Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Vleklý spor o špatné pivo z vyškovského pivovaru: Firma chce po státu 67 milionů!

Publikováno:před měsícemZdroj:Blesk.czAutor:Zdeněk MatyášVyškov

Celkem 330 reklamací na dodané pivo obdržela společnost Czech Beverage Industry Company, která si začátkem tohoto desetiletí pronajala areál vyškovského pivovaru. Za vším byla závada na konzervační technologii pasterace, která vznikla už v roce 2006. Firma se teď soudí se státem ovládanými Jihomoravskými pivovary o náhradu škody. A nejde o maličkost – přesně o 67 milionů korun!

Obě strany mají od počátku jasno. Podle žalobce pronajímatel, tedy Jihomoravské pivovary, závadu zatajily. A druhá strana? „Žalobce nám nedal jediný důkaz o existenci kazového piva,“ prohlásil právník žalovaného s tím, že se jednalo o skrytou vadu, kterou mohl nájemce během téměř čtyř let důkladnými kontrolami zařízení odhalit.

Soudce chce mít o technologii jasno
Spor je nejen soubojem právníků, ale především odborným. Soudce Petr Ševčík dnes uvedl, že chce mít v celé záležitosti kolem pasterizace piva, která zvyšuje jeho kvalitu, po této stránce jasno. „Tedy zda zařízení na pasteraci, konkrétně přívodní potrubí k němu, bylo vadné, či nikoliv. Proto zadám revizní posudek,“ prohlásil.

Nejspíš se obrátí na znalce z Fakulty strojní ČVUT, který obdrží od soudu otázky. „Předpokládám, že půjde o záležitost několika měsíců,“ řekl soudce Blesku. Pokud znalec zjistí, že zařízení vadné nebylo, soudce řízení zastaví.

V opačném případě se bude dál zabývat tím, proč pivo oxidovalo a hnědlo, jestli problém nebyl ještě v dalších částech technologie pivovaru. Prozkoumá také všechny reklamační protokoly.

Nájemce zastavil letos výrobu
Czech Beverage Industry Company má vyškovský pivovar pronajatý od státu na deset let. Firma za účetní rok končící loni koncem října prohloubila ztrátu téměř na 14 milionů Kč. Ve ztrátě je od svého založení v roce 2010. Letos výrobu zastavila úplně.

V Mnichově začne v sobotu Oktoberfest, pivo opět zdraží

Publikováno:před měsícemZdroj:České novinyAutor:ČTK

S vyššími cenami piva i dalším zpřísněním bezpečnostních opatření musejí počítat návštěvníci letošního Oktoberfestu, který v Mnichově začne v sobotu. I přesto pořadatelé 184. ročníku tradičního pivního festivalu věří, že jich do areálu Tereziánské louky do 3. října přijde až šest milionů.

Nejlevnější litrový tuplák bude letos stát 10,60 eura (277 Kč), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 Kč). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 až 10,70 eura. I když se cena piva v posledních letech pravidelně zvyšuje, očekávají i letos pořadatelé Oktoberfestu spotřebu téměř sedmi milionů litrů zlatavého moku.

Poprvé za něj budou návštěvníci moci zaplatit mobilním telefonem, což jim umožní nová aplikace. Další aplikace jim bude sloužit jako průvodce areálem Tereziánské louky a pomůže jim snáze najít volná místa v pivních stanech, kterých budou více než tři desítky. Jen do 14 největších stanů se dohromady vejde kolem 120.000 hostů.

Velkým tématem je i letos bezpečnost. Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už loni. Letos se i v důsledku prosincového teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně, který si vyžádal 12 životů a desítky zraněných, ještě o něco zvýší.

Celý areál festivalu bude oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost bude dohlížet na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer, které mají být na ještě lepší technické úrovni než loni. Přísnější pravidla letos platí i pro zásobovací vozy, které musí areál každý den opustit dříve, než do něj vstoupí první návštěvníci. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.

Koho přísnější bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Slavnostní zahájení festivalu, při němž bude možné spatřit mnoho žen v pestrobarevných dirndlech i mužů v kožených kalhotách, se uskuteční v sobotu ve 12:00, kdy mnichovský primátor Dieter Reiter narazí první sud v obřím festivalovém stanu rodiny Schottenhamelů. Vedle piva na návštěvníky čekají typické pochutiny v podobě preclíků, klobás či grilovaných kuřat a také atrakce, jako jsou kolotoče a horské dráhy.

Počátek pivních slavností spadá do října 1810, kdy po své svatbě uspořádali bavorský korunní princ Ludvík a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pro obyvatele království na louce za Mnichovem slavnost s koňským dostihem. Akce měla úspěch a začala se konat pravidelně jako říjnová slavnost (Oktoberfest). Svůj název si udržela i poté, co kvůli teplejšímu počasí její začátek organizátoři posunuli na září.

V Mnichově začne v sobotu Oktoberfest: Pivo opět dražší, přísné bezpečnostní kontroly

Publikováno:před měsícemZdroj:EuroZprávy.czAutor:ČTK

V sobotu začne 184. ročník tradičního pivního festivalu Oktoberfest. Pořadatelé očekávají, že do areálu Tereziánské louky v Mnichově do 3. října přijde až šest milionů návštěvníků. Čeká na ně několik novinek.

Poprvé budou návštěvníci moci zaplatit mobilním telefonem, což jim umožní nová aplikace. Další aplikace jim bude sloužit jako průvodce areálem Tereziánské louky a pomůže jim snáze najít volná místa v pivních stanech, kterých budou více než tři desítky. Jen do 14 největších stanů se dohromady vejde kolem 120.000 hostů.

Nejlevnější litrový tuplák bude letos stát 10,60 eura (277 Kč), ten nejdražší přijde na 10,95 eura (286 Kč). Loni se za jeden máz platilo mezi 10,40 až 10,70 eura.

Zvýšená bezpečnostní opatření na Oktoberfestu, který v roce 1980 zasáhl krvavý útok pravicového radikála, panovala už loni. Letos se i v důsledku prosincového teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně ještě o něco zvýší.

Celý areál festivalu bude oplocen a lidé, které u vstupu čekají kontroly, si do něj nemohou vzít batoh ani velkou tašku. Na bezpečnost bude dohlížet na 600 policistů a téměř čtyři desítky kamer, které mají být na ještě lepší technické úrovni než loni. Přísnější pravidla letos platí i pro zásobovací vozy, které musí areál každý den opustit dříve, než do něj vstoupí první návštěvníci. Nad místem platí zákaz létání, který se týká i bezpilotních strojů.

Koho přísnější bezpečnostní opatření nebo rostoucí cena piva neodradí, může si chmelový nápoj tradičních mnichovských pivnic Augustiner, Paulaner, Spaten-Franziskaner, Löwenbräu, Hacker-Pschorr a Hofbräu vychutnávat každý všední den od 10:00 do 22:30. O víkendech je možné s degustací začít ještě o hodinu dříve.

Za studená chmelená desítka Plavčík

Publikováno:před měsícemZdroj:ČeskéNápoje.czŽatec

Dne 12. 9. 2017 proběhla v prostorách pivovaru prezentace nové značky piva PLAVČÍK. Za přítomnosti vedení společnosti, obchodních zástupců i komunikační agentury odstartovala reklamní kampaň tohoto světlého lehkého výčepního piva.

Tímto dnem je nová, za studena dochmelená, desítka uvedena na trh jako lahvové pivo. Během léta byla dostupná ve vybraných zařízeních pouze na čepu.

První místa, kde ji budete moci na konci týdne sehnat, jsou naše Originální prodejny Žateckého pivovaru (Žatec, Postoloprty, Drahomyšl, Most a Lubenec).

Rektor Západočeské univerzity vaří pivo svým studentům

Publikováno:před měsícemZdroj:Webmagazín RozhlednaAutor:Stanislav Polauf

Pod dohledem zkušených odborníků - sládků Plzeňského Prazdroje se rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček ujal role asistenta při konečném chmelení světlého ležáku značky Excelent. Pivo bude nyní podle klasické receptury jeden měsíc zrát a bude připraveno na akci PIVO S REKTOREM, kterou univerzita a pivovar chystají na 10. října.
Ten den se otevře brána pivovaru pro studenty, ale i širokou veřejnost, aby si za doprovodu několika hudebních kapel dalších zábavních aktivit pivo ochutnali. Tato spolupráce není ojedinělá. Plzeňský Prazdroj dlouhodobě spolupracuje ze Západočeskou univerzitou, jejím studentům nabízí odborné stáže a mnozí z nich se stávají ceněnými zaměstnanci pivovaru. Pivovar se řadí mezi českými studenty a absolventy k nejžádanějším zaměstnavatelům a na Plzeňsku je v žebříčcích jasnou jedničkou. „Této pozice si samozřejmě nesmírně vážíme. Zároveň víme, že mladí lidé mají nejen ambice přinášet svému zaměstnavateli nové ideje a v práci uspět, chtějí se ale také bavit a mít sladěný profesní život s volným časem. V Plzeňském Prazdroji se snažíme těmto požadavkům vycházet co nejvíce vstříc. I proto studenty zveme na pivo, na kus řeči i za zábavou. Chceme, aby se přesvědčili, jaká je u nás atmosféra, abychom je motivovali k tomu, že Plzeňský Prazdroj bude jejich první volba při hledání zaměstnání a budování jejich kariérního rozvoje,“ říká manažer plzeňského pivovaru Stanislav Hamara.

Západočeská univerzita v Plzni zorganizovala akci s názvem Pivo s rektorem poprvé loni v rámci oslav 25. výročí svého založení. Akce se tehdy setkala s velkým úspěchem mezi studenty, a proto se ji univerzita ve spolupráci s pivovarem rozhodla po roce zopakovat.

Pivo s rektorem bylo pro mě osobně jednou z nejpříjemnějších událostí loňského roku. Byla to skvělá příležitost poznat se s řadou studentů osobně v neformálním prostředí a sdílet jejich radosti, starosti, postřehy a nápady. Proto bych je i letos rád pozval do plzeňského pivovaru, který bude na základě našeho společného partnerství tuto akci opět hostit a zároveň našim studentům poskytuje řadu možností k současnému i budoucímu uplatnění, ať už v rámci stáží, brigád, vedení kvalifikačních prací či pozdějšího zaměstnání,“ řekl rektor Miroslav Holeček.

A proč právě pivo EXCELENT? „Je to pivo pro mladou dospělou generaci a podporuje lidi, kteří se nebojí ukázat, co v nich je,“ popsal plzeňský sládek Martin Hložek, který na vaření piva dohlížel.

Tajný pivovarský recept dědečka odhalil Taczekův vnuk

Publikováno:před měsícemZdroj:Olomoucký deník

Docent Pavel Šaradín z olomoucké univerzity společně s panem Karlem Blochem jeli až za Brno do malé vesničky Vojkovice, aby se setkali s Věnceslavem Taczkem, vnukem Antonina Taczeka.

Tento příběh dokonce zaujal i Český rozhlas, který se také rozhodl pátrat a zjistit více informací.

Věnceslav Taczek je synem Jana, syna Antonina Taczeka, který se narodil v Jižní Americe, kam emigroval jeho otec krátce před Mnichovskou dohodou.

Do České republiky Věnceslav přicestoval se svým otcem v květnu 1991 na jeho přání.

Přestože nebylo možné, aby Jan zemřel v domě, kde vyrůstal, zůstal již v domovině a se synem si našli malý domeček ve Vojkovicích, kde také o dva roky později zemřel.

Věnceslav si zemi svých předků zamiloval, našel si zde manželku a založil rodinu. I když Věnceslav svého dědečka Antonina nikdy neviděl, vypráví o něm jako by s ním vyrůstal.

„Táta mi o dědečkovi často vyprávěl a někdy to byly až neuvěřitelné příběhy,“ s úsměvem na tváří vzpomínal, říká docent Šaradín, který společně s Karlem Blochem Věnceslava navštívili.

Docent Šaradín dovezl panu Věnceslavovi mimo jiné dopis s receptem na výrobu piva, který se našel mezi dalšími písemnostmi nalezenými v domě, kde žili Taczekovi.

Podle slov Věnceslava si jeho dědeček vyloženě užíval vaření piva, jež tolik miloval a naplňovalo jej. Byl prý vyhlášeným sládkem a jeho pivo znali nejen v Hněvotíně a Olomouci ale také jeho širokém okolí.

Bohužel potom, co Antonin narukoval do války a prožil si tam těžké chvíle, o kterých již byla řeč v předešlém článku, se k pivovarnictví už nevrátil.

Nebyl na tom fyzicky dobře a i poté, co se jeho zdravotní stav zlepšil, už neměl dostatek sil obnovit pivovar, který před válkou založil. Jediné, co se zachovalo do dnešní doby, je tedy již zmiňovaný recept na výrobu piva.

Tajemství pivovarského receptu však hodlá docent Šaradín odhalit až za několik dnů.

Dny českého piva opět s pivem Březňák Originální Märzen

Publikováno:před měsícemZdroj:ČeskéNápoje.czVelké Březno

Už třetím rokem v řadě přispějí pivovarníci z Velkého Března ke Dnům českého piva, které se letos konají od 27. září do 1. října. Milovníkům speciálních piv uvařili polotmavé pivo Březňák Originální Märzen. Celkem ho je k dispozici 700 hektolitrů. Prodávat se bude ve vybraných hospodách v celé České republice.

Březňák Originální Märzen je speciální druh piva, které se kdysi připravovalo už v březnu, protože by ho pozdější vyšší teploty s velkým množstvím divokých kvasnic znehodnotily. „Kritické“ letní období tudíž přečkal v chladných sklepech pivovaru. Po dlouhém ležení se tehdy prodával na podzim během různých pivních slavností.

Právě této tradici zůstali ve Velkém Březně věrni. „Pivo jsme i letos vařili v březnu tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Poté kvasilo v otevřených kádích na spilkách a dlouhých 150 dnů leželo ve sklepech,“ uvedl ředitel a vrchní sládek pivovaru Michal Rouč. Výsledek – speciální polotmavé pivo s obsahem alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitostí 13,2 % hm. - se pyšní plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny.

Limitovanou edici 700 hektolitrů svátečního piva štamgasti ve svých oblíbených hospodách mohou poprvé ochutnat 27. září, v předvečer svátku svatého Václava, který je nejen patronem českých zemí, ale i českého piva. „Jsme moc rádi, že můžeme zákazníkům toto výjimečné pivo nabídnout. Vaří se v malebném pivovaru, kde sázíme na poctivou práci a řemeslný fortel. Březňák Originální Märzen je zkrátka také pivo staré školy, jehož výroba trvá velmi dlouho. Ale výsledek za to určitě stojí,“ konstatovala manažerka značky Březňák Andrea Komůrková. Seznam všech hospod, kde se bude speciální pivo čepovat, všichni zájemci najdou na stránkách www.breznak.cz.

Březňák Originální Märzen je příspěvek velkobřezenských sládků ke Dnům českého piva, které se letos konají už popáté. Pořádá je Český svaz pivovarů a sladoven, přičemž mají být oslavou čepovaného českého piva jako tradičního nápoje. Současně chtějí posilovat tradici českých hospod.

Plzeň opět hostí festival minipivovarů, nabídne 320 značek

Publikováno:před měsícemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

V Pivovarském dvoře v Plzni - Černicích se v pátek a sobotu uskuteční festival minipivovarů. Nejméně 82 nejmenších českých výrobců představí přes 320 značek čepovaných piv a desítky lahvových. Letošnímu 10. ročníku festivalu Slunce ve skle budou stejně jako loni dominovat svrchně kvašená piva, kterých bude přes 60 procent. Více než třetina pak bude ležáků, řekl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr, který tuto prezentaci minipivovarů pořádá.

Loni se slavností zúčastnilo 75 pivovarů s více než 150 pivními značkami. Díky velké poptávce je festival letos poprvé dvoudenní. "Minipivovarů stále přibývá, každý týden jeden. Dnes je jich v Česku přes 370. Podle odhadů našeho svazu by jich mohlo být 500," uvedl Míč. Ty současné produkují ročně do dvou procent z celkového výstavu všech pivovarů v Česku. Záměrem akce, kam by mělo letos přijít až 9000 lidí, je podle organizátorů seznámit návštěvníky s pivy, které nejsou běžně k dostání, i s trendovými pivními styly.

"V průměru přiveze každý z 82 pivovarů nejméně čtyři čepovaná piva. Ale například pivovar Albrech bude mít na stánku 30 píp," doplnil Míč. Kromě malých výrobců z ČR ochutnají lidé také piva z USA, Nizozemska, Německa, Belgie, Polska, Slovenska, Maďarska, Kypru a Ukrajiny.

Čepovat se bude na pivovarském dvoře, na přilehlé Selské návsi a na parkovišti pivovarské zahrady, které se letos opět rozšířilo. "Letos jsme naplněni k prasknutí, větší kapacitu už památková zóna selské návsi nemá. V dalších letech chceme jít cestou zkvalitňování nabídky a výběru těch nejlepších produktů na pivním trhu," řekl Míč.

Akce začne v pátek v 17.00 a v sobotu pokračuje od 13.00. Akci doprovodí hudba čtyř kapel, pivní soutěže nebo klání o nejlepší čepované pivo podle názoru konzumentů. Vstup pro návštěvníky bude jako v předchozích letech zdarma, stejně jako doprava označenými autobusy z náměstí Milady Horákové do Černic.

Chorvati mají rádi české pivo, přicházejí na chuť Svijanům

Publikováno:před měsícemZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Chorvatští zákazníci přicházejí stále více na chuť svijanskému pivu. „V současné době zásobujeme svijanským pivem osmnáct podniků v severní a střední Dalmácii, ale od podzimu rozšíříme záběr i na restaurace v Záhřebu a jeho okolí. Již v příštím roce díky tomu očekáváme meziroční zvýšení odbytu našeho piva minimálně na dvojnásobek,“ řekl Jan Trojan, zakladatel společnosti J.T. d.o.o., která svijanské pivo do Chorvatska dováží.

„Naším cílem je dále upevňovat postavení značky Svijany na chorvatském trhu. Chceme přitom těžit z vysokého renomé českého piva mezi domácími chorvatskými konzumenty i turisty a postupně rozšiřovat počet restaurací, v nichž bude svijanské pivo k dostání. Nově nasmlouvané restaurace v hlavním městě by měly v budoucnu doplnit také provozy na Istrijském poloostrově, ve Slavonii, v Dubrovníku a jeho okolí. Předběžně již jednáme také s velkoobchody v Bosně a Hercegovině a Černé Hoře,“ doplnil Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany, která od června drží v loni založené společnosti majoritní podíl.

Dosud J.T. d.o.o. zásobuje osmnáct chorvatských restaurací především na pobřeží Jaderského moře sudovými svijanskými pivy „450“, Svijanský Máz a Svijanská Kněžna, ještě většímu počtu dodává několik druhů lahvového svijanského piva. „Originální české pivo má v Chorvatsku velmi dobrý zvuk. Kromě toho restaurace oceňují i péči, kterou mu věnujeme. Například to, že jim je z našich chlazených skladů rozvážíme chladicím vozem, není v zemi zatím vůbec běžná záležitost,“ uvedl dále Jan Trojan. „Všem podnikům také radíme, jak správně skladovat a točit pivo. Většinou se totiž jedná o plážové bary, nikoli pivnice, a zkušenosti místních restauratérů nejsou vůbec srovnatelné s českým hospodskými.“

Od loňska společnost nabízí novou službu i pro turisty: pod názvem „Točené v Chorvatsku“ jim zajišťuje dovoz malých soudků a píp přímo až do jejich apartmánu. „Zákazníci si už na tento nový servis zvykli a na internetové adrese www.tocenevchorvatsku.cz objednávají stále častěji i větší, třicetilitrové soudky. Vyhovuje jim, že se nemusejí o nic starat, ani skládat zálohu a že vše probíhá na základě smlouvy v češtině. Nová služba tak už vytváří kolem deseti procent našeho obratu,“ řekl k tomu Jan Trojan. „K věrným klientům patří například Collins Yacht Club, který dovoz svijanského piva využije i při podzimním mistrovství, “ dodal.

Další plány rozvoje J.T. d.o.o. zahrnují otevření vlastní pivovarské prodejny v lokalitě Seget Donji. „Je to místo se strategickou polohou a velikým parkovištěm, což je v Dalmácii značná výhoda. Prodejnu chceme otevřít během příštího roku a její sortiment bude tvořit zejména lahvové pivo, svijanské plechovky nejen pro chlapy, párty soudky, půllitrové plechovky a reklamní předměty. Spolu s tím místním přímo v provozovně nabídneme i pronájem výčepního zařízení a patnáctilitrových soudků,“ uzavřel Jan Trojan.

Dosud je hlavním exportním trhem svijanského pivovaru Slovensko, kam již směřuje zhruba dvacetina jeho produkce. Zvýšení objemu exportu na západoevropské trhy si pivovar slibuje od zprovoznění nové plnicí linky plechovek v závěru letošního roku, která je vůbec největší investicí v celé historii pivovaru.

www.tocenevchorvatsku.cz
www.facebook.com/JTdoo-Pivo-Svijany-Hrvatska-1663603087302539/

Desátý ročník festivalu Slunce ve skle již tento víkend

Publikováno:před měsícemZdroj:České nápoje

Festival minipivovarů Slunce ve skle letos slaví desáté výročí. Že to organizátoři z pivovaru Purkmistr berou opravdu vážně, poznáte už jen podle toho, že akce bude letos poprvé ve své historii dvoudenní. Na selské návsi v Plzni - Černicích se v pátek 15. a v sobotu 16. září představí ještě více minipivovarů a lahodných piv než v uplynulých ročnících. Ochutnat vzorky od 70 různých výrobců z Česka i zahraničí na jednom místě se vám nikde jinde jen tak nepoštěstí.

Bohatý bude také doprovodný program. Čekají vás prohlídky hostitelského pivovaru, pivní soutěže, dobré jídlo a skvělá hudba. Návštěvníci určitě ocení další letošní novinku, kterou je vlastnoruční řezání pamětních desek z dřevěné klády s vypáleným cejchem festivalu. Domů si tak odnesete nejen spoustu „pivních“ zážitků, ale také zajímavý suvenýr. Vstup na festival je zdarma.

Pátek (15. září)
Hlavním festivalovým dnem je sice až sobota, ale pokud se na Černickou náves vydáte už v pátek v podvečer, určitě si přijdete na své. V Pivovarské zahradě budete moci vybírat z nabídky více než třiceti pivovarů. K poslechu zahraje Anakonda Benda. Páteční program začíná v 17 hodin.

Sobota (16. září)
Sobotní program se rozjede na plno od 13 hodin. Program se z Pivovarské zahrady rozšíří do pivovarského dvora i na selskou náves. Prezentovat se zde bude na sedm desítek pivovarů. V předem stanovených časech se budete moci zúčastnit prohlídek pivovaru Purkmistr i pivních lázní. Soutěživější tipy se mohou zapojit do klání v držení tupláků, překládání pivních přepravek nebo exování piva na čas. Kromě ochutnávání piva u stánků můžete vyzkoušet také pivní hasičský vůz Praga RN, v němž je místo nádrže na vodu nainstalovaný tank s pivním výčepem. Nebude chybět bohatý doprovodný program v podobě nejrůznějších vystoupení, živý velbloud ani pivní policie, která vám ohlídá hladinu alkoholu v krvi.

Podrobnosti k akci stejně jako seznam všech zúčastněných pivovarů najdete

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.10.2017 21:555.615/5.615