Novinky a zajímavosti ze světa piva

na 1.stranu

zprávy ze všech pivovarů

Lidé vloni vypili méně piva. Můžou za to hlavně Rusové a Brazilci

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Echo24.cz

Lidé nakoupili o 1,8 procenta menší množství alkoholického piva, než kolik si pořídili v loňském roce. To zároveň znamená, že spotřeba piva celosvětově klesla nejvíc za posledních pět let. Vyplývá to ze zprávy společnosti organizace International Wine and Spirits Record (IWSR), na kterou upozornil upozornil server britské BBC.

Pivo tak má podle zprávy největší podíl na poklesu spotřeby všech alkoholických nápojů za loňský rok. Ta se snížila o 1,3 procenta. BBC poznamenala, že také v globálním měřítku je pokles nejnižší za posledních pět let.

Podle britského serveru souvisí množství vypitého alkoholu s vývojem ekonomiky, se kterým pak spotřeba alkoholických nápojů souběžně roste nebo klesá. Tři z největších trhů s pivem, kterými jsou Čína, Brazílie a Rusko, čelily v loňském roce ekonomickému poklesu nebo stagnaci, což se právě promítlo také do spotřeby piva.

Zdaleka největší pokles ve spotřebě piva zažilo Rusko, kde ho lidé vypili o 7,8 procenta méně. Číňané spotřebovali o 4,2 procenta méně a v Brazilci o 5,3 procenta.

Nicméně zpráva IWSR předpověděla, že v příštích pěti letech by o pivo měli mít větší zájem asijské země a také státy v subsaharské Africe. To ze zprávy IWSR citoval server The Drinks Business. Za statistikou stojí společnost International Wine and Spirits Record sídlící v Londýně, která monitoruje údaje z trhu s alkoholickými nápoji.

Kutnohorští oslavují: Nová varna opět produkuje zlatavý mok

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Česká poziceAutor:Miroslav PetrMěšťan. Kutná Hora

Uprostřed boomu minipivovarů má Česko dalšího velkého výrobce – pivo Kutná Hora nahradilo značku Dačický. Nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, letos plánuje produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let však chce dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Počet průmyslových pivovarů se tak u nás už blíží padesátce.

Byl to jeden z úspěšných regionálních pivovarů. Poté, co ho česká skupina Drinks Union finančníka Milana Hagana před devíti lety prodala světovému gigantu Heineken, však sláva kutnohorského piva značky Dačický skončila. Globální koncern pivovar záhy na konci roku 2010 zavřel. Teď však mají Kutnohorští důvod k oslavě. Nová varna v městské části Lorec opět produkuje zlatavý mok a Česko má další průmyslový pivovar.

A těch u nás není – na rozdíl od minipivovarů – mnoho. Necelých padesát. „Je to to nejlepší, co nás mohlo potkat. Pro každé město je prestižní, když má svůj pivovar, a je to také určité zadostiučinění poté, co Heineken u nás výrobu piva zastavil. Jsme opět hrdí na své pivo,“ říká kutnohorský starosta Martin Starý.

Žalostný stav
Kutná Hora, kde v části Lorec nechal postavit pivovar už v roce 1573 Václav Dačický z Heslova, v podstatě následovala příkladu Liberce. Tamní pivovar v městské části Vratislavice patřil pod pražský Staropramen a v roce 1998 jej jeho tehdejší vlastník, belgický koncern Inbev, zavřel. Dva roky poté česká společnost Hols provoz obnovila. Značka Vratislavice ale zůstala předchozímu majiteli, a nový tak začal vařit dnes úspěšné pivo Konrad.

Podobně i v Kutné Hoře má tradiční značku Dačičký nadále Heineken, takže nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, ji používat nemůže. Místo Dačického proto nyní vyrábí značku Kutná Hora – Zlatá 12, Stříbrná 11 a Bronzová 10. První várku uvařili 20. února, prodej začal v dubnu. A před více než dvěma týdny na prvních Slavnostech piva mohli Kutnohorští poprvé navštívit za několik desítek milionů korun zrekonstruovaný areál.

Až do roku 2015 vlastnilo nemovitosti město, od kterého je za 16,4 milionu korun koupil současný majitel. Předchozí provozovatelé Drinks Union i Heineken měli budovy a pozemky pronajaté a patřila jim technologie a ochranná známka Dačický. Vybavení pivovaru bylo po odchodu Heinekenu v žalostném stavu nebo chybělo úplně. „Pivovar jsme po sedmileté provozní odstávce přebírali v hodně zanedbaném stavu, což je možná ještě eufemismus,“ říká Petr Podlešák z marketingu Měšťanského pivovaru Kutná Hora.

Šest velkých pivovarnických skupin
„Z původní technologie zde byl dopravník na slad a betonová spilka. Obojí se však stejně muselo renovovat. Jinak jsme nalézali pouze díry po zařízeních a všechny potřebné technologie bylo nutné znovu instalovat. Ta pozitivní stránka věci ale je, že nyní má Měšťanský pivovar Kutná Hora to nejmodernější vybavení v nerezu,“ dodává Podlešák.

Pro letošek plánuje pivovar produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let chce ale dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Nový majitel Smart Estate patří do obchodní skupiny, která také vlastní a provozuje Zámecký pivovar Břeclav. Ten obnovil provoz po delší přestávce před pěti lety. V Česku se tak pomalu zvyšuje počet i větších výrobců, nejen těch nejmenších – minipivovarů.

Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že na konci loňského roku fungovalo u nás šest velkých pivovarnických skupin, kterým u nás patří 19 průmyslových pivovarů. Kromě nich pak vaří pivo v objemu vyšším než deset tisíc hektolitrů, což je horní hranice pro kategorii minipivovarů, dalších 29 samostatných pivovarů.

K těm novějším průmyslovým pivovarům patří například ze sedmdesátých let nošovický Radegast, dnes spadající do skupiny Plzeňského Prazdroje. Nový pivovar vyrostl i v Mostě, ale v devadesátých letech zanikl. Úspěšný projekt průmyslového pivovaru postaveného na zelené louce pak vznikl až v roce 2009 v Chotěboři.

Koření českého pivovarnictví
K těm novějším s obnovenou výrobou patří také například zmíněná Břeclav nebo Kácov. Do kategorie větších postoupil původně minipivovar Únětice, který převýšil hranici deset tisíc hektolitrů. „Je to záslužné, pivo má být odněkud. Průmyslové pivovary tvoří základ celého oboru u nás. Vedle nich jsou pak minipivovary, které jsou takovým kořením českého pivovarnictví,“ komentuje pivovarnický expert Jan Veselý.

Větší regionální pivovary však od roku 1990 spíš zanikaly. Podle statistiky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského takový osud postihl 27 pivovarů, z toho jen čtyři výrobu obnovily. Přesto, nebo spíš právě kvůli rostoucí koncentraci výroby tvoří průmyslové pivovary u nás stále drtivou většinu pivní produkce.

Zejména pak díky gigantům, jako je lídr Plzeňský Prazdroj, který loni z celkové roční české produkce 20,4 milionu hektolitrů vyrobil v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a Nošovicích přibližně přes osm milionů hektolitrů piva. Přesný údaj o objemu výroby Prazdroj neuvádí. Oproti tomu minipivovary, kterých u nás funguje už více než 350, tvoří dohromady dvě procenta české pivní produkce.

PardálOVO bezové a jablečné Somersby patří k nejlepším pivům v republice

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Budějcká drbnaAutor:Lukáš DvořákBudvar

Budějovický Budvar uspěl v soutěži Pivo České republiky 2017 hned na dvou frontách. Nejlepším ochuceným pivem je PardálOVO bezové, třetí pozici mezi cidery pak ukořistilo jablečné Somersby. Oba produkty získaly prestižní ocenění v konkurenci 410 vzorků piv pětašedesáti pivovarů zápolících v jednadvaceti kategoriích.„PardálOVO bezové vyváženě kombinuje chuť a osvěžující aroma bezového květu a přitom nepotlačuje výrazný pivní charakter a hořkost. Proto je příznivě přijímáno nejen muži, ale i ženami, a těší nás, že již podruhé zaujalo odbornou porotu této soutěže,“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru. Stejný produkt získal v loňském ročníku soutěže Pivo České republiky stříbrnou medaili. „Velkou radost máme samozřejmě i z bronzu pro Somersby Aple Cider,“ dodává Samec.

Svijany slavily úspěch v degustační soutěži Pivo České republiky 2017

Publikováno:před 16 dnyZdroj:Pivovar SvijanyAutor:Luboš SpálovskýSvijany

Nefiltrovaná řezaná jedenáctka Svijanský Fanda se stala vítězem kategorie kvasnicové a nefiltrované pivo v degustační soutěži Pivo České republiky 2017, která je tradiční součástí Slavností piva v Českých Budějovicích. Při jejím 21. ročníku odborná porota o víkendu vybírala z více než 400 druhů piv z 65 českých a slovenských pivovarů. Cenu za třetí místo v kategorii speciální pivo světlé si odneslo další svijanské pivo - světlý speciál Svijanský Kníže.

Slavností piva se letos zúčastnilo více než 12 tisíc návštěvníků. Vrcholem degustační soutěže, do níž letos pivovary přihlásily ještě o 70 vzorků piv více než loni, bylo vyhlášení titulu Pivo České republiky 2017. Kvalifikovaní odborníci z pivovarů, studenti odborných škol a pozvaní erudovaní degustátoři při soutěži určovali vítěze v celkem 21 kategoriích. Titul Pivo České republiky 2017 v kategorii kvasnicové a nefiltrované pivo získal Svijanský Fanda. Další pivo z portfolia pivovaru Svijany – Svijanský Kníže – si odnesl třetí místo v kategorii speciální pivo světlé.

„Pro nás jsou nejdůležitější především reakce spotřebitelů. Ale samozřejmě nás těší každé ocenění také od odborné poroty, které nám opět dokazuje, že naše tradiční výrobní postupy mají i dnes smysl,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík.

Nefiltrovaná řezaná jedenáctka Svijanský Fanda byla vyrobena před šesti lety původně jen k příležitosti oslav narozenin dlouholetého svijanského sládka Františka Horáka, nakonec se však pro velký úspěch zařadila do stálé nabídky pivovaru. Svijanský Kníže 13 % je sváteční pivo; klasický zástupce svijanských světlých speciálů se vyrábí jako ležák, je však silnější, což umocňuje jeho typickou chuť a vůni.

Budějovický Budvar získal medaile na výstavišti

Publikováno:před 17 dnyZdroj:Českobudějovický deníkAutor:Edwin OttaBudvar

Při Slavnostech piva na Výstavišti České Budějovice zabodoval i Budějovický Budvar, n. p. V degustační soutěži „Pivo České republiky 2017". Do soutěže, která se konala o víkendu, se tento rok přihlásilo 65 pivovarů se 410 vzorky piv ve 21 kategoriích.

Budějovický Budvar získal dva cenné kovy. Míchaný nápoj z piva „PardálOVO bezové“ zvítězil v kategorii „Ochucené pivo“. „Somersby Apple Cider“ pak byl porotou oceněn bronzovou medailí v kategorii „Cider“.

„PardálOVO bezové vyváženě kombinuje chuť a osvěžující aroma bezového květu a přitom nepotlačuje výrazný pivní charakter a hořkost.
Proto je příznivě přijímáno nejen muži, ale i ženami a těší nás, že již podruhé zaujalo odbornou porotu této soutěže,“ říká Ing. Petr Samec, Dr., PR manažer Budějovického Budvaru. „PardálOVO bezové“ získalo v loňském ročníku soutěže Pivo České republiky stříbrnou medaili.
„Velkou radost máme samozřejmě i z bronzu pro Somersby Aple Cider,“ dodává Petr Samec

Rekonstrukce zámlu Svijany si už vyžádala sto milionů korun

Publikováno:před 17 dnyZdroj:Liberecké novinkySvijany

Zámek Svijany dokončil druhou etapu náročné rekonstrukce, díky které rozšířil nabídku služeb o ubytovací zařízení Hotel Zámek Svijany a Zámecký šenk, jenž zastřešuje vnitřní prostory vhodné pro společenské akce, školení či konference a venkovní gril.

Zámek Svijany již v loňském roce po první fázi rekonstrukce navštívilo více než 10 tisíc návštěvníků, v letošním roce se předpokládá, že jejich počet překoná hranici 15 tisíc. Celkem si jeho rekonstrukce vyžádala investice přesahující 100 mil. Kč.

Pivovar Svijany celý areál zámku odkoupil v roce 2013 a během první etapy rekonstrukce mu za přispění grantu z EHP a Norských fondů vrátil podobu z přelomu 17. a 18. století, tedy takovou, jakou měl za vlády rodu Valdštejnů.

„Celkem si první etapa obnovy zámku vyhodnocená jako Stavba roku Libereckého kraje za rok 2016 vyžádala náklady přes 60 milionů korun,“ řekl Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.

Investice do druhé etapy rekonstrukce zámku přesáhly 40 milionů korun a promítly se i do technologických zásahů nezbytných zejména pro řešení odvodu vlhkosti v rámci celé stavby, tak i do výrazných úprav rozlehlé zahrady zámku. V nové podobě nyní zahrada nabízí prostor pro odpočinek, ale i zábavu a vzdělání. Součástí druhé etapy bylo i vybudování prostoru pro pořádání společenských akcí, venkovního grilu a rekonstrukce 3. a 4. nadzemního podlaží, které slouží jako ubytovací zařízení hotelového typu.

„Jsme rádi, že díky oběma etapám rekonstrukce se podařilo splnit náš cíl - z léty chátrajícího zámku vybudovat regionální centrum kulturního a společenského života,“ dodal Roman Havlík.

Hotel Zámek Svijany, který svůj provoz oficiálně zahájí 7. června, vkusně kombinuje dobový zámecký styl a komfort dnešní doby. Pro hosty, kteří během svého pobytu budou chtít obdivovat krásy Českého ráje a Pojizeří na kole, je připravena úschovna kol, k odpočinku bude naopak sloužit středověká lazebna, která je součástí interaktivní pivní expozice.

Celý zámecký komplex včetně ubytování vybízí ke hrám jak děti, tak dospělé. Po vzoru Karla Arnošta z Valdštejna, který měl velkou zálibu v tajných skrýších, si hosté mohou během svého pobytu zahrát tajemnou hru Arcanu, která je provede zajímavými zákoutími zámku. Na určených pokojích jsou umístěny herní desky s šifrou, kód k rozluštění šifry mohou hosté hledat v celém zámeckém komplexu. Pokud se jim podaří najít všechny indicie, čeká na hosty malé překvapení.

Zámecký šenk nabízí návštěvníkům zámku a turistům příjemné venkovní posezení u zahradního grilu, nejlépe samozřejmě s místním svijanským pivem.

Při pravidelných prohlídkách mohou nyní návštěvníci díky rekonstrukci obdivovat zámeckou kapli s restaurovanými stropními freskami, výstavní prostory přibližující historii zámku a jeho pánů, Valdštějnů a Vartenberků, nebo unikátní archeologickou expozici s nálezy z okolí obce Svijany z doby bronzové.

Pokud jde o děti, Zámek Svijany podporuje přístup Montessori vzdělávání a tak jsou vnitřní i venkovní zámecké expozice vymyšleny tak, aby u dětí probouzely chuť stále něco poznávat a učit se nové věci. V zámecké zahradě si mohou nejmenší návštěvníci vyzkoušet, jaké to je být archeologem a na pískovém archeologickém nalezišti objevit pozůstatky zvířete, které dalo název obci Svijany. Součástí zahrady je mimo jiné i pec na chleba a pec na bronzové odlitky, v níž si během různých akcí mohou hosté pod vedením odborníků vyrobit vlastní zámecké suvenýry.

Během sezóny čeká na návštěvníky mimo standardních prohlídek i celá řada zajímavých akcí. Již v sobotu 24. června se uskuteční Zámecké slavnosti. Návštěvníci se mohou těšit na pestrý celodenní program pro celou rodinu. Budou moci putovat časem s dobovými postavami, kterými ožije zámek i celá zámecká zahrada. Nádvoří zámku rozezní kejklíři, nebudou chybět stánky s krajovými a kulinářskými specialitami ani svijanské pivo Zámecký Máz, které pivovar uvařil u příležitosti loňského otevření zámku. Libereckenovinky.cz informovala Kristýna Čermáková.

Nový Excelent Ice Beer je za studena chmelený a s přídavkem máty

Publikováno:před 17 dnyZdroj:České nápojeGambrinus

K tradičnímu jedenáctistupňovému ležáku značky Excelent nově přibyde osvěžující za studena chmelený Excelent Ice Beer, do kterého se v průběhu vaření přidává malé množství máty pro osvěžující efekt. V červnu ho na trh uvede Plzeňský Prazdroj a k dostání bude exkluzivně v obchodních řetězcích Tesco a Žabka.

Excelent Ice Beer je za studena chmelený ležák vařený z aromatické odrůdy chmele nazývané Sorachi Ace. „Jedná se o pivo se 4,7 % alkoholu, jemnější hořkostí, výraznějším aroma a s jemným nádechem máty. Není to však žádný radler nebo ochucené pivo, ale osvěžující, chuťově lehký, ležák,“ vysvětluje Martin Hložek, sládek piva Excelent.

Za studena chmelený ležák s osvěžujícím nádechem máty ochutnají jako jedni z prvních účastníci hudebních festivalů Colours of Ostrava nebo Beats for Love, kde bude k dostání na stáncích Plzeňského Prazdroje. „Očekáváme, že Excelent Ice Beer si díky své lehkosti a netradičnímu chladícímu efektu oblíbí hlavně mladí dospělí nebo příležitostní spotřebitelé, kteří vyhledávají lehčí piva pro osvěžení. Určitě přijde vhod i při letním grilování, zahradních party nebo piknicích,“ vysvětluje záměr pivovaru Martin Hložek.

Lidé pijí stále méně. Silný pokles globální spotřeby alkoholu překvapil analytiky

Publikováno:před 17 dnyZdroj:E15.czAutor:Marek Schwarzmann

Lidé pijí méně, globální spotřeba alkoholu v roce 2016 překvapivě silně klesla o 1,3 procenta. Dosavadní předpoklady přitom očekávaly spíše růst ve spotřebě alkoholu. Ten měl hnát nejen rostoucí globální HDP, který Mezinárodní měnový fond propočetl na průměrných 3,1 procenta, ale také rostoucí globální počet dospělých.

„Tak razantní propad ve spotřebě alkoholu je výjimečně překvapivý,“ napsal Alexander Smith z International Wine and Spirits Research. Za překvapivý pokles podle Smithe mohly změny na vybraných trzích, obzvláště pak nižší kupní síla v rostoucích ekonomikách a zvyšující se regulace.

Podle studie IWSR jde o výrazný skok v trendu, dosavadní průměrný pokles v globální spotřebě lihovin činil pouhá 0,3 procenta ročně.

Z druhového hlediska si nejvíce pohoršilo pivo – jeho spotřeba skokově klesla o 1,8 procenta, přičemž v uplynulých letech klesala v průměru jen o 0,6 procenta. Nejvíce se na vývoji podepsala slabá poptávka v Číně, největším pivním trhu světa. „Čína je za pivním zenitem,“ tvrdí výzkum FT Confidential Research s odůvodněním, že se tamní spotřebitelé zaměřili na tvrdý alkohol.

„Pivní trh v USA zažil nejhorší období od roku 2009,“ citoval web ft.com Trevora Stirlinga, analytika společnosti Bernstein. Trend je podle něj nepříznivý obzvláště pro největšího producenta piv na světě, Anheuser-Busch InBev, který na americkém trhu vytváří až třetinu provozního zisku. Globální propad spotřeby piva nevyvážil ani růst trhů v Brazílii a Rusku.

ISWR předpokládá, že rok 2017 by se mohl nést ve znamení obratu trendu, spotřeba alkoholu by měla pravidelně růst až do roku 2021 o 0,8 procenta, a to hlavně díky rostoucímu zájmu o whisky a gin v Evropě a asijských zemích.

Krkonošský festival piva i v Jilemnici

Publikováno:před 17 dnyZdroj:Krkonošský deník

Krkonošské pivní slavnosti ve Vrchlabí letos oslaví jubilejní dvacáté výročí.

Proto se pořadatelé rozhodli, že jim nadělí pivní sestru v podobně slavnosti u sousedů v Jilemnici. A tak o víkendu na náměstí, kterému v zimě vévodí sněhový Krakonoš, teklo pivo proudem, rozduněly ho známé kapely v čele s Wohnoutem a chuťové pohárky účastníků potěšila spousta dobrot.

Heineken Kutnou Horu zavřel, teď se tam výroba piva opět vrátila

Publikováno:před 17 dnyZdroj:Lidovky.czAutor:Miroslav PetrMěšťan. Kutná Hora

Česko má další průmyslový pivovar. Společnost Smart Estate obnovila výrobu v areálu, který před sedmi lety opustil koncern Heineken.

Byl to jeden z úspěšných regionálních pivovarů, ale poté, co ho česká skupina Drinks Union finančníka Milana Hagana prodala před devíti lety pivovarnickému koncernu Heineken, sláva kutnohorského piva značky Dačický skončila.

Heineken pivovar záhy na konci roku 2010 zavřel. Teď mají kutnohorští důvod k oslavě. Nová varna v městské části Lorec opět produkuje zlatavý mok a Česko má další průmyslový pivovar. A těch u nás není – na rozdíl od minipivovarů – mnoho. Necelých padesát.

„Je to to nejlepší, co nás mohlo potkat. Pro každé město je prestižní, když má svůj pivovar, a je to také určité zadostiučinění poté, co Heineken u nás výrobu piva zastavil. Jsme opět hrdí na své pivo,“ říká kutnohorský starosta Martin Starý.

Zmrtvýchvstání po vzoru Vratislavic
Kutná Hora, kde v části Lorec nechal postavil pivovar už v roce 1573 Václav Dačický z Heslova, v podstatě následovala příkladu, jaký známe třeba z liberecké části Vratislavice. Tamní pivovar patřil pod smíchovský Staropramen a v roce 1998 jeho tehdejší vlastník belgický koncern Inbev Vratislavice zavřel, ukončil výrobu, propustil zaměstnance. Dva roky poté česká společnost Hols tamní provoz obnovila.

Obchodní značka Vratislavice zůstala předchozímu majiteli, a tak Hols začal vařit úspěšnou značku Konrad. Podobně je tomu v Kutné Hoře. Tradiční značku Dačičký dál vlastní Heineken, takže nový majitel, kroměřížská společnost Smart Estate, ji používat nemůže.

Místo Dačického tak vyrábí nyní značky Kutná Hora – Zlatá 12, Stříbrná 11 a Bronzová 10. První várku uvařili 20. února, prodej začal v dubnu. A před týdnem na prvních Slavnostech piva mohli Kutnohorští ochutnat pohromadě celou sestavu a poprvé navštívit nákladem desítek milionů korun rekonstruovaný areál.

Obnova za miliony
Až do roku 2015 vlastnilo nemovitosti město, od kterého je za 16,4 milionu korun koupil současný majitel. Předchozí provozovatelé Drinks Union i Heineken měli budovy a pozemky pronajaté a patřila jim technologie a ochranná značka Dačický. Vybavení pivovaru bylo po odchodu Heinekenu v žalostném stavu nebo chybělo úplně.

„Pivovar jsme po sedmileté provozní odstávce přebírali v hodně zanedbaném stavu, což je možná ještě eufemismus,“ říká Petr Podlešák z marketingu Měšťanského pivovaru Kutná Hora. „Z původní technologie zde byl dopravník na slad a betonová spilka. Obojí se však stejně muselo renovovat. Jinak jsme nalézali pouze díry po zařízeních a všechny potřebné technologie bylo nutné znovu instalovat. Ta pozitivní stránka věci ale je, že nyní má Měšťanský pivovar Kutná Hora to nejmodernější vybavení v nerezu,“ dodává Podlešák.

Pro letošek plánuje pivovar produkci 15 tisíc hektolitrů, do pěti let chce ale dosáhnout roční výroby 35 až 50 tisíc hektolitrů. Smart Estate patří do jedné obchodní skupiny, která také vlastní a provozuje Zámecký pivovar Břeclav. Ten obnovil provoz po delší přestávce před pěti lety.

V Česku se tak pomalu zvyšuje počet i větších výrobců. Nejen těch nejmenších – minipivovarů. Český svaz pivovarů a sladoven uvádí, že na konci loňského roku fungovalo u nás 6 velkých pivovarnických skupin, kterým u nás patří 19 průmyslových pivovarů. Kromě nich pak vaří pivo v objemu vyšším než 10 tisíc hektolitrů, což je horní hranice pro kategorii minipivovarů, dalších 29 samostatných pivovarů.

K těm novějším průmyslovým pivovarům patří například ze 70. let nošovický Radegast, dnes ve skupině Plzeňského Prazdroje. Nový pivovar vyrostl i v Mostě, ale po roce 1989 zanikl. Úspěšný projekt průmyslového pivovaru, postaveného na zelené louce, pak vznikl až v roce 2009 v Chotěboři.

K novějším patří také například zmíněná Břeclav nebo Kácov, ale i původně minipivovar Únětice, který v roce 2015 převýšil hranici 10 tisíc hektolitrů.

Pivo má být odněkud
„Je to záslužné. Pivo má být odněkud. Tyhle průmyslové profesionální pivovary tvoří základ celého oboru u nás. Vedle nich jsou pak minipivovary, které jsou zatím spíš takovým kořením českého pivovarnictví,“ komentuje situaci na trhu nezávislý pivovarnický expert Jan Veselý.

Regionální průmyslové pivovary však od roku 1990 spíš zanikaly. Podle statistiky Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského takový osud postihl 27 pivovarů, z toho jen 4 výrobu obnovily.

Přesto nebo spíš právě kvůli rostoucí koncentraci výroby tvoří průmyslové pivovary u nás stále drtivou většinu pivní produkce. Zejména díky gigantům jako je lídr Plzeňský Prazdroj, který loni z celkové roční české produkce 20,4 milionu hektolitrů vyrobil v pivovarech v Plzni, Velkých Popovicích a Nošovicích 7 milionů hektolitrů piva.

Oproti tomu minipivovary, kterých u nás funguje už přes 350, tvoří dohromady jen 2 procenta české pivní produkce.

Zprávy z veřejně přístupných zdrojů nebo od zástupců pivovarů.22.06.2017 22:455.125/5.125