Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Tip sexy vánoční dárek: dejte pod stromeček kurz vaření piva v Pivovárku Melichárek

Publikováno:před rokemZdroj:Olomouc.czMelichárek

Štědrý den je už doslova za dveřmi, a pokud ještě stále sháníte originální dárek a obdarovaným je milovník piva, zbystřete pozornost. Pod stromeček mu totiž můžete nadělit kurz vaření piva. Ty pořádá Pivovárek Melichárek a uvařit si můžete pivo svých snů, ať už jím je řízný ležák, či silná IPA.

Uvařit si vlastní pivo. Pro mnoho milovníků pěnivého moku je to sen. Pod vánočním stromkem letos může ležet poukaz na jeho splnění. Pivovárek Melichárek z Horky nad Moravou totiž nabízí celodenní kurz, během nějž si účastníci vyrobí pivo přesně podle svých představ. “Kurzy jsou určené pro úplné laiky, ale taky pro nadšence, kteří už si pivo vaří doma nebo si třeba chtějí založit vlastní minipivovar,” láká majitel pivovaru Petr Melichárek. Kurzy jsou podle něj určeny pro skupiny od tří do šesti lidí, pojímá je proto komorně. Teprve až je poskládána skupina, dohodne se termín, který vyhovuje všem. “Sejdeme se v sedm hodin ráno, řekneme si nějaké informace a jdeme na to. Na varně už je připravený slad, jde se míchat a do večera je co dělat. Záleží na každém, zda se chce ušpinit a pořádně se zapojí, nebo se chce jen dívat. V různých technologických pauzách pak probereme trochu teorie a hlavně ochutnáváme různé pivní vzorky, připraveno je i občerstvení,” popisuje Melichárek. Výsledkem celodenní práce je várka o objemu přibližně 250 litrů. “Záleží potom na účastnících kurzu, zda si část várky, nebo klidně celou, odkoupí,” vysvětluje Melichárek. Každopádně si ale počkají, než pivo vyzraje. “Dost často si lidé tímhle způsobem vaří pivo na nějakou zvláštní příležitost. Třeba na svatbu či narozeniny. Nebo si ho stočí do lahví s vlastní etiketou a rozdávají ho přátelům,” doplňuje Petr Melichárek. Kurz podle něj zdaleka není určen jen mužům, ve skupině se prý často objeví i ženy.
Kurz má dvě varianty: ta levnější je bez ochutnávání a bez občerstvení a stojí 1600 korun, ta plnotučná pak zahrnuje teplý oběd, vzorky piva, tlačenku a další dobroty a stojí 2450 korun.

Pivovárek Melichárek funguje v Horce nad Moravou od roku 2010, pivo oficiálně prodává od roku 2013. Jeho zakladatel, sládek, ředitel i majitel v jedné osobě odhaduje, že letos se objem uvařeného piva bude pohybovat okolo dvou set hektolitrů.

Nejlepší pivo na světě mají pravděpodobně v Náchodě

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czPrimátor

„Nejlepší pivo na světě" náchodský pšeničný Primátor Weizenbier opět potvrzuje svou kvalitu a dominuje na nejedné degustační soutěži doma i v zahraničí.

Stříbro zacinkalo pšenici na soutěži Evropská pivní hvězda v Norimberku.

„Primátor byl jediným českým pivovarem, kterému se podařilo v silné konkurenci téměř dvou tisíc druhů piv z pětačtyřiceti zemí světa na soutěži bodovat," uvedla Markéta Flousková z marketingového oddělení náchodského pivovaru..

Další stříbrný úspěch přišel vzápětí na prestižní soutěži Brussels Beer Challenge 2016 (BBC), kde Weizenbier obhajoval zlato z loňského roku.

V zemi zaslíbené pivovarnictví obliba soutěže BBC každým rokem výrazně stoupá. V letošním 5. ročníku hodnotilo 80 mezinárodních odborných porotců 1250 různých piv, což je o 152 více než vloni.

„Svrchně kvašený Weizenbier je nejlépe hodnoceným náchodským pivem. Jeho jedinečná originální chuť, zlatožlutá barva a nezaměnitelná vůně po hřebíčku a banánech mu v letošním roce zajistila sedmkrát stupně vítězů," vyzdvihla Flousková a dodala, že to potvrzuje i fakt, že časopis Pivo, Bier & Ale pivu Primátor Weizenbier udělilo 1. prosince v Klášterním pivovaru Strahov Výroční cenu za dlouhodobou kvalitu a mimořádné úspěchy v mezinárodních degustačních soutěžích.

Pivovar Praha Craft Brewery v Jižní Koreji od Pacovských strojíren

Publikováno:před rokemZdroj:Průmyslová automatizace

PACOVSKÉ STROJÍRNY dodaly minipivovar s ročním výstavem 125.000 litrů piva typu českého světlého ležáku, vařeného českým sládkem z českých surovin – slad, chmel apod. do města Busan v Jižní Koreji. Pivovar byl dodán v rekordním čase – od uzavření kupní smlouvy do doby zprovoznění pivovaru neuplynuly ani 4 měsíce. Proto i část dodávky zařízení byla dodána letecky. Pivovar je umístěn ve zcela nově zrekonstruované budově bývalého průmyslového objektu, ve kterém vzniklo nákupní a kulturní středisko.

Zapíjet čokoládu pivem? Netradiční kombinace si v Belgii našla své milovníky

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Filip Nerad

Belgie je po celém světě proslavená svojí čokoládou. Neméně známá je také svým pivem. Dali byste si ale tyto dvě pochoutky dohromady? Belgičané ano. A jsou tam tací, kteří se na párování piva s čokoládou a snoubení jejich chutí dokonce specializují.

„Tohle pivo pro nás uvařil pivovar v Rulles asi 20 kilometrů odsud. Je to jantarový ale s americkým chmelem,“ líčí mi ve svém pivním obchodě na okraji Arlonu zrzavý čtyřicátník s dlouhým plnovousem Christophe Gillard.

V Belgii patří mezi uznávané pivní someliéry. A když říká pro nás, myslí sebe a svého kamaráda čokolatiéra Jeana, se kterým vytváří originální pivo-čokoládové kombinace.

Na pořadí záleží
„Tohle pivo jsme spárovali se dvěma druhy čokolády. Jedna je se slanými mandlemi a ta druhá s chilli papričkami Espelette. Pikantní čokoláda se dobře snoubí s chmelovou chutí piva, slaná zase se sladovou. Jedna je vhodnější před večeří a ta druhá jako dezert,“ vysvětluje Jean.

Ještě než se dáme do ochutnávání, přibližuje mi Chris, jak si sám říká, vznik samotného nápadu na spojení piva a čokolády. Přivedla ho na něj účastnice degustační soutěže, která kombinovala s čokoládou víno. Druhý den proto oslovil francouzského čokolatiéra, jestli by něco podobného nezkusili s pivem.

Výsledkem je už 18letá spolupráce, ze které se zrodilo několik piv uvařených speciálně tak, aby chutnaly s Jeanovou ručně vyráběnou čokoládou. Jako pivo JeanChris číslo jedna, které pro mě jeho autor otevírá.

Není čokoláda jako čokoláda
„První je 75procentní tmavá čokoláda z ostrova Svatý Tomáš se slanými mandlemi. Nejdřív ochutnáme pivo, pak čokoládu a pak zase pivo. Dělá se to tak proto, že čokoláda je mnohem tučnější, a pokud byste ji ochutnali jako první, zůstal by vám v ústech cukr a nevynikla by chuť piva,“ zdůrazňuje Chris.

„Čokoláda v tomto případě mírně potlačí chmelovou hořkost piva, aniž by ji ale úplně překryla. Ta druhá čokoláda udělá přesný opak a chuť piva ještě podtrhne,“ dodává.

Chris a Jean se scházejí jednou za měsíc, aby vyzkoušeli nová piva a nové čokolády, zda by šly k sobě. Pro toto netradiční spojení se podle Chrise hodí skoro všechny pivní styly, ale jen některé čokolády. S bílou nebo mléčnou čokoládou to prý nefunguje. A ideální podle něj nejsou ani ty prodávané v běžných obchodech.

Pivovar přichází s novinkou. Začátek roku zpestří festival Zima v Prazdroji

Publikováno:před rokemZdroj:QAP.czPrazdroj

Dějištěm nového festivalu bude historická budova centra Secese. Zájemci se mohou těšit na pět koncertů a vystoupení, během kterých zazní rytmy jazzu, swingu a blues. Kromě hudebních vystoupení nabídne nová akce i únorovou stand-up komedii.

"Kulturním cyklem Zima v Prazdroji chceme navázat na prázdninový festival Léto v Prazdroji. Zimní obdoba oblíbeného festivalu se bude konat od 26. ledna do 23. března. Diváci se mohou těšit na veřejnosti méně známé prostory centra Secese a díky omezené kapacitě historického sálu zažijí nezapomenutelnou komorní atmosféru,“ vysvětluje Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Pivovar připravil kromě základní vstupenky také VIP lístek, který v ceně zahrnuje občerstvení včetně speciální nabídky z výroby plzeňského pivovaru. Vstupenky jsou už v prodeji.

Program Zimy v Prazdroji

26.1. Ondřej Ruml – One Man Show
jazz, vocal, looping
Zpěvák, hudebník a herec Ondřej Ruml zazpívá písně autorů Petra Hapky a Michala Horáčka, Stinga, Bobbyho McFerrina i skladby z vlastní tvorby.

9.2. Komici s.r.o.
originální stand-up comedy
Zkušení stand-up komici z Brna a okolí mají k dispozici pouze jedinou zbraň v podobě mikrofonu, ale i tak slibují porci neotřelé zábavy.

23.2. Juwana Jenkins & Mojo Band
blues
Energický zpěv, pronikavý zvuk foukací harmoniky, nářek kytary a neutuchající rytmus nabídne kapela Juwana Jenkins and the Mojo Band.

9.3. Iva Kubelková & Jjimband
jazz, swing
Kapela Jjimband představuje jazzové a swingové hity v čele s modelkou Ivou Kubelkovou.

23.3. Frank Sinatra Revival
jazz, swing
Stylové a osobité podání těch největších hitů jedné z nejznámějších osobností světové hudby.

Chybějící kulturní centrum? Může vzniknout v areálu znojemského pivovaru

Publikováno:před rokemZdroj:Znojemský deníkAutor:Martin Moštěk

Najít pro Znojmo prostor pro kulturní a společenské centrum, které ve středu města schází, zadali radnici lidé v nedávné anketě Fóra Zdravého města. Podle starosty Vlastimila Gabrhela může vzniknout v pivovaru. Opozice chce o budoucnosti areálu jednání. Starosta je nevylučuje, od opozice ale chce konkrétní návrhy.

Prvním krokem k budoucímu využití dalších částí pivovaru má podle starosty být přivedení sítí v příštím roce. „S tím počítá rozpočet města na příští rok. Potom se můžeme bavit o dalším postupu. Víceúčelové společenské a kulturní centrum s dostatečným zázemím by v areálu vzniknout mohlo," uvedl starosta Gabrhel.

O areálu diskutovali i zastupitelé na svém posledním zasedání. „Bylo by dobré, abychom na pracovním jednání prodiskutovali, jak by pivovar mohl vypadat v roce 2021, kdy by se tam mohla konat Zemská výstava, pokud ji úřady Znojmu a Retzu přidělí," řekl při jednání zastupitel Jiří Kacetl.

Poukázal přitom na možnost demolice některých budov v areálu. „Naznačila to zpracovaná studie, souhlasili památkáři. Jde o to, abychom sítě nevedli k objektům, které případně zaniknou," poznamenal zastupitel.

Šéf investičního odboru Karel Bartušek zastupitelům řekl, že takový problém nenastane. „Postavíme hlavně páteřní vedení. S objekty, které by mohly být odstraněny, ani nepočítáme. V každém případě doplnění přípojek je už poměrně jednoduché, když jsou položena hlavní vedení," sdělil vedoucí.

Starosta Gabrhel k případným jednáním řekl, že by se měla týkat konkrétních návrhů. „A ty od opozice nedostáváme. Mluví jen na zastupitelstvu, k rozpočtu ani jiným tématům jsme nedostali jediný podnět. Jednat můžeme, ale o reálných věcech, ne o tématech, která by nás jakkoliv blokovala do budoucna. To už opozice předvedla, když nás tvrdě kritizovala za spolupráci s Městským pivovarem, která se přitom velmi osvědčila a přináší výborné výsledky," argumentoval starosta.

Kacetl vyjádřil naději, že k jednáním přesto dojde. „Mám signály od některých zastupitelů, že tomu jsou nakloněni. Pokud jde o pronájem části pivovaru před dvěma lety, naše kritika se týkala především formy zveřejnění příslušné nabídky městem, o které se nedozvěděli případní další zájemci," poukázal zastupitel.

Skořice, badyán, hřebíček. Pivovary i letos uvařily vánoční speciály

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Ladislav Vaindl

Ke svátečnímu období už řadu let patří i v západních Čechách speciální vánoční piva. Sládci místních pivovarů se každoročně snaží vymyslet ten nejlepší recept, jak pivařům sychravé prosincové počasí co nejvíce zpříjemnit. Tradičně nejširší nabídku speciálů mají ve Velkorybnickém Hastrmanovi.

Na čepu je tu mají už od začátku adventu. Místní sládek Luboš Vorel si připravil hned čtyři druhy. „Máme Sváteční ležák. Ten se hodí k vánoční atmosféře, protože jsme do něj použili med, skořici a hřebíček. K ochutnání je také žitná patnáctka typu India pale ale,“ prozrazuje Luboš Vorel.

Na svátky navařil i místní raritu, tzv. Puškvorcový speciál, který opravdu obsahuje známou léčivou bylinu. Poslední a nejsilnější z nabídky je sedmnáctistupňový Sedící býk, pojmenovaný podle významného náčelníka indiánského kmene Siouxů, který dokázal spojit několik dalších kmenů do slavné bitvy u Little Bighornu v roce 1876.

„Všechny druhy jdou velmi dobře na odbyt. Vydrží nám vždycky sotva do svátků. Lidé rádi vánoční piva ochutnávají. Na odbyt jdou všechna zhruba stejně. Možná lehkým favoritem je to nejsilnější, tedy Sedící býk,“ říká Luboš Vorel.

Vídeňskou třináctku navařili v pivovaru Kynšperský zajíc. „Vyznačuje se jantarovou barvou a charakteristickou chutí po vídeňském sladu. Vánoční speciály každopádně velmi dobře fungují. Je o ně velký zájem. K dispozici jsou i lahve ve speciálním balení,“ sděluje ředitel pivovaru Radek Vomočil.

Na svrchně kvašené pivo vsadili v sokolovském Permonu. Je jím třináctistupňový Xmas Ale. Sváteční speciál nemůže chybět ani v nejnovějším pivovaru v regionu, který vznikl vloni v Kraslicích.

„Vánoční pivo jsme uvařili poprvé. Jedná se o polotmavý ležák, třináctku. Použili jsme klasické sváteční chutě, o které se starají skořice, badyán a hřebíček,“ konstatuje Vlastimil Kopecký z pivovaru Krušnohor.

V zimě je spíše na zahřátí, proto mívá vyšší obsah alkoholu
„K zimnímu období se v každém případě hodí piva s vyšším obsahem alkoholu, která jsou spíše na zahřátí než na zahnání žízně. Navíc jsou vhodná pro vychutnání příjemných svátečních chvil,“ říká Petr Míč z plzeňského Pivovarského dvora Purkmistr.

Tady je mezi svátky k ochutnání čtrnáctistupňový vídeňský speciál, který se vyznačuje plnou sladovou chutí, světlá vánoční sedmnáctka a tmavý patnáctistupňový bock. Ten je uvařen ze šesti různých sladů, má karamelový nádech a hořkou dochuť.

Na Karlovarsku jsou k dostání i speciály z velkých západočeských pivovarů. Od Chodovaru je možné ochutnat černý ležák, charakteristický temně hnědou až černou barvou, uvařený podle starých receptur. Jeho chuť připomíná čokoládu, kávu a karamel, v závěru je pak doprovázena jemnou hořkostí praženého sladu.

Druhým svátečním příspěvkem výrobce z Chodové Plané je zimní speciál, který je připravený originálním způsobem chmelení zeleným hlávkovým chmelem z letošní sklizně.

Jednička tuzemského pivovarského trhu Plzeňský Prazdroj si na prosinec v rámci svého projektu Volba sládků připravila Master Stout.

Je to plné tmavé pivo s přídavkem praženého ječmene a čokoládového sladu s výrazným aroma a hustou tmavou pěnou typickou pro stout. Vyznačuje se charakteristickou chutí po kávě i čokoládě se suchým dozníváním.

Restaurace Pivovar Děčín

Publikováno:před rokemZdroj:Autovýlet.czAutor:MilošKapitán

Dobré jídlo i pití na vás čeká v nové restauraci, která se nachází v obchodním centru Pivovar. Protože jsme sem na výlet zavítali vyjímečně vlakem, musím pochválit i místní pivo Kapitán.

Možností, kde se v obchodních centrech najíst, nebývá mnoho. A když ano, jedná se vesměs o fast foody, které si také občas dám, ale není nad českou kuchyni a poctivě uvařené jídlo.

Právě to na vás čeká v této stylové restauraci v děčínském Pivovaru.

Byli jsme zde na doporučení mé tchyně, která tady byla s mým synem na obědě nedávno a moc si zdejší svíčkovou pochvalovali. Bylo to ale v týdnu, kdy ceny za denní menu jsou do 100kč.

My tu byli v sobotu, takže veškerá jídla začínala na 150kč a to i klasický řízek, snad nejoblíbenější jídlo každého dítěte :)

Dali jsme si tedy klasiku – řízek s kaší, smažený hermelín s hranolkami a vepřovou panenku také včetně hranolek a caesar salátu. K tomu dvě kofoly a místního pivečko Kapitán, opravdu výborné, dle mého subjektivního názoru i lepší než Mazel v ústeckém Pivovaru na Rychtě.

Jídlo bylo velmi chutné, ceny ale mohly být nižší. Když to porovnám s restaurací u Doušů v Kravařích, kde jsme se také nedávno zastavili, pak porce tamní porce byly 2x větší, ale cena 2x nižší :) Ale chápu, nejde srovnávat město vs. vesnice, náklady, nájem atd. budou dost rozdílné.

Každopádně pokud budete v Děčíně řešit otázku, kde se dobře najíst, můžete zde, případně také v Restauraci u přístavu, kam také rádi jezdíme.

S dětmi v tomto OC také nezapomeňte navštívit hernu Hopsárium, vyřádí se zde pořádně :)

Dominanta krkonošské Malé Úpy omládla o 100 let, vaří se v ní pivo

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Tomáš PlecháčTrautenberk

Náročná rekonstrukce bývalé Tippeltovy boudy v Malé Úpě je téměř u konce. Stavbaři při ní objevili původní pískovcové schodiště i originální železné sloupy. V dominantě nejvýše položené krkonošské obce z roku 1911 přibyla k pivovaru restaurace i turistická ubytovna.

Pozoruhodná proměna bývalé Tippeltovy boudy v Malé Úpě přišla na desítky milionů korun. Ve své době patřila k nejmodernějším horským chatám. Dnes má zpátky svůj lesk. Minipivovar Trautenberk otevřený v loňském roce nově doplnila restaurace a na konci prosince zde navíc začne fungovat turistická ubytovna. Stavbaři při rekonstrukci více než sto let staré boudy objevili původní prvky, o kterých desetiletí nikdo neměl tušení.

Tippeltova bouda nesoucí jméno tradičního krkonošského rodu vznikla v roce 1911. Od začátku fungovala jako restaurace s ubytováním. Dům s číslem popisným 87 byl prvním v Malé Úpě, kde měli elektřinu. Budova pamatuje prvorepublikovou slávu i umakartovou éru v 70. a 80. letech, tehdy už jako hotel Družba. Nový majitel Martin Kulík, kterému patří zdejší lyžařský areál SKIMU, se rozhodl pro citlivou rekonstrukci, jež zachová maximum původních prvků.

„Když jsme Tippeltovu boudu před dvěma lety získali, vůbec jsme netušili, jaké krásy tato budova skýtá. V podzemí, kde vzniklo zázemí pro minipivovar, jsme na nic zásadního nenarazili. To hlavní nás ale čekalo při rekonstrukci dalších pater,“ říká Kulík.

Investice? 80 milionů korun
Stavbaři objevili celou řadu původních komponentů: třeba pískovcové schody skryté pod dvěma vrstvami levného linolea nebo zastavěné železné sloupy se starými originálními nýty v restauraci. Na půdě zase narazili na dřevěné vyřezávané lustry, které dnes osvětlují sál restaurace.

Další lampy majitel odkoupil za symbolickou cenu od někdejšího ředitele hotelu Družba Františka Jeňka, jenž je před lety prozíravě zachránil. Z původní budovy zbyla pouze konstrukce, nové jsou stropy, zdi i podlahy. Přestože hotel ještě donedávna fungoval, byl podle Kulíka ve špatném technickém stavu.

„Bylo vidět, že se zde řadu let neinvestovala ani koruna. Stav byl havarijní,“ dodává podnikatel. Na začátku netušil, jakých rozměrů náročná rekonstrukce nabude. I proto si podle něj vyžádala 80 milionů korun. Dělníci ještě pracují na vnějším plášti a boudu zateplují. Zvenku hotel vypadá téměř stejně jako před sto lety.

František Jeněk spojil s Družbou většinu svého života. Na hory se přestěhoval v roce 1961 z jižních Čech a pracoval zde 54 let, od roku 1978 jako ředitel. Pamatuje doby prosperity i postupný úpadek.

„Zažil jsem tu dvě rekonstrukce, byl jsem u toho, když se stavěla budova pro zaměstnance. Personál tady spal v hrozných podmínkách. Ráno se probudili a měli na sobě sníh. Byla to jiná doba, na rekreace do Družby jezdili lidé z celé republiky, od východního Slovenska až po Aš. Týdenní poukaz tehdy stál 260 korun,“ vzpomíná.

V hotelu pracovalo přes 50 zaměstnanců. Kromě obsluhování hostů se museli starat o dobytek, sekali trávu. Pracovali zde také dva hoteloví řezníci. Bývalý ředitel má radost, že se podařilo Družbu opravit a otevřít. Zároveň však neskrývá obavy, zda bude bouda využívaná.

Ubytovna nabídne 150 lůžek
Od loňského roku se v bývalé Tippeltově boudě také vaří pivo Trautenberk. Na konci prosince přibude k restauraci ještě ubytovna v horních patrech budovy. V první fázi bude mít 50 lůžek, po dokončení přestavby v příštím roce ještě o stovku více. Otevřená má být celoročně, v průměru připadá na jeden pokoj šest lůžek. Podle starosty Malé Úpy Karla Engliše projekt kromě nových pracovních míst turisticky zatraktivní celou horskou obec.

„Chceme, aby to v Malé Úpě žilo celý rok, ne pouze tři měsíce v létě a tři měsíce v zimě, kdy je sezona. Citlivá rekonstrukce bývalé Tippeltovy boudy je přesně tím, co jsme si přáli,“ poznamenává starosta.

Minipivovar Trautenberk vznikl jako akciová společnost, na jejím založení se podíleli místní podnikatelé i zdejší lyžařský areál. „Je to společná iniciativa krkonošských boudařů a lidí, kteří mají hory rádi,“ říká Martin Kulík. Pražský developer, který se usadil v Malé Úpě a má tu i trvalé bydliště, už realizoval několik velkých rezidenčních projektů v hlavním městě.

Maloúpský pivovar se hlásí k tradiční výrobě nefiltrovaného a nepasterizovaného piva, vodu bere přímo ze spodních pramenů svahů Sněžky. Má ambici uvařit 10 tisíc hektolitrů piva ročně, tedy dva miliony piv. Dnes je pivovar na čtvrtině kapacity.

Plzeňský Prazdroj přišel pivařům k chuti: Stout je téměř vyprodaný

Publikováno:před rokemZdroj:První zprávyPrazdroj

Před Vánoci milovníky piva uchvátil tmavý speciál s výrazným aroma a chutí po kávě i čokoládě. To, že se Češi experimentům nebrání a novinky na výčepech umí ocenit, dokazuje fakt, že je várka tmavého speciálu ze skladů Plzeňského Prazdroje téměř vyprodána již v polovině měsíce.

Začátkem prosince se na výčep téměř tisíce pohostinství dostalo svrchně kvašené pivo stout. Tmavý speciál původem z Anglie mohou štamgasti ochutnat v rámci limitované várky piva, kterou Plzeňský Prazdroj pořádá v rámci programu Volba sládků.

„Stout patří mezi svrchně kvašená tmavá piva s přídavkem praženého ječmene a čokoládového sladu. Vyznačuje se výrazným aroma a hustou tmavou pěnou. I nezkušený pivař ocení jeho charakteristickou chuť po kávě a čokoládě se suchým dozníváním.“ říká Petr Kofroň, ředitel pivovaru ve Velkých Popovicích, kde byl stout uvařen.

Pro předvánoční čas jsou právě silná piva oblíbená. „Pro zimní období jsme zvolili silnější tmavé pivo a podle odbytu jsme se trefili do černého. Limitovanou várku jsme vyprodali téměř celou během prvních čtrnácti dnů,“ dodává Petr Kofroň.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.21.04.2018 21:506.160/6.160