Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Nejlepší piva světa? U Britů zabodoval i malý český pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Echo24.cz

Malý český pivovar Matuška zaznamenal úspěch, když se jeho Speciální světlé pivo objevilo na seznamu 10 nejlepších piv na světě. Tam ho zařadili redaktoři deníku The Sun, kteří porovnávali produkci zejména menších pivovarů napříč čtyřmi kontinenty. Matuška má z ocenění radost, přestože podle něj není možné objektivně posoudit chuť jednotlivých piv.

Populární britské noviny do svého výčtu zařadily Matuškův ležák plzeňského typu nazvané Speciální světlé. Toto třináctistupňové pivo od pivovaru Matuška odebírají mimo jiných i dvě restaurace v Anglii, k dostání je však i v dalekém Japonsku.

Z ocenění z Velké Británie mají zástupci pivovaru Matuška velkou radost, podělili se o ni s fanoušky na Facebooku. „Víme že vybrat nejlepší pivo na světě je nereálné, co jazyk to názor, ale i tak nás to velice těší! A to z toho důvodu, že je to druhé pivo (po Tmavé 14%), které jsme v našem pivovaru uvařili a vaříme ho do dnes každých 14dní,“ napsali na facebookový profil.

Oceněné Speciální světlé je charakteristické svou světle zlatou barvou a vůní po žateckém chmelu, vyznačuje se navíc vyšší hořkostí. Přestože ve světě se pro tento druh nápoje používá název Pils či Pilsener, v Česku tento název není podle pivovaru možné používat a v restauracích je tak k dostání právě pod názvem Speciální světlé.

Pivovar Matuška založil sládek Martin Matuška v roce 2009 v obci Broumy na Křivoklátsku. Přestože se jedná o jeden z nejmladších minipivovarů na území České republiky, stihl už posbírat několik významných ocenění.

V žebříčku The Sun se kromě pivovaru Matuška objevuje pět dalších podniků z Evropy, své podniky v něm má zastoupeno například Německo, Francie, Belgie nebo Anglie. Dva vzorky pak pochází ze Spojených států amerických, jeden z Japonska a výčet doplňuje Austrálie.

Žebříček nejlepších světových piv podle The Sun:
India Pale Ale (7,4 %), pivovar Meantime, Londýn, Británie
Espresso Ale (4,2 %), pivovar Dark Star, Horsham, Západní Sussex, Británie
Chimay Red (7 %), mnišský pivovar Chimay, Baileux, Belgie
L’Alpine Blonde (4,8 %), alpský pivovar Galibier, Valloire, Francie
Session IPA (3.2 %), pivovar Crew Republic, Mnichov, Německo
Speciální světlé (5,5 %), pivovar Matuška, Broumy, Česko,
Fat Tire Ale (5.2 %), pivovar New Belgium, Fort Collins, Colorado, USA
Pale Ale (5.6 %), pivovar Sierra Nevada, Chico, Kalifornie, USA
Hitachino Nest Classic Ale (7.5 %), pivovar Kiuchi, Ibaraki, Japonsko
Alpha Pale Ale (4.7 %), pivovar Matilda Bay, Fremantle, Západní Austrálie, Austrálie

Chmelnice se rozšiřují. Češi jsou třetí největší pěstitelé na světě

Publikováno:před rokemZdroj:Česká televizeAutor:ČTK

Už tři roky po sobě se v Česku rozšiřují plochy chmelnic. Sklizeň na nich v této době vrcholí a podle předběžných odhadů by letošní úroda mohla vynést kolem šesti tisíc tun. Zároveň se zvyšuje i produkce piva a jeho export, meziročně víc než o 13 procent.

Celkový výnos chmele by letos mohl dosáhnout až na šest tisíc tun, velká část z toho skončí v zahraničí. V poslední době chmel kupují hlavně výrobci piva v Asii.

V Česku pak mají o domácí chmel stále větší zájem hlavně přibývající minipivovary. „Z českého vaříme klasiky, jako jsou světlé ležáky, spodně kvašené speciály, třeba tmavý speciál,“ zmínil provozní minipivovaru Lounský žejdlík Petr Bohata.

Ještě v roce 2012 se výměr chmelnic v Česku o 266 hektarů snížil. Poslední roky už ale plochy opět přibývají. Hned po Spojených státech a Německu jsou Češi třetí největší pěstitelé chmele na světě.

Počasí bylo ke chmelu příznivé
Chmelnice v Ročově u Loun začala se sklizní zhruba ve druhé polovině srpna. Pěstování chmele tady během roku zajišťuje 60 stálých zaměstnanců. „Letos bylo učebnicové počasí na chmel. Bylo dusno, teplo, vlhko a dostatek srážek,“ zmínil předseda představenstva Zemědělského družstva Podlesí Ročov Josef Fric.

Po dobu sklizně pak potřebují přijmout zhruba dvě stě dalších lidí na výpomoc. Přibližně polovina z nich jsou studenti. „Nám se asi 40 procent brigádníků vrací,“ uvedla Dagmar Urbancová z agentury Chmelda s tím, že mají zajištěnou dopravu, stravu i ubytování.

I v Ročově pak odhadují, že úroda bude nadprůměrná. Loni se jim nedařilo podobně jako jiným chmelařům. Důvodem bylo extrémní sucho. Loňský rok tak byl pro pěstitele chmele zřejmě dosud nejhorší.

Nejsilnější pivo v Česku začnou vařit na lodi. Kdo vypije příliš Titaniků, půjde ke dnu

Publikováno:před rokemZdroj:Aktuálně.czAutor:Martina MarečkováLoď

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem v centru Prahy. Základ mají tvořit desetistupňová Legie, dvanáctka Republika a třináctka Monarchie. A dále pivní speciály jako třeba 34stupňový Titanic, který má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku.

Jednapadesátiletý podnikatel Vojtěch Ryvola celý život marně hledal hospodu, kde by si mohl jít po obědě na chvíli lehnout do postele. Své přání si teď plní sám. Jeho Loď Pivovar svým hostům lůžka na odpočinek poskytne. A první minipivovar na lodi v Česku slibuje i další atrakce.

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy. “Vyhlášená je horní náplavka, která je v Praze 2, ale tady tato část je mrtvá. Praha 1 by byla ráda, kdyby ožila,” říká Ryvola s tím, že jeho firma se o to bude snažit. Plánuje pořádat trhy nebo třeba takzvané bílé noci, které bývají spojené s muzejní nocí.

“Tyto akce dělá Paříž nebo Berlín. Lidé sedí u dlouhého stolu s bílým ubrusem a společně pijí a jí,” vysvětluje Stanislav Dvořák, který má v projektu na starosti marketing. Podmínkou je, aby lidé přišli oblečení v bílém.

O pivovaru na lodi se Ryvolovi prý před rokem zdálo ve snu. To, že to bude na českých tocích jediná loď, kde se vaří pivo, potvrzuje i Jan Šuráň ze svazu minipivovarů. V Bratislavě existuje Dunajský pivovar, ale ten je na pontonu, nikoli na lodi.

Loď Pivovar bude plovoucí, přestože až na výjimky (například když si ji nějaká firma celou rezervuje) bude kotvit na místě. “Chceme s lodí vyjíždět jen naprosto výjimečně, protože je nepříjemné, když jdu na pivo a ujíždí mi hospoda,” říká Ryvola.

Zdůrazňuje, že pivo se bude na lodi skutečně vařit. Počítá se šrotovníkem na slad v přední části lodi a pivo má mít správný říz díky vyvíječi dusíku.

Po pár pivech ke dnu
Majitel podniku slibuje sedm druhů čepovaných piv, speciály a rozmanitost – nabídne i lahvová piva z různých koutů světa. Základ mají tvořit desetistupňová Legie, dvanáctka Republika a třináctka Monarchie. A dále pivní speciály jako třeba 34stupňový Titanic, který má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku. Prim dnes drží 33stupňový X-Beer 33, které vaří pražský hostinec U Medvídků.

“Název Titanic jsme vybrali ne kvůli tomu, že bychom se chtěli potopit my. Ale když si dá někdo pár třicetčtyřek, půjde pod vodu on,” říká s nadsázkou Ryvola. V plánu je také sprcha na horní palubě lodi. “Když někdo hodně přebere, osprchujeme ho studenou vodou a když to nepomůže, půjde do Vltavy,” dodává.

“Předpokládáme, že budeme vařit čtyřikrát až pětkrát týdně. Maximální kapacita je 1600 hektolitrů a vypadá to, že podle našich propočtů bychom měli tu maximální kapacitu upotřebit jenom u nás na lodi,” říká Ryvola.

Křest Republikou
Cílem je zahájit provoz 28. října na výročí vzniku samostatného československého státu. Křtít se má pivem Republika. Podle Ryvoly se ale toto datum možná nestihne, ovšem v listopadu už mají loď rezervovanou filmaři, kteří na ní chtějí udělat večírek k premiéře filmu.

Projekt má podle podnikatele dobrou odezvu od incomingových agentur, které nabízejí program pro zahraničí turisty.“Primárně bychom se ale chtěli orientovat na Čechy. Chceme si vytvořit i vlastní štamgasty,” říká Ryvola. Cenově prý půjde o podnik ve střední kategorii.

Kapacita lodi je zhruba 260 míst k sezení. Na hlavní (střední) palubě bude restaurace s “odlehčenou staročeskou kuchyní” s vařením piva. Ve spodní palubě se počítá s šalandou, tedy pivnicí hlavně se studenou kuchyní s nabídkou paštik, nakládaných sýrů a uzenin z udírny, která bude na horní palubě. Ryvola láká i na nakládaný karbanátek, který si pamatuje ze svého dětství.

Horní paluba má být odpočinková s výhledem na Pražský hrad. Vedle pískoviště pro děti s malou prolézačkou a skluzavkou tu má hostům restaurace s pivovarem sloužit až osm postelí. Na horní palubě se bude také grilovat a rybářům z ní bude umožněno chytat ryby.

“Lidé se dnes chtějí bavit, plánujeme na lodi dělat kurzy vaření ryb, kurzy vaření s pivem, kurzy vaření piva, rádi bychom půjčovali šachy a karty,” vyjmenovává Ryvola. V minivarně na 50 litrů si účastníci kurzu budou moct navařit svůj vlastní padesátilitrový sud.

Návratnost? Snad do pěti let
Loď je 53 metrů dlouhá a devět metrů široká. Jedná se o model vyrobený v roce 1962 ve východním Německu, který ještě letos v lednu brázdil vody v Hamburku. Loď se momentálně rekonstruuje v loděnici v Křešticích u Děčína.

Ryvola vyčíslil celkovou investici do projektu “nad 30 milionů korun” ale financovat mu jej pomáhají privátní investoři. Loď bude provozovat společnost Vltavská plavební.

“Když jsem dělal ekonomický propočet, vyšla mi doba návratnosti kolem pěti let, když to bude vše šlapat,” říká Ryvola.“Projektu věřím, myslím si, že Praha se stává turistickým rájem,” dodává.

Vojtěch Ryvola stojí za projektem přestavby pivovaru v Děčíně na nákupní centrum, jehož je stále minoritním vlastníkem. I v něm úspěšně nastartoval projekt pivovaru s restaurací.

Na podzim se v Praze otevře první minipivovar na lodi. Má přinést život na náplavku

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Martina MarečkováLoď

● Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy.
● Kromě jídla a pití nabídne podnik i několik postelí, na kterých se hosté budou moci prospat.
● Otevření je plánováno na 28. října k výročí založení republiky.

Podnikatel Vojtěch Ryvola celý život marně hledal hospodu, kde by si mohl jít po obědě na chvíli lehnout do postele. Své přání si teď plní sám. Jeho "Loď Pivovar" – první minipivovar na lodi v Česku – svým hostům lůžka na odpočinek poskytne. A slibuje i další atrakce.

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy. "Vyhlášená je horní náplavka, která je Prahy 2, ale tady tato část je mrtvá. Praha 1 by byla ráda, kdyby ožila," říká Ryvola s tím, že jeho firma se o to bude snažit. Plánuje pořádat trhy nebo třeba takzvané bílé noci, které bývají spojené s muzejní nocí. "Tyto akce dělá Paříž nebo Berlín. Lidé sedí u dlouhého stolu s bílým ubrusem a společně pijí a jí," vysvětluje Stanislav Dvořák, který má v projektu na starosti marketing. Podmínkou je, aby lidé přišli oblečení v bílém.

O pivovaru na lodi se Ryvolovi prý před rokem zdálo ve snu. To, že to bude na českých tocích jediná loď, kde se vaří pivo, potvrzuje i Jan Šuráň ze svazu minipivovarů. V Bratislavě ovšem existuje Dunajský pivovar, ale ten je na pontoně, nikoli na lodi. Loď Pivovar však bude plovoucí loď, i když až na výjimky bude kotvit na místě. Například když si ji některá firma celou rezervuje. "Chceme s lodí vyjíždět jen naprosto výjimečně, protože je nepříjemné, když jdu na pivo a ujíždí mi hospoda,” říká Ryvola.

Pivo se bude na lodi skutečně vařit, zdůrazňuje Ryvola. Počítá se se šrotovníkem na slad v přední části lodi a pivo bude mít podle něj i správný říz díky vyvíječi dusíku.

Majitel podniku slibuje sedm druhů čepovaných piv, speciály a pivní rozmanitost - lahvová piva z různých koutů světa. Základ mají tvořit desetistupňová Legie, dvanáctka Republika a třináctka Monarchie. A dále pivní speciály jako třeba 34stupňový Titanic, které má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku. Prim dnes drží 33stupňový X-Beer 33, které vaří pražský hostinec U Medvídků.

"Název Titanic ne kvůli tomu, že bychom se chtěli potopit my. Ale když si dá někdo pár třicetčtyřek, půjde pod vodu on," říká s nadsázkou Ryvola. V plánu je také sprcha na horní palubě lodi. "Když někdo hodně přebere, osprchujeme ho studenou vodou a když to nepomůže, půjde do Vltavy," dodává Ryvola.

"Předpoklad je, že budeme vařit čtyřikrát až pětkrát týdně. Maximální kapacita je 1600 hektolitrů a vypadá to, že podle našich propočtů bychom měli tu maximální kapacitu upotřebit jenom u nás na lodi," říká Ryvola.

Cílem je zahájit provoz 28. října na výročí vzniku samostatného československého státu a křtít se má pivem Republika. Podle Ryvoly se ale toto datum možná nestihne, ovšem v listopadu už mají loď rezervovanou filmaři, kteří na ní chtějí udělat večírek k premiéře filmu.

Projekt má podle podnikatele dobrou odezvu od incomingových agentur, protože nabídne zahraničním turistům novou atrakci. "Primárně bychom se ale chtěli orientovat na Čechy. Chceme si vytvořit i vlastní štamgasty," říká Ryvola s tím, že cenově má podnik ve střední kategorii.

Kapacita lodi je zhruba 260 míst k sezení. Na hlavní palubě – konkrétně střední, bude restaurace s "odlehčenou staročeskou kuchyní" s vařením piva. Ve spodní palubě se počítá s šalandou, tedy pivnicí hlavně se studenou kuchyní s nabídkou paštik, nakládaných sýrů a uzenin z udírny, která bude na horní palubě lodi. Ryvola láká i na nakládaný karbanátek, který si pamatuje ze svého dětství.

Horní paluba má být odpočinková s výhledem na Pražský hrad. Vedle pískoviště pro děti s malou prolézačkou a skluzavkou tu má hostům restaurace s pivovarem sloužit až osm postelí. Na horní palubě se bude také grilovat a rybářům z ní bude umožněno chytat ryby.


Facebook Twitter Google+ Přeposlat
reklama

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy.
Kromě jídla a pití nabídne podnik i několik postelí, na kterých se hosté budou moci prospat.
Otevření je plánováno na 28. října k výročí založení republiky.

Loď se momentálně rekonstruuje v loděnici v Křešticích u Děčína.
Loď se momentálně rekonstruuje v loděnici v Křešticích u Děčína.
autor: Matyáš Paul

Podnikatel Vojtěch Ryvola celý život marně hledal hospodu, kde by si mohl jít po obědě na chvíli lehnout do postele. Své přání si teď plní sám. Jeho "Loď Pivovar" – první minipivovar na lodi v Česku – svým hostům lůžka na odpočinek poskytne. A slibuje i další atrakce.

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy. "Vyhlášená je horní náplavka, která je Prahy 2, ale tady tato část je mrtvá. Praha 1 by byla ráda, kdyby ožila," říká Ryvola s tím, že jeho firma se o to bude snažit. Plánuje pořádat trhy nebo třeba takzvané bílé noci, které bývají spojené s muzejní nocí. "Tyto akce dělá Paříž nebo Berlín. Lidé sedí u dlouhého stolu s bílým ubrusem a společně pijí a jí," vysvětluje Stanislav Dvořák, který má v projektu na starosti marketing. Podmínkou je, aby lidé přišli oblečení v bílém.

O pivovaru na lodi se Ryvolovi prý před rokem zdálo ve snu. To, že to bude na českých tocích jediná loď, kde se vaří pivo, potvrzuje i Jan Šuráň ze svazu minipivovarů. V Bratislavě ovšem existuje Dunajský pivovar, ale ten je na pontoně, nikoli na lodi. Loď Pivovar však bude plovoucí loď, i když až na výjimky bude kotvit na místě. Například když si ji některá firma celou rezervuje. "Chceme s lodí vyjíždět jen naprosto výjimečně, protože je nepříjemné, když jdu na pivo a ujíždí mi hospoda,” říká Ryvola.

Babišův předvolební pivní populismus - čtěte ZDE

Pivo se bude na lodi skutečně vařit, zdůrazňuje Ryvola. Počítá se se šrotovníkem na slad v přední části lodi a pivo bude mít podle něj i správný říz díky vyvíječi dusíku.

Majitel podniku slibuje sedm druhů čepovaných piv, speciály a pivní rozmanitost - lahvová piva z různých koutů světa. Základ mají tvořit desetistupňová Legie, dvanáctka Republika a třináctka Monarchie. A dále pivní speciály jako třeba 34stupňový Titanic, které má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku. Prim dnes drží 33stupňový X-Beer 33, které vaří pražský hostinec U Medvídků.

"Název Titanic ne kvůli tomu, že bychom se chtěli potopit my. Ale když si dá někdo pár třicetčtyřek, půjde pod vodu on," říká s nadsázkou Ryvola. V plánu je také sprcha na horní palubě lodi. "Když někdo hodně přebere, osprchujeme ho studenou vodou a když to nepomůže, půjde do Vltavy," dodává Ryvola.

"Předpoklad je, že budeme vařit čtyřikrát až pětkrát týdně. Maximální kapacita je 1600 hektolitrů a vypadá to, že podle našich propočtů bychom měli tu maximální kapacitu upotřebit jenom u nás na lodi," říká Ryvola.
Horní paluba má být odpočinková s výhledem na Pražský hrad. Vedle pískoviště pro děti s malou prolézačkou a skluzavkou tu má hostům restaurace s pivovarem sloužit až osm postelí.

Cílem je zahájit provoz 28. října na výročí vzniku samostatného československého státu a křtít se má pivem Republika. Podle Ryvoly se ale toto datum možná nestihne, ovšem v listopadu už mají loď rezervovanou filmaři, kteří na ní chtějí udělat večírek k premiéře filmu.

Projekt má podle podnikatele dobrou odezvu od incomingových agentur, protože nabídne zahraničním turistům novou atrakci. "Primárně bychom se ale chtěli orientovat na Čechy. Chceme si vytvořit i vlastní štamgasty," říká Ryvola s tím, že cenově má podnik ve střední kategorii.

Kapacita lodi je zhruba 260 míst k sezení. Na hlavní palubě – konkrétně střední, bude restaurace s "odlehčenou staročeskou kuchyní" s vařením piva. Ve spodní palubě se počítá s šalandou, tedy pivnicí hlavně se studenou kuchyní s nabídkou paštik, nakládaných sýrů a uzenin z udírny, která bude na horní palubě lodi. Ryvola láká i na nakládaný karbanátek, který si pamatuje ze svého dětství.

Horní paluba má být odpočinková s výhledem na Pražský hrad. Vedle pískoviště pro děti s malou prolézačkou a skluzavkou tu má hostům restaurace s pivovarem sloužit až osm postelí. Na horní palubě se bude také grilovat a rybářům z ní bude umožněno chytat ryby.

Ruské kolo by na Smíchově mohlo stát do tří let. Praha 5 brzy podepíše smlouvu, investor si připravil 200 milionů - čtěte ZDE

"Lidé se dnes chtějí bavit, plánujeme na lodi dělat kurzy vaření ryb, kurzy vaření s pivem, kurzy vaření piva, rádi bychom půjčovali šachy a karty," vyjmenovává Ryvola. V minivarně na 50 litrů si účastníci kurzu budou moct navařit svůj vlastní padesátilitrový sud.

Loď je 53 metrů dlouhá a devět metrů široká. Jedná se o model vyrobený v roce 1962 ve východním Německu, který ještě letos v lednu brázdil vody v Hamburku. Loď se momentálně rekonstruuje v loděnici v Křešticích u Děčína.

Ryvola vyčíslil celkovou investici do projektu "nad 30 milionů korun", ale financovat mu jej pomáhají privátní investoři. Loď bude provozovat společnost Vltavská plavební.

"Když jsem dělal ekonomický propočet, vyšla mi doba návratnosti kolem pěti let, když to bude vše šlapat," říká Ryvola. "Projektu věřím, myslím si, že z Prahy se stává turistický ráj," dodává.

Vojtěch Ryvola stojí za projektem přestavby pivovaru v Děčíně na nákupní centrum, jehož je stále minoritním vlastníkem. I v něm úspěšně nastartoval projekt pivovaru s restaurací.

Rozhovor s výčepní legendou Jiřím Klusáčkem

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňské novinky

Jiří Klusáček čepuje plzeňské pivo již od roku 1979 a během svého působení v oboru se stihl stát opravdovou Výčepní legendou. Svou vyhlášenou plzeňskou hladinku nyní hostům čepuje v Praze v restauraci Na Hradčanské.

Co Vám proběhlo hlavou, když jste se dozvěděl o získání titulu Výčepní legenda Pilsner Urquell?
Že si takové ocenění snad ani nezasloužím. Ale znamená pro mě strašně moc, už jsem na sklonku života, takže je to pro mě největší uznání, které můžu dostat.

Jaké vlastnosti podle Vás nesmí chybět dobrému výčepnímu?
Především hrdost na jeho profesi a vztah k pivu. Také je hodně důležitá čistota. Když přijdu do restaurace, tak hned poznám, jestli tam budou mít dobré pivo. Když vidím špinavé sklo nebo neupraveného výčepního, tak si dám raději něco jiného. Podle mě by výčepní měl být osobnost, příjemný, vždycky reprezentativní, oholený, čistě oblečený, pozitivně naladěný, musí pečovat o trubky i sklenice. Pak může udělat to nejlepší pivo.

Měl jste jako mladý mezi výčepními nějaké vzory?
Nejraději jsme chodili v Praze do restaurace U Sojků, kde byli dva výčepní Čára a Vočko, a ti uměli nejlepší čepovaná piva, která jsem kdy pil. Díval jsem se jim pod ruce, okukoval a chtěl, aby mě to naučili, ale oni říkali, že si na to musím přijít hlavně sám. Přesto jsem se toho od nich hodně naučil.

A vy sám předáváte svoje umění mladší generaci výčepních?
Ne každý má to řemeslo v sobě. Měl jsem dvacet let svoji restauraci, vždy jsem tam měl lidi vzdělané v oboru, absolventy hotelových škol, uměli jazyky, ale neměli vztah k pivu a bez toho prostě nemůžete být dobrý výčepní. Když já nepiju kávu, tak ji opravdu dobrou nikdy neudělám. Sem tam ale člověk potká opravdový talent. Třeba loni jsem pomáhal s přípravou na soutěž o nejlepšího výčepního – Pilsner Urquell Master Bartender Lukáši Vitáskovi, který nakonec titul získal.

Nefiltrované nebo nepasterizované. Zelný trh obsadili milovníci piva

Publikováno:před rokemZdroj:Brněnský deníkAutor:Markéta Weinlichová

Pivo, víno a hudba. Od pátečního dopoledne mají Brňané díky pivnímu festivalu na Zelném trhu možnost ochutnat pivo z dvanácti českých pivovarů, okoštovat moravské víno nebo vyzkoušet maso z brněnské mikrofarmy.

„Prodejci lidem nabízejí nefiltrovaná nebo nepasterovaná piva z celé České republiky. Akce se účastní nedávno otevřené pivovary, ale i ty s dlouholetou tradicí," popsala mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková.

O doprovodný program se starají rockové a indie kapely. „Festival je pro nás příležitost, jak rozšířit povědomí o naší značce mezi lidi. Pivovar jsme založili letos v únoru, takže se účastníme teprve druhé jihomoravské akce," uvedl spolumajitel rajhradského pivovaru Duck&Dog Pavel Macháň.

V Chmelařském institutu v Žatci se sešli degustátoři, aby ocenili nejlepší pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Lucie ValáškováChmelařský institut

Desítka, jedenáctka, dvanáctka, ležák nebo speciál. To je pro odborníky jen hodně hrubé rozdělení piva. V Chmelařském institutu v Žatci dnes (2. 9.) pokračují soutěžní degustace. Při ochutnávání se porotci dostávají do větších detailů. A náročné to není jen pro účastníky rozsáhlé hodnotící komise.

„Letos se nám tady sešlo 139 ve 12 kategoriích z 25 pivovarů,“ shrnuje ředitel Chmelařského institutu Josef Patzak.

„Musíme degustovat s rozumem. Zatím jsme během čtyř kol vypili asi 20 vzorků a ještě tři kola nás čekají. Vzorek, to je tak 0,5 dcl, prostě panák. Ke konci sice pozornost lehce klesá, ale dá se to zvládnout. Hodnotíme jednak celkový dojem piva ‒ jestli je ten nápoj povedený nebo ne. Máme to načuchané a nachutnané, víme, co v tom pivu má být i co se sládkovi nepovedlo,“ popisuje práci degustátora pivní sommelier Aleš Dvořák.

Náchodský English Pale Ale přivezl z Dánska zlato

Publikováno:před rokemZdroj:Město NáchodPrimátor

Další cenný kov zacinkal v bohaté sbírce ocenění pivovaru PRIMÁTOR. Svrchně kvašený PRIMÁTOR® English Pale Ale zvítězil ve své kategorii na mezinárodní soutěži Nordic Beer Challenge.

Jedinou podmínkou pro přihlášení piv do severské Beer Challenge byla skutečnost, aby se do soutěže zařazené pivo prodávalo v některé ze severských zemí. Odborní degustátoři hodnotili ve slepé degustaci téměř 180 druhů piv z 60 pivovarů celého světa.

Slavnostní vyhlášení proběhlo v den zahájení festivalu Beer and Whiskey v Kodani ve čtvrtek 25. srpna 2016. Zlaté ocenění převzal z rukou ministra životního prostředí a potravin Esbena Lunde Larsena sládek náchodského pivovaru Petr Kaluža.

Konec velkého snu. Pivovar Čechmánek jde do dražby

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czČechmánek

V rámci aukce, která proběhne na konci října, se bude dražit několik nemovitostí, které patřily bývalému hokejovému brankáři a olympijskému vítězi z Nagana Romanu Čechmánkovi. Jeho majetek je již dva roky v insolvenci a teď zřejmě najdou pivovar, restaurace a domov důchodců nového majitele.

Kauza Čechmánek se naplno rozběhla na podzim roku 2013, kdy mu kvůli dluhům, které si člen zlaté party udělal u stavebních firem, přišel insolvenční návrh. Letos se do konkurzního řízení dostala i jeho firma Pivovar Čechmánek.

Bohatá kariéra
Vynikající brankář Roman Čechmánek strávil velkou část své kariéry ve Vsetíně, který byl i díky jeho příspěvku na absolutním vrcholu a v české extralize prakticky neměl konkurenci. Poté, co odešel do zámořské NHL, dokázal v týmu Philadelphia Flyers společně s parťákem Robertem Eschem získat trofej pro tým s nejmenším počtem obdržených gólů.

Kariéra hokejisty ale nikdy, snad až na nezdolného Jaromíra Jágra, netrvá věčně. Po návratu z Ameriky nastupoval chvíli ve Vsetíne, hrál v Německu i Švédsku. V roce 2007 se upsal třineckým ocelářům, kde zůstal až do definitivního konce kariéry v roce 2009.

Podnikatelský sen
Po tom, co gólman s unikátním stylem chytání opustil hokejové stadiony, vrhl se vstříc novému snu. Tomu podnikatelskému. Začal obchodovat s vínem a měl vlastní vinotéku.
"Plánuji se pustit do určitých aktivit mimo hokej. Moc se na to těším. Jistě nezanevřu ani na vinotéku, protože víno mám moc rád. Myslím si však, že až takový znalec, jakým bych chtěl být, nejsem. Mám osmatřicet, což je krásný věk. Chci si ho užívat," prohlásil Čechmánek po tom, co oznámil konec kariéry.

Postupem času se mu hlavě zrodila myšlenka na vybudování vlastní rodinné značky nesoucí jeho jméno a pracující v průmyslu, který je českému národu nejbližší - pivovarnictví. A rozhodl se pro tuto aktivitu v době, kdy zejména minipivovary zažívaly éru rozmachu.

Bývalý reprezentant neměl na vybudování vysněného pivovaru s restaurací malé prostředky. Podle médií si během své bohaté kariéry vydělal až 250 milionů korun. Zmíněné užívání si života se ale nedostavilo tak, jak by si to Čechmánek představoval.

Konec během zkušebního provozu
Restauraci a pivovar nesoucí brankářovo jméno sice uvedl do provozu, ale netrvalo to ani rok a ještě během zkušebního provozu kvůli dluhům u stavebních firem a docházejícím financím byl nucen provozovnu zavřít.

Čechmánkova firma se dokonce stala terčem několika drobnějších žalob pro nevyplacené mzdy a neuhrazené objednávky dodavatelských firem. Zoufalý podnikatel byl nucen vyhlásit osobní bankrot, kterým se chtěl vyhnout povinnosti zaplatit všechny dluhy.

"Společnost Pivovar Čechmánek byla jen provozovatelem pivovaru. Nemá žádné zaměstnance, žádný majetek. Pivovar nebyl zkolaudován, proběhl tam zkušební provoz a pak byl uzavřen. Pivovar Čechmánek není ani majitelem budovy," vyjádřil se právní zástupce Romana Čechmánka Petr Bernátek. Tím, že je jeho klient v osobním bankrotu, nemá dle Bernátka z čeho dluhy vyplatit.

"Situace je pro mě více než špatná. Nemám nic, rodina je z toho smutná, noviny raději nečtu. Veškerá má dispoziční práva k majetku a firmám má insolvenční správce. Čekám na další kroky, ke kterým mě vyzve soud," řekl nešťastný Čechmánek.

Kromě zaměstnanců, dodavatelským a stavebním firmám si brankář udělal špatné jméno i mezi spoluhráči a kamarády. Od bývalého zlínského centra Petra Čajánka si půjčil osm milionů korun. Ani on už se svých peněz nedočkal.

"Byl jsem hloupý a uvěřil mu. Nevěřím, že ty peníze ještě uvidím," posteskl si zklamaný Čajánek.

Smutná dohra
Údajně měl Čechmánek dlužit astronomických 100 milionů korun. Jenže mnoho věřitelů ani nedoufalo, že své peníze ještě uvidí, a tak prodali své pohledávky pod cenou.

"Nyní je přihlášeno 78 věřitelů s pohledávkami téměř 22 milionů korun," uvedl Petr Bartoš mluvčí realitní společnosti Gaute, která bude majetek bývalého brankáře dražit. "Jde o restauraci s pivovarem ve Zlíně s minimálním podáním 7,7 milionu korun a o restauraci a bývalý domov důchodců v Prostějově s minimálním podáním 6,1 milionu korun," dodal Bartoš.

Celková hodnota bývalého Čechmánkova majetku je vyčíslena přibližně na 59 milionů korun. V rámci dražby pivovaru půjde do aukce i nekompletní technické vybavení pro vaření piva a další pozemky. Podle informací, které proběhly českými médii, měl bývalý reprezentant údajně chtít podnikat i v Chorvatsku, ale díky osobnímu bankrotu nemohl se svým majetkem nakládat.

Aukci části majetku ale zřejmě smutný případ definitivně nekončí. Na řadu zřejmě přijdou i další nemovitosti i movitý majetek.

Deset nejlepších piv světa? Nechybí ležák od Matušky z Broum

Publikováno:před rokemZdroj:E15.czMatuška

S blížícím se pivním svátkem, mnichovským Oktoberfestem, vytvořil britský deník The Sun seznam deseti piv, které jsou podle jeho názoru nejlepší na světě. Vybral do něj značky převážně menších podniků ze čtyř kontinentů, mezi nimi nechybí světlý ležák z malého českého pivovaru Matuška, který vyrábí své speciály v obci Broumy na Berounsku od roku 2009.

Evropa má v žebříčku britského listu šest zástupců. Dva z Anglie a po jednom z Německa, Francie, Belgie a českého Matušku. Dva vzorky jsou pak ze Spojených států, jeden z Japonska a své pivo tam má i Austrálie.

Od Matušky noviny do svého seznamu zařadily ležák plzeňského typu nazvaný Speciální světlé. The Sun zároveň připomněl, že v Británii si tamní milovníci zlatavého moku mohou Matušku koupit na dvou místech, a sice v londýnském pivním království Euston Tap a v baru na nádraží v severoanglickém Sheffieldu.

Deník si také pochvaluje, že v Americe, Austrálii a v evropských pivních velmocích utěšeně roste nabídka piv. Například v Británii podle něj v současnosti funguje nejvíc pivovarů od 30. let minulého století.

O České republice naopak zmiňuje, že řemeslných pivovarů je tady málo. Spekuluje, že ležáky od běžných výrobců jsou natolik dobré, že Češi minipivovary nepotřebují. V tomto směru má ale The Sun zřejmě zastaralé informace, opomíjí totiž mohutný boom minipovarů na tuzemském trhu v posledních letech. Kompletní seznam nejlepších piv si můžete přečíst pod článkem.

Nejlepší světová piva podle The Sun
India Pale Ale (7,4 %), pivovar Meantime, Londýn, Británie
Espresso Ale (4,2 %), pivovar Dark Star, Horsham, Západní Sussex, Británie
Chimay Red (7 %), mnišský pivovar Chimay, Baileux, Belgie
L’Alpine Blonde (4,8 %), alpský pivovar Galibier, Valloire, Francie
Session IPA (3.2 %), pivovar Crew Republic, Mnichov, Německo
Speciální světlé (5,5 %), pivovar Matuška, Broumy, Česko,
Fat Tire Ale (5.2 %), pivovar New Belgium, Fort Collins, Colorado, USA
Pale Ale (5.6 %), pivovar Sierra Nevada, Chico, Kalifornie, USA
Hitachino Nest Classic Ale (7.5 %), pivovar Kiuchi, Ibaraki, Japonsko
Alpha Pale Ale (4.7 %), pivovar Matilda Bay, Fremantle, Západní Austrálie, Austrálie

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.11.12.2017 22:335.819/5.819