Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Nadcházející víkend v Dolních Vítkovicích bude ve znamení piva

Publikováno:před rokemZdroj:Impuls.cz

Již tento pátek začíná v Dolních Vítkovicích dvoudenní pivní festival Beerfest Ostrava. Návštěvníci budou mít na výběr z třicítky větších i menších pivovarů, které dohromady představí více jak stovku pivních značek.

Dvoudenní pivní svátek dále nabídne koncerty 18 kapel a interpretů, fanouškovskou zónu s velkoplošnou projekcí pro sledování zápasu Česko-Chorvatsko na Euru, dětskou zónu s atrakcemi, pivní soutěže a další doprovodný program.

Beerfest Ostrava představí na jednom místě pestrou nabídku pivovarů. Z těch větších bude zastoupen například Radegast, Bernard nebo Černá Hora. Z menších značek nebude chybět třeba Valašský pivovar z Kozlovic, Městský pivovar Štramberk, Koníček z Vojkovic, Nová Sladovna z Opavy, Karvinský pivovar, Pivovárek Morava z Frýdku-Místku či Pivovar Garage Ostrava a mnoho dalších.

V pátek 17. června se areál otevírá ve 14 hodin a první koncert začíná v 15:20. V sobotu pak bude otevřeno již v poledne a první koncert startuje o hodinu později. Po oba dny bude program na hudební scéně pokračovat do pozdních hodin, přičemž areál se uzavře ve 4 hodiny ráno. „Doporučujeme návštěvníkům zakoupit si vstupenky v předprodeji, ať se vyhnou případnému čekání ve frontách u pokladen. Navíc cena v předprodeji je výhodnější,“ uvedla za pořadatele Beerfestu Ostrava Gabriela Kuncová. Jednodenní běžné vstupenky stojí v předprodeji 200 korun, na místě budou o 40 korun dražší.

První festivalový den vystoupí z hlavních hvězd Wohnout, Divokej Bill a Čechomor, v sobotu se návštěvníci mohou těšit na Mňágu a Žďorp či Olympic. Kdo nebude chtít v pátek přijít o zápas mezi Českem a Chorvatskem na Euru, může utkání sledovat na velkoplošné projekci ve fanouškovské zóně. Po oba dny se návštěvníci budou moci účastnit pivních soutěží či Školy čepování pivovaru Radegast, kde se zájemci pod dozorem zkušených výčepních naučí, jak pivo správně načepovat. Škola čepování bude otevřena v pátek od 15:00 a v sobotu od 12:00 vždy do 20 hodin.

Kdo přijede na Beerfest autem, může zaparkovat u hlavního vstupu z Místecké ulice. Je ovšem potřeba počítat s tím, že kapacita parkoviště je omezená. „K dispozici je 350 míst. Doporučujeme proto namísto auta využít městskou hromadnou dopravu, což je vhodné i s ohledem na to, že se jedná o pivní festival,“ dodala Gabriela Kuncová.

Zajímavosti o Beerfestu
Třicítka pivovarů z více než 20 měst a obcí
Nejvzdálenější pivovar: Humpolec (Bernard)
Nejbližší pivovary: Ostrava (Pivovar Garage Ostrava, Starobělský pivovar)
Více než 100 druhů piva
Stánky s jídlem o celkové délce 120 metrů
18 kapel a interpretů
Fanouškovská zóna s velkoplošnou projekcí pro sledování zápasu Česko-Chorvatsko na Euru
Dětská zóna s atrakcemi

Vstupenky
Vstupenky lze zakoupit v předprodeji přes portál Ticket Art. Jednodenní běžné vstupenky stojí 200 Kč, jednodenní VIP vstupenky pak 900 Kč. Cena pro děti do 18 let je 100 Kč, děti do 140 cm mají vstup zdarma. Na místě bude možno zakoupit jednodenní vstupenky za 240 Kč. Cena pro držitele ZTP a ZTP/P je 30 Kč. Ti, kteří využijí možnost zakoupit si VIP vstupenky, se mohou těšit jak na větší komfort, (například vchod bez front, samostatné toalety), tak další výhody (levnější nápoje, možnost setkat se s účinkujícími, lepší výhled na pódium).

Ochutnejte ležák Jaromir Czech Jagr, láká kanadský minipivovar

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Ondřej Klapal

Malý kanadský pivovar pojmenoval pivo po českém hokejistovi Jaromíru Jágrovi. První ležák v historii firmy Block Three ponese jméno Jaromir Czech Jagr.

Etiketě láhve dominuje černobílá kreslená podobizna útočníka týmu Florida Panthers s typickým účesem zvaným mulet. Pivo se bude prodávat v lahvích i jako čepované, ale jen v okolí městečka St. Jacobs v Ontariu, kde minipivovar sídlí.

Pivovar představil ležák Jaromir Czech Jagr o víkendu. „Chtěli jsme uvařit něco podobného české Plzni,“ řekl serveru thehockeywriters.com jeden ze zakladatelů minipivovaru Graham Spence s tím, že na chuťově podobné pivo měli zakladatelé pivovaru chuť.

Jediná výtka, s níž se zatím Spence a další zakladatelé pivovaru setkali, je, že pivo by správně mělo mít 6,8 procent alkoholu. A to proto, že s dresem číslo 68 hraje Jágr od chvíle, kdy nastoupil do hokejové ligy NHL, připomíná server NHL.com.

Čtyři hokejoví nadšenci, kteří fandí kanadským týmům Toronto Maple Leafs a Montreal Canadiens, založili minipivovar v roce 2013 s tím, že chtějí vařit takové pivo, jaké by si sami rádi dali.

Jágr je třetím nejlepším hráčem v historii NHL, a to hned za Waynem Gretzkym a Marem Messierem. Zda Jágr už pivo, které nese jeho jméno i podobiznu, ochutnal, není podle webu NHL.com zatím známo.

Abstinent Jágr má své pivo. V Kanadě po něm pojmenovali ležák

Publikováno:před rokemZdroj:Týden.czAutor:ČTK

Malý pivovar Block Three v kanadské obci St. Jacobs poctil českou hokejovou hvězdu Jaromíra Jágra, když po něm pojmenoval pivo. Nazval ho Jaromir Czech Jagr.

Pro pivovar z Ontaria půjde o první distribuovaný ležák v jeho historii. Zlatavý mok velebící tahouna Floridy Panthers v NHL má být podle všeho unikátní také tím, že bude k dostání čepovaný i v lahvích pouze v okolí St. Jacobs a nebude tak vývozním artiklem.

Dny českého piva se ponesou ve znamení piva a kulinářských specialit

Publikováno:před rokemZdroj:ČSPSAutor:Roman Macháček

Již tradičně v září odstartuje čtvrtý ročník Dnů českého piva, do kterého se aktivně zapojí na 6 000 hospod a restaurací po celé České republice. Kromě speciálních pivních menu bude ústředním tématem letošního celonárodního svátku všech milovníků zlatavého moku spojení piva a gastronomie. Návštěvníci se mohou těšit na kančí se šípkovou omáčkou, které je pro Dny českého piva 2016 vyhlášeno hlavní kulinářskou specialitou.

Dny českého piva pořádá Český svaz pivovarů a sladoven. V letošním roce proběhnou v termínu od 23. 9. do 1. 10. 2016. Kromě piva budou věnovány především gastronomii, samotným hospodám a hospodské tradici. „Dny českého piva jsou svátkem všech milovníků piva, hospod a gastronomie. Naším cílem je prostřednictvím této akce podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout a podpořit unikum tradiční české hospody,“ uvádí František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Vedle pivních speciálů si budou moci návštěvníci pochutnat i na kulinářských specialitách, a to především na kančím se šípkovou omáčkou. „Pivo má v gastronomii nezastupitelné místo a nabízí širokou škálu chuťových kombinací. Pro letošní rok jsme zvolili tak trochu jinou českou klasiku, a to kančí se šípkovou omáčkou,“ doplňuje Titus Eliáš, který pro Dny českého piva 2016 vytvořil i speciální recept na tuto zvěřinovou pochoutku. Týden oslav vyvrcholí Dnem otevřených pivovarů v sobotu 1. října 2016, kdy dostanou zájemci ojedinělou příležitost poodhalit tajemství řemesla pivovarských mistrů.

Dny českého piva odstartují v pátek 23. září symbolickým narážením sudů a přípitkem. Ve vybraných podnicích se slavnostního zahájení zúčastní také samotní sládci, starostové či další představitelé měst a obcí. Hosté budou moci po celou dobu ochutnávat výběr pivních speciálů, pivní menu nebo zažít setkání s místním sládkem. Součástí akce budou opět oslavy svátku sv. Václava, který je patronem českého piva.

Seznam podniků zapojených do Dnů českého piva 2016 a jejich speciálních nabídek bude průběžně aktualizován na webu www.dnyceskehopiva.cz.

Na slavnostech v podzemí teklo pivo proudem

Publikováno:před rokemZdroj:Ústecký deníkAutor:Kristián Šujan

První ročník pivních slavností hostil v sobotu odpoledne areál Ústeckého podzemí v Žižkově ulici pod Větruší.

Na milovníky zlatavého moku tady čekalo hned několik pivních speciálů. „Přijely pivovary Palírna, Ferdinand, Monopol a k dispozici byly také speciály od Heinekena, tedy Březňák 12 nefiltrovaná a čtrnáctka. Rudolf Jelínek zase představil ledově nachlazenou medovou slivovici," upřesnila programová manažerka Ústeckého podzemí Romana Šindlerová.

Příjemné odpoledne s bohatým program přilákalo na slavnosti stovky lidí.

„Mám kamarádku z České Kamenice, proto jsem dala přednost právě pivovaru Palírna z tohoto města. Musím uznat, že je moc dobré, stejně jako naše přátelství," podotkla s úsměvem návštěvnice Monika Ryšlinková.

SOUTĚŽE POBAVILY
Vedle ochutnávky piva se zájemci bavili také soutěžemi, jejichž nabídka byla obzvláště pestrá: hod pivním táckem, hod víčkem do kelímku, ale i souboj o to, kdo vypije nejrychleji pivo.

K poslechu a k tanci zahrály rockové kapely Tosouwoni, Wokena, Los Desperados, Dogmen a Jiří Schelinger revival.

Areál Ústeckého podzemí se mezi veřejností stává stále populárnějším. „Pro školy pořádáme branné dny, pro firmy zase teambuilding s tematickými i adrenalinovými disciplínami. Ke stmelování pracovního kolektivu samozřejmě nabízíme také občerstvení, vinný sklípek a muziku," doplnila Šindlerová.

Manažerem turismu v Prazdroji bude Šlefoher

Publikováno:před rokemZdroj:Mediář.czAutor:Jaroslav KrupkaPrazdroj

Rudolf Šlehofer střídá Jindřišku Eliáškovou ve funkci manažera pro turismus a tradice.

Novým manažerem pro turismus a tradice v Plzeňském Prazdroji se stal dosavadní manažer služeb technického úseku Rudolf Šlehofer. Střídá Jindřišku Eliáškovou, která bude s Prazdrojem nadále spolupracovat jako poradkyně v oblasti historického dědictví, tradic, historických sbírek a archiválií.

Šlehofer pracuje v Plzeňském Prazdroji třináct let, od počátku své profesní kariéry. Působil v odděleních nákupu, řízení rizik, správy nemovitostí nebo rozvoje podnikových systémů. V nové pozici bude mít na starosti péči o rozvoj prohlídkových tras a turismu v pivovaru. Loni pivovar navštívilo přes 750.000 lidí.

Do Šlehoferovy kompetence spadá i péče o výrobu Pilsner Urquell zrajícího v dubových sudech ve sklepech, o bednářskou dílnu, která je podle zástupců Plzeňského Prazdroje poslední svého druhu ve střední Evropě, o pivovarský archiv a o pivovarské muzeum. Zároveň bude pokračovat v přípravě kulturních akcí v pivovaru.

Ondřej Koucký se stává novým ředitelem Pivovaru Starobrno

Publikováno:před rokemZdroj:MarketingSales.czStarobrno

Pivovar Starobrno má odedneška nového ředitele, který dosud působil v United Breweries v Indii, kde pracoval jako manažer kvality piva Heineken.

Ondřej Koucký dnešním dnem (13.6.) nastupuje na post ředitele Pivovaru Starobrno, přičemž přichází z United Breweries v Mumbai v Indii, kde působil jako manažer kvality piva Heineken. Koucký se v pivovarnictví pohybuje už 21 let, přičemž svou kariéru začal v Pražských Pivovarech, následně pokračoval ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském a odtud přešel do společnosti Drinks Union, kde zastával výrobní funkce. Po příchodu společnosti Heineken na český trh vykonával pozici manažera kvality až do března 2014, kdy se přesunul do Indie.

Pocta české legendě! V Kanadě vyrábějí Jágrův ležák

Publikováno:před rokemZdroj:Sport.cz

Jen si to představte! Sledujete v pohodlí domova zápas NHL, na ledě řádí Jaromír Jágr a vy k tomu popíjíte pivo „stejné značky“. Nebylo by to stylové? Fanoušci v kolébce hokeje nyní mohou ochutnat ležák, který po slavné 68 pojmenovala společnost The Block Three Brewing Company sídlící v provincii Ontario, informuje server nhl.com. Na štítku láhve s pěnivým mokem je vyobrazen právě český útočník Floridy.

Minipivovar založili v roce 2013 čtyři hokejoví příznivci a aktuální výrobek Jaromir Czech Jagr v limitované edici pojmenovali po nejslavnějším českém hráči, jenž se ve 44 letech chystá už na svoji 23. sezónu v zámoří.

„Jsme fanoušci hokeje, to jméno nás hned tak nějak samovolně napadlo," vypráví jeden ze zakladatelů firmy Graham Spence. Chuť piva i práci designéra Zaka Hannaha prý fandové chválí, jedinou výtkou údajně je, že pivo má jen 5 procent alkoholu.

„Myslím, že je to jediná stížnost, kterou jsme zatím zaslechli, že pivo nemá 6,8 procenta," dodává Spence s odkazem na číslo dresu 68, který Jágr obléká.

Univerzita Palackého představila své vlastní pivo – UP Ale Original

Publikováno:před rokemZdroj:Olomoucká DrbnaAutor:Jakub WittkaChomout

Univerzita Palackého dnes v Jazz Tibet Clubu oficiálně představila pivní novinku – univerzitní pivo s názvem UP Ale Original. Jde o limitovanou edici piva, které vzniklo pod taktovkou spolumajitele a sládka Jiřího Omelky v pivovaru Chomout.

UP Ale Original je nefiltrované, nepasterované, svrchně kvašené světlé pivo, které se bude prodávat v lahvích o objemu 0,33 litru, nebo v dárkovém balení. K dostání bude v univerzitním centru UPoint, a také při různých, nejen univerzitních příležitostech.

"Myšlenkou na vlastní edici piva jsme se zaobírali v posledním roce několikrát. Na finálním produktu jsme se nakonec shodli se spolumajitelem lokálního pivovaru Chomout Jaroslavem Švarcem a druhým majitelem a sládkem v jedné osobě, Jiřím Omelkou," říká Petr Bilík, prorektor Univerzity Palackého. Předpokládá se, že na dračku půjde zejména při velkém absolventském setkání na začátku záři, kdy se do Olomouce sjedou tisícovky absolventů ze všech koutů republiky. "Pivo bude zajímavým doplňkem na různých konferencích a dalších akcích univerzity, jako je Academia Film Olomouc nebo Majáles," dodává Bilík.

Na etiketě piva se nese: "Speciál pro Univerzitu Palackého v Olomouci je ztělesněným snem všech studentů, akademiků i absolventů. Zaručeně přírodní osvěžení znaveného těla i vědomostmi zatížené mysli, ideální společník nejen pro horké letní večery – to vše (a mnohem víc) je náš pivní patron obce akademické."

"Navázat spolupráci s univerzitou se nám zdálo jako zcela logický krok, neboť k Olomouci neodmyslitelně patří a významně se podílí na celkovém obrazu města. Osobně věřím, že se nejedná o náš poslední společný projekt," říká Jaroslav Švarc, spolumajitel pivovaru Chomout.

V Litovli opustili učiliště první absolventi oboru pivovarník. Je o ně velký zájem

Publikováno:před rokemZdroj:Rozhlas.czAutor:Monika Tomášková

Množství chmele, správnou teplotu a dobu varu piva, ale i koncentraci louhu na čištění lahví. To musejí k závěrečným zkouškám znát budoucí pivovarníci z litovelského učiliště.

Ještě nedokončili školu, práci už ale mají jistou. Škola unikátní učební obor otevřela před třemi lety, teď ji opouštějí první absolventi.

Místo formálních šatů má na sobě montérky a kšiltovku. Třiadvacetiletá Eva Mikešová u závěrečných zkoušek nestresuje. V kapse už má maturitní vysvědčení z oboru kuchař, číšník. Přesto se před třemi lety pustila ještě do studia pivovarnictví.

„Výroba piva je takový chemický proces, že je to kumšt uvařit pivo. Když nechodím do školy, mám brigádu v pivovaru. Když jsem něco nevěděla, tak jsem hodila za mistry.“

Během zkoušek procházejí učni celý pivovar. Znát musejí nejen postup výroby, ale třeba i čištění lahví.

„Nejtěžší bude filtrace. Přidávají se tam různé křemeliny a podobně, pro stabilizaci. Mám ráda pivo, hlavně speciály, dvanáctky, třináctky. Ale máme ve třídě i lidi, kteří pivo nepijí,“ usmívá se Monika Čapková. Tříletý obor zvládla za dva roky.

Zkoušení budoucích pivovarníků má na starosti Miroslav Koutek. Poslední absolvent oboru pivovarník, který škola začátkem sedmdesátých let zrušila.

„Ten obor samozřejmě pořád žije, protože jsme pivovarská země. Tím, že tady vznikla díra čtyřiceti let, tak je ten obor po absolventech hladový,“ vysvětluje.

Eva už plánuje, jak po zkouškách uvaří své vlastní pivo: „Slad, chmel, kvasnice, dobrá voda. V těch hrncích se to dá uvařit. Pak celý týden budu muset hlídat kvašení, abychom viděli, kdy to stočit. A budeme průběžně ochutnávat.“

Zkoušky z pivovarnictví letos na střední odborné škole skládá prvních deset studentů

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.06.2017 15:555.135/5.135