Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Petr Voldán: Asi moc plného piva

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Petr Voldán

Asi vypili moc plného piva, komentuje mimo jiné nejnovější návrh z dílny Ministerstva zemědělství, týkající se nového značení piva, autor pravidelných pondělních glos Petr Voldán:

Pozoruhodnou lavinu kritiky vyvolal nápad, podle kterého by například piva, známá jako jedenáctka nebo dvanáctka byla nově piva plná. A ležák by nebyl ležák nýbrž jen styl piva. No nevím, podle všeho to pan ministr zemědělství Jurečka tentokrát s tou inovativností poněkud přepískl. Byť se zaštiťuje zájmem pivovarů o takovou pivní reformu. A už si může číst spoustu reakcí, mnohé hodně nelichotivé, ale řadu z nich docela racionálních.
Tak třeba ono označování stupňovitosti piv. Když si dám desítku a nebo dvanáctku – neřkuli speciál jako kupříkladu čtrnáctku, konzumuji jisté množství alkoholu. A podle toho se pak cítím a také musím přizpůsobit aktivity – jako je řízení auta a podobně. Ale když podle přání ministerských úředníků zašveholím v hospodě „jedno plné“ – nebudu vědět zhola nic, stejně jako paní, která si občas dává k obědu desítku.
Jenomže to není od týmu pana ministra – či snad od něho samotného zdaleka všechno. Na pivních lahvích se nemá uvádět obsah alkoholu – jen u nízkoalkoholických piv. Což mi neleze do hlavy, na rozdíl od té dvanáctky. Je přitom evidentní, že v konzumaci alkoholu jsme evropskými přeborníky, mládež pije alkohol také o sto šest a ministerstvo zemědělství chce udělat z informace o množství alkoholu v lahvi piva tajemství?
Kdo by se divil, že to pan Jurečka a spol. schytávají ze všech stran – od těch co pivo nepijí, pijí, čepují a hlavně – od všech kteří přemýšlejí. O dobrých sedlácích vždycky platívalo, že se řídili úspěšně selským rozumem. A co fungovalo, do toho moc nešťourali. Ministerstvo z oboru asi netuší, co to je. V pražských kancelářích řeší plné pivo, kdežto faktem, že mezi lidmi není zájem o zemědělství, se zabývají sami farmáři a podnikatelé v této branži. Jo a už jen doušku – místo doušku - když bude to plné pivo, jaké bude to prázdné – nebo takové nám ministerstvo zemědělství teprve chystá? A tak raději už úspěšné pondělí i celý týden.

Revoluce v označování piv. Zmizí ležák, přibudou jiná piva. Jaká?

Publikováno:před rokemZdroj:EuroZprávy.cz

Čeští pivaři si už brzy budou asi muset zvyknout na jiné označování piv. Zmizí například ležák, ale objeví se jiná a přesnější označení.

Pokud změna v označování piv projde, z pultů "zmizí" například piva označená 11° a 12°. Ta by se dále označovala jen jako "plná piva" a ležák pouze jako pivní styl! Zvažuje to ministerstvo zemědělství. Piva nad 13° by se označila za "silná", ne speciální. Informuje o tom dnešní vydání Blesku.

Po změně volají hlavně minipivovary. Podle jejich svazu je totiž dosavadní značení svazovalo. „Nyní se za ležák značí i svrchně kvašená piva či piva pšeničná," uvedl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráně.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18°) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Nově by se na lahvích musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Jinak bude toto označování stupňovitosti pouze dobrovolné. Pokud se změnu podaří prosadit, mohla by začít platit už letos v létě.

Značení piva se možná změní, z ležáků budou "plná piva"

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Ministerstvo zemědělství přemýšlí o změně značení piva. Jedenácti a dvanáctistupňová piva by mohla nést označení „plná piva" a ležák by už byl pouze pivní styl, jak si to přejí pivovary. Piva nad 13 stupňů by se pak neoznačovala jako speciální, ale jako silná piva. Změnu by mohla přinést nová vyhláška, ke které se měly do konce loňského roku vznášet připomínky. Vyhláška by měla podle důvodové zprávy platit od července.

V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl mluvčí resortu Hynek Jordán. „Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze," uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. „Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák – s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme," řekl svazový prezident.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoho­lických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné.

Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu 1000 l medoviny se musí použít nejméně 280 kg včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Místo ležáku plné pivo, místo 13° silné. Minipivovary chtějí změnit označování piv

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Eva Rajlichová

Ministerstvo zemědělství uvažuje o změně značení piva. Podle plánované vyhlášky by přestala existovat jedenácti a dvanáctistupňová piva, a místo nich by si lidé objednávali piva plná. Piva nad 13 stupňů by se už nejmenovala speciální, ale silná. Změnu si přejí třeba minipivovary.

Zástupci Českomoravského svazu minipivovarů považují současné označení piva za svazující.

Problematické je podle nich hlavně označení ležák, pod které spadá v současné době i svrchně kvašené pivo a piva pšeničná.

Přitom správně je ležák druh piva, který je spodně kvašen a stabilizován při nízkých teplotách. Po procesu kvašení měsíc a déle leží.

Podle Jana Kočky ze svazu minipivovarů by změna pomohla zákazníkům více se zaměřit na chuť a styl piva.

„Baristé teď bojují za to, že neexistuje piccolo. Protože lidé chtějí piccolo – malou kávu, a nic takového není. To samé v podstatě děláme my. Když budete chtít pšeničné pivo, nechcete ležák, ale pšeničné pivo. A jestli chcete silné, anebo plné, pivovar vám o tom potom řekne, co a jak,“ vysvětluje.

Názory „pivařů“ se rozcházejí. Mladší generaci na označení příliš nezáleží, a ti, kteří jsou zvyklí na stupňové označení, případné změny příliš nevítají.

„Jsem zvyklý na odstupňované, abych věděl, co piju. Dvanáctka je na mě moc silná, jsem zvyklý na desítku,“ svěřil se Českému rozhlasu v anketě jeden muž.

Jeho názor potvrzuje i jeden z oslovených výčepních Daniel Ráž. „Značení stupňů je tam proto, aby člověk věděl, co si může dovolit dát. Podle toho konzument pozná, jak silné pivo pije,“ říká.

Vyhláška o novém značení piva by měla platit od července, ale ministerstvo zemědělství čeká ještě odborná diskuze. Jedním z hlavních témat bude právě přejmenování ležáků. Na toto téma se úředníkům sešlo nejvíce připomínek.

„Samy pivovary po ministerstvu požadují změnu, nicméně zase z jiných odborných sektorů se ozývají hlasy proti,“ potvrzuje mluvčí resortu Hynek Jordán.

Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

Nejlepší nové spodně kvašené pivo 2015

Publikováno:před rokemZdroj:Pivovar MonopolAutor:Martina ValterováMonopol

Není fantasmagorie postavit v Teplicích plných heren nekuřáckou secesní restauraci a nabízet zdejším pijákům svrchně kvašené pivo? Není. Na přelomu května a června to dokázal pivovar Monopol. Jeho majitelé velmi citlivě zrekonstruovali prostor bývalého tanečního sálu na Masarykově třídě a ke spolupráci pozvali ostřílenou sládkovou Martinu Valterovou. A podařilo se. Jejich čtrnáctistupňový Monopol Ale je díky své přístupnosti jedním z nejlépe uvařených svrchně kvašených speciálů v roce 2015.

Místo ležáku si koupíte ‚plné pivo‘. Plánovaná vyhláška změní značení piv

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Ministerstvo zemědělství přemýšlí o změně značení piva. Jedenácti a dvanáctistupňová piva by mohla nést označení „plná piva“ a ležák by už byl pouze pivní styl, jak si to přejí pivovary. Piva nad 13 stupňů by se pak neoznačovala jako speciální, ale jako silná piva.

Změnu by mohla přinést nová vyhláška, ke které se měly do konce loňského roku vznášet připomínky. Vyhláška by měla podle důvodové zprávy platit od července.

V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl mluvčí resortu Hynek Jordán. „Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze,“ uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. „Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme,“ řekl svazový prezident.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné.

Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu 1000 l medoviny se musí použít nejméně 280 kg včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Dvanáctka už nebude ležák, ale „plné pivo“, navrhuje ministerstvo

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:ČTK

Ministerstvo zemědělství přemýšlí o změně značení piva. Jedenácti a dvanáctistupňová piva by mohla nést označení „plná piva“ a ležák by už byl pouze pivní styl, jak si to přejí pivovary. Piva nad 13 stupňů by se pak neoznačovala jako speciální, ale jako silná piva.

Změnu by mohla přinést nová vyhláška, ke které se měly do konce loňského roku vznášet připomínky. Vyhláška by měla podle důvodové zprávy platit od července.

V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl ČTK mluvčí resortu Hynek Jordán. „Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze,“ uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. „Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme,“ řekl svazový prezident ČTK.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné. Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu 1000 l medoviny se musí použít nejméně 280 kg včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Konec ležáků v Česku? Jurečka je možná nechá přejmenovat na „plná piva“

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:ČTK

Ministerstvo zemědělství přemýšlí o změně značení piva. Jedenácti a dvanáctistupňová piva by mohla nést označení "plná piva" a ležák by už byl pouze pivní styl, jak si to přejí pivovary. Piva nad 13 stupňů by se pak neoznačovala jako speciální, ale jako silná piva. Změnu by mohla přinést nová vyhláška, ke které se měly do konce loňského roku vznášet připomínky.

Vyhláška by měla podle důvodové zprávy platit od července. V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl mluvčí resortu Hynek Jordán.

„Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze,“ uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. „Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme,“ řekl svazový prezident .

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné. Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu tisíce litrů medoviny se musí použít nejméně 280 kilogramů včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Z ležáků mohou být „plná piva”, ministerstvo zvažuje změnu označení

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:ČTK

Z ležáků mohou být „plná piva”, ministerstvo zvažuje změnu označení

V dosavadním návrhu označení ležáků zůstává, na ministerstvu se nyní bude o přejmenování ležáků diskutovat, řekl mluvčí resortu Hynek Jordán. "Ponechání výrazu ležák jako samostatné skupiny piva bude s ohledem na počet přijatých připomínek předmětem další odborné diskuze," uvedl Jordán.

Změnu si přejí například minipivovary. Dosavadní značení je svazovalo, podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se v současnosti značí za ležák i svrchně kvašená piva či piva pšeničná. "Poslední (ministerská) verze (vyhlášky) vrátila zpátky ten ležák - s tím nesouhlasíme, když tam bude plné pivo, tak s tím souhlasíme," řekl svazový prezident.

Dalším takovým příkladem bylo označení piva porter. Podle současné legislativy by se tak mělo označit jakékoliv tmavé pivo z převážně ječných sladů od 18 procent extraktu původní mladiny (18 stupňů) výše. Světově je však toto značení spíše používané pro jeden pivní styl.

Pivovary by udělaly osvětovou kampaň
Na lahvích by se musel objevit obsah alkoholu jen u nízkoalkoholických piv. Označení stupňovitosti piva by mělo být dobrovolné.

Pokud změna značení projde, plánuje Český svaz pivovarů a sladoven také osvětovou kampaň, aby se Češi o typech piva poučili.

V nové vyhlášce ministerstvo určuje i další novinky, například že na výrobu 1000 l medoviny se musí použít nejméně 280 kg včelího medu, nově definuje například rýžové víno (saké).

Březňák je nově i jako jedenáctka. Bude čepovaná, v lahvích i multipacku

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Jan HorákVelké Březno

Pivo Březňák je nově vedle tradiční desítky a dvanáctky také v jedenáctistupňové variantě. V některých hospodách je k dostání od pátku, celoplošně ji velkobřezenský pivovar z koncernu Heineken uvede na trh během ledna. Počítá s tím, že se jedenáctka stane pevnou součástí jeho nabídky.

„Březňáka jedenáctku jsme se rozhodli vařit proto, že naše rodina piv Březňák už na první pohled nebyla kompletní,“ říká ředitel pivovaru Michal Rouč.

Rozhodnutí zpestřit portfolio o jedenáctku padlo v půli loňského roku. První várka zrála v pivovaru od listopadu.

„Světlý ležák zlatavé barvy se stupňovitostí 11,3 % a obsahem alkoholu 4,6 % má plnější chuť,“ podotkla mluvčí koncernu Heineken Jana Pikardová.

Jedenáctky chce letos pivovar uvařit několik desítek tisíc hektolitrů. K dostání bude čepovaná, v lahvích i multipacku.

„Jsme rádi, že můžeme nabídnout zákazníkům kompletní sortiment. Je to pro nás velká událost a jsme zvědaví, jak našim štamgastům Březňák jedenáctka zachutná,“ dodal ředitel Rouč.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.06.2017 22:455.125/5.125