Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Pivo zaplnilo náměstí v Přešticích

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňský deníkAutor:Lukáš Matoušek

Pivo, klobásy, pivo, langoše, pivo, živá hudba a ještě více piva. Přeštické Masarykovo náměstí patřilo v sobotu odpoledne výhradně českému lidovému nápoji – zlatavému moku s bílou pěnou.

Tisíce lidí si nenechaly ujít Přeštické pivní slavnosti. Během nich mohli ti nejzdatnější jedinci ochutnat desítky různých piv, ať už šlo o klasické světlé ležáky, černé pivo nebo ovocné speciály. Kdo by si nechal podobnou slavnost ujít, když byla konzumace navíc doplněna o hudební koncert, kde vystoupila například kapela Brutus.

Teplický pivní rynek

Publikováno:před rokemZdroj:Teplický rynekAutor:Martina ValterováMonopol

TEPLICKÝ PIVNÍ RYNEK 10/9/2016 od 10.00 hodin do 22.00 hodin
Srdečně vás zveme na I. ročník setkání minipivovarů na zámeckém náměstí v Teplicích. Čeká vás pestrý výběr těch nejlepších českých piv z 15 minipivovarů, vařených tradiční poctivou metodou. Samozřejmostí jsou stánky s nabídkou grilovaných, smažených, pečených a jiných dobrot. Můžete se těšit na celou řadu diváckých soutěží o hodnotné ceny a zúčastnit se diváckého hlasování o nejlepší pivo festivalu. O zábavu se postará řada skvělých kapel. Celý den se tedy ponese v duchu dobrého pití, jídla a kvalitní hudby! Zábavný program je zajištěn i pro děti (rodeo bizon a lukostřelba). Moderuje Tomáš Morávek. Těšíme se na vás!

Styl čepování ovlivní i chuť piva, říká oceněný výčepní

Publikováno:před rokemZdroj:Brněnský deníkAutor:Markéta Weinlichová

Vědomostní test, ústní pohovor nebo komunikace s lidmi. Disciplíny, které hodnotila porota v soutěži o nejlepšího výčepního Plzeňského prazdroje za rok 2016, připomínají spíše konkurz na novou pracovní pozici. Brněnský výčepní Josef Jeglík ale uspěl a ve finálovém klání vybojoval druhé místo. „Špatně načepované pivo obsluze klidně vrátím," říká Jeglík, který pracuje v Lokálu u Caipla.

Přestože je vyučený tesař, v pohostinství pracuje už dvacet let. „Po roce na pozici číšníka jsem se přesunul za pípu. Od té chvíle jsem měl jasno, kam patřím," říká s úsměvem.

V srpnovém finále mu konkurovalo dvacet soupeřů. „Postupně jsme plnili řadu úkolů. Od degustace naslepo až po nalévání lahvového piva do sklenice," vzpomíná.

Nejdůležitější při práci je podle Jeglíka kvalitní hygiena a zvolený postup. „Sklenice musí být dokonale čistá a vychlazená na správnou teplotu. Podle stylu čepování pak pivo mění chuť," vysvětluje finalista soutěže.

Správný výčepní je podle něj charismatický a umí komunikovat s lidmi. „Čepovat se naučí každý, důležité ale je, aby lidé chodili nejen za dobrým pitím, ale také za kvalitní obsluhou," podotýká.

Stává se tak, že host přijde i pro radu. „Důležité je neodbýt ho, ale naopak mu dát najevo, že vás zajímá, o čem mluví," dodává.

Pro zájemce pořádá kurzy, kde vysvětluje, jak má dobře načepované pivo chutnat. „Účastníkům lekcí říkám, že se nesmějí bát ozvat, když nejsou spokojení. Neplatíme přeci čtyřicet korun za nekvalitní produkty," dodává.

Nejlepší piva světa? U Britů zabodoval i malý český pivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Echo24.cz

Malý český pivovar Matuška zaznamenal úspěch, když se jeho Speciální světlé pivo objevilo na seznamu 10 nejlepších piv na světě. Tam ho zařadili redaktoři deníku The Sun, kteří porovnávali produkci zejména menších pivovarů napříč čtyřmi kontinenty. Matuška má z ocenění radost, přestože podle něj není možné objektivně posoudit chuť jednotlivých piv.

Populární britské noviny do svého výčtu zařadily Matuškův ležák plzeňského typu nazvané Speciální světlé. Toto třináctistupňové pivo od pivovaru Matuška odebírají mimo jiných i dvě restaurace v Anglii, k dostání je však i v dalekém Japonsku.

Z ocenění z Velké Británie mají zástupci pivovaru Matuška velkou radost, podělili se o ni s fanoušky na Facebooku. „Víme že vybrat nejlepší pivo na světě je nereálné, co jazyk to názor, ale i tak nás to velice těší! A to z toho důvodu, že je to druhé pivo (po Tmavé 14%), které jsme v našem pivovaru uvařili a vaříme ho do dnes každých 14dní,“ napsali na facebookový profil.

Oceněné Speciální světlé je charakteristické svou světle zlatou barvou a vůní po žateckém chmelu, vyznačuje se navíc vyšší hořkostí. Přestože ve světě se pro tento druh nápoje používá název Pils či Pilsener, v Česku tento název není podle pivovaru možné používat a v restauracích je tak k dostání právě pod názvem Speciální světlé.

Pivovar Matuška založil sládek Martin Matuška v roce 2009 v obci Broumy na Křivoklátsku. Přestože se jedná o jeden z nejmladších minipivovarů na území České republiky, stihl už posbírat několik významných ocenění.

V žebříčku The Sun se kromě pivovaru Matuška objevuje pět dalších podniků z Evropy, své podniky v něm má zastoupeno například Německo, Francie, Belgie nebo Anglie. Dva vzorky pak pochází ze Spojených států amerických, jeden z Japonska a výčet doplňuje Austrálie.

Žebříček nejlepších světových piv podle The Sun:
India Pale Ale (7,4 %), pivovar Meantime, Londýn, Británie
Espresso Ale (4,2 %), pivovar Dark Star, Horsham, Západní Sussex, Británie
Chimay Red (7 %), mnišský pivovar Chimay, Baileux, Belgie
L’Alpine Blonde (4,8 %), alpský pivovar Galibier, Valloire, Francie
Session IPA (3.2 %), pivovar Crew Republic, Mnichov, Německo
Speciální světlé (5,5 %), pivovar Matuška, Broumy, Česko,
Fat Tire Ale (5.2 %), pivovar New Belgium, Fort Collins, Colorado, USA
Pale Ale (5.6 %), pivovar Sierra Nevada, Chico, Kalifornie, USA
Hitachino Nest Classic Ale (7.5 %), pivovar Kiuchi, Ibaraki, Japonsko
Alpha Pale Ale (4.7 %), pivovar Matilda Bay, Fremantle, Západní Austrálie, Austrálie

Chmelnice se rozšiřují. Češi jsou třetí největší pěstitelé na světě

Publikováno:před rokemZdroj:Česká televizeAutor:ČTK

Už tři roky po sobě se v Česku rozšiřují plochy chmelnic. Sklizeň na nich v této době vrcholí a podle předběžných odhadů by letošní úroda mohla vynést kolem šesti tisíc tun. Zároveň se zvyšuje i produkce piva a jeho export, meziročně víc než o 13 procent.

Celkový výnos chmele by letos mohl dosáhnout až na šest tisíc tun, velká část z toho skončí v zahraničí. V poslední době chmel kupují hlavně výrobci piva v Asii.

V Česku pak mají o domácí chmel stále větší zájem hlavně přibývající minipivovary. „Z českého vaříme klasiky, jako jsou světlé ležáky, spodně kvašené speciály, třeba tmavý speciál,“ zmínil provozní minipivovaru Lounský žejdlík Petr Bohata.

Ještě v roce 2012 se výměr chmelnic v Česku o 266 hektarů snížil. Poslední roky už ale plochy opět přibývají. Hned po Spojených státech a Německu jsou Češi třetí největší pěstitelé chmele na světě.

Počasí bylo ke chmelu příznivé
Chmelnice v Ročově u Loun začala se sklizní zhruba ve druhé polovině srpna. Pěstování chmele tady během roku zajišťuje 60 stálých zaměstnanců. „Letos bylo učebnicové počasí na chmel. Bylo dusno, teplo, vlhko a dostatek srážek,“ zmínil předseda představenstva Zemědělského družstva Podlesí Ročov Josef Fric.

Po dobu sklizně pak potřebují přijmout zhruba dvě stě dalších lidí na výpomoc. Přibližně polovina z nich jsou studenti. „Nám se asi 40 procent brigádníků vrací,“ uvedla Dagmar Urbancová z agentury Chmelda s tím, že mají zajištěnou dopravu, stravu i ubytování.

I v Ročově pak odhadují, že úroda bude nadprůměrná. Loni se jim nedařilo podobně jako jiným chmelařům. Důvodem bylo extrémní sucho. Loňský rok tak byl pro pěstitele chmele zřejmě dosud nejhorší.

Nejsilnější pivo v Česku začnou vařit na lodi. Kdo vypije příliš Titaniků, půjde ke dnu

Publikováno:před rokemZdroj:Aktuálně.czAutor:Martina MarečkováLoď

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem v centru Prahy. Základ mají tvořit desetistupňová Legie, dvanáctka Republika a třináctka Monarchie. A dále pivní speciály jako třeba 34stupňový Titanic, který má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku.

Jednapadesátiletý podnikatel Vojtěch Ryvola celý život marně hledal hospodu, kde by si mohl jít po obědě na chvíli lehnout do postele. Své přání si teď plní sám. Jeho Loď Pivovar svým hostům lůžka na odpočinek poskytne. A první minipivovar na lodi v Česku slibuje i další atrakce.

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy. “Vyhlášená je horní náplavka, která je v Praze 2, ale tady tato část je mrtvá. Praha 1 by byla ráda, kdyby ožila,” říká Ryvola s tím, že jeho firma se o to bude snažit. Plánuje pořádat trhy nebo třeba takzvané bílé noci, které bývají spojené s muzejní nocí.

“Tyto akce dělá Paříž nebo Berlín. Lidé sedí u dlouhého stolu s bílým ubrusem a společně pijí a jí,” vysvětluje Stanislav Dvořák, který má v projektu na starosti marketing. Podmínkou je, aby lidé přišli oblečení v bílém.

O pivovaru na lodi se Ryvolovi prý před rokem zdálo ve snu. To, že to bude na českých tocích jediná loď, kde se vaří pivo, potvrzuje i Jan Šuráň ze svazu minipivovarů. V Bratislavě existuje Dunajský pivovar, ale ten je na pontonu, nikoli na lodi.

Loď Pivovar bude plovoucí, přestože až na výjimky (například když si ji nějaká firma celou rezervuje) bude kotvit na místě. “Chceme s lodí vyjíždět jen naprosto výjimečně, protože je nepříjemné, když jdu na pivo a ujíždí mi hospoda,” říká Ryvola.

Zdůrazňuje, že pivo se bude na lodi skutečně vařit. Počítá se šrotovníkem na slad v přední části lodi a pivo má mít správný říz díky vyvíječi dusíku.

Po pár pivech ke dnu
Majitel podniku slibuje sedm druhů čepovaných piv, speciály a rozmanitost – nabídne i lahvová piva z různých koutů světa. Základ mají tvořit desetistupňová Legie, dvanáctka Republika a třináctka Monarchie. A dále pivní speciály jako třeba 34stupňový Titanic, který má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku. Prim dnes drží 33stupňový X-Beer 33, které vaří pražský hostinec U Medvídků.

“Název Titanic jsme vybrali ne kvůli tomu, že bychom se chtěli potopit my. Ale když si dá někdo pár třicetčtyřek, půjde pod vodu on,” říká s nadsázkou Ryvola. V plánu je také sprcha na horní palubě lodi. “Když někdo hodně přebere, osprchujeme ho studenou vodou a když to nepomůže, půjde do Vltavy,” dodává.

“Předpokládáme, že budeme vařit čtyřikrát až pětkrát týdně. Maximální kapacita je 1600 hektolitrů a vypadá to, že podle našich propočtů bychom měli tu maximální kapacitu upotřebit jenom u nás na lodi,” říká Ryvola.

Křest Republikou
Cílem je zahájit provoz 28. října na výročí vzniku samostatného československého státu. Křtít se má pivem Republika. Podle Ryvoly se ale toto datum možná nestihne, ovšem v listopadu už mají loď rezervovanou filmaři, kteří na ní chtějí udělat večírek k premiéře filmu.

Projekt má podle podnikatele dobrou odezvu od incomingových agentur, které nabízejí program pro zahraničí turisty.“Primárně bychom se ale chtěli orientovat na Čechy. Chceme si vytvořit i vlastní štamgasty,” říká Ryvola. Cenově prý půjde o podnik ve střední kategorii.

Kapacita lodi je zhruba 260 míst k sezení. Na hlavní (střední) palubě bude restaurace s “odlehčenou staročeskou kuchyní” s vařením piva. Ve spodní palubě se počítá s šalandou, tedy pivnicí hlavně se studenou kuchyní s nabídkou paštik, nakládaných sýrů a uzenin z udírny, která bude na horní palubě. Ryvola láká i na nakládaný karbanátek, který si pamatuje ze svého dětství.

Horní paluba má být odpočinková s výhledem na Pražský hrad. Vedle pískoviště pro děti s malou prolézačkou a skluzavkou tu má hostům restaurace s pivovarem sloužit až osm postelí. Na horní palubě se bude také grilovat a rybářům z ní bude umožněno chytat ryby.

“Lidé se dnes chtějí bavit, plánujeme na lodi dělat kurzy vaření ryb, kurzy vaření s pivem, kurzy vaření piva, rádi bychom půjčovali šachy a karty,” vyjmenovává Ryvola. V minivarně na 50 litrů si účastníci kurzu budou moct navařit svůj vlastní padesátilitrový sud.

Návratnost? Snad do pěti let
Loď je 53 metrů dlouhá a devět metrů široká. Jedná se o model vyrobený v roce 1962 ve východním Německu, který ještě letos v lednu brázdil vody v Hamburku. Loď se momentálně rekonstruuje v loděnici v Křešticích u Děčína.

Ryvola vyčíslil celkovou investici do projektu “nad 30 milionů korun” ale financovat mu jej pomáhají privátní investoři. Loď bude provozovat společnost Vltavská plavební.

“Když jsem dělal ekonomický propočet, vyšla mi doba návratnosti kolem pěti let, když to bude vše šlapat,” říká Ryvola.“Projektu věřím, myslím si, že Praha se stává turistickým rájem,” dodává.

Vojtěch Ryvola stojí za projektem přestavby pivovaru v Děčíně na nákupní centrum, jehož je stále minoritním vlastníkem. I v něm úspěšně nastartoval projekt pivovaru s restaurací.

Na podzim se v Praze otevře první minipivovar na lodi. Má přinést život na náplavku

Publikováno:před rokemZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Martina MarečkováLoď

● Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy.
● Kromě jídla a pití nabídne podnik i několik postelí, na kterých se hosté budou moci prospat.
● Otevření je plánováno na 28. října k výročí založení republiky.

Podnikatel Vojtěch Ryvola celý život marně hledal hospodu, kde by si mohl jít po obědě na chvíli lehnout do postele. Své přání si teď plní sám. Jeho "Loď Pivovar" – první minipivovar na lodi v Česku – svým hostům lůžka na odpočinek poskytne. A slibuje i další atrakce.

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy. "Vyhlášená je horní náplavka, která je Prahy 2, ale tady tato část je mrtvá. Praha 1 by byla ráda, kdyby ožila," říká Ryvola s tím, že jeho firma se o to bude snažit. Plánuje pořádat trhy nebo třeba takzvané bílé noci, které bývají spojené s muzejní nocí. "Tyto akce dělá Paříž nebo Berlín. Lidé sedí u dlouhého stolu s bílým ubrusem a společně pijí a jí," vysvětluje Stanislav Dvořák, který má v projektu na starosti marketing. Podmínkou je, aby lidé přišli oblečení v bílém.

O pivovaru na lodi se Ryvolovi prý před rokem zdálo ve snu. To, že to bude na českých tocích jediná loď, kde se vaří pivo, potvrzuje i Jan Šuráň ze svazu minipivovarů. V Bratislavě ovšem existuje Dunajský pivovar, ale ten je na pontoně, nikoli na lodi. Loď Pivovar však bude plovoucí loď, i když až na výjimky bude kotvit na místě. Například když si ji některá firma celou rezervuje. "Chceme s lodí vyjíždět jen naprosto výjimečně, protože je nepříjemné, když jdu na pivo a ujíždí mi hospoda,” říká Ryvola.

Pivo se bude na lodi skutečně vařit, zdůrazňuje Ryvola. Počítá se se šrotovníkem na slad v přední části lodi a pivo bude mít podle něj i správný říz díky vyvíječi dusíku.

Majitel podniku slibuje sedm druhů čepovaných piv, speciály a pivní rozmanitost - lahvová piva z různých koutů světa. Základ mají tvořit desetistupňová Legie, dvanáctka Republika a třináctka Monarchie. A dále pivní speciály jako třeba 34stupňový Titanic, které má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku. Prim dnes drží 33stupňový X-Beer 33, které vaří pražský hostinec U Medvídků.

"Název Titanic ne kvůli tomu, že bychom se chtěli potopit my. Ale když si dá někdo pár třicetčtyřek, půjde pod vodu on," říká s nadsázkou Ryvola. V plánu je také sprcha na horní palubě lodi. "Když někdo hodně přebere, osprchujeme ho studenou vodou a když to nepomůže, půjde do Vltavy," dodává Ryvola.

"Předpoklad je, že budeme vařit čtyřikrát až pětkrát týdně. Maximální kapacita je 1600 hektolitrů a vypadá to, že podle našich propočtů bychom měli tu maximální kapacitu upotřebit jenom u nás na lodi," říká Ryvola.

Cílem je zahájit provoz 28. října na výročí vzniku samostatného československého státu a křtít se má pivem Republika. Podle Ryvoly se ale toto datum možná nestihne, ovšem v listopadu už mají loď rezervovanou filmaři, kteří na ní chtějí udělat večírek k premiéře filmu.

Projekt má podle podnikatele dobrou odezvu od incomingových agentur, protože nabídne zahraničním turistům novou atrakci. "Primárně bychom se ale chtěli orientovat na Čechy. Chceme si vytvořit i vlastní štamgasty," říká Ryvola s tím, že cenově má podnik ve střední kategorii.

Kapacita lodi je zhruba 260 míst k sezení. Na hlavní palubě – konkrétně střední, bude restaurace s "odlehčenou staročeskou kuchyní" s vařením piva. Ve spodní palubě se počítá s šalandou, tedy pivnicí hlavně se studenou kuchyní s nabídkou paštik, nakládaných sýrů a uzenin z udírny, která bude na horní palubě lodi. Ryvola láká i na nakládaný karbanátek, který si pamatuje ze svého dětství.

Horní paluba má být odpočinková s výhledem na Pražský hrad. Vedle pískoviště pro děti s malou prolézačkou a skluzavkou tu má hostům restaurace s pivovarem sloužit až osm postelí. Na horní palubě se bude také grilovat a rybářům z ní bude umožněno chytat ryby.


Facebook Twitter Google+ Přeposlat
reklama

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy.
Kromě jídla a pití nabídne podnik i několik postelí, na kterých se hosté budou moci prospat.
Otevření je plánováno na 28. října k výročí založení republiky.

Loď se momentálně rekonstruuje v loděnici v Křešticích u Děčína.
Loď se momentálně rekonstruuje v loděnici v Křešticích u Děčína.
autor: Matyáš Paul

Podnikatel Vojtěch Ryvola celý život marně hledal hospodu, kde by si mohl jít po obědě na chvíli lehnout do postele. Své přání si teď plní sám. Jeho "Loď Pivovar" – první minipivovar na lodi v Česku – svým hostům lůžka na odpočinek poskytne. A slibuje i další atrakce.

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy. "Vyhlášená je horní náplavka, která je Prahy 2, ale tady tato část je mrtvá. Praha 1 by byla ráda, kdyby ožila," říká Ryvola s tím, že jeho firma se o to bude snažit. Plánuje pořádat trhy nebo třeba takzvané bílé noci, které bývají spojené s muzejní nocí. "Tyto akce dělá Paříž nebo Berlín. Lidé sedí u dlouhého stolu s bílým ubrusem a společně pijí a jí," vysvětluje Stanislav Dvořák, který má v projektu na starosti marketing. Podmínkou je, aby lidé přišli oblečení v bílém.

O pivovaru na lodi se Ryvolovi prý před rokem zdálo ve snu. To, že to bude na českých tocích jediná loď, kde se vaří pivo, potvrzuje i Jan Šuráň ze svazu minipivovarů. V Bratislavě ovšem existuje Dunajský pivovar, ale ten je na pontoně, nikoli na lodi. Loď Pivovar však bude plovoucí loď, i když až na výjimky bude kotvit na místě. Například když si ji některá firma celou rezervuje. "Chceme s lodí vyjíždět jen naprosto výjimečně, protože je nepříjemné, když jdu na pivo a ujíždí mi hospoda,” říká Ryvola.

Babišův předvolební pivní populismus - čtěte ZDE

Pivo se bude na lodi skutečně vařit, zdůrazňuje Ryvola. Počítá se se šrotovníkem na slad v přední části lodi a pivo bude mít podle něj i správný říz díky vyvíječi dusíku.

Majitel podniku slibuje sedm druhů čepovaných piv, speciály a pivní rozmanitost - lahvová piva z různých koutů světa. Základ mají tvořit desetistupňová Legie, dvanáctka Republika a třináctka Monarchie. A dále pivní speciály jako třeba 34stupňový Titanic, které má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku. Prim dnes drží 33stupňový X-Beer 33, které vaří pražský hostinec U Medvídků.

"Název Titanic ne kvůli tomu, že bychom se chtěli potopit my. Ale když si dá někdo pár třicetčtyřek, půjde pod vodu on," říká s nadsázkou Ryvola. V plánu je také sprcha na horní palubě lodi. "Když někdo hodně přebere, osprchujeme ho studenou vodou a když to nepomůže, půjde do Vltavy," dodává Ryvola.

"Předpoklad je, že budeme vařit čtyřikrát až pětkrát týdně. Maximální kapacita je 1600 hektolitrů a vypadá to, že podle našich propočtů bychom měli tu maximální kapacitu upotřebit jenom u nás na lodi," říká Ryvola.
Horní paluba má být odpočinková s výhledem na Pražský hrad. Vedle pískoviště pro děti s malou prolézačkou a skluzavkou tu má hostům restaurace s pivovarem sloužit až osm postelí.

Cílem je zahájit provoz 28. října na výročí vzniku samostatného československého státu a křtít se má pivem Republika. Podle Ryvoly se ale toto datum možná nestihne, ovšem v listopadu už mají loď rezervovanou filmaři, kteří na ní chtějí udělat večírek k premiéře filmu.

Projekt má podle podnikatele dobrou odezvu od incomingových agentur, protože nabídne zahraničním turistům novou atrakci. "Primárně bychom se ale chtěli orientovat na Čechy. Chceme si vytvořit i vlastní štamgasty," říká Ryvola s tím, že cenově má podnik ve střední kategorii.

Kapacita lodi je zhruba 260 míst k sezení. Na hlavní palubě – konkrétně střední, bude restaurace s "odlehčenou staročeskou kuchyní" s vařením piva. Ve spodní palubě se počítá s šalandou, tedy pivnicí hlavně se studenou kuchyní s nabídkou paštik, nakládaných sýrů a uzenin z udírny, která bude na horní palubě lodi. Ryvola láká i na nakládaný karbanátek, který si pamatuje ze svého dětství.

Horní paluba má být odpočinková s výhledem na Pražský hrad. Vedle pískoviště pro děti s malou prolézačkou a skluzavkou tu má hostům restaurace s pivovarem sloužit až osm postelí. Na horní palubě se bude také grilovat a rybářům z ní bude umožněno chytat ryby.

Ruské kolo by na Smíchově mohlo stát do tří let. Praha 5 brzy podepíše smlouvu, investor si připravil 200 milionů - čtěte ZDE

"Lidé se dnes chtějí bavit, plánujeme na lodi dělat kurzy vaření ryb, kurzy vaření s pivem, kurzy vaření piva, rádi bychom půjčovali šachy a karty," vyjmenovává Ryvola. V minivarně na 50 litrů si účastníci kurzu budou moct navařit svůj vlastní padesátilitrový sud.

Loď je 53 metrů dlouhá a devět metrů široká. Jedná se o model vyrobený v roce 1962 ve východním Německu, který ještě letos v lednu brázdil vody v Hamburku. Loď se momentálně rekonstruuje v loděnici v Křešticích u Děčína.

Ryvola vyčíslil celkovou investici do projektu "nad 30 milionů korun", ale financovat mu jej pomáhají privátní investoři. Loď bude provozovat společnost Vltavská plavební.

"Když jsem dělal ekonomický propočet, vyšla mi doba návratnosti kolem pěti let, když to bude vše šlapat," říká Ryvola. "Projektu věřím, myslím si, že z Prahy se stává turistický ráj," dodává.

Vojtěch Ryvola stojí za projektem přestavby pivovaru v Děčíně na nákupní centrum, jehož je stále minoritním vlastníkem. I v něm úspěšně nastartoval projekt pivovaru s restaurací.

Rozhovor s výčepní legendou Jiřím Klusáčkem

Publikováno:před rokemZdroj:Plzeňské novinky

Jiří Klusáček čepuje plzeňské pivo již od roku 1979 a během svého působení v oboru se stihl stát opravdovou Výčepní legendou. Svou vyhlášenou plzeňskou hladinku nyní hostům čepuje v Praze v restauraci Na Hradčanské.

Co Vám proběhlo hlavou, když jste se dozvěděl o získání titulu Výčepní legenda Pilsner Urquell?
Že si takové ocenění snad ani nezasloužím. Ale znamená pro mě strašně moc, už jsem na sklonku života, takže je to pro mě největší uznání, které můžu dostat.

Jaké vlastnosti podle Vás nesmí chybět dobrému výčepnímu?
Především hrdost na jeho profesi a vztah k pivu. Také je hodně důležitá čistota. Když přijdu do restaurace, tak hned poznám, jestli tam budou mít dobré pivo. Když vidím špinavé sklo nebo neupraveného výčepního, tak si dám raději něco jiného. Podle mě by výčepní měl být osobnost, příjemný, vždycky reprezentativní, oholený, čistě oblečený, pozitivně naladěný, musí pečovat o trubky i sklenice. Pak může udělat to nejlepší pivo.

Měl jste jako mladý mezi výčepními nějaké vzory?
Nejraději jsme chodili v Praze do restaurace U Sojků, kde byli dva výčepní Čára a Vočko, a ti uměli nejlepší čepovaná piva, která jsem kdy pil. Díval jsem se jim pod ruce, okukoval a chtěl, aby mě to naučili, ale oni říkali, že si na to musím přijít hlavně sám. Přesto jsem se toho od nich hodně naučil.

A vy sám předáváte svoje umění mladší generaci výčepních?
Ne každý má to řemeslo v sobě. Měl jsem dvacet let svoji restauraci, vždy jsem tam měl lidi vzdělané v oboru, absolventy hotelových škol, uměli jazyky, ale neměli vztah k pivu a bez toho prostě nemůžete být dobrý výčepní. Když já nepiju kávu, tak ji opravdu dobrou nikdy neudělám. Sem tam ale člověk potká opravdový talent. Třeba loni jsem pomáhal s přípravou na soutěž o nejlepšího výčepního – Pilsner Urquell Master Bartender Lukáši Vitáskovi, který nakonec titul získal.

Nefiltrované nebo nepasterizované. Zelný trh obsadili milovníci piva

Publikováno:před rokemZdroj:Brněnský deníkAutor:Markéta Weinlichová

Pivo, víno a hudba. Od pátečního dopoledne mají Brňané díky pivnímu festivalu na Zelném trhu možnost ochutnat pivo z dvanácti českých pivovarů, okoštovat moravské víno nebo vyzkoušet maso z brněnské mikrofarmy.

„Prodejci lidem nabízejí nefiltrovaná nebo nepasterovaná piva z celé České republiky. Akce se účastní nedávno otevřené pivovary, ale i ty s dlouholetou tradicí," popsala mluvčí Brna-středu Denisa Kapitančiková.

O doprovodný program se starají rockové a indie kapely. „Festival je pro nás příležitost, jak rozšířit povědomí o naší značce mezi lidi. Pivovar jsme založili letos v únoru, takže se účastníme teprve druhé jihomoravské akce," uvedl spolumajitel rajhradského pivovaru Duck&Dog Pavel Macháň.

V Chmelařském institutu v Žatci se sešli degustátoři, aby ocenili nejlepší pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Lucie ValáškováChmelařský institut

Desítka, jedenáctka, dvanáctka, ležák nebo speciál. To je pro odborníky jen hodně hrubé rozdělení piva. V Chmelařském institutu v Žatci dnes (2. 9.) pokračují soutěžní degustace. Při ochutnávání se porotci dostávají do větších detailů. A náročné to není jen pro účastníky rozsáhlé hodnotící komise.

„Letos se nám tady sešlo 139 ve 12 kategoriích z 25 pivovarů,“ shrnuje ředitel Chmelařského institutu Josef Patzak.

„Musíme degustovat s rozumem. Zatím jsme během čtyř kol vypili asi 20 vzorků a ještě tři kola nás čekají. Vzorek, to je tak 0,5 dcl, prostě panák. Ke konci sice pozornost lehce klesá, ale dá se to zvládnout. Hodnotíme jednak celkový dojem piva ‒ jestli je ten nápoj povedený nebo ne. Máme to načuchané a nachutnané, víme, co v tom pivu má být i co se sládkovi nepovedlo,“ popisuje práci degustátora pivní sommelier Aleš Dvořák.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.10.2017 21:555.615/5.615