Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Pivovar zažije druhou dočesnou z vlastní chmelnice

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Nymburský deníkAutor:Milena JínováPostřižinský

Druhá, a podle slov ředitele pivovaru Pavla Benáka plnohodnotná dočesná se koná v sobotu 27. srpna na nádvoří pivovaru

„Letos už nám tam něco narostlo. Vloni, když jsme se chodili dívat na chmelnici, tak jsme říkali panebože, co tam sklidíme. Protože bylo sucho. Ale přesto bylo při panenské sklizni co sklízet. Letos rostliny vypadají pěkně, očekáváme, že chmele bude víc," říká Pavel Benák. Na otázku, zda nepřemýšlel o vybudování plnohodnotné chmelnice na Nymbursku odpověděl: „Nymbursko není oblast, kde by se dal pěstovat chmel. Naše chmelnice i ječné pole jsou záležitostí jen pro exkurze."

Tentokrát se mohou dobrovolní česáči těšit i na nějakou odměnu. „Když rodina nebo parta načeše koš chmele, může se od nás těšit na nějakou tu cenu, aby nedělali zadarmo," slibuje ředitel pivovaru. Z načesaného chmele chystá pivovar opět jako vloni speciální várku, která by se mezi příznivce Postřižinského piva měla dostat v prosinci. „Okamžitě po dočesné se chmel přemístí do chladné místnosti a v pondělí se svaří první várka. V hospodách by se pivo mělo objevit někdy kolem Mikuláše. Věřme, že bude mít ještě větší popularitu, než to bylo vloni, když jsme s tím začínali," plánuje ředitel pivovaru Pavel Benák s tím, že letos bude podíl chmele 
v jedné nebo dvou várkách velmi významný.

Začátek dočesné s doprovodným programem je plánován kolem 13. hodiny. Tentokrát se celé odpoledne bude odvíjet ve stylu country. Návštěvníci se mohou těšit na místní Trampstejk, BG Korpus a plzeňské Michal Tučný revival. Pokud bude příznivé počasí, mohou se lidé těšit na vyjížďky do okolí cabrio autobusem. Občerstvení v podobě piva
a teplého jídla bude samozřejmě zajištěno, pivovar už také nabízí pro řidiče a cyklisty nealkoholického Střízlíka v plechovkách. Vstupné se neplatí, otevřen bude i spodní vchod od Labe.

V centru Ostravy se roztočí na sto dvacet druhů piv

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Forum Nová KarolinaAutor:Radka Hájková

Na čtyři desítky samozásobitelských, místních i zavedených pivovarů obsadí již potřetí okolí ostravského obchodního a zábavního centra Forum Nová Karolina. Úspěšný koncept festivalu Oktobeerfest, dvoudenní slavnosti piva, lokálních i pivních gastro specialit, hudby a zábavy pro několik generací, odstartuje v centru Ostravy v pátek 14. října.

Loňský druhý ročník navštívilo během dvou dnů 35 tisíc pivařů, pivařek, hudebních fanoušků, seniorů i rodičů s dětmi. Samotným obchodním centrem prošlo zhruba 80 tisíc návštěvníků. Letos mají organizátoři z Fora Nová Karolina ambice návštěvnost překonat. Proto rozšíří nejen nabídku piv, gastro sekci a doprovodný program, ale také navýší počet míst k sezení a další servis.

„Vloni se v rámci Oktobeerfestu prezentovaly více než tři desítky pivovarů. Letos bychom se rádi dostali na počet kolem čtyřiceti. Rozkročíme se proto více za hranice Moravskoslezského kraje a větší šanci dostanou i tzv. mikro pivovary. Zkvalitníme také servis a služby - na náměstí Biskupa Bruna budou postaveny čtyři velkokapacitní vytápěné stany pro případ nepřízně počasí s dostatkem míst k sezení,“ uvádí marketingový manažer OC Forum Nová Karolina Tomáš Lučan.

Změny se budou týkat také doprovodného programu, kterému budou více dominovat věhlasné české kapely. Šanci však opět dostanou i atraktivní skupiny z Ostravy a okolí. Vstupné na akci je zdarma.

Další informace a program na www.forumnovakarolina.cz a facebooku.

Již třetí edice festivalu Oktobeerfest se uskuteční v pátek 14. a v sobotu 15. října, opět u ostravského Fora Nová Karolina. Osvědčený koncept pivních slavností s pestrým programem pro děti až po seniory organizátoři zopakují i letos, avšak v rozšířené formě. Posílena bude také nabídka ciderů i nealko piv. Mezi pivovary se blýskne například Radegast, Pivovarský dům Ostrava, Pivovar Garage, Městský pivovar Štramberk, Valašský pivovar v Kozlovicích, Pivovar Zobák, Minipivoar Valášek, Skřečoňský Žabák, Pivovar Černá hora nebo Pivovar Litovel. Mnohé z nich se akce zúčastní opakovaně.

Chuťové pohárky návštěvníků probudí pochutiny k pivu a tradiční české speciality, ale také regionální či sladké pokrmy. Gastro sekci budou zajišťovat jak nájemci z food courtu, tak pečlivě vybraní externí dodavatelé.

„V návaznosti na zvýšenou oblibu food courtu v našem centru jsme se rozhodli posílit také gastro sekci. Je patrné, že Ostravané rádi poznávají nové pokrmy a chutě a zároveň se nebojí vyrazit za jídlem do ulic. Návštěvníci tak budou mít možnost okusit produkty osvědčených gastro konceptů, ale také novinky lokální i regionální úrovně, zdravou stravu i nejnovější trendy,“ dodává Tomáš Lučan.

Dětem budou k dispozici pouťové atrakce, prolézačky, trampolíny a zábavný program včetně soutěží. Zároveň bude v provozu dětský koutek Chachárek uvnitř centra.

V Žatci mají vychytávku na pesticidy v pivu

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Vitalia.czAutor:Petr Havel

Na Žatecku, kde se pěstuje náš nejslavnější chmel, si pořídili vysoce citlivý přístroj na pesticidy. Kvalita chmele pro výrobu piva tak bude pod kontrolou jako nikde jinde na světě.

Až na deštivé počasí v několika předchozích dnech jsou dosavadní informace o úrodě tuzemského chmele a jeho kvalitě či kontrolách této kvality vesměs pozitivní. Pokud se přitom naplní dosavadní prognózy, bude podle všeho letošní úroda jedním z řady impulzů pro další rozvoj minipivovarů.

Velká úroda chmele – šance pro minipivovary
Sucho v loňském roce se totiž podepsalo částečně na kvalitě, především ale na objemu sklizeného chmele, což v následném průběhu sezóny zkomplikovalo dodávky „zeleného zlata“ těm odběratelům, kteří neměli uzavřeny dlouhodobé smlouvy.

Letos se ale naopak očekává sklizeň rekordní, mírně se také zvýšily plochy, na nichž se chmel pěstuje. A to nejen plochy našeho aromatického žateckého poloraného červeňáku, ale i dalších odrůd, což poskytuje prostor pro širší spektrum z těchto odrůd uvařených piv.

To je mimo jiné šance pro další minipivovary, které u nás rostou jako „houby po dešti“. Podle již dřívějšího vyjádření prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se jejich současný počet pohybující se kolem tří stovek minipivovarů může postupně zvýšit i na trojnásobek.

Vychytávka na pesticidy
Díky investici Chmelařského institutu Žatec do nového moderního přístroje na zjišťování pozůstatků pesticidů v listech a hlávkách chmele se navíc zrychlí a zkvalitní monitoring kvality tuzemského chmele.

Zakoupený přístroj se vyznačuje vysokou citlivostí a navíc je schopen v rámci jedné analýzy detekovat stovky různých látek. Podle představitelů institutu nemělo české chmelařství dosud tak kvalitní analytický aparát k dispozici a vzorky se proto analyzovaly v zahraničí, případně u jiných „nechmelařských“ subjektů v ČR, například na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Nyní budou analýzy našeho chmele operativnější a podrobnější, do konce letošního roku by mělo dojít k akreditaci (prokázání způsobilosti) laboratoře institutu prostřednictvím Českého institutu pro akreditaci.

Další důvod pro české pivo
Pro spotřebitele to samozřejmě znamená další důvod k preferenci piv vyráběných z našeho chmele. To je důležitá informace zejména za situace, kdy se přece jen částečně mění konzervativní tuzemský spotřebitel, který především prostřednictvím mladší generace hledá k českým pivům varianty v podobě dovážené produkce.

A bude „ještě lépe“. Chmelařský institut plánuje společně s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS) společný projekt, který by za využití moderních analytických metod optimalizoval „ochranné lhůty aktuálně používaných pesticidů na základě měření rozpadových křivek, vyhodnocení vlivu povětrnostních podmínek nebo distribuci účinných látek v rostlině po aplikaci systemických pesticidů a následný přechod těchto látek přímo do piva“. Svým způsobem lze říci, že chmel a pivo bude v ČR pod kontrolou, která téměř nemá obdoby ve světě. Na jaře jsme například psali o nálezu herbicidu glyfosát v německých pivech

Zámecký pivovar Blatná se po 38 letech znovu otevírá

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Zámecký pivovar BlatnáAutor:Jana RejhonováZámecký Blatná

Do jihočeského města Blatná se vrací tradice, která započala už roku 1489. V pátek 12. srpna zde byla slavnostně otevřena zrekonstruovaná budova Zámeckého pivovaru Blatná. V září tam představí vlastní pivo. „Nápad obnovit pivovar, kde se přestalo vařit před 38 lety, vznikl díky naší dlouhodobé spolupráci s distribuční společností Premier Wines & Spirits. Malé pivovary jsou v Česku na vzestupu, a tedy i obnovení pivovarské tradice v Blatné je momentálně logickým krokem,“ vysvětluje Václav Šitner, mistr destilatér a spolumajitel Zámecké palírny a pivovaru v Blatné.

Slavnostního stříhání pásky se ujali Jan Hildprandt s Václavem Šitnerem, majitelé společnosti Liqui B, kteří v Blatné už mnoho let úspěšně provozují Zámeckou palírnu. „Svého času býval černý Kohout z pivovaru v Blatné považován za jedno z nejkvalitnějších piv v Česku, i proto jsme se rozhodli pro rekonstrukci a znovuotevření pivovaru,“ říká Václav Šitner. Otevření pivovaru se zúčastnily i další významné osobnosti Blatenska či Martin Nejedlý a Lukáš Nádvorník, majitelé společnosti Premier Wines & Spirits. Ta je výhradním distributorem blatenských lihovin a destilátů jako Baron Hildprandt, Liquére či Altfernet i nového blatenského piva.

Investice do rekonstrukce a vybavení budovy pivovaru činila kolem dvanácti milionů korun. Součástí Zámeckého pivovaru Blatná, který pro začátek počítá s roční výrobní kapacitou 2200 hektolitrů piva, se stane i návštěvnické centrum s degustační místností, kde se budou všechny produkty prezentovat a ochutnávat. „V souvislosti s prezentací blatenského piva chystáme i množství aktivit, které přispějí k rozvoji cestovního ruchu v regionu. Také proto chceme distribuci piva zatím směřovat spíše do Jihočeského kraje,“ doplňuje Alexander Suja, marketingový ředitel společnosti Premier Wines & Spirits. Majitelé pivovaru jsou do budoucna připraveni produkci piva podle potřeby navýšit.

Tradice pivovarnictví v Blatné sahá až do roku 1489, kdy město získalo várečné právo od Zdeňka Lva z Rožmitálu. Pivo se tam tehdy vařilo v městském a panském pivovaru, ze kterého v roce 1896 vzešel vyhlášený Zámecký pivovar Blatná. Zdárně přežil obě světové války a úspěšně fungoval až do října 1978, kdy ho uzavřel jeho tehdejší majitel, národní podnik Jihočeské pivovary. Poslední várku chuťově vyváženého piva, jehož popularita přesáhla hranice jižních Čech, uvařil sládek Karel Mourek. Jan Hildprandt, jeden z nynějších majitelů, je potomkem původních vlastníků pivovaru. Jeho cílem je obnovit rodinné tradice a navázat na odkaz legendárního Zámeckého palírny a pivovaru v Blatné.

Americký sládek vaří pivo ve Zhůři. A lidem chutná

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Ladislav VaindlZhůřák

Čeští pivaři mají v posledních letech stále větší zájem o druhy piv, která u nás nejsou příliš běžná. Důkazem je i velmi příznivý ohlas na piva amerického sládka Chrise Baerwaldta, který zlatavý mok vaří už tři roky ve Zhůři. Od té doby sbírá ceny na tuzemských soutěžích.

Plzeňané jeho výtvory ochutnají například na festivalu Brewstock, jehož první ročník se uskuteční 26. a 27. srpna v areálu DEPO2015.

„K pivu jsem měl velmi blízko už v USA. Dělal jsem v Hoppy Brewing Company a domácímu vaření piva se věnuji asi pětadvacet let,“ říká Chris Baerwaldt. Když se přestěhoval do Česka, neměl prý v plánu tady založit pivovar.

„Pokračoval jsem v domácím vaření. Jezdil jsem na různé pivní soutěže a bavil se tam s lidmi z oboru. A pak mi začali známí říkat: Chrisi, měl by sis otevřít pivovar. A tak jsem to nakonec udělal,“ vypráví sládek, jenž vaří převážně svrchně kvašená piva, která se prosazují především v USA nebo Velké Británii. Ve Střední Evropě příliš velkou tradici nemají.

„Nevěděl jsem, jestli mají moje piva šanci Čechy oslovit. Ale ohlasy byly velmi kladné. To je pro mě pozitivní. A to, že jsem v Praze vyhrál soutěž minipivovarů, ukazuje, že i tyto druhy jsou pro místní pivaře v pořádku,“ myslí si.

Toto léto uvařil i svůj první ležák plzeňského typu. „Byl jsem docela nervózní. Tady vaří ležáky každý. Je to složitější v tom, že u tohoto typu poznáte v chuti jakoukoliv chybu, kterou sládek udělal. Nic se neschová. Ale dopadlo to myslím dobře. Až ho udělám příště, některé věci možná zlepším, ale se svým prvním pokusem jsem spokojen,“ svěřil se Chris.

Piva, která se konzumují v Česku, mu chutnají. „Je tu spousta výborných piv a spousta těch, která zas tak dobrá nejsou. Obecně se ale dá říci, že tu jsou lepší piva než v USA. Tam je také spousta kvalitních výrobců, ale co se týče produkce velkých pivovarů, není to nejlepší,“ podotýká Američan, který se na Plzeňsku usídlil kvůli své manželce.

„Potkali jsme se na jednom pivním festivalu v Californii. Svatbu jsme měli v Čechách a pak jsme nějakou dobu žili v USA. Hledali jsme místo, které by bylo pro rodinu nejpříjemnější a nakonec jsme zamířili do Čech. Jsem tu šťastný,“ říká sládek, pro něhož není toto povolání prvním v řadě. „Zároveň mám práci v USA. To vyřizuji v noci a přes den a o víkendech dělám v pivovaru. Ten ale stále vylepšuji a rád bych se mu brzy věnoval naplno,“ konstatuje.

Oktoberfest má nečekanou konkurenci. První pivní festival v Kimově KLDR

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Blesk.cz

Historicky prvního pivního festivalu si v těchto dnech mohou užívat obyvatelé severokorejského Pchjongjangu. Až tři týdny mají pivní nadšenci k dispozici zlatavý mok a bohaté občerstvení, ale i řadu hudebních vystoupení a zábavných her. Všichni návštěvníci za přísun piva děkují výhradně vedení země, které má v rukou Kim Čong-un. Nemusí jim být proto líto, že se nevypraví například do německého Mnichova na vyhlášený – ale i notně drahý – Oktoberfest.

Severní Korea se rozhodla potěšit lid a v hlavním městě uspořádala velkolepý pivní festival. Začal v pátek a potrvá celých 20 dnů. „Hvězdou“ celé události je pivní ležák Taedonggang, který je pojmenovaný podle řeky protékající městem. Toto pivo je nejpopulárnějších v celé zemi.

První dvě hodiny po otevření bylo pivo dostupné zdarma pro 500 pečlivě vybraných hostů, potom už mohli do areálu festivalu všichni. Za pivo a občerstvení si už však musí zaplatit. Pivo lidem roznáší servírky oblečené do tradičních modrých uniforem.

Všichni návštěvníci shodně říkají, že jsou zcela nadšení, a velmi děkují vládě, že festival uspořádala. „Děkujeme vedení, že si můžeme do sytosti užívat tohoto výborného piva,“ řekl například agentuře Reuters jeden z návštěvníků.

Pivem k lepšímu životu. Pchjongjang hostí svůj první festival zlatavého moku

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Novinky.cz

V severokorejském hlavním městě začal v pátek historicky první pivní festival, který v souladu s dogmatem vůdce Kim Čong-Unem slibuje zlepšení životní úrovně a budování „vysoce civilizovaného národa“.

Na festivalu se točí pivo Taedonggang, jedno z nejpopulárnějších v zemi. Akce, která potrvá do první poloviny září, se koná na lodi, kotvící v okolí řeky Tedong, která protéká centrem Pchjongjangu a po které je pivo pojmenované, a v jejím okolí.

Festival nabízející točené pivo, jídlo, hudební vystoupení i hry je otevřen i pro zahraniční turisty, uvedl server deníku Japan Times.

Díky teplotám dosahujícím až ke čtyřiatřiceti stupňům, je mezi místními o akci velký zájem.

„Pití piva během horkých dní, jako je tento, je hodně osvěžující. Pomůže to zbavit únavy po celém dni v práci,“ vyprávěl čtyřiatřicetiletý Song Myong Chol. „A hlavně, Taedonggang je super.“

S produkcí piva Taedonggang se začalo v roce 2002, když Severní Korea odkoupila zaniklý britský pivovar, který rozebrala a převezla do Pchjongjangu. Pivovar nabízí sedm druhů piva, které je k dostání i v severokorejských restauracích v zahraničí.

V Bránickém pivovaru se opět vaří pivo

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:iDNES.czAutor:Filip JaroševskýMoucha

V Braníku to zase voní chmelem. Do vaření piva se tu v prostorách bývalých stájí pustil minipivovar Moucha, který si tu coby nový nájemník zřídil svou domovskou základnu. Jak říká jeho zakladatel Petr Moucha, pivovar Moucha dolítal a přistál v Braníku.

„Čtyři roky jsme fungovali jako takzvaný létající pivovar, tady pivovar bez domova, který vaří, kde se dá. Nyní máme radost, že jsme zakotvili,“ říká Petr Moucha kontrolující teplotu v nerezovém kotli takzvané varny plné sladiny a mláta.

V pivovaru ve čtvrtek ráno začali vařit první tisícovku litrů chmelového moku, která, pokud se várka podaří, poslouží k pití. Pivovar přitom dělá při jeho výrobě čest označení minipivovar. Na výrobu zde stačí tým o třech lidech.

„Postupně bude samozřejmě výroba větší a náročnější. S tím, co tu nyní vidíte, je v budoucnu možné vařit až pět tisíc hektolitrů piva,“ popisuje Václav Potěšil z firmy Pivo Praha. Ta dodala potřebnou technologii k vaření piva, jako je takzvaná varna, kde se pivo vaří, spilka, kde pivo kvasí, a ležácký sklep, tedy místo, kde pivo zraje.

Proces je stále v první fázi, a tak by ochutnávání kouřícího moku bylo bohužel předčasné. Ač jde pouze o zkušební provoz, pro Branický pivovar je to obrovský krok kupředu. Po devíti letech zde vzniká první pivo od přesunutí výroby piva Braník na Smíchov. „Je to hodně dobrý pocit, když tohle místo opět plní svůj účel, byť ne v prostorách hlavní budovy,“ dodává Moucha.

Tým pivovaru, oděný do stejnokrojových černých triček s potiskem much lezoucích jeho nositelům po zádech, má kromě počtu členů ještě jedno specifikum. Sládkovou zde dělá Daniela Tallová, která coby studentka střední pivovarnické školy aspiruje na nejmladší sládkovou v Česku. „Pořádně si nás vyfoťte, ať je vidět, že nejsme žádná parta buclatých pivovarníků, jak bývají vyobrazováni,“ usmívá se Petr Moucha.

Plzeňský Prazdroj uvařil poprvé v historii světlý ale amerického typu

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Plzeň.czPrazdroj

Oslavit druhou půlku léta se dá různě, v hospodách zapojených do programu Plzeňského Prazdroje Volba sládků lze až do konce srpna sklenkou nefiltrovaného amerického světlého ležáku ALE. Ten má v historii Plzeňského Prazdroje premiéru, jeho vrchní sládek si je ale jist, že milovníky piva právě v létě příjemně osvěží a přijde jim vhod díky výrazně chmelové chuti a velmi dobré pitelnosti.

„Piva typu ALE jsou velmi populární v Anglii, Americe nebo na Novém Zélandu. I u nás však jdou do pivní módy. Čeští konzumenti jim přicházejí na chuť hlavně díky výrazné a pro ně vcelku exotické chuti,“ láká Jan Enge, vrchní sládek Plzeňského Prazdroje, na co se mohou pivaři ve vybraných hospodách a restauracích patřících do Volby sládků těšit.

Pro ALE obecně je díky výrobě formou svrchního kvašení typický ovocný až kořeněný nádech. Americký typ piv ALE, do kterého spadá právě ten od Plzeňského Prazdroje, vznikl v USA v 80. letech tím, že se do anglických piv typu ALE začaly přidávat odrůdy amerického chmele, které vynikají svým citrusovým aroma. „My jsme při varním procesu použili jedny z těch nejvýraznějších amerických chmelových odrůd. Náš ALE je tak charakteristický svou jantarovou barvou s bohatou pěnou a má výraznou vůni čerstvého chmele s tóny citrusů a ovoce. V chuti je výrazně hořký a tato hořkost je vyvážená karamelově sladovými tóny,“ popisuje chuť Jan Enge, který dodává, že ALE je možné čepovat klasicky na hladinku nebo na anglický způsob téměř bez pěny.

Volba sládků, v rámci níž Plzeňský Prazdroj americký ALE právě nabízí, je úspěšný program Plzeňského Prazdroje, který nabízí už druhým rokem všem milovníkům tradičního plzeňského piva každý měsíc jedno unikátní čepované pivo v jejich oblíbené hospodě či restauraci. Cílem je dát zákazníkům možnost ochutnat pivo neobvyklého typu či chuti při zachování vysoké kvality čepovaného piva i úrovně servírování a nabídnout jim tak nevšední zážitek.

„Spotřebitelé oceňují možnost ochutnat nové pivní chutě. Provozovny, které jsou do Volby sládků zapojeny, si chválí, že k nim právě proto přijde více hostů. Celkové objemy v provozovnách zapojených do programu Volba sládků jsou o 1,5 % vyšší oproti hospodám, které v programu zapojené nejsou,“ říká Tomáš Mráz, ředitel obchodu restaurací a hospod Plzeňského Prazdroje. „Volba sládků pomáhá hospodským přilákat pivaře zpět do jejich provozoven, současně reaguje na vývoj preferencí spotřebitelů a nabízí jim nové pivní zážitky,“ doplňuje Tomáš Mráz.

Plzeňský Prazdroj uvařil poprvé v historii světlý ALE amerického typu

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Marketingové novinyPrazdroj

Oslavit druhou půlku léta se dá různě, v hospodách zapojených do programu Plzeňského Prazdroje Volba sládků lze až do konce srpna sklenkou nefiltrovaného amerického světlého ležáku ALE. Ten má v historii Plzeňského Prazdroje premiéru, jeho vrchní sládek si je ale jist, že milovníky piva právě v létě příjemně osvěží a přijde jim vhod díky výrazně chmelové chuti a velmi dobré pitelnosti.

„Piva typu ALE jsou velmi populární v Anglii, Americe nebo na Novém Zélandu. I u nás však jdou do pivní módy. Čeští konzumenti jim přicházejí na chuť hlavně díky výrazné a pro ně vcelku exotické chuti,“ láká Jan Enge, vrchní sládek Plzeňského Prazdroje, na co se mohou pivaři ve vybraných hospodách a restauracích patřících do Volby sládků těšit.

Pro ALE obecně je díky výrobě formou svrchního kvašení typický ovocný až kořeněný nádech. Americký typ piv ALE, do kterého spadá právě ten od Plzeňského Prazdroje, vznikl v USA v 80. letech tím, že se do anglických piv typu ALE začaly přidávat odrůdy amerického chmele, které vynikají svým citrusovým aroma. „My jsme při varním procesu použili jedny z těch nejvýraznějších amerických chmelových odrůd. Náš ALE je tak charakteristický svou jantarovou barvou s bohatou pěnou a má výraznou vůni čerstvého chmele s tóny citrusů a ovoce. V chuti je výrazně hořký a tato hořkost je vyvážená karamelově sladovými tóny,“ popisuje chuť Jan Enge, který dodává, že ALE je možné čepovat klasicky na hladinku nebo na anglický způsob téměř bez pěny.

Volba sládků, v rámci níž Plzeňský Prazdroj americký ALE právě nabízí, je úspěšný program Plzeňského Prazdroje, který nabízí už druhým rokem všem milovníkům tradičního plzeňského piva každý měsíc jedno unikátní čepované pivo v jejich oblíbené hospodě či restauraci. Cílem je dát zákazníkům možnost ochutnat pivo neobvyklého typu či chuti při zachování vysoké kvality čepovaného piva i úrovně servírování a nabídnout jim tak nevšední zážitek.

„Spotřebitelé oceňují možnost ochutnat nové pivní chutě. Provozovny, které jsou do Volby sládků zapojeny, si chválí, že k nim právě proto přijde více hostů. Celkové objemy v provozovnách zapojených do programu Volba sládků jsou o 1,5 % vyšší oproti hospodám, které v programu zapojené nejsou,“ říká Tomáš Mráz, ředitel obchodu restaurací a hospod Plzeňského Prazdroje. „Volba sládků pomáhá hospodským přilákat pivaře zpět do jejich provozoven, současně reaguje na vývoj preferencí spotřebitelů a nabízí jim nové pivní zážitky,“ doplňuje Tomáš Mráz.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.23.05.2017 15:024.978/4.978