Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

V břevnovském kláštěře 
vaří pivo svatého Vojtěcha

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Pražský deníkSvatý Vojtěch

Historie břevnovského pivovaru je neoddělitelně spjata 
s historií kláštera. Ten byl založen sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. v roce 993 a brzy po jeho vzniku, jako součást hospodářského zázemí, vznikl i pivovar.

Pivovar pak fungoval s několika přestávkami až do roku 1889, kdy byl uzavřen. Na tuto dlouhou tradici navazuje nově vybudovaný Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha.

Je umístěn v krásném barokním objektu bývalých stájí, moderní zařízení pivovaru je převážně české výroby. Kapacita pivovaru je 3000 hektolitrů piva ročně. Pivovar je možné si prohlídnout 
v rámci exkurze nebo při nákupu piva. V pivovaru se vyrábí vedle klasické světlé dvanáctky řada dalších druhů piva, některé pravidelně, některé příležitostně.

Vybraná speciální piva jsou určena i pro archivaci. Pivo se plní do KEG sudů různé velikosti, do skleněných patentních lahví, PET lahví a do party soudků. Klášterní piva se prodávají pod značkou Břevnovský Benedict.


Nadšenci vměstnali pivovar do kontejneru. Může cestovat po světě

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Jaroslav Paclík

Třeba i v Thajsku, Kambodži nebo na koupališti v bosenském Sarajevu by měly stát kontejnerové pivovary. Novinku uvedli do provozu pivovarníci z Chlumu na Třebíčsku. První jejich výrobek už svého kupce našel. A pivovarníci zároveň zjistili, že mobilní pivovar existoval už za komunismu.

„Nápad dělat tohle vznikl v Kambodži. Leželi jsme tam na pláži, popíjeli pivo a debatovali o tom, udělat tam pivovar. Přece jen, byli jsme zvyklí na české pivo a to tamější je jiného ražení, takové lehčí,“ popisuje sládek Libor Pavelec, který v Chlumu pomáhá se startem projektu.

Protože budovy i pozemky jsou v Kambodži celkem drahé, přišla myšlenka na to, vyrobit minipivovar do kontejneru, který se dá do Asie vyslat lodí.

Podle Pavelce však nápad není úplně nový. „Za komunismu už se takový pivovar v tuzemsku vyráběl pro naše geology na Sibiři. Aby ti chlapi, co byli zvyklí na své pivečko, nepřešli na něco tvrdého, třeba vodku,“ vysvětlil.

„Je to oprášený starý nápad. Roky to tady nikde nebylo,“ připustil sládek.

První kontejnerový pivovar, který sestrojili v Chlumu, má plochu přibližně 20 metrů čtverečních. Stojí v kontejneru určeném na loď. „Kdyby se převážel jen kamionem, tak si můžeme dovolit udělat i okna, aby do pivovaru bylo vidět,“ podotkl Pavelec. V Chlumu mohou udělat i větší provozy s varnou.

Kontejner připomíná saunu. Je v něm horká a studená sekce
Když reportéři MF DNES dorazili na místo, sládek akorát překlápěl koncentrovanou sladinu do varného kotle.

„Potřebujeme sladinu zbavenou vody rozředit na požadovanou stupňovitost, zbavit enzymů a nakonec provést klasický chmelovar,“ přiblížil výrobu piva.

V kontejneru fungují dvě sekce. Když se mezi nimi přechází, dost to připomíná saunu. První část je „horká“. V ní probíhá samotná výroba piva, je tam ale třeba umístěna i technologie chlazení nebo mytí vratných sudů. Druhá sekce je „studená“. Stojí v ní hlavně ležácké tanky.

Právě dokončený kontejnerový minipivovar může vyrobit okolo 500 hektolitrů zlatavého moku ročně.

„Je to malý pivovárek stlačený do co možná nejmenšího prostoru. K vaření piva potřebujeme zdroj elektřiny, zdroj vody a kanalizaci. To je celé. Napojí se to na tyto tři věci a můžeme v ten den hned jet,“ popsal Pavelec.

Než je hotový klasický ležák, trvá to zhruba měsíc nebo měsíc a půl. „Pivo se samozřejmě dá i urychlit, je to však na úkor kvality,“ podotkl sládek.

Referenční pivovar v Praze předběhl zájemce z Bosny
O kontejnerové pivovary se podle něj zajímají zákazníci z tuzemska i z ciziny. Původním záměrem bylo, že z prvního kontejneru bude referenční pivovar v Praze. Objevil se však zájemce z Bosny.

Sládek Pavelec má už zkušenosti také s vařením piva ve Vietnamu. V této zemi se podle něj vaří řidší pivo. „Oni také nemají moc rádi pěnu,“ doplňuje.

Pivo je podle něj ve Vietnamu otázka prestiže. „Ten, kdo patří k úředníkům, střední či vyšší vrstvě, tak u toho je dobrý bonton, aby byl po práci vidět s půllitrem v ruce,“ vysvětluje Pavelec. Prý nebude problém, aby se Vietnamci či třeba Thajci naučili vařit pivo po česku.

„Kontejnerový pivovar je postavený na jednoduchosti. Obsluhu lze zaučit tak, aby se jen opakováním postupů dostala k pivu, které potřebujeme,“ řekl.

„Distribuční firma má kromě České republiky zastoupení i v Kambodži a na Ukrajině. Věnujeme se třeba i minipekárnám,“ doplnil Vladimír Přidal, společník Horáckého pivovaru v Chlumu.

Bernardu se daří, pivovar loni téměř o polovinu zvýšil zisk

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:E15.czAutor:Dušan Kütner Bernard

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci dokázal zvýšení zájem o své pivo promítnout i do hospodářských výsledků za loňský rok. Jeho tržby stouply o sedmnáct procent na 631,4 milionu, čistý zisk pak dokonce o téměř polovinu na 95,1 milionu. V obou případech je to nejvíce v novodobé historii pivovaru.

Humpolecký pivovar loni zvýšil výstav o čtrnáct procent na 302 tisíc hektolitrů. „Prodejní výsledky roku 2015 byly ovlivněny nárůstem prodejů v tuzemsku i v zahraničí,“ uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva a čtvrtinový spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. Další čtvrtinu vlastní šéf pivovarské sladovny Josef Vávra, polovinu pak belgický pivovar Duvel.

Export loni dosáhl téměř 65 tisíc hektolitrů, tedy více než pětiny z celkového výstavu. Nejvýznamnějším odbytištěm je Slovensko, kam loni zamířilo téměř 37 tisíc hektolitrů piva, meziročně o třetinu více. Některou ze značek Bernard lze ale zakoupit v dalších více než třech desátkách států.

Konečné výsledky za loňský rok jsou přitom lepší, než pivovar plánoval. Původní plán týkající se výstavu činil 286 tisíc hektolitrů, což firma nakonec překročila o 16 tisíc hektolitrů. U tržeb za vlastní výrobky a služby plánoval Bernard nárůst o deset procent, nakonec to bylo o osmnáct procent. Čistý zisk měl původně činit 70 milionů, na účtech mu ale přibylo o třetinu více.

Také v letošním roce hodlá pivovar i nadále růst. Výstav by měl stoupnout o deset procent, což odpovídá asi 332 tisícům hektolitrů piva. Nárůst tržeb za pivo by pak měl činit dvanáct procent, a to prostřednictvím jak tuzemského, tak zahraničního trhu. „V oblasti hospodářského výsledku budeme usilovat o dosažení výsledku na úrovni 105 milionů korun,“ uvedl Bernard.

EK začala kvůli praktikám v Belgii vyšetřovat pivovar InBev

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Evropská komise začala vyšetřovat, zda největší světová pivovarnická společnost Anheuser-Busch InBev neporušuje na belgickém trhu pravidla hospodářské soutěže. Podle komise se totiž objevilo podezření, že firma se snaží blokovat dovoz vlastních piv do Belgie z okolních zemí, kde se prodávají za nižší ceny.

"AB InBev možná záměrně usiluje o blokování takzvaného paralelního obchodu spočívajícího v přesunu svého piva z méně nákladných zemí, jako je Nizozemsko a Francie, na dražší belgický trh," uvedla komise. Vyšetřování se zaměří například na to, zda firma uzpůsobuje obaly tak, aby bylo obtížnější pivo prodávat v jiné zemi.

"Blokování levnějšího exportu vlastního piva ze sousedních zemí by bylo v rozporu se zájmy spotřebitelů i s pravidly hospodářské soutěže," uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Pokud komise dojde k závěru, že AB InBev pravidla hospodářské soutěže skutečně porušuje, může firmě vyměřit pokutu ve výši až deseti procent jejích ročních tržeb.

Koncem května získala společnost AB InBev od Evropské komise svolení k převzetí konkurenta SABMiller. Podmínkou souhlasu je ale prodej pivovarnických aktivit SABMilleru v Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj.

Fúzi podniků dnes schválily rovněž úřady v Jihoafrické republice. Svůj souhlas nicméně podmínily například tím, že firmy nebudou na tamním trhu v příštích pěti letech propouštět, informovala agentura Reuters. Transakce ještě musí získat dvě klíčová povolení, a to od úřadů ve Spojených státech v a Číně.

Brusel vyšetřuje AB InBev kvůli blokování dovozu piv do Belgie

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTK

Evropská komise začala vyšetřovat, zda největší světová pivovarnická společnost Anheuser-Busch InBev neporušuje na belgickém trhu pravidla hospodářské soutěže. Podle komise se totiž objevilo podezření, že firma se snaží blokovat dovoz vlastních piv do Belgie z okolních zemí, kde se prodávají za nižší ceny.

„AB InBev možná záměrně usiluje o blokování takzvaného paralelního obchodu spočívajícího v přesunu svého piva z méně nákladných zemí, jako je Nizozemsko a Francie, na dražší belgický trh,“ uvedla komise. Vyšetřování se zaměří například na to, zda firma uzpůsobuje obaly tak, aby bylo obtížnější pivo prodávat v jiné zemi.

„Blokování levnějšího exportu vlastního piva ze sousedních zemí by bylo v rozporu se zájmy spotřebitelů i s pravidly hospodářské soutěže,“ uvedla komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Pokud komise dojde k závěru, že AB InBev pravidla hospodářské soutěže skutečně porušuje, může firmě vyměřit pokutu ve výši až deseti procent jejích ročních tržeb.

Koncem května získala společnost AB InBev od Evropské komise svolení k převzetí konkurenta SABMiller. Podmínkou souhlasu je ale prodej pivovarnických aktivit SABMilleru v Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj.

Fúzi podniků dnes schválily rovněž úřady v Jihoafrické republice. Svůj souhlas nicméně podmínily například tím, že firmy nebudou na tamním trhu v příštích pěti letech propouštět, informovala agentura Reuters. Transakce ještě musí získat dvě klíčová povolení, a to od úřadů ve Spojených státech v a Číně.

Pivovar Kohutka: V beskydských kopcích se sny o pivním ráji mění v realitu…

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Magazín PatriotAutor:Tomáš SvobodaKohutka

Rozvoj minipivovarů v našem regionu pokračuje. Jen za poslední tři roky se jejich počet zdvojnásobil a blíží se k ještě nedávno jen těžko uvěřitelným čtyřem desítkám. Magazín PATRIOT se rozhodl je mapovat prostřednictvím seriálu, který, jak věříme, bude pro čtenáře objevnou cestou za poznáním historické tradice i současnosti pivovarnictví v Moravskoslezském kraji.

To, že žijeme v kraji, kde na cestách za krásami přírody a hor, projíždíme kolem spousty tak trochu bizarně působících fabrik, je už docela zažitá skutečnost. Ale že se nám v kopcích Beskyd rodí minipivovary produkující piva dle klasických receptur, na to si teprve začínáme zvykat. A dlužno dodat, že rádi. Jako dost dobrý důkaz budiž naše dnešní reportáž z Vyšních Lhot, kde na úpatí kopce Prašivá sídlí rodinný minipivovar Kohutka.

Možná by bylo výstižnější napsat, že z lůna beskydské přírody bdí nad údolím nedalekých Nošovic, v němž paradoxně vládnou pravidla velkoprůmyslového světa tvořená automobilkou Hyundai a pivovarem Radegast. Nic proti nim, ale teprve, když je minete a začnete stoupat do kopců, dýchne na vás atmosféra „starého světa“, v němž je možné si pivo vychutnat přímo po boku člověka, který jej uvařil a který mu svými znalostmi i řemeslnou šikovností dává punc originality…

Vařit pivo začali ve znamení dvanáctek
„Je pěkné, že máme na Radegast výhled. Ostatně pracovali jsme tam se ženou dlouhá léta, dělal jsem tam jako strojvůdce dvanáct roků. Ale ta blízkost s tím neměla nic společného. Nám šlo o to mít tady něco vlastního a zajímavého,“ říká na úvod zakladatel a vedoucí pivovaru Rostislav Březina, který v areálu Kohutky majícím kořeny v 19. století podniká od roku 2001.

Po několikaletém provozování restaurace přišel časem silný podnět od jeho kamaráda, který vaří pivo ve Vojkovicích. Řada úvah a konzultací s profíky pivovarnického oboru postupně vedla až ke dni D, který pro pivovar ve Vyšních Lhotách nastal symbolicky 12. prosince 2012.

„Naše první várka byla navíc dvanáctka, ale to nebyl záměr, šlo prostě o shodu okolností. Začali jsme tradičně, takže jsme uvařili klasický český ležák, pivo spodně kvašené při dvanácti stupních ve spilce,“ vysvětluje hlava rodinného podniku.

V rámci základního sortimentu piv začínali kromě dvanáctky také s desítkou a třináctkou polotmavou. Pak přidali medové pivo, což se doslova nabízelo vzhledem k tomu, že mají v sousedství včelaře.

„Musím říct, že medové pivo je vděčné pivo, které se hned prodá. Domácí med v něm během zrání pomaličku dokvašuje a pivo jemně ochutí, aby nebylo jenom sladké,“ doplňuje vedoucí pivovaru, ve kterém výroba začínala podle receptur zkušeného sládka, vedle kterého se učil mladý pomocník, jeden z Březinových synů, Ondřej.

Z učedníka je dnes sládek, který má na starost celou výrobu a inspiraci čerpá mimo jiné na soutěžích a festivalech, z nichž si jejich pivo Kohut odvezlo už několik ocenění.

Novinkou je mnichovská jedenáctka
Snad je to i tím, že se mladý sládek nebojí experimentovat a sázet na úpravy klasických receptur tím nejpřirozenějším způsobem, tedy podle vlastní chuti. Příklad?

„Od nového roku děláme ještě více hořkou dvanáctku. Vždycky jsem říkal, že nejvýraznější hořkost má naše desítka, ale teď se to změnilo. Uvařil jsem taky první várku mnichovské jedenáctky, která je chuťově plná jako třináctka, polotmavá, hutná, ale je to slabší pivo. Líbí se mi moc a taky lidi to tady chválí do nebes,“ popisuje s neskrývanou radostí sládek Ondra, který při vaření piv neváhá. Jakmile přijde inspirace, uvaří zkušební várku.

Z různých speciálů si nedávno vyzkoušel třeba pivo s názvem Kazbek odvozené od odrůdy divokého ruského chmele, který se však už pěstuje taky v tuzemsku.

„Je to ležák chmelený za studena, ale přitom má chuť podobnou svrchně kvašeným pivům. Je hodně hořký a aromatický,“ charakterizuje mladý zástupce pivovarnického řemesla jedno z piv, kterým, jak přiznává, možná ještě přes toto léto obohatí nabídku Kohutky.

Další piva, jako je třeba silná sametová patnáctka, si nechává na zimu. Podobné je to s černou třináctkou zvanou anglicky Black Cock, kterou by milovníci černého piva prý rádi viděli na výčepu stabilně, ale Ondra se raději drží kréda, že speciál má být v nabídce podle sezóny.

Na terase je plno až do večera…
Jestli se ptáte, proč jsme v titulku použili slovní spojení pivní ráj, je na čase přijít s vysvětlením. On totiž pivovar skrytý v beskydských kopcích láká nejen k vychutnání piva. Kolem pivovaru spojeného s restaurací se nachází hned několik venkovních posezení, z nichž se nabízejí nádherné výhledy do okolí. Největším hitem je bezkonkurenční terasa s bazénem, pardon, požární nádrží, abychom byli přesní, z níž lze pozorovat romantické západy slunce.

Kdo chce zůstat věren přírodě i přes noc, může navíc na svahu pod terasou za symbolický poplatek stanovat, čehož podle Rostislava Březiny čas od času využívají hlavně stále početnější pivní turisté. „To jsou takoví naši fanoušci, kteří o pivu už něco vědí. Rádi zkoušejí, ochutnávají, takže vám hned řeknou, co a jak,“ směje se zakladatel rodinného pivovaru.

Když se zamýšlí nad tím, co k nim vlastně návštěvníky opakovaně táhne, zmiňuje nejenom malebné prostředí, ale taky lidský přístup. „Pivovar má svůj příběh, je to pivo od nás z Beskyd. Navíc lidi, pokud chtějí, mohou nahlédnout, jak kluk pivo vaří. Je to tady otevřené, přístupné. Kolikrát se lidi spletou, vejdou do varny a nakonec to dopadne krátkou exkurzí po výrobně,“ loučí se jeden z našich průvodců a vrací se k rozdělané práci, neboť náš příjezd jej vyrušil od zvelebování venkovního areálu.

To víte, víkend je za dveřmi a o tom, že chuť na výborné pivo se v horkých dnech velmi snadno dostaví, není pochyb. Tak „Dej Bůh štěstí“ a za týden zase na shledanou…

Minipivovar Kohutka
Místo: Vyšní Lhoty 197
Druhy piv: Kohut světlé výčepní 10°, Kohut světlý ležák 12°, Kohut polotmavý speciál 13°, Kohut speciál dle sezónní nabídky (na léto připravují mnichovskou jedenáctku a medové pivo)
Čepování: z tzv. přetlačných tanků v přirozené nefiltrované formě
Stáčení: pivovar vyrábí většinu pro vlastní spotřebu, menší množtsví dodává také do několika blízkých hospod
Výtoč: zhruba 450 hektolitrů za rok

Obnovený krumlovský pivovar chce pivo jen pro místní hospody

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Deník.czAutor:ČTKEggenberg minipivovar

Zhruba dva roky zavřený pivovar Eggenberg v Českém Krumlově dnes zahájil provoz. Nový majitel, kterým je investiční skupina Fortuno Group, investoval do technologií přes 13 milionů korun a pivo podle vlastních receptur chce dodávat jen do podniků v jižních Čechách. Řekl to zástupce vlastníka pivovaru Karel Vavroušek.

Na rekonstrukci objekt pivovaru teprve čeká, majitel má v plánu opravy ve výši až 190 milionů korun. Dosavadní stavební úpravy si v pivovaru zatím vyžádaly zhruba šest milionů. Pivovar nyní vaří pivo v objektu, kde dřív fungovala pivovarská restaurace.

Předchozí vlastníci Eggenbergu ukončili výrobu na jihu Čech na jaře 2014, v Pardubicích výroba pokračovala. Skupina Fortuno Group koupila Eggenberg loni. Do skupiny patří i společnost Centrum Český Krumlov, která vlastní veškerý nemovitý majetek Eggenbergu, a firma Brewery Český Krumlov, která pivo nyní vaří.

"Jako první děláme jedenáctistupňový světlý ležák, který je na čepu v pivovarské restauraci v našem areálu," uvedl Vavroušek. V plánu má pivovar i polotmavou dvanáctku a tmavou třináctku. "Naší ambicí je vařit i nějaké speciály. Ve filtrované i nefiltrované variantě. Chceme uspokojit domácí i turisty, kteří do Krumlova jezdí," řekl Vavroušek. Plánovaný výstav piva je podle něj okolo 5000 hektolitrů ročně.

Do konce prázdnin chce firma upravit parkoviště, rampy a vnějšky budov. V plánu jsou ale i opravy zbytku areálu a obnovení možnosti prohlídek.

Podle Vavrušky majitel podal žádost o dotaci na obnovu pivovaru, který je zapsaný na seznamech UNESCO. "Bez dotací to nezvládneme. Počítáme s rekonstrukcí čtyř objektů z osmi. Máme stavební povolení. Stavební náklady se pohybují okolo 190 milionů korun," uvedl a doplnil, že v objektu by mohla vzniknout multimediální historická expozice pracovně nazvaná Život a sny podzámčí, která se stane obrazem života na přelomu 19. a 20. století v tomto regionu.

Krumlovský pivovar obnovil výrobu. Pivo bude vařit jen pro jih Čech

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:E15.czAutor:ČTKEggenberg minipivovar

Zhruba dva roky zavřený pivovar Eggenberg v Českém Krumlově dnes zahájil provoz. Nový majitel, kterým je investiční skupina Fortuno Group, investoval do technologií přes 13 milionů korun a pivo podle vlastních receptur chce dodávat jen do podniků v jižních Čechách.

Na rekonstrukci objekt pivovaru teprve čeká, majitel má v plánu opravy ve výši až 190 milionů korun. Dosavadní stavební úpravy si v pivovaru zatím vyžádaly zhruba šest milionů. Pivovar nyní vaří pivo v objektu, kde dřív fungovala pivovarská restaurace.

Předchozí vlastníci Eggenbergu ukončili výrobu na jihu Čech na jaře 2014, v Pardubicích výroba pokračovala. Skupina Fortuno Group koupila Eggenberg loni. Do skupiny patří i společnost Centrum Český Krumlov, která vlastní veškerý nemovitý majetek Eggenbergu, a firma Brewery Český Krumlov, která pivo nyní vaří.

„Jako první děláme jedenáctistupňový světlý ležák, který je na čepu v pivovarské restauraci v našem areálu,“ uvedl zástupce vlastníka pivovaru Karel Vavroušek. V plánu má pivovar i polotmavou dvanáctku a tmavou třináctku. „Naší ambicí je vařit i nějaké speciály. Ve filtrované i nefiltrované variantě. Chceme uspokojit domácí i turisty, kteří do Krumlova jezdí,“ řekl Vavroušek. Plánovaný výstav piva je podle něj okolo 5000 hektolitrů ročně.

Do konce prázdnin chce firma upravit parkoviště, rampy a vnějšky budov. V plánu jsou ale i opravy zbytku areálu a obnovení možnosti prohlídek.

Podle Vavrušky majitel podal žádost o dotaci na obnovu pivovaru, který je zapsaný na seznamech UNESCO. „Bez dotací to nezvládneme. Počítáme s rekonstrukcí čtyř objektů z osmi. Máme stavební povolení. Stavební náklady se pohybují okolo 190 milionů korun,“ uvedl a doplnil, že v objektu by mohla vzniknout multimediální historická expozice pracovně nazvaná Život a sny podzámčí, která se stane obrazem života na přelomu 19. a 20. století v tomto regionu.

Spotřeba tankového piva roste, pivovary se snaží nalákat hosty

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:Deník.czAutor:ČTK

Hlavní výrobci piva v Česku se snaží podporovat přechod větších restaurací na takzvané tankové pivo. Chtějí tak do těchto restaurací přilákat více hostů a zároveň snížit počet lidí, kteří pijí levnější lahvové pivo doma. Podle odborníků má totiž tankové pivo větší čerstvost.

Podle Českého svazu pivovarů a sladoven spotřeba tankového piva loni v ČR stoupla o 6 % a na trhu měla podíl 3 %. Přesto však celkové prodeje piva napřímo zákazníkům loni ve srovnání s prodejem piva v jednorázových obalech klesly o jeden procentní bod na 40 %.

Podle analytika a bývalého ředitele svazu Jana Veselého se trend odchodu lidí z hospod zvrátit nepodaří, ale může se zpomalit. Navíc si podle něj pivovary investicí do tanků mohou zavázat výčepní, aby čepovali jenom jejich pivo.

Podle Pavla Dostálka z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze se do tanků většinou může dát nefiltrované či nepasterované pivo. To podle něj zákazníci preferují, protože je více čerstvé, bez pasteračních zásahů. Restauratéři si však podle něho musí promyslet, zda se jim tanky vyplatí, protože za změnou sudů na tanky stojí investice zhruba milion Kč.

Na tankový gambrinus do více restaurací
Například Gambrinus by chtěl příští rok o čtvrtinu zvýšit počet restaurací, které jeho pivo z tanků čepují. Pivovar dodává tankové pivo nyní již do 320 provozů, což je nejvíce na trhu. V příštím roce by jich mělo být podle sládka pivovaru Pavla Zítka už 400. Celkově má Plzeňský Prazdroj, pod který značka Gambrinus patří, podle něj 720 odbytišť, kde tankové pivo čepuje. Nárůst je ale vidět i u dalších firem, například Staropramen loni zvýšil objemy prodaného tankového piva o 15 %.

Podle Zítka se původně tankové hospodářství, tedy pivo v cisternách, dříve zavádělo hlavně v největších pivnicích. Dnes se podle něj stále více používají kromě 10hektolitrových tanků i poloviční pětihektolitrové.

"Malé tanky nahrávají větší expanzi tankoven. Navíc chladící místnosti dnes nejsou potřeba, můžeme instalovat samochladící tanky," řekl Zítek.

Tankové pivo by se mělo spotřebovat do tří dnů
Podle něj je ale stále třeba spotřebovat tankové pivo do dvou, maximálně tří dnů po začátku čepování. Podle Vladimíra Juriny z Plzeňského Prazdroje je nutné, aby restaurace, která tankové pivo chce prodávat, měla minimální výtoč 40 hektolitrů piva měsíčně. Cena tankového a sudového piva je podle Zítka pro restaurace přitom stejná.

Například Heineken, který vyrábí v ČR Krušovice nebo Starobrno, má ale i menší tanky o objemu 250 litrů. "To nám dává možnost umístění tankového piva i do menších provozoven, kam by se standardní technologie umístit nedala," sdělila dnes Jana Pikardová z firmy.

Podle mluvčího Pivovarů Staropramen Pavla Barvíka je v ČR s nadsázkou největší "tankovnou" pražská O2 aréna s kapacitou pro 17.000 lidí. "Již třináctým rokem tam pečujeme o světově unikátní pivní hospodářství s pivními tanky v pivním sklepě areny," řekl dnes Barvík.

Budvar buduje tankovny v zahraničí
Zvyšující se zájem hostů o tankové pivo eviduje i další z velkých hráčů na trhu, Budějovický Budvar. "Tankovny budujeme i v zahraničí - v současnosti již fungují na Slovensku, ve Spojeném království a před několik dny byla otevřena první restaurace tohoto typu v Polsku," vysvětlil mluvčí Budvaru Petr Samec.

Pivovary loni v Česku vyrobily nejvíce piva v historii, výroba dosáhla skoro 20,1 milionu hektolitrů, meziročně o 2,2 % více. Vývoz vzrostl o 13,3 % na 4,14 milionu hektolitrů. Na domácí trh šlo o 0,2 % méně, výstav včetně nealkoholické piva tak činil 16,25 milionu hektolitrů. Domácí spotřeba na hlavu klesla o litr na 143 litrů.

O čtvrtinu stoupla tuzemská spotřeba piva v plechovkách, prodalo se ho sedm procent. Naopak se o procento klesl zájem o lahvové pivo a o tři procenta o sudové pivo. Prodej piva v PET lahvích klesl o 4 % a činil 12 % trhu.

Únětické pivo dobylo Prahu, pivovarská restaurace jej míchá snad úplně do všeho

Publikováno:před 11 měsíciZdroj:ekonom.czÚnětice

● V Úněticích nabízejí beerburger, pivovarský guláš či sladový chléb.
● V pivovarské restauraci se všechno točí kolem piva, pivo se míchá i do masa, ze kterého se připravuje domácí Beerburger.

Před pěti lety otevřený pivovar ve středočeských Úněticích vsadil na tradiční chuť českého piva a místo svrchně kvašených speciálů vaří tradiční desítku a dvanáctku, které dodává do devadesáti podniků v Praze a okolí.

Pivo se v Úněticích vařilo od 16. století, pivovar patřící svatovítské kapitule vznikl v roce 1710 a fungoval až do roku 1949. Obnoven byl po dlouhých šedesáti letech, konkrétně v roce 2011, a o rok později byla v zajímavém barokních interiéru otevřena také pivovarská restaurace, jejíž šéfkuchař Lukáš Nechyba se snaží při vaření využívat pestrou škálu pivovarnických produktů, od piva až po mláto a slad. Do restaurace se vejde zhruba sto hostů, dalších osmdesát míst je připraveno na venkovní zahrádce ve dvoře pivovaru.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2017 07:374.983/4.983