Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Při Pivofestu se počasí zatím umoudřilo, „bendžemíni“ zaplnili náměstí

Publikováno:před rokemZdroj:Trutnovinky.czAutor:Hynek Šnajdar

Přestože počasí zpočátku letošnímu třináctému Pivofestu příliš nepřálo, zdá se, že se umoudřilo. Neprší a Krakonošovo náměstí se začíná zaplňovat. Velký podíl na to má vystoupení skoro domácí kapely Benjaming’s Clan z Petříkovic, která rozparádila část publika, zatímco ostatní se věnovali tomu, proč přišli: Pivu!

„Zatím je to super, počasí drží a pivo je skvělé,“ řekl domácí pivař Jirka Kabrhel a přihnul si moravského Radegastu. Pořadatelé předpokládají, že se Pivofestu zúčastní několik tisíc lidí. „Domnívám se, že Trutnováci tuto akci vnímají vesměs pozitivně, což je vidět na návštěvnosti. Pivofest je prostě o setkání lidí,“ myslí si hlavní organizátor Daniel Šafr.

Jeho slova potvrzují i návštěvníci. „Je to podle mě společenská událost. Všichni se na ni těšíme a je hrozně fajn, když se tady sejdeme, dáme pivko a pokecáme. Hudba, která tady při tom hraje, je skvělý bonus navíc. Už jsme starší generace, takže rádi uvidíme koncert Ládi Křížka,“ prozrazuje svého hudebního favorita Trutnovan Pavel a jeho přítelkyně Jana dodává: „Měla jsem jeho plakát vylepený v dětském pokoji.“ Pivofest pokračuje, přijďte ochutnat a pobavit se.

Třináctý Pivofest odstartoval, do pěnivého moku chvíli padal déšť

Publikováno:před rokemZdroj:Trutnovinky.czAutor:Hynek Šnajdar

Nad Krakonošovým náměstím se od poledne honí těžké tmavé mraky. Když byl před téměř více než dvěma hodinami zahájen letošní třináctý Pivofest, začalo pršet. To však neodradilo první desítky návštěvníků, které se na tuto tradiční akci těšily. „Pivo je náš tekutý chléb. Těšil jsem se celý rok, až se tady s kamarády sejdeme a vyzkoušíme různé značky,“ řekl nám u stánku s pivem Trautenberk Jarda z Trutnova.

Ještě než dorazí hlavní vlna návštěvníků, což se předpokládá v pozdním odpoledni, ti netrpěliví už mohli vidět koncert kapel Cool & Juicy, která zvítězila v soutěži Jameson Young Talents, a Pegas ze Rtyně. Tyto formace naladily milovníky piva a vytvořily atmosféru pro další hodiny na náměstí. „Je to fajn hrát na trutnovském náměstí. Za chvíli jdeme na to,“ řekl nám zpěvák Pegasu David Labík.

To už jednotlivé stánky, kde mají pivní labužníci k dispozici moky od patnácti velkých i malých pivovarů, začínaly být obléhány zvědavci, kteří ještě nikdy některá piva neochutnali. Své chuťové pohárky mohou rozvibrovat například pivy Trautenberk, Malešov, Sedlčanský Krčín, Hendrych, Velké Březno, Bernard, Svijany, Braník, Krakonoš a dalšími.

„Super je dvorský Tambor. Ten mně udělal velkou radost. Ještě jsem ho nikdy nepil, dnes mám premiéru, ale těším se i na další kousky. Určitě nevynechám zdejší pivo Krakonoš,“ prozradil Radim Kolísko z Hradce Králové, který se jako příznivec tvrdé muziky nemůže dočkat vystoupení své oblíbené kapely Škwor.

Podle hlavního organizátora oblíbeného podniku Daniela Šafra si Pivofest si za třináct let vydobyl pevné místo na zemi. „Jsem rád, že mezi patnácti pivovary jsou i minipivovary, které potrhují pestrost českého pivovarnictví,“ uvedl a poznamenal, že kormidlo letošního výběru kapel pořadatelé stočili spíše k rockovější muzice. „Proto letos vystoupí kapely jako Škwor, Láďa Křížek nebo Doctor Victor, která dělala předskokany na pražském koncertě proslulé formaci AC/DC,“ doplnil Šafr.

Tomu se líbí, že někteří návštěvníci jsou vždy stylově oděni ve stylu Octoberfestu. „To nebylo nijak naplánováno a těší nás, že si místní i přespolní vzali Pivofest za svůj. Je také fajn, že se tato akce koná v centru Trutnova, které je skutečně kouzelným místem,“ dodal hlavní organizátor. A na co se kromě ochutnávky piv mohou účastníci těšit?

V 16 hodin vystoupí petříkovická a ve zdejších končinách velmi oblíbená kapela Benjaming’s Clan. Po ní v 17.30 ovládne jeviště formace Doctor Victor. Úderem 19. hodiny si přijdou na své fanoušci kapely Škwor. Ve 20.30 hodin zahraje a zazpívá největší hvězda Pivofestu Láďa Křížek. Ve 22 hodin bude patřit pódium Třem sestrám Banditos a hudební tečku ve 22.30 hodin udělá kapela Wanastovi Vjecy revival.

Tisíce lidí se baví v pivovaru na Dni Kozla

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Michal ŠtinglVelké Popovice

Ačkoliv chvílemi poprchává, do pivovaru míří zástupy dalších a dalších návštěvníků. Muzika, deset druhů guláše, dílny pro malé i velké, soutěže, výběh s kůzlaty a mnoho dalšího.

Pivovar zajistil mimořádné autobusové spoje ze Strančic, takže stovky lidí, které každým vlakem přijedou, mohou bez problému a zadarmo dojet až na místo. České dráhy dopolední linky posílily na trase Praha - Strančice o více vagonů. Doprava sem funguje do pěti hodin odpoledne a až do konce akce budou jezdit autobusy zpět na nádraží.

Akce se připravuje po ideové stránce již od loňského listopadu. Poslední tři měsíce trvala produkce. Po personální stránce průběh zajišťuje přes tři sta padesát pracovníků, z toho dvě stovky jich čepují pivo a prodávají jídlo.

O program je veliký zájem. Jedenáct set registrovaných členů z věrnostního klubu takzvané Kozlí rodinky je již na místě. Dalších návštěvníků je nepočítaně a přesnější statistiky budou známé k večeru.

Bohatý kulturní program a odměny pro soutěžící jsou bezplatné. Pořadatel akci pojímá jako odměnu pro své nejvěrnější zákazníky a příznivce. I když se náklady z prodeje piva a jídla nevrátí, nezapomenutelný zážitek pomáhá k dobrému vztahu mezi pivovarem a veřejností.

Brány areálu jsou otevřeny již od devíti ráno a v půl jedenácté začal hudební program na třech pódiích. Nejprve sládek Vojtěch Homolka narazil sud nefiltrovaného speciálu a za pomoci starosty Velkých Popovic Ivana Boleslava ho vytočil. Role moderátora se ujal Dalibor Gondík.

Na hlavním pódiu se střídají kapely Helemese, Poletíme?, chystá se Žlutý pes, Xindl X a Olympic. Na stage rádia Blaník vystoupí Jaroslav Uhlíř, COP, Poutníci a Ivan Hlas. Na pódiu u gulášů se po celý den snaží Cimbálová muzika Pavla Šafaříka.

Mezi množstvím stánků s deseti druhy guláše, piva, upomínkových předmětů jsou dílny na výrobu keramiky, košíků, dráteníků. Ukázky práce tu předvádí dokonce sklářská dílna.

Plechovková kampaň Staropramenu: Na jedno a na fesťák!

Publikováno:před rokemZdroj:Strategie.czAutor:Petr NovotnýStaropramen

Staropramen odstartoval v těchto dnech letní marketingovou kampaň. Hlavní roli v ní hrají plechovky, jejichž pomocí se lidé budou moci zvát originálním způsobem "na jedno". Aktivita bude podpořena kampaní na billboardech, v rádiu, kině, televizi, ale i v místě prodeje. Stojí za ní mimo jiné agentura Cocoon Group.

Léto bez piva a bez muziky jako by nebylo. Smíchovský pivovar pluje na obou vlnách – jeho klíčový produkt totiž čepuje většina velkých českých hudebních festivalů, jichž je partnerem – tradičně bude přítomen hlavně na Rock for People, se kterým spolupracuje od roku 2010, Hrady CZ podporuje potřetí. Tento tekutý fakt podporuje marketingovou kampaní pod názvem „Bav se Staropramenem“.

Hlavní roli v ní sehraje limitovaná edice plechovek. „Pro letošní léto nese každá plechovka specifické slovo nebo symbol, pomocí kterých budou moci lidé originálním způsobem pozvat své přátele ,na jedno',“ říká Petra Chovancová, Senior Brand Manager značky Staropramen. Konecpt a obaly pocházejí z agentury Cocoon Group.

Na festivalu Rock For People bude stejně jako minulý rok „Staropramen Showtime Stage“ s motivem plechovek, která několikrát denně osvěží atmosféru festivalu. Plechovky se objeví i na festivalu United Islands Of Prague.

Stage u pípy
Staropramenu se podařilo získat nové významné partnerství s festivaly United Islands of Prague a začínajícím Metronome, které je pro obě strany velice vítanou událostí.

„Naše festivaly se konají v Praze a Staropramen k tomuto městu neodmyslitelně patří. Pevně věřím, že letošním rokem naše společná cesta nekončí, ale naopak začíná a v budoucnu se nám podaří společně vybudovat stabilní významné festivaly evropských rozměrů,“ komentuje spolupráci Martin Voňka, organizátor festivalu United Islands of Prague.

„Velmi nás těší, že jsme jako pražský pivovar součástí festivalu United Islands of Prague, a to doslova. Jedna hudební stage bude totiž přímo v areálu našeho pivovaru. Kromě hudebního programu budou pro návštěvníky připraveny také jeho prohlídky. Chceme tím lidem dokázat, že i pivovar je místo, kde to žije a kde se lidé mohou dobře bavit,“ komentuje partnerství Jan Vošta, Event&Sponzorship Manager Staropramenu.

Partnerem nového dvoudenního festivalu Metronome na holešovickém Výstavišti je kromě Staropramenu také Kofola, Red Bull a vinařství Spielberg. „Dlouhodobá spolupráce s partnery je cestou, jak nabídnout návštěvníkům kvalitní servis a osvěžení,“ říká David Gaydečka, který ostrovní i metronomní festival spoluorganizuje.

Kampaň teče všemi trubkami
Se sloganem „Bav se Staropramenem“ se budeme setkávat v průběhu celého léta, a to hned prostřednictvím několika médií. V rozhlasovém provedení se bude jednat o rádiové spoty v rámci stanic Radiohouse a o specifickou spolupráci s Evropou 2, kde bude probíhat během června soutěž o poukazy do sítě restaurací Potrefená husa.

Vizuály kampaně pak budou v příměstských vlacích City Elefant i na tzv. „hypercubes“ a tramvajích v Praze. Kampaň nebude chybět ani na televizních obrazovkách (konkrétně na stanicích Prima Group) či v kinech Cinestar.

Hlavním místem, kde se tato letní aktivita bude odehrávat, je online prostředí. Stačí, když konzumenti kombinací slov a znaků na plechovkách složí pozvánku na pivo, nápaditě ji vyfotí a pomocí hashtagu #jdemnajedno zasdílí na webu Staropramen.cz/jdemnajedno. Ty nejoriginálnější vzkazy mají možnost získat hodnotné ceny.

Za ATL aktivitami stojí agentura Zaraguza, digitál má nastarosti Etnetera Motion, podlinkové aktivity Ritual Communications a PR aktivity agentura PR.Konektor.

Pivovary otevírají letní turistickou sezónu, návštěvníky čeká řada novinek

Publikováno:před rokemZdroj:Novinky.czAutor:Alena Lochmannová

Letní turistická sezona 2016 se v pivovarech Plzeňského Prazdroje rozbíhá na plné obrátky. Tradiční návštěvnické trasy pivovarů v Plzni, Nošovicích i Velkých Popovicích obohatila řada novinek a chystají se zajímavé doprovodné akce pro návštěvníky i pro místní.

Již loni Plzeňský Prazdroj inovoval prohlídkovou trasu a další změny chystá i pro letošek. Novinkou je upravená smyslová expozice, která lidem přiblíží výrobu sladu, nebo upravená část expozice Lidé Pilsner Urquell, která vypráví o pivovarských lidech a řemeslech. "Velké oblibě se těší také doprovodné zážitkové programy jako je Škola čepování Pilsner Urquell nebo Cesta pivovarského tovaryše," říká Rudolf Šlehofer z Plzeňského Prazdroje.

Historické sklepy společnosti patří k Sedmeru divů českého pivovarnického světa. Toto vzácné ocenění získaly 6. dubna v rámci udílení Výročních cen České a Moravské pivovarnické akademie. Zároveň turistické trasy Plzeňského Prazdroje letos potřetí obhájily prestižní čínskou certifikaci, kterou uděluje čínská organizace na podporu zahraničního cestovního ruchu China Outbound Tourism Quality Service Program.

Nádvoří plzeňského pivovaru bude v letních i podzimních měsících žít naplno. Hudební šňůra devíti koncertů začíná již 7. července a potrvá do začátku školního roku.

Také Pivovar Velké Popovice úspěšně nastoupil do nové turistické sezóny. Turistická trasa pivovaru přináší svým návštěvníkům zbrusu novou expozici s názvem Lidé a řemesla, která je čeká v prostorech historické Varny z roku 1928. Představí velkopopovické sládky a návštěvníky seznámí s tradičními pivovarskými řemesly.

Pivovar vstoupil do sezóny akcemi, jako jsou Ladovské vepřové hody nebo Putování krajinou barona Ringhoffera. Až do září budou prohlídky pivovaru Velké Popovice obohaceny o téma dopravy. Na historické Varně je k vidění výstava fotografií z archivu pivovaru, která nese název Cesta Velkopopovického Kozla k zákazníkovi.

Ukazuje vývoj pivovarské dopravy od původních formanských povozů až po první vlaky, nákladní automobily nebo cisterny, které míří do prvních tankových hospod. Od září mohou návštěvníci okusit kromě černého a světlého piva také pivo řezané, které si vychutnají v rámci prohlídky.

Nedaleko úpatí beskydských hor se návštěvníci pivovaru seznámí s postupem výroby a surovinami, z nichž se vaří pivo Radegast, navštíví novou stáčírnu, ležácké sklepy i samé srdce pivovaru – varnu Jaromíra Franzla. V degustační síni ve věži pivovaru mohou dospělí návštěvníci ochutnat proslulé moravské pivo. Pro nadcházející léto a podzim chystá pivovar řadu tradičních akcí, které vyvrcholí 3. září Radegast dnem.

Čerstvé pivo až do domu. Netahejte se s basami, přivezou vám je!

Publikováno:před rokemZdroj:ČtiDoma.czAutor:Michal ŠtinglFerdinand

Každou středu vyráží pivovarské auto z Benešova k pražským zákazníkům. Jak probíhá rozvoz čerstvého piva na desítky adres a jak pivo Ferdinand pražákům chutná? Zjistíte v reportáži.

Benešovský Ferdinand rozváží každou středu čerstvé pivo po celé Praze. Objednávky končí vždy v úterý v 17 hodin. Za půllitrovou lahev zákazník zaplatí podle druhu piva od 10 do 16 korun. Za dopravu se neplatí. Další informace v článku Čerstvé pivo Ferdinand až do domu

V noci v tanku, ráno v autě
Rozvoz začíná asi ve čtvrt na osm ráno. V areálu Pivovaru Ferdinand nakládá Petr Kaucký čerstvé nefiltrované pivo, které ještě v noci bylo obsahem ležáckých tanků. Paní Šulcová má na starosti objednávky a předává 41 pražských adres k dnešnímu rozvozu. Ještě naloží několik bas nealkoholického piva a již vyráží pivovarský pickup na Prahu.

Po překonání dopravní zácpy se ve čtvrt na deset dostává posádka do meziskladu na Praze 6. Tady nakládá basy s namíchaným lahvovým pivem různých druhů. Každý zákazník si může objednat basu až se sedmi druhy piva.

Pivní trasy
Je třeba prostudovat plán rozvozů a logistiku pro dnešní trasu. Zákazník si může určit čas, kdy mu pivovar objednávku doveze. První předání je v 10 hodin, poslední závoz pak druhé straně Prahy, ve Kbelích, v sedm večer.

První zákazník je paní Božena z Ladronky, která odebírá pravidelně již 3 roky dvě basy světlé desítky. "Tato zásobička mi vydrží 14 dnů a se službou jsem hodně spokojená. Kdyby všechno fungovalo jako Ferda domů, žilo by se v Praze jako v ráji," říká paní Božena. Petr Kaucký jí basy donáší až do kuchyně, prázdné basy bere zpátky.

Jak se k vám pivo dostane?
Další cesta vede do Sedlce, kde žije další stálý zákazník pan Karel. V Benešově má kamaráda a dnes odebral dvanáct pet lahví nefiltrovaného piva Sedm kulí. V Přední Kopanině si jednou za dva týdny objednává pan Vladislav namixovanou basu. Pan Tomáš si zase nechává vozit každý týden celou basu na Smíchov kousek od Klamovky. Následují Radlice a Barrandov. Tam se předává dárkové balení po sedmi lahvích, sklenice na pivo a plastová podložka Ferdinand pod SPZ.

V poledne má premiéru pan Milan z Braníka. Ten si poprvé objednal nefiltrované pivo. Již ve 12.19 telefonuje, že mu pivo moc chutná a děkuje za službu. Následuje centrum města. Do 13 hodin se stihne rozvést další devět adres na Praze 1 a 2. Na Vinohradech se zásobují hlavně kanceláře. Po druhé hodině přichází na řadu kardiologická ordinace u Slávie na Praze 10. Odpoledne se jede Praha 4 a 8. Před pátou hodinou již zbývá posledních devět adres. Libeň, Běchovice a konečně v sedm večer Kbely.

Je libo speciál? Minipivovarů v Praze přibývá

Publikováno:před rokemZdroj:Pražský deníkAutor:Petr SchreibUhřiněves

Rudolf Lach je v prostředí výroby piva známým jménem. Stojí za Prager Laffe, což je pražský takzvaný létající či kočovný pivovar. Nyní bude část své produkce vyrábět ve zbrusu novém pivovaru v Uhříněvsi, který Lach spolu se společníky začátkem dubna otevřel. Letos je to už třetí minipivovar, který v Praze vznikl.

Pivo začali vařit také v Kunraticích a v Dolních Počernicích. Uhříněveský minipivovar se co do objemu výroby bude podle Lacha řadit k těm větším. „Naše představa je 2,5 tisíce hektolitrů ročně," přiblížil. To je dost piva na to, aby kromě pivovarské restaurace a dalšího podniku, který majitelé mají na Vinohradech, pivovar zvládl dodávat i do dalších zhruba pěti restaurací.

V BRANÍKU SE BUDE VAŘIT AŽ ZA PÁR LET
Na to, až se v něm po letech začne znovu vařit pěnivý mok, čeká i areál bývalého branického pivovaru. V něm chce výrobu piva obnovit Pavel Kučera a jeho společníci. Plánují i restauraci a hotel. „Žádost o stavební povolení chceme podat ještě letos a půjde-li všechno podle plánu, rádi bychom začali pivo vařit na konci roku 2018," vysvětlil Kučera.

Jejich Zemský akciový pivovar nyní vyrábí v cizích prostorách. Až bude mít vlastní, chce pokračovat v přípravě českého piva podle tradičních receptur. „Chtěli bychom se přiblížit pivu, které se vařilo kolem sedmnáctého století," uvedl Kučera.

Areál bude sloužit i k různým akcím, které tam probíhají už nyní. Podle Jana Kočky z Českomoravského svazu minipivovarů bude trend zakládání menších pivovarů ještě rok či dva pokračovat. „Praha dlouho vedla v počtu zakládaných minipivovarů, jinak je to ale trend celorepublikový a celosvětový. Vím v Praze o dvou pivovarech, které nakoupily vybavení a teď shánějí prostory," uvedl. Nový pivovar kousek od stávajícího staví také majitel Hostivaru Martin Kulík.

Otvírá se letní turistická sezona v pivovarech - návštěvníky čeká řada novinek

Publikováno:před rokemZdroj:czecot.czAutor:Judita Urbánková

Letní turistická sezona 2016 se v pivovarech Plzeňského Prazdroje rozbíhá na plné obrátky. Tradiční návštěvnické trasy pivovarů v Plzni, Nošovicích i Velkých Popovicích obohatila řada novinek a chystají se zajímavé doprovodné akce pro návštěvníky i pro místní.

Novinky na prohlídkové trase v Plzni
Již loni Plzeňský Prazdroj inovoval prohlídkovou trasu a další změny chystá i pro letošek. Novinkou je upravená smyslová expozice, která lidem přibližuje výrobu sladu, nebo upravená část expozice Lidé Pilsner Urquell, která vypráví o pivovarských lidech a řemeslech. „Velké oblibě se těší také doprovodné zážitkové programy jako je Škola čepování Pilsner Urquell nebo Cesta pivovarského tovaryše,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer návštěvnictví a tradice Plzeňského Prazdroje.

Oceněné historické sklepy
Historické sklepy Plzeňského Prazdroje patří k Sedmeru divů českého pivovarnického světa. Toto vzácné ocenění získaly 6. dubna 2016 v rámci udílení Výročních cen České a Moravské pivovarnické akademie. Zároveň turistické trasy Plzeňského Prazdroje letos potřetí obhájily prestižní čínskou certifikaci, kterou uděluje čínská organizace na podporu zahraničního cestovního ruchu China Outbound Tourism Quality Service Program (QSC Program). Organizace uděluje certifikát subjektům, které poskytují služby v cestovním ruchu, prověřuje jejich unikátnost, atraktivitu, kvalitu, vybavenost, a také dobré podmínky pro příjezd čínských turistů. Certifikát, udělovaný na rok, je garantem zajímavosti místa a vysoce kvalitních služeb.

Léto v Prazdroji bude nabité akcemi
Nádvoří plzeňského pivovaru bude v letních i podzimních měsících žít naplno. Hudební šňůra 9 koncertů začíná již 7. července a potrvá do začátku školního roku. Léto v Prazdroji doplní řada dalších zajímavých akcí. Na nádvoří Plzeňského Prazdroje zatančí svůj tradiční maorský tanec HAKA ragbisté Nového Zélandu, zahrají zde kapely i stovky hráčů na ukulele v rámci Czech Ukulele Festival a chybět nebudou ani historická vozidla. Pivovarské muzeum v Plzni přináší již druhou letošní výstavu, která nese název Kabinet kuriozit a pochází z dílny českého umělce Dalibora Nesnídala. Za druhou výstavou mohou návštěvníci sestoupit do Plzeňského historického podzemí, kde budou od 16. června vystaveny práce studentů sochařského oboru Střední uměleckoprůmyslové školy Zámeček.

Pivovar ve Velkých Popovicích nabízí mnoho novinek
Také Pivovar Velké Popovice úspěšně nastoupil do nové turistické sezony. Turistická trasa pivovaru přináší svým návštěvníkům zbrusu novou expozici s názvem Lidé a řemesla, která je čeká v prostorech historické Varny z roku 1928. Expozice vyzdvihuje důležitost lidí, kteří se v dlouhé historii pivovaru podíleli na úspěchu velkopopovického piva a pivovaru. Představí velkopopovické sládky a povypráví více o tradičních pivovarských řemeslech a jejich významu pro chod pivovaru.

Pivovar vstoupil do sezony tradičními akcemi, jako jsou Ladovské vepřové hody nebo Putování krajinou barona Ringhoffera. Až do září budou prohlídky Pivovaru Velké Popovice obohaceny o téma pivovarské dopravy. Na historické Varně je k vidění výstava fotografií z archivu pivovaru, která nese název Cesta Velkopopovického Kozla k zákazníkovi. Ukazuje vývoj pivovarské dopravy od původních formanských povozů až po první vlaky, nákladní automobily nebo cisterny, které míří do jedněch z prvních tankových hospod. Od září navíc budou mít návštěvníci možnost okusit kromě černého a světlého piva také pivo řezané, které si vychutnají v rámci prohlídky pivovaru přímo v pivovarských sklepích.

Na výlet do pivovaru Radegast
Nedaleko úpatí beskydských hor se návštěvníci pivovaru seznámí s postupem výroby a surovinami, ze kterých se vaří pivo Radegast, navštíví novou stáčírnu, ležácké sklepy i samé srdce pivovaru – varnu Jaromíra Franzla. V degustační síni ve věži pivovaru pak mohou dospělí návštěvníci ochutnat proslulé správně hořké moravské pivo. Pro nadcházející léto a podzim chystá pivovar Radegast opět řadu tradičních akcí, které vyvrcholí 3. září Radegast dnem.

Pivovarníci míří na Hrad, čepovat tam bude 66 výrobců

Publikováno:před rokemZdroj:České novinyAutor:ČTK

Pátý ročník degustačního festivalu, na kterém během dvou dnů představí své výrobky 66 minipivovarů, začne dnes odpoledne na Pražském hradě. Návštěvníci budou moci ochutnat 132 druhů piva z celé země. Organizátoři počítají s tím, že se během festivalu vytočí 6600 litrů piva.

Představí se tři minipivovary z Polska, zbytek bude z ČR. Od každého pivovaru budou na místě sládci a majitelé. "Hlavním cílem festivalu je seznámit návštěvníky s historickými kořeny českého a moravského pivovarnictví a ukázat jak tradiční, tak i moderní způsoby výroby piva," řekl prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Akce začne v prostorách Královské zahrady Pražského hradu, na Střelecké cestě pod Královských letohrádkem ve 14:00. Dnešní program skončí ve 20:00, pokračovat bude v sobotu od poledne do osmé večerní. Za 400 korun obdrží návštěvníci na místě degustační sklenici a katalog a budou moci ochutnávat. Počet vstupenek je omezený na 1200 kusů na den.

V Česku minipivovarů přibývá, nyní je jich přes 300. Podle prezidenta svazu by se jich v zemi uživilo i tisíc. Každoročně se jich v posledních letech otevře kolem 50. Některé ale následně zavřou, či se v lepším případě zvětší jejich produkce a zmizí z kategorie minipivovarů. To se například stalo Únětickému pivovaru, který nyní vaří kolem 11.000 hektolitrů ročně. Minipivovar je definovaný daňovou sazbou, kdy se nejnižší spotřební daň vztahuje na roční produkci do 10.000 hektolitrů.

Štamgast, ohrožený druh?

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Jarmila Jelínková

● Klasické české hospody nenápadně mizí. To je fakt, na nějž upozorňuje nový internetový seriál.
● "A tak hledáme místa, kde tradice ještě nevymřela a lidi se nad pivem stále scházejí, hádají i usmiřují.
● Tak jak to má být," říká režisér a herec Zdeněk Suchý.

Je to skutečně s českou hospodou tak vážné?
Když jsme natáčeli v jihočeských Nezamyslicích v hospodě U Kopů, kterou rodina vede už osmdesát let, přiznali, že "takhle špatně ještě nebylo". Říkají-li to takoví lidé, je to vážné. Jen zavedení elektronické evidence je pro ně úplné sci-fi, protože u nich občas nejde internet. I když čtyřiasedmdesátiletý pan majitel běžně mailuje, nedovede si představit, jak bude štamgastům vyjíždět po každé objednávce účtenku. A taky hodně lidí v naší zemi najelo na levné, i když nekvalitní věci. Doma si raději otevřou pivo v PET lahvi, než aby se někam vypravili.

A s tím mizí i chuť potkávat se.
Ano. Mám dojem, že zejména mladí lidé se dnes ztrácí v technologiích. V restauraci běžně vidíte, jak kolem stolu sedí několik hostů a každý kouká do telefonu a vůbec se nebaví. Může to znít jako povzdechnutí, ale to sdružování, které bylo běžné zejména na vesnicích, bude scházet určitě. Nikde nemohly chybět kostel a hospoda. Aby se lidé měli kde sejít a komunikovat. Na vesnici se vždy hodně pracovalo a lidi se potkávali na pivu denně. V hospodě se pořádaly zábavy, scházely se tam místní spolky. A kde jinde se usmiřovali sousedi? Na ulici?

Dnes mají lidé ale více možností na vyžití.
Nikdo nemůže čekat, že zejména mladí lidé budou chodit každý den ve stejnou hodinu "na jedno" jako jejich tátové a dědové, u kterých to byla a pořád je tradice. Pokud se ale v tomto projektu vynaložily nějaké prostředky, aby se upozornilo na to, že se lidé málo schází, přijde mi to dobré.

Může mít tenhle projekt takovou sílu s tím v době "single" něco udělat?
I když se o tom bude více mluvit, těžko si někdo řekne: "Ježíšmarjá, já už dlouho nebyl v hospodě, tak půjdu," ale třeba si vzpomene: "Co vlastně dělají kluci z chaty, kam jsem kdysi jezdil?" Zavolá jim a potkají se. Anebo se vídávají každý víkend, ale jen na sebe mávnou při sekání trávy a vůbec je nenapadne se večer sejít. Zase se vracím k panu Kopovi, který má hospodu, vede myslivce, fotbalisty, je mu 74 let, plánuje na roky dopředu a vůbec mu to nepřijde divné. A život celé vesnice se točí kolem jeho hospody, v ní se taky hned všechno dohodne. Já tady ve městě bohužel vidím, jak je těžké dát dohromady pár lidí. Pořád se mailuje, ale lidi často tápou, protože to společně neprobrali, nevymysleli nějakou drobnost u piva, která to hodí do potřebné lehkosti. To hodně chybí. Hospoda je komunikační kanál. Není to žádná propagace alkoholu. Vždyť se můžeme sejít i nad skvělým obědem. Snažíme se ukazovat hospody, které jsou vyhlášené i jídlem.

Hospodu tvoří dobrá kuchyně a pivo, plus jakýsi genius loci. Podle toho jste i vybírali podniky?
Ano. Například u Kopů v Nezamyslicích rozhodlo, že ta rodina to má už osmdesát let. Mladý Kopa to shrnul: "No, moc se mi nechce, ale dělat to budu, to je jasný, vždyť je to naše hospoda." Stejně tak v největší české hospodě ve Vídni, jmenuje se Schweizerhaus, pracuje také celá rodina. A i když už tam žijí dlouhá léta, všichni mluví česky, točí tam Budvar a jsou na něj hrdí. K tomu vaří česká jídla na špičkové úrovni. Je to obrovská hospoda, jak říká hostinský: "Takhle nám to narostlo, chodilo víc a víc lidí." V roce 2004 byla dokonce zvolena nejoblíbenějším místem v celé Vídni! Vejde se do ní dva tisíce lidí a je pořád plno. Pivo dostanete do dvou minut, jídlo do pěti minut. To je jejich neporušitelné pravidlo.

To je klíč?
Nevím, ale pan hostinský nás i pobavil. Když jsme se chtěli připojit na wi-fi, řekl, že ji nemají: "Nechceme, aby si tady lidi sedli, otevřeli laptop a byli hluší a slepí." A jde to. Stačí chvíle bez signálu, zapomenete na počítač nebo mobil a jste najednou v klidu. Nikdo neříká: "Promiň, já jen zavolám, aby mi vyměnili gumy."

V seriálu také odkrýváte, jak se "narodí" možná už ohrožený druh štamgast.
Je rozdíl mezi štamgastem ve městě a na vesnici. Tam, když dají lidé ruce na stůl, vidíte, že celý život dřou. Spláchnout den, probrat, co se přihodilo, to je tradice. V Budějovicích v Masných krámech to už mělo spíš městský nádech, místní štamgasti vysvětlovali, co se u jejich stolu smí říkat, aby se nehádali, jak to někdo koriguje, což je vlastně pěkné. Mají svá pravidla.

Je to hra.
Ano. Celá hospoda ví, že je to štamgastský stůl: "Sem chodil už můj dědek, táta, teď já a bude sem chodit i můj syn. Tohle je náplava, ale vzali jsme ho, prošel naším sítem," řekl nám jeden z nich. Má to své kouzlo. Stejně jako na vesnici, kde je ten stůl nedotknutelný, i když je zrovna prázdný. Pak se u něj všichni sejdou a probírají život. Když to zmizí, kam budou ti lidé chodit? Jak budou spolu mluvit? Telefonem?

Máte nějaký hospodský zážitek už z dětství?
Vyrůstal jsem ve Štěrboholech. Tehdy to byla vesnice a svůj hospodský "prazážitek" mám spojený s dědou − když mě zavolal, abych mu došel pro pivo. Neupíjel jsem, to mi nechutnalo, ale že mě děda poslal samotného pro pivo, to bylo něco. Pak přijdete do hospody a už slyšíte: "Hele, malej Suchej, co chce děda? Zase dvě?" Čucháte smrad z cigaret, posloucháte řeči, kterým nerozumíte, pak vyfasujete džbánek a mazej! Jdete zase zpátky, je to těžké, a děda to vyzunkne než okope ředkvičky. To asi zná každý, kdo měl dědečka na vesnici. A to je pěkné.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.19.08.2017 12:085.330/5.330