Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Pivovaru Lobkowicz loni klesly tržby o 1,2 procenta. Může za to hlavně slabý vývoz

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Michal Šenk

● Na domácím trhu skupina značek jako je Černá Hora, Ježek nebo Lobkowicz rostla v tržbách meziročně o 4,6 procenta.
● Prodala pivo za 926 milionů korun.
● Znatelně ovšem klesl vývoz. Meziročně o 20 procent na 192 milionů korun.

Pátá největší pivovarnická společnost v Česku, skupina Pivovary Lobkowicz Group (PLG), loni sice vyrobila více piva než v roce 2014, utržila za něj ale méně.

Celkové výnosy skupiny za značky Platan, Lobkowicz, Klášter, Rychtář, Černá Hora, Uherský Brod, Ježek a Vysoký Chlumec za příjmy z prodejů nealkoholických nápojů a obchod s chmelem dosáhly loni 1,19 miliardy korun. Meziročně šlo o pokles o 1,2 procent. Na domácím trhu skupina značek jako je Černá Hora, Ježek nebo Lobkowicz rostla v tržbách meziročně o 4,6 procenta. Prodala pivo za 926 milionů korun.

Znatelně ovšem klesl vývoz. Meziročně o 20 procent na 192 milionů korun. "K celkové stagnaci tržeb dochází i přes růst celkových objemů prodeje a zdražení. Významným vlivem je pokračující přesun prodejů ze segmentu restauračních zařízení do segmentu řetězců," uvedla společnost jejímž majoritním vlastníkem je čínský investor Lapasan ve zprávě pro burzu.

Z vývozních trhů se firmě nedařilo především v Polsku a v Rusku. Tam dokonce klesl objem dodávek meziročně o polovinu. Na domácím trhu se podle informací PLG, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, nejvíce dařilo značkám Klášter a Lobkowicz. Domácím prodejům pomohly i loni zřízené vlastní restaurace Šnyt, které PLG otevřela v Praze, Ústí nad Orlicí, Prostějově, Olomouci a v Brně.

Společnost ve zprávě trhu zároveň uvedla, že v prosinci na valné hromadě potvrdila nové členy dozorčí rady včetně zástupce evropské divize čínské společnosti CEFC Jaroslava Tvrdíka. Čínský trh, kde je PLG v poslední době velmi aktivní má být dál klíčovou investicí firmy. Informace o zisku společnost ve zprávě neuvedla.

Staropramen chystá hospody spojené se značkou Ostravar

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:Dušan KütnerStaropramen

Po restauračním řetězci Potrefená husa a pivnicích Naše hospoda, které jsou spojené zejména se značkou Staropramen, chystají Pivovary Staropramen další koncept, tentokrát v Moravskoslezském kraji pro značku Ostravar.

„Nový koncept pro značku Ostravar hodně vychází z logiky Naší hospody. Nebude ale spojen se značkou Staropramen, ale bude určen pro ostravský region,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel tuzemské pivovarské dvojky Zbyněk Kovář. Bližší informace o „ostravarských“ restauracích firma brzy představí.

Projekt Naše hospoda spustil Staropramen v listopadu předloňského roku. Na rozdíl od Potrefených hus majících podobu restaurací má Naše hospoda podobu spíše klasické pivnice, kde až tolik nehraje roli jídlo, ale právě pivo. První podniky přivítaly návštěvníky v Pardubicích, Hradci Králové a dvakrát v Praze.

Také Našich hospod by mělo již brzy přibýt. „Do konce čtvrtletí by jich mělo být šest. Potenciál je u nich velký. Zatím nám to dělá radost,“ poznamenal Kovář. Obě sítě neprovozuje pivovar vlastními silami, ale na základě franšíz v úzké spolupráci s jejich provozovateli. Staropramen spolupracoval i na otevření restaurace Vinohradský parlament v červenci 2013 a následně belgické restaurace Bruxx, ale u nich se s rozšířením o další podniky tohoto typu nyní nepočítá.

Sudové pivo se na spotřebě podílí dvěma pětinami
Franšízové pivovarské sítě nespustil v posledních letech pouze Staropramen, ale téměř každý z velkých hráčů na tuzemském pivním trhu. Cílem je nejen prezentace vlastních značek, ale i snaha zastavit již letitý propad spotřeby točeného sudového piva ve prospěch piva baleného, zejména lahvového. Na spotřebě se tak nyní sudové pivo podílí jen dvěma pětinami, zatímco v dobách před deseti lety a starších to bývalo vždy přes polovinu.

Léta tak funguje síť Plzeňských pivnic, se značkou Gambrinus je v posledních pár letech spojena síť restaurací Originál 1869. Budvar má síť Budvarek, humpolecký pivovar je propojen se sítí Bernard Pubů. Na několika restauracích s názvem Šnyt se pak podílí Pivovary Lobkowicz.

Budějovický Budvar již 5 let úspěšně využívá nevratné sudy na pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Regionální novinyBudvar

Tento týden uplynulo pět let od okamžiku, kdy Budějovický Budvar uvedl na trh pivo v nevratných sudech KeyKeg. Zásadní technologická inovace se plně osvědčila jako užitečný nástroj pro rozvoj globálního exportu. Budějovický Budvar využívá nevratné sudy tam, kde je drahá nebo komplikovaná sekundární doprava běžných sudů do konkrétních restaurací a zpět - například v Rusku, Austrálii či Brazílii. Během pěti let se objem piva dodávaného v nevratných sudech zvýšil na trojnásobek a počet exportních zemí se zvýšil z pěti na 17.

Tuto převratnou novinku zavedl Budvar v březnu 2011. Nevratné (také "jednocestné") sudy na pivo systému KeyKeg jsou o objemu 20, nebo 30 litrů. V té době to byla zásadní technologická inovace v oblasti balení a distribuce čepovaného piva. U nevratného sudu totiž odpadá zpětný transport obalu od místa prodeje do pivovaru, který je finančně, časově i administrativně náročný. Nevratné sudy se během uplynulých let v Budějovickém Budvaru plně osvědčily jako užitečný nástroj pro rozvoj globálního exportu. V žádném případě ale nebudou plně nahrazovat sudy vratné. Nedodávají se ani zákazníkům v tuzemsku.

"Zatímco v roce 2011 jsme v nevratných sudech prodali 2000 hektolitrů piva v pěti státech, v roce 2015 to bylo přes 6000 hektolitrů v 17 zemích. Od roku 2012 dodáváme v sudech KeyKeg i tmavý ležák," říká Renata Pánková, vedoucí oddělení exportních prodejů Budějovického Budvaru.

"Nevratné sudy využíváme především do zeměpisně velmi vzdálených teritorií, odkud je drahá zpětná doprava (Austrálie, Brazílie apod.), ale na druhou stranu i na takové trhy, kde je finančně náročná či komplikovaná následná sekundární distribuce do konkrétních restaurací, případně kde je velké riziko ztráty vratného sudu (asijská část Ruska, Kypr, řecké ostrovy). Největší objemy piva v nevratných sudech směřovaly loni do Vietnamu, Ruska a na Nový Zéland. V některých případech nám nevratný sud dokonce otevřel dveře do nového teritoria," dodává Renata Pánková. Příkladem je historicky první vývoz do Chile v loňském roce. K němu došlo jen díky tomu, že Budějovický Budvar byl schopen dodat první zásilku v sudech KeyKeg.

V roce 2015 exportoval Budějovický Budvar pivo to 76 států a na celkovém českém vývozu se podílel asi jednou čtvrtinou. Objem exportovaného budvarského piva se meziročně zvýšil o 10,5% na 900 000 hektolitrů.

Další výhody sudů KeyKeg:

Velmi důležité je, že systém KeyKeg udržuje senzorickou i mikrobiologickou stabilitu piva stejně, jako běžný nerezový sud. Funguje totiž na podobném principu jako stále populárnější pivní tanky. Pivo se plní do vnitřního sterilního vaku ze speciální vícevrstevné fólie, která je absolutně nepropustná pro plyny. Při čepování nepřichází tlačný plyn nikdy do styku přímo s pivem, ale tlačí pouze na vnitřní obal.

Sudy KeyKeg šetří životní prostředí, neboť snižují spotřebu pohonných hmot na přepravu piva či prázdných obalů zpět do pivovaru a jsou vyrobené z recyklovatelných materiálů. KeyKeg je téměř 10x lehčí než klasický nerezový sud. Při objemu 20 litrů je hmotnost prázdného obalu KeyKeg pouze jeden kilogram, zatímco hmotnost klasického nerezového sudu je devět kilogramů.

Na svatého Patrika poteče proudem zelené pivo a zavoní i guláš stew

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.czAutor:Ladislav Vaindl

Zelená speciální piva, menu laděné do zelena, koncerty a party v irském stylu. Takovou nabídku připravily na čtvrteční svátek irského patrona svatého Patrika pivovary, restaurace a bary v Plzeňském kraji.

„Letos jsme uvařili dvanáctistupňový Purkmistr, zelený speciál z bylinek, meduňky, mařinky a cannabis, samozřejmě bez THC,“ prozradil Petr Míč z pivovaru Purkmistr v Plzni - Černicích. O netradičně zbarvené pivo prý bývá vždy velký zájem.

Zelená barva bude dominovat i jídlům, která se v těchto dnech budou servírovat v pivovarské restauraci. Patří mezi ně například rukolové ravioly s kozím sýrem, hovězí svíčková se zeleným chřestem nebo pistáciový mascarponový krém.

Svatým Patrikem budou žít také v Rokycanech. Tamní pivovar U Stočesů si rovněž přichystal zelený Svatopatrický speciál. Na čepu bude od 18. do 20. března. Co se jídla týče, zájemci mohou ochutnat tradiční irský pokrm nazvaný stew. Jde o irskou variantu guláše.

Na zeleně zbarvené pivo sází rovněž v Letinech. I zde bude bylinkové s příchutí mařinky a cannabis. „Do zelena bude od čtvrtka do neděle laděno také menu. Podávat se bude avokádová rolka v parmské šunce, pečená panenka v kapustovém listě, s pažitkovým krémem a francouzskými zelenými fazolkami. Jako dezert je připraven zelený Patrikův dort,“ uvedl Jiří Mach z letinského pivovaru.

Oslavy svatého Patrika nebudou chybět ani v plzeňském Zach’s pubu. Na čtvrtek je připravena irská party, na níž vystoupí plzeňská kapela Poitín. Ta se od roku 1996 věnuje tradiční irské muzice hrané stylem, který je obvyklý u mladých kapel na Britských ostrovech či v USA.

Den svatého Patrika je státní svátek v Irské republice, Severním Irsku, na ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador.

Oslavy jsou oblíbené i na jiných místech světa. Asi největší popularitu má v USA a Austrálii. V posledních letech jej ale lidé stále častěji slaví i v Evropě včetně Česka. K oslavám patří hlavně hudba, tanec a popíjení piva.

Po 200 dnech nastal čas ochutnat sezonní speciál BUD B:STRONG z čerstvého chmele

Publikováno:před rokemZdroj:Budějcká DrbnaBudvar

Od úterý začaly vybrané restaurace po celé republice čepovat sezonní speciál BUD B:STRONG. Limitovaná edice speciálního piva o stupňovitosti 16 a obsahem alkoholu 7,5% obj. byla uvařena 26. srpna 2015 ve večerních hodinách z čerstvě sklizených hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Hlávky vyrostly na chmelnici U Splavu, ve slavné lokalitě Údolí Zlatého potoka u chmelařské obce Blšany. Chmel dodala společnost, která patří mezi přední české pěstitele a obchodníky s chmelem. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se extrémně rychle kazí a musí být zpracován ve stejný den, kdy byl sklizen. Proto se v pivovarské praxi používá jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru vaří limitované edice piva z čerstvého chmele pravidelně již od roku 2012.

Chmelení sezonního speciálu proběhlo ručním přidáním výhradně čerstvých chmelových hlávek do mladinové pánve ve třech dávkách - nebyl tedy použit žádný sušený chmel. „Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. Protože již čtyři roky používáme chmel ze stejné chmelnice, můžeme u hotového piva dobře pozorovat ročníkové rozdíly způsobené odlišným počasím v daném roce. V každé várce našeho sezónního piva tak můžeme objevovat drobné odlišnosti zejména v aroma, charakteru a intenzitě hořkosti,“ vysvětluje Adam Brož, sládek Budějovického Budvaru. „Letošní ročník má ve srovnání s loňským jemnější hořkost, přičemž typické harmonické aroma Žateckého poloraného červeňáku je v chuťovém profilu plně rozvinuto,“ dodává Adam Brož.

Do zralého nefiltrovaného piva BUD B:STRONG se těsně před stáčením přidávají kvasinky v nejlepší kondici. „Pivovarské kvasnice podtrhují chuťový zážitek z tohoto piva svou velmi jemnou kvasnicovou chutí, typickou vůní a také charakteristickým zákalem. Limitovanou edici budeme opět dodávat pouze do vybraných restaurací, u nichž máme jistotu, že budou pivo dobře skladovat, ošetřovat, čepovat a také se budou starat o dokonalou sanitaci výčepů,“ uzavírá Adam Brož. Nefiltrované pivo je totiž velmi náchylné ke kontaminacím. Protože se kvasinky usazují ve výčepním systému, je nutné výčep denně proplachovat vodou a jednou týdně důkladně vyčistit alkalickým prostředkem. Kvasinky mají také tendenci usazovat se na dně sudu, což může způsobit rozdílný zákal v průběhu čepování. Proto se sud má skladovat hrdlem dolů a obrací se až těsně před naražením. Také vyšší teplota skladování může výrazně poškodit chuť. Pivo BUD B:STRONG je nutné skladovat při teplotě 8-12 °C.

Sezonní pivo z čerstvého chmele se bude letos prodávat také v Itálii, Německu, Rusku, Řecku, na Slovensku a ve Spojeném království. Do restaurací bude dodáváno výhradně v sudech o objemu 20 litrů a podávat se bude v pohárech na nožce o objemu 0,3 litru.

Protože mimořádné chuťové vlastnosti piva BUD B:STRONG mohou správně vychutnat pouze zkušenější, zodpovědnější a vyzrálejší konzumenti, pivovar v doprovodné komunikaci upozorňuje na to, že BUD B:STRONG je nevhodný pro osoby mladší 21 let. Zároveň mladé lidi varuje před vyšším obsahem alkoholu.

Most má novou pivní značku. Teď se chystá Pivní slavnost. Přijdou tisíce lidí

Publikováno:před rokemZdroj:Mostecký deníkAutor:Martin VokurkaMostecký Kahan

Novým hitem ve městě je ležák Zdař Bůh!. Dalším lákadlem je oslava piva. Bude na 1. náměstí a bude velká.

Novou pivní značkou v Mostě je Zdař Bůh!. Je to polotmavý ležák, nepasterovaná a nefiltrovaná dvanáctka. Výrobcem je minipivovar Mostecký kahan v Kosmosu, jediné zařízení svého druhu na Mostecku, které navázalo na vaření piva ve starém Mostě.

Polotmavý ležák z českého sladu a žateckého chmele je v nabídce už delší dobu a v minipivovaru je druhým nejprodávanějším pivem, ale dosud mu chyběl název. Minipivovar, který vyrábí například piva Magistr Edward Kelley a Černí Andělé, proto vyhlásil veřejnou soutěž o nejlepší pojmenování. Vyhrál hornický pozdrav Zdař Bůh!. Autor návrhu, František Vítek, dostal za odměnu soudek piva.

„Název se nám zdál nejlepší, protože Most je hornické město a pan Vítek nám navíc krásně popsal, proč ho tento název napadl," řekl za porotu Jakub Mach, provozní minipivovaru. Také etiketa ležáku vychází z hornických symbolů. Pivo je oceněno známkami Regionální potravina Ústeckého kraje a KRUŠNOHOŘÍ regionální produkt.

Minipivovar nyní s městem Most připravuje Pivní slavnost. Bude v sobotu 28. května na 1. náměstí. Očekává se až šest tisíc návštěvníků. Osm českých minipivovarů představí desítky speciálních piv, které nejsou běžně k sehnání. Budou koncerty, divadlo i atrakce pro celé rodiny. Program potrvá od 12 do 22 hodin.

Veselice se má stát obnovenou tradicí. Naváže na oblíbené oslavy piva u Kosmosu, které se loni nekonaly. Na 1. ročník Pivní slavnosti přišlo odhadem deset tisíc lidí.

Ve Zvíkově vyberou sládci nejlepší minipivovary

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.cz

V sobotu 19. března proběhne už desátý ročník Jarní ceny českých sládků na Zvíkově, tedy největší degustační soutěž piv z minipivovarů ve střední Evropě. Degustovat se bude 500 vzorků piva z více než stovky pivovarů.

„Přestože jsou produkty minipivovarů v průměru o deset až padesát procent dražší než pivo od velkých výrobců, stále vznikají po celé republice nové minipivovary a každoročně jich přibude kolem padesáti. Díky malým vyráběným objemům mohou více experimentovat a vařit různé speciály,“ popisuje Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů. „V současné době jich je 300 a za loňský rok uvařily o třetinu piva více než o rok dříve a tvoří 1,3 procenta z celkové produkce piva,“ doplňuje.

Svaz se na zvíkovské soutěži každoročně podílí, den před zahájením degustací proběhne jeho valná hromada. Minulého ročníku Jarní ceny českých sládků se zúčastnilo 400 piv z 93 minipivovarů, které soutěžily ve 14 kategoriích. Letos se bude degustovat 500 vzorků piva z více než stovky pivovarů. Přitom akce začínala velmi skromně, za účasti 27 pivovarů a 40 vzorků piv.

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky budou zařazeny do 15 kategorií: světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo, speciální piva světlá, speciální piva tmavá, speciální piva silná, speciální piva polotmavá, piva typu Pale Ale, India Pale Ale, India Black Ale, pšeničná piva silná, silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.

Vzorky bude hodnotit přes 80 degustátorů, kteří se budou střídat v sedmi základních degustačních komisích po sedmi členech a speciálních finálových komisi.

Kuchaři do domu s pivem Ferdinand

Publikováno:před rokemZdroj:JenProMuže.czFerdinand

Oblíbená služba Kuchaři do domu spojila síly s benešovským pivovarem a od teď tak má zákazník možnost doma sníst vše, co mu profesionální kuchař navaří a k dobrému jídlu ochutnat pivní speciály Ferdinand.

Společnost Kuchaři do domu podepsala s pivovarem začátkem února smlouvu o vzájemné spolupráci a od té doby je možné při objednávce požadovat i řízenou degustaci piva. Pivovar Ferdinand tak zahajuje B2C komunikaci, od které očekává další rozvoj a obecně osvětu piva v našich domácnostech. „Hlavním smyslem této spolupráce je ukázat a představit lidem, jak se správně vaří pivo a když už chtějí jíst kvalitní pokrmy z kvalitních surovin, proč si k tomu dát skutečné pivo, třeba to naše a ne jen nějaké náhražky v podobě tzv. euro piva“, říká jednatel pivovaru Ing. Petr Dařílek.

Portál Kuchaři do domu je největší on-line seznam v České republice osobních kuchařů a kulinářských firem, které si zákazník může pronajmout. Na tomto místě tak najdete VIP kuchaře, profesionální kuchaře, kuchaře cizích národností, odborníky zdravé výživy a restaurace s kuchaři do domu. „Zatím očekáváme klientelu především v Praze a Středních Čechách, ale jsme připraveni dojet a degustovat dle zájmu, třeba i v Chebu“, dodává Mgr. Ivana Bachtíková, jednatelka společnosti Kuchaři do domu. Zážitková gastronomie je stále více na vzestupu a tak ten, kdo má rád opravdu dobrá jídla a nejen ta, měl by za své peníze dostat opravdu to nejlepší, co podmínky domácího vaření dovolí. Důkazem mohou být známá jména špičkových kuchařů, jako je např. Lubomír Brázda, osobní kuchař Václava Havla a současného prezidenta Miloše Zemana, Executive Chef Radek Příhonský nebo Martin Bušek, přední český foodstylista a gastronomický poradce, který se již několikrát objevil i na obrazovkách komerčních televizí. Kuchaři nabízejí až 25 druhů světových kuchyní. Pivovar pro účely degustací bude podávat nefiltrovaná piva, k další konzumaci pak klasicky pasterované speciály v třetinkových lahvích.

Jak správně načepovat pivo? V Ostravě to nejlépe zvládl Martin Kludka

Publikováno:před rokemZdroj:Moravskoslezský deníkAutor:Břetislav Lapisz

Martin Kludka se včera stal čerstvým vítězem soutěže Radegast Mistr Výčepní. Soutěže se letos zúčastnilo celkem 135 výčepních z celé republiky.

Z pěti regionálních kol postoupilo do včerejšího finále, které se uskutečnilo v Ostravě, 20 nejlepších.

Jejich úkolem bylo prokázat znalosti v teoretickém testu. Finalisté pak museli před porotou uspět i v ukázce správného čepování.

Podle obchodního sládka pivovaru Radegast Zdeňka Baszczyňského je čepování dovednost, kterou neovládá každý.

„Dobrý výčepní musí mít skvělé znalosti o pivu, zkušenosti, zručnost a lásku k tomuto řemeslu," upřesnil obchodní sládek Radegastu.

Bylo nebylo. V Jeseníku otevřeli Centrum pivních vynálezů Alfreda Beernitze

Publikováno:před rokemZdroj:Jesenické noviny

Minulou středu 9. března jsme byli u slavnostního otevření Centra pivních vynálezů Alfreda Beernitze, které se nově nachází ve Vile Elis, v blízkosti jesenického vlakového nádraží.

„Rádi bychom Vám představili novou turistickou zajímavost našeho regionu, v níž se hosté mohou seznámit se životem a nejslavnějšími vynálezy jesenického rodáka Alfreda Beernitze (mj. vynálezce Malého piva a Minipivovaru),“ uvedl Kamil Kavka manažer Centra pivních vynálezů a dále vysvětlil: „Návštěvníci se dozví zajímavosti o vaření piva a budou mít možnost si u nás vyzkoušet netradiční pivní experimenty.“

Zážitkový prostor láká na pivní expozici prezentující nejzajímavější vynálezy jesenického rodáka, nad nimiž ční vynález Malého piva, v případě Beernitze důvtipně vyvedený skleněný půllitr s obsahem pouhých 0,3 l (viz obr.). Exponátů je více, nechybí ani replika pivní laboratoře. V ní je zakomponována ochutnávka opravdu netradičních pivních specialit, jako jsou například molekulární pivní kaviár, chmelová čokoláda nebo pivní pálenka. Veliká zábava na návštěvníky čeká v restaurační části centra, kde se k pokrmům servíruje pivo ve zkumavkách, nebo v třílitrovém pivním válci. Díky Beernitzově ponornému louhovači GustatusuTM si můžete vlastnoručně ochutit pivo pepřem, chmelem, chilli aj.

Pivními zážitky to ale zdaleka nekončí. Pokud jde o gastronomii, jídelní lístek částečně stojí na dochovaných receptech manželů Beernitzových, dílem jde o pokrmy vyvinuté přímo na míru Centru pivních vynálezů v Jeseníku z rukou renomovaného šéfkuchaře. Nenechte se zmást pivní tématikou, prostor pamatuje i na děti a to nejen pokud se týče jídelního lístku, v jeho interiéru je i dětský koutek a rozlehlá zahrada.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.08.2017 19:465.337/5.337