Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Heineken dostal v Řecku rekordní pokutu. Zneužil dominantní pozici

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:ČTK

Řecko vyměřilo tamní divizi nizozemského pivovaru Heineken pokutu 31,5 milionu eur (zhruba 850 milionů korun) za zneužívání dominantní pozice na trhu. Jde o největší pokutu, jakou kdy řecký antimonopolní úřad uvalil na jednotlivý podnik, informovala agentura Reuters.

Divize nicméně označila rozhodnutí úřadu za nespravedlivé a hodlá proti němu podniknout právní kroky.

Divize s názvem Athenian Brewery podle úřadu po dobu patnácti let zneužívala dominantní pozici ve výrobě i distribuci piva a omezovala přístup konkurence na trh. Úřad divizi nařídil přepracovat smlouvy, aby se porušování antimonopolních pravidel neopakovalo.

„Společnost Athenian Brewery kategoricky odmítá obvinění úřadu, rozhodnutí považuje za nespravedlivé a neopodstatněné. Případ okamžitě předá soudu, aby ochránila svá práva a obnovila svou pověst,“ uvedla divize.

Heineken je třetí největší pivovarskou skupinou na světě po jedničce Anheuser-Busch InBev a společnosti SABMiller, která vlastní Plzeňský Prazdroj. InBev minulý měsíc předložil nabídku na koupi SABMilleru za 107 miliard dolarů (2,7 bilionu korun).

Heineken působní také v České republice, kde vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno.

Heineken má v Řecku zaplatit rekordní pokutu 850 milionů korun

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Řecko vyměřilo tamní divizi nizozemského pivovaru Heineken pokutu 31,5 milionu eur (zhruba 850 milionů Kč) za zneužívání dominantní pozice na trhu. Jde o největší pokutu, jakou kdy řecký antimonopolní úřad uvalil na jednotlivý podnik, informovala agentura Reuters. Divize nicméně označila rozhodnutí úřadu za nespravedlivé a hodlá proti němu podniknout právní kroky.

Divize s názvem Athenian Brewery podle úřadu po dobu 15 let zneužívala dominantní pozici ve výrobě i distribuci piva a omezovala přístup konkurence na trh. Úřad divizi nařídil přepracovat smlouvy, aby se porušování antimonopolních pravidel neopakovalo.

"Společnost Athenian Brewery kategoricky odmítá obvinění úřadu, rozhodnutí považuje za nespravedlivé a neopodstatněné. Případ okamžitě předá soudu, aby ochránila svá práva a obnovila svou pověst," uvedla divize.

Heineken je třetí největší pivovarskou skupinou na světě po jedničce Anheuser-Busch InBev a společnosti SABMiller, která vlastní Plzeňský Prazdroj. InBev minulý měsíc předložil nabídku na koupi SABMilleru za 107 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč).

Heineken působní také v České republice, kde vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno.

Heineken dostal v Řecku rekordní pokutu, zneužil dominantní pozici

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:ČTK

Řecko vyměřilo tamní divizi nizozemského pivovaru Heineken pokutu 31,5 milionu eur (zhruba 850 milionů korun) za zneužívání dominantní pozice na trhu. Jde o největší pokutu, jakou kdy řecký antimonopolní úřad uvalil na jednotlivý podnik, informovala agentura Reuters. Divize nicméně označila rozhodnutí úřadu za nespravedlivé a hodlá proti němu podniknout právní kroky.

Divize s názvem Athenian Brewery podle úřadu po dobu 15 let zneužívala dominantní pozici ve výrobě i distribuci piva a omezovala přístup konkurence na trh. Úřad divizi nařídil přepracovat smlouvy, aby se porušování antimonopolních pravidel neopakovalo.

„Společnost Athenian Brewery kategoricky odmítá obvinění úřadu, rozhodnutí považuje za nespravedlivé a neopodstatněné. Případ okamžitě předá soudu, aby ochránila svá práva a obnovila svou pověst,“ uvedla divize.

Heineken je třetí největší pivovarskou skupinou na světě po jedničce Anheuser-Busch InBev a společnosti SABMiller, která vlastní Plzeňský Prazdroj. InBev minulý měsíc předložil nabídku na koupi SABMilleru za 107 miliard dolarů (2,7 bilionu korun).

Heineken působní také v České republice, kde vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno.

V Žatci šlechtí nové druhy chmele, aby pivo vonělo méně jako pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Česká televizeAutor:ČT24Chmelařský institut

Odborníci hledají nové odrůdy českého chmele, do pěti let by rádi vyšlechtili minimálně tři. Pivo z nich vyrobené by bylo aromatičtější a vonělo by po jehličí, citrusech či jiném ovoci. V Česku je nyní povoleno 11 odrůd chmele, všechny vypěstoval a vlastní Chmelařský institut v Žatci.

V Chmelařském institutu provádí experti výzkum v oblasti pěstování, sklizně i následné úpravy konopovité rostliny. Krom toho se zde zkoumají nové odrůdy chmele, které zatím nemají svá jména a označeny jsou pouze čísly. „Jsou množeny pro větší pokusy,“ vysvětluje ředitel Chmelařského institutu Žatec Josef Patzak.

Vědci v Žatci hledají nový aromatický chmel, který dá pivu neobvyklou vůni, například po jehličí, koření, tropickém ovoci, jablku nebo citrusech. „V současné době máme přes 40 nadějných genotypů voňavého charakteru,“ říká Patzak. „Zkoumáme obsah hořkých kyselin. To je nejdůležitější složka chmele,“ doplňuje jej vedoucí chemického oddělení Chmelařského institutu Žatec.

Pivo z nových odrůd v Žatci vaří v pokusném minipivovaru, který aktuálně rozšiřují: „Přidáváme další kotlíky menšího objemu, abychom mohli v jeden den naráz uvařit tři varianty, a ne jenom jednu,“ popisuje změnu sládek institutu Jan Hervert.

Na pokusných chmelnicích kolem Žatce vysadí vědci každý rok zhruba 10 tisíc rostlin. Vyšlechtění nové odrůdy stojí asi 5 milionů korun a trvá zhruba 5 let. Pivo z nového chmelu by se tak na trhu mohlo objevit do roku 2020.

Volba sládků? Největší úspěch zaznamenal temně hořký Radegast

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.cz

Plzeňský Prazdroj zareagoval na rozkvět minipivovarů po svém. Od letošního dubna nabízí v 600 restauracích po celé republice každý měsíc jiný speciál. Projekt Volba sládků bude pokračovat i příští rok.

Peprně hořký Radegast, který kromě vyšší dávky chmele ozvláštňuje i pepř, je letos sedmým pivem, které mohli ochutnat pijáci v rámci akce Volba sládků. A reakce jsou prý pozitivní. „O všechna vybraná piva na čepu byl doposud mimořádný zájem,“ popisuje Petr Kofroň, vrchní sládek, jehož tým připravuje speciály pro Volbu sládků.

Letos se tak do hospod dostal například i Velkopopovický kvasničák, nefiltrovaný plzeňský ležák či Gambrinus první chmel. „Největšího úspěchu dosáhl prozatím Temně hořký ležák od Radegastu,“ sumarizuje Kofroň.

Volba sládků probíhá v 600 restauracích a klubech, které mají na čepu piva Plzeňského Prazdroje. Projekt bude pokračovat až do příštího léta. Podle průzkumu, který si nechala firma zpracovat, prý třetina zapojených hospod díky programu zaznamenala vyšší tržby a výraznější návštěvnost.

Před 180 lety bylo v hlavním městě šedesát tři pivovarů

Publikováno:před rokemZdroj:Metro.czAutor:Robert Oppelt

Zní to jako pohádka na dobrou noc pro milovníky piva. Praha bývala městem pivovarů, jen uvnitř městských hradeb jich fungovalo několik desítek. A další jako smíchovský, branický nebo nuselský vařily za městskými hradbami.

Příběhy slavných malostranských, hradčanských a vyšehradských pivovarů přináší kniha Stanislava Musila Sláva a zánik starých pražských pivovarů.

Nejslavnějším ze zaniklých pivovarů býval augustiniánský pivovar u svatého Tomáše, levobřežní obdoba známého pivovaru U Fleků. Výroba legendárního černého piva se u svatého Tomáše udržela až do roku 1951.

Dnes ale jeho věhlas připomíná už jen pivní bar hotelu, na který se část kláštera před několika lety změnila. Pivo se tu vařilo od 14. století.

100 NEJLEPŠÍCH MALÝCH A STŘEDNÍCH PIVOVARŮ

Publikováno:před rokemAutor:Vladimír Jindřich / Luboš Y. Koláček / Dušan Spáčil

Kniha mapuje historii a současnost nejlepších malých a středních českých pivovarů. Smyslem publikace je seznámit čtenáře s těmi výrobci, kteří obohacují náš trh kvalitními produkty a vytvářejí tím tolik žádoucí protiváhu velkým výrobním kolosům. Tato kniha není pouhou encyklopedií nebo bedekrem, protože vznik většiny pivovarů, které se
v knize představí, je doprovázen i zajímavým příběhem. Výjimečnost knihy spočívá v tom, že volbu pivovarů, které se v publikaci objevují, garantovali přední čeští odborníci. Kniha vyjde v celobarevném provedení v pevné vazbě a ve vysoké polygrafické kvalitě.

Autoři: Vladimír Jindřich / Luboš Y. Koláček / Dušan Spáčil

Váz, formát A5, 192 str., celobarva,cena 269 Kč

Vydalo nakladatelství BONDY, Praha 2015

Pivovar v Bítově roztočí brzy své pípy

Publikováno:před rokemZdroj:Znojemský deníkAutor:Vojtěch SmolaBítov

Nový Hasičský pivovar v Bítově se již brzy otevře. A to nadcházející sobotu, kdy majitelé naplánovali slavnostní otevření. K ochutnání budou dva druhy čepovaného piva Tesák, k poslechu bude hrát živá hudba.

V bývalé hasičské zbrojnici, přestavěné na pivovar, připravuje majitel pivovaru Roman Tesař se svým týmem první várku piva Tesák od konce října.

Pivovar má zpočátku nabízet dvě piva. „Počítáme s jedenáctkou či dvanáctkou světlým spodně kvašeným ležákem a jedním polotmavým pivem. V úvahu připadají i různé speciály. Návštěvníky chceme zaujmout i tím, že u nás budou vidět celý proces výroby piva," přiblížil již dříve Roman Tesař.

S rozběhnutím pivovaru pomáhal v Bítově sládek z Českého Krumlova. „Já sám mám pak již za sebou rekvalifikační kurs na sládka," dodal Tesař.

I Znojemští se mohou těšit na nové místní pivo. Po šesti letech se totiž do Znojma vrátila jeho výroba. Svůj provoz zahájil před 14 dny v prostorách bývalého pivovaru Znojemský městský pivovar.

Sváteční speciál Zubr Maxxim se vrací

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyZubr

Zubr Maxxim, stálice mezi speciálními pivy pivovaru Zubr, nechybí v nabídce ani letos.

Čtrnáctistupňový speciál, který se vyznačuje jantarovou barvou, hustou pěnou a charakteristickou hořkostí, je právě od dnešního dne dostupný ve vybraných restauracích i v maloobchodní síti. Celkem se ho uvařilo 1200 hl.

Zubr Maxxim je jednoznačně neprodávanějším speciálem pivovaru Zubr. „I v letošním roce jsme ho opět uvařili o něco více než v roce předcházejícím. Těší nás, že si Maxxim našel své věrné příznivce, kteří si začátek zimy bez naší speciální čtrnáctky nedovedou již představit,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Zubr Maxxim se připravuje podle klasického postupu za použití kvalitních českých surovin a pivovarských kvasnic, spolu s kvašením v otevřených kádích a až 90denním dozráváním v ležáckých tancích při nízkých teplotách. Tato kombinace přináší jedinečný chuťový zážitek. I letos pivovar uvařil dvě varianty, a to nejen standardní filtrované pivo, ale i současně jeho nefiltrovanou variantu, charakteristickou mírným zákalem a plnou silnou chutí. Kromě sudového piva je Zubr Maxxim k dostání také v lahvích, a to v balení multipack po 8 kusech, ke kterému je přibalen drobný dárek v podobě speciálního pivního vykrajovátka.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2015 a to v kategorii světlé ležáky (1. místo Zubr Premium), kategorii 11% světlé ležáky (2. místo Zubr Grand), kategorii výčepních piv (2. místo Zubr Classic) a kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).

Nová kniha mapuje malé a střední pivovary

Publikováno:před rokemZdroj:Pražský deníkAutor:Jiří Macek

Křížem krážem Českou republikou, ale pouze tam, kde lze vystopovat příchuť chmelu, provází nová kniha autorů Vladimíra Jindřicha, Luboše Y. Kojáčka a Dušana Spáčila 100 nejlepších malých a středních pivovarů. Ta byla v pondělí pokřtěna v restauraci Pivovar Národní v sousedství Národního divadla. Kmotry se stali například herec Václav „Upír" Krejčí, kuchaři Jaroslav Sapík a Jiří Babica a hudebník Jan Vyčítal.

Každý pivovar je popsán stručně od historie po současnost, navíc kniha uvádí řadu zajímavostí z každého pivovaru.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2017 07:374.983/4.983