Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Budvar loni prodal nejvíce piva v historii, pivovaru již nestačily výrobní kapacity

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:ČTKBudvar

● Pivovar Budějovický budvar loni prodal 1,61 hektolitru piva.
● Za 11 let zvýšil pivovar výstav o 40 procent.
●Loňský prodej piva mohl být podle mluvčího ještě vyšší, ale v roce 2015 již dosáhl horní hranice svých výrobních i logistických kapaci

Budějovický Budvar loni prodal 1,61 hektolitru piva, což je nejvíce v historii podniku. Za 11 let zvýšil pivovar výstav o 40 procent. Meziročně výstav vzrostl o 0,8 procenta. V pátek to řekl mluvčí Budvaru Petr Samec. Loňský prodej piva mohl být podle něj ještě vyšší, ale pivovar již v roce 2015 dosáhl horní hranice svých výrobních i logistických kapacit.

Budvar, který vlastní stát, letos investuje 750 milionů korun. Auditované obchodní a hospodářské výsledky zveřejní podnik v létě.

Na trh jde pátý ročník speciálního piva z čerstvého chmele

Publikováno:před rokemZdroj:Parlamentní listyBudvar

V ležáckém sklepě Budějovického Budvaru dozrál již pátý ročník speciálního piva z čerstvého chmele. Pivní speciál byl uvařen loni 29. srpna z čerstvě sklizených chmelových hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Limitovaná edice piva BUD obsahuje živé kvasnice, má stupňovitost 16 a obsah alkoholu 7,6%. V těchto dnech začínají toto výjimečné pivo čepovat vybrané restaurace v České republice a v dalších šesti zemích.

V ležáckém sklepě Budějovického Budvaru dozrála v historii již pátá várka speciálního piva uvařená z čerstvých hlávek chmele. Pod názvem „BUD B:STRONG“ nyní toto výjimečné pivo míří do několika stovek restaurací v České republice a i dalších šesti zemích. Limitovaná edice z čerstvého chmele se v Budějovickém Budvaru vaří pouze jedenkrát ročně – vždy v období vrcholící sklizně chmele – již od roku 2012. Čerstvé chmelové hlávky patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musejí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byly očesány. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zřídka.

„Pivo, které je ze 100 % chmeleno výhradně čerstvým chmelem, může navíc uvařit jen pivovar, který má varnu vybavenu tzv. „chmelovým cízem“. Ten odstraňuje chmelového mláto z mladiny na konci chmelovaru. My takové zařízení, jako jeden z mála českých pivovarů, máme, neboť vaříme celoročně ze sušených hlávek,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., MBA, sládek Budějovického Budvaru. Pokud pivovar nemá instalovaný „chmelový cíz“, může chmelové hlávky používat jen jako malý přídavek a většinu chmele musí dodat ve formě granulí nebo extraktů.

Várka, kterou si lidé nyní mohou vychutnat, byla uvařena 29. srpna 2016 z čerstvě sklizených hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Chmel vyrostl na chmelnici „U Splavu“, která patří do slavné lokality „Údolí Zlatého potoka“ v katastru chmelařské obce Blšany. „Loňský průběh počasí byl pro chmel velice příznivý, srážky i slunce přicházely ve správný čas. Oproti sklizni 2015 obsahoval chmel z chmelnice „U Splavu“ přibližně o 30 % více hořkých látek. Letošní ročník má proto vyšší hořkost než tomu bylo loni. Opět úžasně vyniká její jemnost a bohaté aroma žateckého červeňáku. Protože BUD obsahuje živé kvasinky, je senzorický dojem při napití obohacen o jemnou kvasnicovou příchuť, typickou vůni a také charakteristický zákal,“ vysvětluje Adam Brož.

Limitovaná edice piva BUD B:STRONG má stupňovitost 16 a obsah alkoholu 7,6%. Pije se ze sklenic na nožce o objemu 0,3 litru. Kvůli obsahu živých kvasnic se BUD z čerstvého chmele dodává pouze do vybraných restaurací, které dokážou pivo dobře skladovat, ošetřovat, čepovat a také provádějí správnou sanitaci výčepů. Pivo z čerstvého chmele se již dnes čepuje v Masných krámech, značkových pivnicích Budvarka a řadě dalších restaurací po celé zemi. Kromě České republiky se bude limitovaná edice prodávat také v Itálii, Německu, Rusku, Slovensku, Švédsku a ve Velké Británii.

Josefský kroužkovaný ležák nejen pro Pepíky

Publikováno:před rokemZdroj:České nápojeHolba

V Holbě uvařili Josefský kroužkovaný ležák. Pečlivě pro něho vybírali slad i chmel a výjimečnost obou dokázali vtisknout do jeho chuťové charakteristiky. Polotmavý ležák má krásně zaokrouhlenou chuť, kterou provází přiměřená hořkost. Je vařený z hlávkového chmele a vyniká dlouze se rozvíjejícím aroma. Patří k pivům, které hanušovický pivovar vaří při výjimečných příležitostech a v omezeném množství, takže bude v nabídce pouze do vypití zásob.

V Holbě mu říkají, jak jinak než Pepík a pěkně si ho hýčkají. Loni ho tady uvařili poprvé a pro jeho velký úspěch se rozhodli vytvořit tradici. Josefů je i mezi hanušovickými pivovarníky hned několik a už teď se těší na společný přípitek na varně. Pro všechny je to příjemná příležitost vzájemně si nejen popřát, ale také společně zhodnotit, jak se ležák povedl. Jedinečné aroma dává Josefskému ležáku tzv. studené chmelení. Zatímco běžně probíhá na varně, tady se hlávkový chmel přidává až do ležáckého tanku,. „A má i další privilegia. Třeba přidávání rozkvašené mladiny až do hotového piva. Jde o mladinu ve fázi, kdy začíná krásně kroužkovat, proto je to kroužkovaný ležák“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Je v něm cítit vysoký podíl zbytkového extraktu. Podmínkou je, aby neprokvášel hluboko a nebral pivu jeho plnou chuť. Suroviny jsou stejně důležité jako receptura, a proto je třeba volit ty nejlepší. Josefský ležák je spodně kvašené pivo s obsahem alkoholu 4,9 procent a to je pro příjemné pití tak akorát.

Do KEG sudů se začne stáčet těsně před Josefem a hned poté zamíří do pohostinství.

V nabídce bude pouze v gastro provozovnách do vyprodání zásob. Josefský kroužkovaný ležák je zpestřením nabídky značky Holba a dárkem všem Josefům.

Žernov oslaví 600 let od svého založení vlastním speciálním pivem

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Václav Plecháček

Opravdu originálním způsobem se městys Žernov připravuje na oslavy výročí 600 let od svého založení. Nechává si totiž uvařit speciální edici piva - s vlastním názvem a unikátní chutí. Tu společně vybírali samotní obyvatelé a to při společné návštěvě pivovaru. Byl u toho i náš reportér Václav Plecháček.

Právě se zavřely dveře dodávky městyse Žernova. Vystoupila část jeho obyvatel a míří do malého pivovaru. Jdou vybírat chuť toho správného slavnostního piva.

„Našeho piva, žernovské šestistovky," směje se vedoucí výpravy Martina Tučková, obyvatelka Žernova.

„Občané se shodli na tom, že je potřeba, aby pivo bylo pitelné a lehké, protože oslava bude probíhat v letních měsících. Tak pokud by bylo velké horko, aby nám to chutnalo a nebolela nás hlava," dodává Martina Tučková.

„Tak já vás tady vítám, v pivovaře ve Dvoře Králové. Tak jdeme na to", jsme ve výrobě se sládkem Janem Pavlíkem, který bude vařit ono žernovské pivo.

Jak složité je přizpůsobit pivo chuti, kterou si zákazník vybere?

„Zase tak složité to není. Musí si říct, zda chtějí pivo více hořké, ze speciálních chmelů, nebo že chtějí silné pivo, slabší pivo. Myslím, že se tomu vyhovět dá," vysvětluje Jan Pavlík.

„Tady do toho tanku se vejde zhruba těch 50 hektolitrů toho vašeho piva, které tady bude," majitel pivovaru Nasik Kiriakovski právě přímo v provozu ukázal lidem ze Žernova, kde bude odpočívat a zrát to jejich pivo.

A budou ho moci chodit také průběžně ochutnávat.

„Je to tak. Dozorujte si své pivo, které my vám uvaříme. A choďte si jej také postupně degustovat. Abyste viděli, jak vám to pivo zraje," říká Nasik Kiriakovski.

Už jsme nějaký čas na podnikové prodejně, kde žernovští vybírají tu správnou chuť piva. K čemu dospěli?

„Došli jsme zatím k tomu, že pro nás by bylo asi nejvýhodnější, kdybychom se s pivovarem domluvili a namíchali, řeknu to laicky, takovou odlehčenou dvanáctku. Stupňovitě jedenáctku s chutí dvanáctky. To znamená hořčí, ale ne příliš silnou co se alkoholu týče," říká Karel Novák.

Obyvatelé Žernova se už dohodli, jak bude chuť piva vypadat. A teď už budu domlouvat s majitelem pivovaru pouze množství.

Pivo se bude čepovat v červnu, kdy Žernov oslaví 600 let od svého založení.

Nová reklama Pilsner Urquell připomíná klíčové okamžiky i osobnosti naší historie

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeň.czPrazdroj

Od svého zrodu v roce 1842 se pivo Pilsner Urquell podílelo na utváření české kultury. Během té doby Češi prožili mnoho dobrého i zlého a zlatý plzeňský ležák jim byl po celý čas inspirací a útěchou. Letos je to právě 175 let, kdy Pilsner Urquell začal Čechy doprovázet na cestě historickými událostmi od Rakousko-Uherska až k soudobé samostatné demokracii. Okamžiky klíčové pro české země připomíná nová reklamní kampaň Pilsner Urquell, která vznikla k významnému pivnímu jubileu.

K 15. březnu 2017 spustí Pilsner Urquell novou TV kampaň. Reklamní spot k 175. výročí uvaření první várky plzeňského ležáku Josefem Grollem přivádí diváky do hospody, která se stává dějištěm zásadních okamžiků České republiky. Na cestě historií je průvodcem výčepní a s ním i jedinečný plzeňský ležák. Příběh divákům zprostředkuje setkání s rakousko-uherským císařem Františkem Josefem I., cestovatelem Emilem Holubem i světově proslulým hudebním skladatelem Bedřichem Smetanou. Všechny zmíněné osobnosti spojovalo jediné – láska k pivu z plzeňského pivovaru.

To, že Češi vždy drželi spolu a bojovali jeden za druhého, připomíná řada emotivních historických událostí – od okupace vojsky „spřátelených armád“ v roce 1968, přes hokejové vítězství nad Sovětským svazem o rok později, až po sametovou revoluci a současnost. Reklama tak využívá i motivů, které nejsou pro českou reklamu příliš obvyklé, a naposledy jich využil už v 90. letech například SPT Telecom. „Chceme připomenout, že originál Pilsner Urquell v nezměněné podobě provázel Čechy ve chvílích beznaděje i během euforických vítězství,“ říká Luděk Baumruk, marketingový manažer značky Pilsner Urquell. Na to tvůrci kampaně pamatují a připomínají, že na pivo u nás odjakživa chodili obyčejní lidé, prezidenti i světoví šampióni.

Natáčení nového reklamního spotu Pilsner Urquell probíhalo pod vedením režiséra Erica Hillenbranda 1. a 2. března 2017 v restauracích Pražan a Demínka. Účastnila se ho zhruba stovka herců v historických kostýmech, podobně velký byl i štáb. V exteriérech produkce reklamy vyvolala pozdvižení, když dopravu v centru Prahy opět zastavil průvod demonstrantů z roku 1989 hrdě mířící na Národní třídu.

Autorskou agenturou reklamy je TRIAD advertising, produkce se chopila společnost Savage a postprodukce se zhostili v R.U.R. postproduction. O hudební doprovod se postaral skladatel Vladimír Martinka. Spot bude na televizních obrazovkách k vidění do konce října 2017, kdy oslavy 175. výročí plzeňského ležáku vyvrcholí. Příběh zlatého piva se však dál rozvine i na webu Pilsner Urquell, sociálních sítích značky, v PR či v hospodách a na designu pivních tácků.

300 milionu piv Konrad

Publikováno:před rokemZdroj:Pivovar KonradAutor:ing. Pavel RegnerKonrad

Úterý 7. března 2017 byl pro náš pivovar významný den. Na lahvovně bylo stočené pivo KONRAD s celkovým pořadovým číslem 300 000 000. Bylo to lahvové pivo KONRAD Vratislavický ležák 11%, určeno pro český trh.


Od znovuzahájení výroby piva ve vratislavickém pivovaru 25. května 2000, kdy začala novodobá historie našeho pivovaru, se používá název KONRAD. Za tu dobu mohli naše pivo ochutnat pivaři nejen v České republice a blízkém zahraničí, ale i v Chile, Libérii, Austrálii, Číně, Rusku, Dominikánské republice a v dalších koutech světa.

Víte, co se stane s vaším tělem, když budete pít každý den pivo? Tohle vás překvapí

Publikováno:před rokemZdroj:Návody Nápady

Pivaři by se jistě z našeho článku radovali. Dnes vám představíme pozitiva, která přináší konzumace tohoto zlatavého moku, který je v naší republice hodně oblíbený. Známé jsou jeho příznivé účinky, jako je předcházení vzniku řídnutí kostí, vysokého krevního tlaku, vznik kamenů žlučníku a ledvin, nemocí srdce a cév, zlepšení trávení. I mozek je z tohoto moku nadšen, klesá vznik různých typů demencí.

Víte před čím nás pravidelné pití piva může ještě ochránit?
Riziko vzniku infarktu myokardu klesá s pravidelnou konzumací piva až o šedesát procent oproti lidem, kteří pijí pivo výjimečně nebo vůbec.
Pivo v sobě ukrývá také zástupce mnoha důležitých vitamínů potřebných pro funkci našeho těla. Jedná se o vitaminy řady B a to B1,B2,B6,B12. Pokud se zaměříme na vitamín B6 ve vodě a v pivu, dojdeme na zajímavé zjištění. Pivo ho má v sobě obsaženo až o třetinu více!
Konzumace pivního moku snižuje cholesterol.

Také co se týče močových cest a ledvin, předcházíme konzumací piva vzniku močových usazenin a následných nepříjemných ledvinových kamenů, zde jsme také na poklesu vzniku kamenů až o 40%.
I pleť a pokožka je díky konzumaci piva zvláčněná a příjemně vyživená, což poznáme již při pouhém dotyku. Potlačuje i výskyt obávaného tmavého zbarvení, tzv. pigmentových skvrn.
Pivo je skvělá prevence proti trombolickým příhodám.
Před hypnotiky zkuste dát přednost pití piva, usnadňuje usnutí i podpoří kvalitu Vašeho spánku díky obsahu látky zvané Lactoflavin.

Na duševní problémy, jako jsou stresy a pocity úzkosti je doporučeno vypít denně asi 300ml piva.
I naše kosti budou silnější a náchylnost ke zlomeninám se sníží. Za to vděčíme křemíku obsaženém v pivu. Také v seniorském věku tolik obávaná demence a Alzheimerova choroba není takovým rizikem jako u pivních abstinentů.

Už se ho nebojí! Zelený čtvrtek Češi rádi zapijí zeleným pivem

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Češi už se podle pivovarů nebojí zelených piv, nesmí být ale jen obarvená. V nápoji, který se v ČR začal hojně šířit před lety díky irskému svátku svatého Patrika, musí čeští zákazníci cítit bylinkové trestě. Unikátní zelená piva vaří desítky pivovarů v Česku, a to včetně největších průmyslových. Restaurace na ně lákají netradičními irskými jídly, současně nabízejí velikonoční pivní speciály, řekl Petr Míč z marketingu plzeňského minipivovaru Purkmistr.

Tento minipivovar nabídne od čtvrtka, tedy den před svátkem, zelené pivo s jarní příchutí tří bylinek, které rostou hlavně v Irsku, například mařinky a meduňky. "A dále polotmavý silný, svrchně kvašený patnáctistupňový Weizenbock, který se vařil už ve středověku a v období půstu byl jediným povoleným zdrojem energie," uvedl Míč. Zatímco zelené pivo bude restaurace čepovat do konce týdne, Weizenbock až do Velikonoc, kdy Purmistr opět nabídne zelené pivo na Zelený čtvrtek.

"Loni byl o zelené pivo obrovský zájem. Lidé všechno vypili za tři dny a museli jsme ho dovařovat," uvedl Míč.

Zelená barva podle něj pasuje k irské kuchyni. "Ta se celá hodí k pivu, mají ho rádi jako my," řekl plzeňský šéfkuchař Petr Cuřín. V Purkmistru nabízejí mimo jiné smoothie (mixovaný nápoj, kde je hlavní složkou syrové ovoce), s okurkou, bylinkami, česnekem a smetanou a Shepherd's pie, tedy masový koláč z jehněčího masa zapečený bramborovou kaší a sýrem. "Hodně restaurací, hlavně v Praze, už se specializuje na irské maso. Díky úplně jiné chuti, hlavě kvůli bylinkám, je po novozélandském druhým nejvíce ceněným masem na světě," uvedl.

Zelené pivo nabídne od čtvrtka také plzeňský klub Zach's Pub v centru města. "Večer vystoupí pražská kapela Puss' O'Liquor, živá irská hudba, k tomu bude irské pivo Guinness a polévka Shamrock (z trojlístků a brokolice)," uvedl majitel Karel Zach. Guinness je jako nejslavnější černé pivo světa podle Zacha vlajkovou lodí svátku. "Slaví se (svátek svatého Patrika) po celém světě, barví se řeky na zeleno, je to skutečně fenomén, který má globální význam," řekl. Zach's Pub přivedl svátek sv. Patrika do Plzně jako první už v roce 1995. "Každým rokem jsou oslavy velkolepější," dodal Zach.

Zelená a velikonoční piva nabízí každoročně také minipivovar U Stočesů v Rokycanech. I Prazdroj připravuje na Velikonoce speciální nápoj. "Na čepech téměř tři tisíce hospod bude speciální Velikonoční Zlatá 13 od značky Master inspirovaná tradicemi středověkých mnichů, jimž nefiltrované pivo plné přírodních látek dodávalo energii během šestitýdenního půstu mezi Popeleční středou a Velikonocemi," řekla mluvčí pivovaru Jitka Němečková.

Češi už se nebojí zelených piv, nesmí být jen obarvená

Publikováno:před rokemZdroj:České novinyAutor:ČTK

Češi už se podle pivovarů nebojí zelených piv, nesmí být ale jen obarvená. V nápoji, který se v ČR začal hojně šířit před lety díky irskému svátku svatého Patrika, musí čeští zákazníci cítit bylinkové trestě. Unikátní zelená piva vaří desítky pivovarů v Česku, a to včetně největších průmyslových. Restaurace na ně lákají netradičními irskými jídly, současně nabízejí velikonoční pivní speciály, řekl ČTK Petr Míč z marketingu plzeňského minipivovaru Purkmistr.

Tento minipivovar nabídne od čtvrtka, tedy den před svátkem, zelené pivo s jarní příchutí tří bylinek, které rostou hlavně v Irsku, například mařinky a meduňky. "A dále polotmavý silný, svrchně kvašený patnáctistupňový Weizenbock, který se vařil už ve středověku a v období půstu byl jediným povoleným zdrojem energie," uvedl Míč. Zatímco zelené pivo bude restaurace čepovat do konce týdne, Weizenbock až do Velikonoc, kdy Purmistr opět nabídne zelené pivo na Zelený čtvrtek.

"Loni byl o zelené pivo obrovský zájem. Lidé všechno vypili za tři dny a museli jsme ho dovařovat," uvedl Míč.

Zelená barva podle něj pasuje k irské kuchyni. "Ta se celá hodí k pivu, mají ho rádi jako my," řekl plzeňský šéfkuchař Petr Cuřín. V Purkmistru nabízejí mimo jiné smoothie (mixovaný nápoj, kde je hlavní složkou syrové ovoce), s okurkou, bylinkami, česnekem a smetanou a Shepherd's pie, tedy masový koláč z jehněčího masa zapečený bramborovou kaší a sýrem. "Hodně restaurací, hlavně v Praze, už se specializuje na irské maso. Díky úplně jiné chuti, hlavě kvůli bylinkám, je po novozélandském druhým nejvíce ceněným masem na světě," uvedl.

Zelené pivo nabídne od čtvrtka také plzeňský klub Zach's Pub v centru města. "Večer vystoupí pražská kapela Puss' O'Liquor, živá irská hudba, k tomu bude irské pivo Guinness a polévka Shamrock (z trojlístků a brokolice)," uvedl majitel Karel Zach. Guinness je jako nejslavnější černé pivo světa podle Zacha vlajkovou lodí svátku. "Slaví se (svátek svatého Patrika) po celém světě, barví se řeky na zeleno, je to skutečně fenomén, který má globální význam," řekl. Zach's Pub přivedl svátek sv. Patrika do Plzně jako první už v roce 1995. "Každým rokem jsou oslavy velkolepější," dodal Zach.

Zelená a velikonoční piva nabízí každoročně také minipivovar U Stočesů v Rokycanech. I Prazdroj připravuje na Velikonoce speciální nápoj. "Na čepech téměř 3000 hospod bude speciální Velikonoční Zlatá 13 od značky Master inspirovaná tradicemi středověkých mnichů, jimž nefiltrované pivo plné přírodních látek dodávalo energii během šestitýdenního půstu mezi Popeleční středou a Velikonocemi," řekla mluvčí pivovaru Jitka Němečková.

Autor receptury o výrobě nealkoholického piva

Publikováno:před rokemZdroj:České nápoje

Nealkoholické pivo je obľúbenou súčasťou dňa mnohých Slovákov. Spotreba medziročne rastie, no napriek tomu si zhruba 60 % spotrebiteľov nie je istých alebo nevie, ako sa vyrába nealkoholické pivo. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pre nealkoholické pivo urobila na vzorke 1 000 ľudí agentúra ppm factum.

Uvariť dobré nealko pivo je to najťažšie čo môže sládka stretnúť a dokážu to len tí najlepší. Je o tom presvedčený autor receptúry nealkoholického piva Birell Ivo Kaňák, ktorý ho v Čechách uvaril ako prvý. „Vždy kolegom hovorievam, že ak chcú spoznať kvalitu pivovaru, nech tam ochutnajú nealkoholické pivo. Celé je to o tom, ako sa vysporiadať s alkoholom, ktorý pri výrobe piva prirodzene vzniká,“ zdôrazňuje. Podľa pivovarníkov poznáme v zásade tri spôsoby výroby nealkoholického piva:

Receptúry, ktoré obmedzujú tvorbu alkoholu – pri tomto spôsobe varenia prebieha kvasenie pri nízkych teplotách, alebo je pivo zmiešané s neskvasenou sladinou či mladinou. Výhodou je rýchly proces výroby a nízke náklady. Nevýhodou môže byť silná mladinová príchuť nevyzretého piva. V susedných Čechách tento spôsob používa väčšina pivovarov. Podľa spomínaného prieskumu sa 32 % opýtaných domnieva, že nealkoholické pivo sa vyrába pomocou prerušenia kvasenia, kedy sa začne vytvárať alkohol.

Postupy odstraňujúce alkohol z bežného piva - robí sa to pomocou fyzikálno-chemických procesov, napríklad destiláciou, osmózou, dialýzou, extrakciou fluidným oxidom uhličitým, frakčnou kryštalizáciou atď. Výhodou je, že nealko pivo obsahuje látky obsiahnuté v klasickom pive, ktoré vznikajú počas kvasenia. Nevýhodou, že fyzikálne procesy môžu ovplyvniť chuť piva. Napriek tomu, si až 27 % opýtaných myslí, že práve odstránením alkoholu z pôvodne alkoholického piva vzniká pivo nealkoholické.

Použitie špeciálnych kvasiniek – nealkoholické pivo prechádza rovnakým procesom ako klasické pivo. Špeciálne kvasinky neprekvasujú všetky formy cukru a sú citlivé na alkohol, preto takéto nealko pivo obsahuje podobné zloženie chuťových látok, ako normálne pivo, no obsah alkoholu je veľmi nízky. Výhodou je plná chuť veľmi blízka klasickému pivu. Nevýhodou zasa náročná starostlivosť o kvasinky i pomerne zložitý proces ich získania. V rámci prieskumu 25 % opýtaných uviedlo tento spôsob ako ten, pomocou ktorého vzniká nealkoholické pivo.

Túto metódu varenia nealkoholického piva používa značka Birell. Vďaka špeciálne vyšľachtenému kmeňu kvasiniek obsahuje Birell max. 0,49 % obj. alkoholu, čo je zanedbateľné množstvo a norma pre nealkoholické nápoje. Kvasinky pochádzajú zo Švajčiarska, kde tento typ vyšľachtili už v roku 1962. Do Čiech ich priviezli nošovickí sládkovia v roku 1991.

„Chceli sme uvariť nealkoholické pivo, s chuťou dobrého českého piva. Zachovali sme princípy tradičnej výroby českých pív, použili náš slad, vodu, žatecký chmeľ a kvasinky zo Švajčiarska a výsledok sa myslím podaril. Som rád, že Birell chutí,“ zdôrazňuje I. Kaňák.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.06.2018 07:446.343/6.343