Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Pivovar Harry v centru Brna nabídne deset druhů piv z obřího výčepu

Publikováno:před 2 letyZdroj:České novinyAutor:ČTKHarry

Pivovar Harry, který se dnes otevřel pro veřejnost v budově bývalé pošty v centru Brna, nabídne svým návštěvníkům až deset druhů vlastních piv a výčep, který je podle majitelů největší v Česku. Výčep se kromě výšky 4,2 metrů může pochlubit i tím, že pivo do něj z výroby urazí pouhých pět metrů, řekli dnes zakladatelé pivovaru novinářům. Vybudování pivovaru stálo 25 milionů korun.

"Výčep má deset pivních kohoutů a pivo do něj absolvuje asi nejkratší možnou cestu. I když tady projekt představujeme my, jde o projekt komunitní, zapojilo se do něj 20 investorů z Prahy, Brna i celé jižní Moravy," uvedl předseda představenstva pivovaru Petr Syřiště.

Výčep se nachází v místech, kam si lidé v Poštovské ulici ještě před několika lety chodili pro balíky na poštu. Vnitřní prostor by od léta měla doplnit letní zahrádka ve dvoře budovy s 300 místy.

"I gastroprovoz bude zasvěcen pivu. U výčepu si neobjednáte víno nebo koktejl. Tomu bude odpovídat i gastronomie. Nepředpokládáme, že k nám budou lidé chodit na romantické večeře, očekáváme, že k nám budou chodit za dobrým pivem," dodal Miroslav Harašta, člen představenstva Pivovaru Harry a.s.

Pivní styl pivovaru Harry dostala na starost sládková Tamara Dolníčková, která vytvořila receptury pro vlajková piva. "Máme tady ideální polohu, jsme obklopeni plzeňskými pivnicemi i bary s řemeslnými pivy, my ale chceme, aby k nám chodili všichni tihle lidé. Takže budeme nabízet jak kvalitní ležák, tak craftová piva," uvedla. Její vlastní pivo dozraje v tancích až v novém roce, originální ležák Born pro otevření pivovaru tak připravila v Jarošovském pivovaru, který patří do stejné skupiny jako nově otevřený Harry.

Pivovar plánuje výstav 1500 hektolitrů, maximální produkce je 2000 hektolitrů. Místní produkce bude postupně k dostání kromě čepu i v lahvích i plechovkách a v e-shopu.

"Poprvé se tady koplo do země letos v lednu, takže samotná výstavba trvala méně než rok. Hodně jsme uvažovali o tom, zda v covidové době vůbec otevírat, ale pak jsme si řekli, že potřebujeme něco pozitivního. A taky tady platíme nájem, takže potřebujeme něco vydělávat," doplnil Harašta.

Skupina Gourmet Invest, která pivovar založila, už provozuje pivovary ve Znojmě a Jarošově.

Bývalou poštu v Brně oživí pivovar HARRY

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pivovar HarryAutor:Filip Vrána, PRHarry

Areál bývalé pošty na Poštovské ulici oživí pivovar, který se chce výrazně zapsat na brněnskou gastro mapu. Kompletně nový pivovar HARRY nabízí unikátní koncept s největším výčepem v tuzemsku za více než 1,3 milionu korun, má mladou sládkovou s vizí a na čepu pestrou paletu piv. Za pivovarem, který dnes zahájil slavnostně provoz, stojí přes 20 akcionářů, převážně z Brna. Samotné realizace se pak ujaly klíčové postavy městských pivovarů v Jarošově a Znojmě. Celková investice do nového podniku s restaurací vyšla investory na 25 milionů korun. Jedná se tak o jednu z největších investic v tomto oboru na Moravě v letošním roce.

„Brno je jednoduše pivní město. To vidí každý, kdo se vydá do jeho nejen nočních ulic. S pivem se tu postává na ulici a popíjí se v nepřeberném množství místních podniků. Jsme přesvědčeni, že si proto Brno zaslouží svůj ikonický pivovar, stejně jako má svůj ikonický orloj,“ říká předseda představenstva Pivovaru Harry Petr Syřiště.

S pivovarem souvisí jedna s největších restaurací v centru města, která se zahrádkou v letních měsících pojme až 300 osob. Funkce sládkové pivovaru se ujala populární brewerka Tamara Dolníčková alias @tamaris.czechbrewer, která vytvořila receptury pro vlajková piva. Mezi nimi první hosté ochutnají světlý ležák BORN nebo nachmelený IPL DROKK jejímž autorem je kultovní anonymní uskupení KKRD Boys.

Absolventka Mendelovy univerzity v Brně bude vařit svrchně kvašená i spodně kvašená piva pod jednou střechou. „Ráda experimentuji, nicméně naším stěžejním pivem bude bezvadný ležák. Pořád jsme země ležáku, za což se nijak nestydím. Je to styl, který se tu narodil, který se skvěle páruje s jídlem, a hlavně u něj bez přemýšlení můžete strávit celý večer a bavit se,“ uvedla sládková, která sama svrchně kvašená piva považuje spíš jako podnět k degustaci.

Kapacita tanků a výčepu mladé sládkové umožní dělat minimálně jeden speciál měsíčně. „Nebráním se jakýmkoliv experimentům a přísadám do piva. V craftové scéně začíná platit, že čím šílenější pivo bude, tím větší bude odezva,“ uvedla Dolníčková, která vítá moderní technologii pivovaru. Cesta z něj do unikátního výčepu je dlouhá jen 5 metrů a kompletně zachlazená. „Více než 4,2 metru vysoký oltář pro naše pivo obsahuje 4 výčepní tanky s kapacitou 4000 piv, ze kterých pivo poteče v podstatě samo a na výčep se vejde až 10 druhů piv,“ uvedla sládková.

Z manéže do Metra
Pivovar HARRY vznikl v Poštovské ulici naproti legendárnímu podniku Metro v místě bývalé balíkovny zdejší pošty. Do unikátního interiéru s rozlehlou halou a nýtovanými sloupy se podařilo umístit vedle samotné pivní technologie i menší manéž, rozlehlý pivní bar, pult pro dýdžeje a balkón ke klidnému sezení. V předsálí vzniká bistro s hotovými jídly a komunitní sezení.

Pivovar plánuje výstav 1500 hektolitrů a místní produkce bude postupně k dostání na čepu, lahvích i plechovkách a v e-shopu. Nerezovou dvounádobovou 10 hl plně automatickou varnu dodali mistři z Czechbrewmasters a je doplněna 4 kvasnými a 7 ležáckými tanky.

Komunita investorů a plány na velký pivovar
Pivovar HARRY by nemohl vzniknout bez zapojení drobných akcionářů, kteří se současně stávají významnými hosty. Každý z investorů si mohl pořídit akcii, kterou získává podíl na pivovaru. V rámci akcionářského programu bude do řádného dělení zisku mimo jiné vyplácen pivní dividendou, akcionář získává permanentní rezervaci ve VIP lounge pivovaru a spoustu dalších výhod.

Pivovar Dudák plánuje investice 12 milionů Kč, nejvíc za pět let

Publikováno:před 2 letyZdroj:Zemědělec.czAutor: Petra VaňatováDudák

Strakonický pivovar Dudák plánuje příští rok investice přes 12 milionů korun, což je nejvíc za posledních pět let. Letošní výstav klesne proti poslednímu necovidovému roku 2019 asi o 18 procent. Výsledky pivovaru pomáhá částečně zlepšovat zvýšený prodej speciálů, jejichž obliba roste. Novinářům to řekli zástupci pivovaru, kteří v řece Otavě pokřtili s otužilci sváteční vánoční speciál.

Zatímco v letech 2018 a 2019 před pandemií výstav rostl, v koronakrizi klesá. Loni uvařil pivovar 51 946 hektolitrů, meziročně tak výstav klesl o osm procent. Letošní pokles bude oproti předloňskému roku asi o 18 procent. „To samozřejmě souvisí i s tržbami, kde je odhadovaný pokles 22 procent taktéž proti roku 2019,“ řekl obchodní ředitel Martin Man. Pokles je také daný tím, že se snížily tržby za sudové pivo. Před pandemií prodával Dudák 63 procent piva v sudech a 37 procent v lahvích, teď je poměr sudů k lahvím 48 : 52.
Kvůli covidu loni strakonický Dudák, jediný český pivovar, jejž vlastní město, zrušil investice. Příští rok investuje přes 12 milionů. Nejvíc peněz, asi sedm milionů korun, dá do oprav scezovací kádě, uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus.
Zčásti zlepšuje čísla rostoucí zájem o speciály. Sládek Vlastimil Matej uvařil pro letošek 250 hektolitrů svátečního speciálu, dvojnásobné množství vánočního piva než loni. Letní speciál se pak stal nejúspěšnějším speciálem v historii pivovaru, prodalo se ho kolem 550 hektolitrů.
Loni skončil strakonický pivovar ve ztrátě po zdanění 1,1 milionu korun, když předloni byl v zisku 448 000 Kč. Obrat klesl o deset procent na 84,1 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy. Pivovar má zhruba 60 zaměstnanců.*

Island válcuje vánoční speciál - pivo z červeného zelí a hrášku

Publikováno:před 2 letyZdroj:Svět potravin

Jen pár hodin po uvedení na trh se na Islandu vyprodalo pivo uvařené z konzervovaného hrášku a nakládaného červeného zelí, které se perfektně hodí k vánočním svátkům a Silvestru na ostrovu v Atlantiku. Receptura pěnivého moku s názvem Ora jólabjór z malého pivovaru v Reykjavíku se totiž opírá o dvě základní islandské ingredience, které se na Štědrý večer tradičně podávají k hlavnímu chodu v podobě uzené jehněčí kýty s bramborami.

Pivo z hrášku a zelí o síle 5,2 stupně je nejnovějším plodem bohaté představivosti Valgeira Valgeirssona, hlavního sládka společnosti RVK Brewing. Ten se již vyznamenal pivy uvařenými z řas, podstavce vánočního stromku nebo dokonce i ze sušených ryb. "To bylo divné," přiznává jednačtyřicetiletý Islanďan s plnovousem v barvě soli a pepře.

Během různých fází přípravy nového piva se zelí a hrách mísily mimo jiné s ječmenným sladem, chmelem a hřebíčkem. V malém pivovaru, kde se za rok uvaří nejvýše 50 000 litrů piva, což je skromná dávka v porovnání s oceány piva z pivovarů světových gigantů, se vyrobily již dvě várky po 6000 a poté 12 000 třetinkových plechovkách, tedy celkem 6000 litrů.

První várka, která se prodávala pouze po internetu, samozřejmě prostřednictvím státního podniku, který má na ostrově monopol na prodej alkoholu, se vyprodala za šest hodin.

Vše se zrodilo z improvizovaného nápadu před půl rokem. "Výzva byla to, co jsem tehdy hledal," říká Valgeirsson. Spojil se s předním výrobcem potravin v zemi, značkou Ora, která prodává konzervy vánoční zeleniny. Dané spojení sice nezní zrovna lákavě, ale pro Islanďany jde o součást vánoční symboliky, pocházející z dob, kdy bylo těžké sehnat čerstvé výrobky, a to zvláště v zimě.Ať už se myšlenka zdá geniální, anebo odpudivá, místní jsou každopádně zvědaví takové vánoční pivo ochutnat.

"Překvapilo mě, jak je to dobré a příjemné ve srovnání s chvílí, kdy vidíme, jak v pivovaru sypou hrášek a červené zelí," uvedl politický analytik Hédinn Unnsteinsson, který si však v pivu všímá i velmi nápadné vůně zeleniny. "Očekával jsem výraznější chuť surovin," míní naopak Níels Bjarki Finsen, který dané pivo přirovnal k jantarově zbarvenému anglickému pivu "bitter", které patří k pivnímu stylu pale ale. "Doufáme, že příští rok budeme mít pivo z tresčích jater!“ zažertoval Thorsteinn Tómas Broddason.

Bude Budvar na prodej?

Publikováno:před 2 letyZdroj:Hospodářské NovinyAutor:Karolina Bulisová, Ondřej SoukBudvar

Na tuzemském trhu je to největší pivovar, který zůstal zcela v českých rukou. Podle jeho generálního ředitele Petra Dvořáka vyváží Budvar pivo do více než 70 zemí a letos odvede do státního rozpočtu asi 300 milionů korun. „Na Budvaru je nejlepší, že si sami rozhodujeme o tom, co potřebujeme,“ srovnává Dvořák situaci jihočeského pivovaru s jeho hlavními konkurenty, které koupily nadnárodní společnosti.

Před nedávnými parlamentními volbami se znovu rozvířila debata o privatizaci státního pivovaru Budějovický Budvar. Sami budějovičtí dávají přednost označení „národní pivovar“. Generální ředitel Petr Dvořák říká, že privatizace jediného velkého pivovaru v českém vlastnictví by nevyřešila žádný problém. Naopak by mohla poškodit zdejší pivovarnictví. Podle Dvořáka se odolnost stávajícího uspořádání ukázala i po vypuknutí pandemie. Budvar jí prochází překvapivě dobře. Spustil prodej nového piva Budvar 33, které má oslovit zákazníky, pro něž je klasický budějovický ležák příliš sladký a silný. Úspěch byl takový, že výstav pivovaru loni vzrostl.

Holba zpříjemňuje Advent i Vánoce Svátečním horským ležákem 12,5%

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pivovar HolbaAutor:Šárka podlenová, PRHolba

Jednou z předzvěstí Vánoc jsou také pivní speciály, které se pojí právě k tomuto ročnímu období. Mezi ně jednoznačně patří také výrazně hořký zastudena chmelený Holba Sváteční horský ležák 12,5%, libůstka zkušeného hanušovického sládka Luďka Reichla, který svou funkci v pivovaru vykonává neuvěřitelných 25 let. Vychutnávejte ho na čepu v restauracích a hospodách, nebo jím potěšte vaše blízké.

Holba Sváteční horský ležák 12,5% pomůže dokreslit prosincovou adventní atmosféru a rozzáří nejen u stromečku oči každého pivního nadšence. Snoubí v sobě to nejlepší z jesenické přírody – jejich čistotu, ryzost, divokost i romantiku. Jeho recepturu vyladil k dokonalosti místní sládek Luděk Reichl, mistr pivovarského umění.

„Holbu Sváteční horský ležák dochmelujeme za studena. Tím docílíme zvýraznění vůně chmelu. Perfektně se tak podtrhne chmelové aroma a ležák, který má značně vysokou intenzitu hořkosti s drsnějším charakterem a dlouhým dozníváním, se díky tomu příjemně zjemní,“ popisuje netradiční metodu Luděk Reichl.

Na první pohled vás naláká jeho jantarová barva a hustá sněhově bílá pěna. Jiskrný a svěží základ dodává Svátečnímu horskému ležáku od Holby nejen regionální tršický chmel a vyhlášený slad z moravských ječmenů, ale také čistá horská voda z místního vrtu ze samotného srdce hanušovického pivovaru.

Sváteční horský ležák od Holby můžete od 1. prosince objednat na čepu v hospodách a restauracích, nebo je k dostání na doma v několika variantách balení: 15, 30 a 50KEG sudy, multipack balení (8x0,5l láhev) a také coby dárkový tubus s 0,75l lahví vč. patentního uzávěru. Dárkový tubus seženete pouze ve značkové prodejně v Hanušovicích, ostatní zakoupíte ve vybraných řetězcích a maloobchodních prodejnách. Vychutnejte si vánoční Jeseníky s Holbou Sváteční horský ležák.

Karlova univerzita čepuje studentům vlastní nealko

Publikováno:před 2 letyZdroj:Aktuálně.czAutor:Jakub Plíhal

Univerzita Karlova začala ve svých menzách čepovat vlastní pivo Slušné číslo. Vyvinula ho Matematicko-fyzikální fakulta spolu s Pivovarem Ferdinand. "Nejde o marketingovou ozdobu, ale o důstojnou, vtipnou a originální prezentaci celé Univerzity Karlovy," řekl při slavnostním přiťuknutí rektor školy Tomáš Zima. Pivo navazuje na loňskou čtrnáctku Pěkný číslo, obě při výrobě hojně využívají čísla pí.

Předvánoční volba: Mistrův Kaštanový od Kozla

Publikováno:před 2 letyZdroj:Pivovar Velké PopoviceAutor:Zdeněk Kovář, PRVelké Popovice

Tradiční vánoční pochoutka získává letos svého pivního souputníka. Jedlé kaštany můžete díky oblíbenému programu Volba sládků ochutnat i v tekuté podobě. Ve více než tisícovce restaurací po celé zemi bude díky Plzeňskému Prazdroji k dostání Mistrův Kaštanový od značky Velkopopovický Kozel.

Cesta k tomuto speciálu byla vlastně jednoduchá: fantazii kozlovských sládků už dlouhá léta dráždí několik kaštanovníků, jež několik desetiletí zdobí nádvoří pivovaru ve Velkých Popovicích. Nápad využít jejich plody k vytvoření pivního speciálu definitivně uzrál tento rok. A protože pečené kaštany patří neodmyslitelně zejména k Vánocům, padla volba na Mistrův Kaštanový právě v prosinci.

Vznikl tak polotmavý spodně kvašený nefiltrovaný ležák, který na první pohled zaujme bohatou krémovou pěnou. Neobvyklou přísadu jedlých kaštanů připomíná i jeho výrazná hnědá barva. Kaštanová mouka jako varní ingredience se pak samozřejmě propisuje i do chuti. Ta přináší vzpomínky na pečené jedlé kaštany, které jsou nedílnou součástí vánočních procházek po zasněženém městě. Spíš než hořkost proto v prosincovém speciálu hledejte nasládlé plné tóny.

„Prosinec je ideálním obdobím pro plné pivo s výraznou chutí. Kaštany spolu s karamelovým sladem dodávají chuti speciálu i obilný a oříškový nádech. Chmelení odrůdou Premiant vhodnou pro výrazná plná piva obohacuje celkový dojem o lehkou hořkost na konci,“ říká sládek programu Volba sládků Tomáš Pokorný.

Základ pro výrobu Mistrova Kaštanového speciálu tvoří čtyři druhy sladu: plzeňský, bavorský, karamelový a pražený. Právě jejich kombinace spolu s moukou z jedlých kaštanů dodává pivu typickou medovou barvu. Pivo obsahuje 5,3 % alkoholu a hořkost dosahuje 35 jednotek IBU.

Mistrův Kaštanový se výborně hodí k oblíbeným zimním jídlům jako jsou přesnídávkové polévky (zelňačka, kapustová, gulášová, bramboračka, dýňový nebo hráškový krém), pečenému vepřovému a skopovému masu podávanému se zelím či smetanovou omáčkou nebo k italskému krémovému rizotu. Výborně ladí i s jablečnými a hruškovými dezerty, chuťově se krásně propojí i s vanilkou.

Kaštanový speciál si hosté mohou v prosinci vychutnat více než 1000 hospodách a restauracích po celé republice. Konkrétní podniky lze snadno najít na webu volbasladku.cz

Výroční ležák FRANZ SPALEK a světlý bock s kávou BOCKOFFKA

Publikováno:před 2 letyZdroj:Life4youProud

Experimentální pivovar Proud oslavuje první rok existence limitovanou várkou výročního ležáku FRANZ SPALEK. Název nového speciálu odkazuje k osobnosti Františka Spalka, od jehož úmrtí letos uplyne 90 let. Pivovar Proud sídlí ve více než stoleté budově bývalé elektrocentrály pivovaru Plzeňský Prazdroj, která byla součástí velkolepého Spalkova projektu. Díky němu byl plzeňský pivovar už na začátku minulého století soběstačný ve výrobě elektřiny i v zásobování vodou. Dvanáctistupňový nefiltrovaný ležák FRANZ SPALEK uvařili v Proudu z nové odrůdy žateckého chmele SAAZ comfort s charakteristickým rychlým nástupem hořkosti a příjemným květinovým aroma.

První várku v minipivovaru Proud uvařili 29. 9. 2020. Od té doby Michal Škoda, ředitel Proudu, a sládková Lenka Straková spolu s jejich týmem úspěšně naplňují původní vize. Jednou z nich je navazovat spolupráci se zajímavými partnery a společně vytvářet originální produkty. Nejnovějším počinem je BOCKOFFKA – světlý bock obohacený výběrovou kávou z Kostariky v němž svět piva a svět kávy splynuly v jeden vzrušující proud chutí a vůní. Silné šestnáctistupňové pivo s překvapivě jemnými ovocnými tóny a středně intenzivním kávovým dozvukem je výsledkem spolupráce s českou výběrovou pražírnou Dos Mundos. Vášniví milovníci piva a kávy zajásají!

O pivovaru Proud
Nový experimentální minipivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, uvařil první várku 29. 9. 2020 a vaří celkem pět stabilních pivních speciálů. Ve stálé nabídce pivovaru Proud je nyní TheMže – English Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan. Pivovar dále nabízí různé sezónní edice, vaří piva ve spolupráci s dalšími pivovary, experimentuje v rámci limitovaných edic nebo řady barrel-aged, tedy piv stařených v dubových sudech po whisky nebo víně. Mnohá z těchto piv si již získala nejen četné fanoušky, ale také uznání odborných porot na českých i mezinárodních pivních soutěžích. Aktuálně mezi ně přibyla zlatá a stříbrná medaile z mezinárodního pivního festivalu International Beer Festival Budweis a vítězství ve dvou kategoriích soutěže Cerevisia Specialis – Pivní speciál roku 2021. Pivovar počítá s roční produkcí v řádu několika tisíc hektolitrů piv v sudech a skleněných lahvích.

Piva z pivovaru Proud jsou v prodeji ve vlastním e-shopu a také na Rohlík.cz, v některých pivotékách i ochutnávkových pivnicích, např. Pult a Pivstro, ve vybraných prodejnách Makro a Albert v Plzni a Praze nebo na pivních festivalech. Aktuální informace najdete vždy na webu pivovaru v sekci Kam na pivo. Pivovar nabízí také komentované prohlídky s ochutnávkou, které jsou doslova nabité energií.

Aukční lahev Pilsner Urquell je letos ukrytá za závojem

Publikováno:před 2 letyZdroj:E15.czPrazdroj

Letošní limitovaná edice aukčních lahví dostala podobu značně odlišnou od těch předchozích. Její autorkou je designérka Lucie Koldová.
Sada nezapře ženskou rafinovanost. Láhev totiž na první pohled vypadá, jakože nemá klasické hrdlo. Ve skutečnosti jej má, ale je ukryté pod barevný závoj.

„Těší mě, že se mohu podílet na projektu, který spojuje dobročinnost s dvěma typicky českými tradicemi, tedy pivem a sklářstvím,” říká Lucie Koldová, která je uměleckou ředitelkou české firmy Brokis. Zadavatel, Pilsner Urquell totiž oslovuje se zakázkou pokaždé jinou sklárnu. Ta letošní se specializuje na svítidla vyráběná z odpadových střepů.

Aukční lahve se letos budou dražit po desáté, výtěžek půjde tradičně na konto Centra Paraple. Celkově na něj doposud z předešlých aukcí putovalo 13,5 milionu korun. Centrum podporuje lidi s poškozenou míchou a jejich rodiny.

Ženský prvek se promítl i do pozice deseti ambasadorek projektu. Mezi nimi najdeme herečku Magdu Vašáryovou, zpěvačku Barboru Polákovou, herečku a moderátorku Terezu Kostkovou, dokumentaristku Helenu Třeštíkovou, oštěpařku Báru Špotákovou, rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou, předsedkyni Akademie věd Evu Zažímalovou, farářku Martinu Viktorii Kopeckou, výčepní Martinu Navrátilovou a ilustrátorku Elišku Podzimkovou.

Zájemci o aukci, která proběhne 9. prosince na Mall TV naleznou všechny potřebné informace na https://aukce.mall.tv.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.04.2024 08:1610.651/10.651