Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Ochutnejte ženu svých snů... V hospodě! Na trh přichází vaginální pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Prásk.tv

Esence ženy vašich snů magicky uzavřená v láhvi od piva. Tak by se dal jednou větou popsat projekt The Order of Yoni, který chce na trh uvést žhavou novinku – vaginální pivo. Nevíme, jestli říct „Dobrou chuť“, nebo „Chce se nám zvracet“...

Bohužel se nejdná o vtip. Autoři projektu se snaží vybrat 150 000 euro přes fundraisingovou stránku Indiegogo na výrobu první várky vaginálního piva. Ano, čtete správně, 150 000 euro, v přepočtu přes čtyři miliony korun. A z čeho má být takové vaginální pivo vyrobené? Přece z kvasinkové bakterie z ženské vagíny! Přemýšlíme, jak asi probíhal brainstorming k této myšlence.

Když se použije kvasinka z vagíny úchvatné a muži obdivované ženy, zde konkrétně české modelky Alexandry Brendlové, je to prý jako byste měli ženu v podobě piva. Prostě vám toto pivo splní vaše nejodvážnější sexuální fantazie. A nebojte, vše je prý naprosto zdravotně nezávadné. Uf, no to jsme si oddechli!

Pokud by se vybrala finální částka, bylo by vaginální pivo dostupné zatím pouze ve státech Evropské unie. Autoři projektu ale míří výš! Rádi by sehnali distributora v USA nebo Japonsku. A rozšířili by samozřejmě i sortiment. Například na světlé pivo dělané z kvasinky blonďaté ženy nebo tmavé dělané z hnědovlásky.

A pokud máte rádi svou přítelkyni a přemýšlíte, co jí dát k příštímu Valentýnu, za 10 000 euro ( 270 000 Kč) jí můžete vyrobit speciální pivo z kvasinky z její vagíny. Jak romantické!

Plzeňský sládek Václav Berka se setkal s papežem

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.czPrazdroj

Vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka se zúčastnil generální povelikonoční audience u papeže Františka, a již tradičně při této příležitosti předal české pivo. Letos také připojil list milosrdenství, kterým Plzeňský Prazdroj vyjadřuje sounáležitost s papežem vyhlášeným Rokem milosrdenství. Požehnaná velikonoční várka ve formě 2016 lahví piva Pilsner Urquell dorazila do Vatikánu už pošesté, aby podpořila atmosféru oficiálních velikonočních oslav v srdci Říma. Ve večerních hodinách pak za přítomnosti zástupců české ambasády, Svatého stolce a členů diplomatického sboru Václav Berka narazil sud piva Pilsner Urquell v Českém poutním domě Velehrad.

Pivovar Pilsner Urquell navázal na více než sto let zapomenutou tradici, kdy si tehdejší papež Lev XIII. nechal na doporučení svých lékařů dovézt plzeňské pivo, které dle jeho doktorů mělo příznivé účinky na papežovo zdraví. Plzeňské pivo mu zachutnalo natolik, že si od té doby pro něj nechal posílat pravidelně. Tuto tradici plzeňský pivovar obnovil a již šestým rokem tak obohacuje atmosféru velikonočních oslav ve Vatikánu českým národním zlatem. Velikonoční várka 2016 třetinkových lahví, požehnaná plzeňským biskupem Františkem Radkovským, překonala svou dlouhou cestu a dorazila do srdce Říma již před Velikonocemi.

V úterý do Vatikánu odcestoval plzeňský sládek Václav Berka, který ve středu 30. března během audience u papeže slavnostně předal i originální dar. „Je to pro mě nesmírná čest, účastnit se této krásné ceremonie. Pozornosti určené papeži budu předávat nejen za Plzeňský Prazdroj, ale také za všechny Čechy, kteří mají v srdci náš národní zlatavý poklad,“ říká Václav Berka. „Láhev je naplněná nefiltrovaným pivem Pilsner Urquell uvařeným podle původní receptury, kterou si před více než 100 lety dopřál i papež Lev XIII,“ dodává. Společně s tímto darem Václav Berka papeži předal i List milosrdenství, kterým Plzeňský Prazdroj vyjadřuje podporu a sounáležitost s Rokem milosrdenství, který papež František vyhlásil pro rok 2016.

V 18 hodin téhož dne narazil Václav Berka sud Pilsner Urquell, vyrobený plzeňskými bednáři a naplněný nefiltrovaným pivem, v nově zrekonstruovaném Českém poutním domě Velehrad v Římě. Vše se odehrálo za přítomnosti zástupců české ambasády, Svatého stolce a členů diplomatického sboru. V druhé polovině 20. století byla potřeba ubytovat české poutníky ve Vatikánu velmi naléhavá, proto byl k těmto účelům využit objekt bývalé tiskárny a později řemeslnické školy, který v roce 1966 s pomocí papeže Pavla VI. zakoupil pro české poutníky plzeňský rodák kardinál Beran. Český poutní dům má za sebou působivý příběh. Je to stavba, která se stala útočištěm pro naše vlastence v cizí zemi.

Velikonoční piva a jiné speciály mají stále více příznivců

Publikováno:před rokemZdroj:Kultura21.cz

K Zelenému čtvrtku patřilo podle tradic zelené pivo. České pivovary se vracejí k tradici výroby speciálních piv pro různé slavnostní příležitosti. Mnohé pivovary vidí v rozšíření nabídky šanci, jak si udržet zákazníky. A mnozí pivaři, kteří ještě před pár lety pivními speciály opovrhovali, jim nyní stále více přicházejí na chuť.

Tradičně vaří zelený velikonoční pivní mok například pivovary Starobrno, Janáček v Uherském Brodě a pivovar Krásné Březno. Starobrněnský pivovar uvařil své Zelené pivo již pojedenácté. Historie starobrněnského Zeleného piva sahá do roku 2006. Letos ho místní sládci uvařili 4600 hektolitrů.

V Česku se zelené speciální pivo vztahuje zejména k Velikonocům. Velikonoční speciál uchystal letos i pivovar Rohozec nebo náchodský pivovar Primátor. Pivovar Jihlava nabídl svůj sváteční speciálů Krasličák ve více než tisícovce českých restauračních zařízení. Velikonoční speciály, většinou vícestupňová piva, připravují také mnohé minipivovary.

Speciální piva k různým svátečním příležitostem mají v Čechách dlouholetou tradici. Podobné pivní speciály se budou vařit stále více. Bývalo to zvykem pivovarů za první republiky a za Rakouska. Obvykle bylo zvláštní pivo na Vánoce, na Velikonoce a na další svátky; při všech, většinou nějak s církví propojených událostech, se vařilo speciální pivo. A podíl speciálního piva ve výstavu pivovarů se stále zvyšuje. Čeští pivaři se mění, jejich chutě se rozšiřují; dnes je zájem o pivní speciály, o piva nefiltrovaná, piva pšeničná.

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. Svaz navazuje na dlouhou tradici, jejíž počátky spadají do druhé poloviny 19. století. Český svaz pivovarů a sladoven v současnosti svaz sdružuje 23 pivovarských společností, 7 sladoven a 19 přispívajících členů.

Pánové, chuťové buňky do pozoru: Je zde pivo s příchutí vaginy!

Publikováno:před rokemZdroj:Blesk.czAutor:Veronika Pavlíková

Co muži milují? Přece pivo a ženy. V Polsku začali vařit produkt z kategorie 2 v 1! Mok s příměsí esence ženskosti – pivo kvašené za použití vaginálních kvasinek!

Zdá se vám to jako pouhopouhý aprílový žertík? Opak je pravdou! Nápad se pokouší zrealizovat skupina polských inovátorů v čele s Wojciechem Mannem. A představte si, že k výrobě prvních vzorků použili vaginální kvasinky krásné české modelky Alexandry Brendlové (31)!

Vyberou miliony?
Neobvyklý nápoj nese název The Order Of Yoni (Yoni v sanskrtu znamená vagina) a na internetu právě v tzv. start-up programu shánějí investory – potřebují prý asi čtyři miliony korun. „Pak klidně uvaříme každému pivčo i z vaginálních bakterií jeho ženy či milenky,“ slibují na webu Poláci.

Prazdroj zvýší od července mzdy o 1,8 procenta, příští rok o 2,5 procenta

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský Prazdroj zvýší od července tarifní mzdy v průměru o 1,8 procenta podle individuálního výkonu. Od července 2017 vzroste mzda o dalších 2,5 procenta. Vyplývá to z dvouleté kolektivní smlouvy, kterou dnes podepsalo vedení firmy se zástupci odborových organizací. Smlouva platí od 1. dubna, řekla mluvčí největšího českého pivovaru Judita Urbánková.

Loni v září pivovar sdělil, že mzdový průměr zaměstnanců převyšoval bez platů manažerů částku 31.300 Kč. Mzda zahrnovala kromě tarifní složky také výkonové bonusy i balíček benefitů poskytovaných každému zaměstnanci. Aktuální průměrnou mzdu Urbánková neupřesnila.

"Obě strany se dále dohodly nad rámec kolektivní smlouvy a kolektivního vyjednávání na vyplacení jednorázové mimořádné odměny všem zaměstnancům ve výši 5000 Kč a benefitech v hodnotě 2000 Kč," uvedla mluvčí. Důležitou součástí je nově dohodnuté tříměsíční odchodné. Nárok na něj vznikne zaměstnanci, který se dohodne na rozvázání pracovního poměru z důvodu odchodu do důchodu. Zaměstnanci také dostanou nově kromě piva na dovolenou další dvě balení piva na Vánoce.

"Podepsaná kolektivní smlouva zaručuje našim zaměstnancům a jejich rodinám navýšení jejich sociálních jistot," řekl předseda odborové organizace Bohumír Matas.

Průměrná mzda v Plzeňském kraji činila za celý loňský rok 25.574 korun, což bylo meziročně o 3,7 procenta více, tedy o 920 korun. Mzda v kraji byla za loňské čtvrté čtvrtletí i za celý rok čtvrtá nejvyšší v ČR, po Praze a Středočeském a Jihomoravském kraji.

Plzeňské velikonoční pivo dorazilo do Vatikánu

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňský deníkAutor:Andrea PánkováPrazdroj

Plzeňský sládek Václav Berka se ve středu zúčastnil generální povelikonoční audience u papeže Františka 
a již tradičně při této příležitosti předal české pivo.

Letos také připojil list milosrdenství, kterým Plzeňský Prazdroj vyjadřuje sounáležitost s papežem vyhlášeným Rokem milosrdenství.

Požehnaná velikonoční várka ve formě 2016 lahví piva Pilsner Urquell dorazila do Vatikánu už pošesté. Ve večerních hodinách pak za přítomnosti zástupců české ambasády, Svatého stolce a členů diplomatického sboru Václav Berka narazil sud piva Pilsner Urquell v českém poutním domě Velehrad.

Pivovar Pilsner Urquell navázal na více než sto let zapomenutou tradici, kdy si tehdejší papež Lev XIII. nechal na doporučení svých lékařů dovézt plzeňské pivo, které dle jeho doktorů mělo příznivé účinky na papežovo zdraví. Plzeňské pivo mu však zachutnalo natolik, že si od té doby pro něj nechal posílat pravidelně.

Kováře v čele Pivovarů Staropramen vystřídá Kovařík, vrací se z Maďarska

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czStaropramen

Staropramen má po osmi letech nového generálního ředitele. Od dubna pivovar povede Petr Kovařík - manažer s více než dvacetiletou praxí v pivovarnictví, který se do Česka vrací po několikaletém řízení sesterské společnosti Borsodi Sorgyar v Maďarsku. Ve funkci Kovařík střídá Zbyňka Kováře.

Kovařík do pivovaru Staropramen nastoupil v roce 1994 po studiu na Vysoké škole chemicko-technologické a brzy se vypracoval na manažerské pozice ve výrobě smíchovského pivovaru.

Pro získání zkušeností s celkovým řízením pivovaru v roce 2000 odešel na severní Moravu a stal se v pořadí 13. vrchním sládkem pivovaru Ostravar. Po dvou letech se vrátil zpět do Prahy jako vrchní sládek pivovaru Braník.

Svou výrobní zkušenost Petr Kovařík později rozšířil také o řízení oddělení logistiky z pozice ředitele. Šest let působil na postu ředitele obchodu. A to obou prodejních kanálů: gastronomie i maloobchodu. K pětileté obchodní zkušenosti z Česka si v roce 2010 přidává také řízení obchodu na Slovensku.

V roce 2011 Kovařík odešel sbírat mezinárodní zkušenosti do sesterské společnosti Borsodi Sorgyar v Maďarsku. Tam působil jako ředitel oddělení pro klíčové zákazníky, v roce 2012 se pak stal generálním ředitelem pivovaru.

Působení Kovaříkova předchůdce v čele firmy Zbyňka Kováře se kryje s dobou, kdy pivovary hledaly různé pivní a jiné alternativy ke klasickému prodeji piva. Výrobce trápí zejména klesající návštěvnost restaurací a hospod a s tím spojený pokles odbytu sudového piva. Za jeho éry Staropramen přišel s novou kategorií ovocných pivních mixů. „Tato kategorie pomohla celému pivnímu trhu v období poklesu navýšit objemy prodeje v řádu stovek tisíc hektolitrů,“ uvedl mluvčí Pivovarů Staropramen Pavel Barvík.

Pivovary Staropramen jsou druhým největším producentem piva v Česku a také významným českým exportérem piva. Vyváží do Kanady, USA, střední Evropy či Velké Británie. Patří do skupiny Molson Coors Brewing Company, která je jednou z největších pivovarnických společností světa.

Firma ročně prodá kolem 3,1 milionu hektolitrů piva a nápojů. Předloni prodělala 2,32 miliardy korun. Důvodem byly podle výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin účetní odpisy, provozní výsledek činil kladných 2,25 miliardy korun. Skupina v roce 2014 za pivo v Česku utržila téměř 3,1 miliardy korun, v zahraničí přes 4,2 miliardy. Celkové konsolidované tržby byly předloni 7,94 miliardy korun.

Kováře v čele Staropramenu vystřídá Kovařík, šéf maďarských pivovarů Borsodi Sorgyar

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:ČTKStaropramen

● Zbyněk Kovář řídil Pivovary Staropramen osm let.
● Petr Kovařík nastoupil do Staropramenu již v roce 1994 a postupně se vypracoval do manažerských pozic.
● Současný ředitel bude dál pracovat pro společnost v jiné zemi.

Generální ředitel Pivovarů Staropramen Zbyněk Kovář (42) po osmi letech ve funkci končí. Vystřídá ho Petr Kovařík (45), který dosud řídil sesterskou pivovarnickou společnost Borsodi Sorgyar v Maďarsku. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Kovařík nastoupil do Staropramenu v roce 1994, po čase se vypracoval na manažerskou pozici ve výrobě smíchovského pivovaru. V roce 2000 odešel na Moravu a stal se vrchním sládkem pivovaru Ostravar. Po dvou letech se vrátil zpět jako vrchní sládek pivovaru Braník. Od roku 2005 byl ředitelem obchodu, po pěti letech začal řídit obchod na Slovensku. V roce 2011 začal působit v Borsodi Sorgyar, zprvu jako ředitel oddělení pro klíčové zákazníky, o rok později se stal generálním ředitelem společnosti.

Kovář by měl nadále působit ve společnosti Molson Coors, která Staropramen vlastní. Měl by pracovat v jiné zemi, kterou ale firma neuvedla.

Pivovary Staropramen jsou dlouhodobou dvojkou na českém trhu. Ročně prodají kolem 3,1 milionu hektolitrů piva a nápojů.

Pivovary Staropramen předloni prodělaly 2,32 miliardy korun. Důvodem byly podle výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin účetní odpisy, provozní výsledek činil kladných 2,25 miliardy korun. Skupina v roce 2014 za pivo v Česku utržila téměř 3,1 miliardy korun, v zahraničí přes 4,2 miliardy. Celkové konsolidované tržby byly předloni 7,94 miliardy korun.

Staropramen vzhlíží k americkému trhu, může mu pomoci fúze gigantů

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czAutor:Dušan KütnerStaropramen

Fúze dvou největších pivovarských skupin na světě AB InBev a SABMiller by mohla pomoci i tuzemské dvojce, Pivovarům Staropramen.

Součástí spojení pivních gigantů AB InBev a SABMiller je transakce, při níž majitel smíchovského a ostravského pivovaru Molson Coors odkoupí od SABMilleru zbývající polovinu ve společném americkém podniku Miller Coors. Následkem toho by se měl stát druhým největším pivovarem ve Spojených státech.

„Pokud vše dopadne, jak je naplánováno, a Molson Coors bude americkou firmu vlastnit ze sta procent, tak bychom měli mít mnohem volnější ruce, co se týče prodejů značky Staropramen na americkém trhu,“ říká odcházející šéf Staropramenu Zbyněk Kovář. Dosud totiž podle něj musela panovat shoda obou vlastníků nad finálním portfoliem, zejména importovaných značek, což pozici Staropramenu omezovalo.

„V tomto ohledu se nám americký trh daleko více otevře,“ doufá Kovář. Staropramen stejně jako ostatní velké domácí skupiny sází v posledních letech na export. Ten jim nahrazuje poklesy či stagnace na českém trhu. Pivovaru tak loni stoupl export o sedm procent na více než šest set tisíc hektolitrů.

Ohromný potenciál
Na nárůst má podle Kováře vliv právě i to, že pivovar je od roku 2012 součástí kanadskoamerické skupiny Molson Coors, sedmé největší na světě, neboť majitel řadí značku Staropramen mezi tři hlavní globální značky celé skupiny.

Americký trh ale zatím pro Staropramen jedním z hlavních není a v pořadí zemí podle exportu je zhruba na desátém místě. Potenciál je tam přitom podle Kováře obrovský, protože to je jeden z největších pivních trhů na světě, který je zároveň velmi otevřen importu.

„Americký trh je také mnohem bohatší a množství lidí si může dopřát platit vyšší ceny. Tím pádem jsou ochotni připlatit za importované pivo z Česka i z jiných zemí,“ míní Kovář.

Velikonoční IPA speciál HUTMAN 14°

IPA 14° (India Pale Ale) je svrchně kvašený speciál typu Ale. Tento typ piva vznikl v Anglii v době, kdy Britové začali intenzivně kolonizovat Indický subkontinent. IPA se vyznačuje vyšší hořkostí a jelikož je chmelena tzv. za studena, zákazník ocení zejména výrazné chmelové aroma a samozřejmě vyšší hořkost, která je typickým prvkem tohoto druhu Ale.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.08.2017 12:085.330/5.330