Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Pivní republika. V Česku rostou nové minipivovary, uživit by se jich mohlo až tisíc

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Jan Němec

● Od loňska v Česku přibyla další padesátka minipivovarů.
● Vzestup ale stále není u konce - další vznikají i v těchto dnech.
● Týdeník Ekonom přináší příběhy desítky zajímavých minipivovarů z řad nováčků i zavedených firem.

Opakuje se to každý rok. V Česku vznikne několik desítek nových minipivovarů a lidé z oboru diskutují o tom, zda už se český vzestup zájmu o vaření piva v malém dostal ke svému stropu. Potvrdí, že podobně divoký růst se už nebude opakovat − a pak za další rok vznikne několik desítek dalších nových minipivovarů…

Celkem je v Česku k dnešnímu dni podle údajů "pivních" serverů a odhadů odborníků z branže téměř 350 podniků, kde se ročně uvaří do 10 tisíc hektolitrů piva. Právě tento výstav je horní hranicí, do níž se výroba musí vejít, aby mohl minipivovar platit nejnižší spotřební daň. Když týdeník Ekonom připravoval letní speciál o drobných "vařičích" piva před rokem, byl jejich počet 310 až 330. Což byl mimochodem jeden z původních odhadů maximálního počtu rentabilních minipivovarů, který nemělo být možné v Česku překonat.

S počtem varen stoupá i objem piva, které se v nich vyrobí. V ro­ce 2014 podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven minipivovary uvařily celkem přibližně 180 tisíc hektolitrů piva, loni to bylo už 250 tisíc hektolitrů. O úspěchu svědčí i rostoucí průměrný výstav, který se zvýšil od roku 2014 do loňska ze 750 na 880 hekto­litrů piva.

Golfový pivovar na kraji Prahy s unikátní vlastnickou a organizační strukturou

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Filip SýkoraHostivar

● Pivovar Hostivar je příkladem úspěšného minipivovaru, který se specializuje na místní klientelu.
● S partou svých známých jej v pražské Hostivaři založil developer Martin Kulík.
● Pivovar funguje čtvrtým rokem a pivo dodává pouze do své restaurace. I proto plánuje další expanzi.

Původně to tu mělo vypadat mnohem skromněji," tvrdí Martin Lexa, ředitel pivovaru Hostivar. Sedíme s ním v restauraci, která otevřela před necelou hodinou, a prostor se rychle plní hosty. Štamgasti se míjejí se zaměstnanci nedalekých firem, kteří sem chodí na oběd. Moderní interiér obložený dřevem vede do zahrady a zalévá prostor světlem. Místní svrchně kvašená třináctka chutná plně a hořce.

Restaurace i pivovar vyrostly v pražské Hostivaři doslova na zelené louce a dnes si získávají nové příznivce již čtvrtým rokem. V pivovaru se za celý rok uvaří dva tisíce hektolitrů, tedy 400 tisíc velkých piv, a společnost plánuje další expanzi.

Pivovar Lobeč: Chtěli koupit faru na venkově, ale koupili pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Petr KorbelLobeč

● Manželé Prouzovi hledali místo, kde by mohli bydlet, ale nakonec si koupili historický pivovar.
● Památku, kterou v 90. letech postihla totální devastace, citlivě rekonstruovali.
● Před rokem se do Lobče vrátila výroba piva, lidé tam jezdí na prohlídky, v plánu je možnost ubytování pro turisty.

Před devíti lety to byla ruina, dnes budova ve středu obce Lobeč na Kokořínsku opět slouží původnímu účelu. "Není to ale obyčejný pivovar, nýbrž příběh," zdůrazňuje architekt Pavel Prouza, spolumajitel.

S manželkou Janou mají firmu Riofrio Architects, jež navrhovala především obytné domy. Jednou se vydali strávit romantický víkend na Kokořínsko. Ubytovali se na zámku v Lobči, který slouží jako penzion. Ráno stáli u okna, dívali se do údolí a říkali si, co to tam vidí za zajímavou stavbu. Neměla okna, neměla dveře, ale architektům bylo jasné, že jde o mimořádnou budovu. Chtěli si přitom koupit a rekonstruovat nějaký starý dům na venkově, třeba faru. A tento někdejší pivovar byl zrovna na prodej.

Pivovarský dvůr Zvíkov: Dodáváme jen tam, kde se o pivo dobře postarají

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Marcela HonsováZvíkov

● Josef Valenta a Michal Voldřich patří mezi průkopníky malých pivovarů v Česku.
● V průběhu roku vystřídají kolem 20 druhů piv, světlá i tmavá, deseti až šestadvacetistupňová, svrchně i spodně kvašená.
● Mok teče z kolena, ne z pípy, tvrdí zakladatelé pivovaru ze Zvíkovského Podhradí.

Tak jako na pivo se chodí v partě, minimálně ve dvou, tak také Pivovarský dvůr Zvíkov má dva zakladatele a majitele. Josef Valenta, absolvent pražské VŠE, obor zahraniční obchod, a Michal Voldřich, odborník na kvasnou chemii z VŠCHT, tvoří ideální pár na pivovarnický byznys. Oba přiznávají, že jejich rozdílné profesní zaměření a vzájemné propojení jim velmi pomohly. V roce 1992 patřili vlastně mezi průkopníky malých pivovarů v Česku a v současné době zase patří mezi kritiky masového rozvoje tohoto podnikání.

"Vadí mi, že spousta těch malých není z oboru, neznají problematiku piva a také zbytečně pomlouvají velké pivovary, jako třeba Plzeňský Prazdroj, které z Česka udělaly pivařskou velmoc," míní Voldřich. On i jeho společník se shodují v tom, že nemají důvod se vyhraňovat vůči velkým pivovarům, ale kritizují ty malé, které vaří špatné pivo, a vlastně tak ohrožují celou koncepci a existenci minipivovarů. Oni sami začínali ve Zvíkovském Podhradí výstavbou restaurace s pivovarem. V současné době už v areálu, který leží strategicky na konci vesnice hned podél příjezdové komunikace na hrad Zvíkov, mají komplex nabízející stravování, ubytování, wellness služby a také třeba produkty z vlastní masny a pekárny. "Celý komplex je založený na tom, že dovnitř vstupují suroviny, tady se maximalizuje přidaná hodnota − a ta je naše," vysvětluje Valenta.

Frankies: Ušli jsme velký kus cesty. Stále jsme ale na začátku

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Jan NěmecFrankies

● Břeclavský pivovar založili nadšenci, kterým už domácí vaření nestačilo.
● Pivovar se kvůli rostoucí poptávce rozšiřoval až na dnešní výstav 1000 hektolitrů.
● Velký zájem je o dvanáctistupňový ležák, který představuje zhruba polovinu výroby.

Pivovar Frankies leží skoro v centru Břeclavi, zastrčený ve dvoře mezi pekařstvím a dalšími obchody. Uvnitř panuje ve středu dopoledne čirý ruch: plní se sudy, vaří pivo, dveře si podávají zákazníci, kteří na rudlech odvážejí sudy piva i bedny s lahvemi. Majitel Štěpán Přikryl nabízí pivo přímo z tanku a při tom vypráví o plánech na vybudování malého posezení a prodejny v přední části pronajaté místnosti s vysokými stropy.

"Vaříme už dva roky a ušli jsme za tu dobu velký kus cesty. Stále si ale připadáme, že jsme na začátku," popisuje neustálý vývoj, jímž jeho pivovar prochází. Pořád je prý co zlepšovat, přikupovat a vyvíjet.

Je až neuvěřitelné, že chod pivovaru s maximálním výstavem 1000 hektolitrů ročně zvládají pouze dva lidé − vedle majitele Štěpána Přikryla, který čím dál více času musí věnovat "úředničině", tu na plný úvazek pracuje už jen sládek Adam Jonáš. A občas vypomáhají brigádníci. Pozoruhodná je i další skutečnost: ani jeden z nich nemá vzdělání v oboru. Například majitel je původně vystudovaný žurnalista. Jak se tedy dostali k vaření piva?

Pivovar Mazák učí vinaře pít pivo. V Dolních Bojanovicích stojí už pátým rokem

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Jan NěmecMazák

● Pivovar Mazák z Dolních Bojanovic slaví letos páté výročí založení.
● Z původních 100 hektolitrů za rok se výstav zvýšil až na dnešních více než 3,5 tisíce.
● V příštích měsících kvůli potřebě dalšího rozšíření plánuje majitel Jiří Michalčík stěhování do nových prostor.

Po cestě do pivovaru Mazák v Dolních Bojanovicích na Hodonínsku je zjevné, že místní vlídné podnebí ze všeho nejvíce svědčí vinné révě. V okolí stojí desítky vinic, silnici u každé vesnice lemují cedule nabízející prodej sudového vína. Přesto právě zde, v "Mekce" moravského vinařství, před pěti lety vznikl jeden z nejúspěšnějších jihomoravských minipivovarů − Pivovar Mazák. A dokázal, že poctivě uvařené pivo umí oslovit i lidi, kteří se nepovažují za klasické pivaře.

Kouzlu piva vařeného v malém totiž prý podlehli i místní. "Pivem zavážíme i restaurace a hospody v nejbližším okolí," říká majitel Jiří Michalovič. Jak ho napadlo vsadit na pivní kartu zrovna v této lokalitě, kde by člověk čekal spíše vinný sklep?

Americké pivo, které chutná Čechům. Ve Zhůři u Plzně vaří pivo Chris Baerwaldt

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Jan NěmecZhůřák

● Pivovar Zhůřák postavil nedaleko Plzně rodilý Američan Chris Baerwaldt.
● Zhůřák se specializuje především na svrchně kvašená piva typu Ale.
● Prozatím funguje Zhůřák jako "vedlejšák", naplno by se mu Baerwaldt chtěl věnovat od příštího roku.

Obec Zhůř, ležící asi 20 kilometrů jižně od Plzně, obývá jen několik desítek obyvatel. Je velmi pravděpodobné, že nebýt Američana Chrise Baerwaldta, drtivá většina Čechů by se o malé vísce nejspíš nikdy nedozvěděla. Právě rodilý Kaliforňan se ale postaral o to, že se Zhůř ocitla v hledáčku pivařů. Chris Baerwaldt tu totiž v srpnu 2013 otevřel minipivovar Zhůřák, v němž předvádí, co se naučil během mnoha let domácího vaření: jeho svrchně kvašená piva si získala mnoho fanoušků po celé republice.

Pivovar sídlí hned na kraji vsi − stačí odbočit za cedulí označující začátek obce. "Musíte támhle k tomu domku," ukazuje zpoza plotu sousedního domu muž, který zjevně nedělá "navigátora" poprvé. V malé přízemní budově by totiž pivovar hledal málokdo. Jediným vodítkem je nápis "daňový sklad" na cedulce visící na dveřích. A samozřejmě nezaměnitelná vůně. Samotná prohlídka pivovaru nezabere příliš mnoho času: interiér zahrnuje jen několik malých místností. "Loni jsem uvařil 108 hektolitrů. Kapacita pivovaru je asi pětinásobná," vypráví při exkurzi majitel pivovaru.

Pivovar Antoš: Máme jednoho z nejlepších sládků v Česku

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Petr KorbelAntoš

● V Modletickém domě ve Slaném se pivo vařilo již v 16. století.
● Strojní inženýr Josef Paulík do něj výrobu piva vrátil.
● Loni přidal malý průmyslový pivovar na okraji města.

Modletický dům ve středu města Slaný je místem, kde se pivo vařilo už v 16. století. "Ten dům si sám řekl o to, aby v něm byl opět pivovar," tvrdí Josef Paulík, jednatel a spolumajitel firmy Golem Slaný, jež Pivovar Antoš provozuje.
Vzděláním je strojní inženýr. "Potřeboval jsem však změnit rytmus a trochu se také věnovat rodině," popisuje Paulík počátky svého podnikání. Nejprve se živil prodejem výpočetní techniky, posléze reklamou. "Když jsem se přistěhoval do Slaného, tato budova vypadala zuboženě, ale stejně jsem řekl ženě, že bych ji rád vlastnil," vzpomíná. Osud se naplnil v roce 2007, kdy nemovitost prodávali lidé, kteří ji získali od restituentů.

Paulík dům koupil s úmyslem, že jej využije k nějakému podnikání. Teprve v průběhu rekonstrukčních prací dospěl k rozhodnutí, že do něj vrátí výrobu piva.

Rodinný pivovar Hendrych: Necháme zákazníky hlasovat, co chtějí uvařit

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Petr KorbelHendrych

● Původně chtěli Hendrychovi jen vařit pivo, nyní mají ve Vrchlabí také penzion a pivní bar.
● "Od začátku jsme věděli, že chceme mít výrobu v typicky českém oboru," vzpomíná Vojtěch Hendrych.
● Proč se těší na zavedení elektronické evidence tržeb?

Spolumajiteli a jednateli jsou syn a otec Hendry­chovi. S nápadem přišel ten mladší, a to již během studií.
"O projektu našeho rodinného pivovaru jsem napsal i diplomovou práci a obhájil ji na jedničku," říká Vojtěch Hendrych, absolvent Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity. "Od čtrnácti let jsem věděl, že chci podnikat," dodává.

Rodinná tradice je ovšem mnohem delší. Dědeček a jeho bratr byli majiteli továrny na boty v Holicích. Restituce se však dědeček účastnit nechtěl. Dospěl k názoru, že společenské vlastnictví je prospěšnější. Otec Vladimír působil v energetice a nyní podniká v telekomunikacích.

Pivovar U Dobřenských: Místo, kde voní šalvěj, máta nebo "přírodní viagra"

Publikováno:před rokemZdroj:Ekonom.czAutor:Jakub HoráčekU Dobřenských

● Radoslav Kráľovský v Pivovaru U Dobřenských vaří bylinná piva, například z máty nebo kotvičníku.
● Pivor leží nedaleko Betlémské kaple v samém centru Prahy, proto cílí hlavně na zahraniční turisty.
● Kráľovský plánuje ještě v letošním roce otevřít druhý minipivovar, tentokrát s ovocným a zeleninovým pivem.

Je to takový minipivovar na mýtince," charakterizuje s odkazem na hru Divadla Járy Cimrmana svůj podnik, Pivovar U Dobřenských, Radoslav Kráľovský. Leží ve stejnojmenné uličce nedaleko Betlémské kaple, tedy v samém jádru historické čtvrti Prahy, ale zároveň tak trochu mimo tamější hlavní třídy. Přesto se jeho nejčastější klientela rekrutuje právě z řad zahraničních návštěvníků metropole. Kráľovský je totiž láká na bylinná piva, třeba z kotvičníku, máty, šalvěje, meduňky nebo citronové šťávy. "V Praze existují desítky malých pivovarů, sázkou na piva s příchutí tradičních bylinek jsme se chtěli odlišit," vysvětluje, jak jej napadl koncept pivovaru.

Radoslav Kráľovský, který žije napůl v Praze a napůl ve slovenských Košicích, přitom v pohostinství podniká s přestávkami téměř 20 let. Svůj první minipivovar si založil už před 16 lety. V Praze rovněž vlastní italskou restauraci v Holešovicích a v Košicích zase asijskou restauraci, tradiční krčmu a donáškovou pizzerii.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.12.12.2017 23:575.823/5.823