Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Adolphus Busch: Vařit pivo „jako“ budějovické

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:David Hertl

Je možné vyrobit ostravskou klobásu jinde než v Ostravě? Dá se řecký jogurt vyrábět jinde než v Řecku? A lze budějovické pivo uvařit jinde než v Českých Budějovicích? Adolphus Busch, rodák z Kastelu v jihozápadním Německu, byl přesvědčený o tom, že to jde.

Jak se v Americe narodilo budějovické pivo
Narodil se v červenci 1839 jako jedenadvacáté dítě v rodině obchodníka s vínem, pivem a pivovarnickými potřebami. Vystudoval v Bruselu a roku 1857 odešel se třemi bratry do USA. Emigranti se usadili v Saint Louis, kam v 19. století přišly další statisíce Němců. Byl mezi nimi i Eberhard Anheuser (1806-1880). Jeho osud byl podobný tomu Buschovu: do USA přišel z Německa se dvěma bratry v roce 1842, vydělal malé jmění výrobou mýdla a svíček a roku 1857 převzal zkrachovalý pivovar Bavarian Brewery, který přejmenoval na E. Anheuser & Company.

Následujícího roku provdal Anheuser své dvě dcery dvěma bratrům Buschovým – a vznikla společnost Anheuser-Busch. Buschovi přinesli do firmy povědomost o pivu a chmelu, obojí dobře znali z rodiny svého otce. V Americe se tou dobou skutečný pivní trh teprve rodil s tím, jak za oceán přicházely miliony lidí z Evropy. Pivo se zpočátku dováželo, mezi mnoha značkami nechyběl ani Budweiser Bier, vařený v Českých Budějovicích. Poprvé se v USA objevil v roce 1872.

Anheuser s Buschem narazili hned v počátcích svého podnikání na problém: pivo, které vařili, nebylo moc dobré. „Společně hledali nový recept. Na cestě za lepším receptem se dostali až do Budějovic v České republice, kde objevili úžasné pivo, získali recept a začali vařit pivo, které později pojmenovali Budweiser,“ píše Chandler DeLove v americké Příručce pro profesionální i domácí barmany.

Skoupil vše, co se dalo použít
Tak úplně jednoduché to ale nejspíš nebylo: když totiž v pivovaru Anheuser-Busch přemýšleli nad vlastní značkou piva, dali na radu dalšího německého přistěhovalce, podnikatele Carla Conrada, který doporučoval, aby jméno piva připomínalo emigrantům něco známého z Evropy, ale zároveň se dobře vyslovovalo v angličtině. A teprve tehdy se prý zrodil Budweiser Lager Beer.

„Nápad byl jednoduchý – produkovat pivo stejné kvality, barvy a chuti, jakou má pivo vyráběné v Budějovicích,“ vypověděl o několik let později před newyorským soudem Busch. Tento krok byl u začátku právních sporů mezi jeho firmou a dnešním Budějovickým Budvarem, které se vlečou už přes století.

Busch stál v čele své firmy třiatřicet let. V USA zavedl jako první pro pivo pasterizaci. Díky ní mohl své výrobky v konstantní kvalitě distribuovat po celé zemi. Rychle se rozvíjející podnik skupoval vše, co mohl použít k výrobě piva. Firma zanedlouho vlastnila železniční společnosti, které pivo rozvážely. Jako první začala pivo převážet v chladírenských vagonech – do té doby byla distribuce závislá na pravidelné dodávce ledu. Společnost skoupila i řadu uhelných dolů, které dodávaly palivo pro pivovar i železnici. V době, kdy pivovar rostl, nakoupila společnost i množství nemovitostí.

Pozdější období prohibice (1920-1933) přežil pivovar díky výrobě nealkoholických piv a prodeji nemovitostí, v nichž se v minulosti nacházely jeho saloony. Klíčová byla pro firmu Anheuser-Busch i masivní reklama. Právě této značce se podařilo prosadit do povědomí konzumentů, že „pít pivo je americké“. Anheuser-Busch se také jako jeden z první pivovarů rozhodl masově stáčet pivo do láhví a nedistribuovat je pouze v sudech. Už v roce 1901 naplnil těch lahví přes milion.

Práce jako radost a odpočinek
Adolphus Busch zemřel v říjnu 1913 během dovolené v Německu. Je paradoxní, že ve stáří přiznal, že pivo pro něj bylo „jen“ podnikání – celý život dával při popíjení přednost vínu. Z manželství s Elise Anheuserovou vzešlo třináct dětí. Adolphus Busch opouštěl svět jako vládce mohutného průmyslového impéria, do kterého patřil nejen pivovar a přidružené výrobní společnosti, ale také hotely a banky. Pro Američany je dodnes příkladem klasického selfmademana, člověka, který se z ničeho vypracoval do nejvyšších podnikatelských pater.

Encyklopedie amerického přistěhovalectví to shrnuje: „Přestože neměl žádné osobní zkušenosti s vařením piva, v oblasti pivovarnictví měl základní znalosti, měl léta obchodní praxe a vrozený instinkt, což vše dokázal dobře zužitkovat. Velmi záhy si získal pověst obchodníka, který dokázal prodat špatné zboží stejně lehce jako to dobré. Neméně důležitý byl Adolphusův postoj k práci, v níž spatřoval radost a příjemný odpočinek, který se vyplácí nejen finančně, ale především uspokojením, jenž pociťoval, když byly jeho snahy korunovány úspěchem.“

Dnes je Anheuser-Busch InBev největším pivovarnickým podnikem na světě, ovládá zhruba 27 % světového trhu s pivem a jen ve třetím čtvrtletí letošního roku vykázal provozní zisk 100 miliard korun. Pro zajímavost: cena ochranných známek Bud, Budweiser a Budvar byla před lety odhadnuta na 350 miliard korun. Je jasné, že v právních sporech s českobudějovickým Budvarem jde o hodně…

Pivo bez front a dlouhého čekání: Chytrá samoobslužná pípa z Londýna

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:100+1Autor:telegraph.co.uk

Také se vám to už stalo? Sedíte v restauraci nad dávno prázdnou sklenicí a marně se snažíte upoutat pozornost číšníka. Bar v obležení desítek těl neskýtá velké šance na rychlou objednávku. Co dělat? Obrnit se trpělivostí a čekat, nebo se zvednout a jít o dům dál?

Podle Tami Hargreavese z britské Barclaycard považují návštěvníci barů a restaurací za nejnepříjemnější právě příliš dlouhé čekání na obsluhu. Až 28 % návštěvníků by podle průzkumu, který si firma nechala zpracovat, ocenilo, kdyby nemuseli čekat s objednávkou na číšníka. Řešením by mohla být samoobslužná Pay@Pump pípa. Kromě rychlého natočení piva (jeden pohár pípa připraví během minuty) lze objednávku rovnou uhradit pomocí bezkontaktní platební karty. Chytré, že?

Pivní speciály se staly hitem, sudy už téměř odhalují dno

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Znojemský deníkAutor:Michal Hrabal

Značný zájem je o pivní speciály, které před vánočními svátky navařili majitelé pivovarů v příhraničních regionech jižní Moravy. Některé druhy jsou již téměř vyprodané. Mnozí pivovarníci se shodují, že právě v chladném počasí je vhodné sáhnout po hutnějších a silnějších pivech.

Například Velický Bombarďák z Velké nad Veličkou na Hodonínsku přichystal pro letošek hned tři. „Jako první jsme uvařili medovou třináctku se zázvorem. Ta už je ale skoro vypitá, máme na čepu posledních padesát litrů. Potom jsme připravili šestnáctku – svrchně kvašený Velický ejloš, který bude v půllitrových láhvích. A máme i jednadvacítku Baltic porter, spodní kvašené tmavé pivo. Do něj jsme přidali čokoládu a vanilku, takže je to tmavé pivo s kávovými a čokoládovými tóny," poodhalil provozovatel Bombarďáka Ladislav Lukács.

ZA DVA TÝDNY JE PRYČ
Velký zájem o vánoční speciály potvrzuje i ředitel Znojemského městského pivovaru Miroslav Harašta. Tam na adventní čas navařili speciální světlou nefiltrovanou a nepasterovanou Medovou třináctku.

K její výrobě použili i pravý med zaručující nasládlou chuť a vůni. „Zájem byl takový, že jsme ji prodali za čtrnáct dní a nyní už jen doprodáváme. Vyrobili jsme dvacet hektolitrů. Speciál standardně vydrží měsíc, ale letos byl ve třetím adventním týdnu pryč. Příští rok proto uděláme dvojnásobný objem vánočního speciálu," informoval Harašta.

Odlišnými chutěmi je známý také břeclavský minipivovar Frankies. V jeho nabídce se objevilo dýňové pivo a také svrchně kvašený Čokoládový Stout. „V tom je kakao, což není úplně obvyklá věc. Druhý speciál je s pečenou dýní a kořením. Nejsou to nějaké sladké hubolepy. I když třeba dýňové zní hodně exoticky, je to příjemně pitelné pivo a hodně oblíbené," uvedl spolumajitel pivovaru Štěpán Přikryl.

Už pátým rokem vaří Pivovar Moravský Žižkov na Břeclavsku Žižkovský vánoční speciál. „Jde o světlé nefiltrované pivo. Je to jediná třináctka, kterou děláme. Máme ji v nabídce od začátku do konce prosince," nechal se slyšet jednatel žižkovského pivovaru Ondřej Šraga.

Podobně je na tom na Břeclavsku Hradní pivovar Hustopeče. Tam nabízejí milovníkům piva Mikuláše. Nejde však o vousatého muže s čepicí a berlou. „Je to třináctka, kterou často nevaříme, už tím je speciální. Od ostatních našich piv se liší chutí a trochu i barvou. Mikuláš je oranžově-červený," řekla tamní sládková Marcela Matochová.

MEDOVÉ JSEM NESTIHL
Pouze na Vánoce chystá polotmavý speciál pivovar Na Mlýně z Ratíškovic na Hodonínsku. „Letos u nás zavádíme novinku. Každé Vánoce a Velikonoce chceme připravit nějakou opravdovou pivní lahůdku," naznačil syn majitele pivovaru Jiří Fanta.

Odlišné druhy rád ochutnává například Jaroslav Dvořák ze Znojma. Na adventních trzích sáhl po jedenáctce a osmnáctce. „Chutnaly mi obě. Medovou třináctku jsem nestihl. Speciály mám rád, ale opravdu je jen ochutnám. Jedno pivo a stačí," svěřil se milovník pěnivého moku.

Tip sexy vánoční dárek: dejte pod stromeček kurz vaření piva v Pivovárku Melichárek

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Olomouc.czMelichárek

Štědrý den je už doslova za dveřmi, a pokud ještě stále sháníte originální dárek a obdarovaným je milovník piva, zbystřete pozornost. Pod stromeček mu totiž můžete nadělit kurz vaření piva. Ty pořádá Pivovárek Melichárek a uvařit si můžete pivo svých snů, ať už jím je řízný ležák, či silná IPA.

Uvařit si vlastní pivo. Pro mnoho milovníků pěnivého moku je to sen. Pod vánočním stromkem letos může ležet poukaz na jeho splnění. Pivovárek Melichárek z Horky nad Moravou totiž nabízí celodenní kurz, během nějž si účastníci vyrobí pivo přesně podle svých představ. “Kurzy jsou určené pro úplné laiky, ale taky pro nadšence, kteří už si pivo vaří doma nebo si třeba chtějí založit vlastní minipivovar,” láká majitel pivovaru Petr Melichárek. Kurzy jsou podle něj určeny pro skupiny od tří do šesti lidí, pojímá je proto komorně. Teprve až je poskládána skupina, dohodne se termín, který vyhovuje všem. “Sejdeme se v sedm hodin ráno, řekneme si nějaké informace a jdeme na to. Na varně už je připravený slad, jde se míchat a do večera je co dělat. Záleží na každém, zda se chce ušpinit a pořádně se zapojí, nebo se chce jen dívat. V různých technologických pauzách pak probereme trochu teorie a hlavně ochutnáváme různé pivní vzorky, připraveno je i občerstvení,” popisuje Melichárek. Výsledkem celodenní práce je várka o objemu přibližně 250 litrů. “Záleží potom na účastnících kurzu, zda si část várky, nebo klidně celou, odkoupí,” vysvětluje Melichárek. Každopádně si ale počkají, než pivo vyzraje. “Dost často si lidé tímhle způsobem vaří pivo na nějakou zvláštní příležitost. Třeba na svatbu či narozeniny. Nebo si ho stočí do lahví s vlastní etiketou a rozdávají ho přátelům,” doplňuje Petr Melichárek. Kurz podle něj zdaleka není určen jen mužům, ve skupině se prý často objeví i ženy.
Kurz má dvě varianty: ta levnější je bez ochutnávání a bez občerstvení a stojí 1600 korun, ta plnotučná pak zahrnuje teplý oběd, vzorky piva, tlačenku a další dobroty a stojí 2450 korun.

Pivovárek Melichárek funguje v Horce nad Moravou od roku 2010, pivo oficiálně prodává od roku 2013. Jeho zakladatel, sládek, ředitel i majitel v jedné osobě odhaduje, že letos se objem uvařeného piva bude pohybovat okolo dvou set hektolitrů.

Nejlepší pivo na světě mají pravděpodobně v Náchodě

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Deník.czPrimátor

„Nejlepší pivo na světě" náchodský pšeničný Primátor Weizenbier opět potvrzuje svou kvalitu a dominuje na nejedné degustační soutěži doma i v zahraničí.

Stříbro zacinkalo pšenici na soutěži Evropská pivní hvězda v Norimberku.

„Primátor byl jediným českým pivovarem, kterému se podařilo v silné konkurenci téměř dvou tisíc druhů piv z pětačtyřiceti zemí světa na soutěži bodovat," uvedla Markéta Flousková z marketingového oddělení náchodského pivovaru..

Další stříbrný úspěch přišel vzápětí na prestižní soutěži Brussels Beer Challenge 2016 (BBC), kde Weizenbier obhajoval zlato z loňského roku.

V zemi zaslíbené pivovarnictví obliba soutěže BBC každým rokem výrazně stoupá. V letošním 5. ročníku hodnotilo 80 mezinárodních odborných porotců 1250 různých piv, což je o 152 více než vloni.

„Svrchně kvašený Weizenbier je nejlépe hodnoceným náchodským pivem. Jeho jedinečná originální chuť, zlatožlutá barva a nezaměnitelná vůně po hřebíčku a banánech mu v letošním roce zajistila sedmkrát stupně vítězů," vyzdvihla Flousková a dodala, že to potvrzuje i fakt, že časopis Pivo, Bier & Ale pivu Primátor Weizenbier udělilo 1. prosince v Klášterním pivovaru Strahov Výroční cenu za dlouhodobou kvalitu a mimořádné úspěchy v mezinárodních degustačních soutěžích.

Pivovar Praha Craft Brewery v Jižní Koreji od Pacovských strojíren

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Průmyslová automatizace

PACOVSKÉ STROJÍRNY dodaly minipivovar s ročním výstavem 125.000 litrů piva typu českého světlého ležáku, vařeného českým sládkem z českých surovin – slad, chmel apod. do města Busan v Jižní Koreji. Pivovar byl dodán v rekordním čase – od uzavření kupní smlouvy do doby zprovoznění pivovaru neuplynuly ani 4 měsíce. Proto i část dodávky zařízení byla dodána letecky. Pivovar je umístěn ve zcela nově zrekonstruované budově bývalého průmyslového objektu, ve kterém vzniklo nákupní a kulturní středisko.

Zapíjet čokoládu pivem? Netradiční kombinace si v Belgii našla své milovníky

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Filip Nerad

Belgie je po celém světě proslavená svojí čokoládou. Neméně známá je také svým pivem. Dali byste si ale tyto dvě pochoutky dohromady? Belgičané ano. A jsou tam tací, kteří se na párování piva s čokoládou a snoubení jejich chutí dokonce specializují.

„Tohle pivo pro nás uvařil pivovar v Rulles asi 20 kilometrů odsud. Je to jantarový ale s americkým chmelem,“ líčí mi ve svém pivním obchodě na okraji Arlonu zrzavý čtyřicátník s dlouhým plnovousem Christophe Gillard.

V Belgii patří mezi uznávané pivní someliéry. A když říká pro nás, myslí sebe a svého kamaráda čokolatiéra Jeana, se kterým vytváří originální pivo-čokoládové kombinace.

Na pořadí záleží
„Tohle pivo jsme spárovali se dvěma druhy čokolády. Jedna je se slanými mandlemi a ta druhá s chilli papričkami Espelette. Pikantní čokoláda se dobře snoubí s chmelovou chutí piva, slaná zase se sladovou. Jedna je vhodnější před večeří a ta druhá jako dezert,“ vysvětluje Jean.

Ještě než se dáme do ochutnávání, přibližuje mi Chris, jak si sám říká, vznik samotného nápadu na spojení piva a čokolády. Přivedla ho na něj účastnice degustační soutěže, která kombinovala s čokoládou víno. Druhý den proto oslovil francouzského čokolatiéra, jestli by něco podobného nezkusili s pivem.

Výsledkem je už 18letá spolupráce, ze které se zrodilo několik piv uvařených speciálně tak, aby chutnaly s Jeanovou ručně vyráběnou čokoládou. Jako pivo JeanChris číslo jedna, které pro mě jeho autor otevírá.

Není čokoláda jako čokoláda
„První je 75procentní tmavá čokoláda z ostrova Svatý Tomáš se slanými mandlemi. Nejdřív ochutnáme pivo, pak čokoládu a pak zase pivo. Dělá se to tak proto, že čokoláda je mnohem tučnější, a pokud byste ji ochutnali jako první, zůstal by vám v ústech cukr a nevynikla by chuť piva,“ zdůrazňuje Chris.

„Čokoláda v tomto případě mírně potlačí chmelovou hořkost piva, aniž by ji ale úplně překryla. Ta druhá čokoláda udělá přesný opak a chuť piva ještě podtrhne,“ dodává.

Chris a Jean se scházejí jednou za měsíc, aby vyzkoušeli nová piva a nové čokolády, zda by šly k sobě. Pro toto netradiční spojení se podle Chrise hodí skoro všechny pivní styly, ale jen některé čokolády. S bílou nebo mléčnou čokoládou to prý nefunguje. A ideální podle něj nejsou ani ty prodávané v běžných obchodech.

Pivovar přichází s novinkou. Začátek roku zpestří festival Zima v Prazdroji

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:QAP.czPrazdroj

Dějištěm nového festivalu bude historická budova centra Secese. Zájemci se mohou těšit na pět koncertů a vystoupení, během kterých zazní rytmy jazzu, swingu a blues. Kromě hudebních vystoupení nabídne nová akce i únorovou stand-up komedii.

"Kulturním cyklem Zima v Prazdroji chceme navázat na prázdninový festival Léto v Prazdroji. Zimní obdoba oblíbeného festivalu se bude konat od 26. ledna do 23. března. Diváci se mohou těšit na veřejnosti méně známé prostory centra Secese a díky omezené kapacitě historického sálu zažijí nezapomenutelnou komorní atmosféru,“ vysvětluje Rudolf Šlehofer, manažer rozvoje cestovního ruchu a péče o historické dědictví Plzeňského Prazdroje.

Pivovar připravil kromě základní vstupenky také VIP lístek, který v ceně zahrnuje občerstvení včetně speciální nabídky z výroby plzeňského pivovaru. Vstupenky jsou už v prodeji.

Program Zimy v Prazdroji

26.1. Ondřej Ruml – One Man Show
jazz, vocal, looping
Zpěvák, hudebník a herec Ondřej Ruml zazpívá písně autorů Petra Hapky a Michala Horáčka, Stinga, Bobbyho McFerrina i skladby z vlastní tvorby.

9.2. Komici s.r.o.
originální stand-up comedy
Zkušení stand-up komici z Brna a okolí mají k dispozici pouze jedinou zbraň v podobě mikrofonu, ale i tak slibují porci neotřelé zábavy.

23.2. Juwana Jenkins & Mojo Band
blues
Energický zpěv, pronikavý zvuk foukací harmoniky, nářek kytary a neutuchající rytmus nabídne kapela Juwana Jenkins and the Mojo Band.

9.3. Iva Kubelková & Jjimband
jazz, swing
Kapela Jjimband představuje jazzové a swingové hity v čele s modelkou Ivou Kubelkovou.

23.3. Frank Sinatra Revival
jazz, swing
Stylové a osobité podání těch největších hitů jedné z nejznámějších osobností světové hudby.

Chybějící kulturní centrum? Může vzniknout v areálu znojemského pivovaru

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:Znojemský deníkAutor:Martin Moštěk

Najít pro Znojmo prostor pro kulturní a společenské centrum, které ve středu města schází, zadali radnici lidé v nedávné anketě Fóra Zdravého města. Podle starosty Vlastimila Gabrhela může vzniknout v pivovaru. Opozice chce o budoucnosti areálu jednání. Starosta je nevylučuje, od opozice ale chce konkrétní návrhy.

Prvním krokem k budoucímu využití dalších částí pivovaru má podle starosty být přivedení sítí v příštím roce. „S tím počítá rozpočet města na příští rok. Potom se můžeme bavit o dalším postupu. Víceúčelové společenské a kulturní centrum s dostatečným zázemím by v areálu vzniknout mohlo," uvedl starosta Gabrhel.

O areálu diskutovali i zastupitelé na svém posledním zasedání. „Bylo by dobré, abychom na pracovním jednání prodiskutovali, jak by pivovar mohl vypadat v roce 2021, kdy by se tam mohla konat Zemská výstava, pokud ji úřady Znojmu a Retzu přidělí," řekl při jednání zastupitel Jiří Kacetl.

Poukázal přitom na možnost demolice některých budov v areálu. „Naznačila to zpracovaná studie, souhlasili památkáři. Jde o to, abychom sítě nevedli k objektům, které případně zaniknou," poznamenal zastupitel.

Šéf investičního odboru Karel Bartušek zastupitelům řekl, že takový problém nenastane. „Postavíme hlavně páteřní vedení. S objekty, které by mohly být odstraněny, ani nepočítáme. V každém případě doplnění přípojek je už poměrně jednoduché, když jsou položena hlavní vedení," sdělil vedoucí.

Starosta Gabrhel k případným jednáním řekl, že by se měla týkat konkrétních návrhů. „A ty od opozice nedostáváme. Mluví jen na zastupitelstvu, k rozpočtu ani jiným tématům jsme nedostali jediný podnět. Jednat můžeme, ale o reálných věcech, ne o tématech, která by nás jakkoliv blokovala do budoucna. To už opozice předvedla, když nás tvrdě kritizovala za spolupráci s Městským pivovarem, která se přitom velmi osvědčila a přináší výborné výsledky," argumentoval starosta.

Kacetl vyjádřil naději, že k jednáním přesto dojde. „Mám signály od některých zastupitelů, že tomu jsou nakloněni. Pokud jde o pronájem části pivovaru před dvěma lety, naše kritika se týkala především formy zveřejnění příslušné nabídky městem, o které se nedozvěděli případní další zájemci," poukázal zastupitel.

Skořice, badyán, hřebíček. Pivovary i letos uvařily vánoční speciály

Publikováno:před 10 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Ladislav Vaindl

Ke svátečnímu období už řadu let patří i v západních Čechách speciální vánoční piva. Sládci místních pivovarů se každoročně snaží vymyslet ten nejlepší recept, jak pivařům sychravé prosincové počasí co nejvíce zpříjemnit. Tradičně nejširší nabídku speciálů mají ve Velkorybnickém Hastrmanovi.

Na čepu je tu mají už od začátku adventu. Místní sládek Luboš Vorel si připravil hned čtyři druhy. „Máme Sváteční ležák. Ten se hodí k vánoční atmosféře, protože jsme do něj použili med, skořici a hřebíček. K ochutnání je také žitná patnáctka typu India pale ale,“ prozrazuje Luboš Vorel.

Na svátky navařil i místní raritu, tzv. Puškvorcový speciál, který opravdu obsahuje známou léčivou bylinu. Poslední a nejsilnější z nabídky je sedmnáctistupňový Sedící býk, pojmenovaný podle významného náčelníka indiánského kmene Siouxů, který dokázal spojit několik dalších kmenů do slavné bitvy u Little Bighornu v roce 1876.

„Všechny druhy jdou velmi dobře na odbyt. Vydrží nám vždycky sotva do svátků. Lidé rádi vánoční piva ochutnávají. Na odbyt jdou všechna zhruba stejně. Možná lehkým favoritem je to nejsilnější, tedy Sedící býk,“ říká Luboš Vorel.

Vídeňskou třináctku navařili v pivovaru Kynšperský zajíc. „Vyznačuje se jantarovou barvou a charakteristickou chutí po vídeňském sladu. Vánoční speciály každopádně velmi dobře fungují. Je o ně velký zájem. K dispozici jsou i lahve ve speciálním balení,“ sděluje ředitel pivovaru Radek Vomočil.

Na svrchně kvašené pivo vsadili v sokolovském Permonu. Je jím třináctistupňový Xmas Ale. Sváteční speciál nemůže chybět ani v nejnovějším pivovaru v regionu, který vznikl vloni v Kraslicích.

„Vánoční pivo jsme uvařili poprvé. Jedná se o polotmavý ležák, třináctku. Použili jsme klasické sváteční chutě, o které se starají skořice, badyán a hřebíček,“ konstatuje Vlastimil Kopecký z pivovaru Krušnohor.

V zimě je spíše na zahřátí, proto mívá vyšší obsah alkoholu
„K zimnímu období se v každém případě hodí piva s vyšším obsahem alkoholu, která jsou spíše na zahřátí než na zahnání žízně. Navíc jsou vhodná pro vychutnání příjemných svátečních chvil,“ říká Petr Míč z plzeňského Pivovarského dvora Purkmistr.

Tady je mezi svátky k ochutnání čtrnáctistupňový vídeňský speciál, který se vyznačuje plnou sladovou chutí, světlá vánoční sedmnáctka a tmavý patnáctistupňový bock. Ten je uvařen ze šesti různých sladů, má karamelový nádech a hořkou dochuť.

Na Karlovarsku jsou k dostání i speciály z velkých západočeských pivovarů. Od Chodovaru je možné ochutnat černý ležák, charakteristický temně hnědou až černou barvou, uvařený podle starých receptur. Jeho chuť připomíná čokoládu, kávu a karamel, v závěru je pak doprovázena jemnou hořkostí praženého sladu.

Druhým svátečním příspěvkem výrobce z Chodové Plané je zimní speciál, který je připravený originálním způsobem chmelení zeleným hlávkovým chmelem z letošní sklizně.

Jednička tuzemského pivovarského trhu Plzeňský Prazdroj si na prosinec v rámci svého projektu Volba sládků připravila Master Stout.

Je to plné tmavé pivo s přídavkem praženého ječmene a čokoládového sladu s výrazným aroma a hustou tmavou pěnou typickou pro stout. Vyznačuje se charakteristickou chutí po kávě i čokoládě se suchým dozníváním.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.10.2017 08:385.613/5.613