělo dávat užitek a posloužit provozu církve. Přirovnal přitom nově vybudovaný pivovar k narozenému dítěti, které se postupně staví na vlastní nohy, aby pak zpětně mohlo zajistit ty, kteří ho přivedli na svět. A jako symbol požehnání zapsal na vstupní dveře tříkrálové znamení.

Biskupský pivovar U sv. Štěpána v Litoměřicích je provozován společností Ke stolu, s.r.o., která je z poloviny vlastněna společností In Principio, s.r.o., jejímž stoprocentním majitelem je Biskupství litoměřické. Nachází se v prostorách bývalého kněžského semináře, nyní Diecézního domu kardinála Trochty, v ulici Komenského 4. Má doplnit nabídku ubytovacích služeb Hostelu U sv. Štěpána, které jsou zde úspěšně provozovány už šest let. Vařit se tu budou piva plzeňského typu, spodně kvašená. Podle poptávky - nealkoholická i vícestupňová. Celková kapacita výroby může dosáhnout až tisíce hektolitrů ročně, v prvním roce je odhadována na jednu třetinu. Restaurace s pivnicí má kapacitu 120 míst. V nabídce jsou teplá jídla po celý týden, v pivnici ze samovýčepů si může každý konzument pivo sám načepovat.

Prostory restaurace byly zrekonstruovány a technologické vybavení pořízeno jako investice z prostředků finanční náhrady za majetek, který nemůže nebo z různých důvodů nebude vrácen podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Podle slov Richarda Kirbse, jednatele společnosti, kterou založilo biskupství a která bude minipivovar provozovat, se jedná o částku přibližně ve výši 20 mil. Kč.

Jak uvedl generální vikář P. Stanislav Přibyl, po splacení nákladů se tento projekt stane jedním ze zdrojů financování provozu litoměřické diecéze. Zdůraznil, že finanční prostředky, které církev dostala v rámci majetkového vyrovnání, poslouží tomu, aby se církev mohla postavit na vlastní nohy a jako instituce mohla být prospěšná společnosti a pomáhat lidem, kteří budou její službu potřebovat.

Závěrem poděkoval všem, kteří se na přípravě a realizaci projektu podíleli - zaměstnancům Biskupství litoměřického, projektantům, dodavatelským firmám, úřadům, přes které byly vyřizovány potřebné formality, a také zdejšímu sládkovi, jehož role je v novém pivovaru nyní tou nejdůležitější.

K návštěvě pivovaru vás zveme!

Litoměřický biskupský pivovar již v plném provozu

Publikováno:před rokemZdroj:Christnet.czU sv. Štěpána

V sobotu 26. prosince 2015, na svátek sv. Štěpána, patrona litoměřické katedrály, zahájil Biskupský pivovar u sv. Štěpána v Litoměřicích plný provoz. V tento den totiž dozrálo první pivo, uvařené přímo na místě.

Nese název - jak jinak - po svém patronovi, jmenuje se Štěpán, a je to dvanáctka plzeňského typu.Pivovar v poledne navštívil litoměřický biskup Mons. Jan Baxant spolu se svými hosty, mezi něž patřil Mons. Mislav Hodžić, rada Apoštolské nunciatury v Praze s doprovodem. Odpoledne se rozjel provoz restaurace naplno. Večer byla kapacita zcela naplněna a o pivo byl velký zájem.

Biskupský pivovar u sv. Štěpána v Litoměřicích je provozován společností Ke stolu, s.r.o., která je z poloviny vlastněna společností In Principio, s.r.o., jejímž stoprocentním majitelem je Biskupství litoměřické. Nachází se v prostorách bývalého kněžského semináře, nyní Diecézního domu kardinála Trochty (DDKT), Komenského 4.

Prostory restaurace byly zrekonstruovány a technologické vybavení pořízeno jako investice z prostředků finanční náhrady majetkového vyrovnání. Po splacení nákladů se tento projekt stane jedním ze zdrojů financování provozu litoměřické diecéze. Dá se tedy s určitou mírou nadsázky říci, že každé vypité pivo pomůže například zlepšit stav sakrálních památek v diecézi nebo bude moci podpořit nejrůznější charitativní, sociální či vzdělávací projekty, které Biskupství litoměřické provozuje a financuje.

V Malé Úpě je otevřen nový minipivovar Trautenberk

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyTrautenberk

Nový maloúpský pivovar vychází z konceptu architekta Petra Koláře, který je podepsaný i pod projektem sesterského pivovaru Hostivar v Praze.

Pivovar Trautenberk najdete v podzemí Tippeltovy boudy, známější jako hotel Družba, který právě prochází velkou rekonstrukcí. Stavba zde stojí více než sto let a v dobách někdejší slávy patřila k nejmodernějším v okolí. Nyní prochází rozsáhlou, ale citlivou rekonstrukcí. Několikapodlažní budova bývala restaurací a hotelem, i tyto služby by se sem měly záhy vrátit. Rekonstrukce ale začala ve sklepení, právě tam bylo potřeba upravit a připravit prostory pro nový pivovar. Pivovar vznikl společným přispěním majitelů maloupských bud a lyžařského areálu.

Pivo Trautenberk se vaří tradiční metodou za použití vody ze svahů Sněžky, sladu, a chmele. Piva jsou spodně i svrchně kvašená. Prvním speciálem na čepu nejen ve SKiMU House je Trautenberk 12 APA, během vánočních prázdnin přibyla 14 - Red Ale. Po novém roce přibudou další tři piva: spodně kvašený ležák Trautenberk 11, polotmavý speciál Trautenberk 13 a svrchně kvašený Trautenberk 14 APA. K vaření se používá slad slad z humnové sladovny Ing.Karla Klusáčka, doplněný o speciální slady ze sladovny Weyermann v Bamberku. Chmel pochází převážně ze žatecké oblasti a kvasnice z VÚPS v Praze. Piva jsou nefiltrovaná a nepasterizovaná.

Stručná bilance 1.selského pivovárku za rok 2015

Publikováno:před rokemZdroj:1.selský pivovárek KroměřížAutor:Tomáš Váňa1.selský

1.stále dominantní postavení Sedláka a Sedlačka, ležáku plzeňského typu
2.menší zájem o piva polotmavá
3.Špalda 12% je fenomén, budeme ji vařit pravidelně, je po ní velká poptávka
4.silny Imperátor 15% se prodavá dobře a rychle, budeme vařit častěji, hlavně v chladných měsících
5.parádní ohlas na IPL (Vaněk Ferdinand, Kill Bill, Velký Mogul), budeme je vařit celoročně. IPA asi přestaneme vařit úplně.
6.Maryšku jsme letos vůbec v létě nevařili, a to z důvodu naplněné kapacity sklepa a spilky.

Zajímavost: okolo 60% výstavu prodáváme v lahvích. Myslím, že žádný malý pivovar to takhle nemá.
Otázka zní: je to dobře nebo špatně?

Dej Bůh štěstí v roce 2016. Vám i nám.

Štiřínský pivovar slaví vánočním speciálem

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Michal ŠtinglMagnát

Ve Štiřínské stodole můžete ochutnat Vánoční speciál Magnát a odnést si lahev limitované edice. Podrobnosti nám prozradil sládek Ladislav Černý.

Celkem byly pro letošní Vánoce vyrobeny čtyři várky, každá o objemu cca 160 litrů. Doba zrání - ležení ve sklepě při konstantní teplotě 3 stupňů byla 60 dnů.

Zlatavý speciál
"Náš Vánoční speciál jsme uvařili dle staré receptury a bez veškerých přísad či náhražek. Plzeňský, bavorský, karamelový a slad typu porter společně s chmelem ze žatecké oblasti již při vaření dávaly příjemnou aromatickou vůni a zlatavě tmavě hnědá barva mladiny zvýrazňovala vlastnosti speciálu," popisuje výrobu štiřínský sládek Ladislav Černý.

Limitovaná edice
Zájemci se mohou s vánočním Magnátem potěšit i doma. "Pro letošní sváteční dobu konce roku jsme připravili a stočili do skleněných lahví s patentovým uzávěrem, opatřených etiketou a páskou přes uzávěr, celkem 70 lahví tohoto výjmečného piva," říká sládek Ladislav Černý.

Oslavte s Magnátem
Jeden půllitr je v pivovarské restauraci nabízen za cenu 35 Kč a hosté jej velice rádi ochutnávají. Můžete si na něj zajít a oslavit Silvestra. Otevřeno mají dnes od 11 hodin a slavit se bude dokud bude zábava.

Pivovar Svijany po loňském propadu znovu roste. Letos prodá 620 tisíc hektolitrů piva

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:ČTKSvijany

● Svijanský pivovar letos očekává rekordní výstav 615 až 620 tisíc hektolitrů piva.
● Největší pivovar v Libereckém kraji tak uvaří zhruba o osm procent víc piva než minulý rok.
● Produkce svijanského pivovaru každoročně stoupá, výjimkou byl pouze loňský rok, kdy klesla spotřeba sudového piva v restauracích a pivovar nemohl tento pokles vykrýt zvýšením dodávek piva lahvového kvůli výstavbě nové plnicí linky.

Po loňském propadu výroby očekává letos pivovar Svijany rekordní výstav 615 až 620 tisíc hektolitrů piva. Je to zhruba o osm procent víc, než v největším pivovaru v Libereckém kraji uvařili loni. Tehdy na trh dodali 570 tisíc hektolitrů. Letošní rok vypadá velmi slibně, povedla se hlavně letní sezona, řekla v pondělí mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

Svijanský pivovar se loni navzdory poklesu výroby zařadil na čtvrté místo mezi pivovary v zemi. Hospodaření společnosti skončilo ziskem téměř 171 milionů korun při miliardových tržbách. Většinu piva firma prodá na tuzemském trhu, tržby ze zahraničí loni tvořily sotva tři procenta tržeb pivovaru.

Firma však otevřela vlastní pobočku na Slovensku a své exportní aktivity chce rozšiřovat na další trhy. Plánuje také výstavbu vlastního pivovaru v gruzínském Tbilisi za 15 milionů eur (přes 400 milionů korun).

Ještě v roce 1997 pivovaru Svijany hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy. Pivovar si přes výrazné zvýšení výroby uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá i původní suroviny - humnový slad a žatecký chmel.

S výjimkou loňského roku produkce svijanského pivovaru každoročně stoupá. "Tempo našeho růstu bychom rádi zachovali i v příštím roce, kapacity pivovaru na to zatím stále ještě máme," uvedla Winklerová. Důvodem loňského propadu výroby byl pokles spotřeby sudového piva v restauracích, který pivovar nemohl vykrýt zvýšením dodávek piva lahvového kvůli výstavbě nové plnicí linky na lahve. Letos podnik investoval dalších 30 milionů korun, na výrobu to však už negativní dopad nemělo. "Letos jsme investovali především do nového whirlpoolu, přetlačných tanků, trafostanice, kvasničného hospodářství a šrotovny," uvedla mluvčí.

Velkou investicí je pro pivovar také rekonstrukce svijanského zámku. Zchátralý objekt koupila firma před dvěma lety. "Nyní ho za přispění EHP a norských fondů rekonstruujeme. Z vlastních zdrojů zainvestujeme v první fázi rekonstrukce 30 milionů korun," řekla Winklerová. V zámku vzniká kulturně-společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií. Měla by tam být i pivovarská restaurace a počítá se také s ubytováním. Náklady na projekt se odhadují na sto milionů korun. První etapa by se pro veřejnost měla otevřít už v polovině příštího roku.

Speciální vánoční piva přispívají k úspěchu malých pivovarů

Publikováno:před rokemZdroj:Česká televizeAutor:ČT1

Mnohé minipivovary s úspěchem vaří na Vánoce i jiné svátky speciální druhy piva. Netradičními recepturami a chutěmi se snaží konkurovat velkým společnostem. Například malý pivovar ve Vojkovicích přišel s extra silným Štědrokem.

Minipivovar ve Vojkovicích na Frýdecko-Místecku funguje asi deset let a speciálního vánočního piva produkuje ročně asi sto hektolitrů, což je zhruba deset procent celé roční výroby. Odebírají ho restaurace, lidé si ho také kupují domů.

Štědrok má 11 procent alkoholu
„Naši zákazníci vědí, že naše vánoční pivo je trochu jiné, silnější a hutnější, proto ho chtějí i na štědrovečerní stůl,“ řekl sládek vojkovického minipivovaru Mojmír Velký. Tradiční vánoční světlou třináctku, kterou minipivovar vaří od svého vzniku, doplnil ještě silnějším Štědrokem.

„Je to velice silné polotmavé pivo, které má asi jedenáct procent alkoholu. Je tím pádem trochu zrádné. Je to takový náš vánoční bonbónek,“ uvedl sládek Velký. Vánoční pivo začíná vařit asi dva měsíce před Vánocemi a v nabídce bývá asi do poloviny ledna.

Například v zámeckém minipivovaru Pikard v Ostravě-Zábřehu se vaří kolem Vánoc kaštanový speciál. „Vybrali jsme kaštan, protože jeho chuť i vůně připomínají Vánoce,“ vysvětloval manažer minipivovaru a člen prezidia Českomoravského svazu minipivovarů Radovan Koudelka.

Vánoční speciál se vyplácí
Zařadit do nabídky netradiční pivo se podle něho vyplácí. „Lidé jsou ochotni za vánoční speciál zaplatit více peněz. Souvisí to s jakousi předvánoční euforií. Obchodně je to rozhodně zajímavé,“ potvrdil Koudelka. Především rozmanitost piv zákazníky do malých pivovarů táhne. Produkce pivovarských gigantů je totiž víceméně ustálená a na experimenty opatrná.

„Malé pivovary jsou trendem v Americe, Evropě, Anglii i třeba ve Švédsku, kde vedle sebe dobře fungují pivovary velké i ty malé s velkou škálou druhů,“ dodal Koudelka. Koncentrace minipivovarů je v Moravskoslezském kraji po Praze největší v celém Česku. Jen za poslední dva roky tam vzniklo čtrnáct nových. Produkce minipivovarů stále stoupá. V roce 2014 to bylo meziročně o třicet procent.

Pivovar Svijany dodá letos na trh o osm procent piva víc než loni

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:ČTKSvijany

Po loňském propadu výroby očekává letos Pivovar Svijany rekordní výstav 615 tisíc až 620 tisíc hektolitrů piva. Je to zhruba o osm procent víc, než v největším pivovaru v Libereckém kraji uvařili loni. Tehdy na trh dodali 570 tisíc hektolitrů. Letošní rok vypadá velmi slibně, povedla se hlavně letní sezona, uvedla mluvčí pivovaru Petra Winklerová.

Svijanský pivovar se loni navzdory poklesu výroby zařadil na čtvrté místo mezi pivovary v zemi. Hospodaření společnosti skončilo ziskem téměř 171 milionů korun při miliardových tržbách. Většinu piva firma prodá na tuzemském trhu, tržby ze zahraničí loni tvořily sotva tři procenta tržeb pivovaru. Firma však otevřela vlastní pobočku na Slovensku a své exportní aktivity chce rozšiřovat na další trhy. Plánuje také výstavbu vlastního pivovaru v gruzínském Tbilisi za 15 milionů eur (přes 400 milionů korun).

Ještě v roce 1997 Pivovaru Svijany hrozilo uzavření, když podnik převzaly Pražské pivovary. Před likvidací ho tehdy zachránila skupina lidí kolem sládka Františka Horáka, který pak dlouhá léta podnik také vedl. Od obnovení výroby v roce 1998 se podařilo produkci pivovaru zvýšit více než čtrnáctinásobně především díky investicím za více než půl miliardy. Pivovar si přes výrazné zvýšení výroby uchoval tradiční způsob vaření piva, využívá i původní suroviny - humnový slad a žatecký chmel.

S výjimkou loňského roku produkce svijanského pivovaru každoročně stoupá. „Tempo našeho růstu bychom rádi zachovali i v příštím roce, kapacity pivovaru na to zatím stále ještě máme,“ uvedla Winklerová. Důvodem loňského propadu výroby byl pokles spotřeby sudového piva v restauracích, který pivovar nemohl vykrýt zvýšením dodávek piva lahvového kvůli výstavbě nové plnicí linky na lahve. Letos podnik investoval dalších 30 milionů korun, na výrobu to však už negativní dopad nemělo. „Letos jsme investovali především do nového whirlpoolu, přetlačných tanků, trafostanice, kvasničného hospodářství a šrotovny,“ uvedla mluvčí.

Velkou investicí je pro pivovar také rekonstrukce svijanského zámku. Zchátralý objekt koupila firma před dvěma lety. „Nyní ho za přispění EHP a Norských fondů rekonstruujeme. Z vlastních zdrojů zainvestujeme v první fázi rekonstrukce 30 milionů korun,“ řekla Winklerová. V zámku vzniká kulturně společenské centrum s archeologickým muzeem a galerií. Měla by tam být i pivovarská restaurace a počítá se také s ubytováním. Náklady na projekt se odhadují na sto milionů korun. První etapa by se pro veřejnost měla otevřít už v polovině příštího roku.

Pivní rok 2015: Bergamot či svrchně kvašený speciál z Teplic

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.cz

Právě končící rok opět potvrdil, jak důležití jsou pro český pivní trh menší výrobci. Nejenže dokážou svůj region zásobovat špičkovými pivy a důstojně konkurují zavedeným značkám, ale navíc pozvedávají i domácí pivní kulturu. Server Lidovky.cz vybral osm piv charakterizujících letošek.

Vznik Pivovaru Monopol a jeho Ale
Není fantasmagorie postavit v Teplicích plných heren nekuřáckou secesní restauraci a nabízet zdejším pijákům svrchně kvašené pivo? Není. Na přelomu května a června to dokázal pivovar Monopol. Jeho majitelé velmi citlivě zrekonstruovali prostor bývalého tanečního sálu na Masarykově třídě a ke spolupráci pozvali ostřílenou sládkovou Martinu Valterovou. A podařilo se. Jejich čtrnáctistupňový Monopol Ale je díky své přístupnosti jedním z nejlépe uvařených svrchně kvašených speciálů v roce 2015.

Obnovení pivovaru v Lobči s tmavou Ipou
Co dokázal Monopol v Teplicích - tedy rapidně zvýšit kulturu pití piva ve městě - se v podobné dimenzi podařilo i v Lobči na Mělnicku. Manželé Prouzovi se vrhli do obnovy starého provozu a letos konečně začali vařit. Na mapě Kokořínska díky nim přibyl další výrazný cíl. No a například jejich tmavá Ipa (k dostání třeba na farmářských trzích na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad) ze tří druhů chmelů je do zimních měsíců naprosto ideální volbou.

Desítka pro brněnské patrioty
I když Petr Hauskrecht založil se společníky svůj minipivovar už v roce 2014, až letos se piva vyráběná v bývalých brněnských městských jatkách rozjela ve velkém stylu. Kromě jejich vysoké kvality k tomu pomáhá i osobnost Petra Hauskrechta, který kdysi křísil podnik Starobrno a po mnoha letech strávených v nadnárodní korporaci se rozhodl založit vlastní značku. Jeho desítka Špilberk se dá považovat za jedno z nejlépe uvařených výčepních piv v Česku.

Mistr Kočka nezahálí, vaří z bergamotu
Pivní cestovatel a sládek Jan Kočka patří k pionýrům českého minipivovarnictví. V poslední době se přeorientoval na takzvané „létající vaření“, čili výrobu vlastního piva Nomád tam, kde zrovna mají volné kapacity. A pro letní sezónu uvařil nesmírně osvěžující nápoj Polykala bergamot na základě nefiltrovaného světlého pšeničného piva belgického typu. Lepší volbu pro letošní tropy jsem nenašel.

Letiny stále stoupají, L.Í.P.A kraluje
Na začátku byla chátrající restaurace a sedm místních patriotů. Tak se v červenci 2014 zrodil Akciový pivovar Letiny. Během letoška jeho sortiment tvořící šest piv potvrdil vysokou kvalitu a pevně se usadil v popředí českých a moravských minipivovarů. Za klenot se dá považovat čtrnáctistupňový svrchně kvašený speciál Letinská L.Í.P.A. Její výhodou je, že je k dostání v PET lahvích i sklenicích v pivotékách po celé republice.

Pivovarský dům a jeho IQač
Ani ostravští vyznavači pivních speciálů už nepřijdou zkrátka. Díky stále se rozvíjejícímu Pivovarskému domu, který nejen vaří, ale provozuje také solidně zásobenou pivotéku. Letos zaujal svým povzbuzujícím ležákem IQač s přídavkem ginkgo biloby, který uvařil pro studenty Ostravské univerzity, ovšem čepuje se i pro všechny ostatní.

Klostermann ze Strakonic
Měšťanský pivovar Dudák Strakonice nebude na letošní rok vzpomínat v nejlepším. Nově zvolené představenstvo zjistilo obrovské nesrovnalosti v účetnictví a dluhy. Přesto jedna jistota zůstala. Strakonický polotmavý třináctistupňový speciál Klostermann, který stále patří ke špici tmavších piv. I díky tomuto výstavnímu šumavskému ležáku je každému pijákovi jasné, jaká ztráta by s krachem Dudáka v Česku nastala.

Svrchně kvašené speciály z Beskyd
Tradiční sládci se na svrchně kvašená piva dívají s odstupem - uvařit klasický spodně kvašený ležák je prý daleko větší kumšt. Nicméně obliba „ejlů“ v Česku stále stoupá. A pokud hledáte pivovar, který je dělá pravidelně a navíc dokáže držet vysoký standard, jeďte na Ostravici. Tamější Beskydský pivovárek si stanovil vysokou laťku a právě prodávaná Lissa Huera Ipa je jasným důkazem.

S Excelentem „Po svý ose“

Publikováno:před rokemZdroj:JenProŽeny.czGambrinus

Pivo Excelent přichází s novým projektem „Po svý ose,“ kde jde o lidi s názorem. O lidi, co si jdou za svým a nebojí se u toho překonávat osud i sami sebe.

Excelent spojil pět talentovaných lidí, kteří tohle všechno reprezentují, a pomohl jim uskutečnit jejich sny.

Pětici tvoří malířka Léna Brauner, tanečnice Iveta Rážová, freeskier Dan Hanka, DJ Nobodylisten a režisér Štěpán Fok. Poslední dva jmenovaní mají na svědomí tvorbu ojedinělého videoklipu „Po svý ose“, který je vyvrcholením celého projektu. Video se natáčelo dva dny a to za velice nepříznivého počasí. V ovzduší bylo cítit neustálé napětí, jestli všechno vyjde. Aktéři měli často jen jeden pokus, na to, aby svůj sen dokázali proměnit do reality. Strach z neúspěchu a posouvání svých vlastních hranic, to je přesně to, o co v tomto projektu jde.

Například Léna, která měla sen posunout se v malbě za hranice svých možností a vytvořit hořící obraz. Celou noc byla v nejistotě, že se její sen nakonec nepodaří, protože ten den panovala extrémní vlhkost a jak sama prohlásila: „Zkuste zapálit něco mokrého, že jo….“ Nakonec to i díky pyrotechnikovi zvládla a na celé natáčení vzpomíná pozitivně.


0
DISKUTUJTE
DOPORUČIT

Pivo Excelent přichází s novým projektem „Po svý ose,“ kde jde o lidi s názorem. O lidi, co si jdou za svým a nebojí se u toho překonávat osud i sami sebe.

Excelent spojil pět talentovaných lidí, kteří tohle všechno reprezentují, a pomohl jim uskutečnit jejich sny.

Pětici tvoří malířka Léna Brauner, tanečnice Iveta Rážová, freeskier Dan Hanka, DJ Nobodylisten a režisér Štěpán Fok. Poslední dva jmenovaní mají na svědomí tvorbu ojedinělého videoklipu „Po svý ose“, který je vyvrcholením celého projektu. Video se natáčelo dva dny a to za velice nepříznivého počasí. V ovzduší bylo cítit neustálé napětí, jestli všechno vyjde. Aktéři měli často jen jeden pokus, na to, aby svůj sen dokázali proměnit do reality. Strach z neúspěchu a posouvání svých vlastních hranic, to je přesně to, o co v tomto projektu jde.

Například Léna, která měla sen posunout se v malbě za hranice svých možností a vytvořit hořící obraz. Celou noc byla v nejistotě, že se její sen nakonec nepodaří, protože ten den panovala extrémní vlhkost a jak sama prohlásila: „Zkuste zapálit něco mokrého, že jo….“ Nakonec to i díky pyrotechnikovi zvládla a na celé natáčení vzpomíná pozitivně.

Lidí, kteří mají podobné příběhy a osudy, jako naši hrdinové je mezi námi velká spousta, záleží ale na každém, jak se se svým osudem popere a jakou má vůli jít si za svým snem. I nedůvěra okolí a nejbližších může mít za následek to, že se svého snu nakonec vzdáme, abychom poslechli ostatní. Své o tom ví i Dj NobodyListen a režisér Štěpán Fok. Rodině, přátelům a svému okolí museli dokázat, že si vybrali ten správný směr a že i přes prvotní neúspěchy, velkou dřinu a ztrátu školy, soukromí a volného času dělají to, co je naplňuje, baví a jsou v tom opravdu úspěšní.

Důkazem je i projekt „Po svý ose“, kterého se pánové zhostili s velkou parádou.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.06.2017 15:555.135/5.135