Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Přes 88 tisíc návštěvníků vloni zavítalo do Popovic pozdravit pivovarského kozla

Publikováno:před rokemZdroj:Regiony24.czAutor:Vladimír JurinaVelké Popovice

V roce 2015 nabídl pivovar Velké Popovice nespočet aktivit pro veřejnost, které přilákaly k návštěvě pivovaru více než 88 tisíc lidí. Návštěvníci si užili tradiční prohlídkové trasy, obdivovali pětitunového dřevěného kozla, vyzkoušeli si správně načepovat pivo v Kozlově škole čepování piva, zúčastnili se speciálních prohlídek pivovaru nebo se pobavili na oblíbeném Klobáskofestu.

Doslova nepřehlédnutelnou novinkou v pivovaru ve Velkých Popovicích byl pětitunový dřevěný „trojský kozel“, vysoký 7,1 a dlouhý 7,4 metrů. Po své pouti po exportních zemích Velkopopovického Kozla zamířil do Popovic a celé léto byl dominantou pivovaru.

Návštěvníci pivovaru mohli rovněž absolvovat Kozlovu školu čepování piva. Ta je spojena s ochutnávkou nefiltrovaného piva v ležáckých sklepech. Tuto školu vedli zkušení pivovarští odborníci a účastníci, kterým šlo čepování od ruky, získali Kozlův výuční list.

Poslední dubnovou sobotu vyrazili stovky milovníků velkopopovické krajiny na jubilejní 10. ročník putování Krajinou barona Ringhoffera. Součástí pochodu byla prohlídka pivovaru s ochutnávkou poctivého velkopopovického piva a tradiční křtění čerstvě narozených potomků živého maskota pivovaru. Ti se stali dalšími pokračovateli rodu kozlů Oldů, kteří budou nadále udržovat tradici svých předchůdců a stanou se maskoty Velkopopovického Kozla.

V červnu pivovar oslavil Den Kozla, kde padl český rekord v sezení u nejdelšího stolu. Na lavici se vtěsnalo úctyhodných 327 lidí. Nelámaly se jen rekordy, ale proběhly také řemeslné dílny, prohlídky pivovaru a vystoupili oblíbení hudební interpreti jako Buty, Mig 21 nebo Jiří Schmitzer.

Tradiční akcí Pivovaru Velké Popovice je také oblíbený Klobáskofest. V rámci Soutěže o nejlepší klobásku mohli návštěvníci hlasovat o nejchutnější ze vzorků klobásek od zúčastněných regionálních výrobců uzenin a užít si bohatý doprovodný program.

Návštěvníci se přišli podívat také na první ročník Noci otevřených pivovarů, akce vyhlášené Svazem pivovarů a sladoven. Předvánoční atmosféru doladila tradiční akce pivovaru Kozlí nadílka, kdy hosté návštěvnického centra pomohli s perníkovou výzdobou Velkopopovického betlému nebo se zúčastnili speciálních Rohatých prohlídek, při kterých mohli výjimečně ochutnat pivo Kozel Černý Nefiltrovaný nebo získat originální pivní ceny.

Nejbližší popovickou akcí roku 2016 budou tradiční Ladovské vepřové hody, které pivovar chystá ve spolupráci s Ladovým krajem. Konají se v sobotu 27. února a připraveny budou prohlídky pivovaru, ochutnávky masových specialit a další zábavný program pro celou rodinu.

Bývalý manažer Linetu otevře v lounských kasárnách pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:E15.cz

V areálu bývalých kasáren v Lounech se začne v březnu vařit pivo. Nový pivovar za 50 milionů korun zde vybudují majitelé Pivovaru Zichovec. Jedná se o rodinu Ivana Husáka, někdejšího manažera známého výrobce nemocničních lůžek Linet.

„V první etapě plánujeme v Lounech roční výstav 10 tisíc hektolitrů, 60 procent produkce by mělo pokrýt výčepní pivo a ležáky, zbylých 40 procent pivní speciály, převážně svrchně kvašené. Zejména kvůli speciálům budeme pořizovat moderní stáčecí linku na lahve. Z celkové výroby předpokládáme stáčení 80 procent do sudů a 20 procent do lahví,“ řekl pro E15.cz Ivan Husák, jeden ze spolumajitelů pivovaru.

Bývalý finanční ředitel a spolumajitel společnosti Linet, která je předním světovým výrobcem zdravotnických lůžek, tak v novém oboru navazuje na rodinnou tradici.

Slavnostní otevření pivovaru v Lounech zichovečtí plánují na 18. března 2016, kdy uplyne 120 let od narození Husákova dědy a zichoveckého starosty Krahulíka, po kterém je pivo pojmenováno.

„Celkové investiční náklady na pivovar v Lounech budou 50 milionů korun, z toho stavební investice 20 milionů korun, technologie 25 milionů korun. Nákup budovy bývalé tankové střelnice včetně pozemku vyšla na dalších pět milionů korun,“ počítá Husák.

Zichovečtí prakticky pouze rozšiřují výrobu. Od roku 2012 provozují minipivovar přímo v Zichovci na pomezí Lounska a Kladenska. První půlrok zde uvařili 180 hektolitrů piva čtyř originálních značek (Krahulík, Sokolík, Moták a Magor), loni už to bylo 850 hektolitrů.

Obrat minipivovaru v Zichovci za prodej piva loni činil 2,7 milionu korun, v Lounech by obrat měl dosáhnout do tří let od zahájení výroby 25 milionů korun ročně. Do Loun se letos přesune výroba výčepního piva a ležáků, v Zichovci se budou vařit výhradně spodně nebo svrchně kvašené speciály.

„Do Loun se přestěhuje také sládek Rudolf Rajniš ze Zichovce, jeden z nejmladších sládků v ČR. Hlavním sládkem Pivovaru Zichovec bude František Šmíd, který pracuje v pivovarství od roku 1967 a prošel snad všemi známými tuzemskými pivovary,“ dodává Husák. Výrobu speciálů v Zichovci převezme nová perspektivní posila, sládek Stanislav Bořek.

„Plánujeme zde také speciality, jako například výrobu piva dozrávajícího v dubových sudech po destilátech nebo portském vínu,“ prozrazuje Ondřej Husák zodpovědný za produkt a finance.

Rodinný pivovar Zichovec, jak z ní jeho nový název, sází na „multifunkční“ zaměstnance. Základem jsou čtyři spolumajitelé, Husákova rodina (manželka a dva synové), a celkem tři sládkové. Postupně hodlají nabírat další spolupracovníky, při maximálním výstavu dalších šest lidí.

Zichovečtí chystají pro letošní sezonu i další novinku. „Pívobus bude první autobus, který doveze pivo za těmi, jimž hospoda v obci nebo na akci chybí. Inspirací nám byla pojízdná prodejna,“ říká Jan Husák, který se v rodinném pivovaru stará především o obchod. Trasy v současné době plánují.

Pívobus s dlouhým „í“ je správně, pivovar má totiž zaregistrovaný produktový slogan „To Píííívo.“

Snížení daně u piva je krokem k zavedení snížené DPH 10 procent

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.cz

Snížit sazbu DPH u točeného piva a nealkoholických nápojů je podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) krokem k postupnému zavedení jedné snížené sazby DPH ve výši 10 procent. Lídr hnutí ANO to řekl v úterý na tiskové konferenci.

V současnosti v ČR platí tři sazby DPH. Základní 21 procent, snížená 15 procent a druhá snížená 10 procent. Do budoucna by podle Babiše měly tedy platit dvě sazby, a to 21 a 10 procent. K tomu by měl vést Babišův návrh snížit DPH u piva a nealkoholických nápojů.

„Je to krok k postupnému ustavení jedné snížené sazby DPH ve výši 10 procent,” uvedl Babiš v prezentaci. Dodal, že je to v souladu s plněním koaliční smlouvy.

„Chceme směřovat ke snížené sazbě DPH postupně. Jsme rozpočtově odpovědní, nedáváme návrhy jako opozice, které by zruinovaly celý rozpočet,“ zhodnotil Babiš.

Nižší daň pro pivo od července
Snížená sazba pro točené pivo by měla podle Babiše platit od letošního července. Zdůraznil, že se nejedná o populismus, jak mu vyčítají někteří politici, ale o marketingovou podporu elektronické evidence tržeb (EET), proti které brojí pravicová opozice.

„Všem bych doporučoval, aby si přečetli definici populismu ve Wikipedii. Navrhli jsme snížení DPH v hospodách, abychom je podpořili,“ prohlásil Babiš. Na prodeji piva je podle něj z velké části závislých asi 20 tisíc podniků.

„Je to podpora projektu EET, o kterém, doufejme, budeme 10. února hlasovat ve Sněmovně,” dodal.

Snížení inkasa o 160 miliónů
Zařazení piva do nižší sazby DPH by snížilo inkaso o 160 miliónů korun ročně, uvedla náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová. Nižší sazba u nealkoholických nápojů by měla negativní dopad 65 miliónů.

Snížená daň pro pivo by měla platit o několik měsíců dříve, než se začnou tržby elektronicky evidovat. Babiš počítá s tím, že první fáze EET by měla začít letos v listopadu nebo prosinci.

Babiš také uvedl, že je nesmysl, když někdo říká, že by tímto krokem podporoval alkoholismus. „Spotřeba sudového piva klesá, lidé konzumují lahvové pivo asi doma a nechodí do těch hospod. Chceme podpořit hospodské,“ řekl.
Jako Paroubek, srovnává Babiše šéf ODS

Do Babiše si v úterý rýpl předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Místo toho, aby ministr financí nastoloval diskusi o zavedení jedné sazby DPH, populisticky navrhuje přesunout do nejnižší sazby další a další zboží. Vysvětlení pro jeho kroky je jediné – blíží se krajské a senátní volby a Andrej Babiš se chová jako před pár lety sociálnědemokratický lídr Jiří Paroubek,” uvedl.

ODS navrhuje plošné snížení DPH na 19 a 14 procent, TOP 09 by chtěla DPH ve výši 10 a 20 procent.

Spojí se aréna s Ostravarem?

Publikováno:před rokemZdroj:Moravskoslezký deníkAutor:Martina Gembíková, Aleš UherOstravar

Víceúčelová hala v Ostravě-Zábřehu, která hostí domácí zápasy hokejových Vítkovic a ve které se konají významné sportovní i kulturní akce, bude mít zhruba po půl roce nového sponzora. Stát by se jím měl pivovar Ostravar.

Osmnáct let byla Palácem kultury a sportu, jedenáct let ostravskou ČEZ Arénou. Teď se po půlročním provizorium změní z Ostrava na Ostravar Arénu. Drobná, kosmetická změna v názvu, ale velká změna pro fungování sportovní haly.

Informaci nám potvrdil předseda představenstva obchodní společnosti města Vítkovice Aréna Kamil Vrubl.

Dále ale změnu komentovat nechtěl.

„Oficiální informace budou představeny na tiskové konferenci na začátku příštího týdne," řekl Kamil Vrubl.

Nekomentují
Tisková mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská uvedla, že město nebude do podpisu smlouvy situaci komentovat. Podobně reagovala také manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková. „Veškeré informace týkající se novinek v oblasti spolupráce s Ostrava Arénou oznámíme na avizované tiskové konferenci dne 8. února," odpověděla Zuzana Cieciotková.

Důvodem změny názvu byl konec sponzorské smlouvy, kterou společnost ČEZ neprodloužila.

„Souvisí to s krizí v evropské energetice, která je realitou a dopadá na všechny velké evropské energetické firmy. To se promítá i do snižování nákladů. Na rozdíl od jiných evropských energetik nemusíme prodávat majetek, ale hledat úspory musíme," uvedla tehdy mluvčí firmy ČEZ v Ostravě Marie Páskovská.

Rekonstrukce
Víceúčelová hala byla postavena v roce 1986. V letech 2003 až 2004 proběhla první rozsáhlá rekonstrukce a modernizace za zhruba 690 milionů korun. Od roku 2004 nesla název ČEZ Aréna. V roce 2012 proběhla druhá rekonstrukce, kdy došlo k výměně sedaček a k výstavbě čtyř rohových zasunovacích tribun.

Před loňským MS v hokeji, které se v hale konalo podruhé, byla navíc doinstalována moderní multimediální kostka a vyměněno osvětlení. Od 1. července se hala jmenuje Ostrava Aréna.

Zkvalitňování pivní kultury v Čechách? Logický důsledek ‚převínění‘

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:Robert Demeter

Řeknete-li u nás v Čechách, že jdete na pivo, většina lidí si představí obraz restauračního zařízení kategorie „čtvrtá cenová“, většinou silně kuřáckého. Smutné je, jak málo z nás za tím spatří příjemně strávený večer v pěkném podniku se sklenicí kvalitního vychlazeného (ale i teplejšího) piva. Proč si každý raději objedná víno, které mu třeba ani nechutná, místo piva, jen aby nebyl za „barbara“ před ostatními hosty u stolu, to je pro mne otázka.

Pivo bylo od nepaměti považováno za nápoj chudých, vojáků, portýrů a před přijetím zákona o čistotě piva v roce 1516 se v pivu dalo najít, myslím si, všelicos. Už ve středověku vařilo v Čechách mnoho pivovarů, prakticky v každém městě. V té době bylo zcela běžné, že pivo pily i děti, což je dnes absolutně nepředstavitelné. Avšak důvod byl prostý. Na rozdíl od vody pivo logicky procházelo varem, a proto se méně předpokládala nejrůznější onemocnění. Osobně si myslím, že i když se o tom oficiálně nepíše, lehký obsah alkoholu udělal své a děti lépe spaly.

Příjemné je to, že doba pokročila a parametry vaření a pivní styly se sjednotily, čímž pivní kultura nabírá na síle a důležitosti. I když, jak je zvykem ve světě a již pomalu i u nás, jednou za čas „vytáhne“ některý pivovar hitovku ve formě speciálu nebo pivo se zajímavou příchutí. Pivo ve formě, kterou známe dnes, si u nás získává na váženosti především v posledních letech, a to díky otevření většího množství pivovarů, pivních speciálních restaurací, v nichž se dbá především na kvalitu, různorodost, sortiment a na kulturu podávání. Základem každé dobré pivní speciálky je teplota zlatavého moku. Proto ve většině případů najdeme sudy uložené v chladicím boxu, lahvová piva pak v pivní lednici.

Zážitky spojené s pivem jsou i v dnešní době něco, co kulturu pití piva hodně posunuje kupředu. Ještě nedávno si nikdo neuměl představit pivní degustaci s odborně vyškoleným personálem. Pivní degustace je velkým fenoménem posledních let i z toho důvodu, že do Čech nezadržitelně proudí pivní styly ze zahraničí a i sami sládci, restauratéři a provozovatelé gastrozařízení se svým hostům snaží nabídnout pestrý a zajímavý program. Vidím v tom v první řadě návrat ke kořenům, za druhé pak soudím, že jsou konzumenti ve fázi tzv. převínění a chtějí ochutnat a vyzkoušet něco jiného a nového. Rozdíl mezi pivní a vinnou degustací je ale jen v maličkosti – vinaři degustovaný vzorek plivou, pivaři jej poctivě polknou.

Z pohledu pivní kultury také záleží na tom, v čem svůj oblíbený mok konzumujeme. I když si myslím, že je v tomto ohledu obecně stále co zlepšovat, oceňuji stále se rozrůstající sortiment specializovaného pivního skla. Neříkejte, že není hezké, když vstoupíte do restaurace a vidíte na baru vyskládané vedle sklenic vinných i ty speciální na piva v různých tvarech a velikostech. Je příjemné vidět personál, který vám k objednanému pivu v hezké sklenici přinese i pivní tácek, který mezitím neodnesl nějaký sběratel z barového pultu. I to je jedna z vášní, která k pivu neodmyslitelně patří. Nedávno jsem ale dostal radu od majitele jednoho malého pivovaru, jemuž s vášní pro sběr, sběratele a mizení tácků došla trpělivost a všechny provrta
Dalším aspektem, který přispěje k vaší spokojenosti a dobrému pocitu, je určitě i znalost a proškolenost personálu. Když dostanete k pivu i pár informací a fundovaných doporučení, co z menu si k vybranému moku vybrat, podnik určitě rádi navštívíte znovu a doporučíte jej svým známým.

Věřím, že každý majitel a provozovatel nejen specializovaných pivních podniků bude děkovat za každého hosta, konzumenta a někdy i sběratele suvenýrů. Jen na vás klientech záleží, jakou cestou bude pivní kultura v Česku směřovat, kam se bude rozvíjet se a zda je nabídka, která je vám předkládána, dostačující.

Pivovary začaly s vařením zelených speciálů na Velikonoce

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Jihomoravské pivovary začaly s vařením speciálů na Velikonoce. Největší várku chystá tradičně Starobrno, letos pivovar vyrobí 4600 hektolitrů Zeleného piva. Speciál chystá i pivovar ve Slavkově nebo brněnské minipivovary.

Starobrno dělá Zelené pivo už 11 let. Dnes na varně přidali do ještě nehotového piva speciální bylinný výluh. Jeho přesné složení zná jen několik málo lidí. Jednotlivé ingredience výluhu se musí objednávat přibližně rok dopředu. "Dobrá přípravy výluhu respektive kontaktu bylin s vroucí vodou je velmi důležitá pro získání požadované koncentrace a kvality výluhu," uvedl manažer kvality Starobrna Jiří Brňovják. Výluh se připravuje ze tří druhů bylin, jedinou odtajněnou je kopřiva dvoudomá. Podstatou receptury je také speciální světlý ječný slad, který si nechává Starobrno vyrábět ve sladovně v Hodonicích na Znojemsku.

Starobrno poprvé uvařilo Zelené pivo v roce 2006 ve várce o 80 hektolitrech, v posledních letech se produkce tohoto speciálu blíží k 5000 hektolitrů. Za speciálem původně stál sládek Petr Hauskrecht, který má v Brně od předloňska vlastní minipivovar.

Jeho podnik na Velikonoce chystá dvě várky jarního bavorského jantarového speciálu PH 13 Marcen. Märzenbier, neboli březnové pivo, se ve středověkém Bavorsku nazývalo poslední pivo, uvařené před svátkem sv. Jiří. "Aby se takové pivo až do podzimu nezkazilo, vařilo se na vyšší stupňovitost a ukládalo v hlubokých sklepích pod vrstvou říčního ledu," uvedl Petr Hauskrecht.

Slavkovský pivovar letos chystá znovu jarní kvasnicový ležák. Ten je připravený ze čtyř druhů sladů, do kterého pivovar přidává živou kulturu jemných kvasinek. "Tyto byly do piva vmíchány v ten nejsprávnější okamžik a to po fázi ležení a zrání. Ve vůni je jasně rozpoznatelné kvasničné aroma, které se snoubí s jemnou kvasnicovou chutí. Zákal zde není na závadu, naopak nutností," uvedl Zdeněk Vlček ze Slavkovského pivovaru.

Novinku chystá i brněnský minipivovar Lucky Bastard, který se bude brzy stěhovat do nových prostor. "Na letošní Velikonoce začneme nabízet silné světlé pivo belgického typu Tripel 21° s deseti procenty alkoholu. Lucky Bastard Tripel je jemně chmelený s důrazem na vysokou pitelnost a vyvážené tělo. Toto pivo jsme uvařili koncem roku 2015 v množství 400 litrů a bude k dispozici v sudech a třetinkových lahvích," uvedl Jan Grmela za Lucky Bastard.

Ostrovská hasičárna by se mohla proměnit v městský pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:ČRo Plzeň

Stanice dobrovolných hasičů v Ostrově by se v budoucnu mohla proměnit na městský pivovar. Budovu hasiči zřejmě opustí nejpozději v roce 2017, kdy bude dokončen nový moderní areál záchranných složek.

Zbrojnice se nachází v blízkosti ostrovského zámku a bývalého hotelu Myslivna, který město plánuje koupit. Podnikání v ubytování tak chce Ostrov spojit právě s vařením vlastního piva, které by mohlo nalákat turisty.

„V současné době probíhá příprava na zpracování studie této lokality," říká starosta Pavel Čekan.

Právě regionální pivo by mohlo být pro turisty lákadlem. V hotelu by pro ně město mohlo nabízet ubytování. Obě budovy jsou součástí městské památkové zóny.

„Zda bychom pivovar v budoucnu pronajímali nebo si ho provozovali zcela sami, zatím není jasné. Nereálná ale není ani kombinace obou možností," doplnil starosta.

Kromě koupě hotelu Myslivna plánuje Ostrov odkoupit také další historickou budovu ve městě, kde chce zřídit malé muzeum a turistické informační centrum.

Do rozpočtu na letošní rok zatím ostrovští zastupitelé vyhradili 10,5 milionu korun na koupi hotelu Myslivna a 4 miliony na koupi domu na Starém náměstí, kde má vzniknout právě infocentrum. Další náklady ukáže až zpracovaná studie.

Sládci začali vařit velikonoční Zelené pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Brněnský deníkAutor:Eliška Gáfriková

Zelené pivo, čepované o Velikonocích, v pondělí začali vařit starobrněnští sládci. Do piva přidali bylinný výluh, jež je nedílnou součástí zeleného moku. V pivovaru ho vaří po jedenácté.

Přesné složení výluhu zná jen několik lidí. „Příprava výluhu i jeho dávkování je výrobním tajemstvím. Výluh je velmi koncentrovaný a silný. Každoročně na zelené pivo potřebujeme několik litrů výluhu," řekl manažer kvality Starobrna Jiří Brňovják.

Bylinný výluh je připravený ze tří druhů bylin. „Jedinou přísadou, která není tajná, je kopřiva dvoudomá," uvedla konzultantka pro vztahy s veřejností společnosti Heineken Ludmila Čechová. Bylinný výluh se spolu s chmelem přidává do mladinového kotle.

Zelené pivo, které je speciálem pivovaru Starobrno, se bude čepovat od Zeleného čtvrtka, který letos připadne na čtyřiadvacátého března. Bylinný výluh v pondělí do kotle přidal vrchní sládek Starobrna Milan Schramm. „Musím u toho být každoročně," těšil se z přípravy zeleného piva.

Snížení DPH u sudového piva je nebezpečné a nepromyšlené

Publikováno:před rokemZdroj:E15.cz

Předseda Společnosti pro návykové nemoci České lékařské společnosti J. E. Purkyně (SNN ČLS JEP) primář Petr Popov v dopise výkonnému místopředsedovi Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky vlády ČR Jindřichu Vobořilovi označil návrh ministra financí Babiše na snížení DPH u sudového piva za nebezpečný a v rozporu se záměrem vlády ČR o realizaci Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí.

Tiskové vyjádření Společnosti pro návykové nemoci ČLS JEP k návrhu na snížení DPH u sudového piva

Na základě prohlášení pana ministra financí Andreje Babiše ke snížení daně z točeného piva jsme za odbornou obec nuceni reagovat. Ministrův návrh nepodporujeme a označujeme ho za nepromyšlený a nebezpečný. Dle jeho návrhu by došlo ke snížení daně z přidané hodnoty na sudové pivo z dosavadních 21 procent na 10 procent, což by mělo za následek pokles ceny půllitru piva o několik korun. S tím nemůžeme souhlasit, neboť cena alkoholu je nepřímo úměrně spjata s jeho spotřebou. Opatření by tedy vedlo ke zvýšení konzumace piva v ČR. Zkušenosti z jiných zemí tuto obavu potvrzují.

Alkohol je světovou a evropskou drogou číslo jedna a také primárním problémem z hlediska závislosti. Česká společnost je dlouhodobě vysoce tolerantní k nadměrné konzumaci alkoholických nápojů. V současnosti vykazuje cca 15–20 % české populace rizikovou konzumaci alkoholu. Jedná se tedy přibližně o 1,5–1,7 milionu dospělých osob. Navíc jsme i na nelichotivých čelných místech v konzumaci alkoholu dětí a mladistvých.

Světové odborné autority v čele se Světovou zdravotnickou organizací potvrzují, že nejefektivnějším opatřením proti vysoké konzumaci alkoholu je navýšení ceny alkoholu a současně omezení jeho dostupnosti. Pokud je tedy alkohol hůře dostupný a dražší, konzumuje se ho méně a působí menší újmu. Nejnověji odborníky doporučovaným opatřením je stanovení minimální ceny gramu alkoholu platné pro všechny alkoholické nápoje.

I když někteří politici či dokonce i odborníci konzumaci alkoholu v určité míře doporučují, podle Společnosti pro návykové nemoci ČLS JEP je nesporné a vědecky i klinicky opakovaně doložené, že alkohol je příčinou zvýšené nemocnosti a předčasné úmrtnosti. Konzumace alkoholu, a to i v menší míře, je příčinou duševních a somatických nemocí jako jsou syndrom závislosti na alkoholu, cirhóza jater, nádorová onemocnění či nemoci oběhové soustavy.

Návrh pana ministra financí na snížení DPH u sudového piva je v příkrém rozporu se snahou vlády ČR o realizaci Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí („Zdraví 2020“), kterou podpořila vláda již v roce 2014 v usnesení č. 23 ze dne 8. ledna a rovněž Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky v usnesení č. 175 ze dne 20. března 2014.

Apelujeme na vládu a celou politickou reprezentaci, aby takový návrh nepřijímala, a věříme, že pan ministr Babiš od svého návrhu ustoupí.

Jarní ceny českých sládků 2016

Publikováno:před rokemZdroj:ČMSMPAutor:Ing. Jan Šuráň

Mezinárodní degustace piv se uskuteční v sobotu 19. března 2016 od 9 hodin v Pivovarském dvoře Zvíkov (Zvíkovské Podhradí 92), a to v následujících 15 kategoriích:
● světlé pivo výčepní ● český světlý ležák ● polotmavý ležák ● tmavý ležák ● pšeničné pivo ● pšeničné pivo silné ● speciální piva světlá ● speciální piva tmavá● speciální piva si● speciální piva polotmavá ● piva Pale Ale ● piva India Pale Ale ● piva Stout ● silná svrchně kvašená piva ● piva India Black Ale (nová kategorie)

Své přihlášky zasílejte do 8. března 2016 na emailovou adresu: info-jarnicenaceskychsladku@email.cz

Přihláška musí obsahovat:
● kontaktní osoba, telefon, e-mail
● název a adresa pivovaru (výrobce)
● přesný a úplný název přihlášených značek jejich stupňovitost a barva (bude uvedeno na diplomu).

Soutěž je určena pouze pro minipivovary – viz organizační pokyny.

PŘIHLÁŠKA A VEŠKERÁ DOKUMENTACE JE KE STAŽENÍ NA WEBU SVAZU (KLIKNI ZDE)

Pokud máte zájem vyslat svého zástupce do degustační komise, uveďte na přihlášce jeho jméno a pozici v pivovaru.
Poplatek za každý vzorek činí 600 Kč včetně DPH, je uhrazen přímo na místě oproti výdejnímu dokladu.
Registrace bude začínat v pátek 18. března 2016 od 10 hodin, kdy musí být dodány i vzorky piv dle organizačních pokynů!!!

POZOR ZMĚNA !!! (viz KATEGORIE PIV)

V rámci vzdělávání letošního setkání se budou v pátek 18. března 2016 od 11 hodin konat přednášky na téma:
1) Sanitace v minipivovarech v dlouhodobém kontextu (Machačný, Ecolab),
2) Celkový rozbor piva a jeho aspekty,
3) Cesta do hlubin "duše" pivovarské kvasinky aneb genetika vs. praxe (Matoulková, D. VÚPS, Kopecká, J. MU),
4) Světové novinky v oblasti chmelení (Krofta, CHI Žatec),
5) Nová legislativa (Mezerová, SZPI).

V pátek 18. března 2016 od 17 hodin proběhne Valná hromada ČMSMP.

Pokud máte zájem o ubytování, obracejte se, prosím, na paní ing. Dagmar Voldřichovou, e-mail: pivovar.zvikov@seznam.cz.

S pozdravem „Dej Bůh štěstí“

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.28.05.2017 08:274.996/4.996