Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Dny českého piva chtějí přilákat lidi do hospod

Publikováno:před rokemZdroj:MediaGuru

Už počtvrté se konají Dny českého piva. Pivovary lákají na speciály i pivní menu.

V poslední třetině září odstartuje čtvrtý ročník Dnů českého piva. Aktivně se do nich zapojí šest tisíc hospod a restaurací po celé České republice. „Naším cílem je prostřednictvím této akce podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout a podpořit unikum tradiční české hospody,“ vysvětluje František Šámal, předseda pořádajícího Českého svazu pivovarů a sladoven.

Dny českého piva zahájí v pátek 23. září symbolickým narážením sudů a přípitkem a vyvrcholí 1. října Dnem otevřených pivovarů. Po celou dobu se budou podávat pivní speciály, které doplní hlavní kulinářská specialita – kančí se šípkovou omáčkovou.

Kromě speciálů podpoří pivovary akci i komunikačně. Nejsilněji do ní investuje Staropramen, který u této příležitosti připravil speciální kampaň „Extra důvod se sejít“, s níž chce lidi nalákat do 700 svých hospod a restaurací na Extra chmelenou nepasterizovanou 12.

„Důležitost, kterou oslavám Dnů českého piva přikládáme, dokládá i speciálně vytvořený televizní spot na podporu tohoto svátku,“ říká Petra Chovancová, senior brand manager značky Staropramen. Kromě televize, kde bude spot vysílán na stanicích skupiny Prima, poběží také v rádiu na všech stanicích Radiohouse, v síti kin Cinestar, v outdooru a také na internetu. Doplní ji komunikace v místě prodeje, v hospodách a restauracích.

Společnost Plzeňský Prazdroj uvařila ke Dnům českého piva limitovanou várku piva Gambrinus První chmel. Spotřebitelé budou moci navštívit také jednotlivé pivovary nebo přijít na Pilsner Fest, který oslavuje první várku piva Pilsner Urquell. „K této příležitosti využijeme především digitální aktivaci přes Facebook, kde budeme, jako již tradičně, zvát lidi k návštěvě hospod a restaurací. Dále Facebook využijeme i k pozvánce na noc otevřených pivovarů,“ popisuje za Plzeňský Prazdroj Jakub Jedlinský.

Heineken se ke Dnům českého piva připojí se svou značkou Březňák, jež uvařila k svátku svatého Václava, patrona českého piva, speciální polotmavé pivo Märzen. „Naši zákazníci dlouhodobě vyhledávají sváteční speciální piva k mimořádným příležitostem. Tou je samozřejmě i oslava svátku svatého Václava,“ dodává manažer značky Březňák Petr Syřiště.

Domácí pivovarníci založili cech. Chtějí vařit víc piva než půl litru denně

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.cz

Autoři nové „kuchařky“ pro domácí vařiče piva dospěli k názoru, že přípravou knížky Pivařky práce nekončí. Rozhodli se proto, že založí Cech domácích pivovarníků, aby se nadšenci mohli dále vzdělávat. A navíc se chtějí pokusit prosadit, aby mohli oficiálně uvařit víc než jen dosavadních 200 litrů piva ročně.

„Považujeme za velkou nespravedlnost, že například malý vinař smí pro vlastní potřebu ročně vyrobit 2000 litrů vína, kdežto my jen 200 litrů piva, to je v podstatě něco přes půllitr denně,“ stěžuje se předseda Cechu domácích pivovarníků Radek Michel a spoluautor Pivařky, tedy „kuchařky“ pro domácí pivovarníky.

Cech samotný si klade za cíl nejen lobbing za změnu zákona o domácím vaření piva, ale hlavně usnadnění vstupu do komunity domácích pivovarníků. Aby mohli rychleji a lépe získávat informace, navzájem se radit a získávat informace. I proto zřídili internetové stránky, kde najdete například mapu domácích vařičů či diskusní fórum, kde si lidé mohou vyměňovat zkušenosti.

„V podstatě bychom chtěli motivovat i začátečníky, aby se od jednoduchého vaření piva z polotovarů dopracovali i ke složitějšímu vaření ze základních surovin, které ale může přinést daleko zajímavější výsledky. Prostě aby neustrnuli a aby sami na sebe uplatňovali stále větší nároky,“ vysvětluje předseda cechu.

Bonusem pro člena cechu, kterým se může stát každý za padesátikorunový roční poplatek pak mohou být slevy na různá školení a přednášky. „Domlouváme například možnost workshopu s profesionálním sladovníkem, který může amatérům vysvětlit mnoho problémů, se kterými se utkávají,“ říká.

Samotná Pivařka je už ve finální fázi. „Máme podepsanou smlouvu s brněnským nakladatelstvím Jota. Do konce roku máme odevzdat podklady a na jaře příštího roku by měla vyjít,“ tvrdí Michel.

Plzeňský festival minipivovarů nabídne 250 značek piv

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

V Plzni se v sobotu 17. září v Pivovarském dvoře v Černicích uskuteční festival minipivovarů. Nejméně 75 nejmenších českých výrobců představí 254 značek piv, loni se čepovalo 151 značek. Letošnímu devátému ročníku festivalu Slunce ve skle budou dominovat svrchně kvašená piva, tedy nápoje typů ale, IPA a stout.

Na přehlídku loni dorazilo téměř 8000 lidí, čtyřnásobek oproti prvnímu ročníku, kdy piva čepovalo 14 výrobců. Když festival začínal, prodávala se jen spodně kvašená piva, tedy ležáky a pšeničná piva.

"Půjde o největší komerční akci tohoto charakteru, která je v Česku i v Evropě pořádána. Podle dostupných informací nikdo nic takového nedělá. Většinou jde ale o mix středních a velkých pivovarů a něco málo malých," uvedl Petr Míč z marketingu černického pivovaru Purkmistr. Podle něj není nikde na světě tolik minipivovarů na počet obyvatel jako v České republice; nyní jich je zhruba 350 a měsíčně se v Česku už několik let otevírají dva až tři nové.

O akci je mimořádný zájem. Přihlášeno je zatím 75 pivovarů s ročním výstavem od 500 do 1500 hektolitrů. Představí se americké, belgické, nizozemské a slovenské minipivovary a raritou bude kyperský pivovar. Nejsilnějším letošním pivem bude čtyřiadvacetistupňová Zlatá labuť ze Zvíkova.

Čepovat se bude na dvoře, na přilehlé návsi a na parkovišti. "Letos jsme naplněni k prasknutí, větší kapacitu už památková zóna selské návsi nemá. Přijedou výrobci z celé republiky, hodně z Moravy," uvedl Míč. Přehlídka má lidi seznámit s produkty, které nejsou běžně na trhu. Začíná ve 13.00, Vstup je zdarma. Mezi 12.00 až 20.00 bude posílená trolejbusová linka 13. Z konečné tramvaje číslo 1 budou jezdit autobusy s nápisem Slunce ve skle. Atrakcí bude živý velbloud, velblouda má totiž pivovar Purkmistr ve znaku.

Už počtvrté vydají organizátoři katalog minipivovarů. Z amerického Birminghamu v Alabamě, partnerského města Plzně, přijede delegace Free Hops Organization, která zastupuje minipivovary v Alabamě. "Chceme navázat dialog s americkými pivovary, jako jsou například Cahamba, Ghost Train, Red Hills a Five Points. Mají zájem se naučit vařit v alabamských podmínkách tradiční český ležák," dodal Míč.

Velkým Březnem teklo pivo

Publikováno:před rokemZdroj:Ústecký deníkAutor:Kristián ŠujanVelké Březno

Více než šest tisíc lidí si v sobotu nenechalo ujít oslavy piva ve Velkém Březně.

Tradiční Den otevřených dveří pivovaru nabídl ochutnávku zlatavého moku, volnou prohlídku pivovaru, ale i skvělé hudební hosty.

DVA PIVNÍ SPECIÁLY
Pro návštěvníky si pivovar připravil i své dva pivní speciály. Jedním bylo pivo Märzen, které strávilo ve zdejších velkobřezenských sklepích 150 dnů. „Je to náš hlavní tahák na Dny českého piva a zároveň k svátku svatého Václava," sdělil vrchní sládek Michal Rouč.

Dalším speciálem, pouze pro den otevřených dveří, bylo pivo s příchutí zázvoru, které podle ohlasů v horkém zářijovém počasí přišlo lidem vhod.

„Hodně osvěží a navíc se říká, že zázvor je mocné afrodiziakum, takže tady hodně lidí stmeluje dohromady," podotkla s úsměvem studentka Monika, která na akci dorazila až z Brna.

Podle vrchního sládka útroby pivovaru navštívilo zhruba osm set zájemců. Několik skupin provedla také sládková Jiřina Poláková. Pivo podle ní patří zejména k mužské populaci, ovšem i ženám velmi chutná.

MÁM RÁDA PIVO A JEHO VÝROBU
„Vystudovala jsem chemickotechnologickou školu. Mám ráda pivo a jeho výrobu. V pivovaru je úplně jiná atmosféra, než kdybyste šli do chemičky," řekla Poláková, která v pivovaru pracuje šestým rokem.

Za tu dobu prý chutě českých pivařů zná dobře. „Český zákazník chce dneska vyzkoušet už i netradiční piva, takže stále vymýšlíme něco nového. Ročně vyrábíme jeden dva pivní speciály, abychom naši nabídku co nejvíce oživili," sdělila Poláková.

Pivovar patří ke středně velkým pivovarům v České republice. Pravidelně každou sobotu v půl třetí pořádá také prohlídky pro veřejnost spolu s ochutnávkou. Na internetových stránkách www.breznak.cz se následně dá objednat prohlídka na jakoukoli dobu, když jde o větší skupinu.

Pro čas sobotního dne zahrály kapely jako Děda Mládek Illegal Band či Divokej Bill revival, ale také stálice české hudební scény Věra Martinová. Celodenní oslavy zakončil Dalibor Janda a velkolepý ohňostroj.

Nejslavnější pivní festival Oktoberfest má i svoji erotickou verzi

Publikováno:před rokemZdroj:Reflex.cz

Nejznámější, největší a nejslavnější pivní festival světa, Oktoberfest v bavorském Mnichově, začíná již příští týden. V posledních letech ho přitom provází i speciální vydání německé verze časopisu Playboy, které je právě s pivem spojeno. I když je to jen taková obezlička, jak přilákat movité inzerenty ze strany pivovarů a vše to proložit erotickými fotografiemi. Podívejte se.

Na Saských dnech Němci ochutnávali pivo ze Zlína

Publikováno:před rokemZdroj:Zlín.czAutor:Irena FrolováZlínský Švec

Město Zlín se prezentovalo v německém městečku Limbach-Oberfrohna na tradičních Saských dnech, které navštěvují stovky tisíc lidí. Němci tak měli možnost například ochutnat pivo z produkce malenovického pivovaru Zlínský švec nebo se zaposlouchat do muziky v podání Big Bandu Zín Lubomíra Morávka. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Městečko Limbach-Oberfrohna je mnoho let partnerským městem Zlína. Kromě ochutnávky zlínského piva a poslechu zlínské kapely mohli Sasové také obdivovat ukázky psovodů zlínských strážníků či prštenských hasičů. "Všichni si vysloužili velký obdiv. Výkony a výcvik zlínských služebních psů dokonce vysoce ocenili i přítomní němečtí státní policisté," poznamenal Dvořák.

Samotný Zlín se pak prezentoval informačním stánkem v takzvané Míli partnerských měst. Návštěvníci Saských dnů se tak dozvěděli, kde leží druhá nejnavštěvovanější česká zoo či si mohli udělat představu o unikátní zlínské architektuře. "Ve zlínském stánku nechyběly ani ochutnávky toho nejlepšího, co u nás umíme. Sasové se například rozplývali nad vynikajícími škvarky ze zlínského Kudlova, ochutnali tradiční vlčnovské Hochzeitkuchen, tedy svatební koláčky, a nemohla chybět ani Sliwowitz z Vizovic," dodal mluvčí města.

Na zlínskou stopu lze v Limbachu narazit často. "Kromě Zlínské ulice tu mají na radnici i jednací salónek pojmenovaný Zlín. Před radnicí je také vzrostlý dub, který tam zasadil v roce 1998 primátor města Zlína Zdeněk Dostál," sdělila Kateřina Francová, náměstkyně zlínského primátora.

Dny Saska jsou největším festivalem v této spolkové zemi. Akce se koná každý rok první víkend v září a vždy v jiném saském městě. Přijíždějí i stovky tisíc návštěvníků. Pro letošní ročník bylo jako pořadatel vybráno město Limbach-Oberfrohna a akci navštívilo podle odhadů 300 tisíc lidí.

10 důvodů, proč pít pivo!

Publikováno:před rokemZdroj:Aha Online

O tom, že pivo milujeme, není pochyb. Ale že nám pivo naši lásku také vrací, o tom už se tolik nehovoří. Z vědeckých výzkumů také vyplývá, že jeden půllitr denně dokáže prodloužit život. A když tuto hranici nepřesáhnete, je prý i zdravější než voda.

Zlepšuje činnost mozku
Zatímco přemíra piva mozek dokonale zatemní, mírné pití ho naopak zbystřuje. Lidé, kteří pili jedno až dvě denně, se jevili v testech mentálního stáří o 18 měsíců mladší než stejně staří abstinenti. Pokud vypijete přesně jeden kousek denně, budete mít zhruba o 20 % větší šanci, že ve stáří nedostanete alzheimera.

Posiluje srdce
Jedno až dvě pivka denně sníží riziko infarktu o 31 %. Posiluje cévy a zvyšuje hladinu »hodného« cholesterolu, který zabraňuje ucpávání cév.

Čistí ledviny
Podle americké odborné studie jedno pivo denně sníží riziko vzniku ledvinových kamenů o 41 % oproti tomu, když si dáte jen jedno týdně. U sladkých limonád je to obráceně.

Zpevňuje kosti
Vyšší obsah křemíku působí blahodárně na kvalitu kostí v těle a zabraňuje osteoporóze. Jedėn až dva korbely denně stačí, aby se starším lidem znatelně zpevnily kosti. Vyšší konzumace ale kvůli obsaženému alkoholu zvyšuje riziko zlomenin.

Snižuje riziko rakoviny
Pivo obsahuje zhruba stejné množství antioxidantů jako víno. Ty dokážou snížit riziko vzniku rakoviny. Kupříkladu marinování masa v pivu před smažením dokáže snížit výskyt rakovinotvorných látek o 90 %.

Zvyšuje hladinu vitaminů
Pivo je výborným zdrojem vitaminů skupiny B a kyseliny listové. Pomáhají odvodňovat organismus, zvyšují sílu svalů a celkovou energii.

Chrání před infarktem
Pivo chrání před vznikem a rozvojem aterosklerózy a snižuje výskyt ischemické choroby srdeční a úmrtnost na akutní infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Česká studie prokázala, že muži konzumující 4,9 l piva týdně mají asi 3x nižší riziko infarktu myokardu, u žen pijících 0,5 – 4 l piva týdně je riziko asi 5x nižší.

Zahání diabetes
Muži ve středních letech, kteří vypijí okolo jednoho až dvou piv denně, mají o čtvrtinu nižší šanci, že dostanou cukrovku druhého typu.

Léčí zánět
Už jedno malé pivo denně vám pomůže vyléčit zánět močového měchýře. Působí močopudně a škodlivé bakterie postupně vypláchnete.

Prodlužuje život
Deset až 30 gramů alkoholu denně, tedy 1 až 2 malá piva denně, vám podle univerzity v Calgary posílí srdce a oběhovou soustavu a prodlouží život.

Po pivu se netloustne...
Podle studie University College London nemá pití piva samo o sobě žádný vliv na zvětšený obvod pasu. Zlepšuje ale chuť k jídlu a to může být pro kondičku kámen úrazu.

Za deci piva z českého chmele zaplatí Kanaďané i 70 korun

Publikováno:před rokemZdroj:iDNES.czAutor:Zdeněk Matějovský

Miláček, Černá hora nebo Drak. I když se jedná o česká jména, ve skutečnosti jde o kanadské pivo prodávané na festivalu piva v Chambly. Každý rok ho navštíví až 65 tisíc návštěvníků a velké popularitě se tady těší také piva ze žateckého chmele.

V historické pevnosti Chambly prezentovalo minulý týden svoje výrobky 110 místních výrobců s širokou nabídkou různých druhů piv a ciderů. Jen pro představu o kanadské pivní kultuře, počet minipivovarů zde už přesáhl pět stovek, v místních obchodech pak najdete přes 650 druhů lahvových piv.

V Chambly se neztratila ani piva vyrobená z žateckého chmele, kterému Kanaďané říká Saaz. Na stáncích bylo možné vyzkoušet jich hned několik.

„I když vaříme pivo v Kanadě, tak se specializujeme na belgické typy piva. A používáme jen ušlechtilý chmel. A samozřejmě když mluvíme o ušlechtilém chmelu, pak ten žatecký (Saaz) nesmí v našem receptu chybět,“ říká jeden z výrobců piva na festivalu.

„Je to unikátní chmel pro výrobu ležáku,“ přidává se k chvále jeden z jeho kolegů.

Za dobrá piva se ale v Chambly také dobře platí. Za ochutnávku čtyř uncí piva (120 ml) ze žateckého chmelu jste mohli vytáhnout z peněženky i čtyři kanadské dolary (72 Kč), u některých piv byla dokonce cena ještě o dva dolary vyšší.

Pověst českého piva obstála i u návštěvníků. „České pivo je nejlepší. Z těch, co jsme ochutnali, určitě ano,“ říká jeden z návštěvníků festivalu. „Z českého piva je hodně cítit chmel, takže skvěle chutná,“ souhlasí jeho přítelkyně.

Oproti podobným akcím v Čechách bylo v Chambly poměrně dost dětí, na festival pravidelně přicházejí celé rodiny. Kromě ochutnávek od místních výrobců pro ně byly připravené i filmové projekce, cirkusová představení a odborné konference.

Zajímavé je, že zdatných pijáků piva v podnapilém stavu tu k vidění moc nebylo. Návštěvníci si dokonce na stáncích kontrolovali s pomocí alkotestu hladinu alkoholu v krvi, v Kanadě je totiž povoleno řidičům 0,8 promile.

Premiéra zázvorového piva bude na Dni otevřených dveří

Publikováno:před rokemZdroj:Ústecký deníkVelké Březno

Na Dni otevřených dveří pivovaru Velké Březno se příznivci mohou těšit na speciální polotmavé pivo Märzen a na premiéru zázvorového piva.

Den otevřených dveří se koná už tuto sobotu od 12.00. Nabídne skvělou hudbu, soutěž o roční pivní rentu a speciální pivo, které je uvařené právě k příležitosti Dne otevřených dveří.

KYVADLOVÁ DOPRAVA A VSTUP ZDARMA
Aby si všichni tento pivní svátek patřičně užili, mohou jako dopravní prostředek využít kyvadlovou dopravu z Děčína a Ústí nad Labem. Ani za dopravu, ani za vstup se neplatí. První autobus vyjíždí od ústeckého divadla v 11.30 a v 11.40 od hlavního nádraží v Děčíně. Poslední spoje pojedou z Velkého Března ve 22.10.

Točit se budou všechna piva, která se ve Velkém Březně běžně vaří a také dva speciály. Na všechny milovníky pěnivého moku čeká opravdová lahůdka.

„Březňák Zázvor je příspěvek našeho výrobního týmu k letošnímu Dni otevřených dveří. Jedná se o nefiltrovaný ležák s příchutí zázvoru, který vlastnoručně nastrouhala naše sládková Jiřina Poláková," konstatoval ředitel a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč.

„To správné zázvorové pivo jsme si ověřovali v několika zkouškách, kdy jsme měnili koncentraci zázvoru i druh piva. Nakonec nám nejvíce chutnalo světlé výčepní pivo s mírně vyšší koncentrací zázvoru," prozradila Jiřina Poláková.

POZVI TÁTU NA PIVO
Kromě zázvorového piva mohou návštěvníci ochutnat i Märzen, což je speciální polotmavé pivo, které se vařilo už v březnu, a to tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech.

Ani letos nebude chybět skvělá muzika. Hrát se bude celé odpoledne až do večera, z nabitého programu upozorňujeme na skupinu Děda Mládek Illegal Band (16.30 17.30), nestárnoucí Věru Martinovou (18.00 19.00) a Dalibora Jandu (21.00 22.00).

Dalším velkým lákadlem se určitě stane letošní soutěž s názvem „Pozvi tátu na pivo". Soutěžící projdou několika stanovišti a postupně získají body na herní kartu.

Pokud splní všechny úkoly, budou zařazeni do slosování o hlavní výhru. Kromě toho na každém stanovišti obdrží milou pozornost. Výherce, na kterého se při losování usměje štěstí, získá pivní rentu, která mu umožňuje po celý rok konzumovat každý den dvě piva zdarma.

Součástí programu Dne otevřených dveří jsou každoročně i exkurze přímo do výrobních prostor pivovaru, kde se návštěvníci seznámí s tradiční výrobou Březňáku tedy piva staré školy. Den plný hudby a zábavy jako každoročně završí závěrečný ohňostroj.

Pivaři jásejte! S novými minipivovary se v regionu roztrhl pytel

Publikováno:před rokemZdroj:Deník.czAutor:Petr Krňávek

Ještě před pár lety připomínalo Šumpersko a Jesenicko pivní poušť, dnes zde příznivci tohoto nápoje prožívají zlaté časy. Jako houby po dešti rostou v regionu nové minipivovary. Jen v posledních měsících otevřely tři, další uvaří první várku v zimě.

Po sto jedenácti letech ožila tradice vaření zlatavého moku v Zábřehu. Místní pivovar Welzl přivítal první návštěvníky v půli června. „Myslíme, že město velikosti Zábřehu si svůj minipivovar zasloužilo. Druhý ze spolumajitelů navíc ze Zábřehu pochází," objasnil motivaci k založení zábřežského pivovaru jeho jednatel Miloš Hrabák.

Kromě klasické světlé jedenáctky mohou návštěvníci v bývalé kotelně v místní části Krumpach ochutnat i piva, která „frčí" ve světě: blond ale, anglický stout nebo india pale ale. „Se speciálními pivy jsme šli na tenký led, nicméně ohlasy na ně máme příjemné. Někteří lidé k nám chodí jen na stout nebo na india pale ale," poznamenal Miloš Hrabák.

Prvního června vyprodukoval první várku minipivovar Cestář v Ostružné. Standardně tu vaří jedenáctku a dvanáctku, zkusili už i polotmavou třináctku.

Na rozdíl od většiny podobných podniků nemá Cestář vlastní pivnici. „Když vaříme, je u nás možná exkurze a ochutnávka. Naše pivo mají v penzionu Pod Šerákem v Ostružné, občas jej berou jako specialitu do restaurace Kovárna v Branné," řekla Kateřina Nováková z rodinného minipivovaru Cestář.

Nejoblíbenější nápoj v Česku bude vařit také penzion U Jirsáka ležící na hranici Šumperka a Vikýřovic. Produkci zde chtějí zahájit letos v prosinci, orientovat se hodlají zejména na ležáky.

„Máme malý penzion, wellness a chceme, aby se naše restaurace od ostatních odlišila. V Šumperku navíc žádný minipivovárek není," sdělil majitel penzionu U Jirsáka Ladislav Hampl.

Zatím nejnověji funguje minipivovar v penzionu Brněnka ve Velkých Losinách. Název a logo pivovaru Zlosin odkazuje na místo původu i zdejší čarodějnické procesy.

Na čepu mají v Losinách svrchně kvašený speciál india pale ale, k němuž na konci září přibydou dva ležáky: světlá jedenáctka a polotmavá dvanáctka.

Majitel losinského minipivovaru se konkurence podniků v okolních obcích neobává. „Myslím, že minipivovary mezi sebou nejsou konkurencí. Spíše se chceme navzájem podporovat a spolupracovat. Do budoucna chci vymyslet něco ve stylu pivní stezky," poznamenává Roman Žilka.

V současnosti na Šumpersku a Jesenicku existuje sedm minipivovarů. Kromě tří nových se jedná o zavedené podniky v Jeseníku, Branné, Loučné nad Desnou a Sobotíně.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.09.2017 20:115.506/5.506