Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Upravené PET lahve mají výrazně lepší vlastnosti

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Technický týdeník

Společnost KHS Plasmax GmbH rozšířila své portfolio úprav malých PET lahví. Nově vyvinuté zařízení KHS InnoPET Plasmax 20QS zajistí vnitřní úpravu malých lahví od objemu 100 do 350 ml. Technologie vnitřní úpravy lahví křemíkem vytvoří na povrchu PET tenkou skleněnou vrstvičku, která zajistí výrazně lepší bariérové vlastnosti. A také delší minimální trvanlivost citlivých nápojů, šetří i materiálové náklady až o 30 %. Zařízení InnoPET Plasmax 20QS koncipované speciálně pro malé formáty do 350 ml je výkonnější než 20Q o 20 % a může upravit až 48 000 PET lahví za hodinu. Jeho předností je redukovaný objem povrstvovací komory. To umožní výrazně hospodárnější provoz u malých formátů. Nanášecí technologie využívá patentovaného postupu Plasma-Impulse-Chemical- Vapour-Deposition (PICVD). Standardní technologie Plasmax je vhodná pro náplně na bázi vody, kyselé nebo tuky obsahující náplně s vysokým obsahem alkoholu, karbonizované nápoje. Skleněná vrstvička chrání především citlivé nápoje, jako džusy, víno, pivo, před ztrátou kvality a zachovává jejich chuť jako u čerstvých výrobků. PET lahve s nánosem Plasmax jsou plně recyklovatelné.

Největší pivovarnická fúze je na spadnutí, obchod za 2,5 biliónu se dotkne i Prazdroje

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Matěj Štýs

Na trhu piva se opět přiblížila velká fúze společností. Největší světový výrobce piva Anheuser-Busch InBev se chystá koupit svého konkurenta SABMiller, který je majitelem i Plzeňského prazdroje. Obě firmy oznámily, že obchod je na spadnutí a měl by se uskutečnit na podzim. Má to ale háček, který se týká i Plzeňského prazdroje.

Anheuser-Busch minulý týden předložil zlepšenou nabídku na převzetí svého konkurenta a vedení SABMilleru následně doporučilo akcionářům, aby návrh přijali. Anheuser-Busch podle nové nabídky zaplatí v přepočtu 2,5 bilionu korun.

Za zlepšení nabídky může propad kurzu libry po červencovém referendu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Ten snížil atraktivitu původní nabídky a někteří akcionáři SABMilleru tak chtěli od obchodu couvnout.

Obchod je tedy na dosah, spojení by mělo být hotové na podzim. Má to ale háček - největší překážkou obchodu byly evropské značky piva, včetně Plzeňského prazdroje, který vlastní právě SABMiller. Anheuser-Busch by totiž získal příliš velkou část trhu, což zakázala Evropská komise.

Společnost tedy musí balík evropských pivovarů prodat. Zatím není jasné, kdo by si Prazdroj mohl pořídit. Mluví se i o české skupině PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Cena celého prodávaného balíku se ale bude pohybovat mezi 60 až sto miliardami korun a to už by mohlo být velké sousto i pro PPF. Nejpravděpodobnější tak je, že Prazdroj opět skončí v zahraničí.

Skupina Anheuser-Busch předloni koupila stoprocentní podíl v českobudějovickém pivovaru Samson. Spadá pod ni také Budweiser, největší konkurent Budějovického Budvaru. Světová jednička má ve své nabídce zhruba 200 značek piva z celého světa.

Koncernu SABMiller, který má dominantní postavení ve střední a východní Evropě, Severní Americe a Africe, patří tuzemské značky Gambrinus, Plzeňský Prazdroj, Velkopopovický Kozel a Radegast. V Česku ovládá více než polovinu trhu s pivem.

Ostravar otevřel nový typ hospod Ostravarna

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:iDNES.czOstravar

Ostravar otevřel nový typ hospod Ostravarna. Najdete v ní kvalitní tankové pivo, speciály ze spilky, trhanou plec i přímé přenosy z Ligy mistrů.

Pravá ostravská atmosféra, skvělý tankový Ostravar a jednoduchá, kvalitní gastronomie, tak by se ve zkratce dal charakterizovat nový typ značkových hospod Ostravarna. První z nich pivovar Ostravar slavnostně otevřel v pondělí v Ostravě v architektonicky unikátní ostravské Jubilejní kolonii. Základem nové hospody s nezaměnitelnou ostravskou atmosférou je tankové pivo.

„Výhodou tankového piva je především jeho kvalita a čerstvost. Jako vrchního sládka mě velmi těší, že si konzumenti v Ostravarně budou moci naše piva vychutnat v té nejlepší a nejčerstvější podobě,“ pochvaluje si ostravský vrchní sládek Roman Richter a podotýká, že do Ostravarny přiváží Ostravar z ležáckých sklepů nepasterizované pivo, které chutná stejně jako byste jej konzumovali přímo v pivovaru. Tankové hospody mají zpravidla pivní tanky umístěny kvůli potřebě nízké teploty v podzemí restaurace.

V případě Ostravarny je tomu ale jinak a pivní tanky budou vždy umístěny přímo v interiéru restaurace a návštěvníci hospody je budou mít pořád na očích. „Při projektování Ostravany jsme chtěli, aby výčep tvořil dominantu a návštěvníci měli možnost vidět, odkud do něj proudí pivo. Jinými slovy měli pod kontrolou, jak se staráme o kvalitu čepovaného piva,“ říká manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Na čepu první Ostravany, která se jmenuje U Jubilejní, jsou Ostravar Premium, letošní novinka Ostravar Mustang a jeden ze Speciálů ze spilky, konkrétně Černá Barbora. Pilotní Ostravarna pochopitelně disponuje také nejmodernější výčepní technologií.

Součástí výčepního pultu je například speciální zařízení na předchlazení pivních sklenic ve vodní lázni. „Předchlazené sklenice umožní nádherně vyniknout všem charakteristickým vlastnostem čepovaného piva, udrží ho déle studené a s pěnou, která během jeho konzumace kreslí po stranách sklenice pravidelné kroužky,“ vysvětluje vrchní sládek Roman Richter.

Kvalitní gastronomie i stylový interiér
Vedle skvěle ošetřovaného tankového piva a nejmodernější výčepní technologie najdou zákazníci v Ostravarně jednoduchou a kvalitní gastronomii a stylový interiér se spoustou dobových fotografií a dalších typických ostravských prvků.

Jídelníčku s cenově dostupnou gastronomií vévodí dvě speciality: Ostravarské pečené koleno a trhaná plec. Jedná se o vepřové maso pomalu pečené při velmi nízké teplotě, které na závěr po mnohahodinovém pečení zdejší šéfkuchař ještě navíc zaudí. Je to velká delikatesa, která se rozpadá na jazyku a krásně lahodí k pivu.

Kromě gastronomických pochutin láká první Ostravana návštěvníky také na výborný fotbal. To proto, že je součástí celorepublikové sítě hospod, které mají prostřednictvím programu „Sportovní kino“ zakoupena práva na vysílání všech zápasů fotbalové Ligy mistrů i na nejlepší utkání nejvyšší české fotbalové soutěže. Díky tomu mohou hosté restaurace na velkoplošných obrazovkách sledovat nejatraktivnější fotbalové zápasy.

Spojení pivních gigantů AB InBev a SABMiller bude dokončeno v říjnu

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTK

Největší světoví výrobci piva Anheuser-Busch InBev a SABMiller předpokládají, že dokončí své spojení v říjnu. AB InBev minulý týden předložil zlepšenou nabídku na převzetí SABMilleru, jehož vedení se následně rozhodlo doporučit akcionářům, aby tento návrh přijali. Nová nabídka oceňuje celý SABMiller na zhruba 79 miliard liber (2,5 bilionu korun).

Největší světový pivovar AB InBev se na převzetí svého hlavního rivala SABMiller dohodl již v loňském roce. Za nynějším zlepšením nabídky stál propad kurzu libry po červnovém referendu, v němž se Britové překvapivě vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Slabší kurz libry snížil atraktivitu předchozí nabídky InBevu pro řadu akcionářů SABMilleru, a začalo tak hrozit, že transakce bude zmařena.

Podle předběžného harmonogramu, který dnes firmy představily, by akcionáři obou podniků měli o spojení hlasovat 28. září. Fúze by měla být dokončena 10. října a následující den by se mělo s akciemi sloučené firmy začít obchodovat na burze.

Transakci letos v květnu schválila Evropská komise. Podmínkou jejího souhlasu je ale prodej pivovarnických aktivit SABMilleru v Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj.

Mácha byl pivař. Na cestě do Krkonoš navštívil 2x víc pivovarů než hradů, říká pivolog

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Daniela Brůhová, Elena Horálková

Po stopách slavného básníka se vydal Zdeněk Susa. Lékař, kazatel, cestovatel, ale hlavně znalec piva. Víte, proč se dříve pilo pivo ze džbánků a dnes ze sklenic? Jaká je skutečně kvalita malých pivovarů?

Zdeněk Susa je členem pivního klubu, který založili jeho kolegové lékaři. Jeho první přednáška měla takový úspěch, že se pak všichni dožadovali dalších. „A tak jsem přinášel svoje kulturně-historicko-pivologické objevy jako Bedřich Smetana a pivo nebo K. H. Mácha a pivo.“ Při psaní přednášky o Máchovi učinil objev.

Žádný objev v duchu Cimrmana
Máchova trasa po Krkonoších byla klikatá. Zatímco badatelé většinou tvrdí, že Mácha cestou někoho navštěvoval, Zdeňka Susu napadla převratná myšlenka. „Sám ji hodnotím jako geniální. Do jeho cesty jsem si zakreslil pivovary a všechno tím bylo vysvětleno! Mácha na své cestě do Krkonoš navštívil více než 2x tolik pivovarů než hradů!“

Dlouho si myslel, že jde spíš o objev v duchu Járy Cimrmana. Dokud v Máchově korespondenci nenašel popis výpravy party studentů z Prahy na Okoř. „Nepíše nic o romantických zříceninách, ale o tom, kolik piva vypili po ránu v pivovaru v Tuchoměřicích. Tím je prokázáno, že Mácha byl pivař a tato místa na cestách vyhledával.“

Pivo: vyvážený iontový nápoj
Bylo prý prokázáno, že malé dávky alkoholu jsou zdraví prospěšné. „Tím se myslí 2–3 piva denně u dospělého muže. U žen pak 2–3 malá piva denně.“ Podle lékaře je pivo vyvážený iontový nápoj. „A dodává i energii, protože se dělá ze sladu, který je z obilí,“ vysvětluje Susa.

Z vlastní (cestovatelské) zkušenosti ale upozorňuje, že dodržovat na cestách pitný režim pouze pivem nelze. „To daleko nedojdete,“ směje se. „Navíc přílišné množství piva skutečně může vytvářet to, čemu se česky říká beerbauch,“ zvedá lékař varovně prst.

Heineken zvýšil zisk o 11 procent, dařilo se mu v západní Evropě i Asii

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTK

Pivovarnické skupině Heineken v prvním pololetí vzrostl čistý zisk o více než 11 procent na 977 milionů eur (26,4 miliardy korun), na odhady analytiků ale nedosáhl. Třetí největší pivovar na světě se potýkal s poklesem prodeje v Africe a ve východní Evropě. V Asii a v západní Evropě se mu naopak dařilo, uvedla firma, která působí také v České republice. Provozní zisk byl ale vyšší, než se čekalo.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že čistý zisk za prvních šest měsíců roku dosáhne 998 milionů eur. Srovnatelný provozní zisk před vyloučením jednorázových položek se zvýšil o více než 12 procent na 1,71 miliardy eur. Analytici čekali 1,67 miliardy eur.

Firma oznámila, že solidních výsledků dosáhla ve Vietnamu a v Mexiku. Hůř si naopak vedla v Rusku, Kongu, Egyptě či Nigérii, největší ekonomice na africkém kontinentu, která patří k jejím hlavním trhům. Nigérie, kde má na ekonomiku značný vliv těžba ropy, v červnu uvolnila kurz měny k dolaru.

Chce tak zmírnit chronický nedostatek deviz a ulevit ekonomice, strádající v důsledku nízkých cen ropy. Kurz nigerijské měny se následně propadl o téměř 40 procent. Heineken také uvedl, že prodej piva na srovnatelné bázi mu v pololetí vzrostl o 4,1 procenta. Trh ale počítal s růstem o 4,3 procenta.

Heineken je třetí největší pivovarnickou skupinou na světě po skupině SABMiller, která je druhá, a po nadnárodním kolosu Anheuser-Busch InBev, jemuž patří první příčka. V České republice Heineken vlastní pivovary Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno.

Roudnice hledá pro pivovar investora. Potřeba jsou miliony

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Litoměřický deníkAutor:Václav Sedlák

Zdejší pivovar letos čekají další úpravy nutné k jeho budoucímu zpřístupnění veřejnosti. Celková rekonstrukce představuje investici v řádu několika set milionů korun, které město nemá, proto hledá soukromého investora.

Podle průzkumu veřejného mínění občany záchrana pivovaru zajímá, ale přednost dávají jiným prioritám. Rada města na svém posledním zasedání projednala cenové nabídky na vyklízecí práce v pivovaru.

„Část vyčleněného rozpočtu pro tento rok by tak měla být určena k odvozu 100 tun suti. Město nechalo zpracovat statický posudek, jehož součástí je i dokument návrhu opatření pro pořádání jednorázových kulturních akcí," uvedl tiskový mluvčí města Jan Vancl.

V současné době je objekt pivovaru provizorně zastřešen a majitel dělá vše potřebné, aby se zabránilo jeho další devastaci. „Probíhají vyklízecí práce, na které ještě letos naváže odvodnění objektu. V minulém týdnu jsme dostali nabídku od firmy provádějící výškové práce se záměrem rozebrání horní poškozené části komína ve dvoře pivovaru. Jeho zbylá historická část sice není v dobrém stavu, ale zřícení jí nehrozí," informoval Robert Mann, vedoucí odboru místního hospodářství městského úřadu.

Před časem zazněly informace o záměru pořádat v areálu již tento podzim kulturní akce. „Prostory bychom veřejnosti rádi zpřístupnili, avšak prioritou je pro nás bezpečnost návštěvníků. Vedení města vzalo na vědomí informaci o návrhu komise rady měst k budoucímu využití pivovaru a uspořádat první takovou akci již letos na podzim. Pokud se podaří objekt dostatečně zabezpečit, nic nebrání jejímu uskutečnění," přiblížil aktuální situaci místostarosta František Padělek.

Jednou z vizí využití objektu pivovaru je velkokapacitní multifunkční kulturní sál, což je ovšem finančně velmi náročná akce odhadem několika set milionů korun, které město bohužel nemá. Dosud bylo do objektu proinvestováno zhruba 10 milionů korun, letos by to mělo být asi půl milionu.

V minulosti město obdrželo dotaci v řádech stovek tisíc korun na nejnutnější práce od Ústeckého kraje a Ministerstva kultury. Objekt je sice památkově chráněný, ale bohužel není na jmenovitém seznamu památek, na které se vztahují dotace EU.

„Pivovar je zahrnut do dlouhodobého strategického plánu města. Na základě výsledků místního průzkumu veřejného mínění z minulého roku však není otázka rekonstrukce jeho objektu pro občany stěžejním tématem. I z toho důvodu máme pro dalších 10 let jiné priority. Jsme však otevřeni nabídkám investorů, či mecenášů se zájmem vložit finanční prostředky do této památky. Budeme rádi, pokud třeba i touto cestou oslovíme případného zájemce o spolupráci na jeho obnově," dodal místostarosta Padělek.

V Lužkovicích se konal devátý ročník pivních slavností

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Zlínský deníkAutor:Jakub Mikel

„Začínali jsme jako malá vesnická zábava s pár značkami piv a letos jich nabízíme šedesát osm druhů," pochvaluje si hlavní organizátor Lužkovických pivní slavností Radim Masařík. Návštěvnost a velikost akce rok od roku roste. Letošní devátý ročník přilákal již odpoledne stovky milovníků piva ze širokého okolí.

Fotbalové hřiště v Lužkovicích pokryly stany a pípy. V loni se i přes nepřízeň počasí sešlo více než 3 000 návštěvníků a letošní ročník má ještě vyšší ambice. „Na organizaci festivalu pracuje přes sto lidí, od brigádníků, přes fotbalisty až k dobrovolným hasičům. Máme celou řadu sponzorů. Jedna z firem nám například jako sponzorský dar zapůjčila velký chladicí box, takže máme všechny sudy dopředu nachlazeny a nemusíme se bát, že selhalo chlazení u jednotlivých píp," vysvětluje Masařík. Při vysokých teplotách, které celý den panovaly, je to dobrá zpráva pro všechny pivní nadšence.

„Rádi bychom do večera zvládli alespoň patnáct různých druhů piv, zatím jsme u třetího," hlásí Jakub Krajňanský a Jan Šáš. Konkrétní recept na zvládnutí takového úkolu nenabízejí. „Člověk se s tím musí narodit," shodují se. U jiného stolu nabízí Martina Krajčová lepší radu. „Je výhodné si vzít větší obnos peněz a pivo prokládat jídlem. Člověk tak zvládne ochutnat více značek a ani následné ráno nebude tak náročné," radí Krajčová.

„Já jsem na prázdninách u strejdy ve Zlíně, mám u něj ve firmě brigádu. Poslední týden všichni v práci mluvili jen o tom, jak v sobotu vyrazí do Lužkovic. Nemohl jsem si to nechat ujít," směje se rodák z Českých Budějovic, Martin Kostelecký. Pochvaluje si jak širokou nabídku piv, tak úžasnou atmosféru. „Příští rok přijedu zas," slibuje. Již teď organizátoři plánují, jak by mohl příští ročník festivalu vypadat.

„Příští rok bude desátý ročník, takže bychom rádi připravili program na dva dny a ačkoliv nejsme hudební festival, pokusíme se přizvat i nějaké kapely se zvučnými jmény," slibuje Masařík. „Také se snažíme navázat co nejširší spolupráci s drobnými pivovary, kterým bychom mohli nabídnout místo k prezentaci," říká Masařík. Detaily však zatím prozradit nemůže. Samotná příprava dalšího ročníku začne za dva měsíce. Jak však dokazují v Lužkovicích každým rokem, budou se mít návštěvníci na co těšit.

Úroda jarního ječmene bude menší o pětinu, pivovary ale strach nemají

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Česká televizeAutor:ČTK

Letošní úroda jarního ječmene, který se nejčastěji používá na výrobu piva, klesne podle odhadů meziročně o pětinu. Pivovary hlásí, že jej přesto bude na výrobu typického českého moku dost. Záležet však bude i na kvalitě zrna, aby se na výrobu sladu hodilo.

Za menší úrodou stojí snížení osevních ploch, které meziročně klesly o 15,2 procenta na 222 tisíc hektarů. Odhadovaný hektarový výnos podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) by pak měl být nižší o 7,7 procenta, činit by měl 5,01 tuny. Meziročně o čtyři procenta nižší jsou pak také odhady úrody ječmene ozimého, mělo by se ho sklidit 548 tisíc tun.

V Česku se každoročně vyrobí okolo 520 tisíc tun ječmenných sladů, polovina jej jde na vývoz.

Pivovary zůstávají v klidu
Podle Ječmenářské ročenky by mělo být na výrobu sladu koupeno 683 470 tun vytříděného sladovnického ječmene. Pivovary se zatím nedostatku sladu neobávají, i když je ho na vaření stále oblíbenějších těžších druhů piva potřeba více.

„Z tohoto množství naše plzeňská sladovna každoročně nakupuje okolo 100 tisíc tun kvalitního sladovnického ječmene splňujícího normy pro piva s označením CHZO České pivo schváleným Evropskou unií. Pro Gambrinus předpokládáme zvyšující se spotřebu, protože vaříme stále více ležáků, které vyžadují na jednu várku větší dávku sladu než piva výčepní,“ řekl za plzeňské pivovary sládek Pavel Zítek.

Loňská spotřeba ležáků stoupla o 2,7 procentního bodu na 46,6 procenta. Skoro se tak vyrovnala se spotřebou výčepního piva, která činila 47,2 procenta.

Pivovary Staropramen odebírají každoročně desítky tisíc tun ječmene. „Česko patří mezi sladovnickou velmoc, a tak neočekáváme ani nedostatek ječmene, ani výrazné zvýšení cen. Ječmen nakupujeme postupně a většinu nutnou pro naši potřebu již máme,“ vysvětlil za pivovary Pavel Barvík.

Budějovický Budvar objem odebíraného sladu nesdělil, podle jeho mluvčího Petra Samce však má na slad uzavřené dlouhodobé kontrakty. „Žádné obavy zatím nemáme,“ dodal.

Heineken ČR odebírá každoročně přibližně 30 tisíc tun sladu. „V tuto chvíli nemáme informace o tom, že by byl pro letošní rok problém s jeho dodávkou,“ potvrdila za firmu Jana Pikardová.

Budova Pivovaru Čechmánek u Januštice i nadále chátrá

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Zlínský deníkAutor:Marcela KaniováČechmánek

Poblíž známého obchodu Januštice ve Zlíně už dlouhé měsíce chátrá nedávno postavená restaurace. Důvodem je exekuce. „Hrozně mě to štve, chodívali jsme k Čechmánkovi na pořádné pivo, vysedávali jsme hlavně na super předzahrádce a teď to nikdo nechce dát do pořádku," zlobí se místní občan Martin Šlapal.

„Hospoda je přitom na skvělém místě. Je tady dobré parkování, zastávka, potok, stezka i kus jakési přírody," popisuje.

Problémem jsou dluhy. Pivovar totiž stále patří zkrachovalému gólmanovi Romanu Čechmánkovi, který s ním ale nemůže nijak nakládat z důvodu exekuce a dražební vyhlášky. O koupi restaurace s pivovarem projevila v minulosti zájem skupina SYNOT.

„Pivovar Čechmánek není majetkem skupiny SYNOT a v současné době ani není nabízen k prodeji. Jeho odkup není možný především z důvodu stavu insolvenčního řízení. Ve věci totiž prozatím nepadlo definitivní rozhodnutí," vysvětlila Deníku tisková mluvčí skupiny SYNOT Magda Pekařová.

Budova, jejímž insolvenčním správcem by měl být Jaroslav Brož z Brna, pravděpodobně ani nebyla zkolaudována. Nyní se navíc stává snadným terčem vandalů.

„Od března do současné doby evidujeme několik krádeží z budovy bývalé restaurace a pivovaru ve Zlíně. Případy vyšetřují jako podezření z krádeže zlínští policisté ve spolupráci s kriminalisty. Vzhledem k rozpracovanosti nelze v tuto chvíli sdělit bližší informace," potvrdila Deníku policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Odmítla také upřesnit, kdo na krádeže upozornil. V minulosti se prý ztratila komplet kuchyň, televize i posezení. I z těchto důvodů skupina SYNOT může ztratit o koupi zájem, a vše je tak velmi nejisté.

„Vzhledem k tomu, že zatím nejen že není objekt nabízen k prodeji, ale ani nevíme, v jakém se nachází stavu, nepadlo definitivní rozhodnutí. Jak totiž vyplývá z informací ze strany insolvenčního správce, objekt byl v posledních měsících předmětem několika vloupání," potvrdila Magda Pekařová.

PŮVODNĚ ZDE BYL OBCHOD SE ZELENINOU
Na místě nynějšího „Pivovaru Čechmánek" byl původně obchod se zeleninou a ovocem. Roman Čechmánek investoval do moderní budovy nemalé peníze. Kvůli mnohamilionovým dluhům následně Čechmánek o majetek přišel.

Ve veřejné dražbě koupil většinu podnikatel a senátor Ivo Valenta přesněji jeho firma Synot Real Estate. Spekuluje se, že za pár milionů získala firma Synot Real Estate mnohonásobně vyšší majetek, a že to tedy byla až příliš výhodná koupě. Slavný hokejista Roman Čechmánek se nadále věnuje sportu a o své „mnohamilionové kauze" mluvit nechce.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.25.06.2017 15:475.145/5.145