Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Nejlepší světlé pivo má Radegast, tmavé Litovel

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

První místo v hlavní kategorii světlých ležáků degustační soutěže České pivo letos získal Radegast se svou Ryze Hořkou 12°. Druhé místo patří Královskému pivu Litovel Premium z moravského pivovaru Litovel. Bronzovou příčku obsadil Staropramen Ležák z pražského smíchovského pivovaru. Výsledky 16. ročníku soutěže, ve které v pěti kategoriích soutěžilo 58 vzorků piv, vyhlásili organizátoři v Národním domě na Vinohradech v Praze na Svatováclavské slavnosti českého piva. Počet piv přihlášených do soutěže letos klesl skoro o pětinu.

V kategorii světlých výčepních piv uspělo Královské pivo Litovel Moravan, následované pivy Zubr Gold a Zubr Classic. Mezi stále populárnějšími jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen Zubr Grand, následovaný Braníkem 11 a Kvasnicovou jedenáctkou od pivovaru Bernard. Mezi nealkoholickými pivy patří první místo pivu Birell Světlý, umístil se také Birell Polotmavý a Bakalář nealkoholický za studena chmelený z Rakovníku.

Nejlepším tmavým pivem porota určila stejně jako loni a předloni pivo Litovel Dark, na první příčce se též umístil Bernard Černý ležák s jemnými kvasnicemi. Na druhé pozici skončilo pivo Černovar Černé z Tradičního pivovaru v Rakovníku, na třetím místě loňský spoluvítěz kategorie Postřižinské tmavé z nymburského pivovaru.

Degustační soutěž každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Zatímco předloni mohli do soutěže přihlašovat své produkty tuzemské pivovary, které měly roční výstav nad 10 tisíc hektolitrů, loni povinná výroba pro přihlašovatele klesla na polovinu. Tam zůstala i letos.

Během ceremoniálu byli uvedeni do Síně slávy českého pivovarství emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha a Jiří Špringl ze společnosti Chmel Polepská blata. Průcha pracoval na prazdrojské varně již v roce 1970, následně byl i hlavním sládkem Prazdroje. Špringl je odborníkem na pěstování chmele - poloraného žateckého červeňáku.

Cena českého sládka Františka Ondřeje Poupěte byla udělena emeritnímu sládkovi a předsedovi představenstva litovelského pivovaru Miroslavu Koutkovi. "Začínal jsem v něm od píky. Třináct let jsem zastával funkci sládka. V roce 1992 jsem byl jmenován do funkce výkonného ředitele, kterou jsem vykonával skoro 19 let," uvedl Koutek. Sládkem se stal v 25 letech, nejmladším v tehdejším Československu. Koutek se také zasadil o znovuotevření učňovského oboru pivovarník - sladovník na Střední odborné školy v Litovli, před revolucí také inicioval vybudování první historické muzeální expozice pivovarnictví na Moravě.

Prazdroj od října opět podraží. Za plzeň si lidé připlatí korunu

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský Prazdroj od října zvýší ceny piva a dalších nápojů v průměru o 3,2 procenta. Například půllitr desítky Gambrinus budou restaurace nakupovat o 60 haléřů dráž a dvanáctky Pilsner Urquell o korunu.

Prazdroj nezvyšoval cenu čepovaného piva dva roky a lahvového rok a tři čtvrtě. Pivovar zdražení zdůvodňuje růstem cen surovin, zejména chmele, a také investicemi do modernizace a rozšíření prodeje. Napsaly to Lidové noviny (LN). Další pivovary podle zjištění deníku nyní zdražení nechystají.

Zvýšení cen lídra českého pivního trhu se týká jak sudového a tankového, tak baleného piva. Hostinští a obchody budou vedle piva od Prazdroje nakupovat dráž i nealko a ovocná piva, cidery i další nápoje. „V průměru zvyšujeme cenu u všech našich produktů o 3,2 procenta,“ uvedla pro LN mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Změnu ceny v tuto chvíli neplánují Pivovary Staropramen, které jsou po Prazdroji druhým největším výrobcem piva v Česku. Zdražovat se nechystá ani humpolecký Bernard. Reagovat na změnu cen u konkurence podle zjištění LN nehodlá ani Budějovický Budvar. „Ceny některých výrobků jsme naposledy upravovali 1. ledna 2016. Máme zcela nezávislou cenovou politiku,“ uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Skupina Heineken, které patří značky Krušovice, Starobrno nebo Zlatopramen, uvedla, že naposledy zdražovala některé své produkty v obchodech začátkem letoška. „O případných změnách nejprve informujeme naše obchodní partnery,“ dodala Jana Pikardová z Heinekenu.

Prazdroj patří mezi pivovary společnosti SABMiller v Evropě, jejichž prodejem podmínila Evropská komise svůj souhlas s převzetím SABMilleru ze strany největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Prazdroj je tak na prodej. Podle různých zdrojů mezi zájemci figurují americké a evropské investiční fondy, včetně českých skupin PPF a J&T, a také třeba největší japonský pivovar Asahi.

Prazdroj zdraží pivo. Jak reagují ostatní pivovary?

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský Prazdroj od října zvýší ceny piva a dalších nápojů v průměru o 3,2 procenta. Například půllitr desítky Gambrinus budou restaurace nakupovat o 60 haléřů dráž a dvanáctky Pilsner Urquell o korunu. Prazdroj nezvyšoval cenu čepovaného piva dva roky a lahvového rok a tři čtvrtě.

Pivovar zdražení zdůvodňuje růstem cen surovin, zejména chmele, a také investicemi do modernizace a rozšíření prodeje. Napsaly to Lidové noviny. Další pivovary podle zjištění deníku nyní zdražení nechystají.

Zvýšení cen lídra českého pivního trhu se týká jak sudového a tankového, tak baleného piva. Hostinští a obchody budou vedle piva od Prazdroje nakupovat dráž i nealko a ovocná piva, cidery i další nápoje. "V průměru zvyšujeme cenu u všech našich produktů o 3,2 procenta," uvedla pro Lidové noviny mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Změnu ceny v tuto chvíli neplánují Pivovary Staropramen, které jsou po Prazdroji druhým největším výrobcem piva v Česku. Zdražovat se nechystá ani humpolecký Bernard. Reagovat na změnu cen u konkurence podle zjištění Lidových novin nehodlá ani Budějovický Budvar. "Ceny některých výrobků jsme naposledy upravovali 1. ledna 2016. Máme zcela nezávislou cenovou politiku," uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Skupina Heineken, které patří značky Krušovice, Starobrno nebo Zlatopramen, uvedla, že naposledy zdražovala některé své produkty v obchodech začátkem letoška. "O případných změnách nejprve informujeme naše obchodní partnery," dodala Jana Pikardová z Heinekenu

Prazdroj patří mezi pivovary společnosti SABMiller v Evropě, jejichž prodejem podmínila Evropská komise svůj souhlas s převzetím SABMilleru ze strany největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Prazdroj je tak na prodej. Podle různých zdrojů mezi zájemci figurují americké a evropské investiční fondy, včetně českých skupin PPF a J&T, a také třeba největší japonský pivovar Asahi.

Prazdroj zdraží od října pivo i další nápoje o tři procenta. Přidají se ostatní?

Publikováno:před rokemZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav PetrPrazdroj

Dva roky nezvyšoval lídr trhu cenu čepovaného piva a rok a tři čtvrtě cenu lahvového. Teď si hospodští a obchody připlatí za vše. Velkoobchodní cena nápojů z produkce Plzeňského Prazdroje vzroste o tři procenta. Pivaři pak ale možná ve výsledku zaplatí ještě o něco víc.

Vyšší náklady na suroviny a velké investice do rozšíření a modernizace produkce. Tak zdůvodňuje největší výrobce piva v česku Plzeňský Prazdroj své nejnovější zvýšení cen. Od 1. října budou od Prazdroje nakupovat dráž restaurace, hospody i obchody. V průměru o 3,2 procenta.

„Změna se týká jak baleného, tak i sudového a tankového piva a ostatních nápojů z naší produkce,“ uvedla mluvčí pivovaru Jitka Němečková. „V lednu loňského roku jsme zdražovali pouze pivo balené v lahvích, plechovkách a PET lahvích, a to v průměru o 1,6 procenta. Čepovaného piva se změny nedotkly poslední dva roky,“ dodává mluvčí.

Například půllitr nepasterizované desítky Gambrinusu nakoupí od října hospody o 60 haléřů dráž, dvanáctky Pilsner Urquell až o korunu. A je otázka, do jaké míry promítnou hospodští dražší nákup do cen svým zákazníkům. Někteří naznačují, že nejméně ve stejné výši.

Kdo se přidá?
Konkurenti obvykle po určitém čase zdražení lídra trhu následují. Vyčkávají, co vyšší cena udělá se spotřebiteli a také chtějí nějakou dobu využít dočasné cenové výhody. Piva ze skupiny Prazdroje mají totiž zásadní tržní podíl na domácím trhu – přes 40 procent.

Nikdo z konkurentů však své plány nekomentuje. Tvrdí, že mají vlastní cenovou politiku a někteří zvýšili ceny začátkem letoška, jiní loni.

Jasné slovo říkají v humpoleckém Bernardu. „Teď žádné zdražování nechystáme. Hospodské čekají těžké ekonomické časy, musí například investovat kvůli chystané elektronické evidenci tržeb, a my jim nechceme situaci ještě zhoršovat,“ reagoval spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Odbyt piva neklesne
Část hospodských možná zdraží pivařům víc než o kolik zvedl cenu Prazdroj.
„Dvanáctka od Prazdroje mě vyjde o korunu dráž, ale já cenu zvednu nejmíň o dvě koruny. Když si spočítám, kolik tisíc bude stát pokladna a software pro Babišovo EET, tak mi to větší zdražení piva nemůže mít nikdo za zlé,“ vyjádřil se pod podmínkou zachování anonymity majitel hospody v malé obci na Plzeňsku.

Přesto se ale nedá očekávat, že by vyšší cena způsobila nižší spotřebu a menší prodeje.
„Na odbyt jistě nebude mít vyšší cena vliv. Možná se spíš konzumenti v některých případech přesunou k levnějším značkám,“ soudí pivovarnický expert a někdejší ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Prazdroj od října zdraží pivo a další nápoje v průměru o 3,2 %

Publikováno:před rokemZdroj:České novinyAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský Prazdroj od října zvýší ceny piva a dalších nápojů v průměru o 3,2 procenta. Například půllitr desítky Gambrinus budou restaurace nakupovat o 60 haléřů dráž a dvanáctky Pilsner Urquell o korunu. Prazdroj nezvyšoval cenu čepovaného piva dva roky a lahvového rok a tři čtvrtě. Pivovar zdražení zdůvodňuje růstem cen surovin, zejména chmele, a také investicemi do modernizace a rozšíření prodeje. Napsaly to Lidové noviny (LN). Další pivovary podle zjištění deníku nyní zdražení nechystají.

Zvýšení cen lídra českého pivního trhu se týká jak sudového a tankového, tak baleného piva. Hostinští a obchody budou vedle piva od Prazdroje nakupovat dráž i nealko a ovocná piva, cidery i další nápoje. "V průměru zvyšujeme cenu u všech našich produktů o 3,2 procenta," uvedla pro LN mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Změnu ceny v tuto chvíli neplánují Pivovary Staropramen, které jsou po Prazdroji druhým největším výrobcem piva v Česku. Zdražovat se nechystá ani humpolecký Bernard. Reagovat na změnu cen u konkurence podle zjištění LN nehodlá ani Budějovický Budvar. "Ceny některých výrobků jsme naposledy upravovali 1. ledna 2016. Máme zcela nezávislou cenovou politiku," uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Skupina Heineken, které patří značky Krušovice, Starobrno nebo Zlatopramen, uvedla, že naposledy zdražovala některé své produkty v obchodech začátkem letoška. "O případných změnách nejprve informujeme naše obchodní partnery," dodala Jana Pikardová z Heinekenu

Prazdroj patří mezi pivovary společnosti SABMiller v Evropě, jejichž prodejem podmínila Evropská komise svůj souhlas s převzetím SABMilleru ze strany největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Prazdroj je tak na prodej. Podle různých zdrojů mezi zájemci figurují americké a evropské investiční fondy, včetně českých skupin PPF a J&T, a také třeba největší japonský pivovar Asahi.

Českým ležákem roku je Radegast s Ryze Hořkou 12°

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:ČTKRadegast

První místo v hlavní kategorii světlých ležáků degustační soutěže České pivo letos získal Radegast se svou Ryze Hořkou 12°. Druhé místo patří Královskému pivu Litovel Premium z moravského pivovaru Litovel. Bronzovou příčku obsadil Staropramen Ležák z pražského smíchovského pivovaru. Výsledky 16. ročníku soutěže, ve které v pěti kategoriích soutěžilo 58 vzorků piv, vyhlásili v úterý organizátoři v Národním domě na Vinohradech v Praze na Svatováclavské slavnosti českého piva. Počet piv přihlášených do soutěže letos klesl skoro o pětinu.

V kategorii světlých výčepních piv uspělo Královské pivo Litovel Moravan, následované pivy Zubr Gold a Zubr Classic. Mezi stále populárnějšími jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen Zubr Grand, následovaný Braníkem 11 a Kvasnicovou jedenáctkou od pivovaru Bernard. Mezi nealkoholickými pivy patří první místo pivu Birell Světlý, umístil se také Birell Polotmavý a Bakalář nealkoholický za studena chmelený z Rakovníku.

Soutěž vyhlašuje svaz pivovarů
Nejlepším tmavým pivem porota určila stejně jako loni a předloni pivo Litovel Dark, na první příčce se též umístil Bernard Černý ležák s jemnými kvasnicemi. Na druhé pozici skončilo pivo Černovar Černé z Tradičního pivovaru v Rakovníku, na třetím místě loňský spoluvítěz kategorie Postřižinské tmavé z nymburského pivovaru.

Degustační soutěž každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Zatímco předloni mohli do soutěže přihlašovat své produkty tuzemské pivovary, které měly roční výstav nad 10 tisíc hektolitrů, loni povinná výroba pro přihlašovatele klesla na polovinu. Tam zůstala i letos.

V síni slávy je odborník na pěstování chmele
Během ceremoniálu byli uvedeni do Síně slávy českého pivovarství emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha a Jiří Špringl ze společnosti Chmel Polepská blata. Průcha pracoval na prazdrojské varně již v roce 1970, následně byl i hlavním sládkem Prazdroje. Špringl je odborníkem na pěstování chmele – poloraného žateckého červeňáku.

Cena českého sládka Františka Ondřeje Poupěte byla udělena emeritnímu sládkovi a předsedovi představenstva litovelského pivovaru Miroslavu Koutkovi.

Sládkem se stal už ve 25 letech
„Začínal jsem v něm od píky. Třináct let jsem zastával funkci sládka. V roce 1992 jsem byl jmenován do funkce výkonného ředitele, kterou jsem vykonával skoro 19 let," uvedl Koutek.

Sládkem se stal v 25 letech, nejmladším v tehdejším Československu. Koutek se také zasadil o znovuotevření učňovského oboru pivovarník – sladovník na Střední odborné školy v Litovli, před revolucí také inicioval vybudování první historické muzeální expozice pivovarnictví na Moravě.

Pekárna na Kvildě

Publikováno:před rokemZdroj:Kudy z nudyKvilda

Pokud se chystáte na Kvildsko, neměli byste opomenout návštěvu této vyhlášené pekárny, která se stala legendou daleko za hranicí Šumavy.

Obec Kvilda, známé východisko turistických tras, ležící v srdci šumavských lesů a plání je nejvýše položenou obcí České republiky (1065 m.n.m.). Najdete ji na soutoku Teplé Vltavy a Kvildského potoka uprostřed národního parku Šumava.

Jedním z nejoblíbenějších míst turistů i místních se stala pekárna, která leží na konci obce směrem na Horskou Kvildu. V útulné pekárně, která si sama peče netradiční pečivo, je pořád plno. Na výběr jsou tu borůvkové frgály, koblihy a nejrůznější koláčky s nugátovou, malinovou ale třeba také pomerančovou náplní, polévané čokoládou.

Specialitou podniku je však povidloň – skvělý dezert z odpalovaného těsta, pomazaný povidly s pořádnou čepicí tvarohu, jogurtu a zakysané smetany. Nabídku čerstvého pečiva doplňuje tradiční domácí chléb nebo pivní rohlíky. Neuvěřitelný výběr zdejších laskomin obohacují ještě nejrůznější druhy dortů a pohárů. K dokonalému občerstvení přispívá také výborná káva, nebo dobře vychlazené pivo.

Minipivovar v pekárně
Nejen pečivem živ je člověk - na Kvildě to vědí a proto zde k radosti návštěvníků Šumavy i místních obyvatel zřídili Minipivovar Kvilda. V nabídce piva najdete 8° světlé Osmerák, 10° světlé Kvildské výčepní a 12° světlý Dvanácterák. Příležitostně se vaří Divočák 13° polotmavé, 14° polotmavé pivo Galapetr, Waldschmidt i Weißbier a 16° polotmavé Rankl Sepp.

Ubytování
Penzion u pekárny byl dokončen v roce 2010. Ubytování poskytuje celkem 24 lůžek v šesti pokojích zařízených v secesním stylu. Celá budova je nekuřácká. Pokoje jsou vybaveny kompletním hygienickým zázemím, nechybí ani TV + satelit a radio. Pobyt se čtyřnohými miláčky je možný (nutno mít vlastní pelíšek, zákaz ponechání samotného zvířete na pokoji).

Vinohradský pivovar byl obnoven útulnou restaurací

Publikováno:před rokemZdroj:DesignMagazin.czAutor:Ondřej KrynekVinohradský

Na pražských Vinohradech byl vloni otevřen Vinohradský pivovar, jehož historie sahá až do roku 1893. Architektonické studio OV-A dřívější vyhořelý pivovar v místě původní spilky přestavěli na malebnou restauraci s výčepem, která láká nejen na příjemné posezení, ale také na vlastní pivo.

“Pivovar byl založen roku 1893, kdy Královské Vinohrady ještě nepatřily k Praze, ovšem dřívější usedlosti již rychle nahrazovaly městské bloky a Vinohrady byly jedním z největších českých měst. Byla to impozantní budova v dobovém industriálním slohu, s velkou přiléhající zahradou. Stavba šla pěkně od ruky, první pivo bylo vystaveno už roku 1894. Do sladoven se vešlo 600 vagonů sladu. Vařila se klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku,” uvádí k historii pivovaru skupina přátel, kterým se otevřením Vinohradského pivovaru splnil velký sen o lahodném ležáku vlastní výroby z kvalitních českých sladů a chmelů.

“Obnovený malý pivovar se nachází ve sklepních prostorách spilky bývalého pivovaru. Návrh posiluje sochařské kvality klenutých valených stropů a masivních stěn. Nově proražené oválné otvory spojují pivnici s výrobní částí pivovaru a zdůrazňují masivní zděnou podstatu prostoru. Akcentují jednotlivé varné provozy: varnu, scezovací káď, spilku a ležácký sklep. Světlý neutrální interiér dává vyniknout barvě piva ve sklenici, keramikou obložené výčepní pulty navazují na pivovarskou tradici,” uvádí architekti ze studia OV-A, kteří konverzi na restauraci s výčepem provedli.

Vinohradský pivovar je rozdělen na dvě části. Polovina slouží k vaření, kvašení a zrání piva. Druhá polovina nabízí posezení v restauraci se dvěma výčepy a to buď na úrovni sníženého přízemí nebo pak v prvním podzemním podlaží. Podzemní sál by majitelé chtěli proměnit v živelný kulturní prostor. Zajímavý je právě onen průhled do druhé části do zákulisí na výrobu piva.

Po pivu jsou lidi společenštější, ženy pak ztrácejí sexuální zábrany, potvrdili

Publikováno:před rokemZdroj:Aktuálně.cz

Švýcarští vědci potvrdili starou známou pravdu, že lidé jsou po konzumaci piva otevřenější, společenštější a ztrácejí sexuální zábrany, zejména ženy. Studie rovněž odhalila, že existují tzv. pivní brýle, kdy se po vypití piva stává jinak nepřitažlivá osoba velmi žádoucí.

Lidé jsou po vypití piva otevřenější, společenštější a ztrácejí sexuální zábrany, potvrdili švýcarští vědci ve své nejnovější studii.

Výzkumníci z Basileje odhalili, že po konzumaci piva je pro lidi daleko příjemnější a jednodušší sledovat explicitní sexuální obrázky, které jim vědci v rámci experimentu promítli. Nejvíce se ztráta zábran projevovala u žen. Píše o tom web deníku The Guardian.

Dalším ne zcela překvapivým efektem konzumace alkoholu je podle studie, které se zúčastnil pečlivě vybraný vzorek 60 lidí, větší společenskost a družnost. Po vypití půllitru piva byli účastníci výzkumu nakloněnější k družení a pozitivněji reagovali na úsměvy.

Kromě toho vědci prokázali také pravdivost slangového termínu známého jako “pivní brýle” (anglicky: beer goggles), kdy se jindy nepřitažlivá osoba stává díky alkoholu žádoucí.

"Ačkoliv mnoho lidí pije pivo a má s ním spoustu zkušeností, existuje překvapivě málo vědeckých studií o jeho sociálních a emočních účincích," vysvětlil důležitost studie profesor Matthias Liechti.

Dalším ze závěrů je, že pivo má větší vliv na ženy. "Rozdíly výsledků u obou pohlaví si vysvětlujeme buďto rozdílnou koncentrací alkoholu v krvi u mužů a žen při vypití stejného množství, odlišnou tolerancí na alkohol, nebo sociokulturními faktory," dodal profesor Wim van den Brink.

Oslavte české pivo speciálním ležákem z limitované edice

Publikováno:před rokemZdroj:Studenta.czAutor:Kristýna Dolejšová

Národ milovníků piva v sobě opravdu nezapřeme. Pivo popíjíme téměř ke každému jídlu, po náročné túře se celí třeseme na jedno vychlazené, bez piva se neobejdeme ani při sledování sportu a po škole nebo práci si také na ,,jedno" často skočíme. Před pár lety vznikla akce, která náš oblíbený mok řádně oslavuje a všechny pivaře jistě potěší, že její další ročník vypukne už brzy. A jak jinak nejlépe oslavit Dny českého piva než právě českým pivem? Pivovar Staropramen si pro vás pro tuto příležitost připravil výjimečný pivní zážitek!

Dny od 23. září do 1. října 2016 si pořádně vyznačte v diáři, kalendáři nebo kdekoliv, kam si zapisujete akce, na kterých nesmíte chybět. Tento týden bude totiž patřit dobrému jídlu, hospodám a jejich tradici, ale hlavně vynikajícímu českému pivu, na které můžeme být právem pyšní. Dny českého piva pořádá Český svaz pivovarů a sladoven od roku 2013. Už čtvrtým rokem tak posilují hrdost k našemu národnímu nápoji, podporují konzumaci čepovaného piva a připomínají českou pivovarnickou tradici.

Každý rok se do pivních oslav zapojuje také pivovar Staropramen, který si pro vás přichystal opravdovou specialitu. Během letošního svátku piva budete mít jedinečnou možnost ochutnat limitovanou várku Extra chmelené nepasterizované 12 ze žateckého poloraného červeňáku z Údolí Zlatého potoka. ,,Extra chmelená nepasterizovaná dvanáctka je připravena z chmele typického pro prémiové značky. Jde o žatecký poloraný červeňák z oblasti, která je pro pěstování chmele nejvhodnější na světě. Prestižní mikroregion Údolí Zlatého potoka leží ve srážkovém stínu Krušných hor a půda zde obsahuje větší obsah železa. Díky tomu pak pivo získá velmi jemné aroma a hořkost. Pro Staropramen je typické čtyřnásobné chmelení. Při vzniku speciálního ležáku jsme ale použili pětinásobné chmelení,“ vysvětluje Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen. Popis limitované edice Extra chmelené 12 zní opravdu skvěle, ale věřte, že ještě lépe chutná, o čemž se budete moci sami přesvědčit v 700 vybraných hospodách a restauracích po celé České republice. V několika pražských hospodách se navíc bude 23. září konat slavnostní naražení sudů se svátečním ležákem.
Pokud chcete oslavit pivní svátek opravdu se vším všudy, můžete vyrazit přímo na místo, kde se pivo vaří a kam byste se běžně nedostali. V sobotu 24. září v 11. hodin se pivním nadšencům otevře pivovar Staropramen na pražském Smíchově. Návštěvníci budou moci degustovat všechny druhy piv značky Staropramen včetně limitované Extra chmelené nepasterizované 12, budou se moci zapojit do různých soutěží, absolvovat pivovarskou školu nebo se podívat do prostor pivovaru, které jsou veřejnosti normálně nepřístupné. Chybět nebude ani hudební program a skvělé jídlo. V ceně padesátikorunového vstupného je i degustační sklenice.

Vyrazte s kamarády na ,,jedno" a oslavte tak Dny českého piva, jak se patří. Nejen, že si na chvíli odpočinete od starostí spojených se školou a prací, ale po ochutnání limitované edice Extra chmelené nepasterizované dvanáctky dopřejete svým chuťovým zážitek, na který jen tak nezapomenou!

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.12.12.2017 16:175.822/5.822