Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Stovky vesnických hospod už ukončily činnost kvůli #EET. Přestaly odebírat pivo

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Podnikatel.cz

Stát může očekávat více nezaměstnaných. Stovky vesnických hospod dnes ukončily činnost, další se chystají do konce roku. Vadí jim EET i další nařízení.

Ukončení činnosti některých hospod vyplývá z údajů Plzeňského Prazdroje.

Podle informací, které si vyžádal server Podnikatel.cz, přestaly odebírat pivo řádově stovky především menších a vesnických hospod. Serveru Podnikatel.cz to potvrdil Tomáš Mráz, ředitel pro obchod hospod a restaurací Plzeňského Prazdroje: "Řádově jde o stovky hospod. Dá se ale předpokládat, že hlavní vlna dopadu EET ještě přijde, a to s koncem kalendářního roku." Mráz tak pro Podnikatel.cz opravil informace, které dnes publikovala některá média, která hovořila o více než tisícovce hospod.

Babiš chce pochopit, proč malé hospody raději skončí
Plzeňský Prazdroj byl zároveň osloven ministrem financí Andrej Babišem, který se podle svých slov snaží pochopit motivaci hospodských ukončit své podnikání. "Momentálně s ním sdílíme informace, které máme od našich partnerů – provozovatelů hospod. Věříme, že se ještě podaří přijmout dodatečná opatření," doplnil pro server Podnikatel.cz Mráz.

Řeč je především o snížení DPH na pivo v hospodách. Nižší daň z přidané hodnoty by mohla podpořit fungování menších vesnických hospod bez nabídky jídla. Toto téma chce ostatně Babiš znovu otevřít na koaličním jednání. Jak vyplynulo z jeho dnešního vyjádření, navrhnout chce snížení DPH u piva na 10 procent. Koalice přitom před dvěma měsíci garantovala, že DPH se u piva ani potravin v současném vládním období již snižovat nebude.

Restaurace přitom se zavedením DPH již účtují nižší DPH. Klesla z 21 na 15 %. Ani tato kompenzace však není podle provozovatelů dostačující. A navíc se tato daňová výhoda netýká všech. Proto někteří z nich ohlásili zdražení.

Systém elektronické evidence tržeb pod taktovkou Finanční správy mezitím šlape jako hodinky. Nedošlo k žádným výpadkům, jak například ohlásila na twitteru ODS, ani doba odezvy nepřekročila dobu dvou sekund, s výjimkou nočního provozu, kdy byly zaznamenány pouze dva případy, kdy doba odezvy přesáhla 3 sekundy. Systém tak přečkal i nápor obědů, kdy byly restaurace vytíženy. Vyplývá to z údajů Hlídače EET.

Poslední pivo. Kvůli povinným účtenkám skončily stovky hospod

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Deník.cz

Tak zajímavou historií, jakou má hostinec Na Hvížďalce v jihočeských Čimelicích, se moc podniků pochlubit nemůže. Natáčely se tu filmy Hogo fogo Homolka nebo třeba Televize v Bublicích aneb Bublice v televizi. A pravidelně se tu scházeli i absolventi někdejší slavné čimelické filmové průmyslovky.Použití minulého času je namístě. Dnes už byste na dveře klepali marně, její provozovatelé, manželé Pavelkovi, včera natočili poslední pivo.

„Nebylo to pro nás snadné rozhodnutí, protože předci manžela koupili restauraci v roce 1759 od panství a byla v přímém držení rodiny. Pracovali tu i jeho rodiče a prarodiče. S manželem jsme tu začali pracovat pod Jednotou už v roce 1988 a od roku 1991, kdy nám byla restaurace vrácena, soukromě," vypráví Miroslava Pavelková. Větší tržby mívala hospoda jen v létě, po zbytek roku to byla spíš „služba štamgastům".

Manželé Pavelkovi už jsou v důchodu a s myšlenkou na konec podnikání si pohrávali déle, ovšem vždycky je lidé přemluvili. „Ale EET pro nás byla poslední kapkou," říká paní Pavelková.

Čimelický hostinec je jeden z několika stovek, jejichž dveře zůstaly zavřené. Pokladnu, tiskárnu a hlavně internet si v nejmenších hospodách pořizovat nechtěli. Pivo či limonádu si teď nedáte třeba ani na nejvyšší hoře Českého středohoří Milešovce. Dosavadní provozovatel tamější restaurace ji včera zavřel. Nechtěl riskovat selhání techniky a hrozící pokuty.

„Pan Babiš asi na Milešovce nikdy nebyl a tím spíš při bouřce. Právem se jí říká hromová hora, a tak tu hrozí časté výpadky elektřiny. Nechtěl bych zažít fungování přenosu dat v rámci EET," říká Daniel Pitek. „Rozčiluje mě, že stát dostává miliardy z EU na to, aby oživil venkov, a ministerstvo přijde s takovou věcí, která ho naopak ubíjí," zlobí se, dnes už bývalý restauratér.

Hospodští, kteří se povinnému vydávání účtenek podvolili, většinou zapojovali svoje pokladny na poslední chvíli, včetně noci na dnešek. Důvod? Až paranoidní strach z berňáku.

„Mnoho našich zákazníků nám otevřeně řeklo, že mají vše připravené, ale certifikát nahrají až 1. 12., protože se bojí zpětné kontroly ze strany úřadů, i když ty deklarují, že to dělat nebudou," potvrdil Deníku Luboš Lukasík, jednatel eKasa, dceřiné společnosti O2.

„Situace není jednoznačná. Část hospodských si pokladnu koupila a část čeká, až na ně přijde kontrola. Někdo s pořízením váhá – nevěří, že se systém rozjede," popisuje Hynek Pášma, provozovatel pokladního systému SmartPokladna.

Tomu v některých případech odpovídají i data. Účtenku by dnes mělo vydat přes 40 tisíc restauratérů a hoteliérů. Třeba na Olomoucku ještě v pondělí nebyla nahlášena ani polovina místních podnikatelů, kterých se EET týká.

Kvůli EET zavírá více než 1000 restaurací, ostatní zdražují

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Echo24.cz

Zbývá jen den do ostrého startu elektronické evidence tržeb (EET) a už nyní je jasné, že evidence bude mít velký dopad i na samotné zákazníky. Přes tisíc hospod zavře, další provozovny již připravují zdražení. Odlišné ceny lze zaznamenat už v poledních nabídkách na tento týden, kdy se cena jídla od čtvrtka zvedne. Ministr financí Andrej Babiš nervozitu podnikatelů nijak neulehčuje, zdražují podle něj ti, kteří dosud na daních prý podváděli.

Pivovarům odhlásilo odběr piva už přes tisíc restaurací. Ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz řekl serveru Novinky.cz, že činnost ukončují především malé a vesnické hospody, které nepodávají teplé jídlo. Hlavní dopad však čeká až v prosinci a lednu. Podobně mluví i zástupci dalších pivovarů. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR ukončí činnost 15 až 20 procent podnikatelů.

Mnozí restauratéři zavedení evidence tržeb kompenzují vyššími cenami. Podnikatelé to avizovali již dříve, nyní to zákazníci pocítí na vlastní kůži. Podle serveru Seznam Zprávy například zdražují polední menu v hospodách na pražském Smíchově. Při pohledu na týdenní menu pizzerie Il Nostro lze vidět cenový rozdíl mezi středeční a čtvrteční nabídkou.

Ministr financí Andrej Babiš však tvrdí, že není žádný důvod ke zdražování, zavedení EET podle ministra nestojí podnikatele prakticky žádné náklady. Ve středu ve Sněmovně dokonce řekl, že hospody, které zdražují, doteď podváděly. Prý by měly naopak zlevňovat, protože pro restaurace bude od čtvrtka platit nižší 15procentní daň.

Na sociálních sítích se mezitím množí fotografie a příspěvky od restaurací, které od 1. prosince navždy zavřou. Mnozí se netají záští vůči EET, jiní majitelé důvod neuvádějí – zavření podniku těsně před svátky, kdy bývají vyšší tržby, však mluví samo za sebe.

Podnikatelé, kteří chtějí pokračovat, však s ministrem nesouhlasí, náklady jsou podle nich v řádech tisíců až desetitisíců korun. Zdražovat hodlá provozovatel lyžařského areálu a penzionů v Ostružné Petr Jonáš, který podle ČTK vypočítal, že EET bude jeho podnik ročně stát zhruba 300 tisíc korun. Část nákladů souvisí s pořízením a provozem online evidence tržeb přijatých od hostů v restauraci a penzionech. „Budu muset navíc zaměstnat dalšího člověka. Neumím si to vůbec představit, protože nemůžeme sehnat ani uklízečky, natož recepční, které můžu svěřit peníze,“ řekl Jonáš.

Nového zaměstnance chce najmout i Dalibor Ondráček, který v Olomouci provozuje restauraci U Anči a který už systém testoval. „V době obědů bude u nás muset pracovat jeden člověk navíc, aby hosté zbytečně nečekali,“ řekl ČTK Ondráček. Evidence tržeb podle něj zdržuje při placení, jelikož na potvrzení se čeká několik vteřin až minut. Počáteční náklady Ondráček odhadl na 20 tisíc korun.

Majitel restaurace Mozaika v Uherském Hradišti Jiří Lipina také zveřejnil ve středu na Facebooku prohlášení, ve kterém oznamuje zákazníkům zdražování. Dražší však má být jen točené pivo a podle Lipiny není důvod k většímu zdražování. Náklady podle něj nejsou tak velké, aby se muselo zdražovat v řádu desítek korun. „Znatelné zdražování je v drtivé většině důvodem pro nahrazení nepřiznávané části obratu a jen ve velmi málo případech se jedná o skutečný odraz finanční zátěže při pořízení kompatibilního systému,“ myslí si Lipina, který se ve svých slovech shoduje s Andrejem Babišem. Sám však říká, že EET v této podobě není správná.

Zdražujeme, reagují hospodští na EET

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Nymburský deníkAutor:Miroslav Jilemnický

Nejsme z toho nadšení, a nejvíce to pocítí na cenách naši zákazníci. Tak reaguje na zavedení elektronické evidence tržeb většina oslovených provozovatelů restaurací, kaváren a hospod na Nymbursku.

„Ano, už od čtvrtka budou nové jídelní i nápojové lístky, kde bude vše zdraženo. Ještě to přesně propočítám, ale bude to v řádu 20 až 30 procent," říká provozovatel dvou nymburských kaváren Alfons Llupi.

Kvůli zavedení povinných účtenek a pokladen zřejmě skončí provoz sezónní restaurace U Štiky v Kovanicích. Oblíbené místo, kam si při svých soustředěních s chutí zašla na pivo i olympijská šampionka Barbora Špotáková. Podle provozovatele Ondřeje Ščuky se mu po zavedení EET otevření hospůdky nevyplatí. „Náklady by přesáhly tržby a dostal bych se do minusu. Za takových podmínek pochopitelně není možné podnik provozovat. Ještě počkám, jestli v rámci změn nebude schválena výjimka pro podniky se zisky do 250 tisíc korun. Pokud ne, neotevřu," říká provozovatel letní hospůdky.
Smířlivěji reaguje na zavedení EET spolumajitelka nymburské restaurace U Gregorů Lenka Fančíková. „U nás je spuštění bez problémů, složitější je to možná trochu pro obsluhu, která musí víc hlídat účty, ale celkově se pro nás v tuto chvíli nic moc nezměnilo. Zatím podnik nehodláme zavřít," říká Fančíková.

Další spolumajitel „Gregorů" Blažej Fančík však očekává pokles návštěvnosti. „Obavy máme. Ono se teprve ukáže, jaké budou dopady. Každopádně se bude muset zdražit, což se odrazí na menším počtu návštěvníků. Jak dramatický bude pokles tržeb, se uvidí během dvou tří měsíců," přemýšlí Fančík.

Areál pivovaru projde úpravami. Město láká investory na nové sítě

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Znojemský deníkAutor:Martin Moštěk

Největší jednotlivou investici znojemského městského rozpočtu na příští rok lidé neuvidí, i když bude podle radnice i opozice užitečná. Deset milionů půjde do výměny a přivedení inženýrských sítí v areálu pivovaru u ulice Přemyslovců.

Obnova kanalizace, plynová přípojka či nová trafostanice a rozvody elektřiny mají podle starosty Vlastimila Gabrhela usnadnit získávání nových investorů. „Přivedení všech sítí od kanalizace po novou trafostanici je naší prioritou proto, abychom mohli lépe a konkrétněji připravovat nabídky pro investory a pokračovat v jednání s těmi, kteří už projevili zájem," řekl starosta.

Návrh rozpočtu uvádí, že město do pivovarských sítí vloží deset milionů korun. Podle starosty může být konečný účet pro město nižší. „Nakonec to bude levnější, protože investoři se budou na sítích podílet. Už teď se podílí Městský pivovar. Až budeme sítě mít připravené, můžeme dávat přesnější nabídku jednotlivým zájemcům," dodal starosta.

S obnovou sítí souhlasí i zástupci opozice. „Že jsou stávající řady v havarijním stavu už mnoho let je obecně známé. Každé dva roky ostatně něco praskne a musí se opravovat. Proto vítáme, že si město dává svůj majetek do pořádku," řekl opoziční zastupitel Jiří Kacetl.

Tím ale jeho shoda s plány radnice končí. „Dál zastáváme názor, že areál pivovaru by město mělo využít k vlastním kulturním a společenským účelům, jak to ostatně opakovaně vyznívá i z jednání pořádaných v rámi fór Zdravého města. K obnově areálu by přitom mělo patřit i odstranění některých nevhodných budov, které nejsou památkově chráněné. Jejich demolice by například dala více vyniknout hradní rotundě," dodal zastupitel Kacetl.

Starosta by s odstraňováním staveb nespěchal. „Myslím, že bychom se na pivovar měli dívat tak, jak je. Mezi investory zájem o místa v něm je, z toho bychom měli vycházet," řekl starosta.

První rok provozu nedávno oslavil první nájemce části areálu Městský pivovar Znojmo. „Za první rok jsme vyrobili dva tisíce hektolitrů piva, příští rok chceme investovat do rozšíření výroby, abychom už o rok později mohli vyrobit pěti tisíc hektolitrů," sdělil ředitel pivovaru Miroslav Harašta.

Firma opravila budovu, kterou využívá. „Společnost investovala devět milionů korun, což je dvakrát více, než předpokládala, další investice nyní plánuje," připomněla mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková.

Na Vánoce pivovary vaří silnější speciální piva

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Třebíčský deníkAutor:ČTK

Vysočinské pivovary nabízejí v předvánočním čase kromě tradičních také speciální druhy piv s vyšším obsahem alkoholu.

Pivovar Chotěboř v tomto období sází na speciální pivo několik let, letos uvařil osmdesát hektolitrů karamelového speciálu už v září a stáčet ho bude příští týden. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod uvařil nový druh vánočního piva a humpolecký Rodinný pivovar Bernard rozšířil nabídku o limitovanou edici lahví s obrázkem od Karla Gotta.

Chotěbořský speciál je nepasterovaný a obsahuje 5,6 procenta alkoholu. „Toto pivo se nejlépe hodí k vánočnímu kapru, protože je silnější," poznamenal vrchní sládek pivovaru Oldřich Záruba.

Uvařeno bylo z českého sladu s přídavkem karamelového sladu, ve sklepě dozrávalo dva měsíce. Vánoční speciál vaří tento pivovar pravidelně už asi šest let. Chotěboř je nově postaveným průmyslovým pivovarem fungujícím od roku 2009. Jeho roční výrobní kapacita byla postupně z původních deseti tisíc hektolitrů rozšířena na pětadvacet tisíc hektolitrů piva.

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod uvařil svůj nový speciál nazvaný Vánoční hvězda ze čtyř druhů sladů a tří druhů chmele. Toto pivo obsahuje 5,5 procenta alkoholu. Stáčení se uskutečnilo 16. listopadu. „Zatím jsme ho stočili devadesát hektolitrů, nějakou malou zásobu ještě máme," řekla Jana Kavalír z brodského pivovaru. Vánoční pivo měl tento pivovar i před dvěma lety, ale bylo trochu jiné než to letošní. Pivovar očekává roční výstav asi sto tisíc hektolitrů.

Pivovar Jihlava nabízí od roku 2010 ve vánočním období pivo Čertovský speciál s temně červenou barvou. Podle údajů podniku je k dostání ve více než tisícovce restaurací v Česku.

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci, největší výrobce piva na Vysočině, připravil jako novinku pro předvánočním trh své pivo nazvané Bohemian Ale stočené do sektových lahví, které jsou zdobené obrázkem od Karla Gotta. Jedná se o edici obsahující několik desítek tisíc láhví. Podle mluvčího pivovaru Zdeňka Mikuláška se podnik s Gottem domluvil na dlouhodobé spolupráci.

Každý rok tedy touto dobou nabídnou speciální lahev piva s novým Gottovým dílem. Roční výstav pivovaru Bernard loni převýšil 302 tisíc hektolitrů.

Houba? Švejk? Rohlík? Test HOSPODOGRAFIE určí typ pivaře

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Budějovický BudvarBudvar

HOSPODA JE FENOMÉN
Dozvíte se v ní víc než z novin, zapomenete na starosti, napijete se a poklábosíte úplně o čemkoli. Poslední dobou se však ozývají nářky, že na hospody padly těžké časy, a že tradiční hospodská kultura je na ústupu. Proto jsme se rozhodli zjistit, jak na tom jsou české hospody doopravdy.

Chodíme pořád ještě do hospod? A proč vlastně? Jaké místo má hospoda v životě dnešního Čecha? Co dělá hospodu tou oblíbenou? Kolik piva v hospodě vypijeme? Odpovědi na tyto otázky a spoustu dalších zajímavých poznatků o stavu českých hospod najdete v první české hospodografii.

Zájem o pivní speciály roste, v nabídce je opět Zubr Maxxim

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:První zprávyZubr

Čtrnáctistupňový pivní speciál Zubr Maxxim nechybí v nabídce ani v letošním roce. Právě v těchto dnech se opět začíná čepovat ve vybraných restauracích na Přerovsku, Olomoucku a Zlínsku, dostupný bude i v maloobchodní síti.

Pivovar Zubr celkem uvařil 1.400 hektolitrů speciálu Zubr Maxxim, což je o 200 hektolitrů více než v loňském roce.

S prvním adventem se tak vrací sváteční speciál, který je nejprodávanějším speciálem pivovaru Zubr.

„Zubr Maxxim zařazujeme v předvánočním období do nabídky již sedmým rokem. Je potvrzením, že poptávka po pivních speciálech roste, a to obzvláště v období podzimu a zimy, kdy lidé dávají přednost silnějším pivům,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr, který tak potvrzuje, že právě stoupající zájem o méně tradiční a silnější piva je jedním z hlavních spotřebitelských trendů na pivním trhu v posledních letech.

V čem spočívá tajemství úspěchu piva Zubr Maxxim prozradila sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková: „Maxxim se připravuje klasickým způsobem za použití kvalitních českých surovin a pivovarských kvasnic. Při jeho výrobě se vychází ze staré receptury, díky které Maxxim vyniká typickým aroma, sytější barvou a vyšší hořkostí. V ležáckém sklepě pak pivo zraje celých 90 dní, proto s jeho výrobou začínáme již v létě, aby již se začátkem adventu bylo na čepu."

Pro ty, kdo by si Maxxima chtěli vychutnat nejen v oblíbené hospodě, ať už ve filtrované nebo nefiltrované podobě, ale také doma, je připraveno i lahvové balení. Balení multipack po osmi kusech je dostupné ve vybraných maloobchodních prodejnách již od poloviny listopadu.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa A a Regionální potravina a známky CHZO "České pivo". Nejprodávanějším pivem z produkce je 11° ležák Zubr Grand, který je vítězem degustační soutěže České pivo 2016 v kategorii jedenáctistupňových piv. Ocenění v soutěži si odnesla i piva Zubr Gold a Zubr Classic (2. a 3. místo v kategorii výčepních piv). Pivovar také získal absolutní vítězství v degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX 2016 (Zubr Premium); 1. místo v kategorii ležáků (Zubr Premium), 1. a 2. místo v kategorii výčepních piv (Zubr Gold; Zubr Classic) a 3. místo v kategorii tmavých piv (Zubr Classic tmavý).

Museli bychom dvojnásobně zdražit, vysvětlují hostinští konec kvůli EET

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Jan Pešek

Nevařila se tu nadnárodní kuchyně, hosté si neobjednávali výběrovou kávu, přesto tyto podniky patřily ke koloritu malých měst. Teď menším hospodám hrozí zánik kvůli elektronické evidenci tržeb (EET), která pro podnikatele znamená vyšší finanční výdaje i zaškolení personálu.

„Když se EET schválila, řekl jsem si, že než abych se drbal na hlavě, tak koncem srpna skončím,“ říká Kamil Kocián, bývalý provozovatel hospody U Loterie v Dlouhém Mostě.

Podle něj sloužil podnik i jako kulturní stánek, kde se konaly společenské akce. „Je to ale jiné než ve městě. Sem nepřišli hosté na luxusní večeři a nenechali tu dva tisíce. Spíš jsme byli pro obyčejné lidi, kteří si dají kafe za patnáct dvacet korun,“ přibližuje Kocián s tím, že by zavedení elektronické evidence tržeb pocítil především finančně.

„Musel bych jednou tolik zdražit a sedět tam sám. Takhle jsem mohl zaměstnávat i lidi z obce. Když bych dal pivo za 30 nebo 35 korun, tak ho nikdo nekoupí,“ dodává.

Nechci být účetní, říká bývalý provozovatel
Podobný osud potkal i bar v Experimentálním studiu Lidových sadů v Liberci.

„Skončil jsem s provozováním baru, protože tam pracuji s tak malým obratem, že mi nestojí za to, abych se učil nový systém,“ vysvětluje bývalý provozovatel baru a zároveň vedoucí programu Lidových sadů Michal Kadlec.

„Bavilo mě bar dělat, ale nechci kvůli tomu být ještě účetní,“ doplňuje. Zcela bez občerstvení ale návštěvníci sálu neskončí, bar by měla v budoucnu provozovat sousední restaurace Formanka.

Znovu do provozu se už ale nevrátí Hospůdka u Rimků v liberecké čtvrti Ostašov. „Kvůli srandě s EET jsme znovu neotevřeli a neotevřeme. Proč si nechat nadávat do zlodějů od zlodějů,“ nebojí se ostrých slov provozovatel restaurace Antonín Rimek.

Končí především venkovské podniky
Úbytek restaurací pocítily pivovary, kterým klesá počet odběratelů. „Od několika desítek provozovatelů máme informace, že po zavedení EET plánují svoji provozovnu uzavřít,“ přibližuje mluvčí Pivovaru Svijany Petra Winklerová a přiznává, že ačkoliv se to nedá paušalizovat, problémy se zaváděním EET mají především menší venkovské podniky.

Důvodů, proč tomu tak je, vidí Winklerová několik. „První je ten, že řada podnikatelů v gastronomii se už nyní pohybuje na hranici životaschopnosti. Pro ty je zvýšená administrativa i nárůst nákladů v souvislosti se zavedením EET zátěží, kterou nezvládnou. Druhý je etický. Najdou se podnikatelé, a není jich málo, kteří vnímají EET jako přílišný zásah do svého podnikatelského soukromí, a proto se sami rozhodnou s podnikáním skončit,“ vysvětluje Winklerová.

Pivovar pomůže levnějším hardwarem
Zhruba pětiprocentní odliv odběratelů zaznamenal i vratislavický Konrad.

„Zejména malé hospody na vesnicích, kterých máme hodně, chtějí skončit. Někteří o tom zatím jen mluví, jinde už ale přestávají objednávat pivo. Kolik jich reálně ubude, ale uvidíme až v prosinci,“ říká ředitel pivovaru Petr Hostaš.

Podle něj jde především o podniky, u kterých provozem internetu a hlásicího zařízení dojde ke zvýšení nákladů nad mez, na kterou se dá zdražit.

Oba pivovary se pak snaží menším hospodám se zavedením EET pomoci.

„Našli jsme partnera, přes kterého jsme schopni jim hardwarové vybavení dodat za výhodnější ceny,“ popisuje Winklerová. U Konrada zase vsadili na zaučování obsluhy.

Něžný Barbar z Nymburka je nejlepší pivní speciál pro letošní rok

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Nymburský deníkAutor:Lukáš TrejbalPostřižinský

Postřižinské pivo má stále větší úspěchy nejen v našem regionu. Neztratilo se ani v celorepublikové soutěži Cerevisia Specialis – Pivní speciál roku 2016

Mezi polotmavými a tmavými speciály vyhrál Něžný Barbar, Sváteční speciál obsadil třetí příčku v kategorii světlých speciálních piv.

Předání cen se uskutečnilo v Pivovarském domě v Praze, kde nad restaurací sídlí Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, garant celé soutěže. Tam se degustovalo (laické i odborné hodnocení) celkem 37 přihlášených piv z dvanácti pivovarů. To je v sedmém roce Cerevesia Specialis rekord.
„Za velmi významné považuji, že jsme se shodli na rostoucí kvalitě přihlášených pivních vzorků a vyloženě nepodařené pivo jsme vůbec nezaznamenali," uvedl předseda komise František Frantík.

Za nymburský pivovar převzal ocenění ředitel obchodního oddělení Ladislav Češpiva. „V této soutěži jsme již bodovali, velkou radost mám z letošních výsledků. Vzorky jsme dovezli, tak mohli všichni zúčastnění Něžného Barbara a Sváteční speciál v Pivovarském domě ochutnat," řekl spokojený Ladislav Češpiva.

Z pivovarů, které také bodovaly v soutěži speciálů, jmenujme například Rodinný pivovar Bernard nebo Pivovar Primátor.

„Soutěž zaznamenává trvale zvyšující se zájem pivovarů," připomněl Josef Vacl za organizátory soutěže. „Je důkazem toho, jak pivovarníci považují soutěže za účasti odborné i laické veřejnosti za prospěšné, protože nabízejí velmi cenné informace, jak jsou jejich piva hodnocena. A tím jen podtrhují smysl soutěže," doplnil Vacl.

Postřižinský Něžný Barbar již letos zaznamenal úspěch na Žatecké dočesné. Tam skončil v kategorii Speciální pivo polotmavé na druhém místě.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.20.10.2017 16:105.628/5.628