Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

Kdo do Budvaru? Ministr Jurečka finální kandidáty nezná

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Týden.czAutor:Jakub StadlerBudvar

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zatím nejužší seznam tří kandidátů na šéfa národního podniku Budějovický Budvar od ministerské komise nedostal. Jakmile ho získá, bude se snažit se zájemci setkat a co nejrychleji ředitele jmenovat, řekl. Místo je oficiálně neobsazené od začátku letošního roku, kdy ve funkci skončil dlouholetý šéf podniku Jiří Boček. Podle člena komise Karla Melzocha komise zasedala ve středu a vybrala několik kandidátů.

"Tento týden měli kolegové zasedat," uvedl Jurečka o ministerské komisi, která snížila počet kandidátů z osmi na tři nejlepší. V komisi sedí Boček, dále bývalý viceguvernér České národní banky Pavel Kysilka, rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Karel Melzoch, šéf Exportní garanční a pojišťovací společnosti Jan Procházka a náměstek ministra zemědělství pro sekci ekonomiky a výpočetních technologií Zdeněk Adamec.

Komise sice podle sdělení Melzocha doporučila "dva až dva a půl" kandidáta, ministr si však může vybrat teoreticky i kohokoliv jiného mimo její doporučení. "Žádná jména vám však sdělovat nemohu," dodal Melzoch o výsledcích výběru komise. Je možné, že úspěšní kandidáti budou ještě muset absolvovat další testy, dodal.

S kandidáty, které komise vybere, se chce ministr "bezodkladně" setkat. "Nemohu garantovat, že to bude příští týden. Budu hledat v diáři nejbližší termín, kdy se s nimi potkám. Mám ambici to udělat co nejrychleji," dodal Jurečka. Sám vítěz by podle něj měl také nastoupit co nejrychleji, aby se neprodlužovalo provizorium, během které vede podnik ekonomický ředitel firmy Petr Žáček. Před jmenováním nového ředitele však trvá na osobní schůzce. "Je to přeci jenom jmenovací dekret ministra," uzavřel Jurečka.

Boček vedl pivovar od roku 1991. Loni obdržel od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání. V Budvaru strávil více než 30 let, do podniku nastoupil v roce 1984 jako technolog. Loni získal i Výroční cenu České a moravské pivovarnické akademie.

Budvar vyváží pivo do 76 zemí. Pivovar, který byl založen 15. dubna 1895, nese od roku 1967 název národní podnik Budějovický Budvar. Je posledním českým pivovarem, který vlastní stát.

Anheuser-Busch InBev čeká lepší výsledky díky růstu poptávky po pivě v Africe

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Patria.cz

Oznámení výsledků hospodaření světové pivovarské jedničky - AB InBev - přineslo investorům lehké zklamání. „Největší pivovar na světě totiž zaknihoval ve čtvrtém čtvrtletí 2016 tržby ve výši 14,2 miliardy amerických dolarů, což představuje solidní meziroční třiceti pěti procentní růst, který víceméně naplnil odhady trhu,“ řekl k číslům Ján Hladký, analytik Patria Finance.

Neznamená to ovšem, že by čísla výsledků nepřinesla žádné dobré zprávy. „Dobrou zprávou je nastartování synergií plynoucích ze spojení se SAB Miller,“ řekl Ján Hladký. Podle něj bezmála 300 milionů dolarů úspor bylo doručeno již v roce 2016 a management navýšil celkový cíl z 2,45 na 2,8 mld. USD. „Výhled na rok 2017 slibuje „akcelerovaný“ růst tržeb a jednociferný růst nákladů na prodané zboží. Administrativní náklady by měly zůstat beze změny,“ upřesnil Ján Hladký.

Ukazatel EBITDA skončil s hodnotou 5,3 mld. USD pod očekáváními trhu o téměř 0,3 mld. USD. „Bavíme se tedy o záporném 3,6% meziročním organickém růstu, jde o první takový pokles od spojení Interbrew a AmBev v roce 2004,“ vysvětlil Ján Hladký. Důvodem byl opět slabý výkon Brazílie. Tento trh jednak bojuje s vleklou poptávkou po nedávných politických turbulencích a zároveň na něm AB InBev ztrácí tržní podíl ve prospěch japonských Kirin Holdings.

Výsledkem je pokles objemu prodaného piva meziročně o téměř 7 % a ukazatele EBITDA o téměř 30 %. Brazílie je přitom podle Jána Hladkého pro AB InBev druhým nejdůležitějším trhem. „Nebudeme-li brát v úvahu vliv Brazílie, tak můžeme pozorovat nárůst ukazatele EBITDA zbytku pivovaru o 6,5 % YoY. Vina však leží také na segmentu Asie-Pacifik, jehož ukazatel EBITDA poklesl rovněž o 28 % YoY na 260 mil. USD na špatném výkonu Číny,“ doplnil Ján Hladký. Pivovarská skupina zaznamenala také slabší prodeje v Severní Americe a v Evropě, kde však firmě vzrostl zisk díky prodeji dražších značek. Pivovar doufá v úspěch v Africe, kde loni díky převzetí SABMilleru získal kontrolu nad rychle rostoucími místními ležáky, jako je Balimi v Tanzanii a Eagle v Ugandě.

AB InBev má více než dvojnásobnou velikost ve srovnání s nejbližším konkurentem, kterým je pivovar Heineken. Na globální produkci piva se podílí téměř čtvrtinou. Mezi jeho značky patří belgická Stella Artois, mexická Corona či americký Budweiser. Podle agentury ČTK o používání značky Budweiser nicméně Anheuser-Busch vede již několik let řadu známkoprávních sporů s českým pivovarem Budějovický Budvar.

Hospodští kazí pivo, myslí si štamgasti. Za komunistů to ale lepší nebylo

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Deník.czAutor:Jan Klička

Jen necelá polovina lidí je podle průzkumu spokojena s pěnivým mokem točeným v hospodách.

Sládek pivo vaří, ale teprve hospodský ho „dělá", říká známé rčení. A Češi z práce výčepních zrovna nadšení nejsou.

Naznačuje to aspoň aktuální průzkum agentury ppm factum. Spokojenost s tím, jak v dnešní době v restauracích čepují pivo, vyjádřilo 48 procent respondentů. Zbytek je buď nespokojen, nebo poukazuje na výkyvy kvality. Za největší nešvary v hospodách přitom lidé označují zvětralost, špatnou míru a špinavé sklenice.

Pivovary v posledních letech investovaly stovky milionů do technologií, teď se jejich snaha čím dál více otáčí právě směrem ke školení hospodských.

„Znám spoustu neuvěřitelně skvělých výčepních, co se o pivo starají skvěle i ho umí načepovat a mají v hospodě neustále plno," říká Pavel Zítek, sládek Gambrinusu, který už devět let jezdí školit zaměstnance restaurací po celé ČR. Roli obsluhy přitom považuje za zásadní. „Zda se lidi do hospody budou vracet, je hodně na hospodském a výčepním," zdůrazňuje Zítek. Lidé mají tendenci špatnou kvalitu točeného piva svádět na pivovary, které v tom jsou nevinně. Někteří štamgasti navíc srovnávají dnešní piva s dobou před rokem 1989. Podle odborníků je to ale nesmysl a falešná nostalgie.

TEHDY SE NEŠIDILO?
„Kdo kupoval pivo za komunistů, jistě si vzpomene, jak se otáčely lahve, neboť s velkou pravděpodobností mohl koupit pivo již mikrobiologicky znehodnocené," popisuje Věra Hönigová z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. „Kvalita piva, ať už v lahvích, plechovkách nebo sudech nesmírně pokročila, dnes se zkazí pivo výhradně nedodržením lhůty spotřeby," souhlasí Pavel Dostálek, který je profesorem pivovarství a sladařství na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

Za mýtus Hönigová považuje hlavně řeči štamgastů, že sládci „za komunistů" vařili z lepších surovin než dnes. Opak je podle ní pravdou. „Běžná představa o tom, že se pivo vařilo pouze z kvalitního sladu a nepoužívaly se náhražky, je zcela mimo realitu. Pokud nebyl dostatek sladovnického ječmene, byla vydána výjimka z takzvané technicko-hospodářské normy a používal se ječmen potravinářský," upozorňuje Hönigová.

POZDRAV Z KUBY
Další oblíbenou sladovou náhražkou byl kubánský cukr z cukrové třtiny, který přicházel do pivovarů v jutových pytlích. „Ten během přepravy přes oceán vždy nasál vodu a před výsypem do mladinové pánve se musel roztloukat tyčí. Což je dnes nemyslitelné," vzpomíná Hönigová. „Při dnešní konkurenci by pivovar, který by nepoužíval kvalitní suroviny, neobstál," komentuje to Zítek.

České pivo je od roku 2008 chráněno evropskou legislativou jako „chráněné zeměpisné označení", kde je mimochodem předepsáno používání českých a moravských ječmenů.

Aktuální spotřeba piva na hlavu činí 146,6 litru (poslední data za rok 2015). Čtyři z deseti piv se vypijí v hospodách.

Podle průzkumu CVVM pro Český svaz pivovarů a sladoven chodí muži do svého oblíbeného podniku v průměru šestkrát za měsíc, ženy zhruba třikrát měsíčně.

Pivovarem čtvrtstoletí se stal Zubr. Na Pivexu letos soutěžilo 76 značek

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Deník.czAutor:Jan ŽlebekZubr

Čtyřiatřicet úspěchů si připsal za čtvrtstoletí pivních klání přerovský pivovar Zubr. Jako pivovar čtvrtstoletí ho ve čtvrtek večer ocenila porota degustační přehlídky Pivex v Brně. „Dlouhodobě soutěž potvrzuje vysokou a vyrovnanou kvalitu českého piva," okomentoval výsledky organizátor Richard Morávek.

Pomyslnou zlatou medaili si Zubr odnesl i ve dvou soutěžních kategoriích lahvových piv, a to mezi světlými ležáky s pivem Grand a mezi světlými výčepními pivy se značkou Classic.

V kategorii tmavých lahvových piv získal vítězství pivovar Litovel s nápojem Litovel Dark a mezi nealkoholickými pivy porota ocenila polotmavý Birell z pivovaru Radegast. Litovel zabodoval ještě jednou mezi míchanými nízkoalkoholickými pivy s nápojem Litovel Pomelo. „Letos se zúčastnilo dohromady šestasedmdesát značek piv,“ dodal Morávek.

Mezi čepovanými pivy odborníci ohodnotili jako nejlepší ze světlých ležáků Velkopopovického kozla jedenáctku a mezi světlými výčepními pivy nefiltrovaného Bernarda. Z minipivovarů se nejúspěšnějším stal Restaurant Modrá hvězda Dobřany s pivem Dobřanská hvězda.

Soutěž Pivex začala již v devadesátých letech jako součást stejnojmenného veletrhu. Veletrh ovšem skončil už v roce 2000.

Žatec se představil v ČT jako národní klenot pro UNESCO

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Žatecký deníkAutor:Petr Kinšt

Herec Miroslav Táborský ve snímku zajímavě přibližuje pěstování chmele i jeho další zpracování.

Město Žatec a chmel se staly námětem pro jeden z dílů filmového cyklu Národní klenoty, který ve středu 1. března večer v premiéře uvedl druhý program České televize. Známý český herec Miroslav Táborský v něm představuje historii a jedinečné příběhy českých míst kandidujících do UNESCO na seznam nemovitých kulturních památek.

Město Žatec usiluje o zapsání právě díky svým chmelařským památkám, nedávno ministerstvo kultury poslalo do ústředí UNESCO v Paříži jeho nominaci.

Dokument o délce 26 minut poutavou formou přibližuje historii i současnost chmelařství v Žatci, natáčelo se přímo ve městě i ve chmelnicích u nedalekého zámku ve Stekníku. Miroslav Táborský zajímavě přibližuje pěstování chmele i jeho další zpracování. „Každý správný Čech je pivařským odborníkem, naše znalosti o historii pěstování, šlechtění a zpracování chmele nejsou ve skutečnosti zrovna dokonalé. Přitom jde o historii, která se píše už více než tisíc let. Bylo pro mne velkým potěšením do ní nahlédnout," řekl k natáčení tohoto dílu režisér Jiří Diarmaid Novák.

Zájemci mohou díl o Žatci vidět ještě v neděli 5. března na programu ČT2 nebo si ho pustit na webu České televize.

Pivovarem čtvrtstoletí je Zubr, alespoň na Pivexu

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:České nápojeZubr

Pivovar Zubr si v letošním roce z prestižní degustační soutěže o Zlatý pohár Pivex 2017 odváží cenná pódiová umístění. Vítězem kategorie ležáků se stala jedenáctka Zubr Grand. V kategorii piv výčepních si zlato odváží Zubr Classic, Zubr Gold se ve stejné kategorii umístil na třetím místě. Pivovar Zubr byl zároveň zvolen na letošním jubilejním ročníku pivovarem čtvrtstoletí. Pivovar Zubr tak navázal na loňský skvělý úspěch, kdy se ležák Zubr Premium stal absolutním šampionem ročníku 2016.

Pivovar Zubr tak opět potvrdil kvalitu svých piv, kterou dlouhodobě oceňují nejen odborníci, ale i spotřebitelé. „Pivo se musí dělat poctivě a k jeho výrobě přistupovat s maximální pečlivostí. Jen tak může vzniknout pivo s dobrou pitelností, správným řízem a chutí. Získaná ocenění proto vnímáme jako další impuls k tomu pokračovat v tradiční výrobě, na které si zakládáme, výběru kvalitních regionálních surovin a vlastních originálních recepturách,“ komentuje úspěch na soutěži Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Soutěž o Zlatý pohár Pivex 2017, která je nejstarší odbornou degustační soutěží v České republice, probíhá dvoukolově, první kolo se konalo na podzim loňského roku, druhé pak v únoru. Odborná porota hodnotí piva anonymně. Hlavními kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz nebo hořkost. Letošního 25. ročníku se zúčastnilo 15 pivovarů a celkově 40 pivních značek, které soutěžily v pěti hlavních kategoriích: světlý ležák, světlé výčepní pivo, nealkoholické pivo, tmavé pivo a míchané pivo.

Rosický pivovar znovu ožívá, pivo ale nejspíš vařit nebude

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Rozhlas.czAutor:Josef Kopecký

Poslední pivo v rosickém knížecím pivovaru uvařili sládci za první republiky. Budova pak sloužila jako sklad a nakonec jen chátrala. Teď začala oprava této technické památky.

„Dokud byl pivovar v chodu, bylo živěji a veseleji v Rosicích.“ Tahle věta z obecní kroniky připomíná význam památky v malé obci na Chrudimsku, která poslední roky jen chátrala. Řemeslníci teď začali bývalý knížecí pivovar opravovat. Oblíbený nápoj se tam ale znovu asi vařit nebude.

„Tady jsou hliníkové šablony, které přijdou na střechu, takže celá střecha bude nová. Máme tady takový skvost, říkám tomu kvůli stropu pracovně rytířský sál,“ říká starosta Rosic pan Luboš Netolický.

Podle starosty historie pivovaru sahá až do feudálních rodů, jako byli Berkové, potom Kinští. „Myslím si, že to je 15. až 16. století. Největší úpravy a největší rozmach pivovar zaznamenal za rodu Kinských, když tady hospodařili. V této podobě se dochoval do dnešní doby. Poslední vaření piva bylo za první republiky a bylo to těsně po první světové válce.“

V další části jsou do půlky zazděná okna. Zde se podle starosty skladovalo obilí. „Další jsou humna, tam se dřív sušil slad. To je taky vysoké a hluboké a navazuje to na komín.“

Na půdě pod střechou jsou připraveny nové díly a oprava pivovaru už začala. „Budeme to provádět tím způsobem, že de facto dáme celou novou krytinu a vyměníme vadné části na střeše na krovech. V tuto chvíli je nejdůležitější udělat střechu tak, aby do pivovaru nezatékalo,“ doplnil starosta Netolický.

Pivovar jako nové centrum obce
Ještě stále není úplně jasné, jak v Rosicích opravený objekt využijí. „Určitě nám tady chybí zařízení pro seniory. Potřebovali bychom přesunout i obecní úřad. Další věc, co nám schází, je hasičská zbrojnice, která bohužel se nám taky trošičku rozpadá,“ dodal starosta Rosic.

Oprava bývalého pivovaru potrvá několik let a pokud vše půjde podle plánu, mohlo by se z něj stát přirozené centrum obce. V budově by se mohly sejít hasičská zbrojnice, společenský sál, obecní úřad i bydlení pro seniory.

Největšímu světovému pivovaru AB InBev výrazně zisk. Projevil se nižší zájem v Brazílii

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Hospodářské NovinyAutor:ČTK

● Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev pociťuje negativní dopady prudkého poklesu prodeje v Brazílii.
● Společnosti klesl zisk ve čtvrtém čtvrtletí na 400 milionů dolarů, o rok dříve činil zisk 2,29 miliardy dolarů.
● Pivovar doufá v úspěch v Africe, kde loni díky převzetí SABMilleru získal kontrolu nad rychle rostoucími místními ležáky.

Největšímu světovému pivovaru Anheuser-Busch InBev klesl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk na 400 milionů dolarů (10,3 miliardy korun), zatímco o rok dříve po očištění o jednorázové položky činil 2,29 miliardy dolarů. Firma pociťuje hlavně negativní dopady prudkého poklesu prodeje piva v Brazílii, což je pro ni druhý největší trh. AB InBev ale ve své čtvrteční zprávě současně zvýšil odhadovaný cíl úspor ze spojení s konkurenčním pivovarem SABMiller.

Srovnatelný očištěný zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) klesl bez zahrnutí vlivu kurzových výkyvů o 3,6 procenta na 5,25 miliardy dolarů. Sedmé čtvrtletí za sebou tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří podle agentury Bloomberg v průměru čekali zisk 5,64 miliardy dolarů. Bez zahrnutí Brazílie by se zisk zvýšil o 6,4 procenta.

Tržby se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšily o 0,2 procenta na 14,2 miliardy dolarů (364,2 miliardy korun).

Pivovar trápí citelný propad kupní síly v Brazílii v důsledku dva roky trvající recese. Vedle poklesu prodeje se tam firmě také zvyšují náklady, a to kvůli poklesu kurzu brazilské měny. Slabší je prodej také v Severní Americe a v Evropě, kde však podniku vzrostl zisk díky prodeji dražších značek. Pivovar doufá v úspěch v Africe, kde loni díky převzetí SABMilleru získal kontrolu nad rychle rostoucími místními ležáky, jako je Balimi v Tanzanii a Eagle v Ugandě.

AB InBev současně oznámil, že úspory ze spojení se SABMillerem podle aktualizovaného odhadu dosáhnou 2,8 miliardy dolarů. Doposud firma čekala úspory 2,45 miliardy dolarů. Před oznámenou akvizicí chtěl pivovar snížit náklady na 1,05 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

AB InBev má více než dvojnásobnou velikost ve srovnání s nejbližším konkurentem, kterým je pivovar Heineken. Na globální produkci piva se podílí téměř čtvrtinou. Mezi jeho značky patří belgická Stella Artois, mexická Corona či americký Budweiser. O používání značky Budweiser nicméně Anheuser-Busch vede již několik let řadu známkoprávních sporů s českým pivovarem Budějovický Budvar.

Pivovarem čtvrtstoletí se stal přerovský Zubr, porazil Litovel a Radegast

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Aktuálně.czAutor:ČTKZubr

Pivovarem čtvrtstoletí tradiční soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex se stal přerovský pivovar Zubr. Za pivovarem čtvrtstoletí z Přerova se umístil na druhém místě pivovar z Litovle a na třetím nošovický Radegast. Soutěže se v kategorii lahvových piv zúčastnilo 40 značek. Mezi tmavými vyhrál Litovel Dark, kategorii nealkoholických piv dominoval Birell polotmavý z pivovaru Radegast.

Pivovarem čtvrtstoletí tradiční soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex se stal pivovar Zubr z Přerova. Stejný pivovar letos vyhrál se svým Grandem i mezi světlými ležáky a odváží si z Brna také vítězství v kategorii světlých výčepních piv se značkou Classic. Pořadatelé výsledky vyhlásili v Brně na galavečeru pivovarníků a sladovníků.

Soutěže se v kategorii lahvových piv zúčastnilo 40 značek. Mezi tmavými vyhrál Litovel Dark, kategorii nealkoholických piv dominoval Birell polotmavý z pivovaru Radegast. Ve spojené kategorii míchaných nízkoalkoholických piv a nealkoholických piv získal primát Litovel Pomelo.

Odborníci dnes v Brně hodnotili i sudová piva. Ve třech kategoriích soutěžilo 36 značek. Mezi světlými ležáky vyhrála jedenáctka Velkopopovický kozel, mezi výčepními pivy nefiltrované pivo od Rodinného pivovaru Bernard. Zvláštní kategorii měly i minipivovary, tam dominovala dvanáctka Dobřanská Hvězda.

Tradice Pivexu pochází z 90. let minulého století, kdy se na brněnském výstavišti konal i stejnojmenný veletrh. Soutěže se v devadesátých letech účastnilo i přes sto značek, vstup na akci měly jako součást poplatku za veletrh. Nyní musejí platit poplatky za každé přihlášené pivo. Pivex jako veletrh skončil v roce 2000. Velké pivovarské skupiny a výrobci technologií už o něj neměli zájem. Soutěž Pivex ale přežila veletrh a letos má jubileum.

Lahvové pivo se hodnotí ve dvou kolech, sudové v jednom. "Soutěž dává šanci jen pivovarům s vyrovnanou kvalitou tradičního českého nápoje a zároveň signalizuje pijákům piva jeho stav a výhled do nové sezóny. Pivovarům pak ukazuje, jak se vyvíjí jejich předpoklady úspěchu na pivních trhu," říká o soutěži nestor českého pivovarnictví Antonín Kratochvíle.

Organizátoři v pětiletých cyklech vyhodnocují pivovary z dlouhodobého pohledu podle dosažených výsledků. Za pivovarem čtvrtstoletí z Přerova se umístil na druhém místě pivovar z Litovle a na třetím nošovický Radegast.

Pivovarem čtvrtstoletí se stal v Brně přerovský Zubr

Publikováno:před 8 měsíciZdroj:Novinky.czAutor:ČTKZubr

Pivovarem čtvrtstoletí tradiční soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex se stal pivovar Zubr z Přerova. Stejný pivovar letos vyhrál se svým Grandem i mezi světlými ležáky a odváží si z Brna také vítězství v kategorii světlých výčepních piv se značkou Classic. Pořadatelé ve čtvrtek výsledky vyhlásili v Brně na galavečeru pivovarníků a sladovníků.

Odborníci v Brně hodnotili i sudová piva. „Letošní, již 25. ročník soutěže Pivex se celkovým počtem ve všech přihlášených kategoriích řadí k těm dosud nejpočetněji obeslaným. U lahvových to bylo 40 značek a u sudových posuzovaly poroty pod dohledem notáře 36 značek piv,“ uvedl k letošnímu ročníku za pořadatele Jiří Morávek ze společnosti Snip.

Mezi světlými ležáky vyhrála jedenáctka Velkopopovický kozel, mezi výčepními pivy nefiltrované pivo od Rodinného pivovaru Bernard. Zvláštní kategorii měly i minipivovary, tam dominovala dvanáctka Dobřanská Hvězda.

Tradice Pivexu pochází z 90. let minulého století, kdy se na brněnském výstavišti konal i stejnojmenný veletrh. Soutěže se v devadesátých letech účastnilo i přes sto značek, vstup na akci měly jako součást poplatku za veletrh. Nyní musejí platit poplatky za každé přihlášené pivo. Pivex jako veletrh skončil v roce 2000. Velké pivovarské skupiny a výrobci technologií už o něj neměli zájem. Soutěž Pivex ale přežila veletrh a letos má jubileum.

Lahvové pivo se hodnotí ve dvou kolech, sudové v jednom. „Soutěž dává šanci jen pivovarům s vyrovnanou kvalitou tradičního českého nápoje a zároveň signalizuje pijákům piva jeho stav a výhled do nové sezóny. Pivovarům pak ukazuje, jak se vyvíjí jejich předpoklady úspěchu na pivních trhu,” říká o soutěži nestor českého pivovarnictví Antonín Kratochvíle.

Organizátoři v pětiletých cyklech vyhodnocují pivovary z dlouhodobého pohledu podle dosažených výsledků. Za pivovarem čtvrtstoletí z Přerova se umístil na druhém místě pivovar z Litovle a na třetím nošovický Radegast.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.18.10.2017 08:385.613/5.613