Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Prazdroj zdraží o tři procenta. Konkurence podobný krok nechystá

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský Prazdroj od října zvýší ceny piva a dalších nápojů v průměru o 3,2 procenta. Například půllitr desítky Gambrinus budou restaurace nakupovat o 60 haléřů dráž a dvanáctky Pilsner Urquell o korunu. Prazdroj nezvyšoval cenu čepovaného piva dva roky a lahvového rok a tři čtvrtě. Pivovar zdražení zdůvodňuje růstem cen surovin, zejména chmele, a také investicemi do modernizace a rozšíření prodeje. Napsaly to Lidové noviny (LN).

Zvýšení cen lídra českého pivního trhu se týká jak sudového a tankového, tak baleného piva. Hostinští a obchody budou vedle piva od Prazdroje nakupovat dráž i nealko a ovocná piva, cidery i další nápoje. „V průměru zvyšujeme cenu u všech našich produktů o 3,2 procenta,“ uvedla pro LN mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Změnu ceny v tuto chvíli neplánují Pivovary Staropramen, které jsou po Prazdroji druhým největším výrobcem piva v Česku. Zdražovat se nechystá ani humpolecký Bernard. Reagovat na změnu cen u konkurence nehodlá ani Budějovický Budvar. „Ceny některých výrobků jsme naposledy upravovali 1. ledna 2016. Máme zcela nezávislou cenovou politiku,“ uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Skupina Heineken, které patří značky Krušovice, Starobrno nebo Zlatopramen, uvedla, že naposledy zdražovala některé své produkty v obchodech začátkem letoška. „O případných změnách nejprve informujeme naše obchodní partnery,“ dodala Jana Pikardová z Heinekenu.

Prazdroj patří mezi pivovary společnosti SABMiller v Evropě, jejichž prodejem podmínila Evropská komise svůj souhlas s převzetím SABMilleru ze strany největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Prazdroj je tak na prodej. Podle různých zdrojů mezi zájemci figurují americké a evropské investiční fondy, včetně českých skupin PPF a J&T, a také třeba největší japonský pivovar Asahi.

Nejlepší jedenáctkou roku 2016 je Zubr Grand

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Naše vodaZubr

Zubr Grand získal 1. místo v prestižní degustační soutěži České pivo 2016 a to v kategorii jedenáctistupňových ležáků. O vítězi rozhodla za dohledu notáře komise složená z odborníků, která posuzovala senzorické vlastnosti piva.

Úspěch přerovského pivovaru potvrdila i další umístění piv z produkce přerovského pivovaru – Zubr Gold se umístil na 2. místě v kategorii výčepních piv, Zubr Classic v téže kategorii obsadil 3. příčku. Velmi dobře si v soutěži vedly i výrobky pivovaru Litovel, který je také součástí moravského holdingu PMS. Pivo Litovel Moravan zvítězilo v kategorii výčepních piv, Litovel Premium obsadilo 2. místo v kategorii prémiových ležáků a Litovel Dark zvítězil v kategorii piv tmavých. Holding PMS celkově získal šest ocenění a stal se jednoznačně nejúspěšnější pivovarnickou skupinou soutěže České pivo 2016.

„Velmi si vážíme toho, že odborná porota zvolila jako nejlepší jedenáctku Zubr Grand. Ten je zároveň naším nejprodávanějším pivem. Je skvělé, že se názory odborníků i našich štamgastů na kvalitu i chuť Granda takto shodují, říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr a dodává: „Těší mne, že cesta k úspěchu je dlážděná poctivou prací, tradičním způsobem vaření piva a v neposlední řadě nejlepšími regionálními surovinami, což je přesně to, na čem si v pivovaru Zubr zakládáme.“ Přerovský pivovar patří k jednomu z nejvíce oceňovaných pivovarů v České republice.

Soutěž České pivo patří k tradičním pivním kláním v České republice. Letos se konala již po šestnácté a jako každý rok, i letos ji vyhlásil Český svaz pivovarů a sladoven a roli odborného garanta převzal Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Degustační komise je složená z pivovarníků, pedagogů a odborníků ze středních a vysokých škol, Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Objektivita hodnocení je zajištěna dvokoulovým hodnocením.

Nejlepší světlé pivo má Radegast, tmavé Litovel

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTK

První místo v hlavní kategorii světlých ležáků degustační soutěže České pivo letos získal Radegast se svou Ryze Hořkou 12°. Druhé místo patří Královskému pivu Litovel Premium z moravského pivovaru Litovel. Bronzovou příčku obsadil Staropramen Ležák z pražského smíchovského pivovaru. Výsledky 16. ročníku soutěže, ve které v pěti kategoriích soutěžilo 58 vzorků piv, vyhlásili organizátoři v Národním domě na Vinohradech v Praze na Svatováclavské slavnosti českého piva. Počet piv přihlášených do soutěže letos klesl skoro o pětinu.

V kategorii světlých výčepních piv uspělo Královské pivo Litovel Moravan, následované pivy Zubr Gold a Zubr Classic. Mezi stále populárnějšími jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen Zubr Grand, následovaný Braníkem 11 a Kvasnicovou jedenáctkou od pivovaru Bernard. Mezi nealkoholickými pivy patří první místo pivu Birell Světlý, umístil se také Birell Polotmavý a Bakalář nealkoholický za studena chmelený z Rakovníku.

Nejlepším tmavým pivem porota určila stejně jako loni a předloni pivo Litovel Dark, na první příčce se též umístil Bernard Černý ležák s jemnými kvasnicemi. Na druhé pozici skončilo pivo Černovar Černé z Tradičního pivovaru v Rakovníku, na třetím místě loňský spoluvítěz kategorie Postřižinské tmavé z nymburského pivovaru.

Degustační soutěž každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Zatímco předloni mohli do soutěže přihlašovat své produkty tuzemské pivovary, které měly roční výstav nad 10 tisíc hektolitrů, loni povinná výroba pro přihlašovatele klesla na polovinu. Tam zůstala i letos.

Během ceremoniálu byli uvedeni do Síně slávy českého pivovarství emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha a Jiří Špringl ze společnosti Chmel Polepská blata. Průcha pracoval na prazdrojské varně již v roce 1970, následně byl i hlavním sládkem Prazdroje. Špringl je odborníkem na pěstování chmele - poloraného žateckého červeňáku.

Cena českého sládka Františka Ondřeje Poupěte byla udělena emeritnímu sládkovi a předsedovi představenstva litovelského pivovaru Miroslavu Koutkovi. "Začínal jsem v něm od píky. Třináct let jsem zastával funkci sládka. V roce 1992 jsem byl jmenován do funkce výkonného ředitele, kterou jsem vykonával skoro 19 let," uvedl Koutek. Sládkem se stal v 25 letech, nejmladším v tehdejším Československu. Koutek se také zasadil o znovuotevření učňovského oboru pivovarník - sladovník na Střední odborné školy v Litovli, před revolucí také inicioval vybudování první historické muzeální expozice pivovarnictví na Moravě.

Prazdroj od října opět podraží. Za plzeň si lidé připlatí korunu

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský Prazdroj od října zvýší ceny piva a dalších nápojů v průměru o 3,2 procenta. Například půllitr desítky Gambrinus budou restaurace nakupovat o 60 haléřů dráž a dvanáctky Pilsner Urquell o korunu.

Prazdroj nezvyšoval cenu čepovaného piva dva roky a lahvového rok a tři čtvrtě. Pivovar zdražení zdůvodňuje růstem cen surovin, zejména chmele, a také investicemi do modernizace a rozšíření prodeje. Napsaly to Lidové noviny (LN). Další pivovary podle zjištění deníku nyní zdražení nechystají.

Zvýšení cen lídra českého pivního trhu se týká jak sudového a tankového, tak baleného piva. Hostinští a obchody budou vedle piva od Prazdroje nakupovat dráž i nealko a ovocná piva, cidery i další nápoje. „V průměru zvyšujeme cenu u všech našich produktů o 3,2 procenta,“ uvedla pro LN mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Změnu ceny v tuto chvíli neplánují Pivovary Staropramen, které jsou po Prazdroji druhým největším výrobcem piva v Česku. Zdražovat se nechystá ani humpolecký Bernard. Reagovat na změnu cen u konkurence podle zjištění LN nehodlá ani Budějovický Budvar. „Ceny některých výrobků jsme naposledy upravovali 1. ledna 2016. Máme zcela nezávislou cenovou politiku,“ uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Skupina Heineken, které patří značky Krušovice, Starobrno nebo Zlatopramen, uvedla, že naposledy zdražovala některé své produkty v obchodech začátkem letoška. „O případných změnách nejprve informujeme naše obchodní partnery,“ dodala Jana Pikardová z Heinekenu.

Prazdroj patří mezi pivovary společnosti SABMiller v Evropě, jejichž prodejem podmínila Evropská komise svůj souhlas s převzetím SABMilleru ze strany největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Prazdroj je tak na prodej. Podle různých zdrojů mezi zájemci figurují americké a evropské investiční fondy, včetně českých skupin PPF a J&T, a také třeba největší japonský pivovar Asahi.

Prazdroj zdraží pivo. Jak reagují ostatní pivovary?

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Týden.czAutor:ČTKPrazdroj



Plzeňský Prazdroj od října zvýší ceny piva a dalších nápojů v průměru o 3,2 procenta. Například půllitr desítky Gambrinus budou restaurace nakupovat o 60 haléřů dráž a dvanáctky Pilsner Urquell o korunu. Prazdroj nezvyšoval cenu čepovaného piva dva roky a lahvového rok a tři čtvrtě.

Pivovar zdražení zdůvodňuje růstem cen surovin, zejména chmele, a také investicemi do modernizace a rozšíření prodeje. Napsaly to Lidové noviny. Další pivovary podle zjištění deníku nyní zdražení nechystají.

Zvýšení cen lídra českého pivního trhu se týká jak sudového a tankového, tak baleného piva. Hostinští a obchody budou vedle piva od Prazdroje nakupovat dráž i nealko a ovocná piva, cidery i další nápoje. "V průměru zvyšujeme cenu u všech našich produktů o 3,2 procenta," uvedla pro Lidové noviny mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Změnu ceny v tuto chvíli neplánují Pivovary Staropramen, které jsou po Prazdroji druhým největším výrobcem piva v Česku. Zdražovat se nechystá ani humpolecký Bernard. Reagovat na změnu cen u konkurence podle zjištění Lidových novin nehodlá ani Budějovický Budvar. "Ceny některých výrobků jsme naposledy upravovali 1. ledna 2016. Máme zcela nezávislou cenovou politiku," uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Skupina Heineken, které patří značky Krušovice, Starobrno nebo Zlatopramen, uvedla, že naposledy zdražovala některé své produkty v obchodech začátkem letoška. "O případných změnách nejprve informujeme naše obchodní partnery," dodala Jana Pikardová z Heinekenu

Prazdroj patří mezi pivovary společnosti SABMiller v Evropě, jejichž prodejem podmínila Evropská komise svůj souhlas s převzetím SABMilleru ze strany největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Prazdroj je tak na prodej. Podle různých zdrojů mezi zájemci figurují americké a evropské investiční fondy, včetně českých skupin PPF a J&T, a také třeba největší japonský pivovar Asahi.

Prazdroj zdraží od října pivo i další nápoje o tři procenta. Přidají se ostatní?

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav PetrPrazdroj

Dva roky nezvyšoval lídr trhu cenu čepovaného piva a rok a tři čtvrtě cenu lahvového. Teď si hospodští a obchody připlatí za vše. Velkoobchodní cena nápojů z produkce Plzeňského Prazdroje vzroste o tři procenta. Pivaři pak ale možná ve výsledku zaplatí ještě o něco víc.

Vyšší náklady na suroviny a velké investice do rozšíření a modernizace produkce. Tak zdůvodňuje největší výrobce piva v česku Plzeňský Prazdroj své nejnovější zvýšení cen. Od 1. října budou od Prazdroje nakupovat dráž restaurace, hospody i obchody. V průměru o 3,2 procenta.

„Změna se týká jak baleného, tak i sudového a tankového piva a ostatních nápojů z naší produkce,“ uvedla mluvčí pivovaru Jitka Němečková. „V lednu loňského roku jsme zdražovali pouze pivo balené v lahvích, plechovkách a PET lahvích, a to v průměru o 1,6 procenta. Čepovaného piva se změny nedotkly poslední dva roky,“ dodává mluvčí.

Například půllitr nepasterizované desítky Gambrinusu nakoupí od října hospody o 60 haléřů dráž, dvanáctky Pilsner Urquell až o korunu. A je otázka, do jaké míry promítnou hospodští dražší nákup do cen svým zákazníkům. Někteří naznačují, že nejméně ve stejné výši.

Kdo se přidá?
Konkurenti obvykle po určitém čase zdražení lídra trhu následují. Vyčkávají, co vyšší cena udělá se spotřebiteli a také chtějí nějakou dobu využít dočasné cenové výhody. Piva ze skupiny Prazdroje mají totiž zásadní tržní podíl na domácím trhu – přes 40 procent.

Nikdo z konkurentů však své plány nekomentuje. Tvrdí, že mají vlastní cenovou politiku a někteří zvýšili ceny začátkem letoška, jiní loni.

Jasné slovo říkají v humpoleckém Bernardu. „Teď žádné zdražování nechystáme. Hospodské čekají těžké ekonomické časy, musí například investovat kvůli chystané elektronické evidenci tržeb, a my jim nechceme situaci ještě zhoršovat,“ reagoval spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.

Odbyt piva neklesne
Část hospodských možná zdraží pivařům víc než o kolik zvedl cenu Prazdroj.
„Dvanáctka od Prazdroje mě vyjde o korunu dráž, ale já cenu zvednu nejmíň o dvě koruny. Když si spočítám, kolik tisíc bude stát pokladna a software pro Babišovo EET, tak mi to větší zdražení piva nemůže mít nikdo za zlé,“ vyjádřil se pod podmínkou zachování anonymity majitel hospody v malé obci na Plzeňsku.

Přesto se ale nedá očekávat, že by vyšší cena způsobila nižší spotřebu a menší prodeje.
„Na odbyt jistě nebude mít vyšší cena vliv. Možná se spíš konzumenti v některých případech přesunou k levnějším značkám,“ soudí pivovarnický expert a někdejší ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Prazdroj od října zdraží pivo a další nápoje v průměru o 3,2 %

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:České novinyAutor:ČTKPrazdroj

Plzeňský Prazdroj od října zvýší ceny piva a dalších nápojů v průměru o 3,2 procenta. Například půllitr desítky Gambrinus budou restaurace nakupovat o 60 haléřů dráž a dvanáctky Pilsner Urquell o korunu. Prazdroj nezvyšoval cenu čepovaného piva dva roky a lahvového rok a tři čtvrtě. Pivovar zdražení zdůvodňuje růstem cen surovin, zejména chmele, a také investicemi do modernizace a rozšíření prodeje. Napsaly to Lidové noviny (LN). Další pivovary podle zjištění deníku nyní zdražení nechystají.

Zvýšení cen lídra českého pivního trhu se týká jak sudového a tankového, tak baleného piva. Hostinští a obchody budou vedle piva od Prazdroje nakupovat dráž i nealko a ovocná piva, cidery i další nápoje. "V průměru zvyšujeme cenu u všech našich produktů o 3,2 procenta," uvedla pro LN mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

Změnu ceny v tuto chvíli neplánují Pivovary Staropramen, které jsou po Prazdroji druhým největším výrobcem piva v Česku. Zdražovat se nechystá ani humpolecký Bernard. Reagovat na změnu cen u konkurence podle zjištění LN nehodlá ani Budějovický Budvar. "Ceny některých výrobků jsme naposledy upravovali 1. ledna 2016. Máme zcela nezávislou cenovou politiku," uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Skupina Heineken, které patří značky Krušovice, Starobrno nebo Zlatopramen, uvedla, že naposledy zdražovala některé své produkty v obchodech začátkem letoška. "O případných změnách nejprve informujeme naše obchodní partnery," dodala Jana Pikardová z Heinekenu

Prazdroj patří mezi pivovary společnosti SABMiller v Evropě, jejichž prodejem podmínila Evropská komise svůj souhlas s převzetím SABMilleru ze strany největšího světového pivovaru Anheuser-Busch InBev. Prazdroj je tak na prodej. Podle různých zdrojů mezi zájemci figurují americké a evropské investiční fondy, včetně českých skupin PPF a J&T, a také třeba největší japonský pivovar Asahi.

Českým ležákem roku je Radegast s Ryze Hořkou 12°

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Deník.czAutor:ČTKRadegast

První místo v hlavní kategorii světlých ležáků degustační soutěže České pivo letos získal Radegast se svou Ryze Hořkou 12°. Druhé místo patří Královskému pivu Litovel Premium z moravského pivovaru Litovel. Bronzovou příčku obsadil Staropramen Ležák z pražského smíchovského pivovaru. Výsledky 16. ročníku soutěže, ve které v pěti kategoriích soutěžilo 58 vzorků piv, vyhlásili v úterý organizátoři v Národním domě na Vinohradech v Praze na Svatováclavské slavnosti českého piva. Počet piv přihlášených do soutěže letos klesl skoro o pětinu.

V kategorii světlých výčepních piv uspělo Královské pivo Litovel Moravan, následované pivy Zubr Gold a Zubr Classic. Mezi stále populárnějšími jedenáctistupňovými pivy byl jako nejlepší ohodnocen Zubr Grand, následovaný Braníkem 11 a Kvasnicovou jedenáctkou od pivovaru Bernard. Mezi nealkoholickými pivy patří první místo pivu Birell Světlý, umístil se také Birell Polotmavý a Bakalář nealkoholický za studena chmelený z Rakovníku.

Soutěž vyhlašuje svaz pivovarů
Nejlepším tmavým pivem porota určila stejně jako loni a předloni pivo Litovel Dark, na první příčce se též umístil Bernard Černý ležák s jemnými kvasnicemi. Na druhé pozici skončilo pivo Černovar Černé z Tradičního pivovaru v Rakovníku, na třetím místě loňský spoluvítěz kategorie Postřižinské tmavé z nymburského pivovaru.

Degustační soutěž každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven, odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Zatímco předloni mohli do soutěže přihlašovat své produkty tuzemské pivovary, které měly roční výstav nad 10 tisíc hektolitrů, loni povinná výroba pro přihlašovatele klesla na polovinu. Tam zůstala i letos.

V síni slávy je odborník na pěstování chmele
Během ceremoniálu byli uvedeni do Síně slávy českého pivovarství emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Pavel Průcha a Jiří Špringl ze společnosti Chmel Polepská blata. Průcha pracoval na prazdrojské varně již v roce 1970, následně byl i hlavním sládkem Prazdroje. Špringl je odborníkem na pěstování chmele – poloraného žateckého červeňáku.

Cena českého sládka Františka Ondřeje Poupěte byla udělena emeritnímu sládkovi a předsedovi představenstva litovelského pivovaru Miroslavu Koutkovi.

Sládkem se stal už ve 25 letech
„Začínal jsem v něm od píky. Třináct let jsem zastával funkci sládka. V roce 1992 jsem byl jmenován do funkce výkonného ředitele, kterou jsem vykonával skoro 19 let," uvedl Koutek.

Sládkem se stal v 25 letech, nejmladším v tehdejším Československu. Koutek se také zasadil o znovuotevření učňovského oboru pivovarník – sladovník na Střední odborné školy v Litovli, před revolucí také inicioval vybudování první historické muzeální expozice pivovarnictví na Moravě.

Pekárna na Kvildě

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Kudy z nudyKvilda

Pokud se chystáte na Kvildsko, neměli byste opomenout návštěvu této vyhlášené pekárny, která se stala legendou daleko za hranicí Šumavy.

Obec Kvilda, známé východisko turistických tras, ležící v srdci šumavských lesů a plání je nejvýše položenou obcí České republiky (1065 m.n.m.). Najdete ji na soutoku Teplé Vltavy a Kvildského potoka uprostřed národního parku Šumava.

Jedním z nejoblíbenějších míst turistů i místních se stala pekárna, která leží na konci obce směrem na Horskou Kvildu. V útulné pekárně, která si sama peče netradiční pečivo, je pořád plno. Na výběr jsou tu borůvkové frgály, koblihy a nejrůznější koláčky s nugátovou, malinovou ale třeba také pomerančovou náplní, polévané čokoládou.

Specialitou podniku je však povidloň – skvělý dezert z odpalovaného těsta, pomazaný povidly s pořádnou čepicí tvarohu, jogurtu a zakysané smetany. Nabídku čerstvého pečiva doplňuje tradiční domácí chléb nebo pivní rohlíky. Neuvěřitelný výběr zdejších laskomin obohacují ještě nejrůznější druhy dortů a pohárů. K dokonalému občerstvení přispívá také výborná káva, nebo dobře vychlazené pivo.

Minipivovar v pekárně
Nejen pečivem živ je člověk - na Kvildě to vědí a proto zde k radosti návštěvníků Šumavy i místních obyvatel zřídili Minipivovar Kvilda. V nabídce piva najdete 8° světlé Osmerák, 10° světlé Kvildské výčepní a 12° světlý Dvanácterák. Příležitostně se vaří Divočák 13° polotmavé, 14° polotmavé pivo Galapetr, Waldschmidt i Weißbier a 16° polotmavé Rankl Sepp.

Ubytování
Penzion u pekárny byl dokončen v roce 2010. Ubytování poskytuje celkem 24 lůžek v šesti pokojích zařízených v secesním stylu. Celá budova je nekuřácká. Pokoje jsou vybaveny kompletním hygienickým zázemím, nechybí ani TV + satelit a radio. Pobyt se čtyřnohými miláčky je možný (nutno mít vlastní pelíšek, zákaz ponechání samotného zvířete na pokoji).

Vinohradský pivovar byl obnoven útulnou restaurací

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:DesignMagazin.czAutor:Ondřej KrynekVinohradský

Na pražských Vinohradech byl vloni otevřen Vinohradský pivovar, jehož historie sahá až do roku 1893. Architektonické studio OV-A dřívější vyhořelý pivovar v místě původní spilky přestavěli na malebnou restauraci s výčepem, která láká nejen na příjemné posezení, ale také na vlastní pivo.

“Pivovar byl založen roku 1893, kdy Královské Vinohrady ještě nepatřily k Praze, ovšem dřívější usedlosti již rychle nahrazovaly městské bloky a Vinohrady byly jedním z největších českých měst. Byla to impozantní budova v dobovém industriálním slohu, s velkou přiléhající zahradou. Stavba šla pěkně od ruky, první pivo bylo vystaveno už roku 1894. Do sladoven se vešlo 600 vagonů sladu. Vařila se klasická česká piva, včetně Velkopražské 12 a černého ležáku,” uvádí k historii pivovaru skupina přátel, kterým se otevřením Vinohradského pivovaru splnil velký sen o lahodném ležáku vlastní výroby z kvalitních českých sladů a chmelů.

“Obnovený malý pivovar se nachází ve sklepních prostorách spilky bývalého pivovaru. Návrh posiluje sochařské kvality klenutých valených stropů a masivních stěn. Nově proražené oválné otvory spojují pivnici s výrobní částí pivovaru a zdůrazňují masivní zděnou podstatu prostoru. Akcentují jednotlivé varné provozy: varnu, scezovací káď, spilku a ležácký sklep. Světlý neutrální interiér dává vyniknout barvě piva ve sklenici, keramikou obložené výčepní pulty navazují na pivovarskou tradici,” uvádí architekti ze studia OV-A, kteří konverzi na restauraci s výčepem provedli.

Vinohradský pivovar je rozdělen na dvě části. Polovina slouží k vaření, kvašení a zrání piva. Druhá polovina nabízí posezení v restauraci se dvěma výčepy a to buď na úrovni sníženého přízemí nebo pak v prvním podzemním podlaží. Podzemní sál by majitelé chtěli proměnit v živelný kulturní prostor. Zajímavý je právě onen průhled do druhé části do zákulisí na výrobu piva.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.17.08.2017 07:355.314/5.314