Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Svijanský barokní zámek po letech chátrání září, před zkázou ho zachránil pivovar

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:Vratislav KonečnýSvijany

Z mnoho let chátrajícího zámku, jež byl ostudou Svijan, se po rozsáhlé a náročné rekonstrukci vyloupl objekt, který vypadá, jako by nikdy nebyl v dezolátním stavu. Dostal podobu, v jaké ho znali návštěvníci na přelomu 17. a 18. století, kdy patřil Valdštejnům.

Proměnou prošlo i okolí, návštěvníci budou velmi příjemně překvapeni zahradou. Je moderní, příjemná. Jediné, co asi zarazí, je prosklený výtah podél jedné ze stěn. Postavili ho pro vozíčkáře.

Na zámeckém nádvoří najdete i moderně zařízené informační středisko spojené s pokladnou.

Prasečí ves
Svijany se dříve jmenovaly Sviňany, v obci chovali mniši z nedalekého Mnichova Hradiště prasata. Obec asi moc voňavá nebyla.

Zámek zakoupil ve velmi špatném stavu Pivovar Svijany, investice, která byla podpořena Norskými fondy, se určitě vyplatila. Památky nám odcházejí před očima, je škoda ztratit jakoukoli další. U svijanského zámku to vskutku hrozilo. U příležitosti otevření narazil ředitel pivovaru Roman Havlík sud nového piva Zámecký Máz.

Pivo, doba bronzová i tajemství kraje
Protože jsme v pivovarnické obci, je logické, že se část expozice věnuje i v interaktivní formě pivu a všemu, co se kolem nádherně hořkého nápoje, na který jsme právem hrdí, točí. Jsou tu i kádě na pivní lázeň.

Při restaurátorských pracích dělníci narazili na zamalované fresky, které byly pro objevitele velkým překvapení. Restaurátorské práce to prodražilo o několik miliónů. Ty ale zaplatil majitel ze svého.

V nádherně opraveném a upraveném podzemí narazíte na tajemná místa Libereckého kraje. Mystika je opravdu přízračná. Je tu připravena i interaktivní hra. Další expozice odkrývá osudy majitelů zámku: Svijany patřily cisterciáckému klášteru v Mnichově Hradišti. Pivovar se zmiňuje roku 1564.

Původní gotickou tvrz přestavěl renesančně Jaroslav z Vartenberka. Po něm ves získal později popravený přední činitel protihabsburského povstání Jáchym Ondřej Šlik. Po popravě na Staroměstském náměstí po prohrané půtce na Bílé hoře získal Svijany Albrecht z Valdštejna.

Jeho rod tu hospodařil do roku 1814, po nich přišli vlastníci nedalekého Sychrova Rohanové. Že byl v roce 1945 zámek zkonfiskován a znárodněn, je nabíledni. Poté ho vlastnily Severočeské pivovary. Roku 1996 zámek koupil Milan Rýdlo z Čápovky pro sídlo Rytířského řádu svatého Václava.

Další expozicí je unikátní kolekce vykopávek z Příšovic u Turnova, jsou datovány do doby bronzové. Našlo se tu největší pohřebiště v Čechách se sedmi stovkami nádob. Hroby jsou staré přes 3000 let. Zrekonstruováno je krematorium, pohřební rituál i model vsi.

Obnovena byla kaple, našel se tu zachovaný dřevěný oltář z doby přechodu z baroka na rokoko, a malé varhany. Ze zámku dělníci vyvezli desítky velkokapacitních kontejnerů nepořádku a suti. Prohlédnout si můžete i rytířský sál ze 16. století. V zámeckém podkroví museli likvidovat kóje, kde bývali ubytováni zaměstnanci pivovaru.

Až pojedete do Svijan pro pivo, zajděte i za kulturou. Určitě se vám tu bude líbit.

Staletími ověřené postupy i úplně nové trendy, popisuje žatecké chmelařství expert

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Tereza Šťastná

Pěstování chmele na Žatecku má dlouhou tradici. Význam chmele jako hospodářské komodity rozpoznal už Karel IV, když ustavil kupce, kteří hodnotili kvalitu obchodovaného chmele. Zakázal také vývoz českých odrůd byliny do zahraničí.

„Český chmel byl původně aromatický a jemný,“ říká Josef Patzak z Chmelařského institutu v Žatci.

A protože pivo potřebuje především hořkost, šlechtění šlo na celém svět touto cestou. V současné době je další nový trend voňavých chmelů s nechmelovým aroma.

„Zákazník chce pořád něco nového, takže máme novou odrůdu, která je velice žádaná, voní po citrónech, ale zároveň má i kvalitu chmele,“ dodává znalec.

Žatečtí chmelaři drží v genové bance více jak 350 odrůd chmele. „Na celosvětovém trhu je ale jen kolem 130 odrůd.“

„Jsme v současnosti na třetím místě na světě v pěstování chmele za dvěma velmocemi: USA a Německem. Jejich produkce je třikrát větší než naše,“ popisuje Patzak.

Chmel patří k jedněm z nejnáročnějších plodin, má jedny z největších nákladů na hektar. „Je pracné se o něj strat, podobné jako o vinice. Začínáme na jaře, kdy se chmel řeže, pak se drátkuje, je třeba ho zavést, aby vyrostl v dobré kvalitě až nahoru.“

„Pak se dělá první a druhá přiorávka, ochrana proti plísním a škůdcům až po sklizeň, kdy se po ní musí odstranit zbytky rostliny i drátků,“ vysvětluje pracnost doprovázející pěstování chmele odborník.

Díky dlouhé pěstitelské tradici je český chmel velmi žádaný v zahraničí. „Vyvážíme asi do 80 zemí celého světa. Největšími odběrateli jsou Japonsko, Německo a Čína, pak následují menší odběratelé jako Vietnam Rusko, nebo Spojené státy americké,“ shrnuje Josef Patzak.

Rektor Západočeské univerzity uvařil s plzeňským sládkem pivo pro své studenty

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:Alena Lochmannová

Plzeňský sládek v pondělí 5. září uvařil společně s rektorem Západočeské univerzity Miroslavem Holečkem a generálním ředitelem Plzeňského Prazdroje Paolem Lanzarottim výjimečnou várku piva Excelent.

Světlý ležák bude nyní podle klasické receptury měsíc zrát, aby byl připraven na slavnostní ochutnávku při příležitosti oslav výročí univerzity.

Jedenáctistupňový ležák Excelent, při jehož vaření asistovali plzeňský rektor Miroslav Holeček a generální ředitel Plzeňského Prazdroje Paolo Lanzarotti, budou moci za měsíc ochutnat studenti Západočeské univerzity v Plzni. Univerzita totiž v letošním roce připomíná výročí 25 let od svého založení, což oslaví mimo jiné i 5. října na nádvoří plzeňského pivovaru. Všichni příchozí si tam budou moci za doprovodu několika hudebních kapel a dalších zábavních aktivit vychutnat pivo s rektorem.

„Excelent je pivo pro mladou dospělou generaci a podporuje lidi, kteří se nebojí ukázat, co v nich je. Proto jsme pro tuto příležitost zvolili právě náš světlý ležák. Díky trojímu chmelení si totiž zachovává velké množství voňavých chmelových látek a vyniká plnou chutí a svěžím aroma,” uvedl plzeňský sládek Martin Hložek, který na vaření piva dohlížel.

Generální ředitel Plzeňského Prazdroje Paolo Lanzarotti i rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček zároveň stvrdili v pivovarské varně svým podpisem novou deklaraci o spolupráci mezi oběma institucemi.

„Jsem velice rád za naše společné partnerství, které pomůže mnoha mladým talentům se startem jejich kariéry. Těším se, že studenti místní univerzity ocení širokou škálu stáží, speciálních studentských programů nebo i juniorských pozic v pivovaru. Ty jim mohou zprostředkovat důležité zkušenosti, ale také pomoci převést nabyté vědomosti ze studia do praxe,” řekl k deklaraci Paolo Lanzarotti.

Západočeská univerzita v Plzni už zorganizovala k 25. narozeninám několik vzdělávacích a kulturních aktivit i oddechových akcí, například jarní Běh s rektorem. Na ty teď naváže právě podzimní Pivo s rektorem.

„Pivo s rektorem je pro mě vítanou příležitostí setkat se mimo zdi učeben s našimi studenty, popovídat si s nimi o tom, co je na univerzitě baví a dělá jim radost, a kde naopak vidí prostor ke zlepšení. Ze zkušenosti vím, že právě takové neformální diskuse jsou tím nejlepším zdrojem inspirace pro další práci,” uvedl rektor Miroslav Holeček.

Březenský pivovar návštěvníkům ukáže, jak umí vařit pivo. Zazpívá Dalibor Janda

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Ústecký deníkAutor:Radek StrnadVelké Březno

Na den otevřených dveří Heineken do Velkého Března v sobotu 10. září slibuje pivní novinky, koncerty, občerstvení i mnohé další, vstup je zdarma.

Skvělá hudba, soutěž o roční pivní rentu a speciální pivo, uvařené k příležitosti dne otevřených dveří. To vše čeká na návštěvníky pivovaru ve Velkém Březně druhou zářijovou sobotu 10. září.

DOPRAVA I VSTUP ZDARMA
A aby si všichni pivní svátek užili, mohou jako dopravní prostředek využít kyvadlovou dopravu z Děčína a také z Ústí nad Labem. Ani za dopravu, ani za vstup se neplatí, začíná se přitom v pravé poledne.

Na milovníky pěnivého moku čeká pravá lahůdka. „Březňák Zázvor je příspěvek našeho výrobního týmu k letošnímu dni otevřených dveří. Je to nefiltrovaný ležák s příchutí zázvoru, ten vlastnoručně nastrouhala naše sládková Jiřina Poláková," konstatoval ředitel a vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč.

Kromě zázvorového piva tu návštěvníci mohou ochutnat také speciální polotmavé pivo Märzen, které se vařilo už v březnu tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech. V areálu pivovaru budou na čepu i ostatní velkobřezenská piva, která se zde pivovaru vaří.

Ani letos nebude chybět skvělá muzika od odpoledne do večera. Z nabitého programu upozorňuje pivovar na skupinu Děda Mládek Illegal Band (16.30 17.30), country lady Věru Martinovou (18.00 19.00) a Dalibora Jandu (21.00 22.00).

POZVI TÁTU NA PIVO
Velkým lákadlem bude i soutěž „Pozvi tátu na pivo". Soutěžící projdou pár stanovišti a postupně získají body na herní kartu. Splní-li vše, budou zařazeni do slosování o hlavní výhru. Krom toho na každém stanovišti obdrží milou pozornost.

Výherce, na kterého se při losování usměje štěstí, získá pivní rentu. Ta mu možní po celý rok konzumovat denně dvě piva zdarma.

Součástí programu dne otevřených dveří jsou exkurze do výrobních prostor pivovaru, kde se lze seznámit s tradiční výrobou Březňáku, piva staré školy.

Atraktivní den plný hudby i zábavy jako každý rok završí finální ohňostroj.

Pivo zaplnilo náměstí v Přešticích

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Plzeňský deníkAutor:Lukáš Matoušek

Pivo, klobásy, pivo, langoše, pivo, živá hudba a ještě více piva. Přeštické Masarykovo náměstí patřilo v sobotu odpoledne výhradně českému lidovému nápoji – zlatavému moku s bílou pěnou.

Tisíce lidí si nenechaly ujít Přeštické pivní slavnosti. Během nich mohli ti nejzdatnější jedinci ochutnat desítky různých piv, ať už šlo o klasické světlé ležáky, černé pivo nebo ovocné speciály. Kdo by si nechal podobnou slavnost ujít, když byla konzumace navíc doplněna o hudební koncert, kde vystoupila například kapela Brutus.

Teplický pivní rynek

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Teplický rynekAutor:Martina ValterováMonopol

TEPLICKÝ PIVNÍ RYNEK 10/9/2016 od 10.00 hodin do 22.00 hodin
Srdečně vás zveme na I. ročník setkání minipivovarů na zámeckém náměstí v Teplicích. Čeká vás pestrý výběr těch nejlepších českých piv z 15 minipivovarů, vařených tradiční poctivou metodou. Samozřejmostí jsou stánky s nabídkou grilovaných, smažených, pečených a jiných dobrot. Můžete se těšit na celou řadu diváckých soutěží o hodnotné ceny a zúčastnit se diváckého hlasování o nejlepší pivo festivalu. O zábavu se postará řada skvělých kapel. Celý den se tedy ponese v duchu dobrého pití, jídla a kvalitní hudby! Zábavný program je zajištěn i pro děti (rodeo bizon a lukostřelba). Moderuje Tomáš Morávek. Těšíme se na vás!

Styl čepování ovlivní i chuť piva, říká oceněný výčepní

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Brněnský deníkAutor:Markéta Weinlichová

Vědomostní test, ústní pohovor nebo komunikace s lidmi. Disciplíny, které hodnotila porota v soutěži o nejlepšího výčepního Plzeňského prazdroje za rok 2016, připomínají spíše konkurz na novou pracovní pozici. Brněnský výčepní Josef Jeglík ale uspěl a ve finálovém klání vybojoval druhé místo. „Špatně načepované pivo obsluze klidně vrátím," říká Jeglík, který pracuje v Lokálu u Caipla.

Přestože je vyučený tesař, v pohostinství pracuje už dvacet let. „Po roce na pozici číšníka jsem se přesunul za pípu. Od té chvíle jsem měl jasno, kam patřím," říká s úsměvem.

V srpnovém finále mu konkurovalo dvacet soupeřů. „Postupně jsme plnili řadu úkolů. Od degustace naslepo až po nalévání lahvového piva do sklenice," vzpomíná.

Nejdůležitější při práci je podle Jeglíka kvalitní hygiena a zvolený postup. „Sklenice musí být dokonale čistá a vychlazená na správnou teplotu. Podle stylu čepování pak pivo mění chuť," vysvětluje finalista soutěže.

Správný výčepní je podle něj charismatický a umí komunikovat s lidmi. „Čepovat se naučí každý, důležité ale je, aby lidé chodili nejen za dobrým pitím, ale také za kvalitní obsluhou," podotýká.

Stává se tak, že host přijde i pro radu. „Důležité je neodbýt ho, ale naopak mu dát najevo, že vás zajímá, o čem mluví," dodává.

Pro zájemce pořádá kurzy, kde vysvětluje, jak má dobře načepované pivo chutnat. „Účastníkům lekcí říkám, že se nesmějí bát ozvat, když nejsou spokojení. Neplatíme přeci čtyřicet korun za nekvalitní produkty," dodává.

Nejlepší piva světa? U Britů zabodoval i malý český pivovar

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Echo24.cz

Malý český pivovar Matuška zaznamenal úspěch, když se jeho Speciální světlé pivo objevilo na seznamu 10 nejlepších piv na světě. Tam ho zařadili redaktoři deníku The Sun, kteří porovnávali produkci zejména menších pivovarů napříč čtyřmi kontinenty. Matuška má z ocenění radost, přestože podle něj není možné objektivně posoudit chuť jednotlivých piv.

Populární britské noviny do svého výčtu zařadily Matuškův ležák plzeňského typu nazvané Speciální světlé. Toto třináctistupňové pivo od pivovaru Matuška odebírají mimo jiných i dvě restaurace v Anglii, k dostání je však i v dalekém Japonsku.

Z ocenění z Velké Británie mají zástupci pivovaru Matuška velkou radost, podělili se o ni s fanoušky na Facebooku. „Víme že vybrat nejlepší pivo na světě je nereálné, co jazyk to názor, ale i tak nás to velice těší! A to z toho důvodu, že je to druhé pivo (po Tmavé 14%), které jsme v našem pivovaru uvařili a vaříme ho do dnes každých 14dní,“ napsali na facebookový profil.

Oceněné Speciální světlé je charakteristické svou světle zlatou barvou a vůní po žateckém chmelu, vyznačuje se navíc vyšší hořkostí. Přestože ve světě se pro tento druh nápoje používá název Pils či Pilsener, v Česku tento název není podle pivovaru možné používat a v restauracích je tak k dostání právě pod názvem Speciální světlé.

Pivovar Matuška založil sládek Martin Matuška v roce 2009 v obci Broumy na Křivoklátsku. Přestože se jedná o jeden z nejmladších minipivovarů na území České republiky, stihl už posbírat několik významných ocenění.

V žebříčku The Sun se kromě pivovaru Matuška objevuje pět dalších podniků z Evropy, své podniky v něm má zastoupeno například Německo, Francie, Belgie nebo Anglie. Dva vzorky pak pochází ze Spojených států amerických, jeden z Japonska a výčet doplňuje Austrálie.

Žebříček nejlepších světových piv podle The Sun:
India Pale Ale (7,4 %), pivovar Meantime, Londýn, Británie
Espresso Ale (4,2 %), pivovar Dark Star, Horsham, Západní Sussex, Británie
Chimay Red (7 %), mnišský pivovar Chimay, Baileux, Belgie
L’Alpine Blonde (4,8 %), alpský pivovar Galibier, Valloire, Francie
Session IPA (3.2 %), pivovar Crew Republic, Mnichov, Německo
Speciální světlé (5,5 %), pivovar Matuška, Broumy, Česko,
Fat Tire Ale (5.2 %), pivovar New Belgium, Fort Collins, Colorado, USA
Pale Ale (5.6 %), pivovar Sierra Nevada, Chico, Kalifornie, USA
Hitachino Nest Classic Ale (7.5 %), pivovar Kiuchi, Ibaraki, Japonsko
Alpha Pale Ale (4.7 %), pivovar Matilda Bay, Fremantle, Západní Austrálie, Austrálie

Chmelnice se rozšiřují. Češi jsou třetí největší pěstitelé na světě

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Česká televizeAutor:ČTK

Už tři roky po sobě se v Česku rozšiřují plochy chmelnic. Sklizeň na nich v této době vrcholí a podle předběžných odhadů by letošní úroda mohla vynést kolem šesti tisíc tun. Zároveň se zvyšuje i produkce piva a jeho export, meziročně víc než o 13 procent.

Celkový výnos chmele by letos mohl dosáhnout až na šest tisíc tun, velká část z toho skončí v zahraničí. V poslední době chmel kupují hlavně výrobci piva v Asii.

V Česku pak mají o domácí chmel stále větší zájem hlavně přibývající minipivovary. „Z českého vaříme klasiky, jako jsou světlé ležáky, spodně kvašené speciály, třeba tmavý speciál,“ zmínil provozní minipivovaru Lounský žejdlík Petr Bohata.

Ještě v roce 2012 se výměr chmelnic v Česku o 266 hektarů snížil. Poslední roky už ale plochy opět přibývají. Hned po Spojených státech a Německu jsou Češi třetí největší pěstitelé chmele na světě.

Počasí bylo ke chmelu příznivé
Chmelnice v Ročově u Loun začala se sklizní zhruba ve druhé polovině srpna. Pěstování chmele tady během roku zajišťuje 60 stálých zaměstnanců. „Letos bylo učebnicové počasí na chmel. Bylo dusno, teplo, vlhko a dostatek srážek,“ zmínil předseda představenstva Zemědělského družstva Podlesí Ročov Josef Fric.

Po dobu sklizně pak potřebují přijmout zhruba dvě stě dalších lidí na výpomoc. Přibližně polovina z nich jsou studenti. „Nám se asi 40 procent brigádníků vrací,“ uvedla Dagmar Urbancová z agentury Chmelda s tím, že mají zajištěnou dopravu, stravu i ubytování.

I v Ročově pak odhadují, že úroda bude nadprůměrná. Loni se jim nedařilo podobně jako jiným chmelařům. Důvodem bylo extrémní sucho. Loňský rok tak byl pro pěstitele chmele zřejmě dosud nejhorší.

Nejsilnější pivo v Česku začnou vařit na lodi. Kdo vypije příliš Titaniků, půjde ke dnu

Publikováno:před 9 měsíciZdroj:Aktuálně.czAutor:Martina MarečkováLoď

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem v centru Prahy. Základ mají tvořit desetistupňová Legie, dvanáctka Republika a třináctka Monarchie. A dále pivní speciály jako třeba 34stupňový Titanic, který má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku.

Jednapadesátiletý podnikatel Vojtěch Ryvola celý život marně hledal hospodu, kde by si mohl jít po obědě na chvíli lehnout do postele. Své přání si teď plní sám. Jeho Loď Pivovar svým hostům lůžka na odpočinek poskytne. A první minipivovar na lodi v Česku slibuje i další atrakce.

Pivovar s restaurací bude kotvit pod Štefánikovým mostem na konci Revoluční ulice v centru Prahy. “Vyhlášená je horní náplavka, která je v Praze 2, ale tady tato část je mrtvá. Praha 1 by byla ráda, kdyby ožila,” říká Ryvola s tím, že jeho firma se o to bude snažit. Plánuje pořádat trhy nebo třeba takzvané bílé noci, které bývají spojené s muzejní nocí.

“Tyto akce dělá Paříž nebo Berlín. Lidé sedí u dlouhého stolu s bílým ubrusem a společně pijí a jí,” vysvětluje Stanislav Dvořák, který má v projektu na starosti marketing. Podmínkou je, aby lidé přišli oblečení v bílém.

O pivovaru na lodi se Ryvolovi prý před rokem zdálo ve snu. To, že to bude na českých tocích jediná loď, kde se vaří pivo, potvrzuje i Jan Šuráň ze svazu minipivovarů. V Bratislavě existuje Dunajský pivovar, ale ten je na pontonu, nikoli na lodi.

Loď Pivovar bude plovoucí, přestože až na výjimky (například když si ji nějaká firma celou rezervuje) bude kotvit na místě. “Chceme s lodí vyjíždět jen naprosto výjimečně, protože je nepříjemné, když jdu na pivo a ujíždí mi hospoda,” říká Ryvola.

Zdůrazňuje, že pivo se bude na lodi skutečně vařit. Počítá se šrotovníkem na slad v přední části lodi a pivo má mít správný říz díky vyvíječi dusíku.

Po pár pivech ke dnu
Majitel podniku slibuje sedm druhů čepovaných piv, speciály a rozmanitost – nabídne i lahvová piva z různých koutů světa. Základ mají tvořit desetistupňová Legie, dvanáctka Republika a třináctka Monarchie. A dále pivní speciály jako třeba 34stupňový Titanic, který má být nejsilnějším pivem vyráběným v Česku. Prim dnes drží 33stupňový X-Beer 33, které vaří pražský hostinec U Medvídků.

“Název Titanic jsme vybrali ne kvůli tomu, že bychom se chtěli potopit my. Ale když si dá někdo pár třicetčtyřek, půjde pod vodu on,” říká s nadsázkou Ryvola. V plánu je také sprcha na horní palubě lodi. “Když někdo hodně přebere, osprchujeme ho studenou vodou a když to nepomůže, půjde do Vltavy,” dodává.

“Předpokládáme, že budeme vařit čtyřikrát až pětkrát týdně. Maximální kapacita je 1600 hektolitrů a vypadá to, že podle našich propočtů bychom měli tu maximální kapacitu upotřebit jenom u nás na lodi,” říká Ryvola.

Křest Republikou
Cílem je zahájit provoz 28. října na výročí vzniku samostatného československého státu. Křtít se má pivem Republika. Podle Ryvoly se ale toto datum možná nestihne, ovšem v listopadu už mají loď rezervovanou filmaři, kteří na ní chtějí udělat večírek k premiéře filmu.

Projekt má podle podnikatele dobrou odezvu od incomingových agentur, které nabízejí program pro zahraničí turisty.“Primárně bychom se ale chtěli orientovat na Čechy. Chceme si vytvořit i vlastní štamgasty,” říká Ryvola. Cenově prý půjde o podnik ve střední kategorii.

Kapacita lodi je zhruba 260 míst k sezení. Na hlavní (střední) palubě bude restaurace s “odlehčenou staročeskou kuchyní” s vařením piva. Ve spodní palubě se počítá s šalandou, tedy pivnicí hlavně se studenou kuchyní s nabídkou paštik, nakládaných sýrů a uzenin z udírny, která bude na horní palubě. Ryvola láká i na nakládaný karbanátek, který si pamatuje ze svého dětství.

Horní paluba má být odpočinková s výhledem na Pražský hrad. Vedle pískoviště pro děti s malou prolézačkou a skluzavkou tu má hostům restaurace s pivovarem sloužit až osm postelí. Na horní palubě se bude také grilovat a rybářům z ní bude umožněno chytat ryby.

“Lidé se dnes chtějí bavit, plánujeme na lodi dělat kurzy vaření ryb, kurzy vaření s pivem, kurzy vaření piva, rádi bychom půjčovali šachy a karty,” vyjmenovává Ryvola. V minivarně na 50 litrů si účastníci kurzu budou moct navařit svůj vlastní padesátilitrový sud.

Návratnost? Snad do pěti let
Loď je 53 metrů dlouhá a devět metrů široká. Jedná se o model vyrobený v roce 1962 ve východním Německu, který ještě letos v lednu brázdil vody v Hamburku. Loď se momentálně rekonstruuje v loděnici v Křešticích u Děčína.

Ryvola vyčíslil celkovou investici do projektu “nad 30 milionů korun” ale financovat mu jej pomáhají privátní investoři. Loď bude provozovat společnost Vltavská plavební.

“Když jsem dělal ekonomický propočet, vyšla mi doba návratnosti kolem pěti let, když to bude vše šlapat,” říká Ryvola.“Projektu věřím, myslím si, že Praha se stává turistickým rájem,” dodává.

Vojtěch Ryvola stojí za projektem přestavby pivovaru v Děčíně na nákupní centrum, jehož je stále minoritním vlastníkem. I v něm úspěšně nastartoval projekt pivovaru s restaurací.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.24.05.2017 07:374.983/4.983